Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 214 din 7 februarie 2007  pentru aprobarea criteriilor minime de pregatire si perfectionare a personalului navigant maritim si maritim-portuar roman care nu intra sub incidenta Conventiei STCW    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 214 din 7 februarie 2007 pentru aprobarea criteriilor minime de pregatire si perfectionare a personalului navigant maritim si maritim-portuar roman care nu intra sub incidenta Conventiei STCW

EMITENT: MINISTERUL TRANSPORTURILOR, CONSTRUCTIILOR SI TURISMULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 123 din 20 februarie 2007

În conformitate cu prevederile <>art. 12 lit. f) din Ordonanţa Guvernului nr. 19/1997 privind transporturile, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale <>art. 63 din Ordonanţa Guvernului nr. 42/1997 privind transportul maritim şi pe cãile navigabile interioare, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul prevederilor <>art. 5 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 412/2004 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

ministrul transporturilor, construcţiilor şi turismului emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Prezentul ordin stabileşte criteriile minime de pregãtire şi perfecţionare a personalului navigant maritim şi maritim-portuar român care nu intrã sub incidenţa Convenţiei STCW şi care efectueazã serviciul la bordul navelor maritime şi maritim-portuare care arboreazã pavilionul român.
ART. 2
Termenii folosiţi în prezentul ordin au urmãtoarele înţelesuri:
a) Autoritatea Navalã Românã - organ tehnic de specialitate din subordinea Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, cãreia i s-au delegat competenţele privind ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin, denumitã în continuare ANR;
b) autoritatea competentã în domeniul radiocomunicaţiilor - Inspectoratul General pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, instituţie publicã autonomã în domeniul radiocomunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei, aflatã în subordinea Guvernului, denumit în continuare IGCTI;
c) certificat - un document valabil emis de ANR în conformitate cu prevederile prezentului ordin sau de IGCTI în conformitate cu prevederile legale în vigoare şi care dã drept titularului sã efectueze serviciul conform competenţei şi sã îndeplineascã atribuţiile pe care le implicã nivelul de responsabilitate specificat în acesta;
d) Convenţia STCW - Convenţia internaţionalã privind standardele de pregãtire a navigatorilor, brevetare/atestare şi efectuare a serviciului de cart, adoptatã la Londra la 7 iulie 1978 (STCW 1978), la care România a aderat prin <>Legea nr. 107/1992 , în versiunea sa actualizatã;
e) formã de pregãtire aprobatã - totalitatea cursurilor organizate de un furnizor de educaţie, de formare profesionalã sau de perfecţionare aprobate de cãtre ANR şi care dau dreptul absolvenţilor acestea sã participe la examenul pentru obţinerea brevetelor sau a certificatelor de capacitate;
f) lunã - o lunã calendaristicã sau o perioadã de 30 de zile formatã din mai multe perioade mai mici de o lunã;
g) navã maritim-portuarã - o navã care navigheazã exclusiv în ape din interiorul sau imediata vecinãtate a bazinului portuar sau în zone unde se aplicã reglementãri portuare;
h) navã maritimã - o navã, alta decât cea care navigheazã exclusiv în ape interioare navigabile sau în interiorul ori în imediata vecinãtate a apelor adãpostite sau în zone unde se aplicã reglementãri portuare;
i) navigator - persoanã pregãtitã şi certificatã cel puţin în conformitate cu prevederile anexei nr. 1;
j) stagiu de îmbarcare - perioadã de timp în care a fost efectuat un serviciu la bordul navei, necesarã pentru obţinerea unui certificat de competenţã.
ART. 3
(1) ANR trebuie sã urmãreascã ca personalul navigant român prevãzut la art. 1 sã fie pregãtit în conformitate cu cerinţele cuprinse în anexa nr. 1 şi sã deţinã certificate.
(2) Certificatele emise de ANR personalului navigant român prevãzut la art. 1 sunt:
(i) brevet - documentul prin care se recunoaşte competenţa de cãpitan sau de ofiţer;
(ii) certificat de capacitate - documentul prin care se recunoaşte competenţa, alta decât cea de cãpitan sau de ofiţer.
(3) Brevetele şi certificatele de capacitate sunt emise în numele Guvernului României de cãtre Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, prin ANR, şi sunt prevãzute în anexa nr. 2.
(4) Certificatul de operator GMDSS (sistemul mondial pentru caz de sinistru şi siguranţa navigaţiei pe mare - Global Maritime Distress and Safety System) este emis de IGCTI ca un document distinct, prin care se recunoaşte competenţa pentru operare în sistemul de radiocomunicaţii.
ART. 4
Standardele medicale pe care trebuie sã le îndeplineascã navigatorii şi în special cele privind acuitatea vizualã şi auditivã sunt stabilite prin reglementãrile specifice referitoare la baremurile psihologice şi medicale pentru personalul de siguranţã în transporturile navale, aprobate de minister.
ART. 5
(1) Pregãtirea necesarã obţinerii certificatelor trebuie sã se desfãşoare numai printr-o formã de pregãtire aprobatã, corespunzãtoare dobândirii cunoştinţelor teoretice şi formãrii deprinderilor practice.
(2) Procedura de aprobare a formelor de pregãtire prevãzute la alin. (1) se stabileşte prin ordin al ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului, în condiţiile legii.
(3) Cursurile obligatorii necesare emiterii certificatelor, prevãzute în anexa nr. 3, au o valabilitate de 5 ani de la data absolvirii. Dovada efectuãrii cursurilor obligatorii se face prin adeverinţe de absolvire.
(4) Certificatele de absolvire pentru cursurile de calificare efectuate în scopul formãrii profesionale în ocupaţii specifice transportului maritim au o valabilitate nelimitatã.
ART. 6
(1) Pentru emiterea unui certificat candidaţii trebuie:
a) sã îndeplineascã condiţiile formelor de pregãtire obligatorie relevante pentru certificatul solicitat, standardele de competenţã, stagiul de îmbarcare şi condiţiile de vârstã prevãzute în anexa nr. 1 pentru funcţiile şi nivelul ce urmeazã a fi înscrise în certificatul de competenţã solicitat;
b) sã îndeplineascã standardele medicale prevãzute la art. 4;
c) sã deţinã adeverinţe valabile de absolvire a cursurilor obligatorii prevãzute în anexa nr. 3.
(2) Pentru prelungirea valabilitãţii acestor documente candidaţii trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele cerinţe:
a) sã îndeplineascã standardele medicale prevãzute la art. 4;
b) sã demonstreze competenţa profesionalã continuã, respectiv stagiu de îmbarcare de 12 luni în ultimii 5 ani pe funcţia pentru care este certificat.
(3) În situaţia în care condiţia de la alin. (2) lit. b) nu poate fi îndeplinitã, prelungirea valabilitãţii documentului se va face prin examen.
(4) Valabilitatea certificatelor este de 5 ani.
(5) Certificatele trebuie sã se afle în original la bordul navei pe care este îmbarcat titularul.
ART. 7
(1) Metodele de verificare a competenţei şi criteriile de evaluare vor fi aprobate de ANR prin Metodologia de organizare şi desfãşurare a examenelor de evaluare a competenţei în vederea emiterii brevetelor/ certificatelor de capacitate ale personalului navigant maritim, maritim-portuar şi de cãi navigabile interioare.
(2) Navigatorii care au absolvit o formã de pregãtire aprobatã, conform art. 5 alin. (1), pentru funcţiile de marinar şi electrician de bord pot obţine certificate pentru navele maritime sau certificate pentru navele de navigaţie interioarã, cu îndeplinirea condiţiilor legale în vigoare.
(3) Brevetele de cãpitan dragor maritim emise anterior intrãrii în vigoare a prezentului ordin se vor preschimba în brevete de cãpitan maritim-portuar, cu îndeplinirea prevederilor prezentului ordin.
(4) Brevetele de şef dragor maritim şi dragor maritim se desfiinţeazã. Documentele emise anterior intrãrii în vigoare a prezentului ordin rãmân valabile pânã la expirare.
(5) Posesorul unui certificat valabil este considerat posesor de drept al tuturor certificatelor inferioare, incluse pe linia directã a promovãrii.
ART. 8
Contravenţiile la prevederile prezentului ordin se stabilesc prin hotãrâre a Guvernului, în condiţiile legii.
ART. 9
Anexele nr. 1-3 fac parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 10
Autoritatea Navalã Românã va duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 11
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul transporturilor,
construcţiilor şi turismului,
Radu Mircea Berceanu

Bucureşti, 7 februarie 2007.
Nr. 214.

ANEXA 1

CERINŢE OBLIGATORII DE PREGĂTIRE
pentru certificarea personalului navigant maritim şi
maritim-portuar care nu intrã sub incidenţa Convenţiei STCW

CAP. I
Ofiţer electrician, şef electrician şi electrician de bord pentru nave maritime

ART. 1
Ofiţer electrician maritim
Brevetul de ofiţer electrician maritim se poate obţine prin examen de cãtre orice candidat care îndeplineşte urmãtoarele cerinţe:
1. a absolvit o formã de pregãtire aprobatã, printr-o instituţie de învãţãmânt universitar, domeniul inginerie electricã;
2. are un stagiu de îmbarcare la bordul navelor maritime pe funcţia de ofiţer electrician aspirant, electrician de bord sau student practicant de minimum 6 luni în ultimii 5 ani, în care se include instruirea la bord, program care se confirmã printr-un jurnal aprobat de practicã.
ART. 2
Şef electrician maritim
Brevetul de şef electrician maritim se poate obţine prin examen de cãtre orice candidat care îndeplineşte urmãtoarele cerinţe:
1. deţine un brevet valabil de ofiţer electrician maritim;
2. are un stagiu de îmbarcare pe funcţie de 24 de luni, dintre care 12 luni în ultimii 5 ani;
3. a absolvit un curs aprobat de promovare de la nivel operaţional la nivel managerial.
ART. 3
Electrician de bord maritim
(1) Pentru obţinerea certificatului de capacitate de electrician de bord maritim fiecare candidat trebuie sã aibã vârsta minimã de 16 ani.
(2) Certificatul de capacitate de electrician de bord maritim se poate obţine prin examen de cãtre orice candidat care îndeplineşte urmãtoarele cerinţe:
1. este absolvent de studii medii, al unei şcoli profesionale, şcoli postliceale sau al şcolii de maiştri militari de marinã profil electric, electronic, electrotehnic ori energetic;
2. a absolvit un curs de specializare.
(3) Certificatul de capacitate de electrician de bord maritim se poate obţine din oficiu de cãtre orice candidat care deţine un brevet valabil de electrician de bord pentru nave de navigaţie interioarã sau este absolvent al unei forme de pregãtire aprobatã, printr-o instituţie de învãţãmânt universitar, domeniul inginerie electricã.

CAP. II

ART. 4
Ofiţer maritim aspirant
(1) Persoanele aflate în curs de educare şi instruire în cadrul unei forme de pregãtire aprobatã, printr-o instituţie de învãţãmânt universitar, specializarea navigaţie maritimã sau electromecanicã navalã ori domeniul inginerie electricã, pentru a putea desfãşura activitatea de pregãtire practicã la bordul navelor maritime trebuie sã deţinã un brevet valabil de ofiţer maritim aspirant.
(2) Brevetul de ofiţer maritim aspirant se acordã din oficiu, la solicitarea instituţiilor prevãzute la alin. (1), oricãrui candidat care îndeplineşte urmãtoarele cerinţe:
1. are vârsta minimã de 18 ani;
2. a absolvit anul I de studiu.

CAP. III
Personalul nebrevetat maritim şi maritim-portuar

ART. 5
Marinar
(1) Pentru obţinerea certificatului de capacitate de marinar fiecare candidat trebuie sã aibã vârsta minimã de 16 ani.
(2) Certificatul de capacitate de marinar se poate obţine prin examen de cãtre orice candidat care este absolvent al unui curs de calificare în meseria de marinar sau al unei şcoli profesionale cu profil de marinã.
(3) Certificatul de capacitate de marinar se poate obţine din oficiu de cãtre orice candidat care îndeplineşte una dintre urmãtoarele cerinţe:
1. este absolvent al anului III al unei forme de pregãtire aprobatã, printr-o instituţie de învãţãmânt universitar, specializarea navigaţie maritimã;
sau
2. deţine un brevet valabil de timonier fluvial ori un certificat valabil de capacitate de şef de echipaj fluvial sau un certificat valabil de conducãtor de şalupã fluvialã;
ori
3. este absolvent al şcolii de maiştri militari de marinã, specialitatea punte.
ART. 6
Şef de echipaj maritim
(1) Certificatul de capacitate de şef de echipaj maritim se poate obţine prin examen de cãtre orice candidat care îndeplineşte urmãtoarele cerinţe:
1. deţine un certificat de capacitate de timonier maritim valabil;
2. are un stagiu de îmbarcare pe funcţie de 24 de luni, dintre care cel puţin 12 luni în ultimii 5 ani;
sau
1. este absolvent al şcolii de maiştri militari de marinã, specializarea punte;
2. are un stagiu de îmbarcare de 12 luni în ultimii 5 ani pe nave militare.
(2) Certificatul de capacitate de şef de echipaj maritim se poate obţine din oficiu de cãtre orice candidat care îndeplineşte una dintre urmãtoarele cerinţe:
1. deţine un brevet de cãpitan maritim-portuar valabil sau un brevet de ofiţer punte maritim-portuar valabil ori un brevet de ofiţer punte pe nave maritime valabil sau un brevet de pilot maritim valabil;
sau
2. deţine un certificat de capacitate de şef de echipaj fluvial valabil sau un certificat de capacitate de conducãtor de şalupã maritimã valabil ori este absolvent al unei forme de pregãtire aprobatã, printr-o instituţie de învãţãmânt universitar, specializarea navigaţie maritimã.
ART. 7
Conducãtor de şalupã maritimã
(1) Pentru obţinerea certificatului de capacitate de conducãtor de şalupã maritimã fiecare candidat trebuie sã aibã vârsta minimã de 18 ani.
(2) Certificatul de capacitate de conducãtor de şalupã maritimã se poate obţine prin examen de cãtre orice candidat care îndeplineşte urmãtoarele cerinţe:
1. deţine un certificat de capacitate de şef de echipaj maritim valabil sau un certificat de capacitate de şef de echipaj fluvial valabil;
2. are un stagiu de îmbarcare pe funcţie de 12 luni în ultimii 5 ani;
sau
1. deţine un brevet de timonier fluvial sau un brevet de cãpitan fluvial categoria B valabil;
2. are un stagiu de îmbarcare de 12 luni pe funcţie în ultimii 5 ani;
ori
1. deţine un certificat de capacitate de marinar valabil;
2. are un stagiu de îmbarcare pe funcţie de 36 de luni, dintre care cel puţin 12 luni în ultimii 5 ani;
3. a absolvit un curs de specializare.
(3) Certificatul de capacitate de conducãtor de şalupã maritimã se poate obţine prin examen de diferenţã de cãtre orice candidat care deţine un certificat de capacitate de conducãtor de şalupã fluvialã valabil.
(4) Certificatul de capacitate de conducãtor de şalupã maritimã se poate obţine din oficiu de cãtre orice candidat care deţine un brevet de cãpitan maritim-portuar valabil sau un brevet de cãpitan fluvial categoria A valabil ori un brevet de ofiţer punte valabil sau un brevet de ofiţer punte maritim-portuar valabil ori un certificat de capacitate de timonier maritim valabil.
ART. 8
Fitter
(1) Pentru obţinerea certificatului de capacitate de fitter fiecare candidat trebuie sã aibã vârsta minimã de 18 ani.
(2) Certificatul de capacitate de fitter se poate obţine prin examen de cãtre orice candidat care îndeplineşte urmãtoarele cerinţe:
1. este absolvent de studii medii, al unei şcoli profesionale, şcoli de maiştri sau al unei şcoli tehnice postliceale cu specialitatea prelucrãri mecanice ori tehnologia sudurii;
2. face dovada cu cartea de muncã de 48 de luni vechime efectivã în meseriile pentru care este calificat;
3. a absolvit un curs de specializare;
sau
1. este absolvent al învãţãmântului gimnazial şi calificat în meserii cu profil mecanic, prin curs de calificare la locul de muncã sau prin instituţii acreditate;
2. face dovada cu cartea de muncã de 60 de luni vechime efectivã în meseriile pentru care este calificat;
3. a absolvit un curs de specializare.
(3) Certificatul de capacitate de fitter se poate obţine din oficiu de cãtre orice candidat care îndeplineşte urmãtoarele cerinţe:
1. deţine un certificat de capacitate de motorist valabil sau un brevet de mecanic fluvial valabil;
2. are un stagiu de îmbarcare pe funcţie de 24 de luni, dintre care cel puţin 12 luni în ultimii 5 ani.
ART. 9
Pompagiu
(1) Pentru obţinerea certificatului de capacitate de pompagiu fiecare candidat trebuie sã aibã vârsta minimã de 18 ani.
(2) Certificatul de capacitate de pompagiu se poate obţine prin examen de cãtre orice candidat care îndeplineşte urmãtoarele cerinţe:
1. deţine un certificat de capacitate de fochist valabil;
2. are un stagiu de îmbarcare pe funcţie de 48 de luni, dintre care 12 luni în ultimii 5 ani;
3. a absolvit un curs de specializare;
sau
1. deţine un certificat de capacitate de fitter valabil;
2. are un stagiu de îmbarcare pe funcţie de 48 de luni, cu 24 de luni îmbarcare pe nave pentru transportul de produse petroliere, chimice sau gaze lichefiate, dintre care 12 luni în ultimii 5 ani;
3. a absolvit un curs de specializare.
(3) Certificatul de capacitate de pompagiu se poate obţine din oficiu de cãtre orice candidat care îndeplineşte urmãtoarele cerinţe:
1. deţine un brevet de ofiţer mecanic valabil;
2. are un stagiu de îmbarcare pe funcţie de 12 luni în ultimii 5 ani, pe nave pentru transportul de produse petroliere, chimice sau gaze lichefiate;
sau
1. deţine un certificat de capacitate de motorist valabil;
2. are un stagiu de îmbarcare pe funcţie de 36 de luni, cu 24 de luni îmbarcare pe nave pentru transportul de produse petroliere, chimice sau gaze lichefiate, dintre care 12 luni în ultimii 5 ani.

CAP. IV
Personalul maritim-portuar

ART. 10
Ofiţer punte maritim-portuar
(1) Pentru obţinerea brevetului de ofiţer punte maritim-portuar fiecare candidat trebuie sã aibã vârsta minimã de 18 ani.
(2) Brevetul de ofiţer punte maritim-portuar se poate obţine prin examen de cãtre orice candidat care îndeplineşte urmãtoarele cerinţe:
1. a absolvit o formã de pregãtire aprobatã, printr-o instituţie de învãţãmânt universitar, specializarea navigaţie maritimã;
2. are un stagiu de îmbarcare la bordul navelor maritime sau maritim-portuare pe o funcţie din compartimentul punte de minimum 12 luni în ultimii 5 ani, în care se include pregãtirea la bord, program care se confirmã printr-un jurnal aprobat de practicã;
sau
1. deţine certificatul de capacitate de timonier maritim valabil sau certificatul de capacitate de şef de echipaj maritim valabil;
2. are un stagiu de îmbarcare pe funcţie de 36 de luni, dintre care 12 luni în ultimii 5 ani;
ori
1. deţine certificatul de capacitate de conducãtor de şalupã maritimã valabil;
2. are un stagiu de îmbarcare pe funcţie de 24 de luni, dintre care 12 luni în ultimii 5 ani.
(3) Brevetul de ofiţer punte maritim-portuar se poate obţine prin examen de diferenţã de cãtre orice candidat care îndeplineşte urmãtoarele cerinţe:
1. deţine un brevet de timonier fluvial valabil sau un brevet de cãpitan fluvial categoria B valabil;
2. are un stagiu pe funcţie de minimum 12 luni în ultimii 5 ani.
(4) Brevetul de ofiţer punte maritim-portuar se poate obţine din oficiu de cãtre orice candidat care deţine un brevet de ofiţer punte valabil sau un brevet de cãpitan fluvial categoria A valabil.
ART. 11
Cãpitan maritim-portuar
(1) Brevetul de cãpitan maritim-portuar se poate obţine prin examen de cãtre orice candidat care îndeplineşte urmãtoarele condiţii:
1. deţine un brevet de ofiţer punte valabil;
2. are un stagiu de îmbarcare pe funcţie de 12 luni în ultimii 5 ani;
sau
1. deţine un brevet de ofiţer punte maritim-portuar valabil;
2. are un stagiu de îmbarcare pe funcţie de 24 de luni, dintre care 12 luni în ultimii 5 ani;
3. a absolvit un curs de specializare;
ori
4. deţine un brevet de cãpitan fluvial categoria B valabil.
(2) Brevetul de cãpitan maritim-portuar se poate obţine din oficiu de cãtre orice candidat care îndeplineşte urmãtoarele cerinţe:
- deţine un brevet de comandant de navã maritimã valabil;
sau
1. deţine un brevet de ofiţer punte secund pentru nave maritime valabil sau un brevet de cãpitan fluvial categoria A valabil;
2. are un stagiu de îmbarcare pe funcţie de 12 luni în ultimii 5 ani.
ART. 12
Ofiţer mecanic maritim-portuar
(1) Pentru obţinerea brevetului de ofiţer mecanic maritim-portuar fiecare candidat trebuie sã aibã vârsta minimã de 18 ani.
(2) Brevetul de ofiţer mecanic maritim-portuar se poate obţine prin examen de cãtre orice candidat care îndeplineşte urmãtoarele cerinţe:
1. a absolvit o formã de pregãtire aprobatã printr-o instituţie de învãţãmânt universitar, specializarea electromecanicã navalã;
2. are un stagiu de îmbarcare pe funcţia de student practicant mecanic cu carnet de marinar, de ofiţer mecanic maritim aspirant sau de motorist de minimum 6 luni, în care se include instruirea la bord, program care se confirmã printr-un jurnal aprobat de practicã;
sau
1. deţine un certificat de capacitate de motorist valabil;
2. are un stagiu de îmbarcare pe funcţie de 24 de luni, dintre care 12 luni în ultimii 5 ani.
(3) Brevetul de ofiţer mecanic maritim-portuar se poate obţine din oficiu de cãtre orice candidat care deţine un brevet de ofiţer mecanic pe nave maritime valabil sau un brevet de mecanic fluvial valabil.
ART. 13
Şef mecanic maritim-portuar
(1) Brevetul de şef mecanic maritim-portuar se poate obţine prin examen de cãtre orice candidat care îndeplineşte urmãtoarele cerinţe:
1. deţine un brevet de ofiţer mecanic maritim-portuar valabil sau brevetul de mecanic fluvial valabil;
2. are un stagiu de îmbarcare pe funcţie de 24 de luni, dintre care 12 luni în ultimii 5 ani;
3. a absolvit un curs de specializare.
(2) Brevetul de şef mecanic maritim-portuar se poate obţine din oficiu de cãtre orice candidat care îndeplineşte urmãtoarele cerinţe:
- deţine un brevet de ofiţer mecanic secund pe nave maritime valabil ori un brevet de şef mecanic fluvial valabil;
sau
1. deţine un brevet de ofiţer mecanic pe nave maritime valabil;
2. are un stagiu de îmbarcare pe funcţie de 24 de luni, dintre care 12 luni în ultimii 5 ani.
ART. 14
Ofiţer electrician maritim-portuar
(1) Pentru obţinerea brevetului de ofiţer electrician maritim-portuar fiecare candidat trebuie sã aibã vârsta minimã de 18 ani.
(2) Brevetul de ofiţer electrician maritim-portuar se poate obţine prin examen de cãtre orice candidat care îndeplineşte urmãtoarele cerinţe:
1. a absolvit o formã de pregãtire aprobatã printr-o instituţie de învãţãmânt universitar, domeniul inginerie electricã;
2. a absolvit un curs aprobat sau are un stagiu de îmbarcare pe funcţia de ofiţer electrician maritim aspirant ori electrician de bord de 6 luni;
sau
1. deţine un brevet de şef mecanic maritim portuar valabil sau un brevet de şef mecanic fluvial valabil;
2. face dovada unui stagiu de îmbarcare pe funcţie de 12 luni în ultimii 5 ani;
3. a absolvit un curs de specializare;
ori
1. deţine un certificat de capacitate de electrician de bord maritim sau fluvial valabil;
2. are un stagiu de îmbarcare pe funcţie de 24 de luni, dintre care 12 luni în ultimii 5 ani.
(3) Brevetul de ofiţer electrician maritim-portuar se poate obţine din oficiu de cãtre orice candidat care deţine un brevet de ofiţer electrician maritim valabil sau un brevet de ofiţer electrician fluvial valabil.


ANEXA 2

BREVETE ŞI CERTIFICATE DE CAPACITATE
emise de Autoritatea Navalã Românã personalului navigant român
care nu intrã sub incidenţa Convenţiei STCW şi care efectueazã
serviciul la bordul navelor maritime şi maritim-portuare care
arboreazã pavilionul român

1. Brevete de electricieni maritimi


┌──────────────────────────────────────────────────┬──────────┬────────────────┐
│ Brevet │Limitare │Limitare putere │
│ │ zonã │motor propulsie │
│ │ │ (kW) │
├──────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────────────┤
│Ofiţer electrician maritim │nelimitat │ nelimitat │
│Maritime electrical officer │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────┼──────────┼────────────────┤
│Şef electrician maritim │nelimitat │ nelimitat │
│Maritime electrical chief │ │ │
└──────────────────────────────────────────────────┴──────────┴────────────────┘



2. Brevete de ofiţeri maritimi aspiranţi


┌──────────────────────────────────────────────────┬───────────┬───────────────┐
│ │ │Limitare tonaj │
│ │ Limitare │ brut navã (TB)│
│ Brevet │ zonã sau putere motor│
│ │ │ propulsie (kW)│
├──────────────────────────────────────────────────┼───────────┼───────────────┤
│Ofiţer de punte maritim aspirant │nelimitat │ nelimitat │
│Cadet maritime deck officer │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────┼───────────┼───────────────┤
│Ofiţer mecanic maritim aspirant │nelimitat │ nelimitat │
│Cadet maritime engineer officer │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────┼───────────┼───────────────┤
│Ofiţer electrician maritim aspirant │nelimitat │ nelimitat │
│Cadet maritime electrical officer │ │ │
└──────────────────────────────────────────────────┴───────────┴───────────────┘


3. Certificate de capacitate pentru compartimentul punte al navelor maritime şi maritim-portuare


┌────────────────────────────────────────────┬─────────────────┬───────────────┐
│ Certificat de capacitate │ Limitare │ Limitare tonaj│
│ │ zonã │brut navã (TRB)│
├────────────────────────────────────────────┼─────────────────┼───────────────┤
│Marinar │ nelimitat │ nelimitat │
│Ordinary seamen │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼─────────────────┼───────────────┤
│Şef de echipaj maritim │ nelimitat │ nelimitat │
│Maritime boatswain │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼─────────────────┼───────────────┤
│Conducãtor de şalupã martitimã │ Radã, perimetrul│ │
│First maritime boat driver │ portuar şi de-a│ │
│ │ lungul coastei │ │
│ │ la o distanţã │ şalupe │
│ │ care sã nu │ maritime │
│ │ depãşeascã 6 Mm │ │
└────────────────────────────────────────────┴─────────────────┴───────────────┘



4. Certificate de capacitate pentru compartimentul maşini al navelor maritime şi maritim-portuare


┌──────────────────────────────────────────────┬──────────────┬────────────────┐
│ Certificat de capacitate │Limitare zonã │Limitare putere │
│ │ │motor propulsie │
│ │ │ (kW) │
├──────────────────────────────────────────────┼──────────────┼────────────────┤
│Electrician de bord │ nelimitat │ nelimitat │
│Ship electrician │ │ │
├──────────────────────────────────────────────┼──────────────┼────────────────┤
│Fitter │ nelimitat │ nelimitat │
│Fitter │ │ │
├──────────────────────────────────────────────┼──────────────┼────────────────┤
│Pompagiu │ nelimitat │ nelimitat │
│Pumpman │ │ │
└──────────────────────────────────────────────┴──────────────┴────────────────┘



5. Brevete pentru compartimentul punte al navelor maritim-portuare


┌───────────────────────────────────────────┬───────────────────┬──────────────┐
│ Brevet │ Limitare zonã │Limitare tonaj│
│ │ │brut navã (TB)│
├───────────────────────────────────────────┼───────────────────┼──────────────┤
│Ofiţer de punte maritim-portuar │Radã şi perimetrul │ TB <3.000 │
│Maritime-port deck officer │ portuar │ │
├───────────────────────────────────────────┼───────────────────┼──────────────┤
│Cãpitan maritim-portuar │ Radã şi perimetrul│ TB <3.000 │
│Maritime-port captain │ portuar │ │
└───────────────────────────────────────────┴───────────────────┴──────────────┘



6. Brevete pentru compartimentul maşini al navelor maritim-portuare


┌───────────────────────────────────────────┬──────────────────┬───────────────┐
│ Brevet │ Limitare zonã │Limitare motor │
│ │ │ de propulsie │
│ │ │ (kW) │
├───────────────────────────────────────────┼──────────────────┼───────────────┤
│Ofiţer mecanic maritim-portuar │Radã şi perimetrul│ kW <3.000 │
│Maritime-port engineer │ portuar │ │
├───────────────────────────────────────────┼──────────────────┼───────────────┤
│Şef mecanic maritim-portuar │Radã şi perimetrul│ kW <3.000 │
│Maritime-port chief engineer │ portuar │ │
├───────────────────────────────────────────┼──────────────────┼───────────────┤
│Ofiţer electrician maritim-portuar │Radã şi perimetrul│ nelimitat │
│Maritime-port electrical officer │ portuar │ │
└───────────────────────────────────────────┴──────────────────┴───────────────┘



ANEXA 3


I. Cursurile obligatorii necesare emiterii certificatelor

1. Şef electrician maritim, ofiţer electrician maritim


┌────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Nr. │ │
│crt.│ Denumirea cursului │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 1. │ Limba englezã maritimã │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 2. │ Prim ajutor medical │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 3. │ Protecţie individualã şi responsabilitãţi sociale la bordul navei │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 4. │ Tehnici individuale de supravieţuire pe mare │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 5. │ Prevenirea şi lupta contra incendiilor - nivel avansat │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 6. │ Transportul şi manipularea mãrfurilor periculoase │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 7. │ Prevenirea poluãrii mediului marin │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 8. │ Competenţa în utilizarea mijloacelor de supravieţuire şi a bãrcilor │
│ │de salvare, altele decât bãrcile rapide de salvare │
└────┴─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



2. Ofiţer maritim aspirant: punte, maşinã, electric


┌──┬──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │ Denumirea cursului │
├──┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Program de pregãtire de bazã pentru siguranţa maritimã: │
│ │ 1. Protecţie individualã şi responsabilitãţi sociale la bordul navei │
│ │ 2. Prevenirea şi lupta contra incendiilor - nivel de bazã │
│ │ 3. Tehnici individuale de supravieţuire pe mare │
│ │ 4. Prim ajutor medical elementar │
└──┴──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



3. Şef de echipaj maritim, marinar, pompagiu, fitter, electrician de bord


┌────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Nr. │ │
│crt.│ Denumirea cursului │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│1. │Program de pregãtire de bazã pentru siguranţa maritimã: │
│ │1. Protecţie individualã şi responsabilitãţi sociale la bordul navei │
│ │2. Prevenirea şi lupta contra incendiilor - nivel de bazã │
│ │3. Tehnici individuale de supravieţuire pe mare │
│ │4. Prim ajutor medical elementar │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│2. │Competenţa în utilizarea mijloacelor de supravieţuire şi a bãrcilor de │
│ │salvare, altele decât bãrcile rapide de salvare │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│3. │Limba englezã maritimã. Vocabular frazeologic │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│4. │Familiarizare de siguranţã pentru personal nebrevetat │
│ │1. Prevenirea şi combaterea poluãrii marine cauzate de nave │
│ │2. Manipularea şi transportul mãrfurilor periculoase │
└────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



4. Personal auxiliar (fãrã certificate de competenţã)


┌───┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │ Denumirea cursului │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Program de pregãtire de bazã pentru siguranţa maritimã: │
│ │1. Protecţie individualã şi responsabilitãţi sociale la bordul navei │
│ │2. Prevenirea şi lupta contra incendiilor - nivel de bazã │
│ │3. Tehnici individuale de supravieţuire pe mare │
│ │4. Prim ajutor medical elementar │
└───┴─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤



5. Personal maritim-portuar şi conducãtor de şalupã maritimã


┌───┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │ Denumirea cursului │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 1.│Program de pregãtire de bazã pentru siguranţa maritimã: │
│ │1. Protecţie individualã şi responsabilitãţi sociale la bordul navei │
│ │2. Prevenirea şi lupta contra incendiilor - nivel de bazã │
│ │3. Tehnici individuale de supravieţuire pe mare │
│ │4. Prim ajutor medical elementar │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 2.│Certificat de operator GMDSS-ROC (pentru brevetele de ofiţer de punte │
│ │maritim-portuar şi cãpitan maritim-portuar) │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 3.│Prevenirea şi combaterea poluãrii marine cauzate de nave │
└───┴─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



II. Cursuri obligatorii pentru personalul cu atribuţii specifice la bordul navei


┌────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Nr. │ │
│crt.│ Denumirea cursului │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 1. │Competenţa în utilizarea bãrcilor rapide de salvare │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 2. │Asistenţa medicalã │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 3. │Ofiţer pentru securitatea navei │
└────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



III. Cursuri pentru personalul îmbarcat la bordul navelor cu caracteristici speciale

1. Personal navigant îmbarcat la bordul navelor pentru transport produse petroliere,
chimice sau gaze lichefiate


┌────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Nr. │ │
│crt.│ Denumirea cursului │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 1. │Familiarizare nave pentru transport produse petroliere, chimice │
│ │sau gaze lichefiate │
└────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



2. Personal navigant, cu minimum 3 luni stagiu la bordul navelor pentru transport produse petroliere


┌────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Nr. │ │
│crt.│ Denumirea cursului │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 1. │Specializare nave pentru transport produse petroliere │
└────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



3. Personal navigant, cu minimum 3 luni stagiu la bordul navelor pentru transport produse chimice


┌────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Nr. │ │
│crt.│ Denumirea cursului │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 1. │Specializare nave pentru transport produse chimice │
└────┴─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



4. Personal navigant, cu minimum 3 luni stagiu la bordul navelor pentru transport gaze lichefiate



┌────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Nr. │ │
│crt.│ Denumirea cursului │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 1. │Specializare nave pentru transport gaze lichefiate │
└────┴─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



5. Personal navigant, îmbarcat la bordul navelor de pasageri de tip Ro-Ro


┌──┬───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │ Denumirea cursului │
├──┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Certificat în: │
│ │1. Tehnici de management al pasagerilor pe navele de pasageri de tip Ro-Ro │
│ │2. Instruire de familiarizare pentru navele de pasageri de tip Ro-Ro │
│ │3. Tehnici de siguranţã pentru pasageri, marfã şi navã pe navele de │
│ │ pasageri de tip Ro-Ro │
│ │4. Comportamentul uman şi controlul situaţiilor de crizã pe navele de │
│ │ pasageri de tip Ro-Ro │
└──┴───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



6. Personal navigant, îmbarcat la bordul navelor de pasageri, altele decât navele de pasageri de tip Ro-Ro


┌──┬───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │ Denumirea cursului │
├──┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Certificat în: │
│ │1. Tehnici de management al pasagerilor pe navele de pasageri │
│ │2. Instruire de familiarizare pentru navele de pasageri │
│ │3. Tehnici de siguranţã pentru pasageri, marfã şi navã pe navele │
│ │ de pasageri │
│ │4. Comportamentul uman şi controlul situaţiilor de crizã pe navele │
│ │ de pasageri │
└──┴───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



7. Personal auxiliar (fãrã certificate de capacitate) îmbarcat la bordul navelor de pasageri


┌──┬───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │ Denumirea cursului │
├──┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Certificat în: │
│ │1. Tehnici de management al pasagerilor pe navele de pasageri │
│ │2. Instruire de familiarizare pentru navele de pasageri │
│ │3. Comportamentul uman şi controlul situaţiilor de crizã pe navele │
│ │ de pasageri │
│ │4. Instruire de siguranţã a personalului care presteazã servicii directe │
│ │ pasagerilor în spaţiile pentru pasageri pe navele de pasageri │
└──┴───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016