Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 229 din 2 februarie 2004  pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor art. 25 si 26 din   Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2004 nr. 519/2003     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 229 din 2 februarie 2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor art. 25 si 26 din Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2004 nr. 519/2003

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 128 din 12 februarie 2004

În temeiul <>art. 17 din Hotãrârea Guvernului nr. 737/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, <>art. 10 alin. (6) din Hotãrârea Guvernului nr. 1.574/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor Publice şi a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã şi al <>art. 27 din Legea bugetului asigurãrilor sociale de stat pe anul 2004 nr. 519/2003 ,

ministrul muncii, solidaritãţii sociale şi familiei şi ministrul finanţelor publice emit urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aprobã Normele metodologice de aplicare a prevederilor art. 25 şi 26 din <>Legea bugetului asigurãrilor sociale de stat pe anul 2004 nr. 519/2003 , prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.


Ministrul muncii, solidaritãţii sociale şi familiei,
Elena Dumitru

Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tãnãsescu


ANEXĂ

NORME METODOLOGICE
de aplicare a prevederilor art. 25 şi 26 din Legea bugetului
asigurãrilor sociale de stat pe anul 2004 nr. 519/2003

ART. 1
Prezentele norme metodologice sunt emise în temeiul <>art. 27 din Legea bugetului asigurãrilor sociale de stat pe anul 2004 nr. 519/2003 şi stabilesc punerea în aplicare a prevederilor art. 25 şi 26 din acest act normativ.
ART. 2
În anul 2004, sumele aferente cotei de 0,5% prevãzute de lege pentru asigurarea pentru accidente de muncã şi boli profesionale, datorate de persoanele fizice care încheie contracte individuale de asigurare pentru accidente de muncã şi boli profesionale, menţionate la pct. 4 al <>art. I din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 107/2003 , sunt destinate exclusiv constituirii fondului iniţial necesar pentru funcţionarea sistemului de asigurare pentru accidente de muncã şi boli profesionale.
ART. 3
Începând cu data de 1 ianuarie 2004, persoanele juridice şi fizice care au calitatea de angajator sau asimilat al acestuia, pentru persoanele asigurate obligatoriu prin efectul legii, prevãzute la <>art. 5 alin. (1) pct. I şi II din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, vireazã cota de 0,5% prevãzutã de lege pentru asigurarea pentru accidente de muncã şi boli profesionale în conformitate cu prevederile anexei nr. 2 la Normele metodologice de aplicare a prevederilor secţiunii a 5-a din <>cap. I din Ordonanţa Guvernului nr. 86/2003 privind reglementarea unor mãsuri în materie financiar-fiscalã, referitoare la activitãţile de declarare şi colectare a creanţelor bugetare reprezentând contribuţii sociale, aprobate prin <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.644/2003 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 855 din 2 decembrie 2003.
ART. 4
Persoanele fizice care încheie contracte individuale de asigurare pentru accidente de muncã şi boli profesionale şi care în acelaşi timp sunt asigurate în sistemul public de pensii vireazã cota de 0,5% în contul 22.09.04.07 "Contribuţia de asigurãri sociale datoratã de alte persoane asigurate", deschis pe seama caselor de pensii judeţene la trezoreriile municipiilor reşedinţã de judeţ în care îşi are domiciliul persoana asiguratã. Pentru municipiul Bucureşti, plata acestor contribuţii se efectueazã în contul 22.09.04.07 "Contribuţia de asigurãri sociale datoratã de alte persoane asigurate", deschis pe seama Casei de Pensii a Municipiului Bucureşti la trezoreriile sectoarelor în care contribuabilii îşi au domiciliul.
ART. 5
Casele teritoriale de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale vor evidenţia distinct în contabilitatea proprie veniturile încasate din cota de 0,5% reprezentând contribuţia de asigurare pentru accidente de muncã şi boli profesionale, datoratã de persoanele fizice care încheie contracte individuale de asigurare, potrivit <>art. 5 alin. (1) pct. IV şi V din Legea nr. 19/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 6
(1) În primele 3 zile lucrãtoare ale fiecãrei luni, direcţiile de trezorerie şi contabilitate publicã judeţene şi a municipiului Bucureşti şi trezoreriile sectoarelor municipiului Bucureşti vor transmite caselor de pensii judeţene şi, respectiv, Casei de Pensii a Municipiului Bucureşti situaţia sumelor aferente cotei de 0,5% prevãzute de lege pentru asigurarea pentru accidente de muncã şi boli profesionale, încasatã în luna .../anul ..., conform anexei care face parte integrantã din prezentele norme metodologice.
(2) În termen de 2 zile lucrãtoare de la primirea situaţiei prevãzute în anexã, casele de pensii judeţene şi Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti întocmesc ordine de platã pentru trezoreria statului (OPHT) prin care vireazã cota de 0,5% prevãzutã de lege, din conturile 22.09.04.02 "Contribuţia de asigurãri sociale datoratã de angajatori" şi 22.09.04.08 "Contribuţia de asigurãri sociale datoratã de şomeri", deschise la unitãţile teritoriale ale trezoreriei statului, în contul 30.01 "Disponibil al fondului iniţial pentru funcţionarea sistemului de asigurare pentru accidente de muncã şi boli profesionale", deschis la Direcţia trezorerie şi contabilitate publicã a municipiului Bucureşti pe numele Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale. Conturile 22.09.04.02 "Contribuţia de asigurãri sociale datoratã de angajatori" şi 22.09.04.08 "Contribuţia de asigurãri sociale datoratã de şomeri" din care se dispun plãţile se codificã cu codul fiscal al casei de pensii judeţene sau a municipiului Bucureşti, dupã caz.
(3) În primele 5 zile lucrãtoare ale lunii, pentru luna expiratã, casele de pensii judeţene şi a municipiului Bucureşti vor vira în contul 30.01 "Disponibil al fondului iniţial pentru funcţionarea sistemului de asigurare pentru accidente de muncã şi boli profesionale", deschis pe seama Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale, şi cota de 0,5% prevãzutã de lege pentru asigurarea pentru accidente şi boli profesionale aferentã veniturilor colectate în contul 22.09.04.07 "Contribuţii de asigurãri sociale datorate de alte persoane asigurate".
(4) Disponibilitãţile contului 30.01 "Disponibil al fondului iniţial pentru funcţionarea sistemului de asigurare pentru accidente de muncã şi boli profesionale", deschis pe numele Ministerului Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei, se vireazã în termen de 5 zile lucrãtoare de la intrarea în vigoare a prezentelor norme metodologice în contul 30.01 "Disponibil al fondului iniţial pentru funcţionarea sistemului de asigurare pentru accidente de muncã şi boli profesionale" deschis pe numele Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale.
ART. 7
Pentru disponibilitãţile din contul menţionat la art. 6, Trezoreria Statului acordã o dobândã care se calculeazã şi se plãteşte potrivit pct. 17 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 146/2002 privind formarea şi utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 201/2003 , aprobate prin <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.235/2003 .
ART. 8
Sumele încasate în contul 30.01 "Disponibil al fondului iniţial pentru funcţionarea sistemului de asigurare pentru accidente de muncã şi boli profesionale", deschis la Direcţia trezorerie şi contabilitate publicã a municipiului Bucureşti, se evidenţiazã în contabilitatea Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale cu ajutorul conturilor:
- 141 "Disponibil din Fondul iniţial pentru funcţionarea sistemului de asigurare pentru accidente de muncã şi boli profesionale"
- 341 "Fondul iniţial pentru funcţionarea sistemului de asigurare pentru accidente de muncã şi boli profesionale".
ART. 9
a) Potrivit <>art. 26 din Legea bugetului asigurãrilor sociale de stat pe anul 2004 nr. 519/2003 , cheltuielile pentru organizarea şi funcţionarea sistemului de asigurãri pentru accidente de muncã şi boli profesionale sunt cuprinse în cheltuielile de administrare a sistemului public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale.
b) Cheltuielile pentru organizarea şi funcţionarea sistemului de asigurare pentru accidente de muncã şi boli profesionale se efectueazã la nivelul Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale, prin deschideri distincte de credite bugetare din bugetul asigurãrilor sociale de stat, aprobate de Ministerul Finanţelor Publice. Evidenţierea cheltuielilor efectuate se realizeazã de Casa Naţionalã de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale, distinct de cheltuielile similare aferente funcţionãrii sistemului public de pensii, cele douã categorii de cheltuieli efectuându-se strict în limita creditelor aprobate prin <>Legea bugetului asigurãrilor sociale de stat pe anul 2004 nr. 519/2003 .

ANEXĂ
la normele metodologice



DIRECŢIA GENERALĂ A FINANŢELOR PUBLICE
Direcţia trezorerie şi contabilitate publicã
Judeţul/Municipiul Bucureşti/Sectorul

SITUAŢIA

sumelor aferente cotei de 0,5% prevãzute de lege pentru
asigurarea pentru accidente de muncã şi boli profesionale,
încasatã în luna ......................../anul .........

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Denumirea unitãţii Sumele aferente cotei Sumele aferente cotei
operative a de 0,5 % încasate în de 0,5% încasate în
Trezoreriei Statului contul 22.09.04.02 contul 22.09.04.08 Ob-
"Contribuţia de "Contribuţia de ser
asigurãri sociale asigurãri sociale vaţii
datoratã de angajatori" datoratã de şomeri"
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Trezoreria Municipiului ........
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
................................
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
................................
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Trezoreria Oraşului ............
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
................................
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
................................
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Trezoreria Comunei .............
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
................................
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
................................
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Trezorier-şef, Şef Serviciu contabilitate,
...................... .........................




-----------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016