Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
ORDIN nr. 230 din 26 septembrie 2006 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare ce stabileste conditii desemnate pentru a defini si mentine teritoriul Comunitatii Europene liber de pesta porcina clasica
Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 230 din 26 septembrie 2006  pentru aprobarea Normei sanitare veterinare ce stabileste conditii desemnate pentru a defini si mentine teritoriul Comunitatii Europene liber de pesta porcina clasica    Twitter Facebook
Cautare document

ORDIN nr. 230 din 26 septembrie 2006 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare ce stabileste conditii desemnate pentru a defini si mentine teritoriul Comunitatii Europene liber de pesta porcina clasica

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 879 din 27 octombrie 2006
ORDIN nr. 230 din 26 septembrie 2006
pentru aprobarea Normei sanitare veterinare ce stabileşte condiţii desemnate pentru a defini şi menţine teritoriul Comunitãţii Europene liber de pesta porcina clasica
EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARÃ VETERINARA ŞI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 879 din 27 octombrie 2006


Având în vedere prevederile <>art. 10 lit. b) din Ordonanta Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitãţii veterinare, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul art. 3 alin. (3) şi al <>art. 4 alin. (3) din Hotãrârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor şi a unitãţilor din subordinea acesteia,
vazand Referatul de aprobare nr. 25.576 din 31 august 2006, întocmit de Direcţia generalã sanitarã veterinara din cadrul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor,

preşedintele Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Norma sanitarã veterinara ce stabileşte condiţii desemnate pentru a defini şi menţine teritoriul Comunitãţii Europene liber de pesta porcina clasica, prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor, institutele veterinare centrale şi direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin se abroga orice alte dispoziţii contrare.
ART. 4
Prezentul ordin transpune Directiva Consiliului 80/1095/CEE ce stabileşte condiţii desemnate pentru a defini şi menţine teritoriul Comunitãţii Europene liber de pesta porcina clasica, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene (JOCE) nr. L 325 din 1 decembrie 1980, p. 1, astfel cum a fost modificatã ultima data de Decizia Comisiei 91/686/CEE .
ART. 5
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare la momentul aderãrii României la Uniunea Europeanã.

Preşedintele Autoritãţii Naţionale
Sanitare Veterinare şi
pentru Siguranta Alimentelor,
Marian Avram

Bucureşti, 26 septembrie 2006.
Nr. 230.

ANEXA

NORMA SANITARÃ VETERINARA
ce stabileşte condiţii desemnate pentru a defini şi menţine teritoriul Comunitãţii Europene liber de pesta porcina clasica

ART. 1
Prezenta norma sanitarã veterinara defineste mãsurile pe care Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa le aplice pentru a eradica pesta porcina clasica de pe teritoriul României, astfel încât sa se obţinã şi sa se menţinã statusul de ţara oficial libera de pesta porcina clasica.
ART. 2
Pentru scopurile prezentei norme sanitare veterinare trebuie sa se aplice definiţiile precizate la art. 2 din Norma sanitarã veterinara cu privire la mãsurile pentru controlul pestei porcine clasice, aprobatã prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor nr. 67/2005, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 707 şi 707 bis din 5 august 2005, ce transpune în legislaţia nationala Directiva Consiliului 2001/89/CE , şi la art. 2 din Norma sanitarã veterinara privind problemele de sãnãtate a animalelor ce afecteazã comerţul intracomunitar cu animale din speciile bovine şi suine, aprobatã prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor nr. 61/2006, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 289 din 30 martie 2006, ce transpune în legislaţia nationala Directiva Consiliului 64/432/CEE .
În plus, pentru scopurile prezentei norme sanitare veterinare trebuie sa se aplice urmãtoarele definiţii:
1. exploatatie oficial libera de pesta porcina - o exploatatie în care:
a) nu a fost detectat niciun caz de pesta porcina de cel puţin 12 luni anterioare;
b) nu exista porcine care sa fi fost vaccinate impotriva pestei porcine clasice în ultimele 12 luni;
c) vaccinarea impotriva pestei porcine clasice a fost interzisã cel puţin în ultimele 12 luni; în plus, trebuie sa nu fi fost detectat niciun caz de pesta porcina clasica, cel puţin în ultimele 12 luni, în cadrul unei raze de cel puţin 2 kilometri în jurul exploatatiei respective;
2. stat membru al Uniunii Europene oficial liber de pesta porcina clasica - un stat membru al Uniunii Europene, în care:
a) nu a fost detectat niciun caz de pesta porcina clasica cel puţin în ultimele 12 luni;
b) a fost interzisã vaccinarea impotriva pestei porcine clasice de cel puţin 12 luni;
c) în exploataţii nu exista porcine care au fost vaccinate impotriva pestei porcine în ultimele 12 luni şi au fost astfel recunoscute în baza art. 3 alin. (2) sau a art. 9 alin. (1);
3. regiune oficial libera de pesta porcina clasica - o regiune în care:
a) nu a fost detectat niciun caz de pesta porcina clasica cel puţin în ultimele 12 luni;
b) a fost interzisã vaccinarea impotriva pestei porcine clasice cel puţin în ultimele 12 luni;
c) în exploataţii nu exista porcine care au fost vaccinate impotriva pestei porcine clasice în ultimele 12 luni şi au fost astfel recunoscute în baza art. 9 alin. (2);
4. regiune sau ţara libera de pesta porcina clasica - o ţara sau regiune în care nu a fost detectat niciun caz de pesta porcina clasica de cel puţin 12 luni.
ART. 3
(1) România, ca ţara ce nu este oficial libera de pesta porcina clasica, trebuie sa elaboreze un plan pentru eradicarea accelerata a acestei boli.
(2) Nu mai târziu de 6 luni de la data notificãrii prezentei norme sanitare veterinare, statusul României va fi stabilit în baza procedurii comunitare, cu scopul determinãrii celor solicitate, pentru a elabora şi prezenta un plan pentru eradicarea accelerata a pestei porcine clasice, în concordanta cu alin. (1).
(3) Acest plan ce trebuie sa fie pus în aplicare într-o perioada nu mai mare de 2 ani trebuie sa întruneascã cerinţele art. 5 al prezentei norme sanitare veterinare şi trebuie sa fie autorizat în concordanta cu art. 5 alin. (3) din Decizia Consiliului 80/1096/CEE ce introduce mãsuri financiare comunitare pentru eradicarea pestei porcine clasice.
ART. 4
(1) România, ca ţara ce nu este oficial libera de pesta porcina, pentru realizarea mãsurilor prevãzute la art. 3, trebuie sa elaboreze un plan nou pentru eradicarea bolii.
(2) Perioada pentru implementarea noului plan va fi astfel stabilitã încât perioada totalã pentru implementarea mãsurilor specificate de art. 3 şi de prezentul articol sa fie de 10 ani. Noul plan trebuie sa întruneascã cerinţele stabilite de art. 6 şi sa fie autorizat în concordanta cu art. 5 alin. (3) din Decizia Consiliului 80/1096/CEE .
ART. 5
(1) Planul la care face referire art. 3 trebuie sa fie desemnat pentru a se asigura ca teritoriul României este oficial liber de pesta porcina clasica dupã cel mult 6 ani.
(2) În plan trebuie sa se precizeze, dacã este cazul:
a) data interzicerii vaccinarii porcinelor de reproducţie;
b) data interzicerii sau, în primii 2 ani de implementare a planului, a restrictiei de vaccinare a porcinelor destinate ingrasarii;
c) data de începere a campaniei de depistare a pestei porcine clasice, atunci când este necesar;
d) mãsurile, resursele şi orarul propuse de Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor pentru a se obţine obiectivul fixat la alin. (1).
(3) Planul poate fi implementat pe baza regionala dacã Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor este în mãsura sa garanteze ca este protejat şi menţinut statusul regiunilor în cauza. În acest caz, detaliile solicitate de alin. (2) trebuie sa se refere la fiecare dintre regiunile definite de plan.
(4) Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa notifice Comisiei Europene:
a) cheltuielile anuale efectuate în legatura cu supravegherea, prevenirea şi combaterea pestei porcine clasice în ultimii 3 ani, cu o justificare a unor astfel de cheltuieli;
b) cheltuielile anuale prevãzute pentru un plan de 6 ani.
ART. 6
(1) Trebuie sa fie elaborat noul plan menţionat la art. 4, pentru a se asigura ca, la expirarea perioadei specificate, teritoriul României trebuie sa fie oficial liber de pesta porcina clasica.
(2) Planul nou trebuie sa specifice, dupã caz:
a) în cazul regiunilor în care a fost efectuatã vaccinarea antipestoasa pentru mai mult de un an:
(i) numãrul de exploataţii avute în vedere în scopul obţinerii de probe ce sunt reprezentative pentru regiunea respectiva şi numãrul de porcine din fiecare exploatatie, numãrul de purcei care au fost fatati de scroafe vaccinate din acele exploataţii şi care nu vor fi vaccinati;
(ii) numãrul şi tipul testelor la care trebuie sa fie supuşi acei purcei pentru o perioada de peste 6 luni, cu scopul de a se detecta dacã este prezent sau nu virusul pestei porcine clasice;
(iii) acea vaccinare trebuie sa fie întreruptã dacã testarea menţionatã la pct. (ii) releva ca virusul pestei porcine clasice nu mai este prezent şi data la care interzicerea vaccinarii antipestoase poate sa aibã efect;
b) în cazul regiunilor unde vaccinarea antipestoasa a fost efectuatã timp de mai puţin de 12 luni;
(i) data de începere a vaccinarii;
(ii) data probabila la care trebuie sa fie implementate mãsurile prevãzute la lit. a);
c) în cazul pãrţilor de teritoriu în care vaccinarea a fost suspendatã, dar care nu sunt încã oficial libere de pesta porcina clasica:
(i) numãrul de loturi pentru creştere, reproducţie, mixte şi pentru ingrasare în care vor fi efectuate controale la fata locului;
(ii) numãrul total şi descrierea testelor efectuate pe acele loturi în fiecare an;
(iii) numãrul de teste serologice ce vor fi efectuate în fiecare an la porcinele de tãiere, la fata locului, în momentul tãierii.
(3) Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa notifice Comisiei Europene cheltuielile anuale prevãzute pentru noul plan.
ART. 7
(1) Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa ia mãsurile necesare pentru a facilita controalele Comisiei Europene şi trebuie sa se asigure, în special, ca experţii care au aceasta responsabilitate au furnizat, la cererea acesteia, toate informaţiile şi documentaţia necesare pentru evaluarea planurilor de execuţie.
(2) Prevederile generale pentru implementarea prevederilor prezentului articol, în special cele cu privire la frecventa şi metoda de efectuare a controalelor prevãzute la alin. (1), regulile ce reglementeazã intalnirea cu experţii veterinari şi procedura pe care aceştia trebuie sa o urmeze atunci când isi întocmesc raportul vor fi stabilite în concordanta cu procedura comunitara.
ART. 8
(1) Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor, în acord cu art. 5 alin. (1) din Decizia Consiliului 80/1096/CEE , trebuie sa înainteze Comisiei Europene planurile prevãzute la art. 3, iar, în acord cu art. 5 alin. (1) lit. a) din Decizia Consiliului 80/1096/CEE , planurile noi prevãzute la art. 4.
(2) Aceste planuri vor fi autorizate în concordanta cu procedura stabilitã la art. 5 alin. (3) din Decizia Consiliului 80/1096/CEE . Noile planuri vor fi autorizate în concordanta cu procedura stabilitã la art. 5 alin. (3) din Decizia Consiliului 80/1096/CEE .
(3) Dacã pesta porcina clasica se rãspândeşte în mod alarmant în teritoriul României sau în oricare alta parte a teritoriului comunitar, în timpul implementarii unui plan autorizat în baza alin. (2), Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor poate revizui situaţia şi poate lua mãsurile de precautie pe care le considera corespunzãtoare, incluzând reintroducerea vaccinarii antipestoase preventive în mod organizat.
Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa informeze Comisia Europeanã despre aceasta.
(4) Planurile autorizate în baza alin. (2) pot fi modificate sau suplimentate prin aceeaşi procedura, pentru a se corela cu evoluţia situaţiei privind pesta porcina clasica din România sau dintr-o regiune anume şi, în special, pentru a se tine seama de implementarea posibila a mãsurilor prevãzute la alin. (3).
ART. 9
(1) În baza procedurii comunitare, România, ca stat reglementat potrivit art. 3 alin. (1), va fi recunoscuta ca ţara oficial libera de pesta porcina clasica în momentul în care au fost îndeplinite urmãtoarele condiţii cel puţin în ultimele 12 luni:
a) nu a fost detectat niciun caz de pesta porcina clasica;
b) a fost interzisã vaccinarea impotriva pestei porcine clasice.
(2) În baza procedurii comunitare, o parte a teritoriului României, pentru care se aplica prevederile art. 5 alin. (3), poate fi recunoscuta ca oficial libera de pesta porcina clasica nu mai târziu de 3 luni dupã ce aceasta a îndeplinit condiţiile prevãzute la alin. (1), cu condiţia ca România sa poatã furniza garanţii adecvate ca statusul acelei pãrţi din teritoriu va fi menţinut, în special prin prezentarea de dovezi privind implementarea de mãsuri ce:
(i) fie interzic introducerea, în partea de teritoriu respectiv, de porcine din exploataţii ce nu sunt oficial libere de pesta porcina clasica;
(ii) fie interzic ca porcinele vaccinate sa fie transferate la exploataţii situate într-o parte a teritoriului ce nu este oficial libera de pesta porcina clasica, cu excepţia tãierii imediate sau pentru introducerea în alta exploatatie cu acelaşi statut.
ART. 10
(1) Dacã România isi pierde statusul de teritoriu oficial liber de pesta porcina clasica în perioada stabilitã la art. 2 alin. (1) din Decizia Consiliului 80/1096/CEE , aceasta poate recurge la prevederile art. 3 alin. (1), cu condiţia ca execuţia planului acesteia sa nu depãşeascã perioada menţionatã.
Similar, dacã România isi pierde statusul de ţara oficial libera de pesta porcina clasica pe perioada stabilitã la art. 2 alin. (1) din Decizia Consiliului 80/1096/CEE , aceasta poate recurge la prevederile art. 4 alin. (1), cu condiţia ca execuţia planului acesteia sa nu depãşeascã durata mãsurilor suplimentare.
(2) Totuşi, dacã apare un focar sau un numãr de focare epizootologice de pesta porcina clasica corelate, într-o zona geograficã limitatã din România, atunci când aceasta va avea statusul de ţara oficial libera de pesta porcina clasica, statusul nu va fi retras o perioada de 15 zile dacã Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor ia mãsuri pentru a izola zona în cauza.
Pe perioada amintita de 15 zile, totuşi, poate fi luatã o decizie, în baza unei proceduri comunitare, de a retrage statusul menţionat, iar dacã mãsurile luate de Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor sunt considerate satisfãcãtoare, de a-l menţine maximum 3 luni.
(3) Prevederile alin. (2) pot fi aplicate prin analogie unei regiuni oficial libere de pesta porcina clasica.

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele de Contracte, Cereri si Notificari modificate conform GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele de Contracte, Cereri si Notificari modificate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016