Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 24 din 4 mai 2011  privind modificarea si completarea Ordinului ministrului sanatatii si familiei si al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 438/295/2002 pentru aprobarea Normelor privind aditivii alimentari destinati utilizarii in produsele alimentare pentru consum uman    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 24 din 4 mai 2011 privind modificarea si completarea Ordinului ministrului sanatatii si familiei si al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 438/295/2002 pentru aprobarea Normelor privind aditivii alimentari destinati utilizarii in produsele alimentare pentru consum uman

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 408 din 10 iunie 2011

    Vãzând Referatul de aprobare al Direcţiei sãnãtate publicã şi control în sãnãtate publicã nr. Cs.A. 2.898/2011 din cadrul Ministerului Sãnãtãţii,
    având în vedere art. 13 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializãrii alimentelor, republicatã,
    în temeiul art. 7 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sãnãtãţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale art. 4 alin. (3) din Hotãrârea Guvernului nr. 1.415/2009 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unitãţilor din subordinea acesteia, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale art. 7 alin. (5) din Hotãrârea Guvernului nr. 725/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale, precum şi a unor structuri aflate în subordinea acestuia, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

    ministrul sãnãtãţii, preşedintele Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi ministrul agriculturii şi dezvoltãrii rurale emit urmãtorul ordin:

    ART. I
    Normele privind aditivii alimentari destinaţi utilizãrii în produsele alimentare pentru consum uman, aprobate prin Ordinul ministrului sãnãtãţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 438/295/2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 722 şi 722 bis din 3 octombrie 2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
    1. La anexa X "Lista cu produsele alimentare în care poate fi utilizat un numãr limitat de aditivi alimentari din anexa IX", rubrica "Preparate din carne tocatã proaspãtã preambalate" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:


┌───────────────────────────┬───────────────────────────────┬──────────────────┐
│"Preparate preambalate │E 261 Acetat de potasiu │quantum satis" │
│din carne proaspãtã tocatã │E 262i Acetat de sodiu │ │
│ │E 262ii Diacetat de sodiu │ │
│ │E 300 Acid ascorbic │ │
│ │E 301 Ascorbat de sodiu │ │
│ │E 302 Ascorbat de calciu │ │
│ │E 325 Lactat de sodiu │ │
│ │E 326 Lactat de potasiu │ │
│ │E 330 Acid citric │ │
│ │E 331 Citraţi de sodiu │ │
│ │E 332 Citraţi de potasiu │ │
│ │E 333 Citraţi de calciu │ │
└───────────────────────────┴───────────────────────────────┴──────────────────┘



    2. La anexa X, dupã rubrica "Unt de smântânã acidã" se introduce o nouã rubricã, cu urmãtorul cuprins:


┌──────────────────────────┬──────────────────────────────────┬────────────────┐
│"Produse fermentate cu │E 406 Agar │quantum satis" │
│fermenţi vii, pe bazã de │E 407 Caragenan │ │
│smântânã, nearomatizate şi│E 410 Gumã din seminţe de carruba │ │
│produse de substituţie cu │E 412 Gumã de guar │ │
│un conţinut de grãsime mai│E 415 Gumã de xantan │ │
│mic de 20% │E 440 Pectine │ │
│ │E 460 Celulozã │ │
│ │E 466 Carboximetilcelulozã │ │
│ │E 471 Mono- şi digliceride ale │ │
│ │acizilor graşi │ │
│ │E 1404 Amidon oxidat │ │
│ │E 1410 Fosfat de amidon │ │
│ │E 1412 Fosfat de diamidon │ │
│ │E 1413 Fosfat de diamidon fosfatat│ │
│ │E 1414 Fosfat de diamidon acetilat│ │
│ │E 1420 Amidon acetilat │ │
│ │E 1422 Adipat de diamidon acetilat│ │
│ │E 1440 Hidroxil propil amidon │ │
│ │E 1442 Fosfat hidroxil propil │ │
│ │diamidon │ │
│ │E 1450 Succinat de octenil sodiu │ │
│ │amidon │ │
│ │E 1451 Amidon acetilat oxidat │ │
└──────────────────────────┴──────────────────────────────────┴────────────────┘



    3. La anexa XI "Lista cu conservanţii şi antioxidanţii autorizaţi condiţionat", la partea A "Sorbaţi, benzoaţi şi p-hidroxibenzoaţi", la tabelul al doilea se introduc patru noi rubrici, cu urmãtorul cuprins:


┌─────────────────────────────────┬──────┬──────┬──────┬────────┬──────┬──────┐
│"Produse similare cu produse │ │ │ │ │ │ │
│din peşte pe bazã de alge marine │ 1.000│ 500 │ │ │ │ │
├─────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼────────┼──────┼──────┤
│Bere la butoi care conţine zahãr │ │ │ │ │ │ │
│fermentabil adãugat şi/sau sucuri│ │ │ │ │ │ │
│sau concentrate din fructe │ │ │ │ │ │ │
│adãugate peste 0,5% │ 200│ 200 │ │ 400 │ │ │
├─────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼────────┼──────┼──────┤
│Citrice proaspete nedecojite │ │ │ │ │ │ │
│(numai tratament de suprafaţã) │ 20│ │ │ │ │ │
├─────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼────────┼──────┼──────┤
│Suplimente alimentare definite │ │ │ │ 1.000 │ │ │
│conform Directivei 2002/46/CE , │ │ │ │în produ│ │ │
│furnizate sub formã uscatã, │ │ │ │sul gata│ │ │
│conţinând preparate de vitamina │ │ │ │ de │ │ │
│A şi de combinaţii de vitamina │ │ │ │consum" │ │ │
│A şi D │ │ │ │ │ │ │
└─────────────────────────────────┴──────┴──────┴──────┴────────┴──────┴──────┘



    4. La anexa XI, la partea B "Anhidride sulfuroase şi sulfiţi" se introduc douã noi rubrici, cu urmãtorul cuprins:


┌──────────────────────────────────────────────┬───────────────────────────┐
│"Afine (numai Vaccinium corymbosum) │ 10 │
├──────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┤
│Scorţişoarã (numai Cinnamomum ceylanicum) │ 150" │
└──────────────────────────────────────────────┴───────────────────────────┘



    5. La anexa XI, la partea C "Alţi conservanţi", punctele E 234 şi E 242 se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:


┌────────┬──────────┬───────────────────────────────────────────────┬──────────┐
│"E 234 │Nizinã*) │Budincã din griş şi tapioca şi produse similare│ 3 mg/kg │
├────────┼──────────┼───────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │ │Brânzã maturatã şi brânzã topitã │12,5 mg/kg│
├────────┼──────────┼───────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │ │Clotted cream │ 10 mg/kg │
├────────┼──────────┼───────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │ │Mascarpone │ 10 mg/kg │
├────────┼──────────┼───────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │ │Ouã lichide pasteurizate (albuş, gãlbenuş sau │ │
│ │ │ou întreg) │ 6,25 mg/l│
└────────┴──────────┴───────────────────────────────────────────────┴──────────┘



--------
    *) Aceastã substanţã poate fi prezentã în anumite brânzeturi, ca urmare a procesului de fermentare."



┌────────┬────────────┬─────────────────────────────────┬──────────────────────┐
│"E 242 │Dicarbonat │Bãuturi aromatizate nealcoolice │250 mg/l de cantitate │
│ │de dimetil │Vin fãrã alcool │de încorporare, rezi- │
│ │ │Concentrat lichid de ceai │duuri nedetectabile │
├────────┼────────────┼─────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ │ │Cidru de mere, cidru de pere şi │250 mg/l de cantitate │
│ │ │vinuri din fructe │de încorporare, rezi- │
│ │ │Vin cu conţinut redus de alcool │duuri nedetectabile" │
│ │ │Bãuturi pe bazã de vin şi produse│ │
│ │ │care fac obiectul Regulamentului │ │
│ │ │ (CEE) nr. 1.601/91 │ │
└────────┴────────────┴─────────────────────────────────┴──────────────────────┘



    6. La anexa XI, la partea D "Alţi antioxidanţi", dupã punctul E 316 se introduce un nou punct, punctul E 392, cu urmãtorul cuprins:


┌────────┬────────────┬─────────────────────────────────┬─────────────────────┐
│"E 392 │Extracte de │Uleiuri vegetale (cu excepţia │30 mg/kg (exprimat ca│
│ │rozmarin │uleiurilor virgine şi a uleiu- │sumã de carnosol şi │
│ │ │rilor de mãsline) şi grãsimi │acid carnosic) │
│ │ │vegetale în care conţinutul de │Raportat la grãsime │
│ │ │acizi graşi polinesaturaţi este │ │
│ │ │peste 15% g/g din totalul acizi- │ │
│ │ │lor graşi, pentru o utilizare în │ │
│ │ │produsele alimentare netratate │ │
│ │ │termic │ │
│ │ ├─────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│ │ │Uleiuri de peşte şi ulei de alge │50 mg/kg (exprimat │
│ │ ├─────────────────────────────────┤ca sumã de carnosol │
│ │ │Unturã de porc, grãsimi de vitã, │şi acid carnosic) │
│ │ │pasãre, oaie şi porc │Raportat la grãsime │
│ │ │Grãsimi şi uleiuri pentru │ │
│ │ │fabricarea profesionalã a │ │
│ │ │produselor alimentare tratate │ │
│ │ │termic │ │
│ │ │Ulei şi grãsime pentru prãjire, │ │
│ │ │cu excepţia uleiului de mãsline │ │
│ │ │şi a celui din tescovinã de │ │
│ │ │mãsline │ │
│ │ │Gustãri (pe bazã de cereale, │ │
│ │ │cartofi sau amidon) │ │
│ │ ├─────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│ │ │Sosuri │100 mg/kg (exprimat │
│ │ │ │ca sumã de carnosol │
│ │ │ │şi acid carnosic) │
│ │ │ │Raportat la grãsime │
│ │ ├─────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│ │ │Produse fine de panificaţie │200 mg/kg (exprimat │
│ │ │ │ca sumã de carnosol │
│ │ │ │şi acid carnosic) │
│ │ │ │Raportat la grãsime │
│ │ ├─────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│ │ │Suplimente alimentare definite │400 mg/kg (exprimat │
│ │ │conform Ordinului ministrului │ca sumã de carnosol │
│ │ │sãnãtãţii publice nr. 1.069/2007 │şi acid carnosic) │
│ │ │pentru aprobarea Normelor privind│ │
│ │ │suplimentele alimentare │ │
│ │ ├─────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│ │ │Cartofi deshidrataţi │200 mg/kg (exprimat │
│ │ │Produse din ouã │ca sumã de carnosol │
│ │ │Gumã de mestecat │şi acid carnosic) │
│ │ ├─────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│ │ │Lapte praf pentru distribuitoare │200 mg/kg (exprimat │
│ │ │automate Mirodenii şi condimente │ca sumã de carnosol │
│ │ │Nuci procesate │şi acid carnosic) │
│ │ │ │Raportat la grãsime │
│ │ ├─────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│ │ │Supe şi supe clare deshidratate │50 mg/kg (exprimat ca│
│ │ │ │sumã de carnosol şi │
│ │ │ │acid carnosic) │
│ │ ├─────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│ │ │Carne deshidratatã │150 mg/kg (exprimat │
│ │ │ │ca sumã de carnosol │
│ │ │ │şi acid carnosic) │
│ │ ├─────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│ │ │Produse pe bazã de carne şi │150 mg/kg (exprimat │
│ │ │peşte, cu excepţia cãrnii des- │ca sumã de carnosol │
│ │ │hidratate şi a cârnaţilor uscaţi │şi acid carnosic) │
│ │ │ │Exprimat raportat la │
│ │ │ │grãsime │
│ │ ├─────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│ │ │Cârnaţi uscaţi │100 mg/kg (exprimat │
│ │ │ │ca sumã de carnosol │
│ │ │ │şi acid carnosic) │
│ │ ├─────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│ │ │Arome │1.000 mg/kg (exprimat│
│ │ │ │ca sumã de carnosol │
│ │ │ │şi acid carnosic) │
│ │ ├─────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│ │ │Lapte pudrã pentru fabricarea │30 mg/kg (exprimat ca│
│ │ │îngheţatei │sumã de carnosol şi │
│ │ │ │acid carnosic)" │
└────────┴────────────┴─────────────────────────────────┴─────────────────────┘



    7. La anexa XII "Lista cu alţi aditivi autorizaţi", în coloanele 3 şi 4 ale punctelor E 338, E 339, E 340, E 341, E 343, E 450, E 451 şi E 452, dupã rubrica "Bãuturi din proteine vegetale" se introduce o nouã rubricã, cu urmãtorul cuprins:


┌────────┬────────────┬─────────────────────────────────┬─────────────────────┐
│ │ │"Bãuturi care conţin proteine │4 g/kg" │
│ │ │din zer destinate sportivilor │ │
└────────┴────────────┴─────────────────────────────────┴─────────────────────┘



    8. La anexa XII, înainte de punctele E 432, E433, E 434, E 435 şi E 436 se introduce un nou punct, punctul E 427, cu urmãtorul cuprins:


┌────────┬────────────┬─────────────────────────────────┬─────────────────────┐
│"E 427 │Guma cassia │Îngheţate │2.500 mg/kg │
│ │ │Produse pe bazã de lapte │ │
│ │ │fermentat, cu excepţia produselor│ │
│ │ │fermentate cu fermenţi vii, │ │
│ │ │nearomatizate, pe bazã de lapte │ │
│ │ │Deserturi pe bazã de produse │ │
│ │ │lactate şi produse similare │ │
│ │ │Umpluturi, învelişuri şi glazuri │ │
│ │ │pentru produse fine de panifi- │ │
│ │ │caţie şi pentru deserturi │ │
│ │ │Brânzã topitã │ │
│ │ │Sosuri şi sosuri pentru salate │ │
│ │ │Supe şi supe clare deshidratate │ │
│ │ ├─────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│ │ │Produse din carne tratate termic │1.500 mg/kg" │
└────────┴────────────┴─────────────────────────────────┴─────────────────────┘



    9. La anexa XII, coloanele 3 şi 4 ale punctelor E 901, E 902 şi E 904, se introduc urmãtoarele rubrici:


┌────────┬────────────┬─────────────────────────────────┬─────────────────────┐
│ │ │"- Vafe pentru îngheţatã │quantum satis │
│ │ │preambalate (numai pentru E 901) │ │
├────────┼────────────┼─────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│ │ │Arome în bãuturile aromatizate │0,2 g/kg în bãuturile│
│ │ │nealcoolice (numai pentru E 901) │aromatizate" │
└────────┴────────────┴─────────────────────────────────┴─────────────────────┘



    10. La anexa XII, dupã punctul E 959 se introduce un nou punct, punctul E 961, cu urmãtorul cuprins:


┌────────┬────────────┬─────────────────────────────────┬─────────────────────┐
│"E 961 │Neotam │Ape aromatizate cu valoare │2 mg/l ca potenţiator│
│ │ │energeticã redusã sau fãrã adaos │de aromã │
│ │ │de zahãr │ │
│ │ │Bãuturi pe bazã de lapte şi │2 mg/l ca potenţiator│
│ │ │produse derivate sau pe bazã de │de aromã │
│ │ │sucuri de fructe, cu valoare │ │
│ │ │energeticã redusã sau fãrã │ │
│ │ │adaos de zahãr │ │
│ │ │"Snacks (gustãri)": gustãri │2 mg/kg ca potenţia- │
│ │ │sãrate şi uscate, din amidon sau │tor de aromã │
│ │ │din nuci şi alune glazurate, │ │
│ │ │preambalate şi având diferite │ │
│ │ │arome │ │
│ │ │Produse de cofetãrie pe bazã de │3 mg/kg ca potenţia- │
│ │ │amidon, cu valoare energeticã │tor de aromã │
│ │ │redusã sau fãrã adaos de zahãr │ │
│ │ │Dropsuri pentru împrospãtarea │3 mg/kg ca potenţia- │
│ │ │respiraţiei, fãrã adaos de zahãr │tor de aromã │
│ │ │Pastile puternic aromatizate │3 mg/kg ca potenţia- │
│ │ │pentru gât, fãrã adaos de zahãr │tor de aromã │
│ │ │Gumã de mestecat cu adaos de │ │
│ │ │zahãr │ │
│ │ │Gemuri, jeleuri şi marmelade cu │3 mg/kg ca potenţia- │
│ │ │valoare energeticã redusã │tor de aromã │
│ │ │Sosuri │2 mg/kg ca potenţia- │
│ │ │ │tor de aromã │
│ │ │Suplimente alimentare definite │2 mg/kg ca potenţia- │
│ │ │conform Ordinului ministrului │tor de aromã │
│ │ │sãnãtãţii publice nr. 1.069/2007,│ │
│ │ │furnizate sub formã lichidã │ │
│ │ │Suplimente alimentare definite │2 mg/kg ca potenţia- │
│ │ │conform Ordinului ministrului │tor de aromã │
│ │ │sãnãtãţii publice nr. 1.069/2007,│ │
│ │ │furnizate sub formã solidã │ │
│ │ │Suplimente alimentare definite │2 mg/kg ca potenţia- │
│ │ │conform Ordinului ministrului │tor de aromã" │
│ │ │sãnãtãţii publice nr. 1.069/2007,│ │
│ │ │pe bazã de vitamine şi/sau │ │
│ │ │elemente minerale, furnizate sub │ │
│ │ │formã de sirop sau nemasticabile │ │
└────────┴────────────┴─────────────────────────────────┴─────────────────────┘



    11. La anexa XII, dupã punctul E 1202 se introduce un nou punct, punctul E 1203, cu urmãtorul cuprins:


┌────────┬────────────┬─────────────────────────────────┬─────────────────────┐
│"E 1203 │Alcool │Suplimente alimentare definite │18 g/kg" │
│ │polivinilic │conform Ordinului ministrului │ │
│ │ │sãnãtãţii publice nr. 1.069/2007,│ │
│ │ │sub formã de capsule şi tablete │ │
└────────┴────────────┴─────────────────────────────────┴─────────────────────┘



    12. La anexa XII, punctul E 1505 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:


┌────────┬────────────┬─────────────────────────────────┬─────────────────────┐
│"E 1505 │Citrat de │Suplimente alimentare definite │3,5 g/kg │
│ │trietil │conform Ordinului ministrului │ │
│ │ │sãnãtãţii publice nr. 1.069/2007,│ │
│ │ │sub formã de capsule şi tablete │ │
│ │ │Albuş de ou deshidratat │quantum satis" │
└────────┴────────────┴─────────────────────────────────┴─────────────────────┘



    13. La anexa XII, dupã punctul E 1452 se introduce un nou punct, punctul E 1521, cu urmãtorul cuprins:


┌────────┬────────────┬─────────────────────────────────┬─────────────────────┐
│"E 1521 │Polietilen │Suplimente alimentare definite │10 g/kg" │
│ │glicol │conform Ordinului ministrului │ │
│ │ │sãnãtãţii publice nr. 1.069/2007,│ │
│ │ │sub formã de capsule şi tablete │ │
└────────┴────────────┴─────────────────────────────────┴─────────────────────┘



    14. În anexa XIII "Lista cu substanţele suport şi solvenţii purtãtori autorizaţi", punctul Polietilenglicol 6000 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:


┌─────────────────────┬─────────────────────────────────┬─────────────────────┐
│"E 1521 │Polietilen glicol │Îndulcitori" │
└─────────────────────┴─────────────────────────────────┴─────────────────────┘



    15. La anexa XIV "Lista cu aditivii alimentari autorizaţi în alimentele pentru sugari şi copii de vârstã micã", partea a 3-a "Lista cu aditivii alimentari autorizaţi în alimentele pe bazã de cereale prelucrate şi alimente pentru sugari şi copii de vârstã micã", dupã punctul E 526 se introduce un nou punct, punctul E 920, cu urmãtorul cuprins:


┌────────┬────────────┬─────────────────────────────────┬─────────────────────┐
│"E 920 │L-cisteinã │Biscuiţi pentru sugari şi copii │1 g/kg" │
│ │ │de vârstã micã │ │
└────────┴────────────┴─────────────────────────────────┴─────────────────────┘



    16. La anexa XVI "Criterii specifice de puritate pentru îndulcitori", dupã punctul E 959 se introduce un nou punct, punctul E 961, cu urmãtorul cuprins:




    "E 961 - NEOTAM │
    Sinonime │Ester 1-metilic al N-[N-(3,3-dimetilbutil)-L-\f2α-aspartil]-L-fenilalaninei
                              │Ester metilic al N(3,3-dimetilbutil)-L-aspartil-L-fenilalaninei
    Definiţie │Neotam este fabricat prin reacţia dintre aspartam şi 3,3, -dimetil
                              │butiraldehidã în metanol, sub presiune de hidrogen,
                              │în prezenţa unui catalizator paladiu/carbon.
                              │Este izolat şi purificat prin filtrare, eventual în prezenţa pãmântului
                              │de diatomee. Dupã îndepãrtarea solventului prin distilare, neotam
                              │este spãlat cu apã, izolat prin centrifugare şi, în final, uscat în vid
    Nr. CAS │165450-17-9
    Denumire chimicã │Ester 1-metilic al N-[N-(3,3-dimetilbutil)-L-\f2α-aspartil]-L-fenilalaninei
    Formulã chimicã │C(20)H(30)N(2)O(5)
    Masã molecularã │378,47
    Descriere │Pulbere albã spre alburie
    Compoziţie │Nu mai puţin de 97% raportat la substanţa uscatã
    Identificare │
    Solubilitate │4,75% (g/g) la 60°C în apã, solubilã în etanol şi acetat de etil
    Puritate │
    Conţinut de apã │Nu mai mult de 5% (Karl Fischer, mãrimea probei 25 ± 5 mg)
    pH │5,0-7,0 (0,5% soluţie apoasã)
    Interval de topire │81°C-84°C
    N-[(3,3-dimetilbutil)- │
    L-\f2α-aspartil]- │
    L-fenilalaninã │Nu mai mult de 1,5%
    Plumb │Nu mai mult de 1 mg/kg"



    17. La anexa XVII "Criterii specifice de puritate pentru alţi aditivi alimentari", punctul E 290, subrubrica "Conţinut de ulei" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:



    "Conţinut de ulei │Nu mai mult de 5 mg/kg"



    18. La anexa XVII, dupã punctul E 385 se introduce un nou punct, punctul E 392, cu urmãtorul cuprins:





    "E 392 EXTRACTE DE ROZMARIN

    SPECIFICAŢII GENERALE

Sinonim │Extract de frunze de rozmarin (antioxidant)
Definiţie │Extractele de rozmarin conţin mai multe componente, despre
                              │care s-a demonstrat cã posedã funcţii antioxidante. Aceste
                              │componente aparţin în principal claselor de acizi fenolici,
                              │flavonoide, diterpenoizi.
                              │Pe lângã componentele antioxidante, extractele pot conţine,
                              │de asemenea, triterpeni şi materii extractabile cu solvent
                              │organic definite în specificaţia urmãtoare
IESCE │283-291-9
Denumire chimicã │Extract de rozmarin (Rosmarinus officinalis)
Descriere │Antioxidantul din extract de frunze de rozmarin este obţinut
                              │prin extracţia frunzelor de Rosmarinus officinalis prin
                              │intermediul unui sistem de solvenţi autorizat pentru
                              │alimente. Extractele pot fi apoi dezodorizate şi decolorate.
                              │Extractele pot fi standardizate
Identificare │
Compuşi antioxidanţi de │
referinţã: diterpeni fenolici │Acid carnosic [C(20)H(28)O(4)] şi carnosol [C(20)H(26)O(4)]
                              │(care conţin nu mai puţin de 90% din totalul de diterpeni
                              │fenolici)
Materii volatile de referinţã │Borneol, acetat de bornil, camfor, 1,8-cineol, verbenonã
Densitate │> 0,25 g/ml
Solubilitate │Insolubil în apã
Puritate │
Pierderi prin deshidratare │< 5%
Arsenic │Nu mai mult de 3 mg/kg
Plumb │Nu mai mult de 2 mg/kg

    1. Extracte de rozmarin obţinute din frunze de rozmarin uscate prin extracţie cu acetonã

Descriere │Extractele de rozmarin sunt obţinute din frunze de rozmarin
                              │uscate prin extracţie cu acetonã, filtrare, purificare şi
                              │evaporare a solventului urmatã de uscare şi sitare, pentru
                              │a obţine o pulbere finã sau un lichid
Identificare │
Conţinut de compuşi │
antioxidanţi de referinţã │≥ 10% m/m, exprimat ca total de acid carnosic şi carnosol
Raport antioxidant/materii │
volatile │(Total % m/m de acid carnosic şi carnosol) ≥ 15 (% m/m de
                              │materii volatile de referinţã)*)
                              │(* exprimat ca procent de materii volatile totale în extract
                              │mãsurat prin cromatografie în fazã gazoasã - spectrometrie
                              │de masã, «CG-SM»)
Solvenţi reziduali │Acetonã: nu mai mult de 500 mg/kg

    2. Extracte de rozmarin preparate prin extracţia frunzelor de rozmarin uscate cu
       ajutorul dioxidului de carbon supercritic

Extracte de rozmarin obţinute din frunze de rozmarin uscate extrase cu ajutorul dioxidului
de carbon supercritic cu o cantitate micã de etanol ca solvent

Identificare │
Conţinut de compuşi │
antioxidanţi de referinţã │≥ 13% m/m, exprimat ca total de acid carnosic şi carnosol
Raport antioxidant/materii │
volatile │(Total % m/m de acid carnosic şi carnosol) ≥ 15 (% m/m de
                              │materii volatile de referinţã)*)
                              │(* exprimat ca procent de materii volatile totale în extract
                              │mãsurat prin cromatografie în fazã gazoasã - spectrometrie
                              │de masã, «CG-SM»)
Solvenţi reziduali │Etanol: nu mai mult de 2%

    3. Extracte de rozmarin preparate din extract etanolic dezodorizat de rozmarin

Extracte de rozmarin preparate din extract etanolic dezodorizat de rozmarin. Extractele pot
fi purificate suplimentar, de exemplu, prin tratament cu cãrbune activ şi/sau prin distilare
molecularã. Extractele pot fi în suspensie în substanţe suport adecvate şi autorizate sau
uscate prin pulverizare

Identificare │
Conţinut de compuşi │
antioxidanţi de referinţã │≥ 5% m/m, exprimat ca total de acid carnosic şi carnosol
Raport antioxidant/materii │
volatile │(Total % m/m de acid carnosic şi carnosol) ≥ 15 (% m/m de
                              │materii volatile de referinţã)*)
                              │(* exprimat ca procent de materii volatile totale în extras,
                              │mãsurat prin cromatografie în fazã gazoasã - spectrometrie
                              │de masã, «CG-SM»)
Solvenţi reziduali │Etanol: nu mai mult de 500 mg/kg


    4. Extracte de rozmarin decolorate şi dezodorizate, obţinute printr-o extracţie în douã
       faze, utilizând hexan şi etanol

Extracte de rozmarin care sunt preparate dintr-un extract etanolic dezodorizat de rozmarin
supus unei extracţii cu hexan. Extractele pot fi purificate suplimentar, de exemplu, prin
tratament cu cãrbune activ şi/sau prin distilare molecularã. Extractele pot fi în suspensie
în substanţe suport adecvate şi autorizate sau uscate prin pulverizare


Identificare │
Conţinut de compuşi │
antioxidanţi de referinţã │≥ 5% m/m, exprimat ca total de acid carnosic şi carnosol
Raport antioxidant/materii │
volatile │(Total % m/m de acid carnosic şi carnosol) ≥ 15 (% m/m de
                              │materii volatile de referinţã)*)
                              │(* exprimat ca procent de materii volatile totale în extract,
                              │mãsurat prin cromatografie în fazã gazoasã - spectrometrie
                              │de masã, «CG-SM»)
Solvenţi reziduali Hexan: │nu mai mult de 25 mg/kg
                              │Etanol: nu mai mult de 500 mg/kg"



    19. La anexa XVII, punctul E 426 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:



    a) Rubricile "Definiţie" şi "Descriere" se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:

"Definiţie │Hemiceluloza de soia este o polizaharidã rafinatã solubilã
                              │în apã obţinutã din fibrã de soia din specii naturale prin
                              │extracţie în apã caldã.
                              │Nu se foloseşte niciun precipitant organic în afarã de etanol
Descriere │Pulbere fluidã albã sau alb-gãlbuie"


    b) La rubrica "Puritate" se introduce o nouã subrubricã, subrubrica "Etanol", cu
       urmãtorul cuprins:

"Etanol │nu mai mult de 2%"




    20. La anexa XVII, dupã punctul E 426 se introduce un nou punct, punctul E 427, cu urmãtorul cuprins:




    "E 427 GUMÃ CASSIA

Sinonime │
Definiţie │Guma cassia este endospermul mãcinat şi purificat al
                              │seminţelor de Cassia tora şi Cassia obtusifoli (Leguminosae),
                              │conţinând mai puţin de 0,05 % de Cassia occidentalis. Ea
                              │constã în principal în polizaharide cu masã molecularã mare,
                              │compuse în principal dintr-un lanţ liniar de unitãţi de
                              │1,4-\f2â-D-manopiranozã legate cu unitãţi de
                              │1,6-\f2α-D-galactopiranozã.
                              │Raportul manozã/galactozã este de aproximativ 5:1
                              │În cursul fabricãrii, seminţele sunt decorticate şi
                              │degerminate prin tratament termic mecanic, urmat de mãcinarea
                              │şi sitarea endospermului.
                              │Endospermul mãcinat este purificat suplimentar prin extracţie
                              │cu izopropanol
Compoziţie │Nu mai puţin de 75% de galactomanan
Descriere │Pulbere inodorã, de culoare galben pal pânã la alb-gãlbui
Identificare │
Solubilitate │Insolubilã în etanol. Se disperseazã bine în apã rece
                              │formând o soluţie coloidalã
Formare de gel cu borat │La dispersia apoasã a probei se adaugã suficientã soluţie
                              │de testare de borat de sodiu (ST) pentru a ridica pH-ul la
                              │o valoare mai mare de 9; se formeazã un gel.
Formare de gel cu gumã de │
xantan │Se cântãresc 1,5 g de probã şi 1,5 g de gumã de xantan şi
                              │se amestecã.
                              │Se adaugã acest amestec, amestecând rapid, în 300 ml de apã
                              │la 80°C într-un pahar Berzelius de 400 ml. Se amestecã pânã
                              │când amestecul este dizolvat şi se amestecã în continuare
                              │încã 30 de minute dupã dizolvare (se menţine temperatura
                              │peste 60°C în cursul procesului de amestecare).
                              │Amestecarea se opreşte şi amestecul se lasã sã se rãceascã
                              │la temperatura camerei cel puţin douã ore.
                              │Se formeazã un gel ferm, viscoelastic, dupã ce temperatura
                              │scade sub 40°C, însã niciun gel nu se formeazã într-o
                              │soluţie de control 1% conţinând numai gumã cassia sau gumã
                              │de xantan, preparatã într-un mod similar.
Vâscozitate │Mai micã de 500 mPa.s (25 °C, 2h, soluţie 1%) corespunzând
                              │unei mase molecular medii de 200 000-300 000 D
Puritate │
Materie insolubilã în acid │Nu mai mult de 2%
pH │5,5-8 (soluţie apoasã 1%)
Materie grasã brutã │Nu mai mult de 1%
Proteine │Nu mai mult de 7%
Cenuşã totalã │Nu mai mult de 1,2%
Pierdere prin uscare │Nu mai mult de 12% (5 h, 105°C)
Antrachinone totale │Nu mai mult de 0,5 mg/kg (limitã de detecţie)
Solvenţi reziduali │Nu mai mult de 750 mg/kg de alcool izopropil
Plumb │Nu mai mult de 1 mg/kg
Criterii microbiologice │
Numãr total de germeni │Nu mai mult de 5.000 unitãţi formatoare de colonii per gram
Drojdii şi mucegaiuri │Nu mai mult de 100 unitãţi formatoare de colonii per gram
Salmonella spp. │Absentã în 25 g
E. Coli │Absentã în 1 g"



    21. La anexa XVII, punctul E463, subrubrica "Compoziţie" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:




"Compoziţie │Conţine cel mult 80,5% grupãri de hidroxipropoxil
                              │[-OCH(2)CHOHCH(3)] echivalentul a cel mult 4,6 grupãri de
                              │hidroxipropil per unitatea de anhidroglucozã raportat la
                              │substanţa anhidrã"



    22. La anexa XVII, punctul "E 949 Hidrogen", la rubrica "Puritate", subrubrica "Azot" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:


    "Azot │Nu mai mult de 0,07% v/v"



    23. La anexa XVII, dupã punctul E 1201 se introduce un nou punct, punctul E 1203, cu urmãtorul cuprins:




    "E 1203 ALCOOL POLIVINILIC

Sinonime │Polimer de alcool polivinilic, PVOH
Definiţie │Alcoolul polivinilic este o rãşinã sinteticã preparatã prin
                              │polimerizarea acetatului de vinil, urmatã de hidroliza
                              │parţialã a esterului în prezenţa unui catalizator alcalin.
                              │Caracteristicile fizice ale produsului depind de gradul de
                              │polimerizare şi de gradul de hidrolizã
Denumire chimicã │Homopolimer de etenol
Formulã chimicã │[C(2)H(3)OR](n), unde R = H sau COCH(3)
Descriere │Pulbere granularã albã sau de culoare crem, inodorã, insipidã
                              │şi translucidã
Identificare │
Solubilitate │Solubilã în apã; puţin solubilã în etanol
Reacţia de precipitare │Se dizolvã 0,25 g de probã în 5 ml de apã, se încãlzeşte şi
                              │se lasã soluţia sã se rãceascã la temperatura camerei. Prin
                              │adãugarea de 10 ml de etanol la aceastã soluţie, se obţine
                              │un precipitat alb, tulbure sau floculant
Reacţia de culoare │Se dizolvã 0,01 g de probã în 100 ml de apã, se încãlzeşte
                              │şi se lasã soluţia sã se rãceascã la temperatura camerei.
                              │Apare o culoare albastrã, dacã se adaugã (la 5 ml de soluţie)
                              │o picãturã de soluţie de testare de iod (ST) şi câteva
                              │picãturi de soluţie de acid boric.
                              │Se dizolvã 0,5 g de probã în 10 ml de apã, se încãlzeşte şi
                              │se lasã soluţia sã se rãceascã la temperatura camerei. Apare
                              │o culoare roşu închis dupã adãugarea unei picãturi de soluţie
                              │de testare de iod la 5 ml de soluţie.
Vâscozitate │Între 4,8 şi 5,8 mPa.s (4% soluţie la 20°C) corespunzând unei
                              │mase moleculare medii de 26.000-30.000 D
Puritate │
Materie insolubilã în apã │Nu mai mult de 0,1%
Indice de ester │Între 125 şi 153 mg KOH/g
Grad de hidrolizã │Între 86,5 şi 89%
Indice de aciditate │Nu mai mult de 3
Solvenţi reziduali │Nu mai mult de 1% metanol, 1% acetat de metal
pH │Între 5 şi 6,5 (4% soluţie)
Pierdere prin uscare │Nu mai mult de 5% (105°C, 3H)
Reziduu în urma arderii │Nu mai mult de 1%
Plumb │Nu mai mult de 2 mg/kg"



    24. La anexa XVII, punctul Polietilenglicol 6000 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:




    "E 1521 POLIETILEN GLICOLI

Sinonime │PEG, macrogol, oxid de polietilenã
Definiţie │Polimeri de adiţie ai oxidului de etilenã şi ai apei
                              │desemnaţi de obicei printr-un numãr corespunzând aproximativ
                              │masei molecular
Denumire chimicã │alfa-Hidro-omega-hidroxipoli (oxi-1,2-etandiol)
Formulã chimicã │HOCH(2)-[CH(2)-O-CH(2)](n)-CH(2)OH
Masã molecularã medie │Între 380 şi 9.000 D
Compoziţie │PEG 400: nu mai puţin de 95% şi nu mai mult de 105%
                              │PEG 3000: nu mai puţin de 90% şi nu mai mult de 110%
                              │PEG 3350: nu mai puţin de 90% şi nu mai mult de 110%
                              │PEG 4000: nu mai puţin de 90% şi nu mai mult de 110%
                              │PEG 6000: nu mai puţin de 90% şi nu mai mult de 110%
                              │PEG 8000: nu mai puţin de 87,5% şi nu mai mult de 112,5%
Descriere │PEG 400 este un lichid higroscopic limpede, vâscos, incolor
                              │sau aproape incolor
                              │PEG 3000, PEG 3350, PEG 4000, PEG 6000 şi PEG 8000 sunt
                              │solide albe sau aproape albe cu un aspect de cearã sau de
                              │parafinã
Identificare │
Punct de topire │PEG 400: 4-8°C
                              │PEG 3000: 50-56°C
                              │PEG 3350: 53-57°C
                              │PEG 4000: 53-59°C
                              │PEG 6000: 55-61°C
                              │PEG 8000: 55-62°C
Vâscozitate │PEG 400: între 105 şi 130 mPa.s la 20°C
                              │PEG 3000: între 75 şi 100 mPa.s la 20°C
                              │PEG 3350: între 83 şi 120 mPa.s la 20°C
                              │PEG 4000: între 110 şi 170 mPa.s la 20°C
                              │PEG 6000: între 200 şi 270 mPa.s la 20°C
                              │PEG 8000: între 260 şi 510 mPa.s la 20°C
                              │Pentru polietilen-glicolii care au o masã molecularã medie
                              │mai mare de 400, vâscozitatea este determinatã pe baza unei
                              │soluţii 50% m/m din substanţa candidatã în apã
Solubilitate │PEG 400 se poate amesteca cu apa, este foarte solubil în
                              │acetonã, în alcool şi în clorura de metilen, practic
                              │insolubil în uleiuri grase şi uleiuri minerale
                              │PEG 3000 şi PEG 3350: foarte solubile în apã şi în clorurã
                              │de metilen, foarte puţin solubile în alcool, practic
                              │insolubile în uleiuri grase şi în uleiuri minerale
                              │PEG 4000, PEG 6000 şi PEG 8000: foarte solubile în apã şi în
                              │clorurã de metilen, practic insolubile în alcool, în uleiuri
                              │grase şi în uleiuri minerale
Puritate │
Aciditate sau alcalinitate │Se dizolvã 5 g în 50 ml de apã lipsitã de dioxid de carbon şi
                              │se adaugã 0,15 ml de soluţie de albastru de bromotimol.
                              │Soluţia este galbenã sau verde. Nu mai mult de 0,1 ml de
                              │hidroxid de sodiu 0,1 M este necesar pentru a schimba
                              │culoarea indicatorului în albastru
Indice de hidroxil │PEG 400: 264-300
                              │PEG 3000: 34-42
                              │PEG 3350: 30-38
                              │PEG 4000: 25-32
                              │PEG 6000: 16-22
                              │PEG 8000: 12-16
Cenuşã sulfatatã │Nu mai mult de 0,2%
1,4-Dioxan │Nu mai mult de 10 mg/kg
Oxid de etilenã │Nu mai mult de 0,2 mg/kg
Etilen glicol şi dietilen │
glicol │Nu mai mult de 0,25% m/m în total, individual sau în
                              │combinaţie
Plumb │Nu mai mult de 1 mg/kg"



    ART. II
    Prezentul ordin transpune prevederile Directivei 2010/69/UE a Comisiei din 22 octombrie 2010 de modificare a anexelor la Directiva 95/2/CE a Parlamentului European şi a Consiliului privind aditivii alimentari, alţii decât coloranţii şi îndulcitorii, publicatã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 279 din 23 octombrie 2010, ale Directivei 2010/37/UE a Comisiei din 17 iunie 2010 de modificare a Directivei 2008/60/CE de stabilire a criteriilor specifice de puritate pentru îndulcitori, publicatã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 152 din 18 iunie 2010 şi ale Directivei 2010/67/UE a Comisiei din 20 octombrie 2010 de modificare a Directivei 2008/84/CE de stabilire a unor criterii specifice de puritate pentru aditivii alimentari, alţii decât coloranţii şi îndulcitorii, publicatã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 277 din 21 octombrie 2010.
    ART. III
    Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

                              Ministrul sãnãtãţii,
                                  Cseke Attila

                     p. Preşedintele Autoritãţii Naţionale
                    Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
                                  Alimentelor,
                                 Corneliu Ceicã

                 Ministrul agriculturii şi dezvoltãrii rurale,
                                 Valeriu Tabãrã

                                     -------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016