Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 22 din 11 martie 2020  pentru modificarea şi completarea Regulamentului privind racordarea utilizatorilor la reţelele electrice de interes public, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 59/2013     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 22 din 11 martie 2020 pentru modificarea şi completarea Regulamentului privind racordarea utilizatorilor la reţelele electrice de interes public, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 59/2013

EMITENT: Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 203 din 13 martie 2020
    Având în vedere dispoziţiile art. 25 alin. (13) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul prevederilor art. 5 alin. (1) lit. c) şi ale art. 9 alin. (1) lit. q) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
    preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite prezentul ordin.
    ART. I
    Regulamentul privind racordarea utilizatorilor la reţelele electrice de interes public, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 59/2013, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 517 şi 517 bis din 19 august 2013, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 14 alineatul (1), litera d) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "d) planul de situaţie la scară, întocmit conform prevederilor legale în vigoare, cu amplasarea în zonă a locului de consum şi/sau de producere, pentru construcţiile noi sau pentru construcţiile existente care se modifică, în copie. Pentru construcţiile existente care nu se modifică este suficientă schiţa de amplasament, cu coordonate din care să rezulte precis poziţia locului de consum şi/sau de producere."

    2. La articolul 14, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu următorul cuprins:
    "(1^1) Prin derogare de la prevederile alin. (1), pentru un loc de consum nou de tip locuinţă individuală, cu excepţia celor din ansamblurile de blocuri de locuinţe şi/sau de locuinţe individuale, aparţinând unui client casnic, în situaţia în care solicitantul nu deţine niciunul dintre documentele prevăzute la alin. (1) lit. g), acesta trebuie să prezinte următoarele documente:
    a) o adeverinţă eliberată de administraţia publică locală în a cărei rază teritorială este situat imobilul, din care să rezulte că solicitantul este cunoscut că deţine imobilul sub nume de proprietar; şi
    b) o declaraţie pe propria răspundere a solicitantului, autentificată notarial, prin care acesta declară că:
    (i) posedă imobilul ca un adevărat proprietar;
    (ii) nu a înstrăinat sau grevat imobilul."

    3. La articolul 22, alineatul (9) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(9) Modul de stabilire a punctelor de delimitare şi alte aspecte privind racordarea la reţeaua electrică a locuinţelor individuale, ansamblurilor de locuinţe nou-construite, zonelor industriale, comerciale sau de servicii comune, a locurilor de producere care se racordează la reţele electrice cu tensiunea mai mare sau egală cu 110 kV şi a instalaţiilor aparţinând autorităţilor judiciare şi de aplicare a legii sunt prevăzute în anexele nr. 2, 3, 4, 5 şi 6 la prezentul regulament."

    4. La articolul 33 alineatul (1), după litera e) se introduce o nouă literă, litera f), cu următorul cuprins:
    "f) în cazul în care documentele prevăzute la art. 14 alin. (1^1) se anulează printr-o hotărâre judecătorească definitivă, emisă în perioada de valabilitate a avizului tehnic de racordare."

    5. La articolul 34, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Cererea prin care utilizatorul solicită încheierea contractului pentru proiectarea/execuţia lucrărilor din categoriile prevăzute la art. 41 lit. b) şi la art. 42 alin. (1) lit. a) cu un anumit proiectant/constructor atestat, în condiţiile art. 43 alin. (7) şi art. 44 alin. (4), constituie cerere de încheiere a contractului de racordare."

    6. La articolul 43, după alineatul (6) se introduc trei noi alineate, alineatele (7)-(9), cu următorul cuprins:
    "(7) Prin excepţie de la prevederile alin. (6), contractul pentru proiectarea şi/sau execuţia lucrărilor din categoria celor prevăzute la art. 42 alin. (1) lit. a) se poate încheia de către operatorul de reţea şi cu un anumit proiectant şi/sau constructor atestat, ales de către utilizator, în condiţiile în care utilizatorul suportă integral, prin tarif de racordare, costul lucrărilor de întărire şi solicită în scris, explicit, acest lucru operatorului de reţea, înainte de încheierea contractului de racordare.
(8) În situaţia prevăzută la alin. (7), contractul pentru execuţia lucrărilor din categoria celor prevăzute la art. 42 alin. (1) lit. a) se încheie de către operatorul de reţea cu un anumit constructor atestat, ales de către utilizator, în maximum 5 zile lucrătoare de la data emiterii autorizaţiei de construire pentru lucrările de întărire a reţelei electrice, cu respectarea obligaţiilor părţilor, prevăzute în contractul de racordare.
(9) În situaţia prevăzută la alin. (7), operatorul de reţea recalculează tariful de racordare prin refacerea fişei de calcul al tarifului de racordare, fără a actualiza avizul tehnic de racordare, corelat cu rezultatul negocierii dintre utilizator şi proiectantul şi/sau constructorul pe care acesta l-a ales, în termen de 3 zile lucrătoare de la depunerea cererii de către utilizator. Contractul de racordare se încheie prin considerarea valorii recalculate a tarifului de racordare."

    7. La articolul 59, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:
    "(3) În cazul în care documentele prevăzute la art. 14 alin. (1^1) se anulează printr-o hotărâre judecătorească definitivă, emisă în perioada de valabilitate a certificatului de racordare, acesta îşi pierde valabilitatea."

    8. Articolul 75 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Anexele nr. 1-6 fac parte integrantă din prezentul regulament."

    9. După anexa nr. 5 la regulament se introduce o nouă anexă, anexa nr. 6 la regulament, având cuprinsul prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.


    ART. II
    Operatorii economici din sectorul energiei electrice duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin, iar entităţile organizatorice din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei urmăresc respectarea prevederilor prezentului ordin.

    ART. III
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei,
                    Dumitru Chiriţă

    Bucureşti, 11 martie 2020.
    Nr. 22.
    ANEXA 1

    (Anexa nr. 6 la regulament)
    REGULI SPECIFICE
    pentru realizarea racordării ocazionale la reţeaua electrică de distribuţie
    a unei instalaţii aparţinând autorităţilor judiciare şi de aplicare a legii
    1. Racordarea ocazională a unei instalaţii aparţinând autorităţilor judiciare şi de aplicare a legii se realizează la reţelele electrice de joasă tensiune, în baza unei cereri de racordare adresate operatorului de distribuţie, direct sau prin intermediul furnizorului de energie electrică.
    2. Cererea de racordare cuprinde următoarele informaţii:
    a) punctul de racordare la reţea;
    b) puterea maximă absorbită;
    c) data racordării;
    d) estimarea perioadei necesare pentru alimentarea cu energie electrică a instalaţiei respective;
    e) declaraţia pe propria răspundere a solicitantului prin care acesta confirmă că instalaţia respectă normele tehnice în vigoare şi îndeplineşte condiţiile ce permit punerea sub tensiune în condiţii de siguranţă;
    f) contractul de furnizare a energiei electrice, în cazul în care cererea de racordare este adresată direct operatorului de distribuţie;
    g) alte date pe care solicitantul le consideră necesare în vederea racordării.

    3. Operatorul de distribuţie este obligat să pună la dispoziţia solicitantului, direct sau prin intermediul furnizorului de energie electrică, un formular-tip de cerere de racordare.
    4. Punerea sub tensiune a instalaţiei prevăzute la pct. 1 se realizează de operatorul de distribuţie la termenul solicitat de utilizator şi în prezenţa unui reprezentant al acestuia. La punerea sub tensiune a instalaţiei, reprezentantul utilizatorului şi cel al operatorului de distribuţie încheie un proces-verbal de punere sub tensiune.
    5. Deconectarea instalaţiei prevăzute la pct. 1 se realizează de către operatorul de distribuţie la solicitarea telefonică a utilizatorului şi în prezenţa acestuia şi se consemnează într-un proces-verbal de deconectare.
    6. Tariful de emitere a avizului tehnic de racordare şi tariful de racordare prevăzut în avizul tehnic de racordare emis de operatorul de distribuţie se achită de către solicitant în maximum 30 de zile de la data punerii sub tensiune, înscrisă în procesul-verbal prevăzut la pct. 4.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016