Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 216 din 17 februarie 2023  privind aprobarea Procedurii de stabilire a impozitului pe veniturile din înstrăinarea terenurilor agricole situate în extravilan/pachetului de control al persoanelor juridice care au în proprietate unul sau mai multe terenuri agricole situate în extravilan, precum şi a modelului şi conţinutului unor formulare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 216 din 17 februarie 2023 privind aprobarea Procedurii de stabilire a impozitului pe veniturile din înstrăinarea terenurilor agricole situate în extravilan/pachetului de control al persoanelor juridice care au în proprietate unul sau mai multe terenuri agricole situate în extravilan, precum şi a modelului şi conţinutului unor formulare

EMITENT: Agenţia Naţională de Administrare Fiscală
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 165 din 27 februarie 2023
    Având în vedere dispoziţiile art. 4^2 din Legea nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării terenurilor agricole situate în extravilan şi de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăţilor ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 101 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, ale Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale şi al ministrului finanţelor nr. 396/2022/883/2023 pentru aprobarea Procedurii privind calculul, încasarea şi plata impozitului, precum şi obligaţiile declarative stabilite în condiţiile art. 4^2 din Legea nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării terenurilor agricole situate în extravilan şi de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăţilor ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului, precum şi avizul conform al Ministerului Finanţelor comunicat prin Adresa nr. 738.453 din 16.02.2023,
    în temeiul prevederilor art. 342 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 11 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, cu modificările şi completările ulterioare,
    preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală emite următorul ordin:
    ART. 1
    (1) Se aprobă modelul, conţinutul şi instrucţiunile de completare ale următoarelor formulare:
    a) 213 „Declaraţie privind veniturile realizate de persoana fizică şi/sau juridică din înstrăinarea, prin vânzare, a pachetului de control al persoanelor juridice care au în proprietate unul sau mai multe terenuri agricole situate în extravilan“, prevăzut în anexa nr. 1;
    b) 214 „Cerere pentru stabilirea impozitului privind venitul realizat de persoana fizică şi/sau juridică din înstrăinarea, prin hotărâre judecătorească, a terenurilor agricole situate în extravilan/pachetului de control al persoanelor juridice care au în proprietate unul sau mai multe terenuri agricole situate în extravilan“, prevăzut în anexa nr. 2.

    (2) Se aprobă modelul şi conţinutul formularului „Referat privind stabilirea bazei de calcul al impozitului în cazul în care transferul dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole situate în extravilan/pachetului de control al persoanelor juridice care au în proprietate unul sau mai multe terenuri agricole situate în extravilan se realizează prin hotărâre judecătorească“, prevăzut în anexa nr. 3.
    (3) Se aprobă modelul şi conţinutul formularului 259 „Decizie de impunere privind venitul realizat de persoana fizică şi/sau juridică din înstrăinarea terenurilor agricole situate în extravilan/pachetului de control al persoanelor juridice care au în proprietate unul sau mai multe terenuri agricole situate în extravilan“, prevăzut în anexa nr. 4.

    ART. 2
    Se aprobă Procedura de stabilire a impozitului pe veniturile din înstrăinarea terenurilor agricole situate în extravilan/pachetului de control al persoanelor juridice care au în proprietate unul sau mai multe terenuri agricole situate în extravilan, prevăzută în anexa nr. 5.

    ART. 3
    Caracteristicile de editare, modul de difuzare, de utilizare şi de păstrare a formularelor de la art. 1 sunt prevăzute în anexa nr. 6.

    ART. 4
    Anexele nr. 1-6 fac parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. 5
    Direcţia generală proceduri pentru administrarea veniturilor, Direcţia generală pentru reglementarea colectării creanţelor bugetare, direcţiile generale regionale ale finanţelor publice, precum şi unităţile fiscale subordonate acestora vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

    ART. 6
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    p. Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală,
                    Sandu Costea

    Bucureşti, 17 februarie 2023.
    Nr. 216.
    ANEXA 1

    *) Formularul prevăzut în anexa nr. 1 este reprodus în facsimil.




 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
    Instrucţiuni de completare
    a formularului 213 „Declaraţie privind veniturile realizate de persoana
    fizică şi/sau juridică din înstrăinarea, prin vânzare, a pachetului de control
    al persoanelor juridice care au în proprietate unul sau mai multe
    terenuri agricole situate în extravilan“
    I. Depunerea declaraţiei
    1. Declaraţia se completează şi se depune de către persoana fizică sau juridică ce înstrăinează, prin vânzare, pachetul de control al persoanelor juridice care au în proprietate unul sau mai multe terenuri agricole situate în extravilan şi care reprezintă mai mult de 25% din activele prevăzute la art. 4^2 alin. (5) pct. 1 din Legea nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării terenurilor agricole situate în extravilan şi de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăţilor ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului, cu modificările şi completările ulterioare, în măsura în care înstrăinarea are loc înainte de împlinirea a 8 ani de la dobândirea oricăruia dintre aceste terenuri.
    2. Prin activele prevăzute la art. 4^2 alin. (5) pct. 1 din Legea nr. 17/2014, cu modificările şi completările ulterioare, se înţelege proprietăţile imobiliare ale persoanei juridice reprezentând orice teren, clădire sau altă construcţie ridicată ori încorporată într-un teren, înregistrate potrivit reglementărilor contabile aplicabile.
    3. Pachetul de control reprezintă participaţia în capitalul social/patrimoniul unei persoane juridice, deţinută de către o persoană fizică sau juridică, în mod direct sau indirect, şi care depăşeşte 50% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau din dreptul de vot, după caz.
    4. Titluri de participare reprezintă acţiunile, părţile sociale sau altă formă de deţinere în mod direct sau indirect de către persoane fizice şi/sau juridice în capitalul/patrimoniul altei persoane juridice, în funcţie de forma de organizare a acesteia, potrivit legii.
    5. Termenul de depunere
    5.1. Declaraţia se depune la organul fiscal central competent în maximum 10 zile de la data transferului, în vederea calculării impozitului, în temeiul actului juridic prin care are loc înstrăinarea, prin vânzare, a pachetului de control al persoanei juridice.
    5.2. Declaraţia poate fi corectată prin depunerea unei declaraţii rectificative, conform art. 105 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, situaţie în care se va înscrie „X“ în căsuţa prevăzută în acest scop.

    6. Organul fiscal central competent
    a) În cazul persoanelor fizice declaraţia se depune la:
    - organul fiscal central în a cărui rază teritorială contribuabilul are adresa unde îşi are domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuieşte efectiv, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal în România;
    – organul fiscal central competent, potrivit legii, pentru administrarea contribuabililor persoane fizice fără domiciliu fiscal în România.

    b) În cazul persoanelor juridice, declaraţia se depune la organul fiscal competent pentru administrarea creanţelor fiscale datorate de către contribuabil.

    7. Modul de completare şi depunere
    7.1. Declaraţia se completează de către contribuabil sau de către împuternicitul/curatorul fiscal/reprezentantul fiscal al acestuia, potrivit dispoziţiilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, înscriind corect, complet şi cu bună-credinţă informaţiile prevăzute de formular, corespunzătoare situaţiei sale fiscale.
    7.2. Declaraţia se depune în format letric, direct la registratura organului fiscal competent sau se comunică prin poştă, cu confirmare de primire.
    7.3. Declaraţia se pune gratuit la dispoziţia contribuabilului.
    7.4. Data depunerii declaraţiei este data înregistrării acesteia la organul fiscal sau data depunerii la poştă, după caz.
    7.5. Declaraţia poate fi depusă şi prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, potrivit legii.


    II. Completarea declaraţiei
    1. Perioada de raportare
    În rubrica „Anul“ se înscrie anul în care a avut loc înstrăinarea, prin vânzare, a pachetului de control al persoanei juridice.
    Rubrica se completează cu cifre arabe cu 4 caractere (de exemplu: 2023).

    2. Căsuţa „Declaraţie rectificativă“ se bifează ori de câte ori persoana fizică/juridică constată erori în declaraţia depusă anterior, situaţie în care se va înscrie „X“.
    3. Secţiunea I „Date de identificare a contribuabilului“
    3.1. În rubrica „Denumire/Nume, prenume“ se înscriu, după caz, numele şi prenumele persoanei fizice sau denumirea persoanei juridice.
    3.2. În caseta „Cod de identificare fiscală“ se completează, după caz:
    a) în cazul persoanelor fizice se înscrie codul numeric personal al contribuabilului sau numărul de identificare fiscală atribuit de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală cu ocazia înregistrării fiscale;
    b) în cazul persoanelor juridice se înscrie codul de identificare fiscală atribuit contribuabilului, conform legii.
    În situaţia în care declaraţia se completează de către împuternicitul/reprezentantul fiscal/curatorul fiscal, desemnat potrivit legii, se înscriu codul de identificare fiscală atribuit persoanei ale cărei obligaţii sunt îndeplinite, precum şi datele de identificare ale acesteia, iar la rubrica „Funcţia/Calitatea“ din formular se înscrie „Împuternicit“/„Reprezentant fiscal“/„Curator“, după caz. În cazul în care contribuabilul este înregistrat în scopuri de taxă pe valoarea adăugată, în prima căsuţă se înscrie prefixul RO.

    3.3. Rubrica „Ţară de rezidenţă“ - se completează numai în situaţia în care contribuabilul este o persoană fizică sau juridică nerezidentă. Se înscrie ţara de rezidenţă a persoanei fizice sau juridice nerezidente care a înstrăinat pachetul de control.
    3.4. Rubricile privind adresa se completează cu datele privind adresa domiciliului fiscal al contribuabilului.

    4. Secţiunea II „Date privind terenul/terenurile agricol(e) din extravilan“
    Secţiunea se completează numai cu informaţii privind terenul/terenurile agricol(e) din extravilan care intră sub incidenţa dispoziţiilor art. 4^2 alin. (2) din Legea nr. 17/2014, cu modificările şi completările ulterioare.
    4.1. În rubrica „Actul juridic prin care are loc înstrăinarea, prin vânzare, a pachetului de control“ - se înscriu numărul şi data actului juridic prin care are loc înstrăinarea, prin vânzare, a pachetului de control al persoanei juridice.
    4.2. Col. 1 „Localitatea (comună, oraş, municipiu)“ - se completează denumirea localităţii (comună, oraş, municipiu) în a cărei rază teritorială sunt situate terenurile agricole extravilane aflate în proprietatea persoanei juridice al cărei pachet de control se înstrăinează.
    4.3. Col. 2 „Judeţul“ - se completează denumirea judeţului în a cărui rază teritorială se află localitatea (comună, oraş, municipiu) înscrisă la col. 1.
    4.4. Col. 3 „Codul de identificare fiscală al unităţii administrativ-teritoriale (comună, oraş, municipiu)“ - se completează codul de identificare fiscală al unităţii administrativ-teritoriale (comună, oraş, municipiu) înscrise la col. 1, în a cărei rază teritorială sunt situate terenurile agricole extravilane aflate în proprietatea persoanei juridice al cărei pachet de control se înstrăinează.
    4.5. Col. 4 „Diferenţa pozitivă dintre valoarea terenurilor existentă la momentul înstrăinării pachetului de control şi cea de la momentul dobândirii terenurilor“ - se înscrie suma reprezentând diferenţa pozitivă dintre valoarea terenului existentă la momentul înstrăinării pachetului de control şi cea de la momentul dobândirii terenului, determinată potrivit valorii orientative stabilite prin expertiza întocmită de camera notarilor publici sau valorii minime stabilite prin studiul de piaţă realizat de către camerele notarilor publici, după caz, din respectiva perioadă.
    În situaţia în care persoana juridică are în proprietate mai multe terenuri agricole situate în extravilan se înscrie valoarea totală calculată prin însumarea diferenţelor pozitive aferente terenurilor dobândite cu cel mult 8 ani înainte de înstrăinarea pachetului de control, fără a lua în calcul diferenţele negative, diferenţe determinate potrivit legii.
    Pentru fiecare localitate se însumează diferenţa pozitivă aferentă terenurilor agricole situate în extravilan, aflate pe raza teritorială a respectivei localităţi.

    4.6. Rd. „Total“ - se înscrie suma reprezentând totalul diferenţelor pozitive de la col. 4, aferente terenurilor agricole extravilane aflate în proprietatea persoanei juridice al cărei pachet de control se înstrăinează.

    5. Secţiunea III „Date privind baza de calcul al impozitului“
    Rd. 1 „Baza de calcul al impozitului“ - se înscrie suma de la rândul „Total“ de la secţiunea II din declaraţie.

    6. Secţiunea IV „Date de identificare a împuternicitului/reprezentantului fiscal/curatorului fiscal“
    6.1. Se completează numai în cazul în care obligaţiile de declarare a veniturilor se îndeplinesc de către un împuternicit/curator fiscal/reprezentant fiscal, după caz, desemnat potrivit legii.
    6.2. În caseta „Cod de identificare fiscală“ se înscrie codul de identificare fiscală al împuternicitului/curatorului fiscal/reprezentantului fiscal, înscriindu-se cifrele cu aliniere la dreapta.
    6.3. În rubrica „Nume, prenume/Denumire“ se înscriu, după caz, denumirea sau numele şi prenumele împuternicitului/curatorului fiscal/reprezentantului fiscal.
    6.4. Rubricile privind adresa se completează, după caz, cu datele privind adresa domiciliului fiscal al împuternicitului/curatorului fiscal/reprezentantului fiscal.



    ANEXA 2

    *) Formularul prevăzut în anexa nr. 2 este reprodus în facsimil.




 (a se vedea imaginea asociată)
    Instrucţiuni de completare
    a formularului 214 „Cerere pentru stabilirea impozitului privind venitul
    realizat de persoana fizică şi/sau juridică din înstrăinarea,
    prin hotărâre judecătorească, a terenurilor agricole situate în
    extravilan/pachetului de control al persoanelor juridice care au în
    proprietate unul sau mai multe terenuri agricole situate în extravilan“
    I. Depunerea declaraţiei
    1. Cererea se completează şi se depune de către persoanele fizice şi/sau juridice în vederea stabilirii de către organul fiscal central competent a impozitului suplimentar pe venitul realizat în cazul înstrăinării, prin hotărâre judecătorească ce ţine loc de contract de vânzare, a:
    a) terenurilor agricole situate în extravilan, înainte de împlinirea a 8 ani de la cumpărarea acestora;
    b) pachetului de control al persoanelor juridice care au în proprietate unul sau mai multe terenuri agricole situate în extravilan şi care reprezintă mai mult de 25% din activele prevăzute la art. 4^2 alin. (5) pct. 1 din Legea nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării terenurilor agricole situate în extravilan şi de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăţilor ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului, cu modificările şi completările ulterioare, în măsura în care înstrăinarea are loc înainte de împlinirea a 8 ani de la dobândirea oricăruia dintre aceste terenuri.

    2. Cererea se depune la organul fiscal central competent însoţită de copia hotărârii judecătoreşti şi a documentaţiei aferente.
    3. Organul fiscal central competent
    a) În cazul persoanelor fizice, formularul se depune la:
    - organul fiscal central în a cărui rază teritorială contribuabilul are adresa unde îşi are domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuieşte efectiv, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal în România;
    – organul fiscal central competent, potrivit legii, pentru administrarea contribuabililor persoane fizice fără domiciliu fiscal în România.

    b) În cazul persoanelor juridice, formularul se depune la organul fiscal competent pentru administrarea creanţelor fiscale datorate de către contribuabil.

    4. Modul de completare şi depunere
    4.1. Formularul se completează de către contribuabil sau de către împuternicitul/curatorul fiscal/reprezentantul fiscal al acestuia, potrivit dispoziţiilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, înscriind corect, complet şi cu bună-credinţă informaţiile prevăzute de formular.
    4.2. Modul de completare şi depunere a formularului în cazul persoanelor fizice
    4.2.1. Cererea se depune în format letric, direct la registratura organului fiscal competent sau se comunică prin poştă, cu confirmare de primire.
    4.2.2. Formularul se pune gratuit la dispoziţia contribuabilului.
    4.2.3. Data depunerii cererii este data înregistrării acesteia la organul fiscal sau data depunerii la poştă, după caz.
    4.2.4. Cererea poate fi depusă şi prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, potrivit legii.

    4.3. Modul de completare şi depunere a formularului în cazul persoanelor juridice
    4.3.1. Cererea se completează cu ajutorul programului de asistenţă şi se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

    4.4. Programul de asistenţă este pus la dispoziţia contribuabililor gratuit de unităţile fiscale subordonate sau poate fi descărcat de pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, la adresa www.anaf.ro.


    II. Completarea cererii
    1. Perioada de raportare
    În rubrica „Anul“ se înscrie anul în care a avut loc înstrăinarea, prin hotărâre judecătorească care ţine loc de contract de vânzare, a terenurilor agricole situate în extravilan/pachetului de control al persoanei juridice.
    Rubrica se completează cu cifre arabe cu 4 caractere (de exemplu: 2023).

    2. Secţiunea „Date de identificare a contribuabilului“
    2.1. În rubrica „Denumire/Nume, prenume“ se înscriu, după caz, numele şi prenumele persoanei fizice sau denumirea persoanei juridice.
    2.2. În caseta „Cod de identificare fiscală“ se completează, după caz:
    a) în cazul persoanelor fizice se înscrie, după caz, codul numeric personal al contribuabilului sau numărul de identificare fiscală atribuit de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală cu ocazia înregistrării fiscale;
    b) în cazul persoanelor juridice se înscrie, codul de identificare fiscală atribuit contribuabilului, conform legii.
    În situaţia în care cererea se completează de către împuternicitul/reprezentantul fiscal/curatorul fiscal, desemnat potrivit legii, se înscriu codul de identificare fiscală atribuit contribuabilului, precum şi datele de identificare ale acestuia, iar la rubrica „Funcţia/Calitatea“ din formular se înscrie „Împuternicit“/„Reprezentant fiscal“/„Curator“, după caz. În cazul în care contribuabilul este înregistrat în scopuri de taxă pe valoarea adăugată, în prima căsuţă se înscrie prefixul RO.

    2.3. Rubrica „Ţară de rezidenţă“ - se completează numai în situaţia în care contribuabilul este o persoană fizică sau juridică nerezidentă. Se înscrie ţara de rezidenţă a persoanei fizice sau juridice nerezidente care a înstrăinat terenul/pachetul de control.
    2.4. Rubricile privind adresa se completează cu datele privind adresa domiciliului fiscal al contribuabilului.

    3. La rubrica „Hotărârea judecătorească“ - se înscriu numărul şi data hotărârii judecătoreşti care ţine loc de contract de vânzare prin care are loc înstrăinarea terenurilor agricole situate în extravilan/pachetului de control al persoanei juridice.
    4. Caseta „Solicit stabilirea impozitului pe venitul obţinut în cazul transferului prin hotărâre judecătorească a dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole situate în extravilan“ - se bifează de către persoana fizică/persoana juridică ce solicită stabilirea impozitului suplimentar pe venitul obţinut în cazul înstrăinării, prin hotărâre judecătorească a terenurilor agricole situate în extravilan, înainte de împlinirea a 8 ani de la cumpărarea acestora.
    5. Caseta „Solicit stabilirea impozitului pe venitul obţinut în cazul transferului prin hotărâre judecătorească a dreptului de proprietate asupra pachetului de control al persoanelor juridice care au în proprietate unul sau mai multe terenuri situate în extravilan“ - se bifează de către persoana fizică sau juridică ce solicită stabilirea impozitului suplimentar pe venitul obţinut în cazul înstrăinării, prin hotărâre judecătorească, a pachetului de control al persoanei juridice.
    6. Secţiunea „Date de identificare a împuternicitului/ reprezentantului fiscal/curatorului fiscal“
    6.1. Se completează numai în cazul în care cererea se depune de către un împuternicit/curator fiscal/reprezentant fiscal, după caz, desemnat potrivit legii.
    6.2. În caseta „Cod de identificare fiscală“ se înscrie codul de identificare fiscală al împuternicitului/curatorului fiscal/reprezentantului fiscal, înscriindu-se cifrele cu aliniere la dreapta.
    6.3. La rubrica „Nume, prenume/Denumire“ se înscriu, după caz, denumirea sau numele şi prenumele împuternicitului/ curatorului fiscal/reprezentantului fiscal.
    6.4. Rubricile privind adresa se completează, după caz, cu datele privind adresa domiciliului fiscal al împuternicitului/ curatorului fiscal/reprezentantului fiscal.



    ANEXA 3





    MINISTERUL FINANŢELOR Nr. înregistrare .....................
    AGENŢIA NAŢIONALĂ DE ADMINISTRARE FISCALĂ
    Unitatea fiscală^1 ................................. Data ......................................
    ^1 Se menţionează denumirea organului fiscal emitent.

    Serviciul/Biroul/Compartimentul ..........................................
    Nr. ......................./......................

┌──────────────────────────────────────┐
│SIGLA^2 │
└──────────────────────────────────────┘

    ^2 Se va folosi sigla organului fiscal emitent.
    REFERAT
    privind stabilirea bazei de calcul al impozitului în cazul în care transferul
    dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole situate în extravilan/
    pachetului de control al persoanelor juridice care au în proprietate
    unul sau mai multe terenuri agricole situate în extravilan se realizează
    prin hotărâre judecătorească
    Anul .........
    [ ] A. Transferul dreptului de proprietate asupra pachetului de control al persoanelor juridice care au în proprietate unul sau mai multe terenuri agricole situate în extravilan
    [ ] B. Transferul dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole situate în extravilan
    1. Date de identificare a contribuabilului
    Denumirea/Numele, prenumele ....................................
    Codul de identificare fiscală .....................................................................................
    Domiciliul fiscal .........................................................................................................
    Ţara de rezidenţă ......................................................................................................
    Cota deţinută în terenul înstrăinat^3.............................................................................
    ^3 Se completează în cazul transferului dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole situate în extravilan, în condiţiile legii.


    2. Date privind terenul/terenurile agricol(e) din extravilan^4
    ^4 Se generează prin funcţiile aplicaţiei informatice câte o secţiune pentru fiecare teren agricol din extravilan.
    Hotărârea judecătorească prin care s-a realizat transferul dreptului de proprietate nr. .................. data ..................................
    2.1. Localitatea (comună, oraş, municipiu) ...............................................................
    2.2. Codul de identificare fiscală al unităţii administrativ-teritoriale (comună, oraş, municipiu) .................................................
    2.3. Judeţul .......................................................................
    2.4. Numărul cadastral ......................................................
    2.5. Suprafaţa terenului .....................................................
    2.6. Alte elemente de identificare a terenului ....................
    2.7. Valoarea terenului existentă la momentul înstrăinării pachetului de control/Valoarea terenului agricol de la data vânzării
    ..............................................................................................

    2.8. Valoarea terenului existentă la momentul dobândirii acestuia/Valoarea terenului agricol de la data cumpărării
    ..............................................................................................

    2.9. Diferenţa pozitivă dintre valoarea terenului existentă la momentul înstrăinării pachetului de control şi cea de la momentul dobândirii terenului/Diferenţa pozitivă dintre valoarea terenului agricol de la data vânzării şi cea de la data cumpărării
    .............................................................................................


    3. Stabilirea bazei de calcul al impozitului
    Baza de calcul al impozitului .........................................

    Aprobat:
    Conducătorul unităţii fiscale,
    Numele, prenumele ...................
    Data .....................
    Avizat:
    Şef compartiment specialitate,
    Numele, prenumele ....................
    Data .....................
    Întocmit:
    Funcţia ..........................................
    Numele, prenumele ........................
    Data ....................

    ANEXA 4

    *) Anexa nr. 4 este reprodusă în facsimil.




 (a se vedea imaginea asociată)

    ANEXA 5

    PROCEDURĂ

    ANEXA 6

    CARACTERISTICILE
    de editare, modul de difuzare, de utilizare şi de păstrare a formularelor
    a) Denumire: „Declaraţie privind veniturile realizate de persoana fizică şi/sau juridică din înstrăinarea, prin vânzare, a pachetului de control al persoanelor juridice care au în proprietate unul sau mai multe terenuri agricole situate în extravilan“ (formular 213)
    1. Format: A4/t2
    2. Se difuzează gratuit.
    3. Caracteristici de editare: se poate utiliza echipament informatic pentru completare şi editare.
    4. Se utilizează la declararea veniturilor din înstrăinarea, prin vânzare, a pachetului de control al persoanelor juridice care au în proprietate unul sau mai multe terenuri agricole situate în extravilan şi care reprezintă mai mult de 25% din activele prevăzute la art. 4^2 alin. (5) pct. 1 din Legea nr. 17/2004 privind unele măsuri de reglementare a vânzării terenurilor agricole situate în extravilan şi de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăţilor ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului, cu modificările şi completările ulterioare, în măsura în care înstrăinarea are loc înainte de împlinirea a 8 ani de la dobândirea oricăruia dintre aceste terenuri.
    5. Se întocmeşte de către contribuabil sau de împuternicitul/ curatorul fiscal/reprezentantul fiscal al acestuia, după caz.
    6. Circulă:
    - în format electronic, la organul fiscal competent; sau
    – în format letric, în două exemplare, semnat potrivit legii: un exemplar la contribuabil şi un exemplar la organul fiscal central competent.

    7. Se arhivează la dosarul contribuabilului.

    b) Denumire: „Cerere pentru stabilirea impozitului privind venitul realizat de persoana fizică şi/sau juridică din înstrăinarea, prin hotărâre judecătorească, a terenurilor agricole situate în extravilan/pachetului de control al persoanelor juridice care au în proprietate unul sau mai multe terenuri agricole situate în extravilan“ (formular 214)
    1. Format: A4/t1
    2. Se difuzează gratuit.
    3. Caracteristici de editare:
    a) în cazul persoanelor fizice se poate utiliza echipament informatic pentru completare şi editare;
    b) în cazul persoanelor juridice se utilizează echipament informatic pentru completare şi editare.

    4. Se utilizează la stabilirea impozitului pe veniturile din înstrăinarea, prin hotărâre judecătorească, a:
    a) terenurilor agricole situate în extravilan, înainte de împlinirea a 8 ani de la cumpărarea acestora;
    b) pachetului de control al persoanelor juridice care au în proprietate unul sau mai multe terenuri agricole situate în extravilan şi care reprezintă mai mult de 25% din activele prevăzute la art. 4^2 alin. (5) pct. 1 din Legea nr. 17/2014, cu modificările şi completările ulterioare, în măsura în care înstrăinarea are loc înainte de împlinirea a 8 ani de la dobândirea oricăruia dintre aceste terenuri.

    5. Se întocmeşte de către contribuabil sau de împuternicitul/ curatorul fiscal/reprezentantul fiscal al acestuia, după caz.
    6. Circulă:
    - în format electronic, prin mijloace electronice de transmitere la distanţă; sau
    – în format letric, în două exemplare, semnat potrivit legii: un exemplar la contribuabil şi un exemplar la organul fiscal central competent.

    7. Se arhivează la dosarul contribuabilului.

    c) Denumire: „Decizie de impunere privind venitul realizat de persoana fizică şi/sau juridică din înstrăinarea terenurilor agricole situate în extravilan/pachetului de control al persoanelor juridice care au în proprietate unul sau mai multe terenuri agricole situate în extravilan“ (formular 259)
    1. Format: A4/t1
    2. Caracteristici de tipărire: se poate utiliza echipament informatic pentru editare şi completare, cu adaptări adecvate situaţiei contribuabilului.
    3. Se utilizează la stabilirea impozitului pe veniturile din înstrăinarea:
    a) terenurilor agricole situate în extravilan, înainte de împlinirea a 8 ani de la cumpărarea acestora, în cazul în care transferul dreptului de proprietate se realizează prin hotărâre judecătorească ce ţine loc de contract de vânzare;
    b) pachetului de control al persoanelor juridice care au în proprietate unul sau mai multe terenuri agricole situate în extravilan şi care reprezintă mai mult de 25% din activele prevăzute la art. 4^2 alin. (5) pct. 1 din Legea nr. 17/2014, cu modificările şi completările ulterioare, în măsura în care înstrăinarea are loc înainte de împlinirea a 8 ani de la dobândirea oricăruia dintre aceste terenuri.

    4. Se întocmeşte în două exemplare de către organul fiscal central competent, potrivit legii.
    5. Circulă:
    - un exemplar la organul fiscal central competent;
    – un exemplar la contribuabil.

    6. Se arhivează la dosarul contribuabilului.

    d) Denumire: „Referat privind stabilirea bazei de calcul al impozitului în cazul în care transferul dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole situate în extravilan/ pachetului de control al persoanelor juridice care au în proprietate unul sau mai multe terenuri agricole situate în extravilan se realizează prin hotărâre judecătorească“
    1. Format: A4/t2
    2. Caracteristici de tipărire: se poate utiliza echipament informatic pentru editare şi completare, cu adaptări adecvate situaţiei contribuabilului.
    3. Se utilizează la stabilirea bazei de calcul al impozitului pe veniturile din înstrăinarea, prin hotărâre judecătorească, a:
    a) terenurilor agricole situate în extravilan, înainte de împlinirea a 8 ani de la cumpărare acestora;
    b) pachetului de control al persoanelor juridice care au în proprietate unul sau mai multe terenuri agricole situate în extravilan şi care reprezintă mai mult de 25% din activele prevăzute la art. 4^2 alin. (5) pct. 1 din Legea nr. 17/2004, cu modificările şi completările ulterioare, în măsura în care înstrăinarea are loc înainte de împlinirea a 8 ani de la dobândirea oricăruia dintre aceste terenuri.

    4. Se întocmeşte într-un singur exemplar, de către organul fiscal central competent, potrivit legii.
    5. Se arhivează la dosarul fiscal al contribuabilului.


    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016