Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 225 din 12 februarie 2010  privind modificarea si completarea Instructiunilor pentru stabilirea procedurii privind efectuarea operatiunilor necesare pentru finantarea de la bugetul de stat in cazul indisponibilitatii temporare a contributiei financiare a Comunitatii Europene si in cazul compensarilor efectuate de Comisia Europeana, precum si pentru tratamentul dobanzii acumulate in conturile bancare ale Fondului National in cadrul programelor ex-ISPA, aprobate prin   Ordinul ministrului finantelor publice nr. 296/2007     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 225 din 12 februarie 2010 privind modificarea si completarea Instructiunilor pentru stabilirea procedurii privind efectuarea operatiunilor necesare pentru finantarea de la bugetul de stat in cazul indisponibilitatii temporare a contributiei financiare a Comunitatii Europene si in cazul compensarilor efectuate de Comisia Europeana, precum si pentru tratamentul dobanzii acumulate in conturile bancare ale Fondului National in cadrul programelor ex-ISPA, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 296/2007

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 156 din 11 martie 2010

Având în vedere:
- prevederile Acordului interinstituţional pentru implementarea mãsurilor ex-ISPA în domeniul transporturilor/mediului;
- prevederile memorandumurilor de finanţare ISPA dintre Guvernul României şi Comisia Europeanã,
în temeiul <>art. 10, alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor Publice, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi al <>art. 8 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 63/1999 cu privire la gestionarea fondurilor nerambursabile alocate României de cãtre Comunitatea Europeanã, precum şi a fondurilor de cofinanţare aferente acestora, aprobatã prin <>Legea nr. 22/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

ministrul finanţelor publice emite urmãtorul ordin:

ART. I
Instrucţiunile pentru stabilirea procedurii privind efectuarea operaţiunilor necesare pentru finanţarea de la bugetul de stat în cazul indisponibilitãţii temporare a contribuţiei financiare a Comunitãţii Europene şi în cazul compensãrilor efectuate de Comisia Europeanã, precum şi pentru tratamentul dobânzii acumulate în conturile bancare ale Fondului Naţional în cadrul programelor ex-ISPA, aprobate prin <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 296/2007 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 199 din 22 martie 2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Punctul 2.2 va avea urmãtorul cuprins:
"2.2. În situaţia în care, din cauza indisponibilitãţii fondurilor ex-ISPA, Oficiul de Plãţi şi Contractare PHARE (OPCP)/Agenţia de implementare se aflã în imposibilitate de a onora obligaţiile de platã cãtre contractori, poate accesa fondul de indisponibilitãţi temporare ISPA în baza unor prognoze lunare cu defalcare pe decade şi a unor solicitãri exprese care trebuie sã respecte formatul stabilit de Autoritatea de Certificare şi Platã şi sã cuprindã: Notã explicativã, tabelul Situaţie privind plãţile efectuate şi de efectuat de cãtre Agenţia de implementare şi documente suport: certificat interimar de platã/facturã, reconciliere bancarã, extrase de cont. Aceste solicitãri exprese pot fi transmise Autoritãţii de Certificare şi Platã de cãtre Autoritatea de Management Ex-ISPA (AM Ex-ISPA)/agenţiile de implementare."
2. La subpunctul 2.2.1, al doilea paragraf va avea urmãtorul cuprins:
"Autoritatea de Certificare şi Platã va transfera aceste sume în termen de 4 zile lucrãtoare de la primirea unei solicitãri exprese de la AM Ex-ISPA/agenţiile de implementare, în completarea informaţiilor din ultima prognozã lunarã cu defalcare pe decade, în scopul efectuãrii de plãţi urgente la contractori."
3. La subpunctul 2.2.7, primul paragraf va avea urmãtorul cuprins:
"2.2.7. În cazul mãsurilor pentru care Comisia Europeanã a suspendat temporar plãţile din alte cauze decât cea prevãzutã la subpunctul 2.2.6, Autoritatea de Certificare şi Platã stabileşte şi transferã OPCP/agenţiilor de implementare sumele de la bugetul de stat din fondul de indisponibilitãţi temporare, în termen de 4 zile lucrãtoare de la primirea unei solicitãri exprese de la acestea, în completarea informaţiilor din ultima prognozã lunarã cu defalcare pe decade, în scopul efectuãrii de plãţi la contractori."
4. La punctul 2.4, paragraful 1 va avea urmãtorul cuprins:
"2.4. Dupã atingerea pragului de rambursare precizat în Memorandumul de finanţare, Autoritatea de Certificare şi Platã stabileşte şi transferã agenţiilor de implementare sumele de la bugetul de stat din fondul de indisponibilitãţi temporare, în termen de 4 zile lucrãtoare de la primirea unei solicitãri exprese de la acestea, în completarea informaţiilor din ultima prognozã lunarã cu defalcare decadalã, în scopul efectuãrii de plãţi la contractori."
5. Punctul 3.1 va avea urmãtorul cuprins:
3.1. Deschiderea creditelor bugetare
"3.1.1. AM Ex-ISPA/Agenţia de implementare pregãteşte şi transmite Autoritãţii de Certificare şi Platã previziuni lunare ale solicitãrilor de sume din fondul de indisponibilitãţi temporare, împãrţite pe decade şi pe mãsuri ex-ISPA, pânã la data de 20 ale lunii anterioare celei pentru care se solicitã fondurile.
3.1.2. Previziunile specificate la subpunctul 3.1.1 trebuie sã ia în considerare plãţile estimate a fi efectuate cãtre contractori, soldurile subconturilor ex-ISPA ale OPCP/Agenţiei de implementare şi includ o revizuire a prognozei pentru luna curentã.
3.1.3. Autoritatea de Certificare şi Platã întocmeşte decadal cererea de deschidere de credite bugetare necesare din fondul pentru indisponibilitãţi temporare pentru programul ex-ISPA pentru plata integralã a obligaţiilor OPCP/agenţiilor de implementare cãtre beneficiarii de proiecte ex-ISPA, cu încadrarea în limitele alocaţiilor bugetare anuale/trimestriale aprobate.
3.1.4. De asemenea, Autoritatea de Certificare şi Platã, pânã cel târziu în penultima zi lucrãtoare a decadei anterioare decadei pentru care se stabilesc necesitãţile de finanţare în cazul indisponibilitãţii temporare a fondurilor europene, întocmeşte Nota de fundamentare pe baza:
- previziunilor lunare de fluxuri de numerar, împãrţite pe decade, primite de la AM Ex-ISPA/Agenţia de implementare;
- soldului contului RO18TREZ7005029XXX000289 «Disponibil din sume de la bugetul de stat pentru finanţare proiecte în cazul indisponibilitãţii temporare de fonduri ISPA»;
- soldurile conturilor în euro RO15ABNA4100.2511.30.000.003 PE «Disponibil aferent memorandumurilor de finanţare ISPA mediu», RO07ABNA4100.2511.10.000.008 PT «Disponibil aferent memorandumurilor de finanţare ISPA transport», RO81ABNA4100.2511.00.000.110 PA «Disponibil aferent memorandumurilor de finanţare ISPA asistenţã tehnicã», deschise la societatea bancarã, estimate pentru finalul decadei a treia, ţinând cont - la deschiderea de credite pentru prima decadã - de revizuirea prognozei pentru luna curentã, primitã de la AM ex-ISPA/agenţiile de implementare;
- transferurile de fonduri de la Comisia Europeanã primite dupã data întocmirii prognozelor lunare de cãtre AM ex-ISPA/agenţiile de implementare.
3.1.5. Estimarea sumelor în lei necesare pentru finanţarea contravalorii sumelor în euro care trebuie transferate OPCP/agenţiilor de implementare se face cu adãugarea a 5% pentru eventuale diferenţe ce pot rezulta din modificarea cursului de schimb lei/euro al societãţii bancare la data efectuãrii schimbului valutar faţã de cursul de la data întocmirii Notei de fundamentare.
3.1.6. Cererea pentru deschiderea de credite, însoţitã de Nota de fundamentare şi de Nota justificativã, se supune vizei de control financiar preventiv propriu şi se prezintã spre aprobare ordonatorului de credite pentru poziţia globalã «Fondul Naţional de Preaderare».
3.1.7. Direcţia generalã trezorerie şi contabilitate publicã efectueazã deschiderea creditelor bugetare aferente Fondului pentru indisponibilitãţi temporare de la capitolul 54.01 «Alte servicii publice generale», subcapitolul 54.01.04 «Fondul Naţional de Preaderare», titlul 55 «Alte transferuri», alineatul 14 «Fondul Naţional de Preaderare», conform metodologiei în vigoare."
6. Subpunctul 3.3.2 va avea urmãtorul cuprins:
"3.3.2. Sumele înscrise în ordinele de platã se determinã prin estimarea sumelor în lei necesare pentru finanţarea contravalorii sumelor în euro care trebuie transferate OPCP/agenţiilor de implementare. Estimarea se construieşte pornind de la previziunile lunare de fluxuri de numerar, împãrţite pe decade, primite de la AM Ex-ISPA/agenţiile de implementare, la care se adaugã 5% pentru eventuale diferenţe ce pot rezulta din modificarea cursului de schimb lei/euro al societãţii bancare la data efectuãrii schimbului valutar faţã de cursul la data întocmirii ordinului de platã. În calcularea sumei pentru care se solicitã transferul se ţine cont de sumele previzionate de AM Ex-ISPA/agenţiile de implementare pentru decada imediat urmãtoare, precum şi de soldul conturilor deschise la societatea bancarã. Ordinele de platã, întocmite pe baza autorizãrilor de platã supuse vizei de control financiar preventiv, se depun de Autoritatea de Certificare şi Platã, la Direcţia Generalã a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti - Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publicã. Eventualele costuri bancare aferente operaţiunilor prin intermediul TRANSFOND se reţin direct din sumele supuse transferului."
7. Subpunctele 3.3.6 şi 3.3.7 vor avea urmãtorul cuprins:
"3.3.6. În situaţia în care, înainte de efectuarea transferului din fondul de indisponibilitãţi temporare în conturile în lei deschise la societatea bancarã - prevãzut la subpunctele 3.3.1-3.3.3 - Comisia Europeanã transferã fondurile solicitate pentru o mãsurã în cauzã, sumele disponibile pentru acea mãsurã în contul RO18TREZ7005029XXX000289 se pãstreazã în cont şi se iau în considerare la calculele pentru decada urmãtoare, conform prevederilor subpunctului 3.1.4.
3.3.7. În situaţia în care, înainte de efectuarea schimbului valutar - prevãzut la subpunctul 3.3.4 - Comisia Europeanã transferã fondurile solicitate pentru o mãsurã în cauzã, sumele disponibile pentru acea mãsurã în contul în lei deschis la societatea bancarã se returneazã în contul RO18TREZ7005029XXX000289 - în mod similar diferenţelor de curs prevãzute la subpunctul 3.3.5 - se pãstreazã în cont şi se iau în considerare la calculele pentru decada urmãtoare, conform prevederilor subpunctului 3.1.4."
8. Subpunctul 3.3.8 se eliminã.
9. Dupã subpunctul 3.3.9 se introduce un nou punct, punctul 3.4, cu urmãtorul cuprins:
"3.4. Transferul sumelor din conturile în euro RO15ABNA4100.2511.30.000.003 PE «Disponibil aferent memorandumurilor de finanţare ISPA mediu», RO07ABNA4100.2511.10.000.008 PT «Disponibil aferent memorandumurilor de finanţare ISPA transport» şi RO81ABNA4100.2511.00.000.110 PA «Disponibil aferent memorandumurilor de finanţare ISPA asistenţã tehnicã» ale Autoritãţii de Certificare şi Platã în conturile 2511 xx, yy, zz (ale OPCP/agenţiilor de implementare), deschise la societatea bancarã.
3.4.1. Autoritatea de Certificare şi Platã efectueazã transferul sumelor din fondul de indisponibilitãţi temporare aflate în conturile în euro RO15ABNA4100.2511.30.000.003 PE «Disponibil aferent memorandumurilor de finanţare ISPA mediu», RO07ABNA4100.2511.10.000.008 PT «Disponibil aferent memorandumurilor de finanţare ISPA transport» şi RO81ABNA4100.2511.00.000.110 PA «Disponibil aferent memorandumurilor de finanţare ISPA asistenţã tehnicã», în conturile 2511 xx, yy, zz ale OPCP/agenţiilor de implementare, deschise la societatea bancarã, în baza cererilor exprese - precizate la pct. 2 - primite de la Autoritatea de Management Ex-ISPA/agenţiile de implementare în cursul decadei pentru care s-a efectuat alimentarea conturilor conform prevederilor de la pct. 3.1-3.3.
3.4.2. În situaţia în care, înainte de efectuarea transferului prevãzut la subpunctul 3.4.1 - Comisia Europeanã transferã fondurile solicitate pentru o mãsurã în cauzã, sumele din fondul de indisponibilitãţi temporare, disponibile pentru acea mãsurã, aflate în contul în euro al Autoritãţii de Certificare şi Platã se pãstreazã în cont şi se iau în considerare la calculele pentru decada urmãtoare, conform prevederilor subpunctului 3.1.4."
ART. II
În cuprinsul prezentelor instrucţiuni se modificã denumirea unor instituţii/persoane responsabile/termeni, dupã cum urmeazã:
1. Ministerul Economiei şi Finanţelor se înlocuieşte cu Ministerul Finanţelor Publice;
2. Secretarul de stat coordonator al Autoritãţii de Certificare şi Platã se înlocuieşte cu ordonatorul de credite pentru poziţia "Fondul Naţional de Preaderare".
ART. III
Autoritatea de Certificare şi Platã, Autoritatea de Management Ex-ISPA, Oficiul de Plãţi şi Contractare Phare, agenţiile de implementare şi Direcţia generalã trezorerie şi contabilitate publicã vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. IV
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.


Ministrul finanţelor publice,
Sebastian Teodor Gheorghe Vlãdescu


Bucureşti, 12 februarie 2010.
Nr. 225.
__________

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016