Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 222 din 8 februarie 2008  privind continutul dosarului preturilor de transfer    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 222 din 8 februarie 2008 privind continutul dosarului preturilor de transfer

EMITENT: MINISTERUL ECONOMIEI SI FINANTELOR - AGENTIA NATIONALA DE ADMINISTRARE FISCALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 129 din 19 februarie 2008
În temeiul <>art. 12 alin. (3) din Hotãrârea Guvernului nr. 495/2007 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
având în vedere <>art. 79 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aprobã conţinutul dosarului preţurilor de transfer prevãzut în anexa nr. 1.
ART. 2
(1) În vederea stabilirii preţurilor de transfer, contribuabilii care desfãşoarã tranzacţii cu persoane afiliate au obligaţia ca, la solicitarea organului fiscal competent, sã întocmeascã şi sã prezinte, în termenele stabilite de acesta, dosarul preţurilor de transfer.
(2) În funcţie de circumstanţele fiecãrui caz în parte, contribuabilul trebuie sã furnizeze şi alte informaţii, la cererea organului fiscal competent, în completarea dosarului preţurilor de transfer.
(3) Solicitarea organului fiscal competent de întocmire şi prezentare, de cãtre contribuabil, a dosarului preţurilor de transfer va fi efectuatã în scris.
(4) Solicitarea de întocmire şi prezentare a dosarului preţurilor de transfer se va emite în cursul desfãşurãrii unei inspecţii fiscale generale sau parţiale.
(5) Formatul solicitãrii este prezentat în anexa nr. 2.
(6) Stabilirea termenului de cãtre organul fiscal competent, pentru punerea la dispoziţie de cãtre contribuabil a dosarului preţurilor de transfer, va avea în vedere numãrul de persoane afiliate implicate în tranzacţii, numãrul de tranzacţii efectuate şi complexitatea acestora, precum şi perioada de timp pe care se desfãşoara tranzacţiile. Termenul pentru punerea la dispoziţie a dosarului preţurilor de transfer va fi de maximum 3 luni calendaristice, cu posibilitatea prelungirii o singurã datã, la solicitarea scrisã a contribuabilului, cu o perioadã egalã cu cea stabilitã iniţial.
(7) Inspecţia fiscalã poate fi suspendatã pânã la punerea la dispoziţie a dosarului preţurilor de transfer, la propunerea organului de inspecţie fiscalã, aprobatã de cãtre conducãtorul activitãţii de inspecţie fiscalã, în temeiul art. 2 lit. h) din <>Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã nr. 708/2006 privind condiţiile şi modalitãţile de suspendare a inspecţiei fiscale, modificat şi completat prin <>Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã nr. 1.182/2007 .
ART. 3
(1) Refuzul de prezentare a dosarului preţurilor de transfer sau prezentarea incompletã a acestuia la termenul stabilit de cãtre organele fiscale reprezintã efectuarea de tranzacţii cu persoane afiliate fãrã justificarea cuantumului preţurilor de transfer practicate.
(2) Organele fiscale competente, în cazul efectuãrii de cãtre contribuabil de tranzacţii cu persoane afiliate fãrã justificarea cuantumului preţurilor de transfer practicate, vor estima cuantumul preţurilor de transfer.
(3) Estimarea prevãzutã la alin. (2) va fi efectuatã prin procedura prezentatã în anexa nr. 3.
ART. 4
Organul fiscal competent, în sensul art. 2, este reprezentat de organul fiscal cu competenţã de exercitare a inspecţiei fiscale din cadrul structurilor teritoriale şi centrale ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã.
ART. 5
În cazul în care contribuabilul aplicã acorduri de preţ în avans emise de Agenţia Naţionalã de Administrare Fiscalã, nu mai este necesarã întocmirea şi prezentarea dosarului preţurilor de transfer pentru tranzacţiile şi perioadele la care se referã acordurile.
ART. 6
Prezentul ordin se completeazã cu Liniile directoare privind preţurile de transfer emise de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economicã şi Codul de conduitã privind documentaţia preţurilor de transfer, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. C176/1 din 28 iulie 2006.
ART. 7
Anexele nr. 1-3 fac parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 8
Direcţia generalã de inspecţie fiscalã, Direcţia antifraudã fiscalã, direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene, Direcţia Generalã a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti, Direcţia generalã de administrare a marilor contribuabili vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 9
Prezentul ordin se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

p. Preşedintele Agenţiei
Naţionale de Administrare Fiscalã,
Eugen Ciorici

Bucureşti, 8 februarie 2008.
Nr. 222.

ANEXA 1

DOSARUL
preţurilor de transfer

CAP. I
Întocmirea dosarului preţurilor de transfer

ART. 1
Dosarul preţurilor de transfer va conţine:
A. Informaţii despre grup:
1. structura organizatoricã a grupului, legalã şi operaţionalã, inclusiv participaţiile, istoricul şi datele financiare referitoare la acesta;
2. descrierea generalã a activitãţii grupului, strategia de afaceri, inclusiv schimbãrile din strategia de afaceri faţã de anul fiscal precedent;
3. descrierea şi implementarea aplicãrii metodologiei preţurilor de transfer în cadrul grupului, dacã este cazul;
4. prezentarea generalã a tranzacţiilor între persoane afiliate, din Uniunea Europeanã:
a) modul de tranzacţionare;
b) modul de facturare;
c) contravaloarea tranzacţiilor;
5. descrierea generalã a funcţiilor şi riscurilor asumate de persoanele afiliate, inclusiv schimbãrile intervenite în acest sens faţã de anul precedent;
6. prezentarea deţinãtorilor de active necorporale, din cadrul grupului (patent, nume, know-how etc.) şi redevenţele plãtite sau primite;
7. prezentarea acordurilor de preţ în avans încheiate de cãtre contribuabil sau de cãtre alte societãţi din cadrul grupului, în legãturã cu acesta, cu excepţia celor emise de Agenţia Naţionalã de Administrare Fiscalã.
B. Informaţii despre contribuabil:
1. prezentarea detaliatã a tranzacţiilor cu persoanele afiliate:
a) modul de tranzacţionare;
b) modul de facturare;
c) contravaloarea tranzacţiilor;
2. prezentarea analizei comparative:
a) caracteristicile bunurilor sau serviciilor;
b) analiza funcţionalã (funcţii, riscuri, mijloace fixe utilizate etc.);
c) termenii contractuali;
d) circumstanţele economice;
e) strategii de afaceri specifice;
f) informaţii cu privire la tranzacţii comparabile externe sau interne;
3. prezentarea persoanelor afiliate şi a sediilor permanente ale acestora implicate în aceste tranzacţii sau înţelegeri;
4. descrierea metodei de calcul al preţurilor de transfer si argumentarea criteriilor de selecţie a acesteia:
a) în cazul în care nu se folosesc metode tradiţionale de determinare a preţurilor de transfer se va justifica aceastã opţiune;
b) în toate cazurile în care nu se aplicã metoda de comparare a preţurilor se va justifica aceastã opţiune;
5. descrierea altor condiţii considerate ca fiind relevante pentru contribuabil.
ART. 2
(1) Marja de comparare reprezintã intervalul de valori ale preţului sau profitului aferente tranzacţiilor comparabile între companii comparabile independente.
(2) Pentru determinarea valorilor extreme, marja de comparare va fi împãrţitã în 4 segmente. Segmentele de maxim şi de minim reprezintã rezultatele extreme. În vederea stabilirii intervalului de comparare nu se vor utiliza rezultatele extreme din cadrul marjei de comparare.
(3) În condiţiile în care contravaloarea preţului de transfer stabilit de contribuabil nu este cuprinsã in intervalul de comparare, organul fiscal competent stabileşte valoarea medianã ca fiind preţul de transfer la preţ de piaţã. Valoarea medianã reprezintã acea valoare care se regãseşte la mijlocul intervalului de comparare.
(4) Dacã nu se poate identifica valoarea medianã, se face media aritmeticã a celor douã valori de mijloc ale intervalului de comparare.
(5) Analiza comparativã va avea în vedere criteriile teritoriale în urmãtoarea ordine: naţional, Uniunea Europeanã, internaţional.

CAP. II
Solicitarea şi prezentarea dosarului preţurilor de transfer

ART. 3
(1) Dosarul preţurilor de transfer va fi înaintat organului fiscal competent în termenul stabilit de acesta, într-un singur exemplar. În cazul în care existã documente în limba strãinã, acestea vor fi însoţite de traduceri în limba românã, certificate de traducãtori autorizaţi.
(2) Filele vor fi îndosariate, respectiv vor fi numerotate şi însoţite de opis.
(3) Informaţiile care sunt disponibile şi în format electronic vor fi înaintate organului fiscal competent într-un format accesibil, stabilit de comun acord cu organul fiscal competent.
(4) În cazul în care ulterior contribuabilul completeazã dosarul cu elemente suplimentare, acestea vor fi însoţite de trimiteri la informaţiile cu care sunt în legaturã, dupã caz.

ANEXA 2

AGENŢIA NAŢIONALĂ DE ADMINISTRARE FISCALĂ
Direcţia Generalã .......................
Nr. .............../zz.ll.

SOLICITARE
de întocmire şi prezentare a dosarului preţurilor de transfer

Denumirea contribuabilului: ...............................
Codul de identificare fiscalã .............................,
Domiciliul fiscal: localitatea: ......., bd./str. ........... nr. ......., bl. ....., sc. ...., et. ....., ap. ...., judeţul/sectorul ......, codul poştal .............
Domnului/Doamnei administrator/director general,
Vã informãm cã începând cu data de ......... veţi face obiectul unei verificãri fiscale în ceea ce priveşte determinarea corectã a preţurilor de transfer şi înregistrarea lor în evidenţa contabilã.
Pentru buna desfãşurare a verificãrii vã rugãm sã întocmiţi, pentru a fi prezentat organelor de inspecţie fiscalã, dosarul preţurilor de transfer. În situaţia în care aplicaţi acorduri de preţ în avans emise de Agenţia Naţionalã de Administrare Fiscalã, nu mai este necesarã întocmirea si prezentarea dosarului preţurilor de transfer pentru tranzacţiile şi perioadele la care se referã acordurile.
Perioada şi tranzacţiile pentru care se va întocmi dosarul preţurilor de transfer: ..........................................................
Pe parcursul verificãrii aveţi dreptul de a beneficia de asistenţã de specialitate şi/sau juridicã.
Menţionãm cã aveţi posibilitatea de a solicita o singurã datã amânarea datei de începere a verificãrii, pentru motive justificate.
Prezenta solicitare de întocmire şi prezentare a dosarului preţurilor de transfer a fost emisã în baza <>art. 79 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
Vã asigurãm de întreaga noastrã colaborare pe parcursul desfãşurãrii inspecţiei fiscale.

Conducãtorul activitãţii,
.....................
(Funcţia, numele şi prenumele, semnãturã)
Ştampila

Persoana de contact: ............., telefon: ................

ANEXA 3

PROCEDURA DE ESTIMARE
a cuantumului preţurilor de transfer

ART. 1
Raportul de inspectie fiscalã va cuprinde un capitol distinct "Estimarea preţurilor de transfer".
ART. 2
Capitolul "Estimarea preţurilor de transfer" va cuprinde urmãtoarele:
1. prezentarea motivului de fapt cu privire la neprezentarea/ prezentarea incompletã a dosarului preţurilor de transfer, urmare a douã solicitãri consecutive. Prezentarea incompletã a dosarului preţurilor de transfer reprezintã lipsa datelor necesare organului fiscal competent, pentru stabilirea dacã preţurile de transfer practicate sunt la preţ de piaţã;
2. prezentarea temeiului de drept cu privire la solicitãrile dosarului preţurilor de transfer/completãrii dosarului preţurilor de transfer, conform <>art. 79 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi a sancţiunilor contravenţionale aferente constatate şi aplicate, conform art. 129 alin. (1) lit. e), respectiv <>art. 129 alin. (2) lit. c) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
3. estimarea preţurilor de transfer.
ART. 3
Estimarea preţurilor de transfer prevazutã la art. 2 alin. 3 se va efectua astfel:
1. identificarea a 3 exemple de tranzacţii similare cu cele care urmeazã a face obiectul estimãrii;
2. tranzacţiile similare, conform pct. 1, având în vedere lipsa datelor prin neprezentarea/prezentarea incompletã a dosarului preţurilor de transfer, vor fi identificate conform datelor generale ale tranzacţiilor care urmeazã a face obiectul estimãrii, aflate la dispoziţia organului fiscal competent în momentul estimãrii;
3. pentru stabilirea valorii estimate a tranzacţiei se va utiliza valoarea medie aritmeticã a cuantumurilor tranzacţiilor similare identificate conform pct. 1.

------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016