Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 255 din 14 aprilie 2006  privind modificarea si completarea Ordinului presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodarie Comunala nr. 233/2004 pentru aprobarea unor reglementari privind contorizarea consumatorilor racordati la sistemele publice centralizate de alimentare cu energie termica    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 255 din 14 aprilie 2006 privind modificarea si completarea Ordinului presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodarie Comunala nr. 233/2004 pentru aprobarea unor reglementari privind contorizarea consumatorilor racordati la sistemele publice centralizate de alimentare cu energie termica

EMITENT: GUVERNUL - AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE PENTRU SERVICIILE PUBLICE DE GOSPODARIE COMUNALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 385 din 4 mai 2006
Având în vedere dispoziţiile art. 6 alin. (1) lit. a) şi ale <>art. 11 alin. (1) din Hotãrârea Guvernului nr. 373/2002 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodãrie Comunalã - A.N.R.S.C., cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul <>art. 10 alin. (5) şi (6) din Hotãrârea Guvernului nr. 373/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

preşedintele Autoritãţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodãrie Comunalã emite prezentul ordin.

ART. I
Anexa nr. 1 "Metodologia de repartizare şi facturare a consumurilor individuale de energie termicã în imobile de tip condominiu" la Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodãrie Comunalã nr. 233/2004, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 862 din 21 septembrie 2004, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:

1. La articolul 2, alineatul (3) va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Principiile de repartizare a cheltuielilor aferente consumurilor individuale de energie termicã pot fi aplicate şi în cadrul asociaţiilor de proprietari cu care nu sunt încheiate convenţii de facturare individualã, în baza propriilor metodologii de repartizare stabilite de asociaţiile respective în condiţiile legii."

2. La articolul 3 punctul 3.17, litera b) va avea urmãtorul cuprins:
"b) toate instalaţiile condominiului aflate în folosinţã comunã, cu care este înzestratã clãdirea, ca de exemplu: conductele de apa caldã şi de încãlzire care trec prin proprietatea comunã şi cea individualã şi la care pot fi racordate instalaţiile individuale de încãlzire şi de apã caldã prin punctele de distribuţie din apartamente sau spaţiile cu altã destinaţie decât cea de locuinţã."

3. La articolul 3, dupã punctul 3.17 se introduce un nou punct, punctul 3.17^1, cu urmãtorul cuprins:
"3.17^1. preţ local - preţul pentru energia termicã furnizatã populaţiei prin sistemele centralizate, aprobat de consiliile locale şi, respectiv, de Consiliul General al Municipiului Bucureşti;".

4. La articolul 3, punctul 3.23 va avea urmãtorul cuprins:
"3.23. repartizarea cheltuielilor cu energia termicã - totalitatea acţiunilor şi activitãţilor desfãşurate de prestator în scopul determinãrii cotelor-pãrţi din cheltuielile totale aferente energiei termice înregistrate de grupul de mãsurare/contoare montat la branşamentul termic al condominiului;".

5. La articolul 3 punctul 3.28, litera a) va avea urmãtorul cuprins:
"a) temperatura de intrare a agentului termic în corpul de încãlzire este de 90°C;".

6. La articolul 3 punctul 3.28, litera b) va avea urmãtorul cuprins:
"b) temperatura de ieşire a agentului termic din corpul de încãlzire este de 70°C;".

7. La articolul 4, partea introductivã a alineatului (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - (1) Metodologia de repartizare şi facturare individualã a consumurilor de energie termicã pentru încãlzire în imobilele de tip condominiu unde nu sunt montate sisteme de repartizare a costurilor poate fi aplicatã numai în cazul în care:".

8. La articolul 8, alineatul (3) va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Cotele de energie termicã pentru încãlzire, repartizate conform criteriului stabilit la alin. (1), se factureazã la preţul naţional de referinţã sau la preţul local, dupã caz."

9. La articolul 12, alineatul (2) se abrogã.

10. La articolul 12, alineatul (3) se abrogã.

11. Articolul 20 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 20. - În cazul în care existã condominii cu centrale termice montate la nivel de scarã sau de bloc, ce nu sunt dotate cu contoare de energie termicã pentru defalcarea cheltuielilor aferente încãlzirii şi apei calde de consum, atunci cantitatea de combustibil utilizat pentru furnizarea cãldurii se considerã, în perioada de încãlzire, în procent de 80% din cantitatea de combustibil consumat."

12. Articolul 21 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 21. - În cazul în care existã condominii cu puncte termice proprii montate la nivel de scarã sau de bloc, ce nu sunt dotate cu contoare de energie termicã pentru defalcarea cheltuielilor aferente încãlzirii şi apei calde de consum, atunci energia termicã utilizatã pentru furnizarea cãldurii se considerã, în perioada de încãlzire, în procent de 80% din energia termicã consumatã."

13. La articolul 27 alineatul (1), litera a) va avea urmãtorul cuprins:
"a) contravaloarea cotei individuale de energie termicã aferente pãrţilor comune [C(indiv. pc ap)]:
C(indiv. pc ap) = Q(indiv. pc înc.) x P(NR),
unde:
P(NR) reprezintã preţul naţional de referinţã sau preţul local, dupã caz;".

14. La articolul 27, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Factura individualã reprezentând contravaloarea energiei termice consumate pentru încãlzire, ce trebuie achitatã de un proprietar al unui spaţiu cu destinaţie de locuinţã, desprins de la sistemul de alimentare centralizatã cu energie termicã, va conţine contravaloarea cotei individuale de energie termicã aferente pãrţilor comune [C(indiv. pc ap)]:
C(indiv. pc ap) = Q(indiv. pc înc.) x P(NR),
unde:
P(NR) reprezintã preţul naţional de referinţã sau preţul local, dupã caz."

15. La articolul 28, partea introductivã a alineatului (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 28. - (1) Metodologia de repartizare şi facturare individualã a consumurilor de energie termicã pentru încãlzire în imobilele de tip condominiu unde sunt montate sisteme de repartizare a costurilor poate fi aplicatã numai în cazul în care:".

16. Articolul 30 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 30. - În cazul în care în condominiu existã spaţii cu altã destinaţie decât cea de locuinţã, alimentate de la branşamentul termic comun al condominiului şi pentru care nu este respectatã încã prevederea de separare a instalaţiilor, repartizarea cheltuielilor cu energia termicã pentru încãlzire se face conform indicaţiilor repartitoarelor de costuri pentru încãlzire montate în aceste spaţii, fãrã aplicarea factorilor de amplasare, sau proporţional cu suprafaţa echivalentã termic a corpurilor de încãlzire din spaţiile respective, majoratã cu 20%."

17. La articolul 31, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) În cazul în care proprietarii spaţiilor cu destinaţie mixtã din condominiu, unde se desfãşoarã efectiv activitãţi, nu asigurã montarea repartitoarelor de costuri pentru încãlzire, repartizarea cheltuielilor pentru încãlzire se face proporţional cu suprafaţa echivalentã termic a corpurilor de încãlzire din spaţiile respective, majoratã cu 10%."

18. La articolul 33, alineatul (3) va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Cotele de energie termicã pentru încãlzire, repartizate conform criteriului stabilit la alin. (1), se factureazã la preţul naţional de referinţã sau la preţul local, dupã caz."

19. La articolul 38, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 38. - (1) Repartizarea cheltuielilor/consumurilor individuale de energie termicã pentru încãlzire se face de cãtre prestator, care are obligaţia de a preda tabelul centralizator cu consumurile individuale ce revin fiecãrui spaţiu din condominiu furnizorului de energie termicã şi asociaţiei de proprietari, la datele stabilite în contractul de furnizare a energiei termice."

20. La articolul 38, dupã alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) Furnizorul de energie termicã este obligat sã transmitã prestatorului consumurile înregistrate de mijloacele de mãsurare legale sau consumurile evaluate, în maximum 4 zile de la citirea/evaluarea contoarelor de pe branşamentul termic."

21. Partea introductivã a articolului 41 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 41. - Pentru determinarea consumurilor individuale pentru încãlzire, prestatorii vor respecta urmãtoarele etape:".

22. La articolul 44 alineatul (1), litera a) va avea urmãtorul cuprins:
"a) contravaloarea cotei individuale de energie termicã aferente pãrţilor comune [C(indiv. pc ap)]:
C(indiv. pc ap) = Q(indiv. pc înc.) x P(NR),
unde:
P(NR) reprezintã preţul naţional de referinţã sau preţul local, dupã caz;".

23. La articolul 44, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Factura individualã reprezentând contravaloarea energiei termice pentru încãlzire, ce trebuie achitatã de un proprietar al unui spaţiu cu destinaţie de locuinţã, desprins de la sistemul de alimentare centralizatã cu energie termicã, dar care are asiguratã altã sursã de cãldurã, va conţine contravaloarea cotei individuale de energie termicã aferente pãrţilor comune [C(indiv. pc ap)]:
C(indiv. pc ap) = Q(indiv. pc înc.) x P(NR),
unde:
P(NR) reprezintã preţul naţional de referinţã sau preţul local, dupã caz."

24. Articolul 45 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 45. - Factura individualã cuprinzând contravaloarea energiei termice pentru încãlzire, ce trebuie achitatã de un proprietar al unui spaţiu cu destinaţie de locuinţã, desprins de la sistemul de alimentare centralizatã cu energie termicã, dar care nu are asiguratã altã sursã de cãldurã, va conţine contravaloarea cotei individuale de energie termicã aferente pãrţilor comune [C(indiv. pc ap)]:
C(indiv. pc ap) = Q(indiv. pc înc.) x P(NR),
unde:
P(NR) reprezintã preţul naţional de referinţã sau preţul local, dupã caz."

25. La articolul 51, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Cotele de energie termicã pentru apa caldã de consum, repartizate conform criteriului stabilit la alin. (1), se factureazã la preţul naţional de referinţã sau la preţul local, dupã caz."

26. La articolul 59, litera a) va avea urmãtorul cuprins:
"a) contravaloarea cotei individuale de energie termicã aferente consumului de apã caldã din proprietatea individualã [C(indiv. ap acc)]:
C(indiv. ap acc) = Q(indiv. ap acc) x P(NR),
unde:
P(NR) reprezintã preţul naţional de referinţã sau preţul local, dupã caz;".

27. Articolul 60 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 60. - Factura individualã reprezentând contravaloarea energiei termice aferente apei calde de consum, ce trebuie achitatã de un proprietar al unui spaţiu cu destinaţie de locuinţã, desprins de la sistemul de alimentare centralizatã cu energie termicã, va conţine contravaloarea cotei individuale de energie termicã aferente pãrţilor comune [C(indiv. pc ap)]:
C(indiv. pc ap) = Q(indiv. pc acc) x P(NR),
unde:
P(NR) reprezintã preţul naţional de referinţã sau preţul local, dupã caz."

28. Articolul 62 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 62. - (1) Contoarele de apã caldã care au aprobare de model şi verificare metrologicã iniţialã pot fi utilizate ca repartitoare de costuri pentru apã caldã.
(2) Pentru garantarea corectitudinii înregistrãrilor şi încadrarea în erorile tolerate, maxim admisibile, asociaţiile de proprietari/locatari pot solicita Biroului Român de Metrologie Legalã verificarea, contra cost, în baza unor normative tehnice special întocmite în acest scop, a contoarelor de apã utilizate ca repartitoare de costuri.
(3) Dupã verificare, contoarele utilizate ca repartitoare de costuri care au îndeplinit condiţiile stabilite în normativele tehnice se pot monta şi utiliza în instalaţie.
(4) Este interzisã montarea în instalaţii a contoarelor de apã utilizate ca repartitoare de costuri care nu au îndeplinit condiţiile stabilite în normativele tehnice."

29. La articolul 69, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Cotele de energie termicã pentru apa caldã de consum, repartizate conform criteriului stabilit la alin. (1), se factureazã la preţul naţional de referinţã sau la preţul local, dupã caz."

30. La articolul 78, litera a) va avea urmãtorul cuprins:
"a) contravaloarea cotei individuale de energie termicã aferente consumului de apã caldã din proprietatea individualã [C(indiv. ap acc)]:
C(indiv. ap acc) = Q(indiv. ap acc) x P(NR),
unde:
P(NR) reprezintã preţul naţional de referinţã sau preţul local, dupã caz."

31. La articolul 79, litera a) va avea urmãtorul cuprins:
"a) contravaloarea cotei individuale de energie termicã aferente pãrţilor comune [C(indiv. pc ap)]:
C(indiv. pc ap) = Q(pc acc) x K x P(NR),
unde:
P(NR) reprezintã preţul naţional de referinţã sau preţul local, dupã caz;".

32. La articolul 86 alineatul (1), litera a) va avea urmãtorul cuprins:
"a) livrãrii şi montãrii de repartitoare de costuri neconforme cu standardele române SR EN 834 şi SR EN 835, respectiv cu cerinţele din Normativul tehnic privind condiţiile de montare şi exploatare a sistemelor de repartizare a costurilor pentru încãlzire şi apã caldã de consum;".

ART. II
Anexa nr. 3 "Normativ tehnic privind condiţiile de montare şi exploatare a sistemelor de repartizare a costurilor pentru încãlzire şi apã caldã de consum" la Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodãrie Comunalã nr. 233/2004, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 862 din 21 septembrie 2004, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:

1. La articolul 2, alineatul (4) se abrogã.

2. La articolul 6, litera d) va avea urmãtorul cuprins:
"d) pentru fiecare combinaţie, corp de încãlzire repartitor de costuri se cunosc factorii de evaluare specifici prevãzuţi în SR EN 834, respectiv SR EN 835, factorii de amplasare corespunzãtori poziţiei incintei încãlzite în cadrul condominiului, precum şi suprafaţa echivalentã termic şi debitul de agent termic nominal;".

3. La articolul 6, litera f) va avea urmãtorul cuprins:
"f) încãlzirea incintei nu se realizeazã: prin pardosealã, prin plafon, cu aer cald, cu aeroterme, agentul termic utilizat nu este aburul, precum şi în toate cazurile stabilite de standardele SR EN 834, respectiv SR EN 835;".

4. La articolul 6, litera g) se abrogã.

5. La articolul 6, litera i) va avea urmãtorul cuprins:
"i) cel puţin 80% din proprietarii spaţiilor cu destinaţie de locuinţã au montate sisteme de repartizare a costurilor pe toate corpurile de încãlzire racordate la instalaţia interioarã de distribuţie a energiei termice din condominiu, condiţie ce trebuie respectatã şi în cazul imobilelor tip condominiu în care sunt constituite mai multe asociaţii de proprietari/locatari, din care numai unul are calitatea de titular de contract de furnizare a energiei termice."

6. La articolul 8, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - (1) Pentru a fi montate şi utilizate, repartitoarele electronice de costuri trebuie sã îndeplineascã cerinţele tehnice prevãzute în SR EN 834. Conformitatea cu aceste cerinţe trebuie sã rezulte din documentaţia tehnicã a produsului şi certificatul de conformitate emis de o unitate autorizatã."

7. Partea introductivã a articolului 11 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 11. - Procedura de calcul utilizatã la repartizarea costurilor cu repartitoare de costuri trebuie sã conţinã:".

8. La articolul 15, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) În cazul în care gradul de corelare este determinat în alte condiţii decât cele precizate în SR EN 834, aceste condiţii trebuie definite în documentele încheiate la darea în exploatare a repartitoarelor, iar prestatorul garanteazã cã aceste condiţii au fost definitorii pentru toate repartitoarele montate în condominiu."

9. La articolul 18, alineatul (2) se abrogã.

10. La articolul 22 litera d), punctul 3 se abrogã.

11. Articolul 29 se abrogã.

12. La articolul 44, alineatul (1) se abrogã.

13. La articolul 44, alineatul (2) se abrogã.

14. Articolul 48 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 48. - Pentru un condominiu, repartitoarele de costuri pentru încãlzire şi apã caldã vor fi de acelaşi tip, iar montarea acestora se realizeazã, pentru toţi membrii asociaţiei, de acelaşi prestator."

ART. III
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Preşedintele Autoritãţii Naţionale
de Reglementare pentru Serviciile
Publice de Gospodãrie Comunalã,
Jeanina Preda

Bucureşti, 14 aprilie 2006.
Nr. 255.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016