Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 220 din 15 mai 2007  privind aprobarea Protocolului de practica pentru prescrierea, monitorizarea si decontarea medicamentelor in cazul artritei idiopatice juvenile pentru persoanele asigurate in sistemul de asigurari sociale de sanatate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 220 din 15 mai 2007 privind aprobarea Protocolului de practica pentru prescrierea, monitorizarea si decontarea medicamentelor in cazul artritei idiopatice juvenile pentru persoanele asigurate in sistemul de asigurari sociale de sanatate

EMITENT: CASA NATIONALA DE ASIGURARI DE SANATATE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 355 din 24 mai 2007

Având în vedere:
- <>art. 243 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sãnãtãţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
- <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.841/2006 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzãtoare medicamentelor de care beneficiazã asiguraţii în tratamentul ambulatoriu, cu sau fãrã contribuţie personalã, pe bazã de prescripţie medicalã, în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate;
- <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.842/2006 pentru aprobarea Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate pentru anul 2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
- Ordinul ministrului sãnãtãţii publice şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate nr. 1.781/CV558/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate pentru anul 2007;
- Referatul de aprobare al Direcţiei generale evaluare nr. DGE/956 din 24 aprilie 2007, în temeiul dispoziţiilor <>art. 281 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sãnãtãţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale art. 17 alin. (5) din Statutul Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 972/2006 ,

preşedintele Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aprobã Protocolul de practicã pentru prescrierea, monitorizarea şi decontarea medicamentelor în cazul artritei idiopatice juvenile pentru persoanele asigurate în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate, prevãzut în anexa nr. 1, care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Se aprobã Referatul de justificare pentru aprobarea iniãierii sau continuãrii prescrierii medicamentelor specifice tratamentului în cazul artritei idiopatice juvenile pentru persoanele asigurate în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate, prevãzut în anexa nr. 2, care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 3
Respectarea schemelor terapeutice stabilite conform protocolului prevãzut la art. 1 stã la baza validãrii prescrierilor medicale pentru afecţiunea artritã idiopaticã juvenilã, în vederea decontãrii.
ART. 4
Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate, casele de asigurãri de sãnãtate, precum şi furnizorii de servicii medicale aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurãri de sãnãtate vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 5
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Preşedintele Casei Naţionale
de Asigurãri de Sãnãtate,
Vasile Ciurchea

ANEXA 1

PROTOCOL DE PRACTICĂ
pentru prescrierea, monitorizarea şi decontarea
medicamentelor în cazul artritei idiopatice
juvenile pentru persoanele asigurate în
sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate

Artrita idiopaticã juvenilã (AIJ; alte denumiri: artrita cronicã juvenilã, artrita reumatoidã juvenilã) reprezintã un grup heterogen de afecţiuni caracterizate prin durere, tumefiere şi limitarea mobilitãţii articulaţiilor, persistente în timp. În formele sale severe, AIJ determinã întârzierea creşterii, deformãri articulare, complicaţii oculare şi dizabilitate permanentã. O proporţie însemnatã a copiilor dezvoltã distrugeri articulare care necesitã endoprotezare precoce. Prevalenta ACJ este de 0,1 la 1.000 copii.
Obiectivele terapiei: controlul inflamaţiei, reducerea distrugerilor articulare, prevenirea handicapului funcţional şi ameliorarea calitãţii vieţii.
I. Criterii de includere a pacienţilor cu poliartritã reumatoidã în tratamentul cu blocanţi de TNF (cumulativ):
1.pacienţi cu vârsta între 4-18 ani;
2.forme active de boalã, identificate pe baza urmãtoarelor semne clinice:
2.1.cel puţin 5 articulaţii tumefiate; sau
2.2.cel puţin 3 articulaţii cu mobilitatea diminuatã şi durere la mişcare, sensibilitate la presiune sau ambele;
2.3.prezenţa manifestãrilor de mai sus în ciuda tratamentului cu Methotrexatum în dozã de 0,6 mg/ kg/sãptãmânã sau 10 mg/mp/sãptãmânã, fãrã a depãşi doza de 20 mg/sãptãmânã (doza adultului) timp de 3 luni, sau au prezentat reacţii adverse inacceptabile la acesta; sau
2.4.boala nu a putut fi controlatã decât prin corticoterapie generalã cu doze de felul celor care expun copilul la reacţii adverse inacceptabile (peste 0,25 mg/kg/ 24 ore echivalent prednisonum).
II. Schema terapeuticã cu blocanţi de TNF
Tratamentul cu etanerceptum, 6,4 mg/kg corp/dozã, administrat subcutanat de douã ori pe sãptãmânã va fi efectuat, potrivit schemei terapeutice, sub supravegherea medicului de familie şi va fi continuat în principiu timp de minimum 2 ani (dupã primul an evaluãrile vor fi fãcute la câte 6 luni), cu condiţia ca tratamentul sã se fi dovedit eficient.
III. Evaluarea rãspunsului la tratament cu blocanţi de TNF
1.Pe baza evoluţiei scorurilor din sistemul CSD (Core Set Data of American College of Rheumatology, 1997, adaptat)
a)Definirea ameliorãrii:
a)1> 30% reducere a scorului în cel puţin 3 din cele 5 criterii şi (eventual);
a)2> 30% creştere a scorului în nu mai mult decât unul dintre cele 5 criterii.
b)Definirea agravãrii (puseului):
b)1> 30% creştere a scorului în cel puţin 3 din cele 5 criterii şi (eventual);
b)2> 30% reducere a scorului în nu mai mult decât unul dintre cele 5 criterii; sau
b)3 cel puţin douã articulaţii rãmase active.
NOTĂ: Scorul total CSD este suma punctelor marcate dupã evaluarea bazatã pe cele 5 seturi de criterii.
2.Pe baza Childhood Health Assessment Questionnaire (CHAQ)
Sistemul presupune evaluarea copilului prin calificative de la 0-3 (0 = situaţia cea mai bunã, 3 = situaţia cea mai rea) pentru urmãtoarele 8 domenii:
a)îmbrãcare;
b)ridicare;
c)alimentaţie;
d)deplasare;
e)igienã;
f)realizarea scopurilor;
g)prehensiune;
h)activitãţi cotidiene.
NOTĂ: Scorul total CHAQ este suma celor 8 calificative.
3.VSH la 1 h (mm).
IV. Criterii de excludere din tratamentul cu blocanţi de TNF a pacienţilor:
1.fete gravide, care alãpteazã sau active din punct de vedere sexual şi care nu utilizeazã mijloace contraceptive eficiente;
2.infecţii active;
3.tuberculozã în evoluţie sau în antecedente;
4.infecţie a unei proteze articulare aflate in situ;
5.tumori maligne şi stãri precanceroase.
NOTĂ:
1.Medicul specialist curant care are dreptul de a prescrie tratament specific în conformitate cu <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.841/2006 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzãtoare medicamentelor de care beneficiazã asiguraţii în tratamentul ambulatoriu, cu sau fãrã contribuţie personalã, pe bazã de prescripţie medicalã, în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate, completeazã fişa pacientului, care conţine date despre: diagnosticul cert de poliartritã reumatoidã dupã criteriile ACR; istoricul bolii (debut, evoluţie, scheme terapeutice anterioare - preparate, doze, evoluţie sub tratament, data iniţierii şi data opririi tratamentului); recomandarea tratamentului cu agenţi biologici (justificare); starea clinicã (numãr de articulaţii dureroase/tumefiate, redoare matinalã, deficite funcţionale) şi nivelul reactanţilor de fazã acutã (VSH, CRP).
2.Medicul curant care întocmeşte dosarul poartã întreaga rãspundere pentru corectitudinea informaţiilor medicale furnizate, având obligaţia de a pãstra copii de pe documentele-sursã ale pacientului şi de a le pune la dispoziţia Comisiei de experţi, la solicitarea acesteia. Va fi asigurat permanent caracterul confidenţial al informaţiei despre pacient. Medicul curant va solicita pacientului sã semneze o declaraţie de consimţãmânt privind tratamentul aplicat şi prelucrarea datelor sale medicale în scopuri ştiinţifice şi medicale.


ANEXA 2


REFERAT DE JUSTIFICARE

pentru aprobarea iniţierii sau continuãrii prescrierii medicamentelor
specifice tratamentului în cazul artritei idiopatice juvenile pentru
persoanele asigurate în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate

Cãtre Casa de Asigurãri de Sãnãtate ........................................
În atenţia Comisiei naţionale pentru aprobarea tratamentului în poliartritã
reumatoidã, artropatia psoriazicã şi artrita idiopaticã juvenilã

Artrita idiopaticã juvenilã (AIJ)
F.O. nr. ...................................... Aflat în evidenţã din ......
..................................................
Numãrul dosarului .............................
Data dosarului ................................

Pacient
Nume ......................................... Prenume .....................
Data naşterii ................................ CNP .........................
Adresa .....................................................................
Telefon ................ Casa de Asigurãri de Sãnãtate .....................

Medic
Nume ......................................... Prenume .....................
Parafa ....................................... CNP .........................
Specialitatea ................................ Unitatea sanitarã ...........

I.Criteriile de includere

a)Examenul obiectiv articular

┌────────────────────────┬─────────────────────────┬─────────────────────────┐
│ Articulaţia │ DREAPTA │ STÂNGA │
│ ├───────────┬─────────────┼───────────┬─────────────┤
│ │ Tumefiere │ Mobilitate │ Tumefiere │ Mobilitate │
│ │ │ redusã şi │ │ redusã şi │
│ │ │ durere la │ │ durere la │
│ │ │ mişcare │ │ mişcare │
│ │ │ şi/sau │ │ şi/sau │
│ │ │sensibilitate│ │sensibilitate│
│ │ │ la palpare │ │ la palpare │
├────────────────────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼─────────────┤
│Temporomandibularã │ │ │ │ │
├────────────────────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼─────────────┤
│Sternoclavicularã │ │ │ │ │
├────────────────────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼─────────────┤
│Acromioclavicularã │ │ │ │ │
├────────────────────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼─────────────┤
│Cot │ │ │ │ │
├────────────────────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼─────────────┤
│Radiocarpianã │ │ │ │ │
├────────────────────┬───┼───────────┼─────────────┼───────────┼─────────────┤
│Metacarpofalangiene │I │ │ │ │ │
│ ├───┼───────────┼─────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │II │ │ │ │ │
│ ├───┼───────────┼─────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │III│ │ │ │ │
│ ├───┼───────────┼─────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │IV │ │ │ │ │
│ ├───┼───────────┼─────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │V │ │ │ │ │
├────────────────────┼───┼───────────┼─────────────┼───────────┼─────────────┤
│Proximale │I │ │ │ │ │
│interfalangiene │ │ │ │ │ │
│ ├───┼───────────┼─────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │II │ │ │ │ │
│ ├───┼───────────┼─────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │III│ │ │ │ │
│ ├───┼───────────┼─────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │IV │ │ │ │ │
│ ├───┼───────────┼─────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │V │ │ │ │ │
├────────────────────┴───┼───────────┼─────────────┼───────────┼─────────────┤
│Genunchi │ │ │ │ │
├────────────────────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼─────────────┤
│Tibiotarsianã │ │ │ │ │
├────────────────────┬───┼───────────┼─────────────┼───────────┼─────────────┤
│Metatarsofalangiene │I │ │ │ │ │
│ ├───┼───────────┼─────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │II │ │ │ │ │
│ ├───┼───────────┼─────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │III│ │ │ │ │
│ ├───┼───────────┼─────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │IV │ │ │ │ │
│ ├───┼───────────┼─────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │V │ │ │ │ │
│ ├───┼───────────┼─────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │VI │ │ │ │ │
└────────────────────┴───┴───────────┴─────────────┴───────────┴─────────────┘

Numãrul articulaţiilor tumefiate ..........................................
Numãrul articulaţiilor cu mobilitate redusã şi durere şi/sau sensibilitate
la presiune ..............................................

b) Sinteza terapeuticã
Pacientul a urmat tratament continuu cu methotrexatum în ultimele .........
luni, cu doza de ............. mg/sãptãmânã.
Tratamentul cu methotrexatum la doza mai sus menţionatã a determinat
urmãtoarele reacţii adverse inacceptabile: ..................................,
dupã ............ sãptãmâni de administrare, sau a fost bine tolerat.

NOTĂ: Simptomele "dispeptice" nu vor fi menţionate ca reacţii adverse
inacceptabile decât dacã sunt severe şi nu cedeazã la antiemetice.

Pacientul a efectuat corticoterapie generalã continuã în ultimele .........
luni, cu doza echivalentã de ........... mg/Kg prednisonum sau corticoterapie
intermitentã, dupã cum urmeazã: ..............................................
..............................................................................
Corticoterapia efectuatã ca mai sus a produs (sau nu) urmãtoarele reacţii
adverse: .....................................................................
..............................................................................

II. Propunere de includere în tratament

Propunerea de includere a acestui caz în programul terapeutic cu
etanerceptum, pe baza urmãtoarelor argumente:
..............................................................................
..............................................................................
..............................................................................
..............................................................................

III. Conduita terapeuticã

Doza de etanerceptum pentru acest pacient este de............... mg, de
administrat subcutanat de douã ori pe sãptãmânã. Din considerente de ordin
etic, etanerceptumul nu se administreazã în ACJ în monoterapie. Ca atare,
methotrexatumul nu trebuie întrerupt înainte de începerea tratamentului decât
dupã ce decizia de a introduce terapia biologicã a fost luatã pentru reacţii
adverse inacceptabile la methotrexatum. În mod excepţional şi numai dupã
primele 3 luni, se acceptã continuarea (eventual introducerea) corticoterapiei
antiinflamatoare în aşteptarea instalãrii efectului tratamentului biologic,
dar la doze care sã nu depãşeascã echivalentul la 0,2 mg/kg/24 h prednisonum.
Aceste date au fost comunicate medicului de familie prin scrisoarea
medicalã din data de (ZZ/LL/AAAA) ................................ (pãstraţi o
copie a scrisorii).

IV. Evaluarea tratamentului

a) Evidenţa efectului

┌───────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────┐
│ │ Evaluare │
│ Criteriul CSD ├────────┬────────┬────────┬────────┬────────┤
│ │Iniţialã│ La 3 │ La 6 │ La 9 │ La 12 │
│ │ │ luni │ luni │ luni │ luni │
│ ├────┬───┼────┬───┼────┬───┼────┬───┼────┬───┤
│ │Scor│%*)│Scor│%*)│Scor│%*)│Scor│%*)│Scor│%*)│
├───────────────────────────────┼────┼───┼────┼───┼────┼───┼────┼───┼────┼───┤
│ Nr. de articulaţii cu │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ mobilitate redusã şi durere │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ şi/sau sensibilitate la │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ palpare │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────┼────┼───┼────┼───┼────┼───┼────┼───┼────┼───┤
│ Aprecierea globalã a medicului│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────┼────┼───┼────┼───┼────┼───┼────┼───┼────┼───┤
│ Aprecierea globalã a │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ pacientului │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────┼────┼───┼────┼───┼────┼───┼────┼───┼────┼───┤
│ CHAQ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────┼────┼───┼────┼───┼────┼───┼────┼───┼────┼───┤
│ VSH (mm/1h) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└───────────────────────────────┴────┴───┴────┴───┴────┴───┴────┴───┴────┴───┘

*) Procentul ameliorãrii (-) sau agravãrii (+) faţã de scorul evaluãrii
precedente.

b) Reacţii adverse înregistrate
..............................................................................
..............................................................................
..............................................................................
..............................................................................

c) Complianţa la tratament:

[] Bunã [] Necorespunzãtoare

V. Decizia continuãrii sau întreruperii tratamentului

a) Criteriul eficacitãţii

┌─────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │ Evaluare │
│ Decizia ├───────────┬───────────┬────────────┬────────────┬────────────┤
│ │ La 3 luni │ La 6 luni │ La 12 luni │ La 18 luni │ La 24 luni │
├─────────────┼───────────┼───────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ Bolnavul │ │ │ │ │ │
│ continuã │ │ │ │ │ │
│ tratamentul │ │ │ │ │ │
├─────────────┼───────────┼───────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ Data │ │ │ │ │ │
│ (ZZ/LL/AAA) │ │ │ │ │ │
└─────────────┴───────────┴───────────┴────────────┴────────────┴────────────┘

Motivul întreruperii:
..............................................................................
..............................................................................
..............................................................................
..............................................................................

b) Criteriile toleranţei şi complianţei:
Tratamentul a fost întrerupt pentru:
..............................................................................
..............................................................................
..............................................................................
..............................................................................

c) Criteriul terminãrii curei:
Tratamentul a fost încheiat, conform protocolului convenit cu Casa
Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate, la data de (ZZ/LL/AAAA) ..................

Concluzii, observaţii, recomandãri:
..............................................................................
..............................................................................
..............................................................................
..............................................................................

Tratamentul propus:

[] Etanerceptum 1 flacon (25 mg) x 2/sãptãmânã (0,4 mg/kg corp)
[] Etanerceptum 1 flacon (50 mg) x 1/sãptãmânã (0,4 mg/kg corp)
[] Etanerceptum 2 flacoane (25 mg) x 2/sãptãmânã (0,4 mg/kg corp)
[] Etanerceptum 2 flacoane (50 mg) x 1/sãptãmânã (0,4 mg/kg corp)

Semnãtura şi parafa medicului curant
.....................................


-----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016