Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 219 din 11 octombrie 2011  privind aprobarea specificatiilor tehnice ale produselor alimentare de baza care fac obiectul Programului guvernamental de sprijin pentru pensionari Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 219 din 11 octombrie 2011 privind aprobarea specificatiilor tehnice ale produselor alimentare de baza care fac obiectul Programului guvernamental de sprijin pentru pensionari "Cosul de solidaritate"

EMITENT: MINISTERUL ADMINISTRATIEI SI INTERNELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 724 din 13 octombrie 2011

    Având în vedere prevederile art. 3 alin. (3) din Hotãrârea Guvernului nr. 927/2011 privind Programul guvernamental de sprijin pentru pensionari "Coşul de solidaritate",
    în temeiul prevederilor art. 7 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 30/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Administraţiei şi Internelor, aprobatã cu modificãri prin Legea nr. 15/2008, cu modificãrile ulterioare, şi ale art. 7 alin. (5) din Hotãrârea Guvernului nr. 725/2010 privind reorganizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale, precum şi a unor structuri aflate în subordinea acestuia, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

    ministrul administraţiei şi internelor şi ministrul agriculturii şi dezvoltãrii rurale emit urmãtorul ordin:

    ART. 1
    Se aprobã specificaţiile tehnice ale produselor alimentare de bazã (fãinã, zahãr, ulei, mãlai, orez) care fac obiectul Programului guvernamental de sprijin pentru pensionari "Coşul de solidaritate", potrivit anexei care face parte integrantã din prezentul ordin.
    ART. 2
    Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

                    Ministrul administraţiei şi internelor,
                             Constantin-Traian Igaş

                 Ministrul agriculturii şi dezvoltãrii rurale,
                                 Valeriu Tabãrã


    ANEXĂ
                             SPECIFICAŢIILE TEHNICE
              ale produselor alimentare de bazã care fac obiectul
             Programului guvernamental de sprijin pentru pensionari
                            "Coşul de solidaritate"

    1. Fãinã

    1.1. Proprietãţi organoleptice



 ┌──────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
 │ │ Condiţii de calitate │
 │ ├───────────────────────┬────────────────────────┬───────────────────┬──────────────────┤
 │ │ Grupa fãinã albã │ Grupa fãinã semialbã │Grupa fãinã neagrã │ Grupa fãinã │
 │Caracteristici│ │ │ │ dieteticã │
 │ ├───┬──────────┬───┬────┼────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────┤
 │ │Tip│Superioarã│Tip│Tip │ Fãinã semialbã │ Fãinã neagrã │ Fãinã dieteticã │
 │ │480│ Tip 000 │550│650 │ │ │ │
 ├──────────────┼───┴──────────┴───┴────┼────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────┤
 │ Culoare - │Alb-gãlbuie cu nuanţã │Alb-gãlbuie cu nuanţã │Cenuşiu-deschis, cu│Roşcatã, conţinând│
 │ aspect │slab-cenuşie şi cu │cenuşie şi urme vizibile│nuanţã alb-gãlbuie,│particule de │
 │ │particule fine de │de tãrâţe │conţinând particule│tãrâţe şi │
 │ │tãrâţe │ │de tãrâţe │endosperm │
 ├──────────────┼───────────────────────┴────────────────────────┴───────────────────┴──────────────────┤
 │ Miros │Plãcut, specific fãinii, fãrã miros de mucegai, de încins sau alt miros strãin │
 ├──────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ Gust │Normal, puţin dulceag, nici amar, nici acru, fãrã scrâşnet la mestecare (datoritã │
 │ │impuritãţilor minerale: pãmânt, nisip etc.). │
 └──────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    NOTĂ:
    În fãina de grâu nu se admite prezenţa insectelor sau a acarienilor în niciun stadiu de dezvoltare.

    1.2. Proprietãţi fizice şi chimice



 ┌───────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
 │ │ Condiţii de calitate │
 │ ├─────────────────────────┬────────────────────────┬───────────────────┬──────────────────┤
 │ Caracteristici │ Grupa fãinã albã │ Grupa fãinã semialbã │Grupa fãinã neagrã │ Grupa fãinã │
 │ │ │ │ │ dieteticã │
 │ ├────┬──────────┬────┬────┼────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────┤
 │ │Tip │Superioarã│Tip │Tip │ Fãinã semialbã │ Fãinã neagrã │ Fãinã dieteticã │
 │ │480 │ Tip 000 │550 │650 │ │ │ │
 ├───────────────────────────────────┼────┼──────────┼────┼────┼────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────┤
 │Umiditate, %, maximum │14,5│ 14,5 │14,5│14,5│ 14,5 │ 14,5 │ 14,5 │
 ├───────────────────────────────────┼────┼──────────┼────┼────┼────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────┤
 │Aciditate, grade, maximum │ 2,2│ 2,2 │ 2,2│ 2,8│ 3,2 │ 5 │ 5 │
 ├───────────────────────────────────┼────┼──────────┼────┼────┼────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────┤
 │Conţinut de cenuşã raportat la │0,48│ 0,48 │0,55│0,65│ 0,66-0,90 │ 0,91-1,40 │ 1,41-2,2 │
 │substanţa uscatã, %, maximum │ │ │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────────────────────┼────┼──────────┼────┼────┼────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────┤
 │Conţinut în cenuşã insolubilã în │ 0,2│ 0,2 │ 0,2│ 0,2│ 0,2 │ 0,2 │ 0,2 │
 │HCl 10%, %, maximum │ │ │ │ │ │ │ │
 ├────────────────────┬──────────────┼────┼──────────┼────┼────┼────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────┤
 │ │sub formã de │ 3 │ 3 │ 3 │ 3 │ 3 │ 3 │ 3 │
 │ │pulbere, g/kg │ │ │ │ │ │ │ │
 │Impuritãţi metalice ├──────────────┼────┴──────────┴────┴────┴────────────────────────┴───────────────────┴──────────────────┤
 │ │sub formã de │ lipsã │
 │ │aşchii │ │
 ├────────────────────┴──────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │Conţinut de gluten umed, %, minimum│ în funcţie de cerinţele tehnologice │
 ├───────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │Indice de deformare a glutenului, │ în funcţie de cerinţele tehnologice │
 │milimetri │ │
 ├───────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │Conţinut de substanţe proteice │ în funcţie de cerinţele tehnologice │
 │raportat la substanţa uscatã, %, │ │
 │minimum │ │
 ├───────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │Indice de cãdere, secunde, minimum │ în funcţie de cerinţele tehnologice │
 ├───────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │Indice Zeleny │ în funcţie de cerinţele tehnologice │
 ├───────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │Granulaţie, % │ în funcţie de cerinţele tehnologice │
 └───────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    2. Zahãr

    2.1. Proprietãţi organoleptice
    Zahãr cristal



 ┌──────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────┬──────────┐
 │ │ Tip de zahãr-cristal │ │
 │ ├─────────────────────────┬───────────────────────────┤Metode de │
 │ Caracteristici │ Alb nr. 1 │ Alb nr. 2 │verificare│
 │ ├─────────────────────────┴───────────────────────────┤ │
 │ │ Condiţii de admisibilitate │ │
 ├──────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
 │Culoare │albã, cu strãlucire caracteristicã │ │
 ├──────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤ │
 │Aspect în stare solidã│cristale uscate, uniform calibrate, nelipicioase, │ │
 │ │neaglomerate, care curg liber │ STAS 110 │
 ├──────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤ │
 │Aspect în soluţie 25% │soluţie limpede, fãrã sediment şi corpuri strãine │ │
 ├──────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤ │
 │Miros şi gust │dulce, fãrã miros şi gust strãin, atât în stare │ │
 │ │solidã, cât şi în soluţie │ │
 └──────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────┴──────────┘



    2.2. Proprietãţi fizice şi chimice



 ┌───────────────────────────────┬───────────────────────┬─────────────────────┬──────────┐
 │ │ │Tip de zahãr-cristal │ │
 │ │ Unitate de mãsurã ├──────────┬──────────┤Metode de │
 │ Caracteristici │ │Alb nr. 1 │Alb nr. 2 │verificare│
 │ ├───────────────────────┴──────────┴──────────┤ │
 │ │ Condiţii de admisibilitate │ │
 ├───────────────────────────────┼───────────────────────┬──────────┬──────────┼──────────┤
 │ │ Tip de culoare │ 2 │ 4,5 │ │
 │Tip de culoare ├───────────────────────┼──────────┼──────────┤ │
 │ │Puncte europene maximum│ 4 │ 9 │ │
 ├───────────────────────────────┼───────────────────────┼──────────┴──────────┤ │
 │ │ % maximum │ 0,03 │ │
 │Cenuşã conductometricã ├───────────────────────┼─────────────────────┤ │
 │ │Puncte europene maximum│ 15 │ STAS 110 │
 ├───────────────────────────────┼───────────────────────┼──────────┬──────────┤ │
 │ │Unitãţi ICUMSA maximum │ 22,5 │ 45 │ │
 │Coloraţie în soluţie ├───────────────────────┼──────────┼──────────┤ │
 │ │Puncte europene maximum│ 3 │ 6 │ │
 ├───────────────────────────────┼───────────────────────┼──────────┼──────────┤ │
 │Total puncte europene │Puncte europene maximum│ 22 │ 30 │ │
 ├───────────────────────────────┼───────────────────────┼──────────┴──────────┤ │
 │Umiditate │ % maximum │ 0,06 │ │
 ├───────────────────────────────┼───────────────────────┼─────────────────────┤ │
 │Zaharozã raportatã la substanţa│ % │ minimum 99,80 │ │
 │uscatã │ │ │ │
 ├───────────────────────────────┼───────────────────────┼─────────────────────┤ │
 │Substanţe reducãtoare │ % │ maximum 0,03 │ │
 ├───────────────────────────────┼───────────────────────┼──────────┬──────────┤ │
 │Substanţe insolubile în apã │ mg/kg │maximum 10│maximum 50│ │
 ├───────────────────────────────┼───────────────────────┼──────────┴──────────┤ │
 │Impuritãţi metalice │ - │ Absente │ │
 ├───────────────────────────────┼───────────────────────┼─────────────────────┤ │
 │pH în soluţie 25% │ - │ 7,5 │ │
 ├───────────────────────────────┼───────────────────────┼─────────────────────┤ │
 │Sfãrâmãturi (bucãţi cu masã │ % maximum │ - │ STAS 110 │
 │mai micã de 5 g) │ │ │ │
 ├───────────────────────────────┼───────────────────────┼─────────────────────┤ │
 │Substanţã uscatã │ ^0 Brix │ - │ │
 └───────────────────────────────┴───────────────────────┴─────────────────────┴──────────┘



    NOTĂ:
    Pentru o depozitare a zahãrului de peste 2 ani, se recomandã folosirea tipurilor alb nr. 1 şi alb nr. 2, cu urmãtoarele caracteristici:
    ● granulaţie: mare şi/sau medie;
    ● umiditate: maximum 0,05%.

    2.3. Proprietãţi de utilizare


 ┌──────────────────────────────┬────────────────────┬────────────────────┐
 │ Caracteristici │Tip de zahãr-cristal│Metode de verificare│
 │ ├────────────────────┤ │
 │ │ Condiţii de │ │
 │ │ admisibilitate │ │
 ├──────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
 │Test de flocurare dupã 10 zile│ Negativ │ │
 ├──────────────────────────────┼────────────────────┤ │
 │Numãr de puncte negre la │ │ │
 │100 g, maximum │ 10 │ │
 ├──────────────────────────────┼────────────────────┤ │
 │Putere de tamponare (mililitri│ │ │
 │HCL, soluţie 0,1 n, maximum) │ 5,5 │ STAS 110 │
 └──────────────────────────────┴────────────────────┴────────────────────┘



    3. Ulei
    Ulei rafinat de floarea-soarelui

    3.1. Condiţii tehnice de calitate
    Uleiul comestibil rafinat de floarea-soarelui se fabricã dupã instrucţiuni tehnologice.
    Materia primã şi materiile auxiliare utilizate la fabricarea uleiului rafinat de floarea-soarelui trebuie sã corespundã documentelor tehnice normative de produs şi dispoziţiilor legale sanitare.

    3.2. Proprietãţi organoleptice


 ┌──────────────────────────┬────────────────────────┬────────────────────┐
 │ Caracteristici │ Condiţii de │Metode de verificare│
 │ │ admisibilitate │ │
 ├──────────────────────────┼────────────────────────┼────────────────────┤
 │Aspect: │limpede, fãrã suspensii │STAS 145/1-87 │
 │la 60°C, pentru uleiul │şi fãrã sediment │ │
 │neîmbuteliat şi pentru │ │ │
 │uleiul îmbuteliat cu │ │ │
 │destinaţia "pentru gãtit" │ │ │
 ├──────────────────────────┼────────────────────────┼────────────────────┤
 │Culoare │galbenã │STAS 145/1-87 │
 ├──────────────────────────┼────────────────────────┼────────────────────┤
 │Miros şi gust │plãcute, fãrã miros şi │STAS 145/1-87 │
 │ │gust strãin │ │
 └──────────────────────────┴────────────────────────┴────────────────────┘



    3.3. Proprietãţi fizice şi chimice


 ┌──────────────────────────────┬────────────────────┬────────────────────┐
 │ Caracteristici │ Condiţii de │Metode de verificare│
 │ │admisibilitate Tip A│ │
 ├──────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
 │Aciditate liberã, exprimatã în│ 0,1 │ STAS 145/16-67 │
 │acid oleic - %, maximum │ │ │
 ├──────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
 │Culoare de iod, mg I/100 cmc, │ 7 │ STAS 145/2-78 │
 │maximum │ │ │
 ├──────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
 │Apã şi substanţe volatile, │ 0,06 │ STAS 145/10-88 │
 │%, maximum │ │ │
 ├──────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
 │Impuritãţi insolubile în eter │ │ │
 │etilic, %, maximum │ 0,05 │ STAS 145/11-87 │
 ├──────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
 │Sãpun, %, maximum │ 0,02 │ STAS 145/12-90 │
 ├──────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
 │Substanţe organice │ │ │
 │nesaponificabile, %, maximum │ 1 │ STAS 145/15-81 │
 ├──────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
 │Indice de iod, g I/100 g │ 119...135 │ STAS 145/19-90 │
 ├──────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
 │Indice de saponificare, mg │ │ │
 │KOH/g │ 184...198 │ STAS 145/17-67 │
 ├──────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
 │Indice de peroxid, meq/kg, │ │ │
 │maximum │ 12 │ STAS 145/22-74 │
 ├──────────────────────────────┼────────────────────┴────────────────────┤
 │Plumb, mg/kg, maximum │ │
 ├──────────────────────────────┤ conform reglementãrilor │
 │Cupru, mg/kg, maximum │ sanitare în vigoare │
 ├──────────────────────────────┤ │
 │Zinc, mg/kg, maximum │ │
 ├──────────────────────────────┤ │
 │Arsen, mg/kg, maximum │ │
 └──────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────┘



    NOTE:
    - La uleiul rafinat de floarea-soarelui tip A, îmbuteliat pe linii de îmbuteliere fãrã uscare, se admite un conţinut de apã şi substanţe volatile de maximum 0,15%.
    - Indicele de peroxid pentru uleiul destinat pãstrãrii îndelungate se stabileşte prin înţelegere între pãrţi.

    4. Mãlai

    4.1. Caracteristici generale de calitate ale mãlaiului
    Este un produs fabricat prin mãcinarea porumbului în prealabil degerminat.
    Materia primã folositã la obţinerea produsului trebuie sã corespundã documentelor tehnice normative de produs SR 5447 "Porumb boabe pentru consum alimentar" (categoria I) şi normelor sanitare în vigoare.
    Produsul "Mãlai" se fabricã conform instrucţiunilor tehnologice şi normelor interne aprobate cu respectarea normelor sanitare în vigoare.

    4.2. Proprietãţi organoleptice


 ┌──────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────┐
 │ Caracteristici │ Condiţii de admisibilitate a mãlaiului │
 │ │ │
 ├──────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
 │Culoare │galben-portocalie specificã porumbului │
 │ │din care provine, cu particule alb-gãlbui│
 ├──────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
 │Miros │caracteristic, fãrã miros strãin │
 ├──────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
 │Gust │plãcut, specific, fãrã gust amar, fãrã │
 │ │scrâşnet în mestecare │
 ├──────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
 │Infestare │lipsã │
 └──────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────┘



    4.3. Proprietãţi fizico-chimice


 ┌──────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────┐
 │ Caracteristici │ Condiţii de admisibilitate a mãlaiului │
 │ │ Extra │
 ├──────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
 │Umiditate, %, maximum │ 16,5 │
 ├──────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
 │Fineţe │ │
 │- rest pe sita nr. 22 │ │
 │(ţesãturi din sârmã de oţel │ │
 │1.000 microni, STAS 8285-77), │ │
 │%, maximum │ 2 │
 ├──────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
 │- trece prin sita nr. 55 (din │ │
 │bronz fosforos 372 microni, │ │
 │STAS 8285-77), %, maximum │ 10 │
 ├──────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
 │Impuritãţi metalice: │ │
 │- sub formã de pulbere, mg/kg,│ │
 │maximum │ 3 │
 │- sub formã de aşchii │ lipsã │
 └──────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────┘



    5. Orez

    5.1. Caracteristici generale de calitate pentru orez
    Cerinţe legate de caracteristici de calitate şi caracteristici fizico-chimice (SR 1226/2007)

    5.2. Caracteristici organoleptice


 ┌──────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────┐
 │ Caracteristici │ Descriere │
 │ organoleptice ├────────────────────┬────────────────────┤
 │ │ Pentru calitatea I │ Pentru calitatea │
 │ │ │ a II-a │
 ├──────────────────────────────┼────────────────────┴────────────────────┤
 │Aspect │ boabe complet decorticate │
 ├──────────────────────────────┼────────────────────┬────────────────────┤
 │Culoare │ albã │ albã pânã la │
 │ │ │ alb-gãlbuie │
 ├──────────────────────────────┼────────────────────┴────────────────────┤
 │Miros │ caracteristic, fãrã miros strãin │
 │ │ (de mucegai, de rozãtoare etc.) │
 ├──────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
 │Gust │ plãcut, specific │
 └──────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────┘



    5.3. Proprietãţi fizice şi chimice


 ┌──────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────┐
 │ Caracteristici │ Valori maxime admise │
 │ fizico-chimice │ - % - │
 │ ├────────────────────┬────────────────────┤
 │ │ Pentru calitatea I │ Pentru calitatea │
 │ │ │ a II-a │
 ├──────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
 │Corpuri strãine anorganice │ 0,1 │ 0,5 │
 ├──────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
 │Corpuri strãine organice │ 0,1 │ 0,5 │
 ├──────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
 │Boabe galbene │ lipsã │ 5 │
 ├──────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
 │Boabe cu dungi roşcate │ 3 │ 12 │
 ├──────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
 │Boabe gipsate │ lipsã │ 10 │
 ├──────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
 │Spãrturi │ 10 │ 20 │
 ├──────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
 │Umiditate │ 15 │ 15 │
 ├──────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
 │Boabe nedezvoltate │ │ │
 │(de culoare verde) │ lipsã │ 5 │
 ├──────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
 │Spãrturi mici │ 1 │ 5 │
 └──────────────────────────────┴────────────────────┴────────────────────┘


                                      ----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016