Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 22 din 25 mai 2012  de aprobare a Metodologiei pentru aprobarea preturilor si stabilirea tarifelor reglementate in sectorul gazelor naturale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 22 din 25 mai 2012 de aprobare a Metodologiei pentru aprobarea preturilor si stabilirea tarifelor reglementate in sectorul gazelor naturale

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE IN DOMENIUL ENERGIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 379 din 6 iunie 2012

    Având în vedere prevederile art. 8 alin. (1) lit. l) din Legea gazelor nr. 351/2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
    în temeiul dispoziţiilor art. 7 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 1.428/2009 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, cu completãrile ulterioare,

    preşedintele Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite prezentul ordin.

    ART. 1
    Se aprobã Metodologia pentru aprobarea preţurilor şi stabilirea tarifelor reglementate în sectorul gazelor naturale, prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
    ART. 2
    Entitãţile organizatorice din cadrul Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei vor duce la îndeplinire prevederile prezentei decizii.
    ART. 3
    Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
    ART. 4
    La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin se abrogã: Decizia preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale nr. 1.078/2003 privind aprobarea Criteriilor şi metodelor pentru aprobarea preţurilor şi stabilirea tarifelor reglementate în sectorul gazelor naturale, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 40 din 19 ianuarie 2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, Decizia preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale nr. 339/2004 privind aprobarea duratelor reglementate pentru amortizarea imobilizãrilor corporale şi necorporale, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 248 din 22 martie 2004, şi Decizia preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale nr. 311/2005 pentru aprobarea documentelor suplimentare privind aplicarea Criteriilor şi metodelor pentru aprobarea preţurilor şi stabilirea tarifelor reglementate în sectorul gazelor naturale, aprobate prin Decizia preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale nr. 1.078/2003, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 317 din 14 aprilie 2005, cu modificãrile ulterioare.


                        Preşedintele
            Autoritãţii Naţionale de Reglementare
                     în Domeniul Energiei,
                      Iulius Dan Plaveti

    Bucureşti, 25 mai 2012.
    Nr. 22.

    ANEXÃ

                               METODOLOGI
         Epentru aprobarea preţurilor şi stabilirea tarifelor reglementate
                       în sectorul gazelor naturale

    CAP. I
    Principii generale

    ART. 1
    Prezenta metodologie pentru aprobarea preţurilor şi stabilirea tarifelor reglementate în sectorul gazelor naturale are ca scop fundamentarea şi stabilirea:
    a) preţurilor reglementate din sectorul gazelor naturale, la care se realizeazã furnizarea reglementatã a gazelor naturale, denumite în continuare preţuri finale reglementate;
    b) tarifelor reglementate pentru serviciile de transport al gazelor naturale printr-un sistem de transport, denumite în continuare tarife de transport;
    c) tarifelor reglementate pentru serviciile de înmagazinare a gazelor naturale în depozite subterane, denumite în continuare tarife de înmagazinare;
    d) tarifelor reglementate pentru serviciile de distribuţie a gazelor naturale prin sistemele de distribuţie, denumite în continuare tarife de distribuţie.
    ART. 2
    (1) Preţurile finale reglementate reprezintã preţurile la care este realizatã furnizarea reglementatã pentru consumatorul final pentru o cantitate de gaze naturale cu un conţinut energetic echivalent cu 1 MWh, gaze naturale aflate în condiţiile standard de presiune, temperaturã şi de calitate a gazelor naturale, prevãzute în Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 62/2008 privind aprobarea Regulamentului de mãsurare a cantitãţilor de gaze naturale tranzacţionate în România, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 489 din 1 iulie 2008, cu modificãrile ulterioare.
    (2) Preţurile finale reglementate se stabilesc diferenţiat pentru fiecare titular al licenţei de furnizare, pentru întreaga arie de distribuţie deservitã în calitate de operator licenţiat al sistemului de distribuţie ori pentru zonele delimitate unde întreprinderea afiliatã deţine licenţã de distribuţie a gazelor naturale şi pentru fiecare categorie de consumatori în funcţie de consumul anual şi de tipul sistemelor prin care se realizeazã furnizarea gazelor naturale. În funcţie de cantitatea şi calitatea datelor de fundamentare oferite de titularii licenţei de furnizare, precum şi în funcţie de dezvoltarea pieţei interne a gazelor naturale şi întãrirea competiţiei, Autoritatea Naţionalã de Reglementare în Domeniul Energiei, denumitã în continuare ANRE, va putea lua în considerare oportunitatea stabilirii de preţuri finale reglementate diferenţiate pe unitãţi administrativ-teritoriale mai restrânse (judeţ, localitãţi) din aria de distribuţie deservitã de acelaşi operator licenţiat şi/sau pe sisteme omogene de distribuţie.
    (3) Preţurile finale reglementate, la care se realizeazã furnizarea reglementatã a gazelor naturale, acoperã toate costurile implicate de asigurarea cu gaze naturale a consumatorului final care nu îşi exercitã drepturile ce decurg din calitatea de consumator eligibil şi alege astfel sã încheie un contract de furnizare în regim reglementat.
    (4) Preţul final reglementat acoperã atât costurile aferente achiziţionãrii şi comercializãrii gazelor naturale ca marfã în sine, cât şi toate costurile aferente serviciilor de transport, înmagazinare şi distribuţie necesare ca gazele naturale sã ajungã de la furnizor la consumatorul final.
    (5) Preţurile finale reglementate nu includ accize şi TVA.
    ART. 3
    (1) Tarifele de transport reprezintã contravaloarea serviciilor de transport prestate pentru rezervarea capacitãţii de transport şi pentru utilizarea sistemului de transport pentru o cantitate de gaze naturale cu un conţinut energetic echivalent cu un MWh, gaze naturale aflate în condiţiile standard de presiune, temperaturã şi de calitate a gazelor naturale prevãzute în Ordinul preşedintelui ANRE nr. 62/2008, cu modificãrile ulterioare.
    (2) Tarifele de transport se stabilesc diferenţiat pentru fiecare titular al licenţei de transport şi pentru fiecare sistem de transport operat de acesta, în funcţie de caracteristicile tehnice şi regimul de exploatare ale fiecãrui sistem de transport.
    (3) Tarifele de transport nu includ contravaloarea lucrãrilor de execuţie a instalaţiilor de racordare la sistemul de transport care nu au fost cuprinse în Programul anual de dezvoltare al SNT conform prevederilor Hotãrârii Guvernului nr. 1.043/2004 pentru aprobarea Regulamentului privind accesul la Sistemul naţional de transport al gazelor naturale, a Regulamentului privind accesul la sistemele de distribuţie a gazelor naturale şi a Regulamentului privind accesul la conductele de alimentare din amonte, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 693 din 2 august 2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare. Veniturile realizate de titularul licenţei de transport din tarifele de racordare la sistemul de transport sunt considerate excluse din veniturile reglementate, iar costurile aferente sunt excluse din costurile recunoscute de ANRE pentru activitatea reglementatã de transport al gazelor naturale. În acest caz, vor fi luate în considerare doar costurile legate de menţinerea în stare de funcţionare şi în condiţii de siguranţã a instalaţiilor de racordare, costuri care sunt permise şi recunoscute în veniturile reglementate ale operatorilor licenţiaţi de transport.
    (4) Tarifele de transport nu includ TVA.
    ART. 4
    (1) Tarifele de înmagazinare - contravaloarea serviciilor prestate pentru rezervarea capacitãţii de înmagazinare şi pentru utilizarea depozitului subteran pentru o cantitate echivalentã cu un MWh gaze naturale aflate în condiţiile standard de presiune, temperaturã şi de calitate a gazelor naturale prevãzute în Ordinul preşedintelui ANRE nr. 62/2008, cu modificãrile ulterioare, pentru un ciclu complet de înmagazinare.
    (2) Tarifele de înmagazinare se stabilesc diferenţiat pentru fiecare titular al licenţei de înmagazinare.
    (3) Tarifele de înmagazinare nu includ TVA.
    ART. 5
    (1) Tarifele de distribuţie - contravaloarea serviciilor de distribuţie prestate pentru rezervarea capacitãţii de distribuţie şi pentru utilizarea sistemului de distribuţie pentru o cantitate echivalentã cu un MWh gaze naturale aflate în condiţiile standard de presiune, temperaturã şi de calitate a gazelor naturale prevãzute în Ordinul preşedintelui ANRE nr. 62/2008, cu modificãrile ulterioare.
    (2) Tarifele de distribuţie se stabilesc diferenţiat pentru fiecare operator licenţiat, pentru întreaga arie de distribuţie deservitã, pe categorii de consumatori în funcţie de consumul anual şi de caracteristicile tehnice şi regimul de exploatare ale fiecãrui sistem de distribuţie. În funcţie de cantitatea şi calitatea datelor de fundamentare oferite de operatorii licenţiaţi de distribuţie, precum şi în funcţie de dezvoltarea pieţei interne a gazelor naturale şi întãrirea competiţiei, ANRE va lua în considerare oportunitatea stabilirii de tarife de distribuţie diferenţiate pe unitãţi administrativ-teritoriale mai restrânse (judeţ, localitãţi) din aria de distribuţie deservitã de acelaşi operator licenţiat şi/sau pe sisteme omogene de distribuţie.
    (3) Tarifele de distribuţie nu includ contravaloarea lucrãrilor de execuţie a branşamentelor realizate conform prevederilor Hotãrârii Guvernului nr. 1.043/2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi a operaţiilor de debranşare şi/sau rebranşare a consumatorilor. Veniturile realizate de operatorii licenţiaţi din tarifele de racordare sunt considerate excluse din veniturile reglementate, iar costurile aferente sunt excluse din costurile recunoscute de ANRE. În acest caz, vor fi luate în considerare doar costurile legate de menţinerea în stare de funcţionare şi în condiţii de siguranţã a instalaţiilor de racordare, costuri care sunt permise şi recunoscute în veniturile reglementate ale operatorilor licenţiaţi de distribuţie.
    (4) Tarifele de distribuţie nu includ TVA.

    CAP. II
    Definirea perioadelor de reglementare

    ART. 6
    (1) Perioada de reglementare reprezintã intervalul de timp pe parcursul cãruia ANRE reglementeazã venitul pe care un titular de licenţã este îndreptãţit sã îl realizeze pentru desfãşurarea unei activitãţi reglementate, într-o manierã prudentã, la nivelul acoperirii costurilor aferente unui an al perioadei de reglementare, denumit în continuare venit reglementat.
    (2) Determinarea venitului reglementat se realizeazã pe baza formulelor şi a parametrilor specificaţi în prezenta metodologie.
    ART. 7
    Perioada de reglementare pentru oricare dintre activitãţile reglementate este de 5 ani, cu excepţia primei perioade de reglementare a cãrei duratã a fost de 3 ani.
    ART. 8
    (1) Pentru titularii de licenţã care desfãşoarã activitãţi reglementate la data publicãrii prezentei metodologii se stabilesc urmãtoarele date de începere a perioadei de reglementare:
    a) pentru activitatea de înmagazinare subteranã a gazelor naturale - 1 aprilie;
    b) pentru activitatea de transport al gazelor naturale prin sistemul naţional de transport - 1 iulie;
    c)pentru activitãţile de distribuţie şi de furnizare a gazelor naturale - 1 ianuarie.
    (2) Pentru primul an al celei de-a treia perioade de reglementare, stabilirea şi aprobarea venitului total, respectiv a venitului total unitar, se va realiza:
    a) pentru activitatea de înmagazinare subteranã a gazelor naturale - la data de 1 octombrie 2012;
    b) pentru activitãţile de distribuţie şi de furnizare a gazelor naturale - la data de 1 iulie 2013.
    (3) Pentru primul an al celei de-a treia perioade de reglementare, pânã la aprobarea noului venit total, respectiv a venitului total unitar aferent activitãţilor de înmagazinare subteranã, distribuţie şi furnizare a gazelor naturale, tarifele reglementate în vigoare rãmân nemodificate. Veniturile nerealizate din aceastã cauzã se considerã venituri amânate, perioada şi modalitatea de recuperare a acestora urmând a fi agreate cu fiecare titular de licenţã. Se considerã venit amânat şi valoarea rezultatã ca diferenţã dintre costurile de achiziţie determinate pe baza sumei fixe unitare estimate de ANRE pentru acoperirea costurilor legate de achiziţia gazelor naturale, inclusiv serviciile aferente, destinate revânzãrii în cadrul activitãţii de furnizare reglementatã şi costurile cu achiziţia gazelor efectiv realizate şi recunoscute conform prezenteimetodologii operatorului care realizeazã furnizarea reglementatã în perioada ianuarie 2013-iunie 2013.
    ART. 9
    Pentru titularii de licenţã care nu desfãşoarã activitãţi reglementate la data publicãrii prezentei metodologii, precum şi pentru cei licenţiaţi ulterior, perioada de reglementare începe la data începerii activitãţii reglementate şi se va încheia odatã cu terminarea perioadei de reglementare a celorlalţi titulari de licenţã, prevãzuţi la art. 8, care desfãşoarã activitate similarã.

    CAP. III
    Definirea activitãţilor reglementate

    ART. 10
    Activitãţile pentru care ANRE stabileşte tarife şi aprobã preţuri reglementate sunt urmãtoarele:
    a) transportul gazelor naturale;
    b) înmagazinarea subteranã a gazelor naturale;
    c) tranzitul gazelor naturale;
    d) distribuţia gazelor naturale;
    e) furnizarea reglementatã a gazelor naturale.

    SECŢIUNEA 1
    Transportul gazelor naturale

    ART. 11
    Transportul gazelor naturale desemneazã ansamblul de activitãţi şi operaţiuni desfãşurate de titularul licenţei de transport pentru sau în legãturã cu construcţia, exploatarea, dezvoltarea capacitãţilor de transport şi utilizarea acestora.
    ART. 12
    (1) Exploatarea capacitãţilor de transport desemneazã operaţiunile şi activitãţile desfãşurate de titularul licenţei pentru şi/sau în legãturã cu întreţinerea, repararea, verificarea, asigurarea securitãţii în funcţionare a capacitãţii de transport şi altele asemenea.
    (2) Exploatarea capacitãţilor de transport se referã la toate sarcinile ce îi revin operatorului licenţiat privind operarea şi întreţinerea sistemului de transport şi pentru asigurarea funcţionãrii acestuia în condiţii de siguranţã, inclusiv înlocuirea conductelor magistrale şi a instalaţiilor şi echipamentelor aferente, odatã ce acestea au atins durata lor tehnicã şi economicã de viaţã.
    ART. 13
    Dezvoltarea capacitãţilor de transport desemneazã operaţiunile şi activitãţile desfãşurate de titularul licenţei pentru şi/sau în legãturã cu creşterea capacitãţii de transport, fie prin mãrirea capacitãţii de transport pe conductele magistrale existente, fie prin extinderea reţelei de conducte magistrale, dar fãrã a se referi la racordarea unor noi consumatori la conductele magistrale deja existente.
    ART. 14
    (1) Utilizarea sistemului de transport desemneazã ansamblul de activitãţi şi operaţiuni desfãşurate de titularul licenţei de transport pentru sau în legãturã cu:
    a) preluarea gazelor naturale din perimetrele de producţie, de înmagazinare subteranã şi din import;
    b) vehicularea gazelor naturale prin intermediul sistemului de transport, între punctele de delimitare ale sistemului de transport;
    c) predarea gazelor naturale în punctele de livrare sau la export;
    d) mãsurarea cantitãţilor de gaze naturale în punctele de delimitare;
    e) citirea contoarelor/echipamentelor şi/sau sistemelor de mãsurare.
    (2) Utilizarea sistemului de transport, pe lângã acţiunile şi operaţiunile descrise la alineatul precedent, înglobeazã şi activitãţile şi operaţiunile desfãşurate de operatorul licenţiat pentru sau în legãturã cu încheierea şi derularea contractelor pentru prestarea serviciilor de transport, precum şi toate relaţiile cu clienţii derivate din prestarea acestor servicii, iar cheltuielile aferente sunt recunoscute în veniturile operatorului licenţiat.
    ART. 15
    Sunt considerate activitãţi auxiliare utilizãrii sistemului de transport cele desfãşurate de transportator pentru:
    a) dispecerizarea cantitãţilor de gaze naturale notificate de utilizatori, prin elaborarea rutelor şi aplicarea regimurilor optime de funcţionare a sistemului de transport şi managementul congestiilor de sistem;
    b) asigurarea echilibrului fizic al sistemului de transport şi corelarea continuã a intrãrilor şi ieşirilor de gaze naturale în şi din sistem, conform notificãrilor utilizatorilor;
    c) realizarea schimburilor de gaze între utilizatorii sistemului de transport, depozitarea gazelor naturale în conducte, transportul contrasens al gazelor naturale.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Înmagazinarea subteranã a gazelor naturale

    ART. 16
    Înmagazinarea subteranã a gazelor naturale desemneazã ansamblul de activitãţi şi operaţiuni desfãşurate de titularul licenţei de înmagazinare pentru sau în legãturã cu construcţia, exploatarea şi dezvoltarea capacitãţilor de înmagazinare subteranã şi utilizarea acestora.
    ART. 17
    (1) Exploatarea capacitãţilor de înmagazinare subteranã desemneazã operaţiunile şi activitãţile desfãşurate de titularul licenţei pentru şi/sau în legãturã cu întreţinerea, repararea, verificarea, asigurarea securitãţii în funcţionare a capacitãţii de înmagazinare şi altele asemenea.
    (2) Exploatarea capacitãţilor de înmagazinare subteranã se referã la toate sarcinile ce îi revin operatorului licenţiat privind operarea şi întreţinerea sistemului de înmagazinare subteranã şi pentru asigurarea funcţionãrii acestuia în condiţii de siguranţã, inclusiv repararea sondelor şi/sau înlocuirea instalaţiilor şi echipamentelor aferente din subteran sau de suprafaţã.
    ART. 18
    Dezvoltarea capacitãţilor de înmagazinare desemneazã operaţiunile şi activitãţile desfãşurate de titularul licenţei pentru şi/sau în legãturã cu creşterea capacitãţii de înmagazinare subteranã, fie prin mãrirea capacitãţii de injecţie/extracţie, fie prin construcţia de noi sonde sau altele asemenea.
    ART. 19
    (1) Utilizarea capacitãţilor de înmagazinare subteranã desemneazã operaţiunile şi activitãţile desfãşurate de titularul licenţei pentru şi/sau în legãturã cu:
    a) injecţia gazelor naturale în depozitul subteran;
    b) depozitarea şi gestionarea cantitãţilor de gaze naturale din depozitul subteran;
    c) extracţia gazelor naturale din depozitul subteran.
    (2) Utilizarea sistemului de înmagazinare subteranã, pe lângã acţiunile şi operaţiunile descrise la alineatul precedent, înglobeazã şi activitãţile, şi operaţiunile desfãşurate de operatorul licenţiat pentru sau în legãturã cu încheierea şi derularea contractelor pentru prestarea serviciilor de înmagazinare subteranã, precum şi toate relaţiile cu clienţii derivate din prestarea acestor servicii, iar cheltuielile aferente sunt recunoscute în veniturile operatorului licenţiat.
    ART. 20
    Injecţia gazelor naturale în depozitul subteran desemneazã activitãţile şi operaţiunile desfãşurate de titularul licenţei de înmagazinare pentru a asigura preluarea gazelor naturale, mãsurarea, tratarea şi vehicularea acestora prin facilitãţile de suprafaţã şi introducerea în depozitul subteran.
    ART. 21
    Extracţia gazelor naturale din depozitul subteran desemneazã activitãţile şi operaţiunile desfãşurate de titularul licenţei de înmagazinare pentru a asigura scoaterea gazelor naturale din depozitul subteran, tratarea, vehicularea şi mãsurarea acestora prin facilitãţile de suprafaţã şi predarea la transportator şi/sau la beneficiar.

    SECŢIUNEA a 3-a
    Tranzitul gazelor naturale

    ART. 22
    (1) Tranzitul gazelor naturale desemneazã ansamblul de activitãţi şi operaţiuni desfãşurate de titularul licenţei de tranzit pentru sau în legãturã cu transportul prin sistemul naţional de transport şi/sau prin conducte magistrale, peste teritoriul României, al gazelor naturale provenite din alt stat şi destinate unui stat terţ.
    (2) Activitatea de tranzit realizatã prin sistemul naţional de transport este inclusã în activitatea de transport definitã în secţiunea 1 "Transportul gazelor naturale".
    (3) Pentru activitatea de tranzit realizat prin sisteme de transport sau prin conducte magistrale dedicate, destinate exclusiv acestei activitãţi, prezenta metodologie nu se aplicã. Metodologia de stabilire a tarifului de transport, contractul-cadru de transport şi/sau alte reglementãri specifice transportului gazelor naturale prin conducte magistrale dedicate (tranzitul gazelor naturale) vor fi aprobate de ANRE, având la bazã propunerile înaintate de operatorul sistemului naţional de transport.

    SECŢIUNEA a 4-a
    Distribuţia gazelor naturale

    ART. 23
    Distribuţia gazelor naturale desemneazã ansamblul de activitãţi şi operaţiuni desfãşurate de titularul licenţei de distribuţie pentru sau în legãturã cu construcţia, exploatarea şi dezvoltarea capacitãţilor de distribuţie şi utilizarea acestora.
    ART. 24
    (1) Exploatarea capacitãţilor de distribuţie desemneazã operaţiunile şi activitãţile desfãşurate de titularul licenţei pentru şi/sau în legãturã cu întreţinerea, repararea, verificarea, asigurarea securitãţii în funcţionare a capacitãţilor de distribuţie şi altele asemenea.
    (2) Exploatarea capacitãţilor de distribuţie se referã la toate sarcinile ce îi revin operatorului licenţiat privind operarea şi întreţinerea sistemului de distribuţie şi pentru asigurarea funcţionãrii acestuia în condiţii de siguranţã, inclusiv înlocuirea conductelor de distribuţie şi a instalaţiilor şi echipamentelor aferente.
    ART. 25
    Dezvoltarea capacitãţilor de distribuţie desemneazã operaţiunile şi activitãţile desfãşurate de titularul licenţei pentru şi/sau în legãturã cu creşterea capacitãţii de distribuţie, fie prin mãrirea capacitãţii de distribuţie pe conductele existente, fie prin extinderea reţelelor de distribuţie, fãrã a se referi însã la branşarea unor noi consumatori la conductele existente sau la separarea acestora.
    ART. 26
    (1) Utilizarea sistemului de distribuţie desemneazã ansamblul de activitãţi şi operaţiuni desfãşurate de titularul licenţei de distribuţie pentru sau în legãturã cu:
    a) preluarea gazelor naturale din perimetrele de producţie, din sistemele de transport sau direct din import;
    b) vehicularea gazelor naturale prin intermediul sistemului de distribuţie, între punctele de delimitare ale sistemului de distribuţie;
    c) livrarea gazelor naturale la consumatorul final sau la un alt distribuitor;
    d) mãsurarea cantitãţilor de gaze naturale preluate/livrate;
    e) citirea contoarelor/echipamentelor şi/sau sistemelor de mãsurare.
    (2) Utilizarea sistemului de distribuţie, pe lângã acţiunile şi operaţiunile descrise la alineatul precedent, înglobeazã şi activitãţile şi operaţiunile desfãşurate de operatorul licenţiat pentru sau în legãturã cu încheierea şi derularea contractelor pentru prestarea serviciilor de distribuţie, precum şi toate relaţiile cu clienţii derivate din prestarea acestor servicii, iar cheltuielile aferente sunt recunoscute în veniturile operatorului licenţiat.

    SECŢIUNEA a 5-a
    Furnizarea reglementatã a gazelor naturale

    ART. 27
    (1) Furnizarea reglementatã a gazelor naturale desemneazã ansamblul de activitãţi şi operaţiuni desfãşurate pentru sau în legãturã cu:
    a) achiziţia gazelor naturale;
    b) comercializarea gazelor naturale cãtre consumatorii finali, pe baza unor contracte-cadru de furnizare şi la preţ reglementat;
    c) relaţiile cu clienţii, determinate de încheierea şi derularea contractelor de furnizare.
    (2) Pentru consumatorii care nu încheie un contract de cumpãrare a gazelor naturale cu clauze şi preţ negociat şi aleg astfel sã rãmânã parte într-un contract comercial încheiat în baza contractului-cadru pentru furnizarea reglementatã a gazelor naturale, furnizarea se va realiza la preţurile reglementate de ANRE în conformitate cu prezenta metodologie.

    CAP. IV
    Venitul reglementat

    ART. 28
    (1) Venitul reglementat reprezintã venitul aferent unui an al perioadei de reglementare, recunoscut şi permis de ANRE unui titular de licenţã, pentru acoperirea costurilor aflate sub controlul managementului titularului de licenţã, necesare desfãşurãrii activitãţii reglementate într-o manierã prudentã.
    (2) Venitul reglementat nu acoperã costurile ce nu pot fi controlate şi asupra cãrora conducerea titularului de licenţã nu poate acţiona direct pentru creşterea eficienţei activitãţii desfãşurate, denumite în continuare costuri preluate direct, reprezentând:
    a) contribuţii la fondul de sãnãtate, la fondurile speciale, altele de aceeaşi naturã, aferente fondului de salarii;
    b) taxe, impozite, contribuţiile la fonduri speciale, altele asemenea stabilite conform reglementãrilor legale în vigoare;
    c) redevenţele pentru concesionarea bunurilor aflate în proprietatea publicã a statului;
    d) redevenţele prevãzute în contractele de concesionare a serviciilor de transport, înmagazinare subteranã şi de distribuţie a gazelor naturale şi/sau a bunurilor aferente aflate în proprietatea publicã a statului, chiriile prevãzute în contractele de închiriere a bunurilor ce alcãtuiesc reţelele de distribuţie, precum şi taxele locale stabilite de autoritãţi pentru realizarea serviciilor de distribuţie;
    e) alte costuri aflate în afara controlului titularului de licenţã, recunoscute ca atare de ANRE.
    ART. 29
    (1) Pentru activitatea de transport, respectiv pentru activitatea de înmagazinare subteranã, venitul este reglementat la nivelul acoperirii costurilor totale aferente unui an al perioadei de reglementare, necesare desfãşurãrii activitãţii reglementate într-o manierã prudentã, denumit în continuare venit reglementat total.
    (2) Pentru activitatea de distribuţie, respectiv pentru activitatea de furnizare reglementatã, venitul este reglementat la nivelul acoperirii costurilor unitare aferente unui an al perioadei de reglementare, necesare desfãşurãrii activitãţii reglementate într-o manierã prudentã, denumit în continuare venit reglementat unitar.
    ART. 30
    (1) Pentru activitatea de distribuţie, venitul reglementat unitar în primul an al perioadei de reglementare se determinã, pentru fiecare operator licenţiat, prin împãrţirea venitului de bazã aferent activitãţii de distribuţie la cantitatea totalã estimatã a fi distribuitã în primul an al perioadei de reglementare.
    (2) Pentru activitatea de furnizare reglementatã, venitul reglementat unitar în primul an al perioadei de reglementare se determinã, pentru fiecare titular de licenţã de furnizare, prinîmpãrţirea venitului de bazã aferent activitãţii de furnizare reglementatã la cantitatea totalã estimatã a fi furnizatã în primul an al perioadei de reglementare.
    (3) Cantitatea totalã estimatã a fi distribuitã în primul an al perioadei de reglementare prevãzute la alin. (1), respectiv cantitatea totalã estimatã a fi furnizatã în primul an al perioadei de reglementare prevãzute la alin. (2), se fundamenteazã de titularul de licenţã. Considerentele care stau la baza fundamentãrii şi metodele de previzionare utilizate sunt prezentate ANRE odatã cu acestea.
    ART. 31
    Pe parcursul perioadei de reglementare, venitul reglementat al fiecãrui titular de licenţã se ajusteazã doar pe baza formulelor specifice fiecãrei activitãţi reglementate şi a parametrilor predefiniţi pentru fiecare titular de licenţã, stabiliţi la începutul perioadei de reglementare.

    SECŢIUNEA 1
    Venitul reglementat în primul an al perioadelor de reglementare

    ART. 32
    (1) Pentru primul an al fiecãrei perioade de reglementare se calculeazã, pentru fiecare activitate reglementatã şi pentru fiecare titular de licenţã, venitul total aferent primului an al perioadei de reglementare.
    (2) Venitul total aferent primului an al perioadei de reglementare include venitul de bazã care reprezintã venitul reglementat în primul an al perioadei de reglementare şi costurile preluate direct aferente.
    (3) Venitul aferent anului "i" al perioadei de reglementare (x), recunoscut de cãtre ANRE, acoperã costurile aflate sub controlul managementului titularului de licenţã [reprezentând venitul reglementat, aşa cum este definit la art. 28 alin. (1), şi costurile care nu sunt sub controlul managementului titularului de licenţã (reprezentând costurile preluate directe, aşa cum sunt definite la art. 28 alin. (2)]. Venitul aferent anului "i" al perioadei de reglementare [x] se determinã astfel:
    a) în cazul activitãţii de transport, respectiv de înmagazinare subteranã, la nivelul veniturilor totale, cu urmãtoarea formulã:

    VA(t,ds)[x]i = VT(t,ds)[x]i = VRT(t,ds)[x]i + CST(t,ds)[x]i,

    unde:
    VA(t,ds)[x]i reprezintã venitul în anul "i" al perioadei de reglementare [x], pentru activitatea de transport, respectiv pentru activitatea de înmagazinare subteranã;
    VT(t,ds)[x]i reprezintã venitul total în anul "i" al perioadei de reglementare [x], pentru activitatea de transport, respectiv pentru activitatea de înmagazinare subteranã;
    VRT(t,ds)[x]i reprezintã venitul reglementat total în anul "i" al perioadei de reglementare [x], pentru activitatea de transport, respectiv pentru activitatea de înmagazinare subteranã;
    CST(t,ds)[x]i reprezintã costurile totale preluate direct în anul "i" al perioadei de reglementare [x], pentru activitatea de transport, respectiv pentru activitatea de înmagazinare subteranã;
    b) în cazul activitãţii de distribuţie, respectiv de furnizare reglementatã, la nivelul veniturilor unitare, cu urmãtoarea formulã:

    VA(d,fr)[x]i = VU(d,fr)[x]i = VRU(d,fr)[x]i + CSU(d,fr)[x]i,

    unde:
    VA(d,fr)[x]i reprezintã venitul unitar în anul "i" al perioadei de reglementare [x], pentru activitatea de distribuţie, respectiv pentru activitatea de furnizare reglementatã;
    VU(d,fr)[x]i reprezintã venitul total unitar în anul "i" al perioadei de reglementare [x], pentru activitatea de distribuţie, respectiv pentru activitatea de furnizare reglementatã;
    VRU(d,fr)[x]i reprezintã venitul reglementat unitar în anul "i" al perioadei de reglementare [x], pentru activitatea de distribuţie, respectiv pentru activitatea de furnizare reglementatã;
    CSU(d,fr)[x]i reprezintã costurile unitare preluate direct în anul "i" al perioadei de reglementare [x], pentru activitatea de distribuţie, respectiv pentru activitatea de furnizare reglementatã.
    (4) Venitul aferent anului "i" al perioadei de reglementare [x] stã la baza determinãrii tarifelor pentru anul "i" al perioadei de reglementare [x], pe care titularii de licenţã sunt îndreptãţiţi sã le practice în contractele de prestare a serviciilor de transport, de înmagazinare subteranã sau de distribuţie, respectiv a preţurilor finale reglementate pentru activitatea de furnizare reglementatã.
    ART. 33
    (1) Venitul de bazã acoperã costurile titularului de licenţã necesare desfãşurãrii, într-o manierã prudentã, a activitãţii reglementate în primul an al perioadei de reglementare. Costurile sunt recunoscute de ANRE în conformitate cu principiile şi regulile din prezenta metodologie.
    (2) În venitul de bazã nu sunt incluse costurile preluate direct.
    ART. 34
    (1) Formula generalã pentru calculul venitului de bazã în primul an al perioadei de reglementare, pentru oricare titular de licenţã şi/sau activitate reglementatã, este urmãtoarea:

    VB[o] = OPEX[o] + RoR * RAB[o] + AR[o] + DV[o],

    unde:
    VB[o] reprezintã venitul de bazã, calculat ca venit total necesar titularului de licenţã în primul an al perioadei de reglementare;
    OPEX[o] reprezintã cheltuielile operaţionale totale ale titularului de licenţã estimate pentru primul an al perioadei de reglementare;
    RoR reprezintã rata reglementatã a rentabilitãţii, recunoscutã de ANRE pentru fiecare activitate reglementatã;
    RAB[o] reprezintã valoarea reglementatã a activelor reprezentând valoarea imobilizãrilor corporale şi necorporale la începutul primului an al perioadei de reglementare, inclusiv capitalul de lucru, recunoscutã de ANRE;
    AR[o] reprezintã amortizarea reglementatã a imobilizãrilor corporale şi necorporale, recunoscutã de ANRE pentru primul an al perioadei de reglementare;
    DV[o] reprezintã componentã de redistribuire între titularul de licenţã şi consumatori a sporului de eficienţã economicã realizatã pe parcursul precedentei perioade de reglementare. Pentru prima perioadã de reglementare aceastã valoare a fost nulã.
    (2) În primul an al fiecãrei perioade de reglementare, venitul reglementat se determinã pe baza venitului de bazã VB[x]1 dupã urmãtoarele relaţii de calcul:
    a) în cazul activitãţii de transport, respectiv de înmagazinare subteranã, venitul reglementat total aferent activitãţii de transport, respectiv de înmagazinare subteranã, este egal cu venitul de bazã calculat pentru respectiva activitate, conform art. 34 alin. (1), astfel:

    VRT(t,ds)[x]1 = VB(t,ds)[x]1,

    unde:
    VRT(t,ds)[x]1 reprezintã venitul reglementat total în primul an "i = 1" al perioadei de reglementare [x], pentru activitatea de transport, respectiv pentru activitatea de înmagazinare subteranã;
    VB(t,ds)[x]1 reprezintã venitul de bazã aferent activitãţii de transport, respectiv de înmagazinare subteranã, calculat potrivit art. 34 alin. (1) şi celorlalte prevederi ale metodologiei, pentru perioada de reglementare [x];
    b) în cazul activitãţilor de distribuţie, respectiv de furnizare reglementatã, venitul reglementat unitar este egal cu venitul de bazã calculat pentru respectiva activitate, conformart. 34 alin. (1), împãrţit la cantitatea totalã de gaze naturale estimatã a fi distribuitã, respectiv furnizatã în primul an al perioadei de reglementare:

    VRU(d, fr)[x]1 = VB(d, fr)[x]1/Q(d, fr)[x]1,

    unde:
    VRU(d, fr)[x]1 reprezintã venitul reglementat unitar în primul an "i = 1" al perioadei de reglementare [x], pentru activitatea de distribuţie, respectiv de furnizare reglementatã;
    VB(d, fr)[x]1 reprezintã venitul de bazã aferent activitãţii de distribuţie, respectiv de furnizare reglementatã, calculat potrivit art. 34 alin. (1) şi celorlalte prevederi ale metodologiei, pentru perioada de reglementare [x];
    Q(d, fr)[x]1 reprezintã cantitatea de gaze naturale estimatã a fi distribuitã, respectiv a fi furnizatã în regim reglementat, în primul an "i = 1" al perioadei de reglementare [x], mãsuratã la consumator, fãrã a fi incluse consumurile tehnologice ale operatorului sistemului de distribuţie.
    Cantitatea de gaze naturale estimatã a fi distribuitã, respectiv a fi furnizatã în regim reglementat, în primul an "i = 1" al perioadei de reglementare [x], se fundamenteazã de cãtre operatorul licenţiat de distribuţie, respectiv de cãtre titularul de licenţã care realizeazã furnizarea reglementatã. Prognoza privind cantitãţile estimate şi fundamentarea acesteia se înainteazã ANRE odatã cu înaintarea fundamentãrilor privind stabilirea venitului de bazã [conform art. 127 alin. (1)]. Estimarea cantitãţilor se realizeazã în condiţiile standard de presiune, temperaturã şi de calitate a gazelor naturale prevãzute în Ordinul preşedintelui ANRE nr. 62/2008, cu modificãrile ulterioare.
    ANRE are dreptul sã cearã sau sã propunã revizuirea prognozelor înaintate, urmând ca în calculul venitului reglementat unitar - VRU(d,fr)[x]1, cantitatea de gaze naturale - Q(d,fr)[x]1 sã se stabileascã de comun acord cu titularul de licenţã.
    ART. 35
    (1) Elementele care definesc venitul de bazã, pentru oricare dintre perioadele de reglementare, se determinã conform regulilor stabilite prin prezenta metodologie şi sunt recunoscute de ANRE la fundamentarea venitului de bazã numai în mãsura în care respectã aceste reguli.
    (2) Începând cu a treia perioadã de reglementare, pentru operatorii care desfãşoarã activitãţi de transport, înmagazinare subteranã sau distribuţie a gazelor naturale, ANRE poate lua în considerare la stabilirea venitului de bazã şi a venitului reglementat total, respectiv a venitului reglementat unitar investiţiile estimate a se realiza în fiecare an al perioadei de reglementare, pe baza planului de investiţii avizat de ANRE.
    ART. 36
    Sporul de eficienţã economicã realizat anual în perioada de reglementare este calculat ca diferenţã pozitivã între nivelul costurilor de operare (OPEX) aflate sub controlul titularului de licenţã, permis de ANRE în respectivul an al perioadei de reglementare, şi nivelul costurilor efectiv realizate de titularul de licenţã în acelaşi an. În calculul sporului de eficienţã nu este inclus consumul tehnologic.
    ART. 37
    La sfârşitul perioadei de reglementare, ANRE analizeazã informaţiile transmise de titularul de licenţã privind sporurile de eficienţã realizate şi cuantificã valoarea acestora pentru fiecare an al perioadei de reglementare.
    ART. 38
    (1) Sporurile anuale de eficienţã economicã, determinate conform art. 36, vor fi pãstrate de acesta pentru o perioadã de 5 ani, începând cu anul în care au fost obţinute.
    (2) Actualizarea sporurilor de eficienţã economicã realizate de titularul de licenţã în fiecare an al perioadei de reglementare se realizeazã în mod similar cu modalitatea de actualizare a veniturilor amânate.
    (3) Prin excepţie de la alin. (1), pentru cea de a doua perioadã de reglementare, sporurile de eficienţã obţinute din desfãşurarea activitãţilor reglementate determinate pentru fiecare an al celei de-a doua perioade de reglementare vor fi cumulate la sfârşitul acestei perioade, iar valoarea rezultatã vafi compensatã cu valoarea veniturilor amânate recunoscute de ANRE pentru cea de a doua perioadã de reglementare. Modalitatea şi perioada de recuperare a eventualelor diferenţe rezultate din procesul de compensare vor fi stabilite cu fiecare titular de licenţã.
    (4) Veniturile amânate reprezintã diferenţa dintre valoarea venitului pe care un titular de licenţã este îndreptãţit sã îl realizeze anual pentru desfãşurarea unei activitãţi reglementate, într-o manierã prudentã, conform prevederilor prezentei metodologii, şi valoarea venitului realizat prin aplicarea tarifelor şi preţurilor în vigoare în anul de reglementare. Se considerã venit amânat şi valoarea rezultatã ca diferenţã între costurile de achiziţie determinate pe baza sumei fixe unitare estimate de ANRE pentru acoperirea costurilor legate de achiziţia gazelor naturale, inclusiv serviciile aferente, destinate revânzãrii în cadrul activitãţii de furnizare reglementatã şi costurile cu achiziţia gazelor efectiv realizate şi recunoscute conform prezentei metodologii operatorului care realizeazã furnizarea reglementatã pentru anul respectiv.
    ART. 39
    Pentru activitatea de furnizare reglementatã, la determinarea venitului total, costurile pentru achiziţia gazelor naturale, inclusiv costurile serviciilor, nu se includ în cheltuielile de operare (OPEX).

    Suma fixã unitarã pentru acoperirea costurilor de achiziţie a gazelor naturale
    ART. 40
    (1) Suma fixã unitarã - CUG(fr) pentru acoperirea costurilor de achiziţie a gazelor naturale, inclusiv serviciile aferente, destinate revânzãrii în cadrul activitãţii de furnizare reglementatã se determinã de cãtre ANRE la începutul fiecãrui trimestru/an al perioadei de reglementare. Cantitãţile ce sunt luate în calcul sunt cele destinate exclusiv furnizãrii în regim reglementat.
    (2) La calculul sumei fixe unitare, costurile aferente gazelor naturale din depozite, ca marfã, sunt incluse în costurile generale de achiziţie a gazelor naturale din import sau din intern, în funcţie de originea lor. Cantitãţile de gaze naturale transportate se referã atât la cantitãţile de gaze naturale ce sunt transportate direct (fãrã a mai fi înmagazinate) de la producãtori sau din import la utilizatori, cât şi la cantitãţile transportate pentru aceştia provenind din depozitele subterane.
    (3) Termenii formulei generale de calcul a CUG(fr) se determinã astfel:
    a) costul gazelor naturale din import:

                          r
    Q(fr)[imp] * P[imp] = \f2Σ (q[v](fr)[imp] * P[v][imp]),
                         v=1


    unde:
    q[v](fr)[imp] reprezintã cantitatea de gaze naturale achiziţionate din import provenind din contractul de import [v], destinatã furnizãrii reglementate, fie cã aceste cantitãţi sunt livrate direct utilizatorilor, pe mãsurã ce sunt importate, fie cã sunt extrase dintr-un depozit de înmagazinare subteranã în care au fost stocate anterior livrãrii;
    P[v][imp] reprezintã preţul unitar, exprimat în lei/MWh, aferent fiecãrei cantitãţi q[v](fr)[imp].
    Preţul unitar P[v][imp] luat în calcul la determinarea costului gazelor naturale din import este considerat în condiţii de livrare DAF România, cu toate taxele şi comisioanele vamale, precum şi comisionul importatorului incluse.
    Costul transportului pe parcursul extern, precum şi orice alte taxe, alte obligaţii legale şi/sau alte costuri de orice naturã implicate de acest transport sunt considerate incluse în preţul de import.
    Costul transportului pe parcursul intern, precum şi orice alte taxe, alte obligaţii legale şi/sau alte costuri de orice naturã implicate de acest transport nu sunt considerate incluse în preţulunitar P[v][imp] şi sunt recunoscute în mãsura în care existã obligaţia legalã de platã a acestora şi/sau sunt realizate în mod prudent şi rezonabil;
    b) costul gazelor naturale din producţia internã:

                          t
    Q(fr)[int] * P[int] = \f2Σ (q(fr)[w][int] * P[w][int]),
                         w=1


    unde:
    q(fr)[w][int] reprezintã cantitatea de gaze naturale achiziţionatã din producţia internã provenind din contractul [w], destinatã furnizãrii reglementate, fie cã aceasta este livratã direct utilizatorilor, pe mãsurã ce producãtorii le injecteazã în sistemul naţional de transport/sistemul de distribuţie, fie cã este extrasã dintr-un depozit de înmagazinare subteranã în care a fost stocatã anterior livrãrii;
    p[w][int] reprezintã preţul unitar, exprimat în lei/MWh, aferent fiecãrei cantitãţi q[w](fr)[int].
    Preţul unitar p[w][int] luat în calcul la determinarea costului gazelor naturale din producţia internã este considerat la robinetul de ieşire din staţia/panoul de mãsurare al producãtorului.
    Costul transportului în şi/sau între perimetrele de exploatare, precum şi orice alte taxe, alte obligaţii legale şi/sau alte costuri de orice naturã implicate de acest transport, inclusiv uscarea, tratarea şi/sau comprimarea gazelor naturale, precum şi/sau orice alte operaţiuni efectuate de producãtor pentru sau în legãturã cu producţia şi livrarea acestora pânã la robinetul de ieşire din staţia/panoul de mãsurare al producãtorului, sunt considerate incluse în preţ.
    Costul transportului de la staţia/panoul de mãsurare al producãtorului pânã la robinetul de ieşire din staţia de reglare-mãsurare-predare la consumator/operatorul sistemului de distribuţie, precum şi orice alte taxe, alte obligaţii legale şi/sau alte costuri de orice naturã implicate de acest transport nu sunt considerate incluse în preţul unitar p[w][int] şi sunt recunoscute în mãsura în care existã obligaţia legalã de platã a acestora şi/sau sunt realizate în mod prudent şi rezonabil;
    c) costul transportului gazelor naturale destinate furnizãrii în regim reglementat:

                      r t
    Q(fr)[t] * T[t] = \f2Σ (q(fr)[v][imp] * T[t][v]) + Σ (q(fr)[w][int] * T[t][w]),
                     v=1 w=1


    unde:
    T[t][v] şi T[t][w] reprezintã tarifele reglementate pentru serviciile de transport, corespunzãtoare cantitãţilor de gaze naturale din import q(fr)[v][imp], respectiv din producţia internã q(fr)[w][int] estimate a fi transportate;
    q(fr)[v][imp] reprezintã cantitatea de gaze naturale achiziţionatã din import, provenind din contractul de import [v], destinatã furnizãrii reglementate, fie cã aceste cantitãţi sunt livrate direct utilizatorilor, pe mãsurã ce sunt importate, fie cã sunt extrase dintr-un depozit de înmagazinare subteranã în care au fost stocate anterior livrãrii;
    q(fr)[w][int] reprezintã cantitatea de gaze naturale achiziţionatã din producţia internã provenind din contractul [w], destinatã furnizãrii reglementate, fie cã aceste cantitãţi sunt livrate direct utilizatorilor, pe mãsurã ce producãtorii le injecteazã în sistemul naţional de transport, fie cã sunt extrase dintr-un depozit de înmagazinare subteranã în care au fost stocate anterior livrãrii;
    d) costul serviciilor de înmagazinare a gazelor naturale, destinate furnizãrii în regim reglementat:

                        r t
    Q(fr)[ds] * T[ds] = \f2Σ % q(fr)[v][imp] * T[ds][v] + Σ % q(fr)[w][int] * T[ds][w],
                       v=1 w=1


    unde:
    T[ds][v] şi T[ds][w] reprezintã tarifele pentru serviciile de înmagazinare subteranã aferente unei pãrţi din cantitãţile de gaze naturale din import q(fr)[v][imp], respectiv din producţia internã q(fr)[w][int], estimate a fi extrase din depozitele subterane în vederea furnizãrii reglementate;
    % q(fr)[v][imp] reprezintã cota-parte din cantitatea de gaze naturale din import provenind din contractul de import [v], destinatã furnizãrii reglementate, estimatã a fi stocatã în depozitele de înmagazinare subteranã;
    % q(fr)[w][int] reprezintã cota-parte din cantitatea de gaze naturale din producţia internã provenind din contractul [w], destinatã furnizãrii reglementate, estimatã a fi stocatã în depozitele de înmagazinare subteranã.
    (4) Suma fixã unitarã - CUG(fr), stabilitã la începutul fiecãrui trimestru/an al perioadei de reglementare pentru acoperirea costurilor legate de achiziţia gazelor naturale, va putea fi recalculatã de ANRE pe parcursul anului, în situaţia în care modificãri ale preţurilor gazelor naturale din producţia internã sau din import, respectiv ale tarifelor reglementate, induc o variaţie mai mare de +/- 5% a sumei fixe unitare.
    ART. 41
    (1) Suma fixã unitarã pentru acoperirea costurilor legate de achiziţia gazelor naturale se estimeazã pentru fiecare trimestru/an al perioadei de reglementare, anterior începerii acestuia, pe baza urmãtoarelor elemente:
    a) prognoza privind cererea totalã de gaze naturale, cererea consumatorilor finali aferentã activitãţii de furnizare reglementatã;
    b) prognoza privind structura surselor de gaze naturale din producţia internã şi din import, necesare acoperirii cererii totale;
    c) prognoza privind partea din cantitãţile de gaze naturale destinate revânzãrii în cadrul activitãţii de furnizare reglementatã ce urmeazã a fi transportatã şi/sau înmagazinatã;
    d) prognoza privind evoluţia preţurilor de achiziţie a gazelor naturale din import, inclusiv comisioanele vamale şi altele asemenea;
    e) prognoza privind evoluţia preţurilor de achiziţie a gazelor naturale din producţia internã, în corelare cu politica energeticã a României;
    f) tarifele pentru serviciile de transport şi înmagazinare subteranã.
    (2) Suma fixã unitarã pentru acoperirea costurilor legate de achiziţia gazelor naturale nu include accize, acestea fiind calculate şi înscrise distinct în factura fiscalã, în conformitate cu prevederile legale.
    (3) Prognozele privind structura surselor de gaze naturale din producţia internã şi din import, care stau la baza estimãriisumei fixe unitare pentru acoperirea costurilor legate de achiziţia gazelor naturale, menţionate la alin. (1) lit. b), se elaboreazã distinct de cãtre ANRE, începând cu data de 1 iulie 2011, dupã cum urmeazã:
    a) pentru consumatorii casnici şi producãtorii de energie termicã, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizatã la producerea de energie termicã în centralele de cogenerare şi în centralele termice destinatã consumului populaţiei;
    b) pentru consumatorii noncasnici de gaze naturale, cu excepţia producãtorilor de energie termicã, pentru cantitatea de gaze naturale utilizatã la producerea de energie termicã în centralele de cogenerare şi în centralele termice care este destinatã consumului populaţiei.
    (4) Începând cu data de 1 iulie 2011, corespunzãtor fiecãrei structuri de amestec import-intern, ANRE stabileşte sumele fixe unitare CUG(fr), conform prevederilor prezentei metodologii.
    ART. 42
    (1) Formula generalã de calcul al sumei fixe unitare pentru acoperirea costurilor legate de achiziţia gazelor naturale, destinate revânzãrii în cadrul activitãţii de furnizare reglementatã, este urmãtoarea:


              Q(fr)[imp] * P[imp] + Q(fr)[int] * P[int] + Q(fr)[t] * T[t] + Q(fr)[ds] * T[ds]
    CUG(fr) = -------------------------------------------------------------------------------,
                                      Q(fr)[imp] + Q(fr)[int]


    unde:
    Q(fr)[imp] reprezintã cantitatea trimestrialã/anualã de gaze naturale din import;
    Q(fr)[int] reprezintã cantitatea trimestrialã/anualã de gaze naturale din producţia internã;
    Q(fr)[t] reprezintã cantitatea trimestrialã/anualã de gaze naturale transportatã;
    Q(fr)[ds] reprezintã cantitatea trimestrialã/anualã de gaze naturale înmagazinatã în depozite subterane;
    P[imp] reprezintã preţul mediu ponderat de import;
    P[int] reprezintã preţul mediu ponderat al producţiei interne;
    T[t] reprezintã tariful reglementat pentru serviciile de transport;
    T[ds] reprezintã tariful reglementat pentru serviciile de înmagazinare subteranã.
    (2) Cantitãţile de gaze naturale Q(fr)[imp] şi Q(fr)[int] sunt cantitãţile ce urmeazã a fi furnizate consumatorilor finali în regim reglementat.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Ajustarea veniturilor reglementate în perioada de reglementare

    ART. 43
    (1) Venitul reglementat este ajustat anual, pentru fiecare an al oricãrei perioade de reglementare, cu excepţia primului an [i = 1], cu urmãtoarea formulã generalã:

    VR(t,ds,d,fr)[i] = VR(t,ds,d,fr)[i-1] * [1+ RI - X(t,ds,d,fr)],

    unde:
    VR(t,ds,d,fr)[i] reprezintã venitul reglementat în anul "i" al oricãrei perioade de reglementare;
    VR(t,ds,d,fr)[i-1] reprezintã venitul reglementat în anul "i-1" al oricãrei perioade de reglementare;
    RI reprezintã rata inflaţiei estimatã de cãtre Comisia Naţionalã de Prognozã pentru anul "i";
    X(t,ds,d,fr) reprezintã rata de creştere a eficienţei economice a activitãţii, stabilitã la începutul perioadei de reglementare distinct pentru fiecare activitate şi pentru fiecare titular de licenţã. În prima perioadã de reglementare, valoarea X(t,ds,d,fr) = 0 pentru toţi titularii de licenţã.
    (2) În cadrul perioadei de reglementare, ANRE aplicã anual formule de ajustare a veniturilor titularilor de licenţã care desfãşoarã activitãţi reglementate, dupã cum urmeazã:
    a) în cazul activitãţii de transport, respectiv de înmagazinare subteranã, ajustarea se realizeazã la nivelul venitului reglementat total aferent activitãţii de transport, respectiv de înmagazinare subteranã, cu urmãtoarea formulã:

    VRT(t, ds)[i] = VRT(t,ds)[i-1] * [1+ RI - X(t,ds)],

    unde:
    VRT(t,ds)[i] reprezintã venitul reglementat total în anul "i" al perioadei de reglementare, pentru activitatea de transport, respectiv de înmagazinare subteranã;
    VRT(t,ds)[i-1] reprezintã venitul reglementat total în anul "i-1" al perioadei de reglementare, pentru activitatea de transport, respectiv de înmagazinare subteranã;
    RI reprezintã rata inflaţiei estimatã de cãtre Comisia Naţionalã de Prognozã pentru anul "i";
    X(t,ds) reprezintã rata de creştere a eficienţei economice a activitãţii de transport, respectiv de înmagazinare subteranã, stabilitã la începutul perioadei de reglementare distinct pentru fiecare activitate şi pentru fiecare operator licenţiat. În prima perioadã de reglementare, valoarea X(t,ds) a fost zero pentru toţi operatorii licenţiaţi;
    b) în cazul activitãţii de distribuţie, respectiv de furnizare reglementatã, ajustarea se realizeazã la nivelul venitului reglementat unitar aferent activitãţii de distribuţie, respectiv de furnizare reglementatã, cu urmãtoarea formulã:

    VRU(d,fr)[i] = VRU(d,fr)[i-1] * [1 + RI - X(d,fr)],

    unde:
    VRU(d,fr)[i] reprezintã venitul reglementat unitar în anul "i" al perioadei de reglementare, pentru activitatea de distribuţie, respectiv de furnizare reglementatã;
    VRU(d,fr)[i-1] reprezintã venitul reglementat unitar în anul "i-1" al perioadei de reglementare, pentru activitatea de distribuţie, respectiv de furnizare reglementatã;
    RI reprezintã rata inflaţiei estimatã de cãtre Comisia Naţionalã de Prognozã pentru anul "i";
    X(d,fr) reprezintã rata de creştere a eficienţei economice a activitãţii de distribuţie, respectiv de furnizare reglementatã, stabilitã la începutul perioadei de reglementare distinct pentru fiecare activitate şi pentru fiecare titular de licenţã. În prima perioadã de reglementare, valoarea X(d,fr) = 0 pentru toţi titularii de licenţã.

    SUBSECŢIUNEA 2.1
    Activitatea de transport

    ART. 44
    (1) Venitul anual aferent fiecãrui an al perioadei de reglementare, cu excepţia primului an "i = 1" se determinã cu urmãtoarele formule:

    VT(t)[i] = (VRT(t)[i] + CS(t)[i-1, realizat]) + CE(t)[i] + DeltaDP(t)[i] + DeltaCS(t)[i-1] + DeltaVRT(t)[i-1] + DeltaINV(t)[i-1],

    unde:
    VT(t)[i] reprezintã venitul total în anul "i" al oricãrei perioade de reglementare, pentru activitatea de transport;
    VRT(t)[i] reprezintã venitul reglementat total în anul "i" al oricãrei perioade de reglementare, pentru activitatea de transport;
    CS(t)[i-1, realizat] reprezintã costurile preluate direct realizate în anul "i-1";
    DeltaCS(t)[i-1] reprezintã diferenţa dintre costurile preluate direct efectiv realizate în anul "i-1" şi cele incluse în venitul total în anul "i-1", conform celor explicitate în art. 118;
    CE(t)[i] reprezintã costuri neprevãzute, realizate în anul "i-1", datorate apariţiei unor factori imprevizibili, externi şi în afara controlului operatorului licenţiat, explicitate în art. 117. Costurile neprevãzute se determinã cu formula:

    CE(t)[i] = [1+ RoR(t)] * CE(t)[i-1];

    DeltaDP(t)[i] reprezintã diferenţa dintre valoarea maximã recunoscutã de ANRE în costurile operatorului licenţiat, pentru plata unor despãgubiri, penalitãţi sau altele asemenea, rezultând din standardul de performanţã al activitãţii, şi cea recunoscutã pentru anul "i-1". Costurile de aceastã naturã se includ în formula de calcul al venitului de bazã şi în formulele de ajustare anuale, dupã elaborarea standardelor de performanţã specifice. La determinarea valorii DeltaDP(t)[i] vor fi considerate costurile de aceastã naturã incluse în venitul de bazã, ajustate anual prin formula [1+RI-X(ds)], şi costurile estimate pentru anul "i", având în vedere stimularea operatorilor licenţiaţi în reducerea anualã a acestei categorii de costuri. Valoarea procentului de reducere anualã a sumelor recunoscute de cãtre ANRE cu titlu de despãgubiri, penalitãţi sau altele asemenea, rezultând din standardul de performanţã al activitãţii, se stabileşte la începutul perioadelor de reglementare;
    DeltaVRT(t)[i-1] reprezintã componentã de corecţie a venitului reglementat total, calculatã ca diferenţã între venitul reglementat total în anul "i-1" şi cel efectiv realizat în acelaşi an, ajustatã cu rata reglementatã a rentabilitãţii capitalului, pe baza formulei:

    DeltaVRT(t)[i-1] = [1+RoR(t)] * (VRT(t)[i-1] - VRT(t)[i-1, realizat]);

    DeltaINV(t)[i-1] reprezintã componentã de corecţie pentru capitalul investit în anul "i-1"; se calculeazã astfel:

                                               INVI(t)[i-1]
    DeltaINV(t)[i-1] = INVI(t)[i-1] * RoR(t) + ------------,
                                                   n


    unde:
    INVI(t)[i-1] reprezintã valoarea imobilizãrilor corporale şi necorporale puse în funcţiune în anul "i-1";
    RoR(t) reprezintã rata reglementatã a rentabilitãţii în perioada de reglementare, pentru activitatea de transport reglementatã;
    n reprezintã durata reglementatã de amortizare a imobilizãrilor corporale şi necorporale puse în funcţiune, exprimatã în ani.
    La ajustarea venitului reglementat în perioada de reglementare valoarea capitalului de lucru recunoscutã în cheltuielile de capital ale operatorului licenţiat la începutul perioadei de reglementare va fi ajustatã cu valoarea provizioanelor constituite pentru riscul de neîncasare a creanţelor comerciale, în limita creanţelor comerciale care, cu toate eforturile managementului operatorilor licenţiaţi, nu au putut fi recuperate din motive obiective, din cauza falimentului clientului în baza unei decizii judecãtoreşti rãmase definitivã şi irevocabilã.
    (2) Pentru cea de-a doua perioadã de reglementare, valoarea componentei DeltaDP(t)[i], reprezentând diferenţa dintre valoarea maximã recunoscutã de ANRE în costurile operatorului licenţiat, pentru plata unor despãgubiri, penalitãţi sau altele asemenea, rezultând din standardul de performanţã al activitãţii, şi cea recunoscutã pentru anul "i-1", este zero.

    SUBSECŢIUNEA 2.2
    Activitatea de înmagazinare subteranã

    ART. 45
    (1) Venitul anual aferent fiecãrui an al perioadei de reglementare, cu excepţia primului an "i = 1", se determinã cu urmãtoarele formule:

    VT(ds)[i] = (VRT(ds)[i] + CS(ds)[i-1, realizat]) + CE(ds)[i] + DeltaDP(ds)[i] + DeltaCS(ds)[i-1] + DeltaVRT(ds)[i-1] + DeltaINV(ds)[i-1],


    unde:
    VT(ds)[i] reprezintã venitul total în anul "i" al oricãrei perioade de reglementare, pentru activitatea de înmagazinare subteranã;
    VRT(ds)[i] reprezintã venitul reglementat total în anul "i" al oricãrei perioade de reglementare, pentru activitatea de înmagazinare subteranã;
    CS(ds)[i-1, realizat] reprezintã costurile preluate direct realizate în anul "i-1";
    CE(ds)[i] reprezintã costuri neprevãzute, realizate în anul "i-1", datorate apariţiei unor factori imprevizibili, externi şi în afara controlului operatorului licenţiat, explicitate în art. 117. Costurile neprevãzute se determinã cu formula:

    CE(ds)[i] = [1+ RoR(ds)] * CE(ds)[i-1];


    DeltaDP(ds)[i] reprezintã diferenţa dintre valoarea maximã recunoscutã de ANRE în costurile operatorului licenţiat, pentru plata unor despãgubiri, penalitãţi sau altele asemenea, rezultând din standardul de performanţã al activitãţii, şi cea recunoscutã pentru anul "i-1". Costurile de aceastã naturã se includ în formula de calcul al venitului de bazã şi în formulele de ajustare anuale, dupã elaborarea standardelor de performanţã specifice. La determinarea valorii DeltaDP[i](ds) vor fi considerate costurile de aceastã naturã incluse în venitul de bazã, ajustate anual prin formula [1+RI-X(ds)], şi costurile estimate pentru anul "i", având în vedere stimularea operatorilor licenţiaţi în reducerea anualã a acestei categorii de costuri. Valoarea procentului de reducere anualã a sumelor recunoscute de cãtre ANRE cu titlu de despãgubiri, penalitãţi sau altele asemenea rezultând din standardul de performanţã al activitãţii se stabileşte la începutul perioadelor de reglementare;
    DeltaCS(ds)[i-1) reprezintã diferenţa dintre costurile preluate direct efectiv realizate în anul "i-1" şi cele incluse în venitul total în anul "i-1", conform celor explicitate în art. 118;
    DeltaVRT(ds)[i-1] reprezintã componentã de corecţie a venitului reglementat total, calculatã ca diferenţã între venitul reglementat total în anul "i-1" şi cel efectiv realizat în acelaşi an, ajustatã cu rata reglementatã a rentabilitãţii capitalului, pe baza formulei:

    DeltaVRT(ds)[i-1] = [1+RoR(ds)] * (VRT(ds)[i-1] - VRT(ds)[i-1, realizat]);


    DeltaINV(ds)[i-1] reprezintã componentã de corecţie pentru capitalul investit în anul "i-1"; se calculeazã astfel:

                                                   INVI(ds)[i-1]
    DeltaINV(ds)[i-1] = INVI(ds)[i-1] * RoR(ds) + ─────────────── ,
                                                         n


    unde:
    INVI(ds)[i-1] reprezintã valoarea imobilizãrilor corporale şi necorporale puse în funcţiune în anul "i-1";
    RoR(ds) reprezintã rata reglementatã a rentabilitãţii în perioada de reglementare, pentru activitatea de înmagazinare subteranã;
    n reprezintã durata reglementatã de amortizare a imobilizãrilor corporale şi necorporale puse în funcţiune, exprimatã în ani.
    La ajustarea venitului reglementat în perioada de reglementare valoarea capitalului de lucru recunoscutã în cheltuielile de capital ale operatorului licenţiat la începutul perioadei de reglementare va fi ajustatã cu valoarea provizioanelor constituite pentru riscul de neîncasare a creanţelor comerciale, în limita creanţelor comerciale care, cu toate eforturile managementului operatorilor licenţiaţi, nu au putut fi recuperate din motive obiective, din cauza falimentului clientului în baza unei decizii judecãtoreşti rãmase definitivã şi irevocabilã.
    (2) Pentru cea de-a doua perioadã de reglementare, valoarea componentei DeltaDP(ds)[i], reprezentând diferenţa dintre valoarea maximã recunoscutã de ANRE în costurile operatorului licenţiat, pentru plata unor despãgubiri, penalitãţi sau altele asemenea, rezultând din standardul de performanţã al activitãţii, şi cea recunoscutã pentru anul "i-1", este zero.

    SUBSECŢIUNEA 2.3
    Activitatea de distribuţie

    ART. 46
    (1) Venitul anual aferent fiecãrui an al perioadei de reglementare, cu excepţia primului an "i = 1", se determinã cu urmãtoarele formule:

    VU(d)[i] = (VRU(d)[i] + CSU(d)[i-1, realizat]) + CEU(d)[i] + DeltaDPU(d)[i] + DeltaCSU(d)[i-1] + DeltaINVU(d)[i-1],


    unde:
    VU(d)[i] reprezintã venitul unitar în anul "i" al perioadei de reglementare, pentru activitatea de distribuţie;
    VRU(d)[i] reprezintã venitul reglementat unitar în anul "i" al perioadei de reglementare, pentru activitatea de distribuţie;
    CSU(d)[i-1, realizat] reprezintã costurile unitare preluate direct realizate în anul "i-1";
    CEU(d)[i] reprezintã costuri unitare neprevãzute, realizate în anul "i-1", datorate apariţiei unor factori imprevizibili, externi şi în afara controlului operatorului licenţiat, explicitate în art. 117. Costurile unitare neprevãzute se determinã cu formula:

    CEU(d)[i] = [1+ RoR(d)] * CE(d)[i-1]/Q(d)[i],


    unde:
    CE(d)[i-1) reprezintã costuri totale neprevãzute, realizate în anul "i-1" din activitatea de distribuţie;
    Q(d)[i] reprezintã cantitatea de gaze naturale ce urmeazã a fi distribuitã în anul "i";
    RoR(d) reprezintã rata reglementatã a rentabilitãţii în perioada de reglementare, pentru activitatea de distribuţie reglementatã;
    DeltaDPU(d)[i] reprezintã diferenţa unitarã dintre valoarea maximã recunoscutã de ANRE în costurile unitare ale operatorului licenţiat pentru plata unor despãgubiri, penalitãţi sau altele asemenea, rezultând din standardul de performanţã în anul "i", şi cea recunoscutã pentru anul "i-1". Costurile de aceastã naturã se includ în formula de calcul al venitului de bazã şi în formulele de ajustare anuale, dupã elaborarea standardelor de performanţã specifice. La determinarea valorii unitare DeltaDPU(d)[i]) vor fi considerate costurile de aceastã naturã incluse în venitul de bazã, ajustate anual prin formula [1+RI-X(ds)], şi costurile estimate pentru anul "i", având în vedere stimularea operatorilor licenţiaţi în reducerea anualã a acestei categorii de costuri. Valoarea procentului de reducere anualã a sumelor recunoscute de cãtre ANRE cu titlu de despãgubiri, penalitãţi sau altele asemenea, rezultând din standardul de performanţã al activitãţii, se stabileşte la începutul perioadelor de reglementare;
    DeltaCSU(d)[i-1] reprezintã diferenţa unitarã dintre costurile preluate direct efectiv realizate în anul "i-1" şi cele incluse în venitul total în anul "i-1", conform celor explicitate în art. 118;
    DeltaINVU(d)[i-1] reprezintã componenta de corecţie pentru capitalul investit în anul "i-1", calculatã astfel:

                                                 INVI(d)[i-1]
    DeltaINVU(d)[i-1] = INVI(d)[i-1] * RoR(d) + ─────────────── ,
                                                       n


    unde:
    INVI(d)[i-1] reprezintã valoarea imobilizãrilor corporale şi necorporale puse în funcţiune în anul "i-1";
    RoR(d) reprezintã rata reglementatã a rentabilitãţii în perioada de reglementare, pentru activitatea de distribuţie reglementatã;
    n reprezintã durata reglementatã de amortizare a imobilizãrilor corporale şi necorporale puse în funcţiune, exprimatã în ani.
    Fundamentarea cantitãţilor estimate a fi distribuite Qd[i] se realizeazã de cãtre operatorul licenţiat care realizeazã distribuţia. ANRE are dreptul sã cearã sau sã propunã revizuirea prognozelor înaintate, urmând ca în calculul venitului unitar în anul "i" - VU(d)[i] cantitatea de gaze naturale Qd[i] sã se stabileascã de comun acord cu operatorul licenţiat.
    La ajustarea venitului reglementat în perioada de reglementare, valoarea capitalului de lucru recunoscutã în cheltuielile de capital ale operatorului licenţiat la începutul perioadei de reglementare va fi ajustatã cu valoarea provizioanelor constituite pentru riscul de neîncasare a creanţelor comerciale, în limita creanţelor comerciale care, cu toate eforturile managementului operatorilor licenţiaţi, nu au putut fi recuperate din motive obiective, din cauza falimentului clientului în baza unei decizii judecãtoreşti rãmase definitivã şi irevocabilã.
    (2) Pentru cea de-a doua perioadã de reglementare, valoarea componentei DeltaDPU(ds)[i], reprezentând diferenţa dintre valoarea maximã recunoscutã de ANRE în costurile operatorului licenţiat, pentru plata unor despãgubiri, penalitãţi sau altele asemenea, rezultând din standardul de performanţã al activitãţii, şi cea recunoscutã pentru anul "i-1", este zero.
    (3) În situaţia în care diferenţa dintre cantitatea estimatã şi cea efectiv distribuitã este substanţial diferitã, la ajustarea venitului anual se va include, în limitele acceptate de ANRE, şi factorul de ajustare DeltaVU(d)[i-1], calculat dupã formula urmãtoare:

    DeltaVU(d)[i-1] = [1+RI] * (VTU(d)[i-1] - VTU(d)[i-1] * Q(d)[i-1]/Q(d)[i-1, realizat]),


    unde:
    DeltaVU(d)[i-1] reprezintã diferenţa unitarã de venit datoratã variaţiei dintre cantitatea estimatã şi cea efectiv distribuitã în anul "i-1";
    RI reprezintã rata inflaţiei estimatã de cãtre Comisia Naţionalã de Prognozã pentru anul "i";
    VTU(d)[i-1] reprezintã venitul total unitar permis în anul "i-1";
    Q(d)[i-1, realizat] reprezintã cantitatea de gaze naturale efectiv distribuitã în anul "i-1".

    SUBSECŢIUNEA 2.4
    Activitatea de furnizare reglementatã

    ART. 47
    (1) Venitul anual aferent fiecãrui an al perioadei de reglementare, cu excepţia primului an "i = 1", se determinã cu urmãtoarele formule:

    VU(fr)[i] = (VRU(fr)[i] + CSU(fr)[i-1, realizat]) + CEU(fr)[i] + DeltaDPU(fr)[i] + DeltaCSU(fr)[i-1] + DeltaINVU(fr)[i-1],


    unde:
    VU(fr)[i] reprezintã venitul unitar în anul "i" al perioadei de reglementare, pentru activitatea de furnizare reglementatã;
    VRU(fr)[i] reprezintã venitul reglementat unitar în anul "i" al perioadei de reglementare, pentru activitatea de furnizare reglementatã;
    CSU(fr)[i-1, realizat] reprezintã costurile unitare preluate direct realizate în anul "i-1";
    CEU(fr)[i] reprezintã costuri unitare neprevãzute, realizate în anul "i-1", datorate apariţiei unor factori imprevizibili, externi şi în afara controlului titularului de licenţã, explicitate în art. 117. Costurile unitare neprevãzute se determinã cu formula:

    CEU(fr)[i] = CE(fr)[i-1]/Q(fr)[i] * [1+ RoR(fr)],


    unde:
    CE(fr)[i-1] reprezintã costuri totale neprevãzute, realizate în anul "i-1" din activitatea de furnizare reglementatã;
    Q(fr)[i] reprezintã cantitatea de gaze naturale ce urmeazã a fi furnizatã în mod reglementat în anul "i";
    RoR(fr) reprezintã rata reglementatã a rentabilitãţii în perioada de reglementare, pentru activitatea de furnizare reglementatã;
    DeltaDPU(fr)[i] reprezintã diferenţa unitarã dintre valoarea maximã recunoscutã de ANRE în costurile unitare ale titularului de licenţã pentru plata unor despãgubiri, penalitãţi sau altele asemenea, rezultând din standardul de performanţã în anul "i", şi cea recunoscutã pentru anul "i-1". Costurile de aceastã naturã se includ în formula de calcul al venitului de bazã şi în formulele de ajustare anuale, dupã elaborarea standardelor de performanţã specifice. La determinarea valorii unitare DeltaDPU(fr)[i] vor fi considerate costurile de aceastã naturã incluse în venitul de bazã, ajustate anual prin formula [1+RI-X(fr)], şi costurile estimate pentru anul "i", având în vedere stimularea titularilor de licenţã în reducerea anualã a acestei categorii de costuri. Valoarea procentului de reducere anualã a sumelor recunoscute de cãtre ANRE cu titlu de despãgubiri, penalitãţi sau altele asemenea, rezultând din standardul de performanţã al activitãţii, se stabileşte la începutul perioadelor de reglementare;
    DeltaCSU(fr)[i-1] reprezintã diferenţa unitarã dintre costurile preluate direct efectiv realizate în anul "i-1" şi cele incluse în venitul total în anul "i-1", conform celor explicitate în art. 118;
    Delta INVU(fr)[i-1] reprezintã componenta de corecţie pentru capitalul investit în anul "i-1", calculatã astfel:

                                                    INVI(fr)[i-1]
    DeltaINVU(fr)[i-1] = INVI(fr)[i-1] * RoR(fr) + ─────────────── ,
                                                          n


    unde:
    INVI(fr)[i-1] reprezintã valoarea imobilizãrilor corporale şi necorporale puse în funcţiune în anul "i-1";
    RoR(fr) reprezintã rata reglementatã a rentabilitãţii în perioada de reglementare, pentru activitatea de furnizare reglementatã;
    n reprezintã durata reglementatã de amortizare a imobilizãrilor corporale şi necorporale puse în funcţiune, exprimatã în ani.
    Fudamentarea cantitãţilor estimate a fi furnizate în regim reglementat - Q(fr)[i] se realizeazã de cãtre titularul de licenţã care realizeazã furnizarea reglementatã. ANRE are dreptul sã cearã sau sã propunã revizuirea prognozelor înaintate, urmând ca în calculul venitului unitar în anul "i" - VU(fr)[i] cantitatea de gaze naturale Q(fr)[i] sã se stabileascã de comun acord cu titularul de licenţã.
    La ajustarea venitului reglementat în perioada de reglementare valoarea capitalului de lucru recunoscutã în cheltuielile de capital ale operatorului licenţiat la începutul perioadei de reglementare va fi ajustatã cu valoarea provizioanelor constituite pentru riscul de neîncasare a creanţelor comerciale, în limita creanţelor comerciale care, cu toate eforturile managementului operatorilor licenţiaţi, nu au putut fi recuperate din motive obiective, din cauza falimentului clientului în baza unei decizii judecãtoreşti rãmase definitivã şi irevocabilã.
    (2) Pentru cea de-a doua perioadã de reglementare, valoarea componentei DeltaDPU(fr)[i], reprezentând diferenţa dintre valoarea maximã recunoscutã de ANRE în costurile titularului de licenţã, pentru plata unor despãgubiri, penalitãţi sau altele asemenea, rezultând din standardul de performanţã al activitãţii, şi cea recunoscutã pentru anul "i-1", este zero.
    (3) În situaţia în care diferenţa dintre cantitatea estimatã şi cea efectiv furnizatã în mod reglementat este substanţial diferitã, la ajustarea venitului anual se va include, în limitele acceptate de ANRE, şi factorul de ajustare DeltaVU(fr)[i-1], calculat dupã formula urmãtoare:

    DeltaVU(fr)[i-1] = [1+RI] * (VTU(fr)[i-1] - VTU(fr)[i-1] * Q(fr)[i-1]/Q(fr)[i-1, realizat]),


    unde:
    DeltaVU(fr)[i-1] reprezintã diferenţa unitarã de venit datoratã variaţiei dintre cantitatea estimatã şi cea efectiv furnizatã în mod reglementat în anul "i-1";
    RI reprezintã rata inflaţiei estimatã de cãtre Comisia Naţionalã de Prognozã pentru anul "i";
    VTU(fr)[i-1] reprezintã venitul total unitar permis în anul "i-1";
    Q(fr)[i-1] reprezintã cantitatea de gaze naturale estimatã a fi furnizatã în mod reglementat în anul "i-1";
    Q(fr)[i-1, realizat] reprezintã cantitatea de gaze naturale efectiv furnizatã în mod reglementat în anul "i-1".

    CAP. V
    Structura preţurilor şi a tarifelor reglementate

    SECŢIUNEA 1
    Activitatea de transport

    ART. 48
    (1) Sistemul tarifar pentru activitatea de transport cuprinde un set de tarife de tipul "intrare-ieşire", stabilite pentru punctele de delimitare la intrarea în sistemul de transport în care se rezervã capacitatea, denumite în continuare puncte de intrare tarifate, şi la ieşirea din sistemul de transport în care se rezervã capacitatea, denumite în continuare puncte de ieşire tarifate, precum şi pentru utilizarea sistemului.
    (2) Metodologia de calcul, în detaliu, precum şi structura tarifului de transport de tipul "intrare-ieşire" pentru a treia perioadã de reglementare vor fi aprobate de cãtre ANRE, având la bazã propunerea înaintatã de cãtre operatorul sistemului naţional de transport.
    ART. 49
    Punctele de intrare tarifate şi punctele de ieşire tarifate pentru care se stabilesc componentele de rezervare a capacitãţilor se definesc de operatorul sistemului de transport şi se avizeazã de ANRE, având în vedere:
    a) localizarea punctelor de delimitare ale sistemului de transport;
    b) punctele prin care se realizeazã importul gazelor naturale;
    c) posibilitãţile de agregare a mai multe puncte de delimitare într-un singur punct de intrare tarifat, respectiv punct de ieşire tarifat;
    d) fluxurile de gaze naturale prin sistemul de transport, la vârf de consum şi ca medie anualã.
    ART. 50
    Componenta fixã pentru rezervarea capacitãţii în punctele de intrare tarifate RC[ti] se calculeazã diferenţiat pentru fiecare punct de intrare tarifat şi cuantificã costurile fixe legate de dezvoltarea capacitãţii în aceste puncte.
    ART. 51
    Componenta fixã pentru rezervarea capacitãţii în punctele de ieşire tarifate RC[te] se calculeazã diferenţiat pentru fiecare punct de ieşire tarifat şi cuantificã costurile fixe legate de dezvoltarea capacitãţii în aceste puncte.
    ART. 52
    Componenta volumetricã pentru utilizarea sistemului de transport V[t] cuantificã costurile generate de utilizarea sistemului, avându-se în vedere fluxurile fizice de gaze naturale din sistemul de transport, inclusiv schimburile de gaze, depozitarea în conducte şi transportul contrasens al gazelor naturale.
    ART. 53
    (1) Tariful de transport nu acoperã costurile serviciilor auxiliare utilizãrii sistemului, respectiv costurile generate de activitãţile şi operaţiunile desfãşurate de transportator pentru:
    a) dispecerizarea cantitãţilor de gaze naturale notificate de utilizatori, prin elaborarea rutelor şi aplicarea regimurilor optime de funcţionare a sistemului de transport şi managementul congestiilor de sistem;
    b) asigurarea echilibrului fizic al sistemului de transport şi corelarea continuã a intrãrilor şi ieşirilor de gaze naturale în şi din sistem, conform notificãrilor utilizatorilor.
    (2) Pentru acoperirea costurilor transportatorului generate de desfãşurarea activitãţilor descrise la alin. (1) se stabileşte tariful de dispecerizare şi echilibrare a sistemului de transport.
    ART. 54
    Tariful de dispecerizare şi echilibrare a sistemului de transport este determinat pentru fiecare sistem de transport ca tarif de tip "timbru poştal", cu o singurã componentã volumetricã, exprimatã în lei/MWh intraţi în sistemul de transport.
    ART. 55
    (1) În prima, precum şi în a doua perioadã de reglementare, pânã la introducerea sistemului de tarifare de tipul "intrare-ieşire" prevãzut la art. 48, tariful pentru serviciile de transport prin Sistemul naţional de transport este unic şi are o structurã binomialã formatã din urmãtoarele componente:
    a) RC[t] reprezintã componenta fixã pentru rezervarea capacitãţii în sistemul de transport, exprimatã în lei/MWh/h;
    b) V[t] reprezintã componenta volumetricã pentru utilizarea sistemului de transport, exprimatã în lei/MWh.
    (2) Componenta fixã pentru rezervarea capacitãţii în sistemul de transport RC[t] cuantificã costurile fixe legate de dezvoltarea capacitãţii sistemului de transport.
    (3) Componenta volumetricã pentru utilizarea sistemului de transport V[t] cuantificã costurile generate de utilizarea sistemului, inclusiv cele generate de realizarea tuturor serviciilor auxiliare utilizãrii sistemului.
    (4) Tariful de transport descris mai sus include şi tariful de dispecerizare şi echilibrare a sistemului naţional de transport.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Activitatea de înmagazinare subteranã

    ART. 56
    Tarifele pentru activitatea de înmagazinare se stabilesc pentru fiecare operator licenţiat şi/sau depozit de înmagazinare subteranã şi au urmãtoarea structurã:

    T[ds] = RC[ds] + I[ds] + E[ds],


    unde:
    T[ds] reprezintã tariful de înmagazinare;
    RC[ds] reprezintã componenta fixã pentru rezervarea capacitãţii în depozitul subteran, exprimatã în lei/MWh/ciclu complet de înmagazinare;
    I[ds] reprezintã componenta volumetricã pentru injecţia gazelor naturale în depozitul subteran, exprimatã în lei/MWh;
    E[ds] reprezintã componenta volumetricã pentru extracţia gazelor naturale din depozitul subteran, exprimatã în lei/MWh.
    ART. 57
    Componenta fixã pentru rezervarea capacitãţii în depozitul subteran RC[ds] cuantificã costurile fixe generate de rezervarea de capacitate în depozitul subteran pe durata unui ciclu complet de înmagazinare.
    ART. 58
    Componenta volumetricã pentru injecţia gazelor naturale în depozitul subteran I[ds] cuantificã costurile variabile generate de preluarea gazelor naturale, mãsurarea, tratarea şi vehicularea acestora prin facilitãţile de suprafaţã şi introducerea în depozitul subteran.
    ART. 59
    Componenta volumetricã pentru extracţia gazelor naturale din depozitul subteran E[ds] cuantificã costurile generate de scoaterea gazelor naturale din depozitul subteran, tratarea, vehicularea şi mãsurarea acestora prin facilitãţile de suprafaţã şi predarea la transportator şi/sau beneficiar.

    SECŢIUNEA a 3-a
    Activitatea de distribuţie

    ART. 60
    Sistemul tarifar pentru activitatea de distribuţie cuprinde tarife diferenţiate pe categorii de consumatori şi sisteme omogene de distribuţie, în funcţie de caracteristicile tehnice şi regimul de exploatare ale fiecãrui sistem de distribuţie.
    ART. 61
    (1) Tarifele de distribuţie sunt de tip monom şi cuantificã costurile fixe şi variabile legate de realizarea activitãţii de distribuţie.
    (2) Tarifele de distribuţie se aplicã la cantitãţile de gaze naturale distribuite.

    SECŢIUNEA a 4-a
    Activitatea de furnizare reglementatã

    ART. 62
    Preţurile finale reglementate se stabilesc diferenţiat pe categorii de consumatori, pentru fiecare sistem omogen de distribuţie, în funcţie de configuraţia sistemelor prin care se realizeazã furnizarea gazelor naturale.
    ART. 63
    (1) Preţurile finale sunt de tip monom şi cuantificã costurile fixe şi variabile legate de realizarea activitãţii de furnizare în regim reglementat.
    (2) Preţurile finale reglementate se aplicã la cantitãţile de gaze naturale furnizate în regim reglementat.
    ART. 64
    (1) Preţurile finale reglementate se stabilesc diferenţiat pentru fiecare titular de licenţã de furnizare astfel:
    a) pentru societãţile comerciale care şi-au separat legal activitatea de furnizare de activitatea de distribuţie a gazelor naturale preţurile finale reglementate se stabilesc diferenţiat pe categorii de consumatori pentru care furnizarea de gaze naturale se face în regim reglementat, amplasaţi în zonele delimitate unde întreprinderea afiliatã deţine licenţa de distribuţie a gazelor naturale, în funcţie de consumul anual şi de tipul sistemelor (transport/distribuţie) prin care se realizeazã furnizarea gazelor naturale;
    b) pentru societãţile comerciale care nu şi-au separat legal activitatea de furnizare de activitatea de distribuţie a gazelor naturale preţurile finale reglementate se stabilesc diferenţiat pe categorii de consumatori pentru care furnizarea de gaze naturale se face în regim reglementat, amplasaţi în aria de distribuţie deservitã în calitate de operator licenţiat al sistemului de distribuţie, în funcţie de consumul anual şi de tipul sistemelor (transport/distribuţie) prin care se realizeazã furnizarea gazelor naturale.
    (2) Preţurile finale reglementate au urmãtoarea structurã:
    a) pentru consumatorii finali conectaţi direct la sistemul de transport:

    P[i]x = CUG(fr)[i] + VU(fr)[i]x + DeltaCUG(fr)[i-1],


    unde:
    P[i]x reprezintã preţul final reglementat, în anul "i" al perioadei de reglementare, pentru categoria "x" de consumatori;
    CUG(fr)[i] reprezintã suma fixã unitarã pentru acoperirea costurilor estimate pentru achiziţia gazelor naturale, inclusiv serviciile aferente, destinate revânzãrii în cadrul activitãţii de furnizare reglementatã, în anul "i";
    VU(fr)[i]x reprezintã venitul unitar pentru activitatea de furnizare reglementatã în anul "i" al perioadei de reglementare, pentru categoria "x" de consumatori, stabilit în raport cu cantitatea furnizatã fiecãrei categorii de consumatori;
    DeltaCUG(fr)[i-1] reprezintã componentã unitarã de corecţie pentru diferenţa dintre suma fixã unitarã estimatã de ANRE pentru acoperirea costurilor legate de achiziţia gazelor naturale, inclusiv serviciile aferente, destinate revânzãrii în cadrul activitãţii de furnizare reglementatã, în anul "i-1" şi costurile efectiv realizate şi recunoscute de ANRE operatorului care realizeazã furnizarea reglementatã pentru anul respectiv. Determinarea acestei valori se face cu urmãtoarea formulã:

    DeltaCUG(fr)[i-1] = (CUG(fr)[i-1, realizat] - CUG(fr)[i-1]) * [1+RoR(fr)] * [1+RI]


    CUG(fr)[i-1, realizat] reprezintã suma fixã unitarã pentru acoperirea costurilor realizate cu achiziţia gazelor naturale, inclusiv a serviciilor aferente, revândute în cadrul activitãţii de furnizare reglementatã în anul "i-1". ANRE are dreptul sã respingã orice cost (conform art. 96 şi 97) care nu a fost realizat într-o manierã prudentã, având în vedere condiţiile pieţei şi informaţiile disponibile la data la care au fost încheiate tranzacţiile comerciale care au generat aceste costuri;
    CUG(fr)[i-1] reprezintã suma fixã unitarã pentru acoperirea costurilor estimate pentru achiziţia gazelor naturale, inclusiv a serviciilor aferente, destinate revânzãrii în anul "i-1".
    RoR(fr) reprezintã rata reglementatã a rentabilitãţii în perioada de reglementare, pentru activitatea de furnizare reglementatã;
    RI reprezintã rata inflaţiei estimatã de cãtre Comisia Naţionalã de Prognozã pentru anul "i".
    b) pentru consumatorii finali conectaţi în sistemul de distribuţie:

    P[i]x = CUG(fr)[i] + VU(fr)x[i] + T(d)[i]x + DeltaCUG(fr)[i-1],


    unde:
    P[i]x reprezintã preţul final reglementat, în anul "i" al perioadei de reglementare, pentru categoria "x" de consumatori;
    CUG(fr)[i] reprezintã suma fixã unitarã pentru acoperirea costurilor estimate pentru achiziţia gazelor naturale, inclusiv serviciile aferente, destinate revânzãrii în cadrul activitãţii de furnizare reglementatã, în anul "i";
    VU(fr)x[i] reprezintã venitul unitar pentru activitatea de furnizare reglementatã în anul "i" al perioadei de reglementare, pentru categoria "x" de consumatori, stabilit în raport cu cantitatea furnizatã fiecãrei categorii de consumatori;
    T(d)[i]x reprezintã tariful de distribuţie în anul "i", pentru categoria "x" de consumatori;
    DeltaCUG(fr)[i-1] reprezintã componentã unitarã de corecţie pentru diferenţa dintre suma fixã unitarã recunoscutã de ANRE pentru acoperirea costurilor legate de achiziţia gazelor naturale, inclusiv serviciile aferente, destinate revânzãrii în cadrul activitãţii de furnizare reglementatã, în anul "i-1" şi costurile efectiv realizate şi recunoscute de ANRE operatorului care realizeazã furnizarea reglementatã pentru anul respectiv. Determinarea acestei valori se face cu urmãtoarea formulã:

    DeltaCUG(fr)[i-1] = (CUG(fr)[i-1, realizat] - CUG(fr)[i-1]) * [1+RoR(fr)] * [1+RI],


    unde:
    CUG(fr)[i-1, realizat] reprezintã suma fixã unitarã pentru acoperirea costurilor realizate cu achiziţia gazelor naturale, inclusiv a serviciilor aferente, revândute în cadrul activitãţii de furnizare reglementatã în anul "i-1". ANRE are dreptul sã respingã orice cost (conform art. 96 şi 97) care nu a fost realizat într-o manierã prudentã, având în vedere condiţiile pieţei şi informaţiile disponibile la data la care au fost încheiate tranzacţiile comerciale care au generat aceste costuri;
    CUG(fr)[i-1] reprezintã suma fixã unitarã pentru acoperirea costurilor estimate pentru achiziţia gazelor naturale, inclusiv a serviciilor aferente, destinate revânzãrii în anul "i-1";
    RoR(fr) reprezintã rata reglementatã a rentabilitãţii în perioada de reglementare, pentru activitatea de furnizare reglementatã;
    RI reprezintã rata inflaţiei estimatã de cãtre Comisia Naţionalã de Prognozã pentru anul "i".

    CAP. VI
    Evidenţele contabile reglementate

    SECŢIUNEA 1
    Reguli generale

    ART. 65
    Titularii de licenţã din sectorul gazelor naturale, care desfãşoarã activitãţi reglementate, sunt obligaţi sã organizeze şi sã conducã evidenţe ale veniturilor, costurilor şi imobilizãrilor corporale şi necorporale pentru fiecare dintre activitãţile reglementate pe care le desfãşoarã, denumite în continuare evidenţe contabile reglementate - ECR, în conformitate cu principiile şi regulile stabilite de ANRE.
    ART. 66
    (1) ECR, organizate şi conduse conform principiilor şi regulilor stabilite de ANRE, sunt distincte de evidenţele contabile statutare organizate şi conduse conform reglementãrilor legale în domeniu şi sunt utilizate exclusiv de cãtre titularii de licenţã şi ANRE.
    (2) În cazul în care regulile şi principiile stabilite de ANRE pentru organizarea şi conducerea ECR nu conţin prevederi specifice, se aplicã regulile generale din standardele internaţionale de contabilitate - IAS.
    ART. 67
    ECR trebuie sã aibã un grad de detaliere care sã permitã ANRE cunoaşterea exactã a veniturilor şi a elementelor de costuri pentru fiecare activitate reglementatã. În cazul în care este necesar, ANRE are dreptul sã cearã detalierea oricãrui element cuprins în ECR.
    ART. 68
    (1) Titularii de licenţã sunt obligaţi sã înainteze ANRE anual ECR distincte pentru fiecare dintre activitãţile reglementate, elaborate în conformitate cu prezentele principii şi reguli.
    (2) Formatele ECR sunt stabilite de ANRE şi se publicã pe site la adresa www.anre.ro

    SECŢIUNEA a 2-a
    Criterii de clasificare a costurilor

    SUBSECŢIUNEA 2.1
    Alocarea costurilor între activitãţile reglementate

    ART. 69
    Alocarea costurilor între activitãţile reglementate are la bazã urmãtoarele principii:
    a) cauzalitatea - costurile sunt atribuite în concordanţã cu activitatea care le determinã;
    b) obiectivitatea - costurile sunt atribuite pe baze obiective, fãrã a se urmãri un interes ori obţinerea unui beneficiu nemeritat al companiei reglementate sau al oricãrei alte companii ori organizaţii;
    c) transparenţa - regulile prin care costurile sunt atribuite pe activitãţi sunt transparente şi permit identificarea costurilor atribuite fiecãrei activitãţi;
    d) continuitatea - regulile prin care costurile sunt atribuite pe activitãţi sunt aplicate constant în timp; regulile pot fi modificate numai în situaţiile în care aceastã modificare este expres necesarã şi justificatã.

    SUBSECŢIUNEA 2.2
    Alocarea costurilor în costuri operaţionale (OPEX) şi costuri de capital (CAPEX)

    ART. 70
    Sunt considerate costuri operaţionale (OPEX) toate costurile care sunt generate de activitatea reglementatã a titularului de licenţã şi pe care acesta nu le-ar suporta dacã activitatea ar fi desfãşuratã de un terţ.
    ART. 71
    (1) Costurile operaţionale (OPEX) includ:
    a) cheltuielile cu materiile prime, materialele, altele asemenea;
    b) cheltuielile cu energia, combustibilii, apa;
    c) consumul tehnologic, calculat conform normelor, normativelor şi/sau altor reglementãri legale în vigoare;
    d) cheltuielile cu personalul - salarii, prime şi alte drepturi acordate conform contractului de muncã;
    e) cheltuielile cu întreţinerea, verificarea şi reparaţiile curente, realizate în regie proprie sau de cãtre terţi; cheltuielile pentru înlocuirea unor pãrţi sau componente ale activelor imobilizate, neamortizate integral conform regulilor privind amortizarea reglementatã, dacã prin înlocuire nu se realizeazã modernizarea, creşterea capacitãţii şi/sau a siguranţei în funcţionare ori prelungirea duratei de viaţã a respectivului activ imobilizat;
    f) alte cheltuieli administrative generale;
    g) cheltuielile de reclamã, publicitate, sponsorizare, acţiuni sociale, altele asemenea, în limita de deductibilitate la calculul impozitului pe profit;
    h) cheltuielile cu despãgubiri, penalitãţi sau altele asemenea datorate pentru nerespectarea unor clauze contractuale ce se înscriu în standardul de performanţã al activitãţii reglementate. Costurile de aceastã naturã se includ numai dupã elaborarea standardelor de performanţã specifice;
    i) cheltuielile pentru exploatarea conductelor de transport şi/sau de distribuţie, aflate în proprietatea terţilor, de natura celor menţionate la lit. a)-h).
    (2) Costurile operaţionale estimate pentru anul de bazã vor fi evaluate ţinând cont de:
    - cheltuielile operaţionale înregistrate în anii anteriori;
    - evoluţia elementelor de cost (materiale, salarii, energie, servicii etc.) sectorial şi pe ansamblul economiei;
    - creşterea productivitãţii muncii şi a eficienţei titularului de licenţã;
    - dezvoltarea activitãţii reglementate.
    (3) Consumul tehnologic include, în limitele acceptate de ANRE, toate consumurile operatorului, inclusiv pierderile, şi diferenţele de mãsurare, cu excepţia consumului energetic (cantitãţile de gaze naturale utilizate pentru încãlzire, prepararea hranei şi a apei calde de cãtre titularul de licenţã). Diferenţa dintre costurile aferente consumului tehnologic, realizate anual de operatorul de distribuţie/transport/înmagazinare, şi costurile estimate şi incluse în venitul de bazã, la începutul perioadei de reglementare, se va regulariza anual în cadrul perioadei de reglementare, având în vedere şi planul de reducere anualã a consumului tehnologic stabilit la începutul perioadei de reglementare, şi se va include în formula de ajustare anualã a venitului. ANRE are dreptul de a decide valoarea anualã inclusã în formula de ajustare a diferenţei menţionate anterior.
    (4) În cheltuielile cu personalul vor fi incluse şi costurile pentru plãţi compensatorii datorate salariaţilor, ca urmare a restructurãrii activitãţii titularilor de licenţã şi concedierilor colective, numai în situaţia în care obiectivele de creştere a eficienţei economice a activitãţii, stabilite de cãtre ANRE la începutul perioadei de reglementare prin termenul X al formulelor de ajustare anualã, impun astfel de mãsuri. În situaţia în care, prin aplicarea unor mãsuri de restructurare a activitãţii titularilor de licenţã şi concedierilor colective, titularii de licenţã obţin rate de creştere a eficienţei activitãţii economice superioare obiectivelor impuse de ANRE prin termenul X al formulelor de ajustare anualã, astfel de costuri vor fi recunoscute numai în limita necesarã atingerii obiectivelor de eficienţã economicã impuse de ANRE.
    ART. 72
    Nu se includ în costurile operaţionale (OPEX) aferente activitãţii reglementate:
    a) orice costuri generate de racordarea, branşarea şi debranşarea consumatorilor;
    b) contribuţiile la fondul de sãnãtate, la fondurile speciale, altele de aceeaşi naturã, aferente fondului de salarii;
    c) taxe, impozite, contribuţiile la fonduri speciale şi altele asemenea stabilite conform reglementãrilor legale în vigoare;
    d) redevenţele pentru concesionarea bunurilor aflate în proprietatea publicã a statului;
    e) redevenţele prevãzute în contractele de concesionare a serviciului de distribuţie şi/sau a bunurilor aferente, chiriile prevãzute în contractele de închiriere a bunurilor ce alcãtuiesc reţelele de distribuţie, precum şi taxele locale stabilite de autoritãţi pentru realizarea serviciilor de distribuţie;
    f) amortizarea imobilizãrilor corporale şi necorporale, precum şi costurile de producţie/realizare în regie proprie a acestora;
    g) cheltuielile financiare şi extraordinare, altele decât cele prevãzute la art. 71 alin. (1) lit. h);
    h) costurile pentru achiziţia gazelor naturale destinate revânzãrii, în cazul activitãţii de furnizare reglementatã, inclusiv costurile serviciilor aferente.
    ART. 73
    (1) Costurile de capital (CAPEX) aferente activitãţii reglementate includ costurile legate de:
    a) achiziţia sau producţia/realizarea imobilizãrilor corporale şi necorporale;
    b) modernizarea, creşterea capacitãţii şi/sau a siguranţei în funcţionare a imobilizãrilor corporale şi necorporale;
    c) prelungirea duratei de viaţã tehnicã şi economicã iniţialã;
    d) înlocuirea imobilizãrilor corporale integral amortizate conform regulilor privind amortizarea reglementatã;
    e) înlocuirea activelor imobilizate, neamortizate integral, calculate ca diferenţã între valoarea noului activ şi valoarea neamortizatã a activului înlocuit, conform regulilor privind amortizarea reglementatã, dacã prin înlocuire se realizeazã modernizarea, creşterea capacitãţii şi/sau a siguranţei în funcţionare sau prelungirea duratei de viaţã a respectivului activ imobilizat;
    f) asigurarea pernei de gaze, în cazul activitãţii de înmagazinare, respectiv cu asigurarea zestrei conductelor, în cazul activitãţilor de transport şi de tranzit;
    g) în cazul activitãţii de distribuţie, cheltuielile pentru racordarea sistemului de distribuţie la sistemul de transport; în ECR acestea sunt considerate imobilizãri necorporale.
    (2) De asemenea, sunt incluse în costuri de capital (CAPEX) urmãtoarele:
    a) dobânzile, comisioanele bancare şi diferenţele de curs valutar aferente creditelor pentru finanţarea imobilizãrilor corporale şi necorporale puse în funcţiune, dacã nu sunt incluse în valoarea iniţialã a acestora.
    Dobânzile, comisioanele bancare şi diferenţele de curs valutar, aferente creditelor pentru finanţarea imobilizãrilor corporale şi necorporale puse în funcţiune, sunt recunoscute în CAPEX dacã creditele pentru care acestea sunt plãtite finanţeazã construcţia unor active pânã la punerea acestora în funcţiune. Aceste sume pot fi incluse în valoarea activului sau pot fi evidenţiate separat şi capitalizate, pentru a fi incluse în valoarea bazei de active reglementate RAB, la începutul perioadelor de reglementare;
    b) capitalul de lucru;
    c) concesiunile primite care se reflectã ca imobilizãri necorporale atunci când contractul de concesiune stabileşte o duratã şi o valoare determinate pentru concesiune. Amortizarea concesiunii urmeazã a fi înregistratã pe durata de folosire a acesteia, stabilitã potrivit contractului. În cazul în care contractul de concesiune prevede plata unei redevenţe/chirii, şi nu o valoare amortizabilã, aceste costuri nu sunt de natura costurilor de capital (CAPEX);
    d) provizioanele constituite pentru riscul de neîncasare a creanţelor comerciale, în limita creanţelor comerciale care, cu toate eforturile managementului operatorilor licenţiaţi, nu au putut fi recuperate din motive obiective, din cauza falimentului clientului în baza unei decizii judecãtoreşti rãmase definitivã şi irevocabilã.
    În cea de-a doua perioadã de reglementare, valoarea RAB va include şi capitalul de lucru. Capitalul de lucru se referã la capitalul de lucru net, necesar titularului de licenţã pentru desfãşurarea activitãţii curente din perioada de reglementare, pentru o duratã medie de 30 de zile calendaristice. Capitalul de lucru net se determinã ca fiind a 12-a parte din valoarea veniturilor totale ale operatorului, estimate a fi realizate din activitatea reglementatã în primul an al perioadei de reglementare, exclusiv TVA. În cazul activitãţii de furnizare reglementatã, veniturile totale ale titularului de licenţã se calculeazã pe baza cantitãţilor şi a preţurilor reglementate (exclusiv TVA) estimate pentru furnizarea gazelor naturale cãtre segmentul reglementat în primul an al perioadei de reglementare. În situaţia în care titularul de licenţã care realizeazã furnizarea reglementatã este integrat cu operatorul sistemului de distribuţie, pentru calculul capitalului de lucru net aferent activitãţii de furnizare reglementatã, tariful de distribuţie inclus în preţul final reglementat nu va fi luat în calcul, astfel încât veniturile totale aferente activitãţii de furnizare reglementatã sã nu includã şi veniturile realizate din activitatea de distribuţie, desfãşuratã concomitent cu activitatea de furnizare reglementatã. Stabilirea valorii capitalului de lucru se face la începutul fiecãrei perioade de reglementare, corecţia între capitalul de lucru net estimat pentru perioada de reglementare şi capitalul de lucru din perioada de reglementare anterioarã inclus în RAB realizându-se prin termenul DeltaCLPn din formula de determinare a RAB explicitatã în art. 103.
    ART. 74
    Nu sunt considerate costuri de capital (CAPEX):
    a) în cazul activitãţii de transport, imobilizãrile corporale care nu au fost incluse în Programul anual de dezvoltare al SNT conform prevederilor Hotãrârii Guvernului nr. 1.043/2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, reprezentând instalaţiile de racordare la sistemul de transport, cu excepţia contoarelor/echipamentelor şi/sau sistemelor de mãsurare;
    b) în cazul activitãţii de distribuţie, imobilizãrile corporale reprezentând branşamentele, cu excepţia contoarelor/echipamentelor şi/sau sistemelor de mãsurare;
    c) avansurile, imobilizãrile corporale şi necorporale în curs;
    d) imobilizãrile financiare;
    e) cheltuielile pentru înlocuirea unor pãrţi sau componente ale imobilizãrilor corporale, neamortizate integral conform regulilor privind amortizarea reglementatã, dacã prin înlocuire nu se realizeazã modernizarea, creşterea capacitãţii şi/sau a siguranţei în funcţionare ori prelungirea duratei de viaţã a respectivului activ imobilizat.

    SUBSECŢIUNEA 2.3
    Alocarea costurilor în fixe şi variabile

    Activitatea de transport
    ART. 75
    Costurile totale recunoscute de ANRE la calculul venitului de bazã se alocã în costuri fixe şi costuri variabile.
    ART. 76
    Costurile fixe reflectã cheltuielile legate de capacitatea de transport, care nu depind de cantitãţile transportate, şi acoperã amortizarea imobilizãrilor corporale şi necorporale ale sistemului de transport, cheltuielile legate direct de continuitatea în funcţionare şi menţinerea securitãţii în operare a sistemului de transport, precum şi o parte din cheltuielile generale legate de administrarea acestuia.
    ART. 77
    (1) Alocarea costurilor fixe între punctele de intrare tarifate şi punctele de ieşire tarifate se face proporţional cu costurile de capital implicate de dezvoltarea capacitãţii de transport în aceste puncte şi cu poziţia particularã a fiecãrui punct tarifat în raport cu fluxurile efective de gaze în sistem.
    (2) Costurile fixe care nu sunt identificate ca depinzând de capacitãţi şi/sau de poziţia particularã a fiecãrui punct tarifat în raport cu fluxul de gaze considerat în sistemul de transport se alocã proporţional tuturor punctelor tarifate.
    ART. 78
    (1) Costurile de capital realizate în mod necesar şi în condiţii de eficienţã, potrivit informaţiilor disponibile la data la care au fost realizate, dar care în prezent nu mai pot fi integral recuperate din motive obiective şi independente de operatorul sistemului de transport, vor fi alocate proporţional tuturor punctelor de intrare tarifate şi, respectiv, punctelor de ieşire tarifate.
    (2) Alocarea realizatã în condiţiile alin. (1) se face fãrã sã afecteze diferenţierea costurilor fixe, generatã de gradul deutilizare a capacitãţilor şi de poziţia particularã a fiecãrui punct tarifat în sistemul de transport.
    ART. 79
    Costurile variabile reflectã cheltuielile legate de utilizarea sistemului de transport şi depind de cantitãţile efectiv transportate. Costurile variabile se alocã egal întregii cantitãţi transportate, indiferent de punctul de intrare tarifat şi de punctul de ieşire tarifat prin care aceste cantitãţi intrã în sau ies din sistemul de transport.

    Activitatea de înmagazinare
    ART. 80
    Costurile totale recunoscute de ANRE la calculul venitului de bazã pentru fiecare depozit de înmagazinare subteranã se alocã în costuri fixe şi costuri variabile.
    ART. 81
    (1) Costurile fixe reflectã cheltuielile legate de dezvoltarea capacitãţii de înmagazinare subteranã, care nu depind de cantitãţile înmagazinate, şi acoperã amortizarea imobilizãrilor corporale şi necorporale ale sistemului de înmagazinare, cheltuielile legate direct de continuitatea în funcţionare şi menţinerea securitãţii în operare a sistemului de înmagazinare, precum şi o parte din cheltuielile generale legate de administrarea acestuia.
    (2) Costurile fixe se alocã în funcţie de capacitatea utilizabilã a depozitului subteran.
    ART. 82
    (1) Costurile variabile reflectã cheltuielile legate de utilizarea sistemului de înmagazinare şi depind de cantitãţile efectiv înmagazinate.
    (2) Costurile variabile directe se alocã în costuri aferente injecţiei şi costuri aferente extracţiei gazelor naturale în şi din depozitul subteran.
    (3) Costurile variabile ce nu pot fi atribuite direct injecţiei sau extracţiei gazelor naturale în şi din depozitul subteran se alocã egal între cele douã etape ale ciclului de înmagazinare.

    Activitatea de distribuţie
    ART. 83
    Costurile totale recunoscute de ANRE la calculul venitului de bazã se alocã în costuri fixe şi costuri variabile.
    ART. 84
    Costurile fixe reflectã cheltuielile legate de capacitatea de distribuţie, care nu depind de cantitãţile distribuite, şi acoperã amortizarea imobilizãrilor corporale şi necorporale ale sistemului de distribuţie, cheltuielile legate direct de continuitatea în funcţionare şi menţinerea securitãţii în operare a sistemului de distribuţie, precum şi o parte din cheltuielile generale legate de administrarea acestuia.
    ART. 85
    (1) Alocarea costurilor fixe între categoriile de consumatori se face proporţional cu costurile de capital implicate de dezvoltarea capacitãţii de distribuţie pentru fiecare categorie şi reflectã factorul de sarcinã orar al capacitãţii rezervate în sistemul de distribuţie, specific fiecãrei categorii de consumatori.
    (2) Factorul de sarcinã orar al capacitãţii rezervate în sistemul de distribuţie este calculat ca raport între consumul anual şi debitul instalat caracteristic fiecãrei categorii de consumatori şi reprezintã numãrul de ore ce ar fi necesar pentru a prelua întregul consum anual la debitul instalat, conform formulei:

             Q[anual]
       Nd = ----------- ,
             Q(h[max])


    în care:
    Q[anual] reprezintã volumul consumat anual, determinat statistic pentru o perioadã de cel mult 5 ani;
    Q(h[max]) reprezintã debitul instalat, exprimat în MWh.

    ART. 86
    Costurile de capital realizate în mod necesar şi în condiţii de eficienţã potrivit informaţiilor disponibile la data la care au fost realizate, dar care în prezent nu mai pot fi integral recuperate din motive obiective şi independente de operatorul sistemului de distribuţie vor fi alocate proporţional tuturorcategoriilor de consumatori, fãrã sã se afecteze diferenţierea dintre acestea.
    ART. 87
    Costurile variabile reflectã cheltuielile legate de utilizarea sistemului de distribuţie şi depind de cantitãţile efectiv distribuite. Costurile variabile se alocã egal întregii cantitãţi distribuite.

    Activitatea de furnizare reglementatã
    ART. 88
    Costurile totale recunoscute de ANRE la calculul venitului de bazã se alocã în costuri fixe şi costuri variabile.
    ART. 89
    Costurile fixe reflectã cheltuielile legate de administrarea contractelor de furnizare, care nu depind de cantitãţile comercializate, şi acoperã amortizarea imobilizãrilor corporale şi necorporale utilizate în activitatea de furnizare reglementatã şi o parte din cheltuielile generale de administrare.
    ART. 90
    (1) Costurile fixe se alocã pe categorii de consumatori, invers proporţional cu gradul de uniformitate al consumului de gaze naturale specific fiecãrei categorii de consumatori şi numãrul de consumatori finali din fiecare categorie.
    (2) Gradul de uniformitate al consumului de gaze naturale se determinã ca raport între vârful de consum şi consumul mediu zilnic al categoriei de consumatori, pentru un an mediu, determinat statistic.
    ART. 91
    Costurile variabile reflectã cheltuielile care depind de cantitãţile efectiv furnizate şi se alocã egal întregii cantitãţi.

    SECŢIUNEA a 3-a
    Criterii de respingere a costurilor

    ART. 92
    Analiza costurilor se desfãşoarã pe baza situaţiilor puse la dispoziţia ANRE de titularii de licenţã privind costurile estimate pentru primul an al perioadei de reglementare, pentru fiecare activitate reglementatã. Situaţiile vor fi prezentate în format anexe ECR.
    ART. 93
    Odatã cu prezentarea costurilor estimate pentru primul an al fiecãrei perioade de reglementare, pentru fiecare activitate reglementatã, titularii de licenţã prezintã şi costurile pentru ultimul an de activitate (format anexe ECR, 6 luni realizate şi 6 luni estimate), anterior perioadei de reglementare pentru care se fundamenteazã venitul de bazã, cu excepţia titularilor nou-licenţiaţi.
    ART. 94
    ANRE are dreptul sã solicite titularilor de licenţã informaţii suplimentare, inclusiv detalierea şi justificarea oricãror elemente din situaţiile prezentate.
    ART. 95
    (1) Nu sunt recunoscute urmãtoarele costuri:
    1. în cadrul costurilor operaţionale (OPEX):
    a) costurile operaţionale prevãzute la art. 72;
    b) amenzile, penalitãţile şi majorãrile de întârziere pentru neplata în termen a obligaţiilor cãtre bugetul de stat, bugetul asigurãrilor sociale, fonduri speciale, bugete locale;
    c) penalitãţile şi majorãrile de întârziere pentru nerambursarea în termen a împrumuturilor;
    d) cheltuielile cu despãgubiri, penalitãţi sau altele asemenea rezultând din standardul de performanţã, care depãşesc limita recunoscutã de ANRE;
    e) penalitãţile, majorãrile de întârziere la platã şi/sau daunele-interese pentru nerespectarea clauzelor contractuale faţã de furnizori sau prestatorii de servicii;
    f) provizioanele de orice naturã;
    2. în cadrul costurilor de capital (CAPEX):
    a) costurile de capital prevãzute la art. 74;
    b) valoarea neamortizatã a imobilizãrilor corporale şi necorporale, casate sau cedate terţilor ori cãtre activitãţile nereglementate ale titularului de licenţã, calculatã conform regulilor ANRE;
    c) provizioanele de orice naturã, cu excepţia provizioanelor constituite pentru riscul de neîncasare a creanţelor comerciale, în limita creanţelor comerciale care, cu toate eforturilemanagementului operatorilor licenţiaţi, nu au putut fi recuperate din motive obiective, din cauza falimentului clientului în baza unei decizii judecãtoreşti rãmase definitivã şi irevocabilã;
    d) cheltuieli de natura costurilor de capital (CAPEX) care nu sunt finanţate din surse proprii;
    e) cheltuielile de natura costurilor de capital (CAPEX) efectuate la bunurile aparţinând domeniului privat al statului sau autoritãţilor locale, unor terţe persoane fizice şi/sau juridice, dacã pentru aceasta nu existã temeiuri legale, acorduri şi/sau contracte pentru concesionarea, închirierea ori preluarea în exploatare a capacitãţilor.
    (2) Pentru bunurile pentru care nu sunt recunoscute costuri de capital nu sunt recunoscute amortizãri.
    ART. 96
    (1) ANRE are dreptul sã refuze titularilor de licenţã recunoaşterea unor costuri sau pãrţi din acestea, altele decât cele menţionate anterior, care nu au fost efectuate într-o manierã prudentã, având în vedere condiţiile şi informaţiile disponibile la data când acestea au fost efectuate.
    (2) În scopul promovãrii concurenţei pe piaţa gazelor naturale, în situaţii temeinic justificate, ANRE are dreptul sã aplice, la fundamentarea venitului de bazã/ajustarea venitului reglementat, metode flexibile de recuperare a veniturilor amânate.
    ART. 97
    Refuzul costurilor, în condiţiile art. 96 alin. (1), va fi justificat de ANRE, care va prezenta motivele pentru care considerã cã un astfel de cost nu a fost efectuat în mod prudent.

    SECŢIUNEA a 4-a
    Auditarea ECR

    ART. 98
    La înaintarea ECR cãtre ANRE, mai puţin datele de natura costurilor estimate pentru fundamentarea primului an al fiecãrei perioade de reglementare, titularii de licenţã au obligaţia de a prezenta şi un raport de audit al acestora, raport întocmit de un auditor extern.
    ART. 99
    ANRE are dreptul sã cearã, pe propria cheltuialã, un audit separat al ECR, titularul de licenţã fiind obligat sã asigure auditorului ales de ANRE accesul la toate datele, evidenţele şi informaţiile necesare. Un exemplar al raportului întocmit de auditorul numit de ANRE aparţine de drept titularului de licenţã.

    SECŢIUNEA a 5-a
    Reguli privind calculul bazei de active reglementate (RAB)

    ART. 100
    (1) Baza de active reglementate (RAB) reflectã costurile de capital aferente imobilizãrilor corporale şi necorporale prudent efectuate, necesare desfãşurãrii activitãţii reglementate, şi capitalul de lucru, inclusiv provizioanele prevãzute la art. 73 alin. (2) lit. d).
    (2) Metoda RAB implicit va fi utilizatã pentru a determina valoarea bazei de active reglementate la începutul primei perioade de reglementare. Începând cu cea de-a doua perioadã de reglementare, aceastã metodã nu va mai fi utilizatã, determinarea valorii bazei de active reglementate urmând regulile din metodologie pentru toate perioadele de reglementare ulterioare.
    ART. 101
    Pentru titularii nou-licenţiaţi, valoarea iniţialã a RAB [0], utilizatã la calculul venitului de bazã se determinã pe baza valorii nete contabile a activelor aferente activitãţii reglementate.
    ART. 102
    Valoarea iniţialã a RAB [0] utilizatã la calculul venitului de bazã aferent primei perioade de reglementare, determinatã conform art. 101, nu acoperã capitalul de lucru.
    ART. 103
    (1) Începând cu a doua perioadã de reglementare, determinarea valorii RABn [0], utilizatã la calculul venitului de bazã, se face cu urmãtoarea formulã:

    RABn [0] = RABn-1[0] * [1+RIc] - \f2ΣDn-1 + ΣINVn-1 - ΣIEn-1 + DeltaCLPn,


    unde:
    RABn[0] reprezintã valoarea RAB [0] pentru perioada de reglementare "n";
    RABn-1[0] reprezintã valoarea RAB [0] pentru perioada de reglementare "n-1";
    RIc reprezintã rata cumulatã a inflaţiei în perioada de reglementare "n-1";
    \f2ΣDn-1 reprezintã amortizarea reglementatã cumulatã în perioada de reglementare "n-1";
    \f2ΣINVn-1 reprezintã valoarea reglementatã cumulatã a investiţiilor puse în funcţiune în perioada de reglementare "n-1", reflectatã în ECR; valoarea cumulatã se calculeazã prin însumarea valorii investiţiilor anuale, actualizatã cu rata cumulatã a inflaţiei, corespunzãtoare anului punerii în funcţiune;
    \f2ΣIEn-1 reprezintã valoarea reglementatã cumulatã actualizatã aferentã imobilizãrilor corporale şi necorporale scoase din funcţiune în perioada de reglementare "i-1";
    DeltaCLPn reprezintã sumele necesare pentru corectarea capitalului de lucru.
    Valoarea [1+RIc] reprezintã rata cumulatã a inflaţiei în perioada de reglementare şi se calculeazã astfel:

                 5
      [1+RIc] = PI (1+RIn-1[i,actual]),
                i=2


    unde:
    n = perioada de reglementare curentã;
    RI[i, actual] n-1 = rata inflaţiei în anul i al perioadei de reglementare n-1.
    Termenul \f2ΣDn-1, reprezentând valoarea cumulatã a amortizãrii reglementate în perioada de reglementare "n-1", include:
    - amortizarea calculatã pe baza valorii RAB la începutul perioadei de reglementare;
    - amortizarea aferentã imobilizãrilor corporale puse în funcţiune pe parcursul perioadei de reglementare "n-1"; valoarea acestei amortizãri este inclusã în formulele de corecţie anualã a venitului reglementat (conform art. 44-47) prin termenul INV.
    Termenul CLPn din formulã reprezintã corecţia pentru capitalul de lucru net.
    (2) Pentru activitatea de furnizare reglementatã, valoarea RAB aferentã acestei activitãţi va fi ajustatã la începutul fiecãrei perioade de reglementare, ţinând cont şi de migrarea efectivã a consumatorilor dinspre piaţa reglementatã spre piaţa liberã concurenţialã.

    SECŢIUNEA a 6-a
    Amortizarea reglementatã a bazei activelor reglementate (RAB)

    ART. 104
    (1) Imobilizãrile corporale şi necorporale incluse în baza activelor reglementate se amortizeazã conform urmãtoarelor reguli:
    a) valoarea imobilizãrilor corporale şi necorporale, care se supun amortizãrii în regim reglementat, este cea rezultatã din aplicarea metodelor de calcul al RAB;
    b) metoda de amortizare utilizatã este cea liniarã;
    c) pentru imobilizãrile corporale şi necorporale puse în funcţiune dupã începutul primei perioade de reglementare, prin împãrţirea valorii reglementate a acestora la duratele reglementate de amortizare.
    (2) Duratele reglementate pentru amortizarea imobilizãrilor corporale şi necorporale puse în funcţiune dupã începerea primei perioade de reglementare, precum şi durata tehnicã şi economicã rãmasã - n[o] pentru calculul amortizãrii reglementate pentru imobilizãrile corporale şi necorporale incluse în valoarea RAB[o] se regãsesc în anexa nr. 3.

    CAP. VII
    Rata reglementatã a rentabilitãţii capitalului

    ART. 105
    Rata reglementatã a rentabilitãţii (RoR) se determinã pentru fiecare activitate şi perioadã de reglementare şi reflectã costurile de capital implicate de realizarea activitãţii reglementate într-o manierã prudentã, având în vedere condiţiile curente ale pieţei de capital.
    ART. 106
    (1) Rata reglementatã a rentabilitãţii (RoR) este stabilitã în termeni reali, înainte de impozitul pe profit. Calculul acesteia porneşte de la costul mediu ponderat al capitalului (WACC), determinat în termeni nominali, dupã impozitul pe profit.
    (2) Formula utilizatã de ANRE prin care WACC (calculat în termeni nominali, dupã impozitul pe profit) este transformat în RoR (stabilit în termeni reali, înainte de impozitare) asigurã recuperarea integralã a capitalului investit.
    (3) Calculul WACC se face în termeni nominali, dupã impozitul pe profit. Transformarea WACC nominal post-tax în RoR real pre-tax se face cu urmãtoarea formulã:



          1 + WACC 1 + pi nr 1 WACC - pi 1
          ──────── - 1 1 - [ ───────── ]nr - ── * ──── * [ ───────── ] * [ 1 - ──────────── ]
           1 + pi T 1 + WACC nc WACC 1 + pi [1 + WACC]nc
  RoR = ────────────── + ───── ( ───────────────────────────────────────────────────────────────────── ),
            [1 - T] 1 - T 1+ pi 1 + pi
                                       nr - ───────── * ( 1 - [ ──────── ]nr )
                                            WACC - pi 1 + WACC


    unde:
    RoR reprezintã rata reglementatã a rentabilitãţii capitalului din formula de calcul al venitului de bazã VBo;
    WACC reprezintã costul mediu ponderat al capitalului, determinat în termeni nominali, dupã impozitare, calculat pe baza formulei prevãzute la art. 107;
    pi reprezintã rata medie a inflaţiei în perioada de reglementare;
    T reprezintã rata impozitului pe profit în perioada de reglementare;
    nr reprezintã durata reglementatã de amortizare a imobilizãrilor corporale şi necorporale;
    nc reprezintã durata contabilã de amortizare a imobilizãrilor corporale şi necorporale, potrivit Legii contabilitãţii nr. 82/1991, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

    Formula de transformare prezentatã asigurã echivalarea fluxului de numerar generat de activitatea reglementatã pe perioada de amortizare a imobilizãrilor corporale şi necorporale, conform regulilor privind amortizarea reglementatã, calculat în termeni nominali, dupã aplicarea impozitului pe profit, cu un flux de numerar echivalent, calculat în termeni reali, înainte de aplicarea impozitului pe profit. În formulã s-au cuantificat efectele generate de cele douã perioade diferite de amortizare a imobilizãrilor corporale şi necorporale, respectiv duratele reglementate de amortizare şi duratele fiscale de amortizare, astfel încât diferenţele dintre cele douã durate de amortizare sã nu inducã diferenţe în plus sau în minus în fluxul de numerar al titularilor de licenţã.
    (4) Pentru a treia perioadã de reglementare transformarea WACC nominal post-tax în RoR real pretax se face cu urmãtoarea formulã:

           1 + WACC
           ──────── - 1
            1 + pi
    RoR = ───────────── ,
              [1-T]


    unde:
    RoR reprezintã rata reglementatã a rentabilitãţii capitalului din formula de calcul al venitului de bazã VBo;
    WACC reprezintã costul mediu ponderat al capitalului, determinat în termeni nominali, dupã impozitare, calculat pe baza formulei prevãzute la art. 107;
    pi reprezintã rata medie a inflaţiei în perioada de reglementare;
    T reprezintã rata impozitului pe profit în perioada de reglementare.

    ART. 107
    Formula de calcul al costului mediu ponderat al capitalului (WACC) este urmãtoarea:

             D D
    WACC = ────── * C[d] * [ 1- TP ] + [ 1 - ────── ] * C[cp],
           CP + D CP + D


    unde:
    D/[CP+D] reprezintã ponderea estimatã a datoriilor în structura financiarã;
    D reprezintã datoriile purtãtoare de dobânzi, majorãri de întârziere, penalitãţi sau altele asemenea, la valoarea de piaţã;
    CP reprezintã capitalul propriu, estimat la valoarea de piaţã;
    C[d] reprezintã costul datoriilor, estimat în termeni nominali, înainte de impozitare;
    C[cp] reprezintã costul capitalului propriu, estimat în termeni nominali, dupã impozitare;
    TP reprezintã rata estimatã a impozitului pe profit pentru activitatea reglementatã.

    ART. 108
    WACC se determinã pentru fiecare activitate reglementatã şi reflectã costul capitalului pentru un operator de referinţã care desfãşoarã exclusiv activitatea reglementatã în condiţiile de piaţã şi de reglementare existente în România.
    ART. 109
    (1) Estimarea structurii financiare a operatorului de referinţã are în vedere structura financiarã a companiilor existente pe piaţa gazelor naturale, care desfãşoarã activitãţi similare, şi optimizarea acestei structuri pentru a reduce costurile de capital.
    (2) La estimarea structurii financiare a operatorului de referinţã sunt analizate structuri financiare ale unor companii strãine, utilizate drept comparatori, care îndeplinesc urmãtoarele condiţii:
    - sunt cotate public;
    - au activitatea reglementatã ca activitate principalã;
    - funcţioneazã într-un sistem de reglementare asemãnãtor celui românesc.
    ART. 110
    (1) Costul datoriei pentru perioada de reglementare, estimat în termeni nominali, înainte de impozitare, reflectã câştigurile generate de investiţiile în activele fãrã risc şi primele de risc specifice activitãţii reglementate, observate la comparatori. Pentru calculul costului datoriei sunt considerate active fãrã risc obligaţiunile emise de statul român pe pieţele de capital.
    (2) Costul capitalului propriu pentru perioada de reglementare, estimat în termeni nominali, dupã impozitare, se determinã utilizându-se modelul de calcul al rentabilitãţii unui activ pe piaţa de capital (CAPM). Costul capitalului propriu reflectã câştigurile generate de investiţiile în activele fãrã risc, tranzacţionate pe pieţele de capital, precum şi primele de risc specifice pieţei româneşti.
    ART. 111
    (1) Formulele de calcul şi de echivalare, precum şi activele fãrã risc considerate în determinarea WACC se fac publice de cãtre ANRE cu cel puţin 3 luni înaintea fiecãrei perioade de reglementare.
    (2) Din a treia perioadã de reglementare ANRE poate lua în considerare determinarea unor valori ale WACC şi ROR diferite pentru anumite categorii de investiţii ce se vor realiza începând cu cea de-a treia perioadã de reglementare.

    CAP. VIII
    Factori de ajustare a veniturilor reglementate

    ART. 112
    Formulele de ajustare a veniturilor reglementate, prezentate distinct pentru fiecare activitate reglementatã, conţin factori comuni şi factori specifici activitãţilor reglementate, dupã cum urmeazã:
    1. factori comuni:
    a) rata inflaţiei - RI;
    b) rata de creştere a eficienţei activitãţii reglementate - X(t,ds,d,fr);
    c) costuri neprevãzute la estimarea veniturilor de bazã, determinate de factori imprevizibili, externi şi în afara controlului titularului de licenţã - CE(t,ds,d,fr);
    d) modificarea costurilor preluate direct în veniturile de bazã, determinate de factori externi şi în afara controlului titularului de licenţã - DeltaCS(t,ds,d,fr);
    2. factori specifici:
    a) cantitatea totalã de gaze naturale transportatã, în cazul venitului reglementat total pentru activitatea de transport;
    b) cantitatea totalã de gaze naturale înmagazinatã, în cazul venitului reglementat total pentru activitatea de înmagazinare subteranã.

    Rata de creştere a eficienţei activitãţii reglementate
    ART. 113
    (1) Rata de creştere a eficienţei activitãţii reglementate reflectã estimãrile ANRE privind îmbunãtãţirea performanţelor economice ale titularilor de licenţã pe parcursul perioadei de reglementare. Termenul X al formulelor de ajustare reflectã rata anualã estimatã a creşterii eficienţei activitãţii reglementate şi asigurã o cedare a sporurilor de eficienţã economicã realizate de fiecare titular de licenţã cãtre consumatori.
    (2) Rata de creştere a eficienţei activitãţii reglementate se determinã la începutul fiecãrei perioade de reglementare, pentru fiecare activitate reglementatã şi pentru fiecare titular de licenţã. Pe parcursul perioadei de reglementare aceasta rãmâne nemodificatã.
    (3) Valoarea ratei de creştere a eficienţei economice se stabileşte de cãtre ANRE şi cuantificã potenţialele economii de costuri ce pot fi realizate în mod concret de cãtre fiecare titular de licenţã, evaluate pe baza principiilor prevãzute la art. 114 alin. (2).
    (4) Valoarea ratei de creştere a eficienţei economice - X din formulele de ajustare anualã a veniturilor reglementate se determinã astfel încât sã reflecte câştigurile de eficienţã aşteptate pentru cheltuielile de operare. În determinarea factorului X se considerã valori ale inflaţiei similare celor utilizate la calculul ratei reglementate a rentabilitãţii capitalului, astfel încât suma totalã a costurilor şi suma totalã a veniturilor din perioada de reglementare sã fie egale în valori prezente, în termeni nominali, înainte de impozitare.
    ART. 114
    (1) Câştigurile de eficienţã economicã ale activitãţii reglementate se determinã individualizat la nivelul fiecãrui titular de licenţã, utilizându-se metodele descrise în continuare:
    a) extrapolarea ratei de creştere a eficienţei economice obţinute pe seama productivitãţii realizate pe termen lung în sector, la care se adaugã un factor de elasticitate ce reflectã situaţia specificã a fiecãrui titular de licenţã;
    b) analiza tehnicã detaliatã a costurilor de operare şi de capital estimate ale operatorilor, care sã evidenţieze economiile suplimentare de costuri ce pot fi obţinute de titular de licenţã.
    (2) La stabilirea ratei de creştere a eficienţei activitãţii reglementate - X, pentru fiecare titular de licenţã, se au în vedere:
    a) câştigurile de eficienţã economicã puse în evidenţã prin metodele prezentate şi determinate de creşterea performanţelor managementului titularului de licenţã;
    b) rata de creştere a eficienţei economice la nivelul industriei de profil şi al economiei naţionale.
    ART. 115
    În prima perioadã de reglementare rata de creştere a eficienţei activitãţii reglementate a fost zero pentru toate activitãţile şi toţi titularii de licenţã.

    Rata inflaţiei
    ART. 116
    Rata inflaţiei, consideratã la ajustarea veniturilor reglementate, este cea estimatã de cãtre Comisia Naţionalã de Prognozã pentru anul din perioada de reglementare pentru care se ajusteazã venitul reglementat.

    Costurile neprevãzute
    ART. 117
    (1) Costurile neprevãzute la estimarea veniturilor de bazã, determinate de factori imprevizibili, externi şi în afara controlului titularului de licenţã, includ costurile generate de evenimente imprevizibile (de exemplu: forţa majorã, noi taxe şi/sau impozite, altele asemenea).
    (2) Costurile neprevãzute se analizeazã caz cu caz şi se recupereazã prin veniturile reglementate în urmãtorul an de reglementare, prin componenta CE(t,ds,d,fr), conform formulei:

    CE(t,ds,d,fr)[i] = [1 + RoR] * CE(t,ds,d,fr)[i-1],

    unde:
    CE(t,ds,d,fr)[i-1] reprezintã valoarea totalã a costurilor neprevãzute realizate de titularul de licenţã în anul "i-1" din activitatea de transport, înmagazinare subteranã, distribuţie şi activitatea de furnizare reglementatã.

    Pentru activitãţile de distribuţie şi furnizare reglementatã, costurile unitare neprevãzute CEU(d,fr)[i] care corecteazã venitul unitar în anul "i" al perioadei de reglementare se determinã pe baza urmãtoarei formule:

    CEU(d,fr)[i] = [1+RoR(d,fr)] * CE(d,fr)[i-1]/Q(d,fr)[i],

    unde:
    CEU(d,fr)[i] reprezintã valoarea unitarã a elementului de corecţie a venitului unitar în anul "i" pentru activitatea de distribuţie, respectiv pentru activitatea de furnizare reglementatã;
    RoR(d,fr) reprezintã rata reglementatã a rentabilitãţii pentru perioada de reglementare pentru activitatea de distribuţie, respectiv pentru activitatea de furnizare reglementatã;
    Q(d,fr)[i] reprezintã cantitatea de gaze naturale estimatã a fi distribuitã, respectiv furnizatã în regim reglementat în anul "i" al perioadei de reglementare.

    (3) În situaţia în care costurile neprevãzute induc creşteri semnificative în nivelul veniturilor reglementate, ANRE poate decide eşalonarea recuperãrii lor pe mai mult de un an, cu actualizarea anualã a sumelor nerecuperate.

    Modificarea costurilor preluate direct - DeltaCS(t,ds,d,fr)
    ART. 118
    (1) Costurile preluate direct reprezintã costurile pe care titularul de licenţã nu le poate controla, dar pe care este necesar sã le realizeze pentru desfãşurarea activitãţii reglementate.
    (2) Sunt considerate costuri preluate direct cheltuielile de natura taxelor, impozitelor, taxelor de licenţã şi altele asemenea.
    (3) Diferenţa dintre costurile preluate direct efectiv realizate şi cele incluse în venitul total, respectiv venitul total unitar în anul "i-1" constituie componenta de modificare a costurilor preluate direct DeltaCS(t,ds), respectiv DeltaCSU(d,fr) şi se recupereazã conform formulelor:



    DeltaCS(t,ds)[i-1] = [1 + RoR(t,ds)] * (CS(t,ds)[i-1, realizat] - CS(t,ds)[i-1])

    DeltaCSU(d,fr)[i-1] = [1 + RoR(d,fr)] * (CS(d,fr)[i-1, realizat] - CS(d,fr)[i-1])/Q(d,fr)[i]


    CAP. IX
    Facturarea

    SECŢIUNEA 1
    Activitatea de transport

    ART. 119
    (1) Contravaloarea serviciilor de transport prestate unui utilizator al sistemului de transport se factureazã lunar şi se determinã cu urmãtoarea formulã:

    VTt = RC[ti] * CR[ti] * n[hi] + RC[te] * CR[te] * n[he] + V[t] * Q,

    unde:
    VTt reprezintã valoarea facturii, exclusiv TVA, reprezentând contravaloarea serviciului de transport, exprimatã în lei;
    RC[ti] reprezintã componenta fixã pentru rezervarea capacitãţii în punctul de intrare tarifat, exprimatã în lei/MWh/h;
    CR[ti] reprezintã capacitatea rezervatã în punctul de intrare tarifat, exprimatã în MWh;
    n[hi] reprezintã numãrul de ore din perioada de facturare, pentru care este rezervatã capacitatea în punctul de intrare tarifat;
    RC[te] reprezintã componenta fixã pentru rezervarea capacitãţii în punctul de ieşire tarifat, exprimatã în lei/MWh/h;
    CR[te] reprezintã capacitatea rezervatã în punctul de ieşire tarifat, exprimatã în MWh;
    n[he] reprezintã numãrul de ore din perioada de facturare, pentru care este rezervatã capacitatea în punctul de ieşire tarifat;
    V[t] reprezintã componenta volumetricã pentru utilizarea sistemului de transport, exprimatã în lei/MWh;
    Q reprezintã cantitatea transportatã în perioada de facturare, exprimatã în MWh.

    (2) Componenta fixã pentru rezervarea capacitãţii în sistemul de transport - RC[ti]/RC[te] din structura tarifului de transport, exprimatã în lei/MWh/h, reprezintã suma pe care un utilizator al sistemului trebuie sã o plãteascã operatorului de sistem pentru a avea rezervatã o capacitate de un MWh într-un interval continuu de 365 de zile calendaristice.

    ART. 120
    (1) În situaţia în care utilizatorul sistemului care a rezervat capacitate în punctul de intrare tarifat este diferit de utilizatorul sistemului care a rezervat capacitate în punctul de ieşire tarifat, facturarea contravalorii serviciilor de transport se realizeazã astfel:
    1. pentru utilizatorul sistemului care a rezervat capacitate în punctul de intrare tarifat:

    VTt[i] = RC[ti] * CR[ti] * n[hi] + V[t] * Q,

    unde:
    VTt[i] reprezintã valoarea totalã a facturii, exclusiv TVA, reprezentând contravaloarea serviciului de transport, exprimatã în lei;
    RC[ti] reprezintã componenta fixã pentru rezervarea capacitãţii în punctul de intrare tarifat, exprimatã în lei/MWh;
    CR[ti] reprezintã capacitatea rezervatã în punctul de intrare tarifat, exprimatã în MWh;
    n[hi] reprezintã numãrul de ore din perioada de facturare, pentru care este rezervatã capacitatea în punctul de intrare tarifat;
    V[t] reprezintã componenta volumetricã pentru utilizarea sistemului de transport, exprimatã în lei/MWh;
    Q reprezintã cantitatea injectatã în sistemul de transport în perioada de facturare, exprimatã în MWh;

    2. pentru utilizatorul sistemului care a rezervat capacitate în punctul de ieşire tarifat:

    VTt[e] = RC[te] * CR[te] * n[he],

    unde:
    VTt[e] reprezintã valoarea totalã a facturii, exclusiv TVA, reprezentând contravaloarea serviciului de transport, exprimatã în lei;
    RC[te] reprezintã componenta fixã pentru rezervarea capacitãţii în punctul de ieşire tarifat, exprimatã în lei/MWh;
    CR[te] reprezintã capacitatea rezervatã în punctul de ieşire tarifat, exprimatã în MWh;
    n[he] reprezintã numãrul de ore din perioada de facturare, pentru care este rezervatã capacitatea în punctul de ieşire tarifat.

    (2) Operatorul sistemului de transport este obligat sã asigure egalitatea de mai jos, fãrã a avea dreptul de a compensa reciproc cei 2 termeni ai sumei:

    VTt = VTt[i] + VTt[e]

    ART. 121
    Pentru prima şi a doua perioadã de reglementare, contravaloarea serviciilor de transport prestate unui utilizator al sistemului de transport se factureazã lunar şi se determinã cu urmãtoarea formulã:

    VTt = RC[t] * CR[t] * n[h] + V[t] * Q,

    unde:
    VT[t] reprezintã valoarea totalã a facturii, exclusiv TVA, reprezentând contravaloarea serviciului de transport, exprimatã în lei;
    RC[t] reprezintã componenta fixã pentru rezervarea capacitãţii, exprimatã în lei/MWh/h;
    CR[t] reprezintã capacitatea rezervatã, exprimatã în MWh;
    n[h] reprezintã numãrul de ore din perioada de facturare, pentru care se rezervã capacitatea;
    V[t] reprezintã componenta volumetricã pentru utilizarea sistemului de transport, exprimatã în lei/MWh;
    Q reprezintã cantitatea transportatã în perioada de facturare, exprimatã în MWh.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Activitatea de înmagazinare

    ART. 122
    (1) Contravaloarea serviciilor de înmagazinare prestate unui utilizator al capacitãţii de înmagazinare subteranã, pentru un ciclu complet de înmagazinare, se determinã cu urmãtoarea formulã:

    VTds = RC[ds] * CR[ds] + I[ds] * Q[i] + E[ds] * Q[e],

    unde:
    VTds reprezintã valoarea totalã a facturii, exclusiv TVA, reprezentând contravaloarea serviciului de înmagazinare, exprimatã în lei;
    RC[ds] reprezintã componenta fixã pentru rezervarea capacitãţii în depozitul subteran, exprimatã în lei/MWh/ciclu complet de înmagazinare;
    CR[ds] reprezintã capacitatea rezervatã în depozitul subteran, exprimatã în MWh/ciclu complet de înmagazinare;
    I[ds] reprezintã componenta volumetricã pentru injecţia gazelor naturale în depozitul subteran, exprimatã în lei/MWh;
    Q[i] reprezintã cantitatea de gaze naturale injectatã în depozitul subteran, exprimatã în MWh;
    E[ds] reprezintã componenta volumetricã pentru extracţia gazelor naturale din depozitul subteran, exprimatã în lei/MWh;
    Q[e] reprezintã cantitatea de gaze naturale extrasã din depozitul subteran, exprimatã în MWh.
    (2) Facturarea lunarã a contravalorii serviciilor de înmagazinare subteranã se determinã astfel:

              RC[ds] x CR[ds]
    VTds[l] = ──────────────── * n[luna] + I[ds] * Q[i] + E[ds] * Q[e],
                   n[ctr]

    unde:

    VTds[l] reprezintã valoarea totalã lunarã a facturii, exclusiv TVA, exprimatã în lei;
    RC[ds] reprezintã componenta fixã pentru rezervarea capacitãţii în depozitul subteran, exprimatã în lei/MWh/ciclu complet de înmagazinare;
    CR[ds] reprezintã capacitatea rezervatã în depozitul subteran, exprimatã în MWh/ciclu complet de înmagazinare;
    n[ctr] reprezintã numãrul de zile calendaristice dintre intrarea în vigoare a contractului de înmagazinare şi data de finalizare a acestuia;
    n[luna] reprezintã numãrul de zile calendaristice din lunã, respectiv numãrul de zile rãmase din luna în care contractul de înmagazinare subteranã intrã în vigoare sau numãrul de zile din luna în care contractul de înmagazinare subteranã expirã;
    I[ds] reprezintã componenta volumetricã pentru injecţia gazelor naturale în depozitul subteran, exprimatã în lei/MWh;
    Q[i] reprezintã cantitatea de gaze naturale injectatã în depozitul subteran în luna respectivã, exprimatã în MWh;
    E[ds] reprezintã componenta volumetricã pentru extracţia gazelor naturale din depozitul subteran, exprimatã în lei/MWh;
    Q[e] reprezintã cantitatea de gaze naturale extrasã din depozitul subteran în luna respectivã, exprimatã în MWh.
    ART. 123
    (1) În situaţia în care, la finele ciclului de înmagazinare, în depozitul subteran rãmân cantitãţi de gaze naturale, altele decât perna de gaze a depozitului, proprietarul acestor cantitãţi este obligat sã achite operatorului depozitului contravaloarea rezervãrii de capacitate pentru noul ciclu de înmagazinare, corespunzãtor cantitãţilor rãmase în depozitul subteran.
    (2) Pentru cantitãţile de gaze naturale rãmase în depozit nu se percepe tarif de injecţie, tariful pentru extracţia gazelor naturale fiind facturat dupã scoaterea acestora din depozitul subteran.

    SECŢIUNEA a 3-a
    Activitatea de distribuţie

    ART. 124
    Contravaloarea serviciilor de distribuţie prestate pentru un utilizator al sistemului de distribuţie se factureazã lunar şi se determinã cu urmãtoarea formulã:

    VTd = Td x Q,

    unde:
    VTd reprezintã valoarea facturii, exclusiv TVA, reprezentând contravaloarea serviciului de distribuţie, exprimatã în lei;
    Td reprezintã tariful de distribuţie reglementat, exprimat în lei/MWh;
    Q reprezintã cantitatea distribuitã, exprimatã în MWh.

    SECŢIUNEA a 4-a
    Activitatea de furnizare reglementatã

    ART. 125
    Contravaloarea serviciilor de furnizare reglementatã prestate unui consumator final se factureazã lunar şi se determinã cu urmãtoarea formulã:

    VTf = Pf * Q,

    unde:
    VTf reprezintã valoarea totalã a facturii, exclusiv TVA, reprezentând contravaloarea serviciului de furnizare reglementatã, exprimatã în lei;
    Pf reprezintã preţul final reglementat, exprimat în lei/MWh;
    Q reprezintã cantitatea furnizatã, exprimatã în MWh.

    CAP. X
    Procedura de stabilire a venitului de bazã, a venitului reglementat, de aprobare a preţurilor reglementate şi de stabilire a tarifelor reglementate

    ART. 126
    (1) Venitul de bazã se aprobã prin ordin al preşedintelui ANRE la începutul fiecãrei perioade de reglementare, concomitent cu aprobarea preţurilor şi/sau stabilirea tarifelor reglementate, pentru fiecare titular de licenţã care desfãşoarã activitãţi reglementate.
    (2) Venitul reglementat se aprobã prin ordin al preşedintelui ANRE pe parcursul perioadei de reglementare, pentru fiecare titular de licenţã care desfãşoarã activitãţi reglementate.

    SECŢIUNEA 1
    Procedura de stabilire a venitului de bazã

    ART. 127
    (1) Titularii de licenţã care desfãşoarã activitãţi reglementate înainteazã ANRE fundamentãrile privind stabilirea venitului de bazã cu cel puţin 180 de zile înaintea începerii perioadei de reglementare.
    (2) Fundamentãrile privind stabilirea venitului de bazã vor fi însoţite de:
    a) toate datele şi informaţiile necesare pentru susţinerea elementelor de fundamentare. Datele şi informaţiile pentru susţinerea elementelor de fundamentare se referã în principal la:
    - capacitãţile rezervate şi volumele vehiculate prin sistemul de transport, respectiv prin sistemul de distribuţie, capacitãţile rezervate şi volumele injectate, stocate şi extrase în şi din depozitele subterane;
    - portofoliul de contracte de achiziţie a gazelor naturale din producţia internã şi din import respectiv pentru serviciile de transport, înmagazinare subteranã şi/sau de distribuţie;
    - structura de clienţi/consumatori, cu prezentarea caracteristicilor specifice fiecãrei categorii (factori de sarcinã, consum anual, vârfuri de consum etc.).
    Aceste elemente se vor referi atât la realizãrile din lunile anului de reglementare, anterioare depunerii fundamentãrilor, cât şi la estimãrile titularului de licenţã pentru fiecare an al perioadei de reglementare. Totodatã vor fi explicate premisele considerate la estimarea fiecãruia din elementele de fundamentare prognozate.
    b) ECR, pentru care se fundamenteazã venitul de bazã. Evidenţele contabile reglementate se referã la:
    - ECR - realizãri din lunile anului de reglementare anterioare depunerii fundamentãrilor pentru ultimul an de activitate anterior perioadei de reglementare, cu excepţia titularilor nou-licenţiaţi;
    - estimarea elementelor pentru anul de bazã, în format anexe ECR, împreunã cu o prezentare a premiselor considerate la estimarea fiecãruia dintre ele;
    - propunerea titularului de licenţã de alocare a costurilor, pentru calculul preţurilor şi/sau tarifelor;
    c) propunerile privind rata de creştere a eficienţei economice a activitãţii reglementate pentru perioada de reglementare. Propunerile privind rata de creştere a eficienţei economice se referã la aprecierea de cãtre titularul de licenţã a valorii factorului X din formulele de ajustare;
    d) propunerile de preţuri şi/sau tarife reglementate. Propunerile de preţuri şi/sau tarife reglementate vor reflecta structura de preţuri şi/sau tarife estimatã de cãtre titularul de licenţã, având în vedere venitul de bazã şi costurile preluate direct fundamentate de titularul de licenţã.
    (3) În situaţia în care fundamentãrile privind stabilirea venitului de bazã, înaintate de cãtre titularii de licenţã din sector, sunt incomplete sau eronate, acestea vor fi completate şi/sau modificate, dupã caz. Perioada de 180 de zile necesarã pentru analiza documentaţiei decurge din momentul primirii formei finale completate şi/sau modificate a fundamentãrilor.
    ART. 128
    (1) Pe baza fundamentãrilor şi a propunerilor înaintate şi a analizei efectuate, compartimentul de specialitate din cadrul ANRE elaboreazã un raport cuprinzând propunerile pentru stabilirea:
    a) venitului de bazã;
    b) ratei de creştere a eficienţei economice a activitãţii reglementate;
    c) preţurilor şi/sau tarifelor reglementate.
    (2) Pe baza elementelor prezentate, compartimentul de specialitate va analiza şi evalua, propunerile înaintate, având dreptul sã cearã lãmuriri suplimentare.
    (3) În situaţia în care, pe baza informaţiilor prezentate şi a analizelor efectuate, compartimentul de specialitate considerã necesarã ajustarea elementelor de fundamentare, va înainta titularului de licenţã propunerile de ajustare, astfel încât sã se ajungã la un punct de vedere comun asupra:
    - venitului de bazã, costurilor preluate direct şi elementelor de ajustare anualã a venitului reglementat;
    - structurii de preţuri şi/sau tarife şi nivelului acestora.
    (4) Dacã nu se poate ajunge la un punct de vedere comun, compartimentul de specialitate are dreptul sã decidã asupra elementelor menţionate, având obligaţia ca în raportul întocmit sã explice motivele care stau la baza deciziilor luate.
    ART. 129
    Raportul prevãzut la art. 128 se prezintã în Consiliul consultativ al ANRE cu cel puţin 60 de zile anterior perioadelor de reglementare în coroborare cu prevederile art. 127 alin. (3) referitoare la momentul primirii formei finale completate şi/sau modificate a fundamentãrilor.
    ART. 130
    (1) În termen de 7 zile calendaristice de la primirea raportului, Consiliul consultativ al ANRE îşi exprimã punctele de vedere privind acceptarea sau contestarea acestuia, împreunã cu motivarea punctului de vedere.
    (2) În cazul în care membrii Consiliului consultativ al ANRE nu îşi prezintã punctele de vedere în termenul prevãzut la alin. (1), raportul se considerã acceptat.
    ART. 131
    În cel mult 10 zile de la împlinirea termenului prevãzut la art. 130 alin. (1), compartimentul de specialitate înainteazã Comitetului de reglementare urmãtoarele:
    1. raportul cuprinzând propunerile pentru stabilirea:
    a) venitului de bazã;
    b) ratei de creştere a eficienţei economice a activitãţii reglementate;c)preţurilor şi/sau tarifelor reglementate;
    2. punctele de vedere exprimate de Consiliul consultativ al ANRE.
    ART. 132
    (1) Pe baza aprobãrii de cãtre Comitetul de reglementare a raportului prevãzut la art. 131 pct. 1, preşedintele ANRE emite ordinul privind:
    a) stabilirea venitului de bazã;
    b) stabilirea ratei de creştere a eficienţei economice a activitãţii reglementate;
    c) aprobarea preţurilor şi/sau stabilirea tarifelor reglementate corespunzãtoare venitului de bazã.
    (2) Ordinul preşedintelui ANRE prevãzut la alin. (1) se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
    (3) Raportul aprobat de cãtre Comitetul de reglementare se comunicã operatorului licenţiat.
    ART. 133
    (1) În situaţia în care Comitetul de reglementare respinge, în tot sau în parte, raportul privind propunerile de stabilire a venitului de bazã, a ratei de creştere a eficienţei economice a activitãţii reglementate pentru perioada de reglementare, în termen de cel mult 6 luni este elaborat un nou raport.
    (2) Membrii Comitetului de reglementare au obligaţia de a justifica respingerea raportului.
    (3) Pânã la aprobarea noului venit de bazã (venitul reglementat) şi preţurile şi/sau tarifele reglementate în vigoare rãmân nemodificate, eventualele venituri nerealizate din aceastã cauzã urmând a fi recunoscute odatã cu aprobarea noului venit de bazã.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Procedura de ajustare a veniturilor reglementate

    ART. 134
    Ajustarea veniturilor reglementate se realizeazã de cãtre ANRE pe baza formulelor din prezenta metodologie stabilite prin ordinul preşedintelui ANRE.
    ART. 135
    (1) Solicitãrile titularilor de licenţã pentru ajustarea venitului reglementat aferent unei activitãţi reglementate se înainteazã ANRE cu cel puţin 90 de zile anterior începerii anului din perioada de reglementare pentru care se stabilesc aceste venituri.
    (2) Solicitãrile se înainteazã împreunã cu justificãrile detaliate.
    (3) În situaţia în care solicitãrile privind ajustarea venitului de bazã, înaintate de cãtre titularii de licenţã din sector, sunt incomplete sau eronate, acestea vor fi completate şi/sau modificate, dupã caz, urmând ca perioada de 90 de zile necesarã pentru analiza documentaţiei sã decurgã din momentul primirii formei finale.
    (4) În urma analizei, compartimentul de specialitate întocmeşte un raport pe care îl va comunica operatorului în vederea formulãrii unui punct de vedere.
    (5) În cazul în care nu se poate ajunge la un punct de vedere comun, compartimentul de specialitate are dreptul sã decidã asupra elementelor ce vor sta la baza ajustãrii. Raportul întocmit va conţine motivele care au stat la baza deciziilor luate.
    ART. 136
    (1) În situaţia în care, ulterior intervalului de timp menţionat la art. 135, alin. (1), apar elemente de costuri care nu au fost solicitate, acestea vor fi avute în vedere începând cu urmãtoarea ajustare a venitului reglementat, respectiv cu urmãtoarea stabilire a venitului de bazã.
    (2) Nu pot fi înaintate solicitãri pentru ajustarea venitului reglementat dacã între momentul înaintãrii solicitãrii şi momentul apariţiei sau modificãrii acestor costuri a trecut o perioadã de peste 3 ani.
    ART. 137
    Raportul compartimentului de specialitate ANRE privind propunerile de ajustare a venitului reglementat, precum şi propunerile de preţuri şi/sau tarife reglementate corespunzãtoare se înainteazã Comitetului de reglementare cu cel puţin 45 de zile anterior începerii anului din perioada de reglementare, pentru care se stabileşte venitul reglementat.
    ART. 138
    (1) Pe baza aprobãrii de cãtre Comitetul de reglementare a raportului prevãzut la art. 137, preşedintele ANRE emite ordinul privind:
    a) stabilirea venitului reglementat;
    b) aprobarea preţurilor şi/sau stabilirea tarifelor reglementate.
    (2) Ordinul preşedintelui ANRE prevãzut la alin. (1) se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
    (3) Raportul compartimentului de specialitate ANRE, aprobat de cãtre Comitetul de reglementare, se comunicã operatorului licenţiat.
    ART. 139
    (1) În situaţia în care Comitetul de reglementare respinge, în tot sau în parte, raportul privind propunerile de ajustare a venitului reglementat, se elaboreazã un nou raport în termen de cel mult o lunã.
    (2) Membrii Comitetului de reglementare au obligaţia de a justifica respingerea raportului.
    (3) Pânã la stabilirea noului venit reglementat, venitul reglementat şi preţurile şi/sau tarifele reglementate în vigoare rãmân nemodificate, eventualele venituri nerealizate din aceastã cauzã urmând a fi recunoscute odatã cu aprobarea noului venit reglementat.
    ART. 140
    (1) În termen de 6 luni de la publicarea prezentei metodologii, compartimentul de specialitate din cadrul ANRE va întocmi, pentru fiecare titular de licenţã şi pentru activitãţile reglementate desfãşurate, un raport care va conţine valoarea veniturilor amânate din a doua perioadã de reglementare şi care va fi înaintat spre aprobare Comitetului de reglementare al ANRE.
    (2) În situaţia în care raportul menţionat la alin. (1) se respinge, se elaboreazã un nou raport, care se prezintã spre aprobare Comitetului de reglementare, în termen de cel mult o lunã.

    CAP. XI
    Dispoziţii finale

    ART. 141
    Categoriile de consumatori pentru care se stabilesc diferenţiat preţurile finale reglementate şi tarifele de distribuţie sunt prevãzute în anexa nr. 1, care face parte integrantã din prezenta metodologie.
    ART. 142
    Termenii utilizaţi în prezenta metodologie sunt prevãzuţi în anexa nr. 2, care face parte integrantã din aceasta.
    ART. 143
    Duratele reglementate pentru amortizarea imobilizãrilor corporale şi necorporale utilizate în realizarea activitãţilor reglementate sunt prevãzute în anexa nr. 3, care face parte integrantã din prezenta metodologie.
    ART. 144
    Activitãţile privind racordarea, branşarea şi debranşarea consumatorilor, precum şi construcţia instalaţiilor de racordare la sistemul de transport şi a branşamentelor nu fac obiectul prezentei metodologii. Reglementarea acestora, inclusiv tarifele privind realizarea acestor lucrãri, se realizeazã prin regulamentele specifice privind accesul la sisteme.

    ANEXA 1
    la metodologie

                  CATEGORIILE DE CONSUMATORI
      pentru care se stabilesc diferenţiat preţurile finale reglementate şi
                    tarifele de distribuţie

    A. Consumatori conectaţi direct la sistemul de transport:
    A.1. consumatori cu un consum anual de pânã la 1.162,78 MWh
    A.2. consumatori cu un consum anual între 1.162,79 MWh şi 11.627,78 MWh
    A.3. consumatori cu un consum anual între 11.627,79 MWh şi 116.277,79 MWh
    A.4. consumatori cu un consum anual între 116.277,80 MWh şi 1.162.777,87 MWh
    A.5. consumatori cu un consum anual de peste 1.162.777,87 MWh
    B. Consumatori conectaţi în sistemul de distribuţie:
    B.1. consumatori cu un consum anual de pânã la 23,25 MWh
    B.2. consumatori cu un consum anual între 23,26 MWh şi 116,28 MWh
    B.3. consumatori cu un consum anual între 116,29 MWh şi 1.162,78 MWh
    B.4. consumatori cu un consum anual între 1.162,79 MWh şi 11.627,78 MWh
    B.5. consumatori cu un consum anual între 11.627,79 MWh şi 116.277,79 MWh
    B.6. consumatori cu un consum anual de peste 116.277,79 MWh

    ANEXA 2
    la metodologie

                              TERMENI UTILIZAŢI


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 An al perioadei de reglementare - o perioadã continuã de 12 luni calendaristice, mãsurate
                                    pe parcursul perioadei de reglementare
                                    Primul an al perioadei de reglementare începe în prima
                                    zi a perioadei de reglementare.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cantitate distribuitã - cantitatea totalã de gaze naturale vehiculate printr-un
                                    sistem de distribuţie, mãsuratã la consumatori şi/sau
                                    la sistemele de distribuţie conectate
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cantitate furnizatã - cantitatea totalã de gaze naturale comercializatã cãtre
                                    consumatorii finali în baza unor contracte de furnizare
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Capacitate de transport, de - cantitatea de gaze naturale, mãsuratã în condiţii
distribuţie sau de înmagazinare standard de presiune şi temperaturã, ce poate fi
                                    injectatã, respectiv livratã prin punctele de delimi-
                                    tare ale unui sistem de transport sau de distribuţie
                                    ori care poate fi stocatã într-un sistem de înmagazi-
                                    nare, în condiţii de siguranţã tehnicã şi eficienţã
                                    economicã, într-un interval de timp determinat
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Capacitate rezervatã - capacitatea pe care operatorul sistemului se obligã sã
                                    o aibã în orice moment disponibilã pentru utilizator
                                    sau consumatorul final, într-un punct de delimitare al
                                    sistemului, respectiv într-un depozit subteran, în
                                    conformitate cu prevederile contractului încheiat,
                                    exprimatã în:
                                  - MWh pentru sistemul de transport;
                                  - MWh/ciclu complet de înmagazinare pentru depozitul
                                    subteran
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Capacitate utilizabilã - capacitatea de transport, de distribuţie ori a depo-
                                    zitului subteran, pe care operatorul sistemului o poate
                                    pune la dispoziţie utilizatorilor sau consumatorilor
                                    finali, determinatã în condiţiile reglementãrilor
                                    specifice
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Capitalul de lucru - suma necesarã unui operator pentru asigurarea finanţãrii
                                    activitãţii pentru o perioadã de 30 de zile calenda-
                                    ristice
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Caracteristici tehnice - totalitatea datelor şi elementelor de naturã tehnicã,
                                    specifice unui obiectiv din sectorul gazelor naturale
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Ciclu complet de înmagazinare - perioada calendaristicã continuã care acoperã succesiv
                                    ciclul de injecţie şi ciclul de extracţie al gazelor
                                    naturale dintr-un depozit subteran
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Ciclu de injecţie - perioada calendaristicã prevãzutã pentru injecţia
                                    gazelor naturale într-un depozit subteran
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Ciclu de extracţie - perioada calendaristicã prevãzutã pentru extracţia
                                    gazelor naturale dintr-un depozit subteran
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Consumator final - persoana fizicã sau juridicã, românã ori strãinã, care
                                    achiziţioneazã gazele naturale pentru uzul propriu
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Contract-cadru de furnizare a - contract-cadru aprobat de ANRE, care are ca obiect
gazelor naturale furnizarea gazelor naturale cãtre consumatorul final,
                                    pentru un anumit loc de consum, cu stipularea obliga-
                                    torie a condiţiilor de furnizare şi de utilizare a
                                    gazelor naturale, a preţului reglementat şi a modali-
                                    tãţilor de platã, precum şi a celorlalte clauze
                                    specifice
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Depozit subteran de înmagazinare - zãcãmânt sau parte dintr-un zãcãmânt etanş depletat,
                                    acvifer sau salifer, în care se pot stoca temporar gaze
                                    naturale sub presiune, la volume programate, în ciclul
                                    de injecţie şi, respectiv, din care se pot extrage
                                    aceste cantitãţi de gaze naturale în ciclul de extracţie
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Furnizor - titularul unei licenţe de furnizare
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Furnizarea reglementatã - comercializarea gazelor naturale cãtre consumatorul
                                    final în baza unui contract de furnizare şi la preţ
                                    reglementat
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Instalaţie de racordare la - instalaţie realizatã între punctul de racordare la
sistemul de transport sistemul de transport şi punctul de delimitare
                                    Instalaţiile de racordare pot fi:
                                  - instalaţie de racordare la intrare în sistemul de
                                    transport: instalaţie realizatã între punctul de
                                    delimitare dintre producãtor/furnizor şi operatorul
                                    sistemului de transport şi punctul de racordare la
                                    sistemul de transport;
                                  - instalaţie de racordare la ieşirea din sistemul de
                                    transport: instalaţie realizatã între punctul de
                                    racordare la sistemul de transport şi punctul de
                                    delimitare dintre operatorul sistemului de transport
                                    şi consumator/distribuitor
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Operator - titular al unei licenţe de transport, de înmagazinare,
                                    de distribuţie sau de furnizare, dupã caz
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Perna de gaze - cantitatea totalã de gaze naturale ce trebuie menţinutã
                                    într-un depozit subteran, necesarã pentru asigurarea
                                    operãrii acestuia pe întreaga duratã de funcţionare
                                    normalã a depozitului
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Punct de delimitare în sistemul - loc în care instalaţiile utilizatorului se delimiteazã
de transport ca proprietate de instalaţiile operatorului sistemului
                                    de transport:
                                 a) pentru punctele de injecţie în sistemul de transport
                                    delimitarea se face:
                                  - în cazul gazelor naturale din producţia internã, la
                                    robinetul de ieşire din staţia/panoul de mãsurare al
                                    producãtorului;
                                  - în cazul gazelor naturale din depozitele subterane,
                                    la robinetul de ieşire din staţia/panoul de mãsurare
                                    al operatorului de înmagazinare;
                                  - în cazul gazelor naturale din import, în locul în
                                    care acestea sunt tratate şi mãsurate pentru
                                    injecţia în sistemul de transport;
                                 b) pentru punctele de ieşire din sistemul de transport,
                                    delimitarea se face:
                                  - la robinetul de ieşire din staţia de reglare-
                                    mãsurare-predare la consumator/ operator de
                                    distribuţie;
                                  - la locul în care gazele naturale sunt tratate şi
                                    mãsurate pentru a se exporta.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Punct de delimitare în sistemul - loc în care instalaţiile utilizatorului se delimiteazã
de distribuţie ca proprietate de instalaţiile operatorului sistemului
                                    de distribuţie
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Racordarea la sistemul de - ansamblul activitãţilor necesare pentru realizarea
transport instalaţiei de racordare pentru injecţia gazelor
                                    naturale în sistemul de transport şi/sau pentru
                                    injecţia/extracţia în/din depozite subterane şi/sau
                                    pentru alimentarea unui consumator/sistem de distribuţie
                                    a gazelor naturale din sistemul de transport
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Sistem de distribuţie - ansamblul compus din conducte, instalaţii de reglare-
                                    mãsurare, aparate şi accesorii, situate între staţiile
                                    de predare şi robinetele de branşament ale consumatorilor
                                    racordaţi la reţeaua de presiune joasã, respectiv pânã
                                    la ieşirea din staţiile/posturile de reglare de la
                                    consumatorul racordat la reţeaua de presiune redusã
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Sistem omogen de distribuţie - un sistem sau grup de sisteme de distribuţie învecinate
                                    şi/sau operate de un singur operator, cu caracteristici
                                    tehnice şi de operare similare
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Sistem de înmagazinare - totalitatea instalaţiilor tehnologice de suprafaţã şi/
                                    sau subterane, precum şi depozitul propriu-zis, prin
                                    intermediul cãrora se pot înmagazina ciclic şi,
                                    respectiv, extrage cantitãţi de gaze naturale
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Sistem de transport - ansamblul de conducte magistrale, precum şi toate
                                    instalaţiile, echipamentele şi dotãrile aferente care
                                    asigurã preluarea gazelor naturale extrase din
                                    perimetrele de exploatare sau a celor provenite din
                                    import şi transportul acestora în regim de presiune
                                    înaltã în vederea livrãrii în sistemele de distribuţie
                                    şi/sau la consumatorii direcţi şi/sau înmagazinãrii/
                                    stocãrii acestora
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Titular al licenţei de - persoanã juridicã românã sau strãinã, autorizatã şi
înmagazinare licenţiatã, având ca specific operarea unui sistem de
                                    înmagazinare subteranã şi desfãşurarea de activitãţi
                                    comerciale legate de aceasta
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Titular al licenţei de - persoanã juridicã românã sau strãinã, autorizatã şi
distribuţie licenţiatã, având ca specific activitatea de distribuţie
                                    a gazelor naturale într-o zonã delimitatã
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Titular al licenţei de furnizare - persoanã juridicã românã sau strãinã, licenţiatã sã
                                    comercializeze gaze naturale
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Titular al licenţei de transport - persoanã juridicã românã sau strãinã, autorizatã şi
                                    licenţiatã, având ca specific operarea unui sistem de
                                    transport şi desfãşurarea de activitãţi comerciale
                                    legate de aceasta
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Zestrea conductei - cantitatea totalã de gaze naturale ce trebuie menţinutã
                                    într-o conductã, pentru a se asigura presiunea minimã
                                    necesarã operãrii acesteia în condiţii de siguranţã, de
                                    echilibru şi de calitate a serviciilor de transport
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Vârf de consum - o perioadã continuã de 24 de ore dintr-un an, pentru
                                    care este înregistrat cel mai mare consum de gaze
                                    naturale
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


    ANEXA 3
    la metodologie

                                DURATELE
     reglementate pentru amortizarea imobilizãrilor corporale şi necorporale

    I. Durata tehnicã şi economicã rãmasã pentru amortizarea reglementatã a imobilizãrilor corporale şi necorporale care au constituit RAB implicit la începutul primei perioade de reglementare:

    a) activitatea de transport şi activitatea de
       înmagazinare subteranã 30 ani
    b) activitatea de distribuţie şi activitatea de
       furnizare reglementatã 25 ani


    II. Durata tehnicã şi economicã a imobilizãrilor corporale şi necorporale puse în funcţiune dupã începutul primei perioade de reglementare

    Grupa 1 Construcţii
    Subgrupa 1.1 Clãdiri 50 ani
    Subgrupa 1.2 Construcţii uşoare (barãci, şoproane etc.) 10 ani
    Subgrupa 1.3 Conducte colectoare şi magistrale (inclusiv
    instalaţiile tehnologice, dotãrile şi echipamentele
    aferente) 40 ani
    Subgrupa 1.4 Sondele pentru injecţia/extracţia gazelor
    naturale din depozitele subterane (inclusiv sondele
    auxiliare, instalaţiile tehnologice, dotãrile şi
    echipamentele aferente) 25 ani
    Subgrupa 1.5 Conducte de distribuţie din oţel (inclusiv
    instalaţiile tehnologice, dotãrile şi echipamentele
    aferente) 30 ani
    Subgrupa 1.6 Conducte de distribuţie din polietilenã
    (inclusiv instalaţiile tehnologice, dotãrile şi
    echipamentele aferente) 40 ani
    Subgrupa 1.7 Alte construcţii 10 ani
    Grupa 2 Echipamente tehnologice, maşini, utilaje şi
    echipamente de lucru 10 ani
    Grupa 3 Aparate şi instalaţii de mãsurare, control
    şi reglare
    Subgrupa 3.1 Contoare volumetrice cu membranã,
    contoare cu ultrasunete, alte sisteme cu element
    deprimogen 20 ani
    Subgrupa 3.2 Contoare cu pistoane rotative,
    contoare cu turbinã 15 ani
    Subgrupa 3.3 Convertoare electronice, calculatoare
    de debit, alte aparate şi instalaţii de mãsurare,
    control şi reglare 10 ani
    Grupa 4 Mijloace de transport 5 ani
    Grupa 5 Alte imobilizãri corporale şi necorporale 5 ani
    Grupa 6 Terenuri

                      _________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016