Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 224 din 7 aprilie 2008  pentru aprobarea Normelor metodologice privind conditiile de comercializare cu amanuntul a vinului de masa in vrac    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 224 din 7 aprilie 2008 pentru aprobarea Normelor metodologice privind conditiile de comercializare cu amanuntul a vinului de masa in vrac

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 471 din 26 iunie 2008

Vãzând Referatul de aprobare nr. 63.328 din 4 martie 2008, aprobat de Direcţia generalã de inspecţii tehnice şi control,
având în vedere prevederile art. 27 şi ale art. 28 alin. (4) din Legea viei şi vinului în sistemul organizãrii comune a pieţei vitivinicole nr. 244/2002, republicatã, ale art. 66 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a Legii viei şi vinului în sistemul organizãrii comune a pieţei vitivinicole nr. 244/2002, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.134/2002 , şi ale <>art. 30 şi 31 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializãrii alimentelor, republicatã,
în temeiul <>Hotãrârii Guvernului nr. 385/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale,

ministrul agriculturii şi dezvoltãrii rurale emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aprobã Normele metodologice privind condiţiile de comercializare cu amãnuntul a vinului de masã în vrac, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
(1) Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale, prin direcţiile pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene şi a municipiului Bucureşti, va duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
(2) Verificarea şi controlul respectãrii prevederilor prezentului ordin, constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de cãtre Inspecţia de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol.
(3) Nerespectarea prevederilor prezentului ordin se sancţioneazã potrivit Legii viei şi vinului în sistemul organizãrii comune a pieţei vitivinicole nr. 244/2002, republicatã.
ART. 3
În termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului ordin, comercianţii cu amãnuntul ai vinului de masã în vrac au obligaţia îndeplinirii condiţiilor în vederea autorizãrii actualelor spaţii de comercializare a vinului de masã în vrac.
ART. 4
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

p. Ministrul agriculturii
şi dezvoltãrii rurale,
Gheorghe Albu,
secretar de stat

Bucureşti, 7 aprilie 2008.
Nr. 224.

ANEXĂ

NORME METODOLOGICE
privind condiţiile de comercializare cu amãnuntul a vinului de masã în vrac

ART. 1
(1) Comercializarea cu amãnuntul a vinului de masã în vrac se face exclusiv în spaţii comerciale autorizate în acest scop, care sã asigure menţinerea caracteristicilor fizicochimice şi organoleptice ale vinului.
(2) În spaţiile destinate comercializãrii cu amãnuntul a vinului de masã în vrac este interzisã comercializarea produselor alimentare şi nealimentare neambalate.
(3) Pentru menţinerea caracteristicilor fizico-chimice şi organoleptice ale vinurilor de masã supuse comercializãrii cu amãnuntul, spaţiile comerciale destinate acestui scop trebuie sã îndeplineascã condiţiile de igienã corespunzãtoare, precum şi urmãtoarele condiţii minime de dotare:
- sistem de ventilaţie;
- sistem de menţinere a unei temperaturi optime;
- sistem de alimentare cu apã şi de canalizare;
- pardosealã din materiale minerale (gresie, faianţã etc.);
- vase confecţionate din materiale care sã nu contribuie la deprecierea produsului depozitat (lemn, sticlã, inox, polistif);
- certificat de litrare, pentru recipientele cu o capacitate mai mare de 300 litri.
(4) Vasele din care se comercializeazã cu amãnuntul vinul de masã în vrac vor fi etichetate vizibil şi lizibil pentru cumpãrãtor, iar în sistemul de etichetare vor fi cuprinse minimum urmãtoarele indicaţii: categoria de calitate - vin de masã; tipul de vin dat de conţinutul în zahãr: sec, demisec, demidulce, dulce; culoarea vinului supus comercializãrii; anul de producţie; furnizorul şi numãrul autorizaţiei acordate pentru spaţiul de comercializare.
(5) În cazul utilizãrii recipientelor cu capacitate mai mare de 500 litri, este obligatorie asigurarea protecţiei antioxidante prin utilizarea de gaz inert [CO(2), N(2) etc.].
(6) În spaţiile comerciale autorizate pentru vânzarea cu amãnuntul a vinului de masã în vrac este interzisã depozitarea permanentã sau temporarã a altor loturi de vin de masã în vrac decât cele destinate comercializãrii.
(7) Efectuarea, în spaţiile destinate comercializãrii cu amãnuntul a vinului de masã, a oricãror practici şi tratamente oenologice aprobate prin Normele metodologice de aplicare a Legii viei şi vinului în sistemul organizãrii comune a pieţei vitivinicole nr. 244/2002, republicatã, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.134/2002 , este interzisã.
ART. 2
(1) Autorizarea spaţiilor destinate comercializãrii cu amãnuntul a vinurilor de masã în vrac se face de cãtre direcţiile pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene şi a municipiului Bucureşti, în conformitate cu prezentele norme metodologice.
(2) În vederea autorizãrii, comercianţii de vin de masã în vrac solicitã în scris direcţiei pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene şi a municipiului Bucureşti autorizarea spaţiului de comercializare.
(3) Eliberarea autorizaţiei, al cãrei model este prevãzut în anexa nr. 1, se face în termen de 30 de zile de la data solicitãrii, pe baza procesului-verbal de constatare a îndeplinirii condiţiilor de autorizare, întocmit de Inspecţia de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol.
(4) Autorizaţiile eliberate de cãtre direcţiile pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene şi a municipiului Bucureşti se vizeazã anual, în urma verificãrii de cãtre inspectorul vitivinicol a menţinerii condiţiilor care au stat la baza autorizãrii.
ART. 3
(1) Comercianţii cu amãnuntul de vin de masã în vrac au obligaţia efectuãrii recepţiei cantitative şi calitative a vinului aprovizionat, înainte ca acesta sã fie supus comercializãrii cu amãnuntul.
(2) Recepţia calitativã se face în momentul aprovizionãrii şi constã în prelevarea de probe şi transmiterea unei probe prelevate la un laborator autorizat, în vederea efectuãrii analizelor fizico-chimice şi organoleptice.
(3) Analizele fizico-chimice pentru atestarea calitãţii vinului de masã sunt: concentraţie alcoolicã, aciditate totalã exprimatã în acid tartric, aciditate volatilã exprimatã în acid acetic, dioxid de sulf liber, dioxid de sulf total, extract sec nereducãtor, zahãr reducãtor şi densitate relativã.
(4) Prelevarea probelor din loturile de vin de masã aprovizionat se va face în prezenţa atât a comerciantului, cât şi a furnizorului.
(5) Din fiecare lot de vin de masã se vor preleva câte 3 probe de minimum 750 ml, care vor avea urmãtoarele destinaţii: o probã se pãstreazã la furnizor, o probã pentru comerciant şi o probã se transmite la un laborator autorizat.
(6) Probele prelevate vor fi sigilate atât de cãtre furnizor, cât şi de cãtre comerciant şi vor avea menţionate pe etichetã:
- categoria de calitate a vinului;
- cantitatea de vin pentru care s-a prelevat proba;
- numãrul buletinului de analizã;
- data şi locul prelevãrii probei;
- numãrul mijlocului de transport al vinului;
- semnãtura furnizorului şi cea a comerciantului.
(7) Comercianţii au obligaţia sã pãstreze probele prelevate din vinul de masã achiziţionat, timp de 30 de zile de la epuizarea lotului respectiv.
ART. 4
(1) Comercianţii de vinuri de masã în vrac sunt obligaţi sã ţinã evidenţa acestor vinuri conform Registrului de intrãri/ieşiri pentru comercializarea vinurilor de masã în vrac, prevãzut în anexa nr. 2. Intrãrile corespund cantitãţilor de vin de masã înscrise în documentele de însoţire a transporturilor de produse vitivinicole în vrac şi se opereazã în cel mult 24 de ore de la efectuarea lor. Ieşirile cantitãţilor de vin se opereazã zilnic, iar stocurile trebuie sã corespundã cu evidenţele la zi.
(2) Documentele fiscale de expediţie, în copie sau în original, documentele de însoţire a transporturilor de vin de masã, registrele de evidenţã, buletinele de analizã, precum şi probele prelevate conform art. 3 se ţin în acelaşi spaţiu în care este comercializat vinul de masã.
ART. 5
Comercializarea cu amãnuntul a vinului de masã în vrac în pieţe, târguri, oboare, pe marginea şoselelor, în spaţii improprii este interzisã şi se sancţioneazã contravenţional conform art. 51 lit. k) şi <>art. 52 lit. c) din Legea nr. 244/2002 , republicatã.
ART. 6
Nerespectarea condiţiilor care au stat la baza autorizãrii spaţiilor comerciale destinate vânzãrii cu amãnuntul a vinurilor de masã în vrac duce la retragerea autorizaţiei.
ART. 7
Comercializarea cu amãnuntul a vinurilor de masã în vrac falsificate, substituite sau ai cãror parametri fizico-chimici şi caracteristici organoleptice nu se încadreazã în limitele impuse de actele normative în vigoare atrage rãspunderea directã a comercianţilor, contravenţionalã sau penalã, dupã caz, conform prevederilor <>art. 49, 51 şi 52 din Legea nr. 244/2002 , republicatã.
ART. 8
Comercializarea cu amãnuntul a loturilor de vin de masã în vrac neînscrise sau înscrise eronat în registrele de evidenţã se sancţioneazã conform <>art. 51 lit. l) din Legea nr. 244/2002 , republicatã.
ART. 9
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezentele norme metodologice.

ANEXA 1


───────
la normele metodologice
────────────────────────

MINISTERUL AGRICULTURII ŞI DEZVOLTĂRII RURALE
DIRECŢIA PENTRU AGRICULTURĂ ŞI DEZVOLTARE RURALĂ ................

AUTORIZAŢIE
nr. ........ din ................

Se autorizeazã spaţiul de comercializare situat în localitatea ............, str. ........ nr. ....., judeţul/sectorul ...., aparţinând ..../(denumirea operatorului economic)....., CUI ........, adresa .........., în vederea comercializãrii cu amãnuntul a vinului de masã în vrac, conform prevederilor Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltãrii rurale nr. 224 din 7 aprilie 2008.

Director executiv,
.....................
(numele şi prenumele)

.....................
(semnãtura şi ştampila)

Vizat anul 200_ .............................
Vizat anul 200_ .............................
Vizat anul 200_ .............................

ANEXA 2
───────
la normele metodologice
───────────────────────

REGISTRUL DE INTRĂRI/IEŞIRI
pentru comercializarea vinurilor de masã în vrac
Operatorul economic ......./(denumirea, numele/prenumele)......., CUI/CNP ......., cu sediul în localitatea ......., str. ....... nr. ......., judeţul/ sectorul ...................
Spaţiul comercial situat în: localitatea ............, str. ............ nr. ........, judeţul/sectorul ..................
Autorizaţie spaţiu comercial nr. ........... din ..........., eliberatã de Direcţia pentru Agriculturã şi Dezvoltare Ruralã .........................
Direcţia pentru Agriculturã şi Dezvoltare Ruralã ........................
certificã: Acest registru conţine ........ pagini fixe, numerotate consecutiv, începând de la nr. 001 pânã la nr. ......, ştampilate şi vizate la data de ............../200...

Vizat
───────
Inspectorul Inspecţiei de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol,
....................................................................
(semnãtura şi ştampila)

Operator economic,
......................
(semnãtura şi ştampila)

INTRĂRI/IEŞIRI





┌─┬────────┬─────┬─────┬───────────────────────┬───────┬─────────┬─────────────┐
│N│Furnizor│Docu-│Docu-│ Operaţiunea │ Stoc │Semnãtura│ Observaţii │
│r│ │ment │ment ├───────────┬───────────┤(litri)│ │ │
│ │ │de │de │ Intrãri │ Ieşiri*) │ │ │ │
│c│ │expe-│înso-├────┬──────┼────┬──────┤ │ │ │
│r│ │diţie│ţire │Data│Canti-│Data│Canti-│ │ │ │
│t│ │(nr./│cf. │ │tatea │ │tatea │ │ │ │
│ │ │datã)│Ordi-│ │(litri│ │(litri│ │ │ │
│ │ │ │nului│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │nr. │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │234/ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │20004│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │anexa│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │nr. 1│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │(nr./│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │datã)│ │ │ │ │ │ │ │
├─┼────────┼─────┼─────┼────┼──────┼────┼──────┼───────┼─────────┼─────────────┤
├─┼────────┼─────┼─────┼────┼──────┼────┼──────┼───────┼─────────┼─────────────┤
├─┼────────┼─────┼─────┼────┼──────┼────┼──────┼───────┼─────────┼─────────────┤
├─┼────────┼─────┼─────┼────┼──────┼────┼──────┼───────┼─────────┼─────────────┤
├─┼────────┼─────┼─────┼────┼──────┼────┼──────┼───────┼─────────┼─────────────┤
├─┼────────┼─────┼─────┼────┼──────┼────┼──────┼───────┼─────────┼─────────────┤
├─┼────────┼─────┼─────┼────┼──────┼────┼──────┼───────┼─────────┼─────────────┤
└─┴────────┴─────┴─────┴────┴──────┴────┴──────┴───────┴─────────┴─────────────┘


__________
*) Se completeazã zilnic cu cantitãţile totale de vin de masã în vrac comercializate cu amãnuntul.
__________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016