Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 223 din 26 ianuarie 2018  pentru aprobarea modelului, conţinutului şi instrucţiunilor de completare ale formularului (086) Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 223 din 26 ianuarie 2018 pentru aprobarea modelului, conţinutului şi instrucţiunilor de completare ale formularului (086) "Notificare privind aplicarea/renunţarea la aplicarea mecanismului de plată defalcată a TVA"

EMITENT: Agenţia Naţională de Administrare Fiscală
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 106 din 2 februarie 2018
    Având în vedere dispoziţiile art. 2 alin. (2), alin. (6) şi alin. (10)-(12) din Ordonanţa Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 275/2017,
    în temeiul art. 11 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, cu modificările şi completările ulterioare,
    preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală emite următorul ordin:
    ART. 1
    Se aprobă modelul, conţinutul şi instrucţiunile de completare ale formularului (086) „Notificare privind aplicarea/renunţarea la aplicarea mecanismului de plată defalcată a TVA“, cod: 14.13.01.10.11/p.d., prevăzut în anexa nr. 1.

    ART. 2
    Caracteristicile de tipărire, modul de difuzare, de utilizare şi de arhivare a formularului prevăzut la art. 1 sunt prevăzute în anexa nr. 2.

    ART. 3
    Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. 4
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

    ART. 5
    La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 2.743/2017 pentru aprobarea modelului, conţinutului şi instrucţiunilor de completare ale formularului (086) „Notificare privind opţiunea de aplicare a mecanismului de plată defalcată a TVA“, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 763 din 26 septembrie 2017.

    ART. 6
    Direcţia generală proceduri pentru administrarea veniturilor, Direcţia generală de administrare a marilor contribuabili, precum şi direcţiile generale regionale ale finanţelor publice şi unităţile fiscale subordonate acestora vor lua măsuri pentru ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.



                    Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală,
                    Mirela Călugăreanu

    Bucureşti, 26 ianuarie 2018.
    Nr. 223.
    ANEXA 1

 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
    Instrucţiuni de completare a formularului (086)
    „Notificare privind aplicarea/renunţarea la aplicarea mecanismului de plată defalcată a TVA“
    Formularul (086) „Notificare privind aplicarea/renunţarea la aplicarea mecanismului de plată defalcată a TVA“ se completează şi se depune de persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, conform art. 316 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare (Codul fiscal), care optează pentru aplicarea mecanismului de plată defalcată sau notifică organului fiscal aplicarea acestui mecanism ori solicită renunţarea la aplicarea mecanismului de plată defalcată a TVA, conform Ordonanţei Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 275/2017, denumită în continuare ordonanţă.
    Formularul se completează înscriindu-se cu majuscule, citeţ, corect şi complet toate datele prevăzute de acesta. Formularul se întocmeşte în două exemplare, din care:
    - un exemplar, semnat conform legii, se depune la registratura organului fiscal competent sau se comunică prin poştă, cu confirmare de primire;
    – un exemplar se păstrează de către persoana impozabilă.

    Completarea formularului se face astfel:
    Secţiunea I „Felul notificării“
    Se bifează punctul 1 de către persoanele care optează pentru aplicarea mecanismului de plată defalcată a TVA, în conformitate cu art. 2 alin. (2) din ordonanţă.
    Se bifează punctul 2 de către persoanele înregistrate în scopuri de TVA care intră sub incidenţa legislaţiei privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, după 31 decembrie 2017, în conformitate cu art. 2 alin. (6) din ordonanţă.
    Se bifează punctul 3 de către persoanele care solicită renunţarea la aplicarea mecanismului de plată defalcată a TVA, în conformitate cu art. 2 alin. (10)-(12) din ordonanţă.

    Secţiunea II „Date de identificare a persoanei impozabile“
    Caseta „Denumire/Nume, prenume“ se completează cu denumirea persoanei impozabile, respectiv a persoanei fizice, a grupului de persoane, a instituţiei publice, a persoanei juridice, precum şi a oricărei entităţi capabile să desfăşoare o activitate economică.
    Caseta „Cod de înregistrare în scopuri de TVA“ se completează cu codul de înregistrare în scopuri de TVA atribuit potrivit art. 316 din Codul fiscal, înscris în certificatul de înregistrare în scopuri de TVA.
    Înscrierea cifrelor în casetă se face cu aliniere la dreapta.
    Caseta „Domiciliul fiscal“ se completează cu datele privind adresa domiciliului fiscal al persoanei impozabile.

    Secţiunea III „Reprezentare prin împuternicit/reprezentant fiscal“ se completează de către împuternicitul desemnat potrivit art. 18 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, înscriindu-se numărul şi data cu care împuternicitul a înregistrat actul de împuternicire, în original sau în copie legalizată, la organul fiscal, sau de către reprezentantul fiscal desemnat în condiţiile legii.
    Rândul „Nume, prenume/Denumire“ se completează cu datele privind numele şi prenumele sau denumirea împuternicitului/reprezentantului fiscal.
    Rândul „Cod de identificare fiscală“ se completează cu codul de identificare fiscală atribuit împuternicitului/reprezentantului fiscal.

    Secţiunea IV „Opţiunea de aplicare a mecanismului de plată defalcată a TVA“ se bifează de către persoanele impozabile care optează pentru aplicarea mecanismului de plată defalcată a TVA, în conformitate cu prevederile art. 2 alin. (2) din ordonanţă, şi care au bifat punctul 1 de la secţiunea I.
     Secţiunea V „Persoană impozabilă înregistrată în scopuri de TVA care intră sub incidenţa legislaţiei privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, după 31 decembrie 2017“ se bifează de către persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA care intră sub incidenţa legislaţiei privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, după 31 decembrie 2017, şi care au obligaţia să notifice organului fiscal competent aplicarea plăţii defalcate a TVA, în conformitate cu prevederile art. 2 alin. (6) din ordonanţă, şi care au bifat punctul 2 de la secţiunea I.
    Notificarea se depune la organul fiscal competent până la data de 1 a lunii următoare celei în care persoana impozabilă a intrat sub incidenţa legislaţiei privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă.

    Secţiunea VI „Renunţarea la aplicarea mecanismului de plată defalcată a TVA“ se bifează de către persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA care solicită renunţarea la aplicarea mecanismului de plată defalcată a TVA, în conformitate cu prevederile art. 2 alin. (10)-(12) din ordonanţă, şi care au bifat punctul 3 de la secţiunea I.
    Prin bifarea acestei secţiuni, persoana impozabilă declară pe propria răspundere că nu se află sub incidenţa legislaţiei privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă la data depunerii notificării, inclusiv în situaţia în care aceasta a ieşit de sub incidenţa acestei legislaţii.
    Persoana impozabilă care a optat pentru aplicarea mecanismului de plată defalcată a TVA potrivit art. 2 alin. (2) din ordonanţă şi care renunţă la aplicarea acestui mecanism potrivit art. 2 alin. (10) din ordonanţă poate renunţa la aplicarea mecanismului plăţii defalcate a TVA la sfârşitul anului fiscal, dar nu mai devreme de un an de la data la care a fost înscrisă în Registrul persoanelor care aplică plata defalcată a TVA, dacă nu se află în niciuna dintre situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (1) din ordonanţă.
    Persoana impozabilă care a aplicat mecanismul de plată defalcată a TVA potrivit art. 2 alin. (1) lit. a) sau b) din ordonanţă întrucât a înregistrat obligaţii fiscale reprezentând TVA restante şi care renunţă la aplicarea acestui mecanism potrivit art. 2 alin. (11) din ordonanţă poate renunţa la aplicarea mecanismului plăţii defalcate a TVA după o perioadă de minimum 6 luni de la data în care nu se mai află în niciuna dintre situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (1) din ordonanţă.
    Persoana impozabilă care a aplicat mecanismul de plată defalcată a TVA potrivit art. 2 alin. (1) lit. c) din ordonanţă şi care renunţă la aplicarea acestui mecanism potrivit art. 2 alin. (12) din ordonanţă poate renunţa la aplicarea mecanismului plăţii defalcate a TVA după ieşirea de sub incidenţa legislaţiei privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, dacă nu se mai află în niciuna dintre situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (1) din ordonanţă.



    ANEXA 2

    Caracteristicile de tipărire, modul de difuzare, de utilizare şi de arhivare a formularului (086) „Notificare privind aplicarea/renunţarea la aplicarea mecanismului de plată defalcată a TVA“
    1. Denumire: „Notificare privind aplicarea/renunţarea la aplicarea mecanismului de plată defalcată a TVA (086)“
    2. Cod: 14.13.01.10.11/p.d.
    3. Format: A4/t1
    4. Caracteristici de tipărire:
    - pe o singură faţă;
    – se poate utiliza echipament informatic pentru editare.

    5. U.M.: set (o filă)
    6. Se difuzează gratuit.
    7. Se utilizează pentru notificarea organului fiscal cu privire la:
    - opţiunea de aplicare a mecanismului de plată defalcată a TVA, în temeiul prevederilor art. 2 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 275/2017;
    – aplicarea mecanismului de plată defalcată a TVA de către persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA care intră sub incidenţa legislaţiei privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, după 31 decembrie 2017, în temeiul prevederilor art. 2 alin. (6) din Ordonanţa Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 275/2017;
    – solicitarea de renunţare la aplicarea mecanismului de plată defalcată a TVA, în temeiul prevederilor art. 2 alin. (10)-(12) din Ordonanţa Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 275/2017.

    8. Se întocmeşte în 2 exemplare de persoana impozabilă înregistrată în scopuri de TVA, potrivit art. 316 din Codul fiscal, sau de împuternicitul/reprezentantul fiscal.
    9. Circulă:
    - originalul la organul fiscal;
    – copia la persoana impozabilă.

    10. Se arhivează la dosarul fiscal al persoanei impozabile.

    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016