Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 224 din 3 iulie 2017  pentru aprobarea modelului de carnet de viticultor şi a condiţiilor de utilizare a acestuia  în scopul comercializării producţiei de struguri pentru vin    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 224 din 3 iulie 2017 pentru aprobarea modelului de carnet de viticultor şi a condiţiilor de utilizare a acestuia în scopul comercializării producţiei de struguri pentru vin

EMITENT: Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 517 din 4 iulie 2017

     Văzând Referatul de aprobare al Direcţiei generale control, antifraudă şi inspecţii nr. 244.737 din 13.06.2017,
     având în vedere prevederile art. 29 din Legea viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole nr. 164/2015, cu modificările ulterioare,
     în temeiul prevederilor art. 4 alin. (3) din Normele metodologice de aplicare a Legii viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole nr. 164/2015, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 512/2016, şi ale art. 9 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 30/2017 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi pentru modificarea art. 6 alin. (6) din Hotărârea Guvernului nr. 1.186/2014 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor, cu modificările ulterioare,

     ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale emite următorul ordin:

    ART. 1
    (1) Se aprobă modelul de carnet de viticultor, prevăzut în anexa nr. 1.
    (2) Carnetul de viticultor se vizează anual de către direcţiile pentru agricultură judeţene sau a municipiului Bucureşti, denumite în continuare D.A.J., după verificarea, la data eliberării, a datelor înscrise în Registrul plantaţiilor viticole, denumit în continuare R.P.V.

    ART. 2
    (1) Cultivatorii de viţă-de-vie din soiuri nobile de vin, indiferent de suprafaţa înscrisă în Registrul plantaţiilor viticole, ce comercializează producţia de struguri pentru vin din propria recoltă către persoane fizice şi/sau juridice, au obligaţia deţinerii şi completării carnetului de viticultor.
    (2) Carnetul de viticultor va avea formă dreptunghiulară cu dimensiunile de 200 mm/100 mm şi va fi alcătuit din foi fixe, autocopiative, înscrise cu seria ce reprezintă indicativul rutier al judeţului şi numerotate cu 3 cifre începând cu 001 pentru fiecare serie, conform modelului prevăzut în anexa nr. 3.
    (3) Prima filă a carnetului de viticultor al cărei model este prevăzut în anexa nr. 2 conţine suprafeţele cultivate cu viţă-de-vie, totale şi defalcate pe soiuri sau amestec de soiuri, este vizată de consilierul cu atribuţii de operare în Registrul plantaţiilor viticole din judeţul respectiv şi asumată prin semnătură de cultivator şi este nedetaşabilă.
    (4) Completarea filelor din cuprinsul carnetului de viticultor se va face cu caractere lizibile şi de neşters, iar eliberarea originalului din fila aferentă fiecărui transport este obligatorie pentru fiecare cantitate de struguri de vin în momentul livrării către fiecare beneficiar, persoană fizică sau juridică.
    (5) Se exceptează de la completarea filei din carnetul de viticultor pentru transportul strugurilor din soiuri nobile pentru vin din producţia proprie producătorii care vinifică întreaga cantitate de struguri în spaţiile de vinificare proprii.
    (6) Carnetele de viticultor se tipăresc de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (M.A.D.R.), din bugetul propriu, şi sunt puse la dispoziţia cultivatorilor care exploatează aceste suprafeţe, prin intermediul direcţiilor pentru agricultură judeţene şi a municipiului Bucureşti.
    (7) Contravaloarea carnetelor de viticultor se încasează de la solicitanţi de către direcţiile pentru agricultură judeţene şi a municipiului Bucureşti, care virează aceste sume în contul M.A.D.R., în vederea reîntregirii bugetului.
    (8) În vederea eliberării carnetului de viticultor, solicitanţii vor depune la D.A.J. o cerere conform modelului prevăzut în anexa nr. 4, în care vor menţiona producţia de struguri din soiuri nobile pentru vin, pe fiecare soi deţinut în cultură şi campanie viticolă.
    (9) Evidenţa carnetelor de viticultor distribuite de D.A.J. către viticultori se va ţine într-un registru special deschis în acest sens, fiecare carnet de viticultor primind un număr de identificare ce va fi înscris pe coperta carnetului de viticultor, conform modelului prevăzut în anexa nr. 5.
    (10) Comercianţii care achiziţionează struguri din soiuri nobile pentru vin în vederea comercializării acestora către procesatori au obligaţia întocmirii unui centralizator al cantităţilor predate către aceştia şi transmiterea filelor originale aferente fiecărui transport, către procesator, conform modelului prevăzut în anexa nr. 6.
    (11) Orice transport de struguri din soiuri nobile pentru vin va fi însoţit în mod obligatoriu, de la cultivator până la centrul de procesare, de fila din carnetul de viticultor, în original, corespunzătoare cantităţilor transportate.
    (12) Pentru toate cantităţile de struguri din soiuri nobile pentru vin achiziţionate de la cultivatori şi/sau comercianţi, unităţile de procesare au obligaţia să reţină filele originale ale fiecărui transport care se vor înregistra în registrul de intrări/ieşiri pentru strugurii recepţionaţi.
    (13) Filele originale din carnetul de viticultor ce au însoţit transporturile de struguri din soiuri nobile pentru vin achiziţionaţi de către procesatori, precum şi copia acestora rămasă la cultivatori se păstrează şi se arhivează de către aceştia minimum 5 ani de la încheierea anului viticol în care au fost emise.

    ART. 3
     Orice transport al unor cantităţi de struguri din soiuri nobile pentru vin ce face obiectul unei activităţi comerciale care nu este însoţit de fila originală din carnetul de viticultor, în care să fie înscrise corect şi complet datele prevăzute în rubricile acesteia, se consideră transport ilicit, aplicându-se în acest caz măsurile prevăzute pentru astfel de situaţii de către organele abilitate prin lege.

    ART. 4
    (1) Verificarea şi controlul respectării prevederilor prezentului ordin se fac de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin consilierii cu atribuţii de inspecţii în domeniul vitivinicol din cadrul D.A.J.
    (2) Nerespectarea de către producătorii prevăzuţi la art. 2 alin. (1) şi procesatorii de struguri pentru vin a prevederilor prezentului ordin privind evidenţa produselor vitivinicole se sancţionează potrivit art. 65 din Legea viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole nr. 164/2015, cu modificările ulterioare.

    ART. 5
     Anexele nr. 1-6 fac parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. 6
     La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 487/2009 pentru aprobarea modelului de carnet de viticultor şi implementarea acestuia în domeniul comercializării producţiei de struguri pentru vin, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 526 din data de 30 iulie 2009.

    ART. 7
     Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.




                     Ministrul agriculturii
                     şi dezvoltării rurale,
                     Petre Daea


     Bucureşti, 3 iulie 2017.
     Nr. 224.

    ANEXA NR. 1


    
        MINISTERUL AGRICULTURII ŞI DEZVOLTĂRII RURALE
        DIRECŢIA PENTRU AGRICULTURĂ JUDEŢEANĂ ........... SAU A MUNICIPIULUI BUCUREŞTI

                           CARNET DE VITICULTOR

                     [][], [][][][][][], [][].[][].[][]
                     SERIE NUMĂR DATA



    ANEXA NR. 2


        Ministerul Agriculturii şi ┌─────────────────────────────────────┐
        Dezvoltării Rurale │Vizat D.A.J., │
                                         │Numele şi prenumele .................│
                                         │Funcţia .............................│
                                         │Semnătura ...........................│
                                         │Data ................................│
                                         └─────────────────────────────────────┘
        1. Date cultivator
        Denumirea/Numele şi prenumele ..........................................
        CNP/CUI ................................................................
        Adresa:
        Str. ................ nr. ........, bl. ........, sc. ....., ap. ......,
        comuna/satul .........., oraşul ......., sectorul ...., judeţul ........
        2. Date despre exploataţie
        Localizarea administrativă a plantaţiei:
        Comuna/Satul ............, oraşul .....................................,
        judeţul ..............., codul Siruta .................................,
        suprafaţa totală în cultură: ....................................... ha

        A. Suprafaţa viticolă pe soiuri

        Soiuri nobile pentru vin Suprafaţa Producţia
                                   (cu două zecimale) estimată
                                       - ha (kg)
        1. ...................... ................ .................
        2. ...................... ................ .................
        3. ...................... ................ .................
        4. ...................... ................ .................
        5. ...................... ................ .................
        ......................... ................ .................
        ......................... ................ .................
        ......................... ................ .................
        ......................... ................ .................

        B. Amestec soiuri pentru vin, din care:
        Soiuri albe ................................ ha
        Soiuri roşii/roze .......................... ha

        Consilier R.P.V. Cultivator
        Numele/prenumele ..................... Numele/prenumele ................
        Semnătura ............................ Semnătura .......................
                                                Ştampila (dacă este cazul)



    ANEXA NR. 3


        Ministerul Agriculturii
        şi Dezvoltării Rurale
        Campania viticolă ............./............
        Serie ............ nr. ............

        Producător struguri de vin:
        Denumirea/Numele şi prenumele .................................,
        CNP/CUI .......................................................,
        Adresa: str. ........., nr. ...., bl. ...., sc. ...., ap. .....,
        comuna/satul ..........., oraşul ........., judeţul ............
        Beneficiar:
        Denumirea/Numele şi prenumele .................................,
        CNP/CUI .......................................................,
        Adresa: str. ........., nr. ...., bl. ...., sc. ...., ap. .....,
        comuna/satul ..........., oraşul ........., judeţul ............
        Cantitatea livrată pe soiuri

        Soiul Suprafaţa Cantitatea livrată
                                   deţinută (ha) (kg)
        1. ...................... ................ .................
        2. ...................... ................ .................
        3. ...................... ................ .................
        4. ...................... ................ .................
        5. ...................... ................ .................
        6. ...................... ................ .................
        7. ...................... ................ .................
        8. ...................... ................ .................
        9. ...................... ................ .................
        10. ..................... ................ .................
        ......................... ................ .................

        Amestec .......................... kg
        Total cantitate .................. kg

        Factură/Borderou de achiziţii seria ...... nr. ....../........
        Transportator:
        Numele ....................., prenumele .....................,
        B.I./C.I. ....................., seria ........ nr. .........,
        mijloc de transport nr. ......................................

        Am predat, Am primit,
        Data/Semnătura .................. Semnătura/Ştampila (după caz)



    ANEXA NR. 4

                                    CERERE
                    pentru eliberarea carnetului de viticultor

        Subsemnatul, ..................., domiciliat în localitatea ..............,
        str. ............... nr. ......, judeţul ......., B.I./C.I. seria .........
        nr. ....., eliberat/eliberată la data de ........ de Poliţia .............,
        CNP ................, deţinător/exploatant al unei suprafeţe de ........ ha
        plantate cu viţă-de-vie pe rod,
        Persoana juridică .........................................................,
        cu sediul în localitatea ........., str. ..... nr. ......., judeţul .......,
        înregistrată la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului cu nr. .........,
        având CUI ............., legal reprezentată de domnul/doamna ..............,
        CNP ..................., în calitate de .............., deţinător/exploatant
        al unei suprafeţe de ........ ha plantate cu viţă-de-vie pe rod, solicit
        eliberarea unui carnet de viticultor.
        Declar pe propria răspundere că producţia estimată a fi obţinută în campania
        ................../........................ este următoarea:

    ┌─────┬────┬───────────────────────────────────────────────────────┬───────────┐
    │CNPV │ Soi│ Suprafaţa (ha) │ Producţia│
    │ │ ├───────────┬──────────┬──────────┬─────────────────────┤ estimată │
    │ │ │ Autorizată│Autorizată│Autorizată│ Destinată pentru │ (kg) │
    │ │ │ pentru │ pentru │ pentru │producerea de vinuri │ │
    │ │ │producerea │producerea│producerea│fără DOC, fără IG │ │
    │ │ │de vinuri │de vinuri │de vinuri │şi fără denumire │ │
    │ │ │ cu DOC │ cu IG │varietale │ de soi │ │
    │ │ │ │ │ │ │ │
    ├─────┼────┼───────────┼──────────┼──────────┼─────────────────────┼───────────┤
    │ │ │ │ │ │ │ │
    ├─────┼────┼───────────┼──────────┼──────────┼─────────────────────┼───────────┤
    │ │ │ │ │ │ │ │
    ├─────┼────┼───────────┼──────────┼──────────┼─────────────────────┼───────────┤
    │ │ │ │ │ │ │ │
    ├─────┼────┼───────────┼──────────┼──────────┼─────────────────────┼───────────┤
    │ │ │ │ │ │ │ │
    ├─────┼────┼───────────┼──────────┼──────────┼─────────────────────┼───────────┤
    │ │ │ │ │ │ │ │
    ├─────┼────┼───────────┼──────────┼──────────┼─────────────────────┼───────────┤
    │ │ │ │ │ │ │ │
    ├─────┼────┼───────────┼──────────┼──────────┼─────────────────────┼───────────┤
    │ │ │ │ │ │ │ │
    ├─────┼────┼───────────┼──────────┼──────────┼─────────────────────┼───────────┤
    │TOTAL│ │ │ │ │ │ │
    └─────┴────┴───────────┴──────────┴──────────┴─────────────────────┴───────────┘

                        Data ..........................

                                  Semnătura
                                  Ştampila
                                  (după caz)



    ANEXA NR. 5


    
        Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
        Direcţia pentru Agricultură Judeţeană ........../a Municipiului Bucureşti

                 Registru de evidenţă a carnetelor de viticultor

        Anul viticol ...................

    ┌────┬───────────────┬──────┬───────┬──────────────┬─────────────┬─────────┬──────────┐
    │Nr. │ Denumire │Adresa│Numărul│ Suprafaţa │ Carnet │Semnătură│Observaţii│
    │crt.│ persoană │ │cererii│ cultivată │de viticultor│ │ │
    │ │fizică/juridică│ │ │cu viţă-de-vie│serie/număr/ │ │ │
    │ │ │ │ │ cu soiuri │ dată │ │ │
    │ │ │ │ │nobile pentru │ │ │ │
    │ │ │ │ │ vin │ │ │ │
    ├────┼───────────────┼──────┼───────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼──────────┤
    │1. │ │ │ │ │ │ │ │
    ├────┼───────────────┼──────┼───────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼──────────┤
    │2. │ │ │ │ │ │ │ │
    ├────┼───────────────┼──────┼───────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼──────────┤
    │3. │ │ │ │ │ │ │ │
    ├────┼───────────────┼──────┼───────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼──────────┤
    │... │ │ │ │ │ │ │ │
    ├────┼───────────────┼──────┼───────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼──────────┤
    │... │ │ │ │ │ │ │ │
    └────┴───────────────┴──────┴───────┴──────────────┴─────────────┴─────────┴──────────┘



     NOTĂ:
     Registrul de evidenţă a carnetelor de viticultor se completează de către direcţiile pentru agricultură judeţene şi a municipiului Bucureşti.

    ANEXA NR. 6


    
        Judeţul ..........................................
        Denumirea/Numele şi prenumele .........................
        CUI/CNP...........................................

             Centralizator cu cantităţile achiziţionate de struguri din soiuri
              nobile pentru vin în campania viticolă .........................

    ┌────┬───────────┬───────┬────────────────┬─────────────┬─────────────┬────────────┬────────────┬──────────────┬──────────────┬──────────┐
    │Nr. │ Numele │Numărul│Soiul/amestecul │ Cantitatea │ Data │ Denumirea │ Adresa │Denumirea │Adresa │Observaţii│
    │crt.│transporta-│ auto │de soiuri nobile│achiziţionată│transportului│furnizorului│furnizorului│beneficiarului│beneficiarului│ │
    │ │ torului │ │ pentru vin │ (kg) │ │ │ │ │ │ │
    ├────┼───────────┼───────┼────────────────┼─────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────┤
    │ 1. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├────┼───────────┼───────┼────────────────┼─────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────┤
    │ 2. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├────┼───────────┼───────┼────────────────┼─────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────┤
    │ 3. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├────┼───────────┼───────┼────────────────┼─────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────┤
    │... │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├────┼───────────┼───────┼────────────────┼─────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────┤
    │... │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    └────┴───────────┴───────┴────────────────┴─────────────┴─────────────┴────────────┴────────────┴──────────────┴──────────────┴──────────┘

                                   Semnătura
                                    Ştampila
                                   (după caz)



     NOTĂ:
     Centralizatorul se completează zilnic de către comerciant/intermediar pentru fiecare procesator.


     ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016