Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 260 din 21 noiembrie 2011  pentru stabilirea normelor privind formarea, evaluarea, examinarea, atestarea si controlul examinatorilor care participa la desfasurarea examenelor practice pentru obtinerea permisului de conducere    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 260 din 21 noiembrie 2011 pentru stabilirea normelor privind formarea, evaluarea, examinarea, atestarea si controlul examinatorilor care participa la desfasurarea examenelor practice pentru obtinerea permisului de conducere

EMITENT: MINISTERUL ADMINISTRATIEI SI INTERNELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 848 din 30 noiembrie 2011

    Având în vedere prevederile art. 11^5 alin. (1) lit. j) din Ordonanţa Guvernului nr. 83/2001 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea serviciilor publice comunitare pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple şi serviciilor publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 362/2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
    în temeiul art. 7 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 30/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Administraţiei şi Internelor, aprobatã cu modificãri prin Legea nr. 15/2008, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

    ministrul administraţiei şi internelor emite urmãtorul ordin:

    CAP. I
    Dispoziţii generale

    ART. 1
    Prezentul ordin stabileşte normele privind formarea, evaluarea, examinarea, atestarea şi controlul examinatorilor care participã la desfãşurarea examenelor practice pentru obţinerea permisului de conducere.
    ART. 2
    Competenţa privind formarea, evaluarea, examinarea, atestarea şi controlul examinatorilor care participã la desfãşurarea examenelor practice pentru obţinerea permisului de conducere aparţine Direcţiei regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, denumitã în continuare D.R.P.C.Î.V.
    ART. 3
    (1) Au calitatea de examinator ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul serviciilor publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor care deţin un atestat valabil.
    (2) Atestatul de examinator se obţine prin promovarea unui examen şi se retrage sau revocã în condiţiile prezentului ordin.

    CAP. II
    Condiţii pentru obţinerea atestatului de examinator

    ART. 4
    (1) Persoana care solicitã atestarea pentru categoria B trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
    a) deţine permis de conducere pentru categoria B, valabil, de cel puţin 3 ani;
    b) a împlinit vârsta de 23 de ani;
    c) sã nu fi avut permisul de conducere anulat;
    d) sã nu fi avut suspendatã exercitarea dreptului de conducere a autovehiculelor în ultimii 3 ani;
    e) sã fie aptã din punct medical şi psihologic pentru desfãşurarea activitãţii respective;
    f) sã nu activeze ca instructor auto sau profesor de legislaţie în cadrul unei şcoli de conducãtori auto;
    g) sã fi absolvit cursul de formare iniţialã pentru examinatori, în condiţiile stabilite de prezentul ordin.
    (2) Atestarea pentru alte categorii decât cea prevãzutã la alin. (1) se poate solicita numai de cãtre examinatorul atestat pentru categoria B care:
    a) îndeplineşte condiţiile prevãzute la alin. (1) lit. d), f) şi g);
    b) deţine permis de conducere pentru categoria solicitatã;
    c) îndeplineşte una din urmãtoarele condiţii:
      (i) deţine atestat pentru categoria B de cel puţin 3 ani;
          sau
      (ii) are cel puţin 5 ani de conducere în categoria de vehicule pentru care solicitã atestarea; sau
      (iii) a promovat un test de evaluare teoreticã şi practicã a aptitudinilor de conducere pentru un nivel mai ridicat decât cel necesar pentru obţinerea unui permis de conducere.
    (3) Procedura de examinare, modalitatea de evaluare a aptitudinilor de conducere pentru un nivel mai ridicat decât cel necesar pentru obţinerea unui permis de conducere, obiectivele care stau la baza evaluãrii şi componenţa comisiei de examinare se aprobã prin dispoziţie a directorului D.R.P.C.Î.V.

    CAP. III
    Formarea iniţialã

    ART. 5
    (1) Formarea iniţialã a personalului care urmeazã a fi atestat reprezintã instruirea acestuia pentru a dobândi cunoştinţele, aptitudinile şi competenţele necesare evaluãrii performanţelor unei persoane care susţine examenul practic pentru obţinerea permisului de conducere şi se concretizeazã prin absolvirea cursului de formare iniţialã pentru examinatori, denumit în continuare cursul.
    (2) Cursul se organizeazã de cãtre Serviciul regim permise de conducere şi examinãri din cadrul D.R.P.C.Î.V.
    ART. 6
    (1) Pentru înscrierea la curs, solicitantul care îndeplineşte condiţiile prevãzute la art. 4 alin. (1) lit. a)-f) trebuie sã depunã la D.R.P.C.Î.V. urmãtoarele documente:
    a) cererea pentru înscrierea la curs, semnatã de solicitant;
    b) copia actului de identitate, valabil;
    c) copia permisului de conducere, valabil;
    d) avizul medical şi psihologic, în original, cu menţiunea "apt" pentru a conduce vehicule din categoria/categoriile pentru care solicitã formarea ca examinator, în termenul de valabilitate;
    e) certificatul de cazier judiciar, în original, în termenul de valabilitate;
    f) declaraţie pe propria rãspundere din care sã rezulte cã solicitantul îndeplineşte condiţiile prevãzute la art. 4 alin. (1) lit. c) şi d) şi cã nu deţine o funcţie ori nu exercitã o activitate în cadrul unei şcoli de conducãtori auto.
    (2) Documentele prevãzute la alin. (1) se verificã de Serviciul regim permise de conducere şi examinãri din cadrul D.R.P.C.Î.V., care ţine evidenţa acestora.
    (3) Data planificãrii pentru participarea la curs se comunicã serviciilor publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor de unde provin solicitanţii care au depus cereri pentru înscriere.
    ART. 7
    (1) Cursul cuprinde pregãtirea teoreticã şi pregãtirea practicã.
    (2) Cursul pentru categoria B are durata de 60 de ore, pentru fiecare tip de pregãtire alocându-se câte 30 de ore.
    (3) Cursul pentru fiecare dintre celelalte categorii are durata de 20 de ore, pentru fiecare tip de pregãtire alocându-se câte 10 ore.
    ART. 8
    (1) Cursul este structurat astfel încât sã asigure personalului care urmeazã a fi atestat competenţa profesionalã necesarã pentru evaluarea corespunzãtoare a performanţelor unei persoane ce susţine examenul practic pentru obţinerea permisului de conducere. Competenţele necesare exercitãrii activitãţii de examinator sunt prevãzute în anexa nr. 1.
    (2) Cursul se organizeazã pe grupe de categorii de vehicule, astfel:
    a) pentru categoriile AM, A1, A2 şi A;
    b) pentru categoriile B şi Tr;
    c) pentru categoriile C1, C, D1, D, Tb;
    d) pentru categoria BE, C1E, CE, D1E, DE;
    e) pentru categoria Tv.
    (3) Absolvirea cursului permite solicitarea obţinerii atestatului dupã cum urmeazã:
    a) cursul absolvit pentru una din categoriile AM, A1, A2 şi A - atestat pentru toate aceste categorii;
    b) cursul absolvit pentru categoria B - atestat pentru categoria B şi Tr;
    c) cursul absolvit pentru una din categoriile C1, C, D1 şi D - atestat pentru toate aceste categorii;
    d) cursul absolvit pentru categoria D sau Tb - atestat pentru toate aceste categorii;
    e) cursul absolvit pentru una din categoriile BE, C1E, CE, D1E şi DE - atestat pentru toate aceste categorii.
    (4) Organizarea, structura şi desfãşurarea cursului se stabilesc prin dispoziţie a directorului D.R.P.C.Î.V.

    CAP. IV
    Examinarea pentru obţinerea atestatului de examinator

    ART. 9
    (1) Examenul pentru obţinerea atestatului de examinator se organizeazã de D.R.P.C.Î.V., la sediul sãu.
    (2) Planificarea la examen se comunicã de cãtre D.R.P.C.Î.V. serviciilor publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor pânã la data de 30 septembrie a anului în curs pentru anul urmãtor.
    ART. 10
    (1) Examinarea se realizeazã de o comisie de examen constituitã la nivelul D.R.P.C.Î.V.
    (2) Comisia de examen prevãzutã la alin. (1) este compusã din cel puţin 3 membri, desemnaţi prin dispoziţie a directorului D.R.P.C.Î.V.
    ART. 11
    La examen, absolventul cursului organizat în condiţiile cap. III se prezintã cu actul de identitate şi cu permisul de conducere, ambele în original.
    ART. 12
    (1) Examenul pentru obţinerea atestatului de examinator constã în urmãtoarele probe:
    a) probã scrisã, eliminatorie, care are drept scop verificarea cunoştinţelor teoretice acumulate, constând într-un test de tip grilã cu 50 de întrebãri, a cãrei duratã este de 60 de minute. Aceastã probã poate fi susţinutã şi în sistem informatic;
    b) probã practicã, desfãşuratã în trafic, cu o duratã de 45 de minute, destinatã evaluãrii cunoştinţelor, aptitudinilor şi competenţelor pe care examinatorul trebuie sã le aibã pentru a asigura evaluarea corespunzãtoare a unei persoane care susţine examenul practic pentru obţinerea permisului de conducere.
    (2) Examenul se considerã promovat atunci când candidatul rãspunde corect la cel puţin 35 de întrebãri din testul de tip grilã şi obţine calificativul "Admis" la proba practicã.
    (3) Persoana declaratã "Respins" la primul examen are dreptul sã susţinã un nou examen în termen de 30 de zile calendaristice de la data susţinerii primului examen.
    (4) Persoana declaratã "Respins" la examenul susţinut potrivit alin. (3) poate susţine un alt examen numai dupã absolvirea unui nou curs în condiţiile cap. III.
    ART. 13
    Situaţia rezultatelor obţinute de participanţii la examenul pentru obţinerea atestatului de examinator, semnatã de toţi membrii comisiei de examinare, se afişeazã la sediul D.R.P.C.Î.V. şi se comunicã, în scris, serviciilor publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor din care provin candidaţii.
    ART. 14
    (1) Atestatul de examinator se elibereazã de cãtre D.R.P.C.Î.V. persoanei care a promovat examenul prevãzut la art. 12, în termen de 15 zile de la data promovãrii acestuia.
    (2) Atestatul de examinator este valabil 5 ani de la data eliberãrii.
    (3) Modelul atestatului de examinator este prevãzut în anexa nr. 2.
    ART. 15
    Atestatul de examinator conferã dreptul de a examina persoane care susţin examenul practic pentru obţinerea permisului de conducere, dupã cum urmeazã:
    a) atestatul de examinator categoria A - pentru examinarea candidaţilor la categoriile AM, A1 şi A2;
    b) atestatul de examinator categoriile B şi BE - pentru examinarea candidaţilor la categoriile Tr şi B1;
    c) atestatul de examinator categoria C - pentru examinarea candidaţilor la categoria C1;
    d) atestatul de examinator categoria D - pentru examinarea candidaţilor la categoriile D1 şi Tb;
    e) atestatul de examinator categoria CE - pentru examinarea candidaţilor la categoria C1E;
    f) atestatul de examinator categoria DE - pentru examinarea candidaţilor la categoria D1E;
    g) atestatul de examinator pentru una sau mai multe din categoriile A, A1, A2, B, BE, C, CE, D şi DE - pentru examinarea candidaţilor la categoria AM.
    ART. 16
    Procedura de examinare, modalitatea de evaluare a probei scrise şi practice, obiectivele care stau la baza evaluãrii şi componenţa comisiei de examinare se aprobã prin dispoziţie a directorului D.R.P.C.Î.V.

    CAP. V
    Retragerea şi revocarea atestatului de examinator

    ART. 17
    Retragerea atestatului de examinator se dispune de directorul D.R.P.C.Î.V., la propunerea motivatã a şefului Serviciului regim permise de conducere şi examinãri din cadrul D.R.P.C.Î.V. sau a şefului serviciului public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor în cadrul cãruia îşi desfãşoarã activitatea examinatorul vizat, în urmãtoarele cazuri:
    a) când examinatorul nu mai este apt din punct de vedere medical sau psihologic pentru desfãşurarea activitãţii, situaţie doveditã prin documente;
    b) de la data obţinerii calificativului "Respins" la evaluarea anualã prevãzutã la art. 20 şi pânã la data obţinerii calificativului "Admis" în urma reevaluãrii;
    c) pe perioada suspendãrii exercitãrii dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, în condiţiile legii;
    d) pe perioada cercetãrii prealabile pentru sãvârşirea unor abateri disciplinare în legãturã cu activitatea de examinator.
    ART. 18
    Revocarea atestatului de examinator se dispune de directorul D.R.P.C.Î.V., la propunerea motivatã a şefului Serviciului regim permise de conducere şi examinãri din cadrul D.R.P.C.Î.V. sau a şefului serviciului public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor în cadrul cãruia îşi desfãşoarã activitatea examinatorul vizat, în urmãtoarele cazuri:
    a) examinatorul nu mai îndeplineşte condiţia prevãzutã la art. 4 alin. (1) lit. f);
    b) examinatorul a fost declarat "Respins" la reevaluarea prevãzutã la art. 20 alin. (5);
    c) examinatorul a fost sancţionat pentru o abatere disciplinarã constând în neîndeplinirea ori îndeplinirea defectuoasã a îndatoririlor de serviciu;
    d) la încetarea raporturilor de serviciu.

    CAP. VI
    Asigurarea calitãţii activitãţii şi formarea continuã a examinatorului

    ART. 19
    Activitatea examinatorilor este îndrumatã, monitorizatã şi controlatã de D.R.P.C.Î.V.
    ART. 20
    (1) Fiecare examinator este evaluat anual privind modul de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu.
    (2) Evaluarea anualã se efectueazã la locul de muncã al examinatorului de ofiţeri specialişti din cadrul D.R.P.C.Î.V. anume desemnaţi de directorul acestei instituţii. Directorul D.R.P.C.Î.V. îl poate împuternici şi pe şeful serviciului public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor pentru efectuarea evaluãrii anuale.
    (3) Evaluarea anualã constã în susţinerea unui test scris şi a unei probe practice pentru verificarea competenţelor necesare exercitãrii activitãţii de examinator.
    (4) Rezultatele evaluãrii anuale şi atestatele examinatorilor declaraţi "Respins" vor fi înaintate Serviciului regim permise de conducere şi examinãri din D.R.P.C.Î.V. în termen de 5 zile de la efectuarea evaluãrii.
    (5) Examinatorii declaraţi "Respins" au dreptul la o reevaluare în termen de 30 de zile calendaristice de la data efectuãrii evaluãrii, la sediul D.R.P.C.Î.V.
    (6) Examinatorii declaraţi "Respins" la reevaluare pot susţine examenul pentru obţinerea unui nou atestat numai dupã absolvirea unui curs în condiţiile cap. III.
    ART. 21
    Fiecare examinator este supus unei verificãri pe parcursul desfãşurãrii examenelor de conducere în traseu la proba practicã, o datã la fiecare 5 ani, pentru o perioadã minimã cumulatã de cel puţin o jumãtate de zi, monitorizându-se activitatea acestuia pe parcursul mai multor examene la proba practicã.
    ART. 22
    (1) Fiecare examinator, indiferent de numãrul de categorii de vehicule pentru care este atestat, trebuie sã se supunã unui proces de formare continuã minimã:
    a) efectuat în mod regulat, pentru fiecare perioadã de 2 ani, pe parcursul a 4 zile, pentru:
      (i) a-şi menţine şi actualiza cunoştinţele şi aptitudinile necesare în vederea efectuãrii examinãrii;
      (ii) a dezvolta noi competenţe care au devenit esenţiale pentru exercitarea activitãţii sale;
      (iii) a asigura desfãşurarea examenelor în mod corect şi uniform;
    b) efectuat pentru fiecare perioadã de 5 ani, pe parcursul a cel puţin 5 zile, pentru a-şi menţine şi dezvolta aptitudinile practice pentru conducerea vehiculului.
    (2) Formarea continuã prevãzutã la alin. (1) se poate realiza în mod individual sau în grup, prin intermediul uneia din urmãtoarele modalitãţi:
    a) în cadrul unei şedinţe de informare; sau
    b) în cadrul unei sesiuni de pregãtire într-o salã de curs; sau
    c) învãţarea în mod tradiţional sau pe suport electronic.
    ART. 23
    (1) Examinatorul care nu a desfãşurat activitate de examinare pentru o anumitã categorie pe parcursul unei perioade de cel puţin 2 ani poate relua examinarea la acea categorie numai dupã absolvirea unui examen.
    (2) Procedura de desfãşurare a examenului prevãzut la alin. (1) se stabileşte prin dispoziţie a directorului D.R.P.C.Î.V.

    CAP. VII
    Dispoziţii finale

    ART. 24
    Prezentul ordin se aplicã de la data de 19 ianuarie 2013, cu excepţia dispoziţiilor cap. VI privind asigurarea calitãţii activitãţii şi formarea continuã a examinatorului, care se aplicã de la data intrãrii în vigoare a prezentului ordin.
    ART. 25
    Atestatele eliberate pânã la data de 19 ianuarie 2013 rãmân valabile dupã aceastã datã în condiţiile prezentului ordin.
    ART. 26
    Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezentul ordin.
    ART. 27
    Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

                                       *

    Prezentul ordin transpune prevederile anexei IV la Directiva 2006/126/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 20 decembrie 2006 privind permisele de conducere (reformatã), publicatã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 403 din 30 decembrie 2006.

                          p. Ministrul administraţiei
                                 şi internelor,
                                  Mihai Caprã,
                                secretar de stat

    Bucureşti, 21 noiembrie 2011.
    Nr. 260.

    ANEXA 1

          COMPETENŢELE NECESARE EXERCITĂRII ACTIVITĂŢII DE EXAMINATOR

    1. Noţiuni referitoare la cunoaşterea şi înţelegerea conducerii vehiculului şi la evaluarea acesteia:
    a) teoria comportamentului în timpul conducerii vehiculului;
    b) perceperea pericolelor şi prevenirea accidentelor de circulaţie;
    c) programul pe care se bazeazã normele aplicabile examenului de conducere;
    d) condiţiile de desfãşurare a probei practice la examenul de conducere;
    e) legislaţia rutierã aplicabilã, respectiv legislaţia naţionalã şi cea europeanã în vigoare şi orientãrile sale de interpretare;
    f) teoria şi tehnicile de evaluare;
    g) conducerea preventivã.
    2. Competenţe privind evaluarea abilitãţilor şi comportamentului candidaţilor care susţin proba practicã a examenului pentru obţinerea permisului de conducere:
    a) capacitatea de a observa cu precizie, de a monitoriza şi de a face o evaluare generalã a performanţelor candidatului care susţine proba practicã a examenului pentru obţinerea permisului de conducere, în special:
      (i) recunoaşterea corectã şi globalã a situaţiilor periculoase;
      (ii) determinarea cu precizie a cauzelor şi efectelor probabile în astfel de situaţii;
      (iii) realizarea competenţelor şi recunoaşterea erorilor;
      (iv) uniformitatea şi coerenţa în evaluare;
    b) asimilarea rapidã a informaţiilor şi extragerea elementelor esenţiale;
    c) anticiparea, identificarea posibilelor probleme şi realizarea strategiilor pentru rezolvarea acestora;
    d) furnizarea în timp util şi constructiv a reacţiilor de rãspuns.
    3. Aptitudini personale de conducere a vehiculului pentru care se solicitã atestarea: persoana care solicitã atestarea ca examinator ce urmeazã sã asigure desfãşurarea unei probe practice a examenului de conducere pentru o anumitã categorie trebuie sã aibã capacitatea de a conduce tipul de vehicul vizat la un nivel ridicat constant.
    4. Calitatea serviciului:
    a) stabilirea şi comunicarea cerinţelor necesare în ceea ce priveşte candidatul în timpul probei practice a examenului pentru obţinerea permisului de conducere;
    b) comunicarea în mod clar a cerinţelor şi manevrelor care trebuie executate de candidaţi la proba practicã a examenului pentru obţinerea permisului de conducere, utilizând un limbaj cu un conţinut, stil şi termeni adaptate publicului vizat şi contextului;
    c) informarea clarã a persoanelor vizate cu privire la rezultatele examenului;
    d) tratarea cu respect şi nediscriminatorie a candidaţilor.
    5. Cunoaşterea unor aspecte tehnice şi fizice ale vehiculelor:
    a) mecanismul de direcţie, anvelopele, instalaţia de frânare şi instalaţia de iluminare-semnalizare, în special pentru motociclete şi vehicule grele;
    b) siguranţa încãrcãturii;
    c) dinamica vehiculului, cum ar fi viteza, frecarea, energia.
    6. Conducerea cu economie de carburant şi cu grijã pentru mediul înconjurãtor.

    ANEXA 2

                             ATESTAT DE EXAMINATOR

    Reprezentarea graficã a atestatului de examinator se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 848 din 30 decembrie 2011, la pag. 8 (a se vedea imaginea asociatã).

                                 -------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Marius Haidau
14 Noiembrie 2021
Foarte bun
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016