Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 232 din 26 martie 2003  pentru aprobarea normelor cu privire la definirea, descrierea si prezentarea otetului si a acidului acetic de calitate alimentara    Twitter Facebook
Cautare document

ORDIN nr. 232 din 26 martie 2003 pentru aprobarea normelor cu privire la definirea, descrierea si prezentarea otetului si a acidului acetic de calitate alimentara

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 573 din 11 august 2003
Având în vedere prevederile <>art. 34 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializãrii alimentelor, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 57/2002 ,
în temeiul <>Hotãrârii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor*1), cu modificãrile şi completãrile ulterioare, al <>Hotãrârii Guvernului nr. 22/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei*2), cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi al <>Hotãrârii Guvernului nr. 166/2001 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor*3), cu modificãrile ulterioare,
vazand Referatul de aprobare nr. 125.156/18 din 18 martie 2003, întocmit de Direcţia generalã de implementare, reglementare şi de management al resurselor biotehnologice,

ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor, ministrul sãnãtãţii şi familiei şi preşedintele Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor emit urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Norma cu privire la definirea, descrierea şi prezentarea oţetului şi Norma cu privire la definirea, descrierea şi prezentarea acidului acetic de calitate alimentara, prevãzute în anexele nr. 1 şi 2 care fac parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei şi Autoritatea Nationala pentru Protecţia Consumatorilor, prin direcţiile generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene şi a municipiului Bucureşti*), prin direcţiile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti şi, respectiv, prin oficiile judeţene pentru protecţia consumatorilor, vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 6 luni de la data publicãrii.

-----------
*1) <>Hotãrârea Guvernului nr. 362/2002 a fost abrogatã prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 739/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 495 din 9 iulie 2003.
*2) <>Hotãrârea Guvernului nr. 22/2001 a fost abrogatã prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sãnãtãţii, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 490 din 8 iulie 2003.
*3) <>Hotãrârea Guvernului nr. 166/2001 a fost abrogatã prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 755/2003 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 490 din 8 iulie 2003.
*) Conform <>Hotãrârii Guvernului nr. 739/2003 , direcţiile generale pentru agricultura şi industrie alimentara au devenit direcţii pentru agricultura şi dezvoltare ruralã.

Ministrul agriculturii, alimentaţiei
şi pãdurilor,
Ilie Sarbu

Ministrul sãnãtãţii
şi familiei,
Daniela Bartos

Preşedintele Autoritãţii Naţionale
pentru Protecţia Consumatorilor,
Rovana Plumb,
secretar de stat


ANEXA 1


NORMA
cu privire la definirea, descrierea şi prezentarea oţetului

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezenta norma stabileşte condiţiile privind definirea, descrierea şi prezentarea oţetului destinat comercializãrii pentru consum uman.
ART. 2
Fabricarea şi comercializarea produsului menţionat la art. 1 se fac cu respectarea prevederilor prezentei norme.

CAP. II
Definiţii şi descriere

ART. 3
În sensul prezentei norme, termenii folosiţi se definesc dupã cum urmeazã:
a) oţetul este produsul obţinut exclusiv prin procedeul biologic al dublei fermentari, alcoolicã şi aceticã, a lichidelor sau a altor substanţe de origine agricolã;
b) oţetul din vin este produsul obţinut prin fermentarea aceticã a vinului sau a amestecului fermentabil, în care vinul intervine în proporţie de minimum 70% în volume;
c) oţetul din fructe şi oţetul din fructe de padure (fructe mici) sunt sortimente de oţet obţinute din fructe, respectiv fructe de padure (fructe mici), prin procedeul biologic al fermentaţiei alcoolice şi acetice;
d) oţetul din vin de fructe şi oţetul din vin de fructe de padure (fructe mici) sunt oteturile obţinute din vin de fructe, respectiv din vin de fructe de padure (fructe mici), prin procedeul biologic al fermentaţiei acetice;
e) oţetul din cidru este oţetul obţinut din cidru prin procedeul biologic al fermentaţiei acetice;
f) oţetul din alcool este oţetul obţinut din alcool etilic rafinat, de fermentaţie, prin procedeul biologic al fermentaţiei acetice;
g) oţetul din cereale este oţetul obţinut fãrã distilare intermediara, prin procedeul definit la lit. a), din cereale al cãror amidon a fost zaharificat prin alt procedeu decât cel cu diastazele din malt;
h) oţetul din malt este oţetul obţinut fãrã distilare intermediara, din malt, cu sau fãrã adaugare de cereale al cãror amidon a fost zaharificat numai de cãtre diastazele din malt, conform lit. a);
i) oţetul din malt distilat este oţetul obţinut prin distilarea sub presiune redusã a oţetului din malt, conform lit. h). Acest oţet nu conţine decât constituentii volatili ai oţetului din care este obţinut;
j) oţetul condimentat şi oţetul aromatizat sunt sortimentele de oţet obţinute conform lit. b)-i), cãrora li s-au adãugat plante pentru condimentare, arome şi alte ingrediente conform art. 4 alin. (2);
k) alte tipuri de oţet, de exemplu: oţet obţinut din zer, oţet obţinut din bere, oţet obţinut din miere.
ART. 4
(1) Oţetul poate fi fabricat din una dintre urmãtoarele materii prime (ingrediente):
a) vin, conform reglementãrilor în vigoare;
b) fructe sau fructe de padure (fructe mici), vin din fructe, vin din fructe de padure (fructe mici), cidru;
c) alcool etilic rafinat, conform SR nr. 14-1998 sau conform Normelor cu privire la definirea, descrierea şi prezentarea bãuturilor spirtoase, aprobate prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor, al ministrului sãnãtãţii şi familiei şi al preşedintelui Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 268/441/117/2003;
d) cereale, malt, zer şi alte produse de origine agricolã care conţin amidon, zaharuri sau amidon şi zaharuri.
(2) Alte ingrediente care pot fi utilizate la fabricarea oţetului:
a) zahãr, conform reglementãrilor în vigoare;
b) sare, conform reglementãrilor în vigoare;
c) miere, conform reglementãrilor în vigoare;
d) sucuri de fructe, conform reglementãrilor în vigoare;
e) aditivi alimentari, conform reglementãrilor în vigoare;
f) arome: aromatizanti naturali şi substanţe aromatizante naturale admise de reglementãrile în vigoare;
g) auxiliari tehnologici:
- substanţe organice: preparate din malt, hidrolizat de amidon, glucoza;
- substanţe anorganice: fosfati şi saruri de amoniu;
- agenţi pentru limpezire, purificare şi filtrare: cei prevãzuţi în reglementãrile în vigoare pentru vin.
(3) Substanţe interzise a fi folosite la fabricarea oţetului:
a) arome artificiale şi arome identic naturale, asa cum sunt definite în reglementãrile în vigoare;
b) arome sau uleiuri eterice artificiale ori naturale de struguri;
c) reziduuri de distilare, reziduuri de fermentare şi produsele derivate;
d) extracte din marcuri de toate felurile;
e) acizi de toate tipurile, cu excepţia celor naturali continuti în materiile prime utilizate sau în substantele a cãror adaugare este autorizata.
ART. 5
Utilizarea colorantilor, aromatizantilor sau a altor aditivi autorizaţi la prepararea oţetului se face cu respectarea reglementãrilor în vigoare.
ART. 6
Pentru diluarea sau dizolvarea colorantilor, aromatizantilor sau a altor aditivi autorizaţi folosiţi la prepararea oţetului se foloseşte alcool etilic rafinat.
ART. 7
Oţetul trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
a) aciditatea totalã a oţetului din vin trebuie sa fie de minimum 60 g/1.000 ml, exprimatã în acid acetic pur;
b) aciditatea totalã a celorlalte sortimente de oţet trebuie sa fie de minimum 50 g/1.000 ml, exprimatã în acid acetic pur;
c) conţinutul în alcool rezidual trebuie sa aibã urmãtoarele valori:
- maximum 1,5% v/v pentru oţetul din vin; v/v - fractie volumica;
- maximum 3% v/v pentru oţetul de specialitãţi obţinut din oteturile din vin;
- maximum 0,5% v/v pentru alte tipuri de oţet;
d) caractericile organoleptice şi fizico-chimice ale oteturilor trebuie sa corespundã specificatiilor tehnice ale producãtorilor, de respectarea cãrora aceştia rãmân rãspunzãtori;
e) nivelul de admisibilitate pentru contaminanti trebuie sa fie în conformitate cu reglementãrile în vigoare.

CAP. III
Marcare, etichetare

ART. 8
(1) Etichetarea, prezentarea şi publicitatea sortimentelor de oţet se fac cu respectarea reglementãrilor în vigoare.
(2) Elemente suplimentare de etichetare:
a) denumirea "Oţet" nu poate fi utilizata decât pentru produsele obţinute din materii prime de origine agricolã conform prevederilor art. 3;
b) denumirea "Oţet" nu poate fi utilizata pentru amestecuri de oţet şi acid acetic de calitate alimentara;
c) oţetul obţinut dintr-o singura materie prima se denumeste "oţet de X", unde "X" reprezintã numele materiei prime utilizate;
d) oţetul obţinut din mai multe materii prime se denumeste "Oţet de X şi Y", unde "X" şi "Y" reprezintã lista completa a materiilor prime utilizate, în ordinea descrescãtoare a cantitãţii lor, determinate în momentul introducerii în fabricaţie;
e) în cazul în care la obţinerea oţetului se utilizeazã unul sau mai multe dintre ingredientele menţionate la art. 4 alin. (2), acestea vor fi incluse în denumirea sub care se vinde produsul;
f) sortimentele de oţet cu una sau mai multe arome naturale menţionate la art. 4 alin. (2) lit. f) vor avea în denumire menţiunea "aromatizate cu ...", care se va completa cu numele acestor arome;
g) denumirea "Oţet" poate fi utilizata împreunã cu o indicaţie de origine (cherry, vinegar, aceto di vino Chianti), dacã materia prima utilizata provine din regiunea menţionatã sau dacã produsul însuşi a fost fabricat în regiunea menţionatã ori a fost obţinut conform unui procedeu particular;
h) concentratia aceticã a oţetului, corespunzãtoare aciditatii sale totale exprimate în grame la 1.000 ml, trebuie trecutã pe eticheta cu menţiunea "... grame/litru (g/l)".
(3) Oţetul nu trebuie etichetat sau prezentat în asa fel încât consumatorul sa fie indus în eroare asupra originii lui, în special atunci când este adãugat drept colorant caramelul (neautorizat pentru oţetul din vin).
(4) Sortimentele de oţet destinate comercializãrii nu sunt descrise prin asociere cu cuvinte cum ar fi "placut", "tip", "util", "fabricat" sau cu alte indicaţii similare.


ANEXA 2


NORMA
cu privire la definirea, descrierea şi prezentarea acidului acetic de calitate alimentara

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Prezenta norma stabileşte definirea, descrierea şi prezentarea produsului acid acetic de calitate alimentara.
(2) În sensul prezentei norme, acidul acetic de calitate alimentara este produsul fabricat din materii prime de origine neagricola.
(3) Fabricarea şi comercializarea produsului menţionat la alin. (2) se fac cu respectarea prevederilor prezentei norme.

CAP. II
Descriere

ART. 2
(1) Acidul acetic glacial (99,8%) luat ca baza la fabricarea produsului acid acetic de calitate alimentara trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
a) masa moleculara relativã: 60,05;
b) concentraţie: cel puţin 99,8%;
c) proprietãţi organoleptice: lichid limpede, incolor, cu miros caracteristic, intepator;
d) indice de culoare: cu limita nu mai mare de 5 Hazen (unitãţi de culoare);
e) punct de fierbere: aproximativ 118°C la presiunea de 760 mm coloana de Hg;
f) greutate specifica: de la 1,048 pana la 1,051;
g) identificarea acetatului se face într-o soluţie 1/3;
h) punct de solidificare: minimum 16,3°C;
i) reziduu nevolatil: maximum 50 mg/kg;
j) acid formic: maximum 500 mg/kg;
k) substanţe uşor oxidabile: metoda şi specificaţie conform Farmacopeii Europene (1);
l) zinc: maximum 1 mg/kg;
m) cupru: maximum 1 mg/kg;
n) arsen: maximum 1 mg/kg;
o) plumb: maximum 1 mg/kg;
p) mercur: maximum 1 mg/kg;
r) metale grele: maximum 5 mg/kg, metoda în conformitate cu Farmacopeea Europeanã (2).
(2) Pentru soluţiile apoase valorile trebuie sa fie în conformitate cu conţinutul lor în acid acetic.

CAP. III
Marcare, etichetare

ART. 3
(1) Etichetarea, prezentarea şi publicitatea acidului acetic de calitate alimentara se fac cu respectarea reglementãrilor în vigoare.
(2) Elemente suplimentare de etichetare:
a) denumirea "Acid acetic alimentar concentrat" se va da produselor acid acetic de calitate alimentara cu o concentraţie în acid mai mare de 250 g/1.000 ml, respectiv 250 g/1l; se va mentiona modul de utilizare prin înscrierea proportiei de dilutie;
b) denumirea "Acid acetic alimentar" se va da produselor acid acetic de calitate alimentara cu o concentraţie în acid cuprinsã între 150 g/1l şi 250 g/1l; se va mentiona modul de utilizare prin înscrierea proportiei de dilutie;
c) denumirea "Acid acetic alimentar diluat" se va da produselor acid acetic de calitate alimentara cu o concentraţie în acid sub 150 g/1l; se va mentiona modul de utilizare prin înscrierea dilutiei;
d) conţinutul total de acid acetic al produselor, exprimat ca aciditate totalã, în g/1.000 ml, trebuie indicat pe eticheta cu menţiunea "... grame/litru(g/l)";
e) produsele care au un conţinut de acid acetic mai mare de 11 g/1.000 ml trebuie marcate cu indicaţia urmãtoare: "Atentie! A nu se consuma nediluat";
f) produsele cu un conţinut de acid acetic mai mare de 250 g/l trebuie marcate printr-un simbol de pericol;
g) condiţii speciale de ambalare: acestea trebuie sa fie în conformitate cu regulamentul de transport internaţional pentru produse cu un conţinut de acid acetic mai mare de 250 g/1.000 ml.

-------
Da, vreau sa primesc newsletterul zilnic cu stiri, noutati, articole, dezbateri pe teme juridice

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele de Contracte, Cereri si Notificari modificate conform GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele de Contracte, Cereri si Notificari modificate conform GDPR"


Da, vreau sa primesc newsletterul zilnic cu stiri, noutati, articole, dezbateri pe teme juridice