Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 245 din 8 martie 2022  privind inspecţiile de siguranţă a navigaţiei la navele de transport şi terminalele de operare  a mărfurilor periculoase (produse petroliere, produse chimice lichide şi gaze lichefiate)  şi inspecţiile pentru emiterea certificatelor de gas free şi hot work în apele naţionale navigabile  şi în porturile româneşti    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 245 din 8 martie 2022 privind inspecţiile de siguranţă a navigaţiei la navele de transport şi terminalele de operare a mărfurilor periculoase (produse petroliere, produse chimice lichide şi gaze lichefiate) şi inspecţiile pentru emiterea certificatelor de gas free şi hot work în apele naţionale navigabile şi în porturile româneşti

EMITENT: Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 261 din 17 martie 2022
    În temeiul prevederilor:
    - art. 12 lit. j) şi k) din Ordonanţa Guvernului nr. 19/1997 privind transporturile, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
    – art. 4, art. 5, art. 7 lit. j) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/1997 privind transportul maritim şi pe căile navigabile interioare, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
    – art. 4 lit. B pct. 2 şi 3 din Regulamentul de organizare şi funcţionare al Autorităţii Navale Române, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.133/2002, cu modificările ulterioare;
    – art. 2 lit. b), art. 5 pct. 20, art. 9 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 370/2021 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, cu modificările şi completările ulterioare,

    viceprim-ministrul, ministrul transporturilor şi infrastructurii, emite prezentul ordin.
    ART. 1
    (1) Prezentul ordin reglementează inspecţiile de siguranţă efectuate la navele maritime şi de navigaţie interioară şi la terminalele de operare a produselor petroliere, produselor chimice lichide şi gazelor lichefiate, după cum urmează:
    a) inspecţia înaintea începerii operării la navele care transportă produse petroliere, produse chimice lichide şi gaze lichefiate;
    b) supravegherea respectării procedurilor de operare în siguranţă la navele care transportă produse petroliere, produse chimice lichide şi gaze lichefiate;
    c) inspecţia terminalelor de operare a produselor petroliere, produselor chimice lichide şi gazelor lichefiate;
    d) inspecţia în vederea emiterii certificatului de gas free la navele maritime şi la navele de navigaţie interioară;
    e) inspecţia în vederea emiterii certificatului de hot work la navele maritime şi la navele de navigaţie interioară.

    (2) Inspecţiile de siguranţă şi supravegherea respectării procedurilor de operare, prevăzute la alin. (1), se efectuează de către Autoritatea Navală Română, denumită în continuare ANR, prin personalul propriu de specialitate.
    (3) Certificatul de gas free reprezintă documentul eliberat de Autoritatea Navală Română, în numele statului român, care certifică faptul că spaţiul închis inspectat sau altă parte inspectată a navei este liber/ă de gaze inflamabile/nocive şi permite desfăşurarea în siguranţă a lucrărilor de reparaţii, dezmembrare şi/sau dezafectare.
    (4) Certificatul hot work reprezintă documentul eliberat de Autoritatea Navală Română, ulterior obţinerii de către navă a certificatului de gas free, prin care se permite efectuarea de lucrări la bordul navei ce pot genera surse de aprindere.

    ART. 2
    (1) Toate navele care transportă produse petroliere, produse chimice lichide şi gaze lichefiate, care urmează să opereze în porturile româneşti, vor fi inspectate înaintea începerii operării de către ANR, pentru verificarea funcţionării în bune condiţii a sistemelor de siguranţă a operării mărfii, a instalaţiilor de prevenire şi stingere a incendiului şi a instalaţiilor de prevenire a poluării pe timpul operării.
    (2) În urma efectuării inspecţiei prevăzute la alin. (1), ANR va elibera permisul pentru începerea operării.
    (3) În cazul în care, în urma inspecţiei prevăzute la alin. (1), se constată deficienţe majore privind siguranţa operării, ANR va elibera un document de respingere, iar nava nu va putea începe operarea.

    ART. 3
    Pe durata operării navelor prevăzute la art. 2, un inspector de siguranţă din cadrul ANR va supraveghea respectarea procedurilor de operare în siguranţă, de prevenire şi combatere a poluării şi de prevenire şi stingere a incendiilor.

    ART. 4
    (1) Inspecţia prevăzută la art. 2 şi supravegherea respectării procedurilor de operare prevăzută la art. 3 se efectuează având în vedere prevederile specifice tipului de navă maritimă sau de navigaţie interioară aplicabile:
    a) convenţiile internaţionale în domeniu la care România este parte;
    b) Ghidul internaţional pentru siguranţa tancurilor petroliere şi a terminalelor (ISGOTT);
    c) Ghidul privind poluarea prin prizele de mare;
    d) Ghidul de siguranţă pentru terminalele de gaze lichefiate;
    e) Ghidul privind siguranţa navelor care transportă produse chimice;
    f) Ghidul privind siguranţa navelor care transportă gaze lichefiate;
    g) Ghidul privind siguranţa navelor care transportă produse petroliere;
    h) Ghidul transferului de produse petroliere de la o navă la alta;
    i) Ghidul de siguranţă a navelor care transportă produse chimice lichide;
    j) Ghidul de inspecţie a navelor care transportă produse petroliere şi chimice lichide şi gaze lichefiate;
    k) dispoziţii fundamentale privind navigaţia pe Dunăre (DFND);
    l) Acordul european privind transportul internaţional al mărfurilor periculoase pe căile navigabile interioare (ADN);
    m) cerinţele tehnice minime pentru navele de navigaţie interioară care arborează pavilionul român, aprobate prin
    Ordinul nr. 1.472/2018 pentru aprobarea cerinţelor tehnice pentru navele de navigaţie interioară, cu modificările şi completările ulterioare.


    (2) Ghidurile prevăzute la alin. (1) sunt elaborate de Camera internaţională de navigaţie şi de forumul internaţional maritim al companiilor petroliere, iar aplicarea lor este recomandată de Organizaţia Maritimă Internaţională.

    ART. 5
    (1) ANR va inspecta anual toate terminalele de operare a produselor petroliere, produselor chimice lichide şi gazelor lichefiate, din porturile româneşti, pentru verificarea respectării legislaţiei naţionale şi a convenţiilor internaţionale privind siguranţa instalaţiilor destinate operaţiunilor de încărcare/descărcare, prevenirea şi combaterea incendiilor şi a sistemelor de prevenire şi de intervenţie în caz de poluare.
    (2) În cazul în care se constată deficienţe majore, ANR va interzice operarea navelor în respectivul terminal până la remedierea deficienţelor majore constatate.

    ART. 6
    (1) Navele maritime şi de navigaţie interioară care urmează să efectueze lucrări de reparaţii, dezmembrare şi/sau dezafectare vor fi inspectate de către ANR în vederea emiterii certificatului de gas free şi a certificatului hot work, astfel încât să nu constituie un pericol pentru siguranţa navigaţiei, a navelor, a persoanelor şi mărfurilor transportate, a facilităţilor portuare, precum şi pentru mediu. Inspecţiile pentru eliberarea certificatelor de gas free şi hot work se vor efectua numai pe timp de zi, navele fiind obligate să acorde tot sprijinul şi logistica necesare efectuării inspecţiilor în deplină siguranţă.
    (2) Navele maritime de transport produse petroliere, produse chimice lichide şi gaze lichefiate, la care urmează să se efectueze lucrări de reparaţii în şantierele navale, vor fi inspectate de către ANR în vederea emiterii certificatului de gas free, în rada exterioară a portului, iar în cazul în care se efectuează lucrări de reparaţii în alte zone decât zona cargo, vor fi inspectate în vederea emiterii certificatului de gas free şi după intrarea lor în şantierul naval.
    (3) Navele de navigaţie interioară care transportă produse petroliere, produse chimice lichide şi gaze lichefiate, la care urmează să se efectueze lucrări de reparaţii în şantierele navale, vor fi inspectate de către ANR în vederea emiterii certificatului de gas free, înaintea intrării lor în docurile şantierelor navale.
    (4) Navele maritime şi de navigaţie interioară, altele decât cele de transport produse petroliere, produse chimice lichide şi gaze lichefiate, care urmează să efectueze lucrări de reparaţii în şantierele navale, vor fi inspectate de către ANR, în vederea emiterii certificatului de gas free, după intrarea lor în docurile şantierelor navale.
    (5) În cazul efectuării de reparaţii la bord, în afara şantierelor navale, navele maritime şi navele de navigaţie interioară vor fi inspectate de către ANR în vederea emiterii certificatului de gas free la dană sau cheu, în urma unei notificări primite de la căpitănia de port.
    (6) În cazul efectuării de lucrări de dezmembrare şi/sau dezafectare în afara şantierelor navale, navele maritime şi navele de navigaţie interioară vor fi inspectate de către ANR, în vederea emiterii certificatului de gas free, la locul efectuării lucrărilor, în urma unei notificări primite de la căpitănia portului din zona de jurisdicţie unde se află nava.

    ART. 7
    Inspecţia în vederea emiterii certificatului hot work la navele maritime şi de navigaţie interioară se va realiza de către ANR, în cazurile în care se lucrează cu flacără deschisă, înainte de începerea lucrărilor şi numai după efectuarea inspecţiei de gas free şi obţinerea certificatului de gas free.

    ART. 8
    Pentru activităţile de inspecţii şi supraveghere prevăzute de prezentul ordin, ANR percepe tarife în conformitate cu legislaţia în vigoare.

    ART. 9
    În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentului ordin, ministrul transporturilor şi infrastructurii va aproba instrucţiunile privind punerea în aplicare a prevederilor prezentului ordin.

    ART. 10
    Autoritatea Navală Română va duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

    ART. 11
    (1) La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul ministrului transporturilor nr. 813/2008 privind procedurile de inspecţie şi supraveghere a operării navelor de transport produse petroliere, gaze lichefiate şi substanţe lichide nocive în terminalele din porturile româneşti, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 492 din 1 iulie 2008.
    (2) Autorizaţiile emise de ANR persoanelor fizice şi/sau juridice pentru efectuarea inspecţiilor în vederea emiterii certificatului de gas free şi hot work în baza art. 5 alin. (2) din Ordinul ministrului transporturilor nr. 813/2008 privind procedurile de inspecţie şi supraveghere a operării navelor de transport produse petroliere, gaze lichefiate şi substanţe lichide nocive în terminalele din porturile româneşti rămân valabile până la data expirării ultimei vize anuale acordate de ANR.

    ART. 12
    Prezentul ordin intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Viceprim-ministru, ministrul transporturilor şi infrastructurii,
                    Sorin Mihai Grindeanu

    Bucureşti, 8 martie 2022.
    Nr. 245.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016