Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 25 din 21 aprilie 1993  privind serviciile de sanatate preventive ce se asigura de organele sanitare veterinare si sanitare umane pentru prevenirea si combaterea transmiterii bolilor de la animale la om    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 25 din 21 aprilie 1993 privind serviciile de sanatate preventive ce se asigura de organele sanitare veterinare si sanitare umane pentru prevenirea si combaterea transmiterii bolilor de la animale la om



Ministrul agriculturii şi alimentaţiei şi ministrul sãnãtãţii,
avînd în vedere prevederile Legii sanitare veterinare nr. 60/1974, modificatã prin Legea nr. 75/1991 şi republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 266 din 30 decembrie 1991,
avînd în vedere prevederile Legii nr. 3/1978 privind asigurarea sãnãtãţii populaţiei,
în temeiul Hotãrîrii Guvernului nr. 785/1992 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei,
în temeiul Hotãrîrii Guvernului nr. 799/1992 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sãnãtãţii,
emit urmãtorul ordin:
ART. 1
Bolile comune ale animalelor şi omului, a cãror prevenire şi combatere fac obiectul prezentului ordin, sînt: antraxul, bruceloza, cisticercoza, febra Q, leptospiroza, ornitoza, morva, rabia, tularemia, trichineloza, tuberculoza bovina, salmonelozele, echinococoza, melioidoza, listerioza, rujetul, toxoplasmoza, encefalopatiile spongiferme, febra aftoasa, scabia, tricofitia etc.
ART. 2
La nivelul asistenţei primare (circumscripţia sanitarã veterinara şi dispensarul medical teritorial):
a) Circumscripţia sanitarã veterinara, în baza supravegherii epizootice a teritoriului şi a asistenţei sanitare veterinare pe care le acorda animalelor, informeazã operativ dispensarul medical teritorial asupra cazurilor, focarelor cu cazuri multiple şi epizootiilor produse de bolile menţionate la art. 1, precum şi asupra unor mãsuri luate, pe care trebuie sa la cunoascã şi medicul uman.
b) Dispensarul medical teritorial, în baza supravegherii epidemiologice a teritoriului şi a ingrijirilor medicale acordate populaţiei, informeazã operativ circumscripţia sanitarã veterinara asupra cazurilor, focarelor cu cazuri multiple şi epidemiilor produse de bolile menţionate la art. 1.
c) Ancheta epidemiologica a cazurilor de imbolnavire la om prin bolile menţionate la art. 1 se face, în colaborare, de cãtre medicul uman şi medicul veterinar, urmînd ca mãsurile medicale şi sanitare veterinare, pînã la lichidarea focarului, sa fie realizate de cãtre dispensarul medical şi circumscripţia sanitarã veterinara, fiecare în funcţie de atribuţiile pe care le are.
d) Pentru realizarea mãsurilor dispuse ierarhic pe linie sanitarã veterinara, cît şi pe linie sanitarã umanã, care vizeazã prevenirea şi combaterea bolilor menţionate la art. 1, circumscripţiile sanitare veterinare şi dispensarele medicale umane sînt obligate sa se sprijine reciproc.
ART. 3
La nivel judeţean (direcţia sanitarã veterinara judeteana şi inspectoratul de poliţie sanitarã şi medicina preventivã judeţean):
a) Direcţia sanitarã veterinara judeteana informeazã inspectoratul de poliţie sanitarã şi medicina preventivã judeţean:
- operativ (telefonic) asupra izbucnirilor epizootice sau focarelor de boli la animale, din grupa celor menţionate la art. 1, care pot avea implicaţii grave, imediate, asupra sãnãtãţii oamenilor;
- periodic (lunar, trimestrial - în funcţie de sistemul de raportare reglementat) asupra evoluţiei incidentei la animale a bolilor menţionate la art. 1;
- cînd este cazul - asupra acţiunilor planificate sau a mãsurilor iniţiate care vizeazã prevenirea şi combaterea bolilor menţionate la art. 1 pentru care este necesar sprijinul sau informarea reţelei medicale umane.
b) Inspectoratul de poliţie sanitarã şi medicina preventivã judeţean informeazã direcţia sanitarã veterinara judeteana:
- operativ (telefonic) asupra izbucnirilor epidemice sau focarelor de boli la om, din grupa celor menţionate la art. 1, care necesita intervenţia rapida a organelor sanitare veterinare;
- periodic (lunar, trimestrial - în funcţie de sistemul de raportare reglementat) asupra incidentei la om a bolilor menţionate la art. 1;
- cînd este cazul - asupra acţiunilor planificate sau a mãsurilor iniţiate care vizeazã prevenirea şi combaterea bolilor menţionate la art. 1 şi pentru care este necesar sprijinul sau informarea reţelei sanitare veterinare.
c) Anchetele epidemiologice iniţiate de specialiştii din inspectoratul de poliţie sanitarã şi medicina preventivã judeţean în focarele de boala la om vor fi fãcute în colaborare cu specialiştii din direcţia sanitarã veterinara judeteana, urmînd ca mãsurile medicale şi mãsurile sanitare veterinare, pînã la lichidarea focarului, sa fie dispuse, urmãrite şi, eventual, executate de inspectoratul de poliţie sanitarã şi medicina preventivã şi de direcţia sanitarã veterinara, fiecare în domeniul sau de competenta şi conform atribuţiilor legale.
d) Periodic (semestrial) sau ori de cîte ori este nevoie, inspectoratul de poliţie sanitarã şi medicina preventivã judeţean şi direcţia sanitarã veterinara judeteana vor analiza evoluţia incidentei la om şi la animale a bolilor menţionate la art. 1, precum şi la datele de evaluare a potenţialului epidemiogen pentru aceste boli şi eficienta mãsurilor de prevenire şi combatere în profil teritorial.
Pe baza analizelor vor fi iniţiate noi mãsuri dacã şi unde este cazul.
e) Inspectoratul de poliţie sanitarã şi medicina preventivã şi direcţia sanitarã veterinara exercita atribuţii de inspecţie sanitarã şi, respectiv, inspecţie sanitarã veterinara în teritoriu şi în obiectivele prevãzute de normele legale în vigoare.
Specialiştii desemnaţi sa expertizeze obiective (pentru avizare sau autorizare) şi sa controleze modul cum se aplica şi se respecta normele antiepidemice şi de igiena, respectiv normele sanitare veterinare, se pot consulta dacã obiectivul pune probleme atît de respectare a normelor antiepidemice şi de igiena, cît şi de respectare a normelor sanitare veterinare, în scopul adoptãrii celei mai potrivite decizii de evitare a riscurilor pentru sãnãtatea oamenilor şi a animalelor.
Oprirea punerii în consum a alimentelor de origine animala care nu corespund normelor în vigoare şi care sînt considerate dãunãtoare sãnãtãţii oamenilor şi animalelor se face, de regula, în colaborare, de cãtre unitãţile menţionate la alin. 1.
Organele inspectoratului de poliţie sanitarã şi medicina preventivã sînt obligate sa sesizeze organele direcţiei sanitare veterinare cînd în activitatea lor de inspecţie constata riscuri de transmitere a bolilor de la animale la om şi invers.
f) Pentru situaţiile de risc, în care se impune decizia organelor administraţiei publice locale, intervenţia se va face în comun de cãtre direcţia sanitarã veterinara şi inspectoratul de poliţie sanitarã şi medicina preventivã.
ART. 4
La nivel central:
a) Direcţia generalã sanitarã veterinara din cadrul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei informeazã Direcţia generalã a medicinei preventive şi promovãrii sãnãtãţii din cadrul Ministerului Sãnãtãţii:
- operativ (telefonic) asupra izbucnirilor epizootice de mari proporţii care necesita intervenţii şi coordonari centrale;
- periodic (lunar, trimestrial - în funcţie de sistemul de raportare reglementat) asupra evoluţiei incidentei la animale a bolilor menţionate la art. 1.
b) Direcţia generalã a medicinei preventive şi promovãrii sãnãtãţii din cadrul Ministerului Sãnãtãţii informeazã Direcţia generalã sanitarã veterinara din cadrul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei:
- operativ (telefonic) asupra izbucnirilor epidemice prin bolile din grupa celor menţionate la art. 1, care necesita intervenţia rapida şi de proporţii a organelor sanitare veterinare;
- periodic (lunar, trimestrial - în funcţie de sistemul de raportare reglementat) asupra evoluţiei incidentei la om a bolilor menţionate la art. 1.
c) În baza datelor de evaluare a morbiditatii şi a potentialelor epidemiologice pentru bolile de la art. 1, Direcţia generalã sanitarã veterinara din cadrul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei şi Direcţia generalã a medicinei preventive şi promovãrii sãnãtãţii din cadrul Ministerului Sãnãtãţii pot stabili şi dispune mãsuri comune.
d) Direcţia generalã sanitarã veterinara din cadrul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei şi Direcţia generalã a medicinei preventive şi promovãrii sãnãtãţii din cadrul Ministerului Sãnãtãţii colaboreazã în activitatea de iniţiere şi elaborare a unor acte normative şi alte reglementãri.
e) Direcţia generalã sanitarã veterinara şi Direcţia generalã a medicinei preventive şi promovãrii sãnãtãţii, cu sprijinul institutelor de cercetare şi laboratoarelor de profil, vor revizui anual tehnicile de laborator unitare, pentru investigarea microbiologica şi chimica a produselor alimentare de origine animala şi valorile maxime admise.
f) Direcţia generalã sanitarã veterinara din cadrul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei şi Direcţia generalã a medicinei preventive şi promovãrii sãnãtãţii vor aduce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 5
Ordinul nr. 124/368/1975 al ministrului agriculturii şi alimentaţiei şi al ministrului sãnãtãţii privind sarcinile comune ale organelor sanitare veterinare şi sanitare în prevenirea şi combaterea transmiterii bolilor de la animale la om îşi înceteazã aplicabilitatea.
ART. 6
Direcţia generalã sanitarã veterinara din cadrul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei şi Direcţia generalã a medicinei preventive şi promovãrii sãnãtãţii din cadrul Ministerului Sãnãtãţii vor lua mãsuri de publicare a prezentului ordin în Monitorul Oficial al României.
Ministrul agriculturii şi alimentaţiei,

conf. dr. ing. Ioan Oancea



Ministrul sãnãtãţii,

prof. dr. doc. Iulian Mincu



--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016