Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 239 din 6 octombrie 2006  pentru aprobarea Normei sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor ce stabileste metode comunitare de prelevare de probe pentru analiza chimica, in scopul monitorizarii produselor din lapte conservat    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 239 din 6 octombrie 2006 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor ce stabileste metode comunitare de prelevare de probe pentru analiza chimica, in scopul monitorizarii produselor din lapte conservat

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 869 din 24 octombrie 2006

Având în vedere prevederile <>art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitãţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 215/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul art. 3 alin. (3) şi al <>art. 4 alin. (3) din Hotãrârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unitãţilor din subordinea acesteia,
vãzând Referatul de aprobare nr. 86.487 din 7 septembrie 2006, întocmit de Direcţia igienã şi sãnãtate publicã veterinarã din cadrul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,

preşedintele Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aprobã Norma sanitarã veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor ce stabileşte metode comunitare de prelevare de probe pentru analiza chimicã, în scopul monitorizãrii produselor din lapte conservat, prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor, institutele veterinare centrale şi direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin se abrogã orice alte dispoziţii contrare.
ART. 4
Prezentul ordin transpune Directiva Comisiei nr. 87/524/CEE ce stabileşte metode comunitare de prelevare pentru analiza chimicã, în scopul monitorizãrii produselor din lapte conservat, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene (JOCE) nr. L306 din 28 octombrie 1987, p. 24.
ART. 5
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare la 60 de zile de la publicare.

Preşedintele Autoritãţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
Marian Avram

Bucureşti, 6 octombrie 2006.
Nr. 239.


ANEXĂ

NORMĂ SANITARĂ VETERINARĂ ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR
ce stabileşte metode comunitare de prelevare de
probe pentru analiza chimicã, în scopul monitorizãrii
produselor din lapte conservat

ART. 1
Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor trebuie sã ia toate mãsurile necesare pentru a se asigura cã prelevarea de probe, la care se face referire în anexa la prezenta normã sanitarã veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor, este efectuatã în conformitate cu metodele descrise de aceasta.
ART. 2
Anexa face parte integrantã din prezenta normã sanitarã veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor.


ANEXĂ
la norma sanitarã veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor

METODE DE PRELEVARE
cu privire la controlul analizei chimice a anumitor
produse din lapte conservat deshidratat parţial sau total

I. Dispoziţii generale
1. Instrucţiuni administrative
1.1. Personalul
Prelevarea de probe se efectueazã de cãtre o persoanã calificatã autorizatã, conform reglementãrilor naţionale.
1.2. Sigilarea şi etichetarea probelor
Fiecare probã prelevatã pentru uz oficial se sigileazã la locul prelevãrii şi se identificã conform reglementãrilor naţionale.
1.3. Probele duplicat
Pentru analizã trebuie preparate simultan cel puţin douã probe echivalente.
Procedura şi numãrul probelor prelevate se efectueazã în conformitate cu prezenta anexã.
Probele trebuie trimise la laborator imediat dupã prelevare.
1.4. Proces-verbal
Probele sunt însoţite de un proces-verbal, stabilit în conformitate cu legislaţia naţionalã.
2. Echipament de prelevare
Specificaţii
Tot echipamentul de prelevare este confecţionat din material corespunzãtor cu rezistenţã adecvatã, care sã nu determine modificãri ale probei care pot afecta rezultatele analizelor ulterioare şi care sã nu cauzeze modificãri ale probei în timpul procesului de prelevare a probelor. Se recomandã utilizarea oţelului inoxidabil.
Toate suprafeţele trebuie sã fie netede şi fãrã fisuri şi toate colţurile trebuie sã fie rotunjite. Echipamentul de prelevare a probelor trebuie sã fie în conformitate cu cerinţele stabilite pentru fiecare produs din care urmeazã sã se preleveze probe.
3. Recipiente folosite la prelevarea probelor
Specificaţii
Recipientele şi capacele folosite la prelevarea probelor trebuie astfel sã fie construite şi confecţionate din materiale care protejeazã corespunzãtor proba şi care nu determinã modificãri ale probei care ar putea afecta rezultatul analizei sau examinãrii ulterioare.
Materialele corespunzãtoare includ sticla, unele metale şi unele materiale din plastic.
Recipientele trebuie sã fie, de preferinţã, opace. Dacã însã recipientul plin este transparent sau translucid, acesta trebuie pãstrat într-un loc întunecat.
Recipientele şi capacele trebuie sã fie curate şi uscate.
Forma şi capacitatea recipientului trebuie sã fie în conformitate cu cerinţele stabilite pentru produsul din care se preleveazã probe.
Se pot utiliza recipiente din plastic de unicã folosinţã, recipiente confecţionate din plastic, laminate, care includ o folie de aluminiu sau pungi din plastic adecvate, prevãzute cu metode corespunzãtoare de închidere.
Recipientele, altele decât pungile de plastic, trebuie sã fie închise bine, fie prin intermediul unui dop adecvat, fie cu un capac cu filet din metal sau din material plastic, fiind prevãzut, dacã este necesar, cu cãptuşealã din plastic etanşã. Toate dopurile sau benzile utilizate trebuie sã fie insolubile, neabsorbante şi impermeabile la grãsime şi nu trebuie sã afecteze mirosul, aroma, proprietãţile sau compoziţia probei.
Dopurile trebuie sã fie confecţionate sau acoperite cu materiale inodore neabsorbante.
4. Tehnica de prelevare
Recipientul folosit la prelevare trebuie sã fie închis imediat dupã prelevare.
5. Depozitarea probelor
Temperaturile de depozitare recomandate pentru probele prelevate din produse variate nu trebuie sã depãşeascã 25°C. Timpul şi temperatura de depozitare trrebuie luate în considerare împreunã şi nu separat.
6. Transportul probelor
Probele vor fi aduse, cât mai repede posibil, la laboratorul responsabil cu testarea (de preferat în 24 de ore de la prelevarea probelor).
În timpul tranzitului, trebuie luate mãsurile de precauţie pentru a se preveni expunerea la mirosuri contaminante, la lumina directã a soarelui şi la temperaturi mai mari de 25°C.
II. Metoda 1: Prelevarea de probe pentru tipurile de lapte parţial deshidratat
1. Scop şi domeniu de aplicare
a) lapte condensat neîndulcit cu conţinut ridicat de grãsimi;
b) lapte condensat neîndulcit;
c) lapte parţial degresat condensat neîndulcit;
d) lapte degresat condensat neîndulcit;
e) lapte condensat îndulcit;
f) lapte degresat condensat îndulcit;
g) lapte parţial degresat condensat îndulcit.
2. Echipament
2.1. Generalitãţi
A se vedea pct. 2 din Dispoziţii generale.
2.2. Plonjor şi agitator
Plonjoarele sau agitatoarele utilizate pentru amestecarea lichidelor depozitate în vrac trebuie sã aibã o suprafaţã suficientã pentru a produce o bunã omogenizare a produsului, fãrã sã dezvolte o aromã râncedã. Având în vedere formele şi dimensiunile diferite ale recipientelor, nu se recomandã un design specific de plonjor pentru toate scopurile, dar plonjoarele trebuie proiectate astfel încât sã se evite zgârierea suprafeţei interioare a recipientelor care conţin produsul în timpul agitãrii.
Materialele adecvate au fost descrise la pct. 2 din Dispoziţii generale.
Forma plonjorului recomandatã ca fiind corespunzãtoare pentru amestecarea lichidelor în gãleţi sau în cãni are urmãtoarele dimensiuni (figura 1): un disc cu diametrul de 150 mm, perforat în 6 locuri, fiecare orificiu având diametrul de 12,5 mm pe un cerc cu diametrul de 100 mm, discul fiind fixat central cu o tijã metalicã, celãlalt capãt formând o buclã de mâner. Lungimea tijei, inclusiv mânerul, trebuie sã fie de aproximativ 1 m. Plonjoarele corespunzãtoare pentru utilizarea în tancuri mici trebuie sã aibã urmãtoarele dimensiuni aproximative (figura 2): o tijã cu lungimea de cel puţin 2 m, asamblatã cu un disc cu diametrul de 300 mm, perforat în 12 locuri, fiecare orificiu având un diametru de 30 mm pe un cerc cu diametrul de 230 mm.
Pentru amestecarea conţinutului vaselor de dimensiuni mari, se recomandã agitarea mecanicã sau agitarea cu aer curat, compresat. Presiunea minimã a aerului şi volumul trebuie sã fie folosite pentru a preveni dezvoltarea aromei de rânced.
NOTĂ:
De fiecare datã când se solicitã folosirea "aerului curat compresat", este necesar sã se utilizeze aerul compresat din care s-au eliminat toţi contaminanţii (inclusiv uleiul, apa şi praful).
2.3. Agitatorul
Cu lame late, suficient de adânc pentru a se ajunge la baza recipientului care conţine produsul şi este de preferat ca una dintre margini sã aibã forma recipientului (a se vedea figura 3).
2.4. Cupele
Figura 4 prezintã o cupã de dimensiuni şi formã corespunzãtoare pentru colectarea probei. Cupa este dotatã cu un mâner rezistent, cu o lungime de cel puţin 150 mm. Capacitatea cupei nu trebuie sã fie mai micã de 50 ml. Este un avantaj ca mânerul sã fie curbat în partea de sus. Forma conicã a cupei permite fixarea acesteia. Alternativ, se poate utiliza o cupã de o capacitate similarã, dar care trebuie sã aibã pãrţile laterale gradate în 5 secţiuni egale pentru a asista prelevarea de probe a produselor pãstrate proporţional în mai multe recipiente.
2.5. Bagheta
Rotundã, cu lungimea de aproximativ 1 m şi diametrul de 35 mm.
2.6. Recipientul
Pentru o capacitate de prelevare de 5 l, cu gura largã.
2.7. Lingura sau spatula
Cu lame late.
2.8. Recipientele pentru probe
A se vedea pct. 3 din Dispoziţii generale.
3. Procedura
3.1. Prelevarea de probe din tipurile de lapte degresat parţial neîndulcit
Se preleveazã o probã într-o cantitate nu mai micã de 200 g.
3.1.1. Produsul trebuie sã fie bine omogenizat prin amestecare de jos în sus sau prin agitare ori prin agitare mecanicã sau prin turnare dintr-un recipient în altul ori prin utilizarea de aer curat compresat (a se vedea nota de la pct. 2.2), pânã în momentul în care produsul va fi suficient de omogen.
Proba se preleveazã imediat dupã mixare cu ajutorul unui plonjor. Dacã obţinerea unei omogenitãţi suficiente prezintã dificultãţi, probele trebuie sã fie prelevate din porţiuni diferite ale recipientului care conţine produsul pânã la un total nu mai mic de 200 g. (Dacã proba este un amestec de subprobe, acest lucru trebuie sã fie menţionat pe eticheta probei şi în procesul-verbal de însoţire).
3.1.2. Prelevarea de probe din produsele ambalate în recipiente mici destinate comercializãrii cu amãnuntul
Recipientul intact şi nedeschis poate constitui proba. Trebuie sã fie luate unul sau mai multe recipiente cu acelaşi numãr de lot sau cod, astfel încât sã poatã constitui o probã de cel puţin 200 g.
3.2. Prelevarea de probe din laptele parţial deshidratat îndulcit
3.2.1. Generalitãţi
Prelevarea de probe din recipientele de lapte parţial deshidratat îndulcit în vrac poate fi o problemã foarte dificilã, în special dacã produsul nu este omogen şi este foarte vâscos. Probleme de prelevare pot apãrea şi din cauza prezenţei cristalelor mari de zaharozã sau lactozã ori din cauza precipitãrii unor sãruri variate care se pot forma în interiorul produsului sau pot adera de pereţi ori din cauza prezenţei de aglomerãri stabile. Astfel de condiţii devin evidente în momentul în care se introduce în recipientul care conţine produsul o sondã de prelevare, care se retrage dupã ce a fost exploratã o suprafaţã cât mai mare. Dacã dimensiunea cristalelor de zahãr nu este mai mare de 6 mm, nu vor fi probleme de prelevare din aceastã cauzã. Atunci când produsul nu este omogen, acest lucru trebuie sã fie notat pe eticheta probei din procesul-verbal de însoţire. Deoarece laptele condensat îndulcit este depozitat frecvent la temperatura atmosfericã, se recomandã, pentru a se obţine o probã reprezentativã, sã se aducã conţinutul la o temperaturã nu mai micã de 20°C.
3.2.2. Procedura
Se preleveazã o probã de cel puţin 200 g.
a) Recipiente deschise
Trebuie sã fie îndepãrtat unul din capetele recipientului, dupã ce acesta a fost curãţat şi uscat în prealabil pentru a preveni pãtrunderea materiilor strãine în recipient în timpul deschiderii. Conţinutul se amestecã cu ajutorul unui agitator (a se vedea figura 3). Se trece lama peste marginile şi baza recipientului, pentru a se îndepãrta orice urmã de produs. Conţinutul se amestecã bine printr-o combinaţie de mişcãri rotative şi verticale, cu agitatorul înclinat diagonal, având grijã sã se evite încorporarea de aer în probã. Se retrage agitatorul, iar laptele condensat aderent se transferã într-un recipient de 5 l (a se vedea pct. 2.6), cu ajutorul unei spatule sau al unei linguri. Amestecarea şi retragerea se repetã pânã se colecteazã 2-3 l de lapte condensat. Acesta trebuie sã fie amestecat pânã când devine omogen şi se preleveazã o probã nu mai micã de 200 g.
b) Bidoane închise, cu dopuri la vârf sau lateral
Pentru motivele descrise la pct. 3.2.1, prelevarea de probe prin orificiul lãsat de dop este potrivitã doar dacã laptele condensat este fluid şi de o consistenţã uniformã. Conţinutul trebuie sã fie amestecat prin inserarea în orificiu a unei sonde, iar dupã ce a fost explorat şi agitat în cât mai multe direcţii, sonda trebuie sã fie retrasã şi trebuie sã fie pregãtitã o probã conform pct. 3.2.1. Alternativ, se poate transvaza conţinutul într-un recipient corespunzãtor, astfel încât sã se recupereze cât mai mult din butoi. Dupã agitarea cu un agitator, proba trebuie sã fie colectatã conform pct. 3.2.1.
3.2.3. Prelevarea de probe din produsele ambalate în recipiente mici destinate comercializãrii cu amãnuntul Recipientul intact şi închis poate constitui proba. Trebuie sã fie luate unul sau mai multe recipiente din acelaşi lot sau cu acelaşi numãr de cod, astfel încât sã se poatã constitui o probã de cel puţin 200 g.
3.3. Conservarea, depozitarea şi transportul probelor
A se vedea pct. 5 şi 6 din Dispoziţii generale.
III. Metoda 2: Prelevarea de probe din tipurile de lapte deshidratat conservat
1. Scop şi domeniu de aplicare
Aceastã metodã descrie prelevarea de probe pentru analiza chimicã a:
a) laptelui integral deshidratat sau a laptelui praf integral;
b) laptelui degresat deshidratat sau a laptelui praf degresat;
c) laptelui parţial degresat deshidratat sau a laptelui praf parţial degresat;
d) laptelui deshidratat cu conţinut ridicat de grãsimi sau a laptelui praf cu conţinut ridicat de grãsimi.
2. Echipament
A se vedea pct. 2 din Dispoziţii generale.
2.1. Sonde cu o lungime suficientã pentru a se atinge baza recipientului care conţine produsul. Sondele conforme descrierii cuprinse în pct. IV sunt cele corespunzãtoare.
2.2. Paleta, lingura sau spatula cu lamã latã
2.3. Recipiente care conţin probe
A se vedea pct. 3 din Dispoziţii generale.
3. Procedura
3.1. Generalitãţi
Produsul nu trebuie sã absoarbã umiditatea atmosfericã în timpul în care este depozitat în container sau în perioada anterioarã prelevãrii de probe pentru analize.
Recipientul care conţine produsul trebuie sã fie reînchis, în mod sigur, dupã prelevare.
3.2. Prelevarea de probe
Trebuie sã fie prelevatã o probã nu mai micã de 200 g. Sonda curatã şi uscatã trebuie sã fie trecutã prin produs, dacã este nevoie cu recipientul înclinat sau aşezat pe o parte. Sonda se introduce cu deschiderea în jos şi se utilizeazã o ratã de penetrare uniformã. În momentul în care sonda atinge baza recipientului, aceasta va fi rotitã la 180°, scoasã din recipient, iar conţinutul va fi turnat în recipientul care conţine proba. Pentru formarea unei probe de cel puţin 200 g, sunt necesare una sau mai multe sonde. Recipientul care conţine proba trebuie sã fie închis imediat dupã ce prelevarea de probe este completã.
3.2.1. Prelevarea de probe din produsele ambalate în recipiente mici destinate vânzãrii cu amãnuntul
Recipientul intact şi închis poate constitui proba. Se pot lua unul sau mai multe recipente din acelaşi lot sau cu acelaşi numãr de cod, astfel încât sã poatã constitui o probã de cel puţin 200 g.
NOTĂ:
În cazul produselor descrise cu denumirea "instant", proba trebuie sã fie constituitã dintr-un pachet întreg nedeschis.
3.3. Conservarea, depozitarea şi transportul probelor
A se vedea pct. 5 şi 6 din Dispoziţii generale.
IV. Sondele pentru prelevarea de probe din laptele praf conservat în vrac
1. Tipuri de sonde
Tipul A: lung
Tipul B: scurt
(Vezi figura 5)
2. Materiale
Lama şi tija trebuie sã fie confecţionate din metal lustruit, de preferat din oţel inoxidabil. Cleştele de tip lung va fi de preferinţã confecţionat din oţel inoxidabil. Sonda de tip scurt va fi prevãzutã cu un cleşte detaşabil din lemn sau plastic, dotat cu o tijã prinsã de lamã.
3. Construcţia
3.1. Forma, materialul şi finisarea sondei trebuie sã fie astfel încât sã permitã ca sonda sã fie curãţatã uşor.
3.2. Muchiile lamei de tip A trebuie sã fie ascuţite, pentru a permite prelevarea probei prin rãzuire.
3.3. Vârful lamei trebuie sã fie suficient de ascuţit pentru a facilita prelevarea de probe.
4. Dimensiuni principale
Sondele trebuie sã fie conforme cu dimensiunile menţionate în tabelul de mai jos (cu o toleranţã de 10%):
(Dimensiuni în mm)


─────────────────────────────────────────────────────────────────────
Tip A Tip B
lung scurt
─────────────────────────────────────────────────────────────────────
Lungimea paletei 800 400
Grosimea metalului lamei 1 pânã la 2 1 pânã la 2
Diametrul interior al paletei, 18 32
la vârf
Diametrul intern al paletei, 22 28
la mâner sau tijã
Lãţimea fantei la vârf 4 20
Lãţimea fantei la cleşte sau tijã 14 14
─────────────────────────────────────────────────────────────────────



5. Notã privind utilizarea sondelor
5.1. Sondele pot fi introduse vertical, dacã existã mai puţine particule care plutesc liber. Sondele de tip A sunt apoi complet umplute prin întoarcere şi astfel pot fi retrase vertical. Sondele de tip B sunt deja umplute complet în timpul inserãrii, dar trebuie sã fie retrase în poziţie oblicã pentru a se evita pierderile de la partea inferioarã.
5.2. În cazul particulelor care plutesc liber, recipientul trebuie sã fie înclinat, sondele inserate aproape orizontal, cu fanta în jos, la retragere fiind orientate cu fanta în sus.

Figurile 1-5

NOTĂ(CTCE)
Figurile 1-5 se gãsesc în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 869 din 24.20.2006, la paginile 13 şi 14 (a se vedea imaginile asociate).

---------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016