Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 23 din 10 aprilie 1996  pentru aprobarea Normelor tehnice privind autorizarea şi funcţionarea comisionarilor în vamă    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 23 din 10 aprilie 1996 pentru aprobarea Normelor tehnice privind autorizarea şi funcţionarea comisionarilor în vamă

EMITENT: MINISTERUL FINANŢELOR - DIRECŢIA GENERALĂ A VĂMILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 98 din 15 mai 1996



    Secretar de stat, directorul general al Direcţiei generale a vămilor, numit prin Decizia Guvernului nr. 44/1995 privind conducerea Direcţiei generale a vămilor,
    având în vedere prevederile art. 20 din Hotărârea Guvernului nr. 149 din 12 martie 1996, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 61 din 26 martie 1996,
    emite următorul ordin:

    ARTICOL UNIC
    Se aprobă Normele tehnice privind autorizarea şi funcţionarea comisionarilor în vamă.

                Secretar de stat,
                  Eugeniu Goga

                       NORME TEHNICE
privind autorizarea şi funcţionarea comisionarilor în vamă

    I. Procedura de autorizare a comisionarilor în vamă

    1. În vederea emiterii autorizaţiei de comisionar în vamă, comisionarul în vamă depune la Direcţia generală a vămilor cererea completată cu elementele prevăzute la art. 5 din Hotărârea Guvernului nr. 149 din 12 martie 1996, împreună cu documentele menţionate la art. 6 din acelaşi act normativ.
    2. Autorizaţia de comisionar în vamă se acorda de către Direcţia generală a vămilor în baza concluziilor cuprinse în raportul de cercetare a elementelor rezultate din cerere şi din documentele depuse împreună cu aceasta.
    3. Pentru întocmirea raportului de cercetare, dosarele se transmit direcţiilor regionale vamale în a căror raza de competenta se afla sediul agentului economic care solicita autorizaţia de comisionar în vamă.
    4. Direcţiile regionale vamale, prin compartimentul de proceduri vamale, verifica: datele menţionate în cererea de solicitare a autorizaţiei de comisionar în vamă, importanta şi volumul schimburilor comerciale în care urmează să se implice solicitantul, existenta garanţiei constituite în vederea exercitării atribuţiilor, îndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 3 din hotărârea sus-menţionată.
    De asemenea, brigada de supraveghere şi control vamal va efectua, prin metode specifice, o verificare a solicitantului.
    5. Pe baza concluziilor rezultate din verificări, directorul direcţiei regionale vamale şi şeful brigăzii de supraveghere şi control vamal vor întocmi fiecare şi vor înainta Direcţiei generale a vămilor rapoarte de cercetare care trebuie să cuprindă propunerea de acordare sau de neacordare a autorizaţiei de comisionar în vamă, împreună cu dosarul constituit pentru obţinerea acesteia.
    O comisie numita prin decizie a directorului general al Direcţiei generale a vămilor va examina, scris şi oral, cunoştinţele profesionale în domeniul vamal ale personalului care urmează să exercite activităţi de comisionar în vamă şi se pronunţa asupra atestării acestuia.
    6. Înainte de a fi supus spre aprobare directorului general al Direcţiei generale a vămilor, raportul de cercetare se analizează de către Direcţia supraveghere şi control vamal şi de către Direcţia economică şi investiţii, care pot face şi alte cercetări suplimentare asupra exactităţii şi corectitudinii datelor existente în dosarul astfel constituit, în domeniile în care acestea sînt competente.
    7. După aprobarea raportului de cercetare, completat cu concluziile rezultate din cercetările menţionate la pct. 6, se eliberează autorizaţia de comisionar în vamă.
    8. Scrisoarea de garanţie bancară în valoare de 500 milioane lei va conţine, în mod obligatoriu, datele din modelul prevăzut în anexa nr. 1 la prezentele norme tehnice şi va avea în anexa o lista cu unităţile vamale pentru care se constituie garanţia şi sumele repartizate pentru fiecare unitate vamală.
    Scrisoarea de garanţie bancară se depune la Direcţia generală a vămilor împreună cu dosarul constituit în vederea obţinerii autorizaţiei de comisionar în vamă.
    După obţinerea autorizaţiei de comisionar în vamă, Direcţia generală a vămilor comunica, în scris, unităţilor vamale în favoarea cărora s-a constituit garanţie, suma repartizată şi o copie de pe scrisoarea de garanţie bancară.
    9. Termenul de valabilitate a scrisorilor de garanţie bancară va fi de un an calendaristic. Cu cel puţin 10 zile înainte de expirarea termenului de valabilitate a scrisorii de garanţie bancară, comisionarii în vamă sînt obligaţi să depună scrisori de garanţie bancară valabile pentru anul calendaristic următor.
    10. În cazul în care comisionarii în vamă desfăşoară un volum de operaţiuni pentru nivelul taxelor şi al drepturilor de import depăşeşte plafonul valoric al scrisorilor de garanţie bancară depuse în baza art. 3 lit. b) din Hotărârea Guvernului nr. 149/1996, operaţiunile suspensive de taxe vamale se pot desfăşura numai pe baza suplimentarii garanţiei.

    II. Instrucţiuni privind evidentele şi modul de lucru cu comisionarii în vamă

    11. Cererile de aprobare a autorizaţiei de comisionar în vamă se înscriu în Registrul de înmatriculare a comisionarilor în vamă ţinut de Serviciul proceduri şi regimuri vamale.
    12. Autorizaţiile de comisionar în vamă emise primesc număr de înregistrare din registrul de înmatriculare menţionat la pct. 11.
    13. Mărfurile pot fi primite de comisionarii în vamă, în spaţiile de depozitare proprii, pe baza cererii de depozitare depuse şi aprobate de şeful vămii (anexa nr. 2).
    14. În declaraţia vamală, la rubrica declarantului, se înscriu: denumirea comisionarului în vamă şi numele persoanei împuternicite să semneze acest document.
    15. În vederea declarării corecte a mărfurilor, organele vamale permit comisionarului în vamă ca, înainte de depunerea declaraţiei vamale, să examineze felul şi cantitatea mărfurilor. Aceasta examinare se face în prezenta organelor vamale.
    16. În aplicarea prevederilor art. 12 lit. f) din Hotărârea Guvernului nr. 149/1996, comisionarul în vamă păstrează următoarele documente:
    a) registrul anual de evidenta a operaţiunilor efectuate;
    b) copiile de pe declaraţiile vamale;
    c) copiile de pe documentele de transport;
    d) lista de colisaj;
    e) factura de prestare a serviciilor de către comisionarii în vamă;
    f) orice alta documentaţie privind operaţiunile de vămuire.
    Registrele de evidenta utilizate de comisionarii în vamă se certifica de către şeful unităţii vamale.
    17. Directorii direcţiilor regionale vamale pot aproba ca lucrătorii vamali să efectueze, în mod excepţional, controlul fizic al mărfurilor la depozitul comisionarului în vamă, în baza raportului şefului de vamă.
    18. Trimestrial, şeful unităţii vamale confrunta evidentele acesteia cu cele ale comisionarilor în vamă şi verifica existenta în depozit a mărfurilor vămuite. Pentru mărfurile lipsa, cât şi pentru alte nereguli constatate, dispune măsurile prevăzute de lege.
    19. Comisionarul în vamă comunica unităţii vamale numele şi prenumele angajaţilor săi care redactează şi semnează declaraţiile vamale, împreună cu o împuternicire de vămuire, care să cuprindă specimenul de semnătura al împuterniciţilor.

    ANEXA 1

    Antetul băncii comerciale
    Unitatea ..........................................
    Str. ......... nr. ...., localitatea ..............
    Codul poştal .................
    Nr. ..... Data emiterii ...........................

                      SCRISOARE DE GARANŢIE BANCARĂ
                                  Către
                        Direcţia generală a vămilor

    La cererea clientului nostru ..............................................
                                    (denumirea agentului economic)
cu sediul în ..................................., având codul fiscal .........,
               (adresa agentului economic)
înmatriculat la Registrul comerţului sub nr. ... din ......, prin prezenta ne
angajăm, irevocabil şi necondiţionat, să efectuăm plata taxelor vamale şi a
altor drepturi cuvenite bugetului de stat, datorate de clientul nostru pentru
operaţiuni vamale în limita sumei de .......................................,
                                            (în cifre şi în litere)
defalcată pe unităţi vamale, conform anexei care face parte integrantă din
prezenta garanţie.
    Plata taxelor vamale şi a celorlalte drepturi cuvenite bugetului de stat
către dumneavoastră se va face de noi la prima şi simpla dvs. cerere scrisă, în
toate cazurile în care clientul nostru .......................................
                                      (denumirea agentului economic)
nu îşi achită din proprie iniţiativă sumele datorate.
    Valoarea garanţiei se reduce automat cu valoarea plăţilor efectuate de
către noi ....................................................................
                      (denumirea unităţii bancare emitente)
în baza prezentei scrisori de garanţie.
 Scrisoarea de garanţie este valabilă de la data emiterii până la data de .....
    Dacă până la expirarea termenului de valabilitate a scrisorii de garanţie nu
    s-a primit de la ...........................................................
                                 (unitatea vamală)
nici o cerere scrisă de executare în strictă conformitate cu termenii şi cu
condiţiile specificate mai sus, această scrisoare de garanţie devine nulă.

                       Director,
            (numele în clar şi semnătura)

                         L.S.


    ANEXA 2

    COMISIONAR ÎN VAMĂ ............. VAMA ...................
    AUTORIZAŢIE NR. ................ POZIŢIA DIN REGISTRUL DE
    NR. DE IEŞIRE .................. IMPORT .................
                                                         Se aprobă,



                               DATA ...................

                        CERERE DE DEPOZITARE

┌────────────┬─────────┬───────────┬─────────────┬───────────┬────────┬────────┐
│ Numărul │ Vama │ Numărul │ Numărul │ Felul │ Felul │ │
│documentului│emitentă │mijlocului │documentului │şi numărul │ mărfii │Greuta- │
│de tranzit │ │ de │ de │ coletelor │ │ tea │
│ │ │ transport │ transport │ │ │ │
├────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼────────┼────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼────────┼────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼────────┼────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼────────┼────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼────────┼────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼────────┼────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
└────────────┴─────────┴───────────┴─────────────┴───────────┴────────┴────────┘
                  Reprezentantul comisionarului în vamă,
                  ......................................
                        (numele şi prenumele)

                        -------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016