Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 23 din 19 martie 2009  pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 23 din 19 martie 2009 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte

EMITENT: MINISTERUL ADMINISTRATIEI SI INTERNELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 194 din 27 martie 2009

În temeiul <>art. 35 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 18/2009 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, al <>art. 12 alin. (5) din Hotãrârea Guvernului nr. 33/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Dezvoltãrii Regionale şi Locuinţei, cu modificãrile ulterioare, al <>art. 10 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor Publice şi al art. 7 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 30/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Administraţiei şi Internelor, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 15/2008 , cu modificãrile ulterioare,

ministrul dezvoltãrii regionale şi locuinţei, ministrul finanţelor publice şi viceprim-ministrul, ministrul administraţiei şi internelor emit urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aprobã Normele metodologice de aplicare a <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 18/2009 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 155 din 12 martie 2009, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul dezvoltãrii regionale
şi locuinţei,
Vasile Blaga

p. Ministrul finanţelor publice,
Gheorghe Gherghina,
secretar de stat

p. Viceprim-ministru,
ministrul administraţiei şi internelor,
Cristian Fãinişi,
secretar de stat


ANEXĂ


NORME METODOLOGICE
de aplicare a <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 18/2009
privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe


CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Prin prezentele norme metodologice se reglementeazã modul de aplicare a <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 18/2009 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, acţiunile corespunzãtoare fiecãrei etape necesare implementãrii programelor locale, precum şi conţinutul-cadru al contractului de mandat şi al documentelor pentru finanţarea executãrii lucrãrilor de intervenţie.

CAP. II
Acţiunile corespunzãtoare fiecãrei etape necesare implementãrii programelor de creştere a performanţei energetice la blocurile de locuinţe

SECŢIUNEA 1

Etapa I - Identificarea şi inventarierea blocurilor de locuinţe

ART. 2
(1) În conformitate cu prevederile <>art. 3 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 18/2009 , coordonatorul local desfãşoarã urmãtoarele acţiuni:
a) identificarea blocurilor de locuinţe construite dupã proiecte elaborate în perioada 1950-1990 în cadrul unitãţii administrativteritoriale, respectiv al sectoarelor municipiului Bucureşti;
b) completarea fişei tehnice pentru fiecare bloc de locuinţe identificat conform lit. a), dupã modelul prevãzut în anexa nr. 1;
c) inventarierea blocurilor de locuinţe identificate, pe cartiere/cvartale/puncte termice.
(2) Blocurile de locuinţe inventariate potrivit alin. (1) lit. c) se grupeazã, de regulã, pe regimuri de înãlţime - pânã la P+4 etaje inclusiv şi, respectiv, peste P+4 etaje. În cadrul acestei grupãri, inventarierea se poate realiza pe tipuri de blocuri cu soluţii constructive similare ale anvelopei, în funcţie de perioadele de proiectare.
ART. 3
(1) În vederea implementãrii programelor multianuale local şi naţional, coordonatorul local realizeazã şi actualizeazã lunar baza de date specifice prin includerea şi gestionarea datelor şi informaţiilor prevãzute la art. 2.
(2) Datele şi informaţiile incluse în bazele de date sunt de interes public.
(3) Coordonatorul local pune la dispoziţia Ministerului Dezvoltãrii Regionale şi Locuinţei datele şi informaţiile din baza de date specifice.

SECŢIUNEA a 2-a

Etapa a II-a - Înştiinţarea asociaţiei de proprietari privind înscrierea în programul local multianual

ART. 4
(1) Coordonatorul local înştiinţeazã asociaţiile de proprietari asupra posibilitãţii înscrierii în programul local multianual şi transmite proiectul de contract de mandat semnat de acesta, în douã exemplare originale.
(2) Modelul înştiinţãrii şi conţinutul-cadru al contractului de mandat sunt prevãzute în anexele nr. 2 şi 3.
ART. 5
(1) Preşedintele fiecãrei asociaţii de proprietari înştiinţate afişeazã la avizierul asociaţiei înştiinţarea şi proiectul contractului de mandat şi convoacã, în condiţiile legii, adunarea generalã a proprietarilor.
(2) Adunarea generalã a proprietarilor hotãrãşte, cu acordul majoritãţii proprietarilor, înscrierea în programul local, în condiţiile şi cu respectarea prevederilor <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 18/2009 , şi semnarea contractului de mandat transmis de coordonatorul local.
(3) Modelul hotãrârii adunãrii generale a proprietarilor este prevãzut în anexa nr. 4.

SECŢIUNEA a 3-a

Etapa a III-a - Hotãrârea adunãrii generale a proprietarilor de înscriere în programul local

ART. 6
(1) În temeiul hotãrârii adunãrii generale a proprietarilor, preşedintele asociaţiei de proprietari semneazã contractul de mandat şi solicitã, în scris, coordonatorului local înscrierea în programul local.
(2) Solicitarea asociaţiei de proprietari este însoţitã de documentele prevãzute la <>art. 10 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 18/2009 . Modelul-cadru al solicitãrii privind înscrierea în programul local şi modelul listei proprietarilor din imobil sunt prevãzute în anexele nr. 5 şi 6.
(3) Coordonatorul local centralizeazã solicitãrile asociaţiilor de proprietari şi întocmeşte programul local.
(4) Programul local cuprinde date şi informaţii privind blocurile de locuinţe inventariate, precum şi solicitãrile asociaţiilor de proprietari de includere în program şi stadiul acţiunilor întreprinse.
(5) Coordonatorul local actualizeazã lunar programul local.

SECŢIUNEA a 4-a

Etapa a IV-a - Proiectarea lucrãrilor de intervenţie

ART. 7
(1) Proiectarea lucrãrilor de intervenţie se realizeazã printr-un singur contract de servicii, atribuit printr-o procedurã unicã de achiziţie publicã.
(2) Caietul de sarcini al procedurii de atribuire a contractului de servicii privind executarea lucrãrilor de intervenţie conţine în mod obligatoriu urmãtoarele cerinţe:
a) efectuarea expertizei tehnice;
b) înştiinţarea, dupã caz, a coordonatorului local asupra necesitãţii efectuãrii lucrãrilor de reparaţii/consolidãri care condiţioneazã executarea lucrãrilor de intervenţie;
c) efectuarea auditului energetic, cu elaborarea certificatului de performanţã energeticã a blocului de locuinţe, corespunzãtor stãrii tehnice iniţiale, precum şi dupã realizarea lucrãrilor de intervenţie;
d) elaborarea documentaţiei de avizare pentru lucrãrile de intervenţie;
e) elaborarea documentaţiei tehnice pentru autorizarea executãrii lucrãrilor de intervenţie şi obţinerea avizelor şi acordurilor necesare emiterii autorizaţiei de construire;
f) întocmirea proiectului tehnic şi a detaliilor de execuţie şi verificarea acestora pentru respectarea cerinţei esenţiale "rezistenţã mecanicã şi stabilitate", precum şi pentru respectarea cerinţei esenţiale "securitate la incendiu";
g) elaborarea caietului de sarcini aferent documentaţiei de atribuire de cãtre coordonatorul local a contractului pentru executarea lucrãrilor de intervenţie;
h) asigurarea asistenţei tehnice pe perioada executãrii lucrãrilor de intervenţie, inclusiv participarea la inspecţie în fazele determinante;
i) elaborarea raportului privind terminarea lucrãrilor, cu ocazia recepţiei la terminarea lucrãrilor, precum şi punerea la dispoziţia coordonatorului local a certificatului de performanţã energeticã corespunzãtor blocului de locuinţe izolat termic.
(3) Contractul de servicii prevede în mod expres obligativitatea efectuãrii plãţilor numai dupã finalizarea şi recepţia de cãtre coordonatorul local a fiecãrei faze cerute şi înscrise în contract.
ART. 8
(1) Prima fazã a proiectãrii lucrãrilor de intervenţie la blocul de locuinţe este expertizarea tehnicã pentru analiza structurii de rezistenţã a blocului de locuinţe cuprins în programul local.
(2) Expertiza tehnicã se realizeazã de cãtre un expert tehnic, persoanã fizicã atestatã pentru cerinţa esenţialã "rezistenţã mecanicã şi stabilitate".
(3) Conţinutul-cadru al expertizei tehnice este prevãzut în anexa nr. 7.
ART. 9
(1) În cazul în care expertiza tehnicã nu prevede necesitatea efectuãrii unor lucrãri de consolidare/reparaţii care condiţioneazã executarea lucrãrilor de intervenţie, se trece la cea de-a doua fazã a proiectãrii lucrãrilor de intervenţie, respectiv la efectuarea auditului energetic.
(2) Auditul energetic se realizeazã de cãtre un auditor energetic pentru clãdiri, persoanã fizicã atestatã gradul I, specialitatea construcţii şi/sau construcţii şi instalaţii.
(3) Conţinutul-cadru al auditului energetic este prevãzut în anexa nr. 8.
ART. 10
(1) Dupã efectuarea auditului energetic se trece la cea de-a treia fazã a proiectãrii lucrãrilor de intervenţie, şi anume la întocmirea documentaţiei de avizare pentru lucrãri de intervenţie.
(2) Conţinutul-cadru al documentaţiei de avizare pentru lucrãrile de intervenţie în vederea creşterii performanţei energetice a blocurilor de locuinţe este prevãzut în anexa nr. 9.
ART. 11
(1) Dupã elaborarea documentaţiei de avizare prevãzute la art. 10, coordonatorul local propune spre aprobare consiliului local, în condiţiile legii, indicatorii tehnico-economici pentru fiecare obiectiv de investiţii.
(2) Indicatorii tehnico-economici aprobaţi stau la baza completãrii, prin act adiţional, a contractului de mandat cu valoarea şi durata executãrii lucrãrilor de intervenţie, precum şi cu sumele aferente cotelor de participare la finanţarea acestora, în condiţiile legii.
ART. 12
(1) Dupã aprobarea indicatorilor tehnico-economici, coordonatorul local notificã asociaţia de proprietari cu privire la aprobarea acestora şi transmite semnat, în douã exemplare originale, proiectul actului adiţional la contractul de mandat.
(2) Odatã cu notificarea, coordonatorul local comunicã asociaţiei de proprietari documentaţia de avizare pentru lucrãrile de intervenţie şi indicatorii tehnico-economici, cu specificarea cotei-pãrţi ce revine asociaţiei de proprietari pentru finanţarea executãrii lucrãrilor de intervenţie, precum şi a duratei de execuţie a acestora.
(3) Modelul notificãrii este prevãzut în anexa nr. 10.
ART. 13
(1) Preşedintele asociaţiei de proprietari notificate afişeazã la avizierul asociaţiei notificarea şi proiectul actului adiţional la contractul de mandat şi convoacã, în condiţiile legii, adunarea generalã a proprietarilor.
(2) Adunarea generalã a proprietarilor hotãrãşte, cu acordul majoritãţii proprietarilor, semnarea actului adiţional la contractul de mandat de cãtre preşedintele asociaţiei de proprietari pentru finanţarea executãrii lucrãrilor de intervenţie şi stabileşte cota de participare la fondul de reparaţii ce revine fiecãrui proprietar, proporţional cu cota-parte indivizã de proprietate.
(3) În termen de cel mult 30 de zile lucrãtoare de la primirea notificãrii, preşedintele asociaţiei de proprietari transmite coordonatorului local actul adiţional la contractul de mandat, semnat şi însoţit de hotãrârea adunãrii generale a proprietarilor.
(4) Netransmiterea actului adiţional la contractul de mandat coordonatorului local, semnat, în termenul prevãzut la alin. (3), conduce la rezilierea contractului de mandat încheiat cu asociaţia de proprietari.
(5) În cazuri temeinic motivate, termenul prevãzut la alin. (3) poate fi prelungit, cu acordul scris al coordonatorului local, cu cel mult 15 zile lucrãtoare. La expirarea celor 15 zile lucrãtoare, contractul de mandat se reziliazã, în condiţiile în care preşedintele asociaţiei de proprietari nu transmite coordonatorului local, semnat, actul adiţional la contractul de mandat.
(6) Modelul hotãrârii adunãrii generale a asociaţiei de proprietari este prevãzut în anexa nr. 11.
ART. 14
Dupã semnarea şi transmiterea actului adiţional la contractul de mandat, coordonatorul local emite autorizaţia de construire şi se trece la faza a patra a proiectãrii lucrãrilor de intervenţie, şi anume la întocmirea şi verificarea proiectului tehnic şi a detaliilor de execuţie, precum şi la elaborarea caietului de sarcini pentru atribuirea contractului de execuţie.

SECŢIUNEA a 5-a

Etapa a V-a - Executarea lucrãrilor de intervenţie

ART. 15
Contractarea executãrii lucrãrilor de intervenţie se realizeazã cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind achiziţiile publice.
ART. 16
(1) Materialele şi sistemele izolante utilizate de contractorul executãrii lucrãrilor de intervenţie trebuie sã fie însoţite de declaraţiile de conformitate ale producãtorilor, prin care sã se ateste conformitatea cu specificaţiile tehnice recunoscute în condiţiile legii.
(2) Declaraţiile de conformitate se anexeazã la documentele ce completeazã cartea tehnicã a construcţiei.
ART. 17
Coordonatorii locali, asociaţiile de proprietari şi executanţii lucrãrilor de intervenţie sunt obligaţi sã ia toate mãsurile tehnico-organizatorice şi financiare care le revin, potrivit legii, pentru continuarea lucrãrilor conform graficului de execuţie stabilit, cu încadrarea în indicatorii tehnico-economici aprobaţi şi în durata de execuţie stabilitã prin autorizaţia de construire.
ART. 18
(1) Urmãrirea şi verificarea executãrii lucrãrilor de intervenţie se realizeazã prin diriginţi de şantier autorizaţi conform legislaţiei în vigoare. Obligaţiile şi rãspunderile diriginţilor de şantier sunt cele prevãzute în <>Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, cu modificãrile ulterioare.
(2) Programul de control al executãrii lucrãrilor de intervenţie cuprinde inspecţia în urmãtoarele faze determinante:
a) inspecţia suprafeţelor exterioare ale anvelopei blocului de locuinţe pregãtite în vederea aplicãrii sistemului termoizolant;
b) inspecţia suprafeţelor exterioare ale anvelopei blocului de locuinţe privind modul de fixare/prindere a sistemului termoizolant corespunzãtor specificaţiei producãtorului.

SECŢIUNEA a 6-a

Etapa a VI-a - Recepţia la terminarea lucrãrilor şi eliberarea certificatului de performanţã energeticã, cu evidenţierea consumului anual specific de energie calculat pentru încãlzire

ART. 19
La terminarea lucrãrilor de intervenţie, coordonatorul local organizeazã recepţia la terminarea lucrãrilor, cu participarea reprezentantului desemnat al asociaţiei de proprietari, şi pune la dispoziţia acesteia certificatul de performanţã energeticã a blocului de locuinţe, cu evidenţierea consumului anual specific pentru încãlzire al blocului de locuinţe izolat termic.
ART. 20
Recepţia finalã se organizeazã de cãtre coordonatorul local, dupã expirarea perioadei de garanţie de bunã execuţie de 3 ani, cu participarea reprezentantului desemnat al asociaţiei de proprietari.

CAP. III
Finanţarea lucrãrilor de intervenţie din alocaţii de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltãrii Regionale şi Locuinţei

SECŢIUNEA 1
Fundamentarea necesarului de alocaţii de la bugetul de stat

ART. 21
Autoritãţile administraţiei publice locale centralizeazã blocurile de locuinţe cu indicatori tehnico-economici aprobaţi conform conţinutului-cadru prevãzut în anexa nr. 12 şi incluse în programele locale, pe care le înregistreazã la Ministerul Dezvoltãrii Regionale şi Locuinţei.
ART. 22
Ministerul Dezvoltãrii Regionale şi Locuinţei examineazã centralizatoarele cu blocurile de locuinţe care au indicatori tehnico-economici aprobaţi şi sunt cuprinse în programul local, fundamenteazã şi prezintã Ministerului Finanţelor Publice propunerile pentru includerea în proiectul bugetului de stat a sumei necesare pentru finanţarea executãrii lucrãrilor de intervenţie în condiţiile prevãzute la <>art. 13 lit. a) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 18/2009 .
ART. 23
În limita sumelor aprobate prin legea bugetului de stat, Ministerul Dezvoltãrii Regionale şi Locuinţei repartizeazã şi comunicã coordonatorilor locali sumele aprobate pentru finanţarea de la bugetul de stat a executãrii lucrãrilor de intervenţie.
ART. 24
În limita sumelor aprobate pentru anul în curs, Ministerul Dezvoltãrii Regionale şi Locuinţei definitiveazã lista de prioritãţi a blocurilor de locuinţe şi elaboreazã programul naţional privind executarea lucrãrilor de intervenţie, care se aprobã prin ordin al ministrului.

SECŢIUNEA a 2-a
Finanţarea de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltãrii Regionale şi Locuinţei

ART. 25
Coordonatorul local asigurã cu prioritate, din bugetul local, cota-parte ce îi revine pentru executarea şi finalizarea lucrãrilor de intervenţie potrivit prevederilor <>art. 13 lit. b) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 18/2009 , pentru blocurile de locuinţe cuprinse în programul naţional multianual.
ART. 26
Lunar, contractorul executãrii lucrãrilor de intervenţie prezintã coordonatorului local, pânã la data de 5 a fiecãrei luni pentru luna precedentã, situaţia lucrãrilor executate şi situaţia de platã lunarã, verificate şi avizate conform legislaţiei specifice în vigoare.
ART. 27
Coordonatorul local aprobã decontul justificativ întocmit conform conţinutului-cadru prevãzut în anexa nr. 13 şi îl înregistreazã, pânã la data de 10 a fiecãrei luni pentru luna precedentã, la Ministerul Dezvoltãrii Regionale şi Locuinţei.
ART. 28
Ministerul Dezvoltãrii Regionale şi Locuinţei:
a) examineazã deconturile justificative;
b) întocmeşte nota de fundamentare, conform conţinutuluicadru prevãzut în anexa nr. 14, în vederea deschiderii de credite bugetare;
c) solicitã Ministerului Finanţelor Publice deschiderea de credite bugetare privind plata de la bugetul de stat, în condiţiile <>art. 13 lit. a) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 18/2009 , a cheltuielilor efectuate pentru executarea lucrãrilor de intervenţie.
ART. 29
În limita creditelor bugetare deschise, Ministerul Dezvoltãrii Regionale şi Locuinţei vireazã sumele aprobate în contul de venituri al bugetului local 21.42.02.12 "Venituri ale bugetului local - Subvenţii pentru creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe", deschis la unitãţile teritoriale ale Trezoreriei Statului.
ART. 30
(1) Concomitent cu transmiterea lunarã a decontului justificativ la Ministerul Dezvoltãrii Regionale şi Locuinţei, coordonatorul local solicitã fiecãrei asociaţii de proprietari virarea sumei corespunzãtoare cotei-pãrţi de participare pentru lucrãrile executate în luna precedentã, înaintându-se, în copie, factura emisã de contractorul executãrii lucrãrilor de intervenţie şi situaţia de lucrãri executate, verificatã şi avizatã conform legislaţiei specifice.
(2) Asociaţia de proprietari vireazã suma prevãzutã la alin. (1), pânã la data de 25 a lunii în curs, unitãţii administrativteritoriale în contul de sume de mandat deschis la unitatea teritorialã a Trezoreriei Statului.
ART. 31
Pentru finanţarea executãrii lucrãrilor de intervenţie, coordonatorii locali deschid la unitãţile teritoriale ale Trezoreriei Statului contul 50.02.40 "Disponibil din fonduri cu destinaţie specialã pentru finanţarea lucrãrilor de intervenţie privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe", în care se vireazã sumele corespunzãtoare primite din alocaţii de la bugetul de stat, sumele prevãzute cu aceastã destinaţie în bugetul local şi sumele aferente cotei-pãrţi de participare ce revine fiecãrei asociaţii de proprietari, în condiţiile şi cu respectarea <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 18/2009 .
ART. 32
(1) Sumele din alocaţii de la bugetul de stat şi din fondul de reparaţii al asociaţiei de proprietari se vireazã de coordonatorul local în contul prevãzut la art. 31, în termen de douã zile lucrãtoare de la data intrãrii acestora în conturile prevãzute la art. 29 şi art. 30 alin. (2).
(2) În termen de 3 zile lucrãtoare de la primirea sumelor în contul prevãzut la art. 31, coordonatorul local vireazã sumele în conturile contractorilor nominalizaţi în deconturile justificative.
ART. 33
Coordonatorii locali rãspund, în condiţiile legii, de utilizarea sumelor primite ca transferuri de la bugetul de stat, precum şi a celor primite de la asociaţiile de proprietari pentru finanţarea cheltuielilor privind executarea lucrãrilor de intervenţie.
ART. 34
Sumele alocate de la bugetul de stat pentru cofinanţarea executãrii lucrãrilor de intervenţie neutilizate pânã la închiderea anului se restituie la bugetul de stat.

CAP. IV
Dispoziţii finale

ART. 35
(1) Înainte de efectuarea recepţiei finale, coordonatorul local preia toate documentele de la contractorii proiectãrii şi, respectiv, ai executãrii lucrãrilor de intervenţie şi le predã asociaţiei de proprietari, împreunã cu actele de recepţie, în vederea completãrii cãrţii tehnice a construcţiei cu toate documentele prevãzute de reglementãrile legale în vigoare.
(2) Documentele necesare pentru completarea cãrţii tehnice a construcţiei se predau asociaţiei de proprietari pe bazã de proces-verbal şi sunt prevãzute în anexa nr. 15.
ART. 36
Anexele nr. 1-15 fac parte integrantã din prezentele norme metodologice.


ANEXA 1
la normele metodologice

Judeţul ........................
Municipiul/Oraşul/Comuna ........../Sectorul ...... al municipiului Bucureşti

FIŞA TEHNICĂ A BLOCULUI DE LOCUINŢE
nr. ....... din .............*)

--------
*) Numãrul şi data înregistrãrii fişei tehnice la autoritatea administraţiei publice.


1. Identificare generalã:




┌────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Adresa blocului de locuinţe:│str. ........... nr. ..., bl. ...., cartier/cvartal ....... │
├────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Zona climaticã: │ │
└────────────────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────┘



2. Date generale tehnice:


┌─────────────────────────────────────────────┬────────────────────────────────┐
│Anul construirii: │ │
├─────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────┤
│Perioada de proiectare: │ │
├─────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────┤
│Tipul proiectului: │unicat, tip, refolosibil │
├─────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────┤
│Regimul de înãlţime: │(S)+P+(mezanin)+nE+(mansardã) │
├─────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────┤
│Aria construitã: (mp) │ │
├─────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────┤
│Aria desfãşuratã: (mp) │ │
├─────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────┤
│Aria utilã: (mp) │ │
├─────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────┤
│Nr. total apartamente: │ │
│din care: │ │
│ 1 camerã│........................ │
│ 2 camere│........................ │
│ 3 camere│........................ │
│ 4 camere│........................ │
│ 5 camere│........................ │
├─────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────┤
│Spaţii cu altã destinaţie (la parter/mezanin,│DA/NU │
│dupã caz): │ │
├─────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────┤
│Numãr şi tip tronsoane (de capãt, de mijloc):│........................ │
└─────────────────────────────────────────────┴────────────────────────────────┘



3. Alcãtuirea generalã constructivã şi de arhitecturã




┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Subsol: │
│[] tehnic vizitabil │
│[] canal termic │
│[] spaţii cu altã destinaţie decât cea de locuinţã │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Forma în plan: │
│[] simetricã │
│[] nesimetricã │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Poziţia în ansamblu: │
│[] Izolatã │
│[] Cu vecinãtãţi │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Terasa: │
│[] Circulabilã │
│[] Necirculabilã │
│[] Acoperiş tip şarpantã │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Structura anvelopei opace (pereţii exteriori): │
│[] Cãrãmidã plinã (37,5 cm); │
│[] Cãrãmidã cu goluri (37,5 cm); │
│[] Panouri mari tristrat beton armat (ba) şi BCA (27 cm); │
│[] Panouri mari tristrat beton armat (ba) şi vatã mineralã (vm) (22 cm); │
│[] Panouri mari tristrat beton armat (ba) şi BCA GBN (27 cm); │
│[] Panouri mari tristrat beton armat (ba) şi polistiren expandat (polist.) (27 cm); │
│[] Panouri mari tristrat beton armat (ba) şi vm (27 cm); │
│[] Panouri mari tristrat beton armat (ba) şi BCA (30 cm); │
│[] Alta: ................................................................. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Structura de rezistenţã: │
│- verticalã: │
│[] Zidãrie simplã; │
│[] Zidãrie cu stâlpişori şi centuri de beton armat; │
│[] Grinzi şi stâlpi de beton armat; │
│[] Cadre din beton armat; │
│[] Pereţi structurali din beton armat monolit; │
│[] Panouri mari prefabricate; │
│[] Structurã mixtã (cadre şi pereţi structurali); │
│- orizontalã: │
│[] Planşee din beton armat monolit; │
│[] Planşee din beton armat prefabricat. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Instalaţia interioarã de încãlzire: │
│[] Sistem de încãlzire districtualã; │
│[] Centralã termicã de bloc care utilizeazã: │
│ [] gaz metan; │
│ [] combustibil lichid (CLU, motorinã): │
│ [] lemn; │
│ [] cãrbune; │
│[] Centrale de apartament (centrale murale cu gaz metan) în proporţie de ........% din │
│numãrul total de apartamente. │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



Întocmit
.........................
(numele şi prenumele persoanei desemnate
de coordonatorul local sã completeze fişa tehnicã)


ANEXA 2
la normele metodologice

- model -

Judeţul ........................
Municipiul/Oraşul/Comuna ........./Sectorul .... al municipiului Bucureşti

Cãtre
Asociaţia de proprietari
localitatea ..........., judeţul/sectorul ........., str. ..............
nr. ........, bl. ........., cod poştal ...................


Dnei/Dlui Preşedinte

ÎNŞTIINŢARE

În aplicarea prevederilor <>art. 8 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 18/2009 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, prin prezenta vã înştiinţãm asupra posibilitãţii de înscriere în programul local multianual privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe.
Creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, prin realizarea unor lucrãri de izolare termicã a blocurilor de locuinţe, are ca efect reducerea consumurilor energetice pentru încãlzirea apartamentelor, în condiţiile asigurãrii şi menţinerii climatului termic interior, respectiv reducerea costurilor de întreţinere cu încãlzirea şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de serã. Totodatã, se realizeazã şi ameliorarea aspectului urbanistic al localitãţii.
Prin actul normativ sus-menţionat se stabilesc:
- lucrãrile de intervenţie pentru izolarea termicã a blocurilor de locuinţe construite dupã proiecte elaborate în perioada 1950-1990;
- etapele necesare realizãrii lucrãrilor de intervenţie;
- modul de finanţare a lucrãrilor de intervenţie;
- obligaţiile şi rãspunderile autoritãţilor administraţiei publice şi ale asociaţiilor de proprietari.
Finanţarea executãrii lucrãrilor de intervenţie menţionate anterior se asigurã astfel:
a) 50% din alocaţii de la bugetul de stat, în limita fondurilor aprobate anual cu aceastã destinaţie în bugetul Ministerului Dezvoltãrii Regionale şi Locuinţei;
b) 30% din fonduri aprobate anual cu aceastã destinaţie în bugetele locale şi/sau din alte surse legal constituite;
c) 20% din fondul de reparaţii al asociaţiei de proprietari şi/sau din alte surse legal constituite.
Anexat la prezenta înştiinţare vã transmitem contractul de mandat, semnat, în douã exemplare originale.
Contractul de mandat are drept scop mandatarea coordonatorului local de cãtre asociaţia de proprietari în vederea stabilirii mãsurilor şi acţiunilor ce se impun în condiţiile şi cu respectarea prevederilor <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 18/2009 , pentru creşterea performanţei energetice la blocurile de locuinţe.
În cazul în care solicitaţi înscrierea în programul local privind creşterea performanţei energetice şi semnaţi contractul de mandat anexat, dupã aprobarea conform legii a indicatorilor tehnico-economici veţi fi notificat/notificatã asupra valorii investiţiei şi a sumelor corespunzãtoare cotei ce revine asociaţiei de proprietari.
În cazul în care veţi fi de acord cu valoarea investiţiei, va trebui sã transmiteţi, semnat, actul adiţional la contractul de mandat, în termen de maximum 30 de zile lucrãtoare de la notificare.
Vã rugãm sã afişaţi contractul de mandat şi prezenta înştiinţare la avizierul asociaţiei şi sã convocaţi, cu respectarea prevederilor legale, adunarea generalã a proprietarilor pentru a hotãrî asupra înscrierii în programul local, precum şi asupra semnãrii contractului de mandat de cãtre preşedintele asociaţiei de proprietari.
Înscrierea în programul local se face prin solicitare scrisã înregistratã la coordonatorul local, însoţitã de:
- contractul de mandat semnat de ambele pãrţi;
- hotãrârea privind înscrierea în programul local, adoptatã în adunarea generalã a asociaţiei de proprietari, cu acordul majoritãţii proprietarilor;
- lista proprietarilor din imobil.


Primar (coordonator local),
................................
(numele şi semnãtura)
L.S.


ANEXA 3
la normele metodologice

- conţinut-cadru -

CONTRACT DE MANDAT*)
Nr. ........./..........

-------
*) Prezentul contract de mandat reprezintã un model care cuprinde clauzele minime şi obligatorii, pãrţile având libertatea sã-l completeze cu alte clauze, dupã caz.


Prezentul contract se încheie în conformitate cu prevederile Codului civil, ale <>art. 10 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 18/2009 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, în baza înştiinţãrii primarului (coordonator local) al .......... (municipiul/oraşul/comuna/sectorul ........ al municipiului Bucureşti) nr. ............. din data ...... şi a Hotãrârii adunãrii generale a proprietarilor ........................ nr. .............. din data ........ .
Prezentul contract se încheie între urmãtoarele pãrţi:
1. Municipiul/Oraşul/Comuna ............../Sectorul ... al municipiului Bucureşti, cu sediul în localitatea/sectorul......, judeţul/municipiul Bucureşti ....................., str. .................. nr. ...., telefon ..................., fax, reprezentat de dna/dnul ........................, primar (coordonator local), în calitate de mandatar,
şi
2. Asociaţia de proprietari ......................., cu sediul în localitatea .................., judeţul ..../sectorul ......., str. ........................ nr. ...., bl. ......, telefon ..................., fax ..................., cont IBAN .......................... deschis la ................................, cod fiscal ............................................., reprezentatã prin dna/dnul ..............................., în calitate de preşedinte, posesoare/posesor a/al actului de identitate tip ...... seria ......... nr. ....................., eliberat de ....................... la data de ................................, domiciliatã/domiciliat în (localitatea) ......................................., str. ............... nr. .........., bl. .........., sc. ......, et. ......, ap. ........, sectorul/judeţul .................., nãscutã/nãscut la data de (ziua, luna, anul) .................... în (localitatea) ............................., sectorul/judeţul ............., fiica/fiul lui ......................... şi a/al ...................., cod numeric personal .................................. în calitate de mandant.

CAPITOLUL I
Obiectul contractului

Art. 1. - Obiectul prezentului contract îl constituie mandatarea de cãtre asociaţia de proprietari (mandant), beneficiar al investiţiei, a coordonatorului local (mandatar) sã stabileascã şi sã efectueze, în numele şi pentru mandant, cu titlu gratuit, mãsurile şi acţiunile ce se impun, în condiţiile şi cu respectarea prevederilor <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 18/2009 , pentru creşterea performanţei energetice a blocului de locuinţe.

CAPITOLUL II
Obligaţiile pãrţilor contractante

Art. 2. - Obligaţiile mandatarului (coordonator local) sunt urmãtoarele:
a) sã elaboreze documentaţia de atribuire a contractelor de proiectare şi execuţie a lucrãrilor de intervenţie;
b) sã organizeze procedurile de achiziţie publicã, sã semneze şi sã gestioneze contractele de achiziţie publicã pentru prestarea serviciilor de proiectare şi execuţie a lucrãrilor de intervenţie;
c) sã asigure întocmirea documentaţiei de avizare pentru lucrãrile de intervenţie şi sã supunã aprobãrii, conform legii, indicatorii tehnico-economici pentru lucrãrile de intervenţie;
d) sã notifice mandantului documentaţia de avizare pentru lucrãrile de intervenţie şi indicatorii tehnico-economici care stau la baza completãrii contractului de mandat, prin act adiţional, cu valorile şi durata lucrãrilor de intervenţie şi sumele aferente cotelor de participare ale celor douã pãrţi;
e) sã transmitã mandantului actul adiţional la prezentul contract de mandat, cuprinzând valoarea lucrãrilor de intervenţie, cota-parte ce revine mandantului pentru executarea lucrãrilor şi durata de execuţie a lucrãrilor de intervenţie;
f) sã contracteze executarea lucrãrilor de intervenţie dupã semnarea actului adiţional la contractul de mandat;
g) sã emitã certificatul de urbanism, autorizaţia de construire şi ordinul de începere a lucrãrilor;
h) sã organizeze recepţia la terminarea lucrãrilor şi recepţia finalã dupã expirarea garanţiei de bunã execuţie;
i) sã predea mandantului documentaţia legalã pentru completarea cãrţii tehnice a construcţiei;
j) sã deschidã un cont separat în numele unitãţii administrativ-teritoriale la unitãţile teritoriale ale Trezoreriei Statului pentru finanţarea execuţiei lucrãrilor de intervenţie, în condiţiile legii;
k) sã efectueze plata lucrãrilor de intervenţie executate, în cotele şi în condiţiile prevãzute de <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 18/2009 , conform documentelor de platã;
l) sã solicite mandantului virarea sumei aferente pãrţii ce îi revine, pe baza deconturilor de platã a lucrãrilor executate;
m) sã desfãşoare orice acţiuni necesare executãrii în condiţii de eficienţã a lucrãrilor de intervenţie la blocul de locuinţe;
n) sã înştiinţeze mandantul asupra existenţei oricãrei situaţii de naturã sã îi prejudicieze interesele, precum şi asupra acţiunilor întreprinse.
Art. 3. - Actele juridice încheiate de cãtre mandatar, în limitele mandatului, sunt opozabile terţilor.
Art. 4. - Obligaţiile mandantului (asociaţia de proprietari) sunt urmãtoarele:
A. Obligaţiile membrilor asociaţiei de proprietari sunt:
a) sã îşi însuşeascã valorile şi durata de execuţie cuprinse în documentaţia de avizare pentru lucrãrile de intervenţie şi în indicatorii tehnico-economici;
b) sã împuterniceascã preşedintele asociaţiei de proprietari sã semneze actul adiţional la contractul de mandat;
c) sã constituie suma necesarã cofinanţãrii corespunzãtoare cotei-pãrţi prevãzute de <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 18/2009 ;
d) sã desemneze un reprezentant pentru recepţia la terminarea lucrãrilor şi pentru recepţia finalã.
B. Obligaţiile preşedintelui asociaţiei de proprietari, ca reprezentant împuternicit de aceasta, sunt:
a) sã informeze membrii asociaţiei de proprietari, prin afişarea la avizierul asociaţiei a tuturor documentelor primite/transmise de la/la mandatar;
b) sã convoace, conform legii, adunarea generalã a proprietarilor imediat dupã primirea de la mandatar a documentaţiei de avizare pentru lucrãrile de intervenţie şi a indicatorilor tehnico-economici, în vederea aducerii la cunoştinţã a valorilor şi a duratei de execuţie, precum şi pentru stabilirea cotelor de participare în sarcina fiecãrui proprietar;
c) sã supunã aprobãrii adunãrii generale a proprietarilor:
- lucrãrile de intervenţie fundamentate în documentaţia de avizare a lucrãrilor de intervenţie;
- cuantumul sumei necesare cofinanţãrii executãrii lucrãrilor de intervenţie, în condiţiile <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 18/2009 ;
- cotele de participare la fondul de reparaţii stabilite în sarcina fiecãrui proprietar, direct proporţional cu cota-parte indivizã de proprietate, pentru constituirea sumei necesare cofinanţãrii executãrii lucrãrilor de intervenţie;
d) sã semneze şi sã transmitã coordonatorului local, în maximum 30 de zile lucrãtoare, actul adiţional la prezentul contract de mandat, în care se prevede valoarea lucrãrilor de intervenţie;
e) sã vireze pe numele mandatarului suma ce îi revine, conform legii, pentru plata lucrãrilor de intervenţii executate.
Art. 5. - Mandantul nu poate solicita modificãri ale proiectului în baza cãruia s-a emis autorizaţia de construire.
Art. 6. - În cazul în care adunarea generalã a asociaţiei de proprietari nu aprobã executarea lucrãrilor de intervenţie fundamentate în documentaţia de avizare, hotãrârea motivatã a adunãrii generale a proprietarilor va fi transmisã mandatarului.

CAPITOLUL III
Termenul contractului

Art. 7. - (1) Prezentul contract de mandat intrã în vigoare la data semnãrii lui de cãtre ambele pãrţi.
(2) Contractul are valabilitate pânã la data procesului-verbal de recepţie finalã.

CAPITOLUL IV
Încetarea contractului

Art. 8. - Prezentul contract înceteazã de plin drept, fãrã somaţie şi fãrã îndeplinirea altor formalitãţi, în cazul în care:
a) în urma raportului de expertizã tehnicã se prevede necesitatea executãrii unor lucrãri de consolidare/reparaţii care condiţioneazã executarea lucrãrilor de intervenţie, iar coordonatorul local dispune încetarea contractului;
b) mandantul hotãrãşte cã nu este de acord cu executarea lucrãrilor de intervenţie, dupã luarea la cunoştinţã a documentaţiei de avizare pentru lucrãrile de intervenţie şi a indicatorilor tehnico-economici;
c) la data semnãrii procesului-verbal de recepţie finalã a lucrãrilor de intervenţie la blocul de locuinţe nr. ...... .

CAPITOLUL V
Forţa majorã

Art. 9. - Forţa majorã este constatatã de o autoritate competentã.
Art. 10. - Forţa majorã exonereazã pãrţile contractante de îndeplinirea obligaţiilor asumate prin prezentul contract de mandat, pe toatã perioada în care aceasta acţioneazã.
Art. 11. - Îndeplinirea contractului va fi suspendatã în perioada de acţiune a forţei majore, dar fãrã a prejudicia drepturile ce li se cuveneau pãrţilor pânã la apariţia acesteia.
Art. 12. - Partea contractantã care invocã forţa majorã are obligaţia de a notifica celeilalte pãrţi, imediat şi în mod complet, producerea acesteia şi sã ia orice mãsuri care îi stau la dispoziţie în vederea limitãrii consecinţelor.
Art. 13. - Dacã forţa majorã acţioneazã sau se estimeazã cã va acţiona o perioada mai mare de 6 luni, fiecare parte va avea dreptul sã notifice celeilalte pãrţi încetarea de plin drept a prezentului contract, fãrã ca vreuna dintre pãrţi sã poatã pretinde celeilalte daune-interese.

CAPITOLUL VI
Notificãri

Art. 14. - În accepţiunea pãrţilor contractante, orice notificare adresatã de una dintre acestea celeilalte este valabil îndeplinitã dacã va fi depusã la adresa/sediul prevãzutã/prevãzut în partea introductivã a prezentului contract.
Art. 15. - În cazul în care notificarea se face prin poştã, ea va fi transmisã, prin scrisoare recomandatã, cu confirmare de primire şi se considerã primitã de destinatar la data menţionatã de oficiul poştal primitor pe aceastã confirmare.
Art. 16. - Dacã notificarea se trimite prin fax, ea se considerã primitã în ziua expediatã, dacã aceasta a fost zi lucrãtoare şi dacã transmiterea s-a fãcut pânã la ora 17, sau în prima zi lucrãtoare, dacã ziua expedierii faxului era nelucrãtoare.
Art. 17. - Notificãrile verbale nu se iau în considerare de niciuna dintre pãrţi, dacã nu sunt confirmate prin intermediul uneia dintre modalitãţile prevãzute la articolele precedente.

CAPITOLUL VII
Litigii

Art. 18. - În cazul în care rezolvarea neînţelegerilor nu este posibilã pe cale amiabilã, ele vor fi supuse spre soluţionare instanţelor judecãtoreşti competente din România.

CAPITOLUL VIII
Clauze finale

Art. 19. - (1) În prezentul contract, cu excepţia unei prevederi contrare, cuvintele la forma de singular vor include forma de plural şi viceversa, acolo unde acest lucru este permis de context.
(2) Termenul zi ori zile sau orice referire la zile reprezintã zile lucrãtoare, dacã nu se specificã în mod diferit.
Art. 20. - Modificarea prezentului contract se face numai prin act adiţional încheiat între pãrţile contractante.
Art. 21. - Fac parte integrantã din prezentul contract urmãtoarele anexe:
- anexa nr. 1 - Hotãrârea adunãrii generale a proprietarilor nr. ...... din data de ........ (în original);
- anexa nr. 2 - Lista proprietarilor din blocul de locuinţe.
Art. 22. - Prezentul contract de mandat constituie titlu executoriu pentru sumele avansate de autoritãţile administraţiei publice locale în condiţiile <>art. 14 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 18/2009 şi nerecuperate de la mandatar (asociaţiile de proprietari) pânã la recepţia finalã a lucrãrilor de intervenţie executate.
Art. 23. - Prezentul contract, împreunã cu anexele care fac parte integrantã din acesta, reprezintã voinţa pãrţilor.
Art. 24. - Limba care guverneazã contractul este limba românã.
Art. 25. - Contractul va fi interpretat conform legilor din România.
Art. 26. - Prezentul contract de mandat a fost încheiat astãzi, ........., în douã exemplare originale, câte unul pentru fiecare parte, ambele având aceeaşi valoare juridicã.

Mandant (asociaţia de proprietari, Mandatar (coordonator local,
prin preşedinte), primar),
............................... ............................
(numele şi semnãtura) (numele şi semnãtura)
L.S. L.S.

Nr. ....... din data ........... Nr. ....... din data ..........



ANEXĂ
la contractul de mandat

ACT ADIŢIONAL Nr. 1*)
la Contractul de mandat nr. ................/...

---------
*) Prezentul act adiţional reprezintã un model care cuprinde clauzele minime şi obligatorii, pãrţile având libertatea sã-l completeze cu alte clauze, dupã caz.


Prezentul act adiţional la contractul de mandat se încheie în conformitate cu prevederile Codului civil şi ale <>art. 11 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 18/2009 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, în baza notificãrii primarului (coordonator local) al .......... (municipiul/oraşul/comuna/sectorul ... al municipiului Bucureşti) nr. ............. din data ................ şi a Hotãrârii adunãrii generale a proprietarilor ............................................................ nr. .............. din data ........ .
Prezentul act adiţional se încheie între urmãtoarele pãrţi:
1. Municipiul/Oraşul/Comuna ...................../Sectorul ........ al municipiului Bucureşti, cu sediul în localitatea ........................, judeţul/sectorul ................, str. .................. nr. ........, telefon ..................., fax .................., reprezentat de dna/dnul ........................, primar (coordonator local), în calitate de mandatar,
şi
2. Asociaţia de proprietari .................., cu sediul în localitatea ........................................, judeţul/sectorul ...................., str. ............................................. nr. ............., bl. ..................., telefon ..................., fax ..................., cont IBAN .......................... deschis la .........................., cod fiscal ................., reprezentatã prin dna/dnul .........................., în calitate de preşedinte, posesoare/posesor a/al actului de identitate tip ...... seria .......... nr. ..................., eliberat de ....................... la data de .............., domiciliatã/domiciliat în (localitatea) .............................., str. ................................................. nr. .............., bl. .........., sc. .........., et. .........., ap. .........., sectorul/judeţul ..............................., nãscutã/nãscut la data de (ziua, luna, anul) ............................ în (localitatea) ..................., sectorul/judeţul ............., fiica/fiul lui ............. şi a/al ...................., cod numeric personal ..................................., în calitate de mandant.
Art. 1. - Obiectul prezentului act adiţional îl constituie exprimarea acordului mandantului (asociaţia de proprietari) pentru executarea lucrãrilor de intervenţie la blocul de locuinţe.
Art. 2. - (1) Mandantul a luat act de conţinutul documentaţiei de avizare pentru lucrãrile de intervenţie, de indicatorii tehnico-economici aprobaţi, aferenţi blocului de locuinţe situat în ............, precum şi de durata de execuţie a lucrãrilor şi cota-parte ce revine asociaţiei de proprietari pentru finanţarea executãrii lucrãrilor.
(2) Mandantul îşi exprimã acordul privind valoarea lucrãrilor de intervenţie şi aprobã constituirea sumei necesare cofinanţãrii corespunzãtoare cotei-pãrţi prevãzute de <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 18/2009 şi aprobã executarea lucrãrilor de intervenţie.
Art. 3. - (1) Valoarea lucrãrilor de intervenţie este de ......... mii lei.
(2) Cota-parte ce revine asociaţiei de proprietari este de ........ mii lei.
(3) Durata de executare a lucrãrilor de intervenţie este de .... luni.
Art. 4. - Cofinanţarea în cuantum de .......... se constituie prin contribuţii ale proprietarilor la fondul de reparaţii al asociaţiei de proprietari direct proporţional cu cota-parte indivizã deţinutã.
Art. 5. - Mandantul (asociaţia de proprietari) îl mandateazã pe mandatar (coordonatorul local) sã contracteze executarea lucrãrilor de intervenţie la blocul de locuinţe la valoarea prevãzutã la art. 3 alin. (1) şi în termenul prevãzut la art. 3 alin. (3).
Art. 6. - Mandantul este de acord cu virarea sumei aferente cotei-pãrţi ce îi revine pe baza deconturilor lunare de platã a lucrãrilor executate.
Art. 7. - Prezentul act adiţional completeazã Contractul de mandat nr ...... încheiat în data de ............ .
Art. 8. - Prezentul act adiţional a fost încheiat astãzi, ........., în douã exemplare originale, câte unul pentru fiecare parte, ambele având aceeaşi valoare juridicã.

Mandant, Mandatar,
(Asociaţia de proprietari, (coordonator local,
prin preşedinte), primar),

............................... ............................
(numele şi semnãtura) (numele şi semnãtura)
L.S. L.S.

Nr. ....... din data ........... Nr. ....... din data ..........


ANEXA 4
la normele metodologice


- model -

ASOCIAŢIA DE PROPRIETARI
Localitatea .....................
Judeţul (sectorul) .............................
Str. ................... nr. ......, bl. ..........,
codul poştal ............, codul de înregistrare fiscalã: ...............

HOTĂRÂREA
Adunãrii generale a proprietarilor
nr. ............ din data de ...................

În baza Înştiinţãrii municipiului/oraşului/comunei ............../ sectorului .... al municipiului Bucureşti nr. ......... din ...............,
luând cunoştinţã de prevederile <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 18/2009 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe şi de conţinutul contractului de mandat afişat la avizierul Asociaţiei de proprietari începând cu data de .................,
Adunarea generalã a proprietarilor, în şedinţa ordinarã/extraordinarã din data de ..............., în prezenţa a .............. membri din totalul de .................. membri ai asociaţiei,

HOTĂRĂŞTE:

înscrierea Asociaţiei de proprietari din localitatea ......................., judeţul/sectorul ........., str. ................. nr. ......, bl. ...., codul poştal ..................., codul de înregistrare fiscalã ....., în Programul local privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, în condiţiile şi cu respectarea prevederilor <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 18/2009 .
Drept care îl împuterniceşte pe preşedintele asociaţiei de proprietari, dna/dnul ........................, sã semneze, în numele şi pentru fiecare dintre proprietarii înscrişi în lista anexatã, contractul de mandat transmis de cãtre coordonatorul local şi sã solicite în scris acestuia înscrierea în programul local.
Prezenta hotãrâre se afişeazã la avizierul asociaţiei de proprietari şi va însoţi documentaţia ce urmeazã a fi transmisã coordonatorului local.

Preşedinte,
.........................
(numele şi semnãtura)
L.S.
Contrasemneazã:


────────────────
Secretarul Asociaţiei de proprietari .........................
Comitetul executiv al Asociaţiei de proprietari ..............


ANEXA 5
la normele metodologice

- model-cadru -


ASOCIAŢIA DE PROPRIETARI
Localitatea .................., judeţul (sectorul) ............
Str. ................. nr. ......., bl. ...........
codul fiscal ......................................
Nr. ................../............................

Cãtre
Municipiul/Oraşul/Comuna ................./Sectorul ...
al municipiului Bucureşti

SOLICITARE DE ÎNSCRIERE ÎN PROGRAMUL LOCAL

Domnule Primar,

Ca urmare a Înştiinţãrii dumneavoastrã nr. ........... din .................. cu privire la posibilitatea înscrierii în Programul local multianual privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe,
având în vedere prevederile <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 18/2009 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe,
în temeiul împuternicirii acordate de adunarea generalã a asociaţiei de proprietari prin Hotãrârea nr. ........... din data de .........,
Asociaţia de proprietari din localitatea .........................., judeţul/sectorul ..............., str. ................. nr. ......., bl. ............, codul fiscal ........................................, codul poştal ............., prin prezenta, solicitã înscrierea blocului de locuinţe de la adresa susmenţionatã în programul local, în condiţiile şi cu respectarea <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 18/2009 .
În susţinerea cererii se anexeazã:
- hotãrârea adunãrii generale a proprietarilor;
- lista proprietarilor şi destinaţia spaţiilor din clãdire;
- contractul de mandat semnat de ambele pãrţi.

Preşedinte,
........................
(numele şi semnãtura)
L.S.


ANEXA 6
la normele metodologice

- model -

ASOCIAŢIA DE PROPRIETARI
Localitatea ......................, judeţul (sectorul) .........
Str. ................. nr. ......., bl. .......
Codul poştal ............ codul fiscal ...........
Nr. ............... din ..........................

LISTA PROPRIETARILOR*)
- situaţie la data de ............... -


*) Se anexeazã la Hotãrârea adunãrii generale a proprietarilor nr. ...... din ............. .

Asociaţia de proprietari, prin preşedintele acesteia, declarã urmãtoarele:


┌────┬──────────┬───────────────────┬───────────────┬───────────────────┬──────┐
│Nr. │ Nr. │ Proprietar │Suprafaţa utilã│Cota-parte indivizã│ │
│crt.│apartament├───────────────────┤ în proprietate│ din proprietatea │Obser-│
│ │ │Numele şi prenumele│ individualã │ comunã │vaţii │
│ │ │ │ - mp - │ - % - │ │
├────┼──────────┼───────────────────┼───────────────┼───────────────────┼──────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │
├────┼──────────┼───────────────────┼───────────────┼───────────────────┼──────┤
│ 1 │ │ │ │ │ │
├────┼──────────┼───────────────────┼───────────────┼───────────────────┼──────┤
│ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────┼───────────────────┼───────────────┼───────────────────┼──────┤
│ n │ │ │ │ │ │
├────┴──────────┴───────────────────┼───────────────┼───────────────────┼──────┤
│ TOTAL │ │ 100% │ X │
└───────────────────────────────────┴───────────────┴───────────────────┴──────┘



Rãspundem pentru realitatea şi exactitatea datelor înscrise.

Preşedinte, Administrator,
........................... .......................... .
(numele şi semnãtura) (numele şi semnãtura)
L.S.


ANEXA 7
la normele metodologice

- conţinut-cadru -

EXPERTIZA TEHNICĂ

1. Scopul
Analiza structurii de rezistenţã a blocului de locuinţe din punctul de vedere al asigurãrii cerinţei esenţiale "rezistenţã mecanicã şi stabilitate" în vederea realizãrii lucrãrilor de intervenţie pentru izolarea termicã a blocului de locuinţe ................. din localitatea ..........................., judeţul/ sectorul ........, str. ............... nr ......
Expertiza tehnicã se efectueazã de cãtre expert tehnic .................(numele şi prenumele)............. atestat pentru cerinţa esenţialã ............... (rezistenţã mecanicã şi stabilitate), posesor al Certificatului de atestare seria .......... nr. ................ .
2. Metoda de investigare
Metoda de evaluare calitativã E1*) (conform Normativului pentru proiectare antiseismicã, Indicativ P100-92, cap. 11 şi 12, revizuite în anul 1996)

--------
*) Evaluarea calitativã urmãreşte sã stabileascã mãsura în care regulile de conformare generalã a structurilor şi de detaliere a elementelor structurale şi nestructurale sunt respectate în construcţiile analizate. Acţiunea de evaluare este precedatã de culegerea informaţiilor necesare în acest scop vizând calitatea concepţiei de realizare a construcţiei şi a proiectului pe baza cãruia s-a construit clãdirea, calitatea execuţiei şi a materialelor puse în operã şi starea de afectare fizicã a construcţiei.

3. Conţinutul expertizei tehnice:
a) imagini foto ale anvelopei blocului şi, dupã caz, ale avariilor constatate la elementele structurale;
b) descrierea blocului de locuinţe din punct de vedere:
(i) arhitectural;
(ii) al structurii de rezistenţã;
(iii) funcţional;
c) analiza comportãrii în timp la acţiuni seismice a blocului de locuinţe şi, dupã caz, la evenimente accidentale - explozii, incendii, tasãri, care pot afecta stabilitatea blocului de locuinţe şi/sau condiţioneazã realizarea mãsurilor de izolare termicã a anvelopei acestuia, luându-se în considerare:
(i) condiţiile locale ale amplasamentului;
(ii) perioada de proiectare/execuţie a clãdirii;
(iii) starea tehnicã actualã a elementelor de construcţie - fundaţie, stâlpi, grinzi, diafragme -, inclusiv ale anvelopei blocului - partea opacã, partea vitratã, balcoane, atice, terase/şarpante, socluri, trotuare de protecţie etc.;
d) aprecieri asupra nivelului de confort şi uzurã al blocului;
e) descrierea lucrãrilor de intervenţie executate în trecut, motivul şi tipul intervenţiei (reparaţii, reconstrucţie, consolidãri ca urmare a avariilor provocate de seisme, tasãri, coroziune, accidente tehnice -, transformare, extindere în plan, supraetajare etc.).
4. Concluzii şi recomandãri:
. ..........................................................................
. ..........................................................................

NOTĂ:
1. În cazul în care expertiza tehnicã prevede necesitatea efectuãrii unor lucrãri de consolidare/reparaţii care condiţioneazã executarea lucrãrilor de intervenţie, contractorul proiectãrii lucrãrilor de intervenţie informeazã în scris coordonatorul local în vederea dispunerii de cãtre acesta a mãsurilor ce se impun.
2. În cazul în care expertul tehnic se pronunţã asupra necesitãţii consolidãrii structurii blocului de locuinţe, coordonatorul local dispune, în condiţiile legii, mãsurile ce se impun pentru reducerea riscului seismic al acestuia, situaţie în care poate rezilia contractul de servicii de proiectare pentru realizarea izolãrii termice a blocului de locuinţe, cu plata corespunzãtoare a expertizei tehnice efectuate şi, implicit, rezilierea contractului de mandat încheiat cu asociaţia de proprietari.

Data ............

Întocmit
Expert tehnic atestat,
........................
(numele şi prenumele)
L.S.


ANEXA 8
la normele metodologice

- conţinu-cadru -

AUDITUL ENERGETIC

1. Informaţii generale privind blocul de locuinţe ......................... - conform anexei la certificatul de performanţã energeticã al clãdirii, al cãrui model este prevãzut în anexa nr. 8 la Metodologia de calcul al performanţei energetice a clãdirilor - partea a III-a "Auditul şi certificatul de performanţã a clãdirii", aprobatã prin <>Ordinul ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului nr. 157/2007 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 126 şi 126 bis din 21 februarie 2007.
2. Evaluarea performanţei energetice a blocului de locuinţe
(Se utilizeazã Metodologia de calcul al performanţei energetice a clãdirilor, aprobatã prin <>Ordinul ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului nr. 157/2007 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 126 şi 126 bis din 21 februarie 2007.)
Auditul energetic se efectueazã de cãtre un auditor energetic pentru clãdiri .......................(numele şi prenumele) atestat gradul I, specialitatea ............... (construcţii/construcţii şi instalaţii), posesor al Certificatului de atestare seria ......... nr. .......... .
3. Certificatul de performanţã energeticã*)

--------
*) Se completeazã certificatul de performanţã energeticã al blocului de locuinţe, corespunzãtor stãrii iniţiale.

4. Lucrãrile de intervenţie la anvelopa blocului de locuinţe prevãzute la <>art. 4 lit. a)-d) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 18/2009 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, care au ca scop scãderea consumului specific pentru încãlzire sub 100 kWh/mp şi an, în condiţii de eficienţã economicã
5. Analiza eficienţei economice a lucrãrilor de intervenţie
Date necesare:
● costul unitãţii de cãldurã nesubvenţionat, conform datelor comunicate de furnizorul agentului termic (lei/kWh, lei/GJ), în cazul racordãrii blocului de locuinţe la sistemul centralizat de încãlzire;
● costul specific al fiecãrei lucrãri de intervenţie, cu indicarea surselor de informare (lei/mp);
● estimarea costurilor în lei, pentru realizarea lucrãrilor de intervenţie (pentru fiecare lucrare de intervenţie în parte).
Date de calcul şi rezultate obţinute:


┌─────────────────┬──────────┬──────────────┬─────────────┬────────────────────┐
│ │ Costul │ Costul │ Economie │ │
│ Mãsuri │ specific │ lucrãrilor │ de energie │Durata de recuperare│
│(conform pct. 4) │ (lei/mp) │de intervenţie│ (kWh/an) │a investiţiei, N(R) │
│ │ │ (mii lei) │ │ (ani) │
├─────────────────┼──────────┼──────────────┼─────────────┼────────────────────┤
│a) ..............│ │ │ │ │
├─────────────────┼──────────┼──────────────┼─────────────┼────────────────────┤
│b) ..............│ │ │ │ │
├─────────────────┼──────────┼──────────────┼─────────────┼────────────────────┤
│c) ..............│ │ │ │ │
├─────────────────┼──────────┼──────────────┼─────────────┼────────────────────┤
│d) ..............│ │ │ │ │
└─────────────────┴──────────┴──────────────┴─────────────┴────────────────────┘



6. Concluzii: ...............................................................
7. Recomandãri: ..........................
(mãsuri recomandate în sarcina proprietarilor pentru:
- adaptarea şi reglarea sistemului de încãlzire al blocului de locuinţe la necesarul de cãldurã redus ca urmare a executãrii lucrãrilor de intervenţie la anvelopa blocului de locuinţe;
- scãderea consumului de energie pentru apã caldã de consum şi iluminat;
- menţinerea/realizarea ventilãrii corespunzãtoare a spaţiilor ocupate.)
NOTĂ:
Se realizeazã calculul transferului de masã prin elementele de construcţie pentru blocul de locuinţe izolat termic (verificarea asigurãrii confortului termic interior din punct de vedere termotehnic şi evitarea apariţiei condensului pe elementele anvelopei blocului de locuinţe).
În scopul atingerii ţintei de reducere a consumului anual specific de energie pentru încãlzire de sub 100 kWh/mp arie utilã şi an, se recomandã utilizarea materialelor/sistemelor izolante cu rezistenţa termicã unidirecţionalã de minimum:
- pereţi exteriori - 2,5 mp K/W;
- soclu şi, dupã caz, pereţii verticali ai subsolului tehnic - 2,5 mp K/W şi prezintã permeabilitate foarte redusã în raport cu apa;
- terasa/planşeul peste ultimul nivel în cazul existentei şarpantei - 3,5 mp K/W şi prezintã permeabilitate foarte redusã în raport cu apa;
- planşeul peste subsol/canal termic (în cazul în care prin proiectarea blocului de locuinţe sunt prevãzute apartamente la parter) - 1,25 mp K/W;
- ferestre şi uşi exterioare performante energetic, dotate cu fante de circulaţie naturalã controlatã a aerului între exterior şi spaţiile ocupate (pentru evitarea producerii condensului în jurul ferestrelor şi al altor zone cu rezistenţã termicã scãzutã).

Data ....................
Întocmit
Auditor energetic pentru clãdiri,
................................
(numele şi prenumele)
L.S.


ANEXA 9
la normele metodologice





- conţinut-cadru -

DOCUMENTAŢIA DE AVIZARE
pentru lucrãri de intervenţie în vederea creşterii performanţei
energetice a blocurilor de locuinţe

A. Piese scrise
A.1. Date generale:

1. identificarea blocului de locuinţe: _______________________;
2. localitatea: _______________________;
3. titularul investiţiei: _______________________;
4. beneficiarul lucrãrilor de intervenţie: _______________________;
5. contractorul proiectãrii lucrãrilor de intervenţie: _______________________;
6. date tehnice: - anul construirii _______________________;
- regim de înãlţime _______________________;
- numãr apartamente _______________________;
- aria utilã totalã - mp _______________________;
- sistem constructiv anvelopã _______________________.


A.2. Descrierea lucrãrilor de intervenţie
1. Situaţia existentã a blocului de locuinţe:
1.1. starea tehnicã din punctul de vedere al asigurãrii cerinţelor esenţiale:
- rezistenţã mecanicã şi stabilitate _______________________________;
- economie de energie şi izolare termicã ___________________________;
1.2. valoarea de inventar a blocului de locuinţe: ________-_______mii lei.
2. Concluziile expertizei tehnice şi auditului energetic

2.1. expertiza tehnicã:a) elaborator-expert tehnic:
Numele şi prenumele___________________
Certificat de atestare: seria ___ nr. ______ domeniul construcţii
civile, cerinţa A1

b) concluzii: _____________________________________________
2.2. auditul energetic:a) elaborator-auditor energetic:
Numele şi prenumele__________________
Certificat de atestare: seria ___ nr. ____, gradul I,
specialitatea C/C + I

b) concluzii:
┌─────────────────────────────┬─────────────────────┬──────────────┬─────────────────────┐
│ Lucrãri de intervenţie │ Costul estimat al │ │ │
│[prevãzute la art.4 lit.a)-d)│ lucrãrilor de │ Economie │Durata de recuperare │
│ din Ordonanţa de urgenţã │ intervenţie │ de energie │ a investiţiei │
│ a Guvernului nr. 18/2009] │ (lei) │ (kWh/an) │ (ani) │
├─────────────────────────────┼─────────────────────┼──────────────┼─────────────────────┤
│a) │ │ │ │
├─────────────────────────────┼─────────────────────┼──────────────┼─────────────────────┤
│b) │ │ │ │
├─────────────────────────────┼─────────────────────┼──────────────┼─────────────────────┤
│c) │ │ │ │
├─────────────────────────────┼─────────────────────┼──────────────┼─────────────────────┤
│d) │ │ │ │
├─────────────────────────────┼─────────────────────┼──────────────┼─────────────────────┤
│ TOTAL │ │ │ │
└─────────────────────────────┴─────────────────────┴──────────────┴─────────────────────┘

A.3. Datele tehnice ale investiţiei
1. Descrierea lucrãrilor de bazã (lucrãri de intervenţie prevãzute la art. 4 lit.
a)-d) din <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 18/2009 ):
- izolarea termicã a pereţilor exteriori: _________________;
- înlocuirea ferestrelor şi uşilor exterioare existente, inclusiv a tâmplãriei aferente
accesului în blocul de locuinţe cu tâmplãrie performantã energetic: ________________;
- termo-hidroizolarea terasei/termoizolarea planşeului peste ultimul nivel în cazul
existenţei şarpantei: ____________________;
- izolarea termicã a planşeului peste subsol, în cazul în care prin proiectarea blocului
sunt prevãzute apartamente la parter: ______________________.
2. Descrierea lucrãrilor conexe lucrãrilor de bazã (lucrãri de intervenţie prevãzute la
<>art. 4 lit. e) şi f) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 18/2009 ):
- lucrãri de demontare şi remontare a instalaţiilor şi echipamentelor montate aparent pe
faţadele/terasa blocului de locuinţe: ______________________;
- lucrãri de refacere a finisajelor anvelopei: __________________________.
3. Descrierea lucrãrilor suplimentare (lucrãri de intervenţie prevãzute la art. 6 din
<>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 18/2009 ):
- lucrãri de reparaţii la elementele de construcţie care prezintã potenţial pericol de
desprindere şi/sau afecteazã funcţionalitatea blocului de locuinţe, inclusiv de refacere în
zonele de intervenţie: _________________________;
- lucrãri de intervenţie la instalaţia de distribuţie a agentului termic pentru
încãlzire aferentã pãrţilor comune ale blocului de locuinţe: _____________.
A.4. Durata de realizare şi etapele principale
Graficul de realizare a lucrãrilor de intervenţie (luni)
A.5. Costurile estimative ale investiţiei
1. Valoarea totalã a investiţiei
(în preţuri - luna ... anul ....,
1 euro = ...... lei, cursul Bãncii Naţionale a României la data de .........)
Total: _________ mii lei,
din care:
construcţii-montaj (C + M) _________ mii lei
(însumarea cheltuielilor estimate înscrise la subcap. 1.3, 4.1 şi 5.1.1 din devizul
general)
2. Detalierea valorii totale a investiţiei se realizeazã pe structura devizului
general prevãzutã în anexa nr. 5 la Hotãrârea Guvernului nr. 28/2008 privind aprobarea
conţinutului-cadru al documentaţiei tehnico-economice aferente investiţiilor publice,
precum şi a structurii şi metodologiei de elaborare a devizului general pentru obiective
de investiţii şi lucrãri de intervenţii, astfel:

Cap. 1 - Cheltuieli pentru obţinerea şi amenajarea terenului:
1.3. Amenajãri pentru protecţia mediului şi aducerea terenului la
starea iniţialã, dupã demontarea schelelor _______ mii lei
Total cap. 1: _______ mii lei
Cap. 3 - Cheltuieli pentru proiectare şi asistenţã tehnicã:
3.2. taxe pentru obţinerea de avize, acorduri şi autorizaţii _______ mii lei
3.3. Proiectare şi inginerie - total: _______ mii lei
din care:
3.3.1. expertiza tehnicã _______ mii lei
3.3.2. auditul energetic şi elaborarea certificatului de performanţã
energeticã aferent situaţiei existente a blocului de locuinţe _____ mii lei
3.3.3. documentaţia de avizare a lucrãrilor de intervenţie _____ mii lei
3.3.4. documentaţia tehnicã pentru autorizarea executãrii lucrãrilor _____ mii lei
de intervenţie
3.3.5. proiectul tehnic _______ mii lei
3.3.6. verificarea tehnicã la cerinţa esenţialã "rezistenţã mecanicã
şi stabilitate", precum şi la cerinţa esenţialã "securitate
la incendiu" a documentaţiei tehnice şi a proiectului tehnic ______ mii lei
3.3.7. detaliile de execuţie _______ mii lei
3.4. Organizarea procedurilor de achiziţie - total: _______ mii lei
din care:
3.4.1. pentru proiectarea lucrãrilor de intervenţie _______ mii lei
3.4.2. pentru executarea lucrãrilor de intervenţie _______ mii lei
3.6. Asistenţa tehnicã - total: _______ mii lei
din care:
3.6.1. asistenţa tehnicã din partea proiectantului pe perioada de
execuţie a lucrãrilor şi elaborarea certificatului de
performanţã energeticã al blocului de locuinţe izolat termic ______ mii lei
3.6.2. plata dirigintelui de şantier _______ mii lei
Total cap. 3: _______ mii lei

Cap. 4 - Cheltuieli pentru investiţia de bazã:
4.1. Construcţii şi instalaţii _______ mii lei
Total cap. 4: _______ mii lei

Cap. 5 - Alte cheltuieli:
5.1. Organizare de şantier
5.1.1. lucrãri de construcţii _______ mii lei
5.3. Cheltuieli diverse şi neprevãzute (10% din cheltuielile
înscrise la cap./subcap. 1.3, 3 şi 4 ale devizului general) _______ mii lei
Total cap. 5: _______ mii lei


A.6. Principalii indicatori tehnico-economici ai investiţiei
1. Indicatori valorici
1.1. valoarea totalã a lucrãrilor de intervenţie, inclusiv TVA - total, _______ mii lei
din care:
construcţii-montaj (C + M) _______ mii lei
(însumarea cheltuielilor estimate înscrise la subcap.
1.3, 4.1 şi 5.1.1 din devizul general) _______ mii lei
1.2. investiţia specificã ______ mii lei/
(construcţii-montaj/aria utilã a blocului) mp (a.u.)
2. Indicatori fizici
2.1. durata de execuţie a lucrãrilor de intervenţie ________ luni
2.2. durata perioadei de garanţie a lucrãrilor de intervenţie (ani de la
data recepţiei la terminarea lucrãrilor) 3 ani
2.3. durata de recuperare a investiţiei, în condiţii de eficienţã economicã ______ ani
2.4. consumul anual specific de energie pentru încãlzire corespunzãtor
blocului izolat termic _____ kwh/mp
(a.u.) şi an

2.5. economia anualã de energie: ____ kwh/an
în tone echivalent petrol _______ tep
2.6. reducerea anualã a emisiilor de gaze cu efect de serã echivalent CO(2) ___kg CO(2)
/an
3. Eşalonarea investiţiei - total INV/C+M în mii lei

A.7. Sursele de finanţare pentru executarea lucrãrilor de intervenţie
Defalcarea valorii de construcţii-montaj (C+M) pe surse de finanţare:

1. buget de stat: 50% din C+M _______ mii lei
2. buget local: 30% din C+M _______ mii lei
3. fondul de reparaţii al asociaţiei de proprietari: 20% din C+M _______ mii lei


A.8. Avize şi acorduri
1. Certificatul de urbanism
2. Acordul deţinãtorilor de utilitãţi pentru realizarea lucrãrilor de intervenţie:
- gaz metan;
- energie electricã;
- telecomunicaţii.
B. Piese desenate
1. Plan general de amplasare a blocului de locuinţe în localitate -
scãrile 1:2000 - 1:500
2. Planşe cu planuri, secţiuni şi elevaţii, pe specialitãţi necesare executãrii
lucrãrilor de intervenţie - situaţie existentã şi situaţie propusã - scara recomandatã 1:100.

Contractorul proiectãrii lucrãrilor de intervenţie,
_________________
L.S.

Expert tehnic atestat, Auditor energetic pentru clãdiri,
_________________ _________________
L.S. L.S.

Data _________________



OPISUL
documentelor anexate la documentaţia de avizare pentru
lucrãri de intervenţie

1. [] Devizul general al investiţiei
2. [] Graficul de realizare a lucrãrilor de intervenţie
3. [] Certificatul de urbanism
4. [] Aviz energie electricã
5. [] Aviz gazul metan
6. [] Aviz telecomunicaţii
7. [] Raportul de expertizã tehnicã
8. [] Raportul de audit energetic
9. [] Certificatul de performanţã energeticã
10. [] Planşe


ANEXA 10
la normele metodologice

- model -

Judeţul ........................
Municipiul/Oraşul/Comuna ............./Sectorul .... al municipiului Bucureşti

Cãtre
Asociaţia de proprietari
localitatea ......................., judeţul/sectorul .............,
str. ................. nr. ...., bl. ....., codul poştal ..........

NOTIFICARE

În aplicarea <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 18/2009 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe,
prin prezenta vã notificãm:
Consiliul Local al ....... (municipiului, oraşului, comunei, sectorului ... al municipiului Bucureşti) a aprobat prin hotãrâre indicatorii tehnico-economici aferenţi obiectivului de intervenţii din str. .................. nr. ........., bl. ..............., corespunzãtori lucrãrilor de intervenţie ce urmeazã a fi executate pentru creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe.
Indicatorii tehnico-economici aprobaţi cuprind:
1. indicatori valorici:
- valoarea totalã a investiţiei: .... mii lei, din care construcţii-montaj (C+M): .... mii lei, din care:
- cota-parte ce revine asociaţiei de proprietari, din fondul de reparaţii: ... mii lei, conform <>art. 13 lit. c) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 18/2009 .
2. indicatori fizici:
- durata de execuţie a lucrãrilor de intervenţie: .... luni;
- economia de energie anualã: .... kWh/an;
3. datele tehnice ale investiţiei:
- descrierea lucrãrilor de bazã: lucrãri de intervenţie finanţabile în condiţiile şi cu respectarea prevederilor <>art. 4 lit. a)-d) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 18/2009 ;
- descrierea lucrãrilor conexe lucrãrilor de bazã: lucrãri de intervenţie finanţabile în condiţiile şi cu respectarea prevederilor <>art. 4 lit. e) şi f) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 18/2009 ;
- descrierea lucrãrilor suplimentare justificate din punct de vedere tehnic, finanţabile în condiţiile şi cu respectarea <>art. 6 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 18/2009 .
Anexat la prezenta notificare vã transmitem proiectul actului adiţional la Contractul de mandat nr. ........... din ................., în care este prevãzutã schema de finanţare, în vederea semnãrii şi transmiterii lui în maximum 30 de zile de la primirea prezentei.
Vã rugãm sã afişaţi aceste documente la avizierul asociaţiei de proprietari şi sã convocaţi, cu respectarea prevederilor legale, adunarea generalã a proprietarilor pentru a hotãrî şi semna actul adiţional la contractul de mandat de cãtre preşedintele asociaţiei de proprietari.

Primar (coordonator local),
...............................
(numele şi semnãtura)
L.S.


ANEXA 11
la normele metodologice

- model -

ASOCIAŢIA DE PROPRIETARI
Localitatea .........................................
Judeţul (sectorul) ..................................
Str. ................................. nr. .........,
bl. ............, codul poştal ................
codul de înregistrare fiscalã: ......................

HOTĂRÂREA
Adunãrii generale a proprietarilor nr. ........ din data de ...........

În baza Notificãrii municipiului/oraşului/comunei/sectorului .... al municipiului Bucureşti nr. ......... din ..................,
luând cunoştinţã de conţinutul documentaţiei de avizare care fundamenteazã indicatorii tehnicoeconomici privind creşterea performanţei energetice a blocului de locuinţe aprobaţi, respectiv:
a) indicatori valorici:
- valoarea totalã a investiţiei: .............................
din care: - construcţii-montaj (C+M): .............................
din care cota-parte ce revine asociaţiei de proprietari, din fondul de reparaţii, conform <>art. 13 lit. c) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 18/2009 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe: .....,
b) indicatori fizici:
- durata de execuţie a lucrãrilor de intervenţie: .....;
- economia de energie anualã: ..... kWh/ an,
precum şi conţinutul actului adiţional la contractul de mandat,
Adunarea generalã a proprietarilor din cadrul Asociaţiei de proprietari din localitatea ...................., judeţul/sectorul ........., str. ............................ nr. ..............., bl. ............., codul poştal ................, codul de înregistrare fiscalã: ......................, în şedinţa ordinarã/extraordinarã din data de ..............., în prezenţa a ......... membri din totalul de .................. membri ai asociaţiei,

HOTĂRĂŞTE:

Art. 1. - Se aprobã cofinanţarea în cuantumul valoric de ........ lei comunicat de coordonatorul local, corespunzãtor cotei-pãrţi ce revine asociaţiei de proprietari din valoarea lucrãrilor de intervenţie, astfel cum este fundamentatã în documentaţia de avizare în baza cãreia consiliul local a aprobat indicatorii tehnico-economici, prin Hotãrârea nr. ...... din ................, în condiţiile şi cu respectarea prevederilor <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 18/2009 .
Art. 2. - Se aprobã constituirea sumei prevãzute la art. 1 în contul fondului de reparaţii pentru plata executãrii lucrãrilor de intervenţie.
Art. 3. - Cota de participare în sarcina fiecãrui proprietar este de ....., proporţional cu cota-parte indivizã de proprietate, conform tabelului anexat.
Având în vedere cele de mai sus, se împuterniceşte preşedintele asociaţiei de proprietari, dna/dnul ................................., sã semneze în numele şi pentru asociaţia de proprietari actul adiţional la contractul de mandat transmis de coordonatorul local.
Prezenta hotãrâre se afişeazã la avizierul asociaţiei de proprietari.

Preşedinte,
.......................
(numele şi semnãtura)
L.S.

Contrasemneazã:


───────────────
Secretarul Asociaţiei de proprietari .............
Comitetul executiv al Asociaţiei de proprietari ................


ANEXA 12
la normele metodologice







- conţinut-cadru -

Judeţul ................................................
Municipiul/Oraşul/Comuna ................./Sectorul .... al
municipiului Bucureşti
Cod SIRUTA..................
Nr. ................... din ..........................

Aprobat
Primar,
..............................
(numele şi semnãtura)
L.S.

CENTRALIZATORUL
blocurilor de locuinţe cu indicatorii tehnico-economici aprobaţi

┌──┬─────────┬────────┬───────────┬─────────────┬───────────────────┬──────────────────────────────────┐
│ │ │ │ │ Nr. şi data │Indicatori valorici│ Indicatori fizici │
│N │ │ │ │ Hotãrârii ├─────────┬─────────┼─────────────┬─────────┬──────────┤
│r.│ Adresa │ │Aria utilã │ consiliului │ │ │ Investiţia │ │ │
│ │blocului │Numãr de│a blocului │ local de │ Total │Din care,│ specificã │ Economia│Durata de │
│c │ de │aparta- │de locuinţe│ aprobare a │ valoare │ C+M │(col.6/col.3)│anualã de│recuperare│
│r │locuinţe │ mente │ - mp arie │indicatorilor│-mii lei-│-mii lei-│- mii lei/mp │ energie │a investi-│
│t.│ │ │ utilã - │ tehnico- │ │ │arie utilã - │-kWh/an- │ ţiei │
│ │ │ │ │ economici │ │ │ │ │ - ani - │
├──┼─────────┼────────┼───────────┼─────────────┼─────────┼─────────┼─────────────┼─────────┼──────────┤
│0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │
├──┼─────────┼────────┼───────────┼─────────────┼─────────┼─────────┼─────────────┼─────────┼──────────┤
│1.│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼─────────┼────────┼───────────┼─────────────┼─────────┼─────────┼─────────────┼─────────┼──────────┤
│n.│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┴─────────┴────────┴───────────┴─────────────┼─────────┼─────────┼─────────────┼─────────┼──────────┤
│ TOTAL: │ │ │ │ │ │
└───────────────────────────────────────────────┴─────────┴─────────┴─────────────┴─────────┴──────────┘

Rãspundem pentru legalitatea, realitatea, necesitatea şi exactitatea datelor înscrise.

Compartiment tehnic - investiţii/eficienţã energeticã Compartiment economic
Şef compartiment, Şef compartiment,
......................................... ........................

Întocmit



NOTĂ:
Listarea se face în ordinea de aprobare a indicatorilor tehnico-economici.


ANEXA 13
la normele metodologice





- conţinut-cadru -

Judeţul ................................................
Municipiul/Oraşul/Comuna ................./Sectorul .... al municipiului Bucureşti
Nr. ................... din ..........................

Aprobat
Primar,
...........................
(numele şi semnãtura)
L.S.

DECONT JUSTIFICATIV*)
în luna ................... anul ............

pentru plata lucrãrilor de intervenţie executate în luna precedentã
întocmirii prezentului decont justificativ la blocurile de locuinţe
nominalizate în Programul naţional multianual privind creşterea
performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, în conformitate cu
prevederile <>art. 13 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 18/2009


*) Pentru fiecare bloc de locuinţe nominalizat în decontul justificativ se anexeazã, în copie, factura emisã de
antreprenor şi confirmatã de coordonatorul local.



┌──┬────────┬────────────────────────────────────────┬───────────────────────┬─────────────────────┬─────────────┬──────────────┬──────┐
│ │ │ │ │ Factura emisã de │ │ Suma din │ │
│ │ │ │ │ antreprenor pentru │ Suma │ alocaţii de │ │
│ │ │ │Valoarea lucrãrilor de │ plata lucrãrilor de │ solicitatã │ la bugetul │ │
│ │ │ Date din contractele încheiate │ intervenţie realizate │intervenţie executate│ din alocaţii│ de stat │ │
│N │ │ │ (inclusiv TVA) │ în luna precedentã │de la bugetul│ existentã în │ │
│r.│ │ │ │întocmirii decontului│ de stat*1) │contul separat│ │
│ │ │ │ │ justificativ │ pentru plata│ deschis pe │ │
│c │ Adresa ├────────┬───────┬───────────┬───────────┼──────────┬────────────┼──────────┬──────────┤lucrãrilor de│ seama coor- │Obser-│
│r │blocului│ │ │ │ Valoarea │ │ │ │ │ intervenţie │ donatorului │vaţii │
│t.│ de │ │ │ │contractatã│ │ Cumulat de │ │ │ executate │ local la │ │
│ │locuinţe│ Nr. şi │ │ Durata de │ pentru │ În luna │ la │ │ Valoarea │ în luna │ finele lunii │ │
│ │ │ data │ Antre-│ execuţie a│executarea │precedentã│ încheierea │ Nr. şi │facturãrii│ precedentã │ precedente │ │
│ │ │contrac-│ prenor│lucrãrilor,│lucrãrilor │întocmirii│contractului│ data │(inclusiv │ întocmirii │ întocmirii │ │
│ │ │ tului │ │conform con│ de │decontului│de execuţie │ emiterii │ TVA) │ decontului │ decontului │ │
│ │ │încheiat│ │-tractului │intervenţie│ justifi- │a lucrãrilor│ facturii │ - lei - │ justificativ│ justificativ │ │
│ │ │ │ │ - luni - │ (inclusiv │ cativ │ - lei - │ │ │ (inclusiv │ - lei - │ │
│ │ │ │ │ │ TVA) │ - lei - │ │ │ │ TVA) │ │ │
│ │ │ │ │ │ - lei - │ │ │ │ │ - lei - │ │ │
├──┼────────┼────────┼───────┼───────────┼───────────┼──────────┼────────────┼──────────┼──────────┼─────────────┼──────────────┼──────┤
│0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │10=col 6x 50%│ 11 │ 12 │
├──┼────────┼────────┼───────┼───────────┼───────────┼──────────┼────────────┼──────────┼──────────┼─────────────┼──────────────┼──────┤
│1 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼────────┼────────┼───────┼───────────┼───────────┼──────────┼────────────┼──────────┼──────────┼─────────────┼──────────────┼──────┤
│2 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼────────┼────────┼───────┼───────────┼───────────┼──────────┼────────────┼──────────┼──────────┼─────────────┼──────────────┼──────┤
│n │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┴────────┴────────┴───────┴───────────┼───────────┼──────────┼────────────┼──────────┼──────────┼─────────────┼──────────────┼──────┤
│ TOTAL: │ │ │ │ X │ │ │ │ X │
└────────────────────────────────────────┴───────────┴──────────┴────────────┴──────────┴──────────┴─────────────┴──────────────┴──────┘


*1) În conformitate cu prevederile <>art. 13 lit. a) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 18/2009 privind creşterea
performanţei energetice a blocurilor de locuinţe.


Rãspundem pentru legalitatea, realitatea, regularitatea, necesitatea şi exactitatea datelor înscrise.

Compartiment tehnic-investiţii/
eficienţã energeticã Vizat Compartiment economic
Şef compartiment, Control financiar preventiv Şef compartiment,
............................ ..................... ......................

Întocmit




ANEXA 14
la normele metodologice





MINISTERUL DEZVOLTĂRII REGIONALE ŞI LOCUINŢEI
Nr. ........... din .....................

Aprobat
Ordonator principal de credite
.............................
Propun aprobarea.
........................


NOTĂ DE FUNDAMENTARE
în luna ............. anul .................

privind aprobarea transferurilor din alocaţii de la bugetul de stat
cãtre bugetele locale pentru plata*) cotei-pãrţi ce revine
Ministerului Dezvoltãrii Regionale şi Locuinţei din valoarea
lucrãrilor de intervenţie executate la blocurile de locuinţe
nominalizate în Programul naţional multianual privind creşterea
performanţei energetice a blocurilor de locuinţe


*) În conformitate cu prevederile <>art. 13 lit. a) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 18/2009
privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe.



┌──┬────────┬───────────────────────┬──────────────────────────┬───────────────────────┬────────┬──────┐
│ │Judeţul │Nr. şi data decontului │ │ Sume solicitate de │ │ │
│ │ │ justificativ │ Valoarea lucrãrilor de │coordonatorul local din│ │ │
│N ├────────┼───────────┬───────────┤ intervenţie realizate în │alocaţii de la bugetul │ Sume │Obser-│
│r.│ │ │ │luna precedentã întocmirii│ de stat pentru plata*)│aprobate│vaţii │
│ │ │ Emis de │Înregistrat│ decontului justificativ │ cotei-pãrţi din │ - lei -│ │
│c │Locali- │ coordona- │ la MDRL │ (inclusiv TVA) │valoarea lucrãrilor de │ │ │
│r │ tate │ torul │ │ - lei - │ intervenţie executate │ │ │
│t.│ │ local │ │ │ (inclusiv TVA) │ │ │
│ │ │ │ │ │ - lei - │ │ │
├──┼────────┼───────────┼───────────┼──────────────────────────┼───────────────────────┼────────┼──────┤
│0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │
├──┼────────┼───────────┼───────────┼──────────────────────────┼───────────────────────┼────────┼──────┤
│1 │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼────────┼───────────┼───────────┼──────────────────────────┼───────────────────────┼────────┼──────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼────────┼───────────┼───────────┼──────────────────────────┼───────────────────────┼────────┼──────┤
│n │ │ │ │ │ │ │ │
├──┴────────┴───────────┴───────────┼──────────────────────────┼───────────────────────┼────────┼──────┤
│ TOTAL: │ │ │ │ │
└───────────────────────────────────┴──────────────────────────┴───────────────────────┴────────┴──────┘

Direcţia generalã/Direcţia de specialitate Direcţia economicã şi financiarã
Director general/Director, Director,
.................................... .............................

Întocmit




ANEXA 15
la normele metodologice






LISTA
documentelor pentru completarea cãrţii tehnice a construcţiei

. .................................................. (*1)

1. [] Contractul de mandat (anexa nr. 1 la listã)
2. [] Raportul de expertizã tehnicã (anexa nr. 2 la listã)
3. [] Raportul de audit energetic (anexa nr. 3 la listã)
4. [] Certificatul de performanţã energeticã iniţialã a clãdirii, (anexa nr. 4 la listã)
înainte de executarea lucrãrilor de intervenţie
5. [] Certificatul de urbanism (anexa nr. 5 la listã)
6. [] Documentaţia de avizare pentru lucrãri de intervenţie în vederea
creşterii performanţei energetice a blocului de locuinţe (anexa nr. 6 la listã)
7. [] Hotãrârea consiliului local pentru aprobarea indicatorilor
tehnico-economici ai investiţiei (anexa nr. 7 la listã)
8. [] Documentaţia tehnicã pentru autorizarea executãrii lucrãrilor
de construcţii, vizatã spre neschimbare (anexa nr. 8 la listã)
9. [] Avizele emise pentru executarea lucrãrilor de intervenţie (anexa nr. 9 la listã)
10. [] Autorizaţia de construire (anexa nr. 10 la listã)
11. [] Proiectul tehnic pentru lucrãrile de intervenţie (anexa nr. 11 la listã)
12. [] Detaliile de execuţie (anexa nr. 12 la listã)
13. [] Procesele-verbale la fazele determinante (anexa nr. 13 la listã)
14. [] Procesul-verbal de recepţie la terminarea lucrãrilor de intervenţie (anexa nr. 14 la listã)
15. [] Punctul de vedere al contractorului proiectului, întocmit şi
prezentat în faţa comisiei de recepţie la terminarea lucrãrilor,
cu privire la executarea lucrãrilor de intervenţie (anexa nr. 15 la listã)
16. [] Certificatul de performanţã energeticã a clãdirii, dupã
executarea lucrãrilor de intervenţie (anexa nr. 16 la listã)
17. [] Procesul-verbal de recepţie finalã, la expirarea perioadei
de garanţie a lucrãrilor de intervenţie (anexa nr. 17 la listã)
18. [] Declaraţii de conformitate cu specificaţii tehnice recunoscute,
în condiţiile legii, pentru produsele de construcţii utilizate (anexa nr. 18 la listã)

Predat Primit
Coordonator local, Asociaţia de proprietari
primar Preşedinte,
......................... .........................
(semnãtura)*2) (semnãtura)*2)
L.S. L.S.

Data .....................


*1) Se completeazã datele de identificare a blocului de locuinţe, adresa poştalã, localitatea,
judeţul.
*2) La rubrica "Semnãtura" se vor înscrie în clar numele şi prenumele persoanei fizice care
predã/primeşte documentele cuprinse în listã.



-----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016