Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 214 din 13 iunie 2012  privind modificarea si completarea Ordinului ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 1.723/950/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare in anul 2012 a Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2011-2012, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 1.389/2010    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 214 din 13 iunie 2012 privind modificarea si completarea Ordinului ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 1.723/950/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare in anul 2012 a Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2011-2012, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 1.389/2010

EMITENT: CASA NATIONALA DE ASIGURARI DE SANATATE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 417 din 22 iunie 2012

    Având în vedere Referatul de aprobare nr. CV 1.317 din 14 iunie 2012 al Ministerului Sãnãtãţii şi nr. DG 1.575 din 13 iunie 2012 al Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate,
    în temeiul prevederilor:
    - art. 217 alin. (5) din titlul VIII "Asigurãri sociale de sãnãtate" al Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sãnãtãţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
    - Hotãrârii Guvernului nr. 1.389/2010 pentru aprobarea Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate pentru anii 2011-2012, cu modificãrile ulterioare;
    - Hotãrârii Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sãnãtãţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
    - Hotãrârii Guvernului nr. 972/2006 pentru aprobarea Statutului Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

    ministrul sãnãtãţii şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate emit urmãtorul ordin:

     ARTICOL UNIC
    Ordinul ministrului sãnãtãţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate nr. 1.723/950/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare în anul 2012 a Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate pentru anii 2011-2012, aprobat prin Hotãrârea Guvernului nr. 1.389/2010, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 922 şi nr. 922 bis din 27 decembrie 2011, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:

    1. În anexa nr. 1, la capitolul III, litera D se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "D. Monitorizarea stãrii de sãnãtate pentru bolnavii cu afecţiuni cronice
    a) Pentru asigurarea serviciilor medicale necesare pentru bolnavii cu afecţiuni cronice monitorizabile la nivelul caselor de asigurãri de sãnãtate prin cabinetul medicului de familie, prevãzute în anexa nr. 39 A la ordin, acesta va organiza evidenţa specificã, utilizând formularele de raportare aprobate prin ordin al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate.
    Evidenţa acestor bolnavi cuprinde:
    - întocmirea listei şi depunerea acesteia la contractare;
    - raportarea lunarã a modificãrilor intervenite/mişcarea lunarã/intrãri/ieşiri.
    b) Pentru asigurarea serviciilor medicale necesare pentru bolnavii cu afecţiuni cronice, altele decât cele prevãzute în anexa nr. 39 A la ordin, monitorizabile la nivelul caselor de asigurãri de sãnãtate prin cabinetul medicului de familie, acesta va organiza evidenţa specificã, utilizând formularele de raportare aprobate prin ordin al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate.
    Evidenţa acestor bolnavi cuprinde:
    - întocmirea listei şi depunerea acesteia la casa de asigurãri de sãnãtate;
    - raportarea semestrialã a modificãrilor intervenite/mişcarea semestrialã/intrãri/ieşiri.
    Afecţiunile cronice sunt:
    - sindroame poststreptococice la copii;
    - cardio-vasculare: cardiopatii congenitale, valvulopatii, arteriopatii periferice;
    - digestive: sindrom de malabsorbţie;
    - de sistem: colagenoze (lupus - copii şi adulţi);
    - ale aparatului respirator: astm bronşic, bronhopneumopatia cronicã obstructivã;
    - ale aparatului uro-genital: sindrom nefrotic şi pielonefritã cronicã, rinichi polichistic;
    - endocrine: distrofii endemice tireopate, guşã (copii şi adulţi);
    - psihiatrice: schizofrenii, psihoza maniaco-depresivã, deliruri sistematizate cronice;
    - oftalmologice: glaucom."

    2. În anexa nr. 1, la capitolul III, litera G se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "G. Activitãţi de suport
    1. Eliberare de acte medicale: certificat de concediu medical, bilete de trimitere, prescripţii medicale - pentru care se utilizeazã formularul de prescripţie medicalã cu regim special, certificat constatator de deces (cu excepţia situaţiilor de suspiciune care necesitã expertizã medico-legalã, conform prevederilor legale), scutiri medicale pentru copii în caz de îmbolnãviri, acte medicale necesare copiilor aflaţi în plasament din cadrul sistemului de asistenţã socialã şi protecţia copilului, documente medicale eliberate pentru copii, solicitate la intrarea în colectivitate
    NOTÃ: Se raporteazã un serviciu, dacã s-a eliberat certificatul constatator de deces. Celelalte activitãţi de suport sunt, dupã caz, consecinţã a actului medical acordat pentru serviciile prevãzute în pachetul de servicii medicale de bazã.
    2. Eliberare de acte medicale: prescripţie electronicã, card naţional de sãnãtate, cu completarea datelor medicale."

    3. În anexa nr. 2, la articolul 1, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 1. - (1) Modalitãţile de platã în asistenţa medicalã primarã sunt: plata «per capita» prin tarif pe persoanã asiguratã, conform listei proprii de persoane înscrise asigurate, şi plata prin tarif pe serviciu medical exprimat în puncte pentru unele servicii medicale prevãzute anexa nr. 1 la ordin, precum şi pentru serviciile medicale acordate pacienţilor din statele membre ale Uniunii Europene/Spaţiului Economic European, titulari ai cardului european de asigurãri sociale de sãnãtate, în perioada de valabilitate a cardului, respectiv beneficiari ai formularelor europene emise în baza Regulamentului CE nr. 883/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socialã, respectiv în baza Regulamentului (CEE) nr. 1.408/71 al Consiliului din 14 iunie 1971 privind aplicarea regimurilor de securitate socialã în raport cu lucrãtorii salariaţi şi cu familiile acestora care se deplaseazã în cadrul Comunitãţii, dupã caz, precum şi din alte state cu care România a încheiat acorduri, înţelegeri, convenţii sau protocoale internaţionale cu prevederi în domeniul sãnãtãţii. Pentru semestrul II al anului 2012 modalitatea de platã cuprinde şi plata prin tarif pe serviciu exprimat în lei pentru unele servicii prevãzute în anexa nr. 1 la ordin."

    4. În anexa nr. 2, la articolul 1 alineatul (2) litera a), punctul 4 se abrogã.

    5. În anexa nr. 2, la articolul 1 alineatul (2) litera a) punctul 6, subpunctul 6.1 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "6.1. numãrul total de puncte rezultat în raport cu numãrul de persoane asigurate din listã şi structura pe grupe de vârstã se înmulţeşte cu raportul dintre 2.200 şi numãrul de asiguraţi de pe listã, astfel:


                                                                         2.200
    Nr. de puncte de decontat = numãr de puncte realizate x ------------------------------------
                                                            numãr de persoane asigurate înscrise


    În situaţia în care numãrul de puncte realizat este mai mare de 19.000, la numãrul de puncte calculat conform formulei de mai sus se adaugã suplimentar un numãr de puncte care se calculeazã astfel:


                                                            (numãr de asiguraţi înscrişi - 2.200)
    Nr. de puncte de decontat = numãr de puncte realizate x ------------------------------------- x 0,30"
                                                             numãr de persoane asigurate înscrise


    6. În anexa nr. 2, la articolul 1 alineatul (2), litera e) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "e) Serviciile cuprinse la cap. III lit. B pct. 2 lit. c) şi pct. 7, lit. D şi lit. G pct. 1 (cu excepţia consultaţiei pentru care s-a eliberat certificatul constatator de deces) din anexa nr. 1 la ordin sunt incluse în plata «per capita»."

    7. În anexa nr. 2, la articolul 1 alineatul (3), prima tezã se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(3) Suma cuvenitã pentru serviciile medicale a cãror platã se realizeazã prin tarif pe serviciu medical exprimat în puncte se calculeazã prin înmulţirea numãrului de puncte pe serviciu medical cu valoarea stabilitã pentru un punct."

    8. În anexa nr. 2, la articolul 1 alineatul (3), litera c) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "c) Serviciile cuprinse la cap. I, II şi cap. III lit. A, lit. B pct. 1, pct. 2 lit. a) şi b) şi pct. 3-6, lit. C, E şi lit. G pct. 1 - numai consultaţia pentru care s-a eliberat certificatul constatator de deces din anexa nr. 1 la ordin sunt incluse în plata pe serviciu medical, iar decontarea acestora se face prin tarif exprimat în puncte."

    9. În anexa nr. 2, la articolul 1, dupã alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmãtorul cuprins:
    "(4) Suma cuvenitã pentru serviciile a cãror platã se realizeazã prin tarif pe serviciu exprimat în lei se acordã numai pentru semestrul II al anului 2012, astfel:
    1. recomandare prescripţie medicalã electronicã on-line şi off-line:
    1.1. recomandare prescripţii medicale electronice on-line şi off-line/medic cu listã proprie de asiguraţi pentru un numãr de prescripţii reprezentând mai mult de 70% din numãrul total al prescripţiilor medicale recomandate în cadrul unei luni ...... 100 lei/lunã;
    1.2. recomandare prescripţii medicale electronice on-line şi off-line/medic cu listã proprie pentru un numãr de prescripţii reprezentând între 50% şi 70% din numãrul total al prescripţiilor medicale recomandate în cadrul unei luni ...... 50 lei/lunã.
    2. eliberare card naţional de sãnãtate cu completarea datelor medicale ......... 5 lei/asigurat.
    Serviciile cuprinse la cap. III lit. G pct. 2 din anexa nr. 1 la ordin sunt incluse în plata pe serviciu; decontarea acestora se face prin tarif exprimat în lei."

    10. În anexa nr. 2, la articolul 2, literele a) şi e) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "a) medicamentele şi, dupã caz, unele materiale sanitare prescrise trebuie sã fie în concordanţã cu diagnosticul stabilit. Pentru medicamentele cu sau fãrã contribuţie personalã şi, dupã caz, pentru unele materiale sanitare, dacã, din motive justificate, nu poate fi utilizatã prescrierea electronicã, prescripţia medicalã se completeazã folosind formularul cu regim special aprobat prin ordin al ministrului sãnãtãţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, în 3 exemplare, dintre care un exemplar rãmâne în carnet la medicul de familie şi celelalte douã se înmâneazã asiguratului în vederea prezentãrii acestuia la o farmacie aflatã în relaţii contractuale cu casa de asigurãri de sãnãtate pentru eliberarea medicamentelor, respectiv a materialelor sanitare prescrise; pentru medicamentele cu sau fãrã contribuţie personalã prescrise în baza scrisorii medicale primite de la medicul de medicina muncii, se va completa prescripţie medicalã distinctã;
    ...........................................................
    e) medicii de familie au dreptul sã încaseze contravaloarea serviciilor medicale la cerere, inclusiv pentru situaţiile programabile, pentru serviciile medicale prevãzute în pachetul de servicii medicale de bazã, dacã asiguratul solicitã efectuarea serviciilor respective înaintea datei programate; în aceste situaţii, medicii de familie pot elibera bilete de trimitere sau prescripţii medicale utilizate în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate şi decontate de casele de asigurãri de sãnãtate, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, situaţie în care medicii raporteazã în format electronic casei de asigurãri de sãnãtate, la aceeaşi datã prevãzutã în contract pentru raportarea activitãţii lunare, un borderou centralizator cuprinzând CNP-ul, numãrul şi seria chitanţei prin care s-a încasat contravaloarea serviciului medical, numãrul curent cu care este înregistratã consultaţia în registrul de consultaţii, numãrul şi seria biletului de trimitere/prescripţiei medicale."

    11. În anexa nr. 2, la articolul 3, alineatele (4) şi (5) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "(4) În cazul în care medicul titular al unui cabinet medical individual are angajat medic/medici de familie, pentru perioadele de absenţã prevãzute la alin. (1)-(3), acesta poate fi înlocuit de medicul/medicii de familie angajat/angajaţi, cu prelungirea corespunzãtoare a programului de lucru al medicului/medicilor angajat/angajaţi care sã acopere programul de lucru al cabinetului medical individual.
    În desfãşurarea activitãţii, medicul angajat utilizeazã parafa proprie, semnãtura electronicã proprie pentru prescrierea electronicã de medicamente, registrul de consultaţii al cabinetului în care medicul angajat îşi desfãşoarã activitatea, numãrul de contract şi ştampila cabinetului medical.
    (5) Suma cuvenitã prin plata «per capita», pe serviciu medical prin tarif exprimat în puncte şi prin tarif pe serviciu exprimat în lei aferentã perioadei de absenţã se vireazã de cãtre casa de asigurãri de sãnãtate în contul titularului contractului, urmând ca în convenţia de înlocuire sã se stipuleze în mod obligatoriu condiţiile de platã a medicului înlocuitor sau în contul medicului înlocuitor, dupã caz."

    12. În anexa nr. 2, la articolul 4, alineatul (4) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(4) În desfãşurarea activitãţii, medicul înlocuitor utilizeazã parafa proprie, semnãtura electronicã proprie pentru prescrierea electronicã de medicamente, registrul de consultaţii al cabinetului în care medicul înlocuitor îşi desfãşoarã activitatea, formularele cu regim special ale medicului înlocuit, inclusiv prescripţiile electronice ale medicului înlocuit, numãrul de contract şi ştampila cabinetului medical al medicului înlocuit."

    13. În anexa nr. 2, la articolul 5, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 5. - (1) Medicul de familie poate angaja în cabinetul medical individual, organizat conform prevederilor legale în vigoare, medici care au dreptul sã desfãşoare activitate ca medici de familie potrivit Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sãnãtãţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare. Medicii angajaţi nu au listã proprie de persoane înscrise şi nu raporteazã activitate medicalã proprie; prescrierea medicamentelor cu sau fãrã contribuţie personalã şi, dupã caz, a unor materiale sanitare se face conform prevederilor legale în vigoare, folosindu-se ştampila cabinetului şi parafa medicului angajat, respectiv semnãtura electronicã proprie şi prescripţiile medicale ale medicului titular. Întreaga activitate a cabinetului medical se desfãşoarã respectându-se contractul încheiat de reprezentantul legal al cabinetului medical cu casa de asigurãri de sãnãtate."

    14. În anexa nr. 2, articolul 7 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 7. - (1) Pentru stabilirea valorii unui punct «per capita» şi a valorii minime garantate pentru un punct pe serviciu medical, fondul aferent asistenţei medicale primare la nivel naţional pentru anul 2012 are urmãtoarea structurã:
    1. 50% pentru plata «per capita» şi 50% pentru plata pe serviciu, dupã ce s-au reţinut sumele ce rezultã potrivit pct. 2;
    2. venitul cabinetelor medicale în care îşi desfãşoarã activitatea medicii de familie nou-veniţi într-o localitate - unitate administrativ-teritorialã/zonã (oraş, comunã), pentru o perioadã de maximum 3 luni, perioadã consideratã necesarã pentru întocmirea listei şi pentru care medicul de familie are încheiatã o convenţie de furnizare de servicii medicale cu casa de asigurãri de sãnãtate, format din:
    a) suma echivalentã cu media dintre salariul maxim şi cel minim prevãzute în sistemul sanitar bugetar pentru gradul profesional obţinut, la care se aplicã ajustãrile prevãzute la art. 1 alin. (2) lit. d) pct. 1;
    b) suma pentru cheltuielile de administrare şi funcţionare a cabinetului medical, inclusiv pentru cheltuielile de personal aferente personalului angajat, cheltuielile cu medicamentele şi materialele sanitare pentru trusa de urgenţã, egalã cu venitul medicului respectiv stabilit potrivit lit. a) înmulţit cu 1,5.
    (2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), numai pentru semestrul II al anului 2012, pentru stabilirea valorii unui punct «per capita» şi a valorii minime garantate pentru un punct pe serviciu medical, fondul aferent asistenţei medicale primare are urmãtoarea structurã:
    1. 50% pentru plata «per capita» şi 50% pentru plata prin tarif pe serviciu medical exprimat în puncte, dupã ce s-au reţinut sumele ce rezultã potrivit pct. 2 lit. a) şi b) şi pct. 3;
    2. venitul cabinetelor medicale în care îşi desfãşoarã activitatea medicii de familie nou-veniţi într-o localitate - unitate administrativ-teritorialã/zonã (oraş, comunã), pentru o perioadã de maximum 3 luni, perioadã consideratã necesarã pentru întocmirea listei şi pentru care medicul de familie are încheiatã o convenţie de furnizare de servicii medicale cu casa de asigurãri de sãnãtate, format din:
    a) suma echivalentã cu media dintre salariul maxim şi cel minim prevãzute în sistemul sanitar bugetar pentru gradul profesional obţinut, la care se aplicã ajustãrile prevãzute la art. 1 alin. (2) lit. d) pct. 1;
    b) suma pentru cheltuielile de administrare şi funcţionare a cabinetului medical, inclusiv pentru cheltuielile de personal aferente personalului angajat, cheltuielile cu medicamentele şi materialele sanitare pentru trusa de urgenţã, egalã cu venitul medicului respectiv stabilit potrivit lit. a) înmulţit cu 1,5;
    c) o sumã reprezentând contravaloarea serviciilor prestate de acesta, decontate prin tarif pentru anumite servicii, denumit în continuare tarif pe serviciu exprimat în lei, numai pentru semestrul II al anului 2012;
    3. suma totalã necesarã pentru plata serviciilor decontate prin tarif exprimat în lei."

    15. În anexa nr. 2, la articolul 9, alineatele (1), (2) şi (3) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 9. - (1) Valoarea punctului «per capita», unicã pe ţarã, este de 3 lei, valabilã pentru semestrul I al anului 2012. Începând cu luna iulie a anului 2012, valoarea punctului «per capita», unicã pe ţarã, este de 3,5 lei.
    (2) Valoarea minimã garantatã a unui punct pentru plata pe serviciu medical este unicã pe ţarã şi este de 1,8 lei, valabilã pentru semestrul I al anului 2012. Începând cu luna iulie a anului 2012, valoarea minimã garantatã a unui punct pentru plata pe serviciu medical, unicã pe ţarã, este de 1,9 lei.
    (3) Valoarea definitivã a unui punct pentru plata pe serviciu medical se stabileşte trimestrial, pânã la data de 25 a lunii urmãtoare încheierii fiecãrui trimestru, ca raport între fondul aferent trimestrului respectiv pentru serviciile medicale a cãror platã se face prin tarif exprimat în puncte ale medicilor de familie şi numãrul de puncte pe serviciu medical efectiv realizate, cu respectarea condiţiilor prevãzute la art. 1 alin. (3), şi reprezintã valoarea definitivã a unui punct pe serviciu, unicã pe ţarã pentru trimestrul respectiv.
    Valoarea definitivã a unui punct pentru plata pe serviciu nu poate fi mai micã decât valoarea minimã garantatã a unui punct pentru plata pe serviciu."

    16. În anexa nr. 2, la articolul 9, dupã alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu urmãtorul cuprins:
    "(5) Prin excepţie de la prevederile alin. (4), numai pentru trimestrele III şi IV ale anului 2012, fondul trimestrial luat în calcul la stabilirea valorii definitive a unui punct per serviciu medical se determinã astfel:
    Fondul aferent asistenţei medicale primare pentru trimestrul respectiv, din care se scade suma pentru plata «per capita», suma totalã pentru plata serviciilor decontate prin tarif exprimat în lei - prevãzutã la art. 7 alin. (2) pct. 3, precum şi venitul cabinetelor medicale - prevãzut la art. 7 alin. (2) pct. 2 lit. a) şi b) în care îşi desfãşoarã activitatea medicii de familie nou-veniţi într-o localitate, pentru o perioadã de maximum 3 luni, perioadã pentru care medicul de familie are încheiatã o convenţie de furnizare de servicii medicale cu casa de asigurãri de sãnãtate."

    17. În anexa nr. 2, articolul 10 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 10. - (1) Suma cuvenitã lunar medicilor de familie se calculeazã prin totalizarea sumelor rezultate ca urmare a înmulţirii numãrului de puncte «per capita» efectiv realizate şi a numãrului de puncte pe serviciu efectiv realizate cu valoarea pentru un punct «per capita», respectiv cu valoarea minimã garantatã pentru un punct pe serviciu medical. Numai pentru trimestrele III şi IV ale anului 2012, la calculul sumei cuvenite lunar se adaugã şi suma cuvenitã pentru plata serviciilor decontate prin tarif exprimat în lei.
    (2) Suma cuvenitã medicilor de familie pentru un trimestru se calculeazã prin totalizarea sumelor rezultate prin înmulţirea numãrului de puncte «per capita» şi a numãrului de puncte pe serviciu medical efectiv realizate în trimestrul respectiv cu valoarea punctului «per capita», respectiv cu valoarea definitivã a punctului pe serviciu medical. Numai pentru trimestrele III şi IV ale anului 2012, la calculul sumei cuvenite pentru un trimestru se adaugã şi suma cuvenitã pentru plata serviciilor decontate prin tarif exprimat în lei."

    18. În anexa nr. 2, la articolul 13, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(2) Erorile de calcul constatate dupã expirarea unui trimestru se corecteazã pânã la sfârşitul anului astfel: suma corespunzãtoare numãrului de puncte plãtit eronat, în plus sau în minus faţã de cel efectiv realizat, într-un trimestru anterior se calculeazã în trimestrul în care s-a constatat eroarea, la valoarea punctului «per capita» şi la valoarea definitivã a punctului pe serviciu, stabilitã pentru trimestrul în care s-a produs eroarea, sumele respective afectând fondul pentru calculul valorii definitive a punctului pentru trimestrul în care sa constatat eroarea şi implicit valoarea definitivã a punctului pentru trimestrul respectiv. La regularizarea trimestrului IV al anului 2012 se au în vedere şi serviciile pentru care plata se face prin tarif exprimat în lei, omise la raportare în perioada în care au fost realizate sau raportate eronat în plus. În situaţia în care dupã încheierea anului financiar precedent se constatã erori de calcul aferente acestuia, sumele plãtite în plus sau în minus se regularizeazã conform legii."

    19. În anexa nr. 3, la articolul 7, punctele 10, 33 şi 34 se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "10. sã asigure utilizarea formularului de prescripţie medicalã pentru medicamente cu şi fãrã contribuţie personalã din sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate, care este formular cu regim special, unic pe ţarã, dacã, din motive justificate, nu poate fi utilizatã prescrierea electronicã; sã asigure numai utilizarea formularului de prescripţie medicalã electronicã pentru medicamente cu şi fãrã contribuţie personalã din sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate de la data la care prescrierea se face numai electronic; sã furnizeze tratamentul adecvat şi sã prescrie medicamentele cu şi fãrã contribuţie personalã de care beneficiazã asiguraţii corespunzãtoare denumirilor comune internaţionale aprobate prin hotãrâre a Guvernului, informând în prealabil asiguratul despre tipurile şi efectele terapeutice ale medicamentelor pe care urmeazã sã i le prescrie;
    .....................................................................
    33. sã încaseze sumele reprezentând fie contribuţia personalã pentru unele servicii medicale, fie coplata pentru alte servicii medicale de care au beneficiat asiguraţii, cu respectarea prevederilor legale în vigoare; sã încaseze de la asiguraţi contravaloarea serviciilor medicale la cerere, inclusiv pentru situaţiile programabile, pentru serviciile medicale prevãzute în pachetul de servicii medicale de bazã, dacã asiguratul solicitã efectuarea serviciilor respective înaintea datei programate - în aceste situaţii furnizorii de servicii medicale pot elibera bilete de trimitere sau prescripţii medicale utilizate în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate şi decontate de casele de asigurãri de sãnãtate, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, situaţie în care medicii raporteazã în format electronic casei de asigurãri de sãnãtate, la aceeaşi datã prevãzutã în contract pentru raportarea activitãţii lunare, un borderou centralizator cuprinzând CNP-ul, numãrul şi seria chitanţei prin care s-a încasat contravaloarea serviciului medical, numãrul curent cu care este înregistratã consultaţia în registrul de consultaţii, numãrul şi seria biletului de trimitere/prescripţiei medicale;
    34. sã completeze formularele cu regim special utilizate în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate: bilet de trimitere cãtre alte specialitãţi sau în vederea internãrii, bilet de trimitere pentru investigaţiile paraclinice, prescripţie medicalã, precum şi prescripţia medicalã electronicã pentru medicamente cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu cu toate datele pe care acestea trebuie sã le cuprindã conform prevederilor legale în vigoare. În cazul nerespectãrii acestei obligaţii, casele de asigurãri de sãnãtate recupereazã de la acesta contravaloarea serviciilor medicale recomandate/ medicamentelor cu şi fãrã contribuţie personalã prescrise ce au fost efectuate/eliberate de alţi furnizori în baza acestor formulare şi decontate de casele de asigurãri de sãnãtate din fondul naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate;".

    20. În anexa nr. 3, la articolul 7, dupã punctul 44 se introduc trei noi puncte, punctele 45-47, cu urmãtorul cuprins:
    "45. sã utilizeze începând cu data de 1 iulie 2012 prescripţia medicalã electronicã on-line şi în situaţii justificate prescripţia medicalã electronicã off-line pentru medicamente cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu, cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare. Prin excepţie, pânã la data de 31 decembrie 2012 inclusiv, în situaţii justificate, prescrierea medicamentelor se poate face utilizând formularul de prescripţie medicalã cu regim special off-line, iar dupã aceastã datã se utilizeazã numai prescripţia medicalã electronicã on-line şi off-line;
    46. sã introducã în sistemul informatic toate prescripţiile medicale prescrise off-line pânã cel târziu în ultima zi a lunii în care s-a fãcut prescrierea off-line; în situaţia în care nu a putut fi pusã în aplicare obligaţia prevãzutã anterior, acesta are obligaţia sã raporteze casei de asigurãri de sãnãtate în format electronic, la data prevãzutã în contract/convenţie, prescripţiile off-line prescrise în luna pentru care se face raportarea;
    47. sã introducã în sistemul informatic, în situaţia în care nu a fost îndeplinitã obligaţia de la pct. 46, toate prescripţiile medicale prescrise off-line pânã cel târziu în ultima zi a fiecãrui trimestru în care s-a fãcut prescrierea off-line sau are obligaţia sã raporteze casei de asigurãri de sãnãtate, la data prevãzutã în contract/convenţie, în format electronic, prescripţiile off-line prescrise în trimestrul anterior. Aceastã prevedere se aplicã începând cu trimestrul III al anului 2012."

    21. În anexa nr. 3, articolul 8 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 8. - Modalitãţile de platã în asistenţa medicalã primarã sunt:
    1. Plata «per capita» - prin tarif pe persoanã asiguratã
    1.1. Plata «per capita» se face conform art. 1 alin. (2) din anexa nr. 2 la Ordinul ministrului sãnãtãţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate nr. 1.723/950/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare în anul 2012 a Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate pentru anii 2011-2012, aprobat prin Hotãrârea Guvernului nr. 1.389/2010, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    1.2. Medic nou-venit în localitate - unitate administrativ-teritorialã/zonã (oraş, comunã):
    - în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate, în condiţiile prevederilor art. 32 din Contractul-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate pentru anii 2011-2012, aprobat prin Hotãrârea Guvernului nr. 1.389/2010, cu modificãrile şi completãrile ulterioare:
    DA/NU ..................
    1.3. Medic nou-venit în localitate - unitate administrativ-teritorialã/zonã (oraş, comunã)
    - în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate, în condiţiile prevederilor art. 31 din Contractul-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate pentru anii 2011-2012, aprobat prin Hotãrârea Guvernului nr. 1.389/2010, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, care încheie contract dupã expirarea convenţiei de furnizare de servicii medicale încheiate pe o perioadã de 3 luni:
    DA/NU ..................
    Perioada de platã în condiţiile prevederilor art. 1 alin. (2) lit. c) din anexa nr. 2 la Ordinul ministrului sãnãtãţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate nr. 1.723/950/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare în anul 2012 a Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate pentru anii 2011-2012, aprobat prin Hotãrârea Guvernului nr. 1.389/2010, cu modificãrile şi completãrile ulterioare: de la ....... pânã la ........
    1.4. Valoarea punctului «per capita», unicã pe ţarã, este de 3 lei, valabilã pentru semestrul I al anului 2012. Începând cu luna iulie a anului 2012, valoarea punctului «per capita», unicã pe ţarã, este de 3,5 lei.
    1.5. Numãrul total de puncte calculat conform art. 1 alin. (2) lit. a), b) sau c), dupã caz, din anexa nr. 2 la Ordinul ministrului sãnãtãţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate nr. 1.723/950/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare în anul 2012 a Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate pentru anii 2011-2012, aprobat prin Hotãrârea Guvernului nr. 1.389/2010, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se ajusteazã în raport:
    a) cu condiţiile în care îşi desfãşoarã activitatea medicul de familie:.......%*):
---------
    *) Pentru cabinetele medicale din mediul rural din aria Rezervaţiei Biosferei «Delta Dunãrii» se aplicã un procent de majorare de 100%, indiferent de punctajul obţinut potrivit Ordinului ministrului sãnãtãţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate nr. 163/93/2008 pentru aprobarea criteriilor de încadrare a cabinetelor medicale din asistenţa medicalã primarã şi din ambulatoriul de specialitate în funcţie de condiţiile în care se desfãşoarã activitatea; în condiţiile în care, pentru cabinetele cu punct/puncte de lucru se stabileşte un spor de zonã diferit pentru localitatea unde se aflã cabinetul, respectiv pentru localitatea/localitãţile unde se aflã punctul/punctele de lucru, se va trece sporul de zonã pentru fiecare situaţie.

    b) cu gradul profesional:
    - medic primar ....... %;
    - medic care nu a promovat un examen de specialitate ....... %.

    1.6. În situaţia în care numãrul de persoane asigurate înscrise pe lista medicului de familie depãşeşte 2.200, plata «per capita» se realizeazã dupã cum urmeazã:
    a) numãrul total de puncte rezultat în raport cu numãrul de persoane asigurate din listã şi structura pe grupe de vârstã se înmulţeşte cu raportul dintre 2.200 şi numãrul de asiguraţi pe listã, astfel:


                                                                      2.200
    Nr. de puncte «per = numãr de puncte realizate x ------------------------------------
    capita» de decontat numãr de persoane asigurate înscrise


    În situaţia în care numãrul de puncte realizat este mai mare de 19.000, la numãrul de puncte calculat conform formulei de mai sus se adaugã suplimentar un numãr de puncte care se calculeazã astfel:


                                                            (numãr de asiguraţi înscrişi - 2.200)
    Nr. de puncte de decontat = numãr de puncte realizate x ------------------------------------- x 0,30
                                                            numãr de persoane asigurate înscrise


    b) pentru cabinetele medicale individuale care au angajat unul sau mai mulţi medici, în condiţiile în care totalul persoanelor asigurate înscrise pe listã este mai mic sau egal cu 4.000, numãrul total de puncte se calculeazã dupã cum urmeazã:


                                                                    2.200
    Nr. de puncte «per = numãr de puncte realizate x ------------------------------------,
    capita» de decontat numãr de persoane asigurate înscrise


    la care se adaugã suplimentar un numãr de puncte care se calculeazã astfel:


                                                      (numãr de asiguraţi înscrişi - 2.200)
    Nr. de puncte «per = numãr de puncte realizate x ------------------------------------- x 0,5
    capita» de decontat numãr de persoane asigurate înscrise


    c) pentru cabinetele medicale individuale care au angajat unul sau mai mulţi medici, în condiţiile în care totalul persoanelor asigurate înscrise pe listã depãşeşte 4.000, numãrul total de puncte se calculeazã dupã cum urmeazã:


                                                                     2.200
    Nr. de puncte «per = numãr de puncte realizate x ------------------------------------ ,
    capita» de decontat numãr de persoane asigurate înscrise


    la care se adaugã suplimentar un numãr de puncte care se calculeazã astfel:


                                                               (4.000 - 2.200)
    Nr. de puncte «per = numãr de puncte realizate x ------------------------------------ x 0,5
    capita» de decontat numãr de persoane asigurate înscrise


    d) în situaţia în care cabinetul medical se aflã într-o zonã/unitate administrativ-teritorialã cu deficit din punctul de vedere al prezenţei medicului de familie, stabilitã de comisia prevãzutã la art. 23 alin. (3) din Contractul-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate pentru anii 2011-2012, aprobat prin Hotãrârea Guvernului nr. 1.389/2010, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, numãrul total de puncte se calculeazã dupã cum urmeazã:


                                                                     2.200
    Nr. de puncte «per = numãr de puncte realizate x ------------------------------------ ,
    capita» de decontat numãr de persoane asigurate înscrise


    la care se adaugã suplimentar un numãr de puncte care se calculeazã astfel:


                                                     (numãr de asiguraţi înscrişi - 2.200)
    Nr. de puncte «per = numãr de puncte realizate x ------------------------------------ x 0,5
    capita» de decontat numãr de persoane asigurate înscrise


    2. Plata prin tarif pe serviciu medical, cuantificat în puncte, pentru unele servicii medicale prevãzute în pachetele de servicii medicale, servicii nominalizate la art. 1 alin. (3) lit. c) din anexa nr. 2 la Ordinul ministrului sãnãtãţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate nr. 1.723/950/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare în anul 2012 a Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate pentru anii 2011-2012, aprobat prin Hotãrârea Guvernului nr. 1.389/2010, cu modificãrile şi completãrile ulterioare:
    2.1. Plata pe serviciu medical pentru serviciile enunţate la pct. 2 se face conform art. 1 alin. (3) din anexa nr. 2 la Ordinul ministrului sãnãtãţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate nr. 1.723/950/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare în anul 2012 a Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate pentru anii 2011-2012, aprobat prin Hotãrârea Guvernului nr. 1.389/2010, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    2.2. Valoarea minimã garantatã a unui punct pentru plata pe serviciu medical este unicã pe ţarã şi este de 1,8 lei, valabilã pentru semestrul I al anului 2012. Începând cu luna iulie a anului 2012, valoarea minimã garantatã a unui punct pentru plata pe serviciu medical, unicã pe ţarã, este de 1,9 lei.
    3. Suma cuvenitã pentru serviciile a cãror platã se realizeazã prin tarif pe serviciu exprimat în lei se acordã numai pentru semestrul II al anului 2012, astfel:
    3.1. recomandare prescripţie medicalã electronicã on-line şi off-line:
    3.1.1. recomandare prescripţii medicale electronice on-line şi off-line/medic cu listã proprie de asiguraţi pentru un numãr reprezentând mai mult de 70% din numãrul total al prescripţiilor medicale recomandate în cadrul unei luni ....... 100 lei/lunã;
    3.1.2 recomandare prescripţii medicale electronice on-line şi off-line/medic cu listã proprie pentru un numãr reprezentând între 50% şi 70% din numãrul total al prescripţiilor medicale recomandate în cadrul unei luni ...... 50 lei/lunã;
    3.2. eliberare card naţional de sãnãtate cu completarea datelor medicale ........ 5 lei/asigurat.
    4. Clauze speciale - se completeazã pentru fiecare cabinet medical şi medic de familie din componenţa cabinetului medical cu care s-a încheiat contractul:
    a) Medic de familie

    Numele ........................, prenumele ................
    Cod numeric personal ......................................
    Gradul profesional ........................................
    Codul de parafã al medicului...............................
    Programul de lucru ........................................
    Medic de familie angajat*)
---------
    *) În cazul cabinetelor medicale individuale.

    Numele ......................, prenumele ..................
    Cod numeric personal ......................................
    Gradul profesional ........................................
    Codul de parafã al medicului...............................
    Programul de lucru ........................................

    1. Asistent medical
    Numele ......................., prenumele .................
    Cod numeric personal ......................................
    2. ........................................................
    b) Medic de familie
    Numele ......................., prenumele .................
    Cod numeric personal ......................................
    Gradul profesional ........................................
    Codul de parafã al medicului...............................
    Programul de lucru ........................................
    Medic de familie angajat*)
-----------
    *) În cazul cabinetelor medicale individuale.

    Numele ......................., prenumele .................
    Cod numeric personal ......................................
    Gradul profesional ........................................
    Codul de parafã al medicului...............................
    Programul de lucru ........................................

    1. Asistent medical
    Numele ......................., prenumele .................
    Cod numeric personal ......................................
    2. ........................................................
    c) ........................................................"


    22. În anexa nr. 3, la articolul 9, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 9. - (1) Casele de asigurãri de sãnãtate au obligaţia sã deconteze, în termen de maximum 20 de zile calendaristice de la încheierea fiecãrei luni, contravaloarea serviciilor medicale furnizate, potrivit contractelor încheiate între furnizorii de servicii medicale din asistenţa medicalã primarã şi casele de asigurãri de sãnãtate, în limita fondurilor aprobate cu aceastã destinaţie, la valoarea pentru un punct «per capita», respectiv la valoarea minimã garantatã pentru un punct pe serviciu medical, precum şi la tarifele pe servicii exprimate în lei pentru trimestrele III şi IV ale anului 2012, pe baza documentelor necesare decontãrii serviciilor medicale furnizate în luna anterioarã, depuse lunar de cãtre furnizor la casa de asigurãri de sãnãtate, la data de ........ .
    Toate documentele necesare decontãrii se certificã pentru realitatea şi exactitatea datelor raportate prin semnãtura reprezentanţilor legali ai furnizorilor."

    23. În anexa nr. 3, la articolul 9, dupã alineatul (5) se introduc trei noi alineate, alineatele (5^1)-(5^3) cu urmãtorul cuprins:
    (5^1) În cazul în care în derularea contractului se constatã nerespectarea obligaţiei de la art. 7 pct. 46, se aplicã urmãtoarele sancţiuni:
    a) avertisment - pentru prima lunã pentru care se constatã nerespectarea obligaţiei din cadrul unui trimestru;
    b) diminuarea cu 10% a tarifului pe serviciu exprimat în lei în asistenţa medicalã primarã - pentru a doua lunã pentru care se constatã nerespectarea obligaţiei din cadrul unui trimestru.
    (5^2) În cazul în care în derularea contractului se constatã nerespectarea obligaţiei de la art. 7 pct. 47, se reţine o sumã egalã cu contravaloarea prescripţiilor medicale electronice off-line neintroduse sau neraportate prescrise în cadrul unui trimestru.
    (5^3) Pentru punerea în aplicare a sancţiunilor prevãzute la alin. (5^1) şi (5^2), nerespectarea obligaţiilor de la art. 7 pct. 46 şi 47 se constatã de casele de asigurãri de sãnãtate prin compararea lunarã/trimestrialã a raportãrii prescripţiilor medicale de cãtre farmacii cu raportãrile medicilor prescriptori, luând în considerare şi perioada de valabilitate a prescripţiilor medicale."

    24. În anexa nr. 3, la articolul 9, alineatele (6)-(9) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "(6) Reţinerea sumelor prevãzute la alin. (3)-(5), alin. (5^1) lit. b) şi alin. (5^2) se face din prima platã care urmeazã a fi efectuatã, pentru furnizorii care sunt în relaţie contractualã cu casele de asigurãri de sãnãtate. În situaţia în care suma prevãzutã la alin. (5^1) lit. b) şi alin. (5^2) depãşeşte prima platã, reţinerea sumei se realizeazã prin platã directã sau executare silitã, în condiţiile legii.
    (7) Recuperarea sumei conform prevederilor alin. (3)-(5), alin. (5^1) lit. b) şi alin. (5^2) se face prin platã directã sau executare silitã pentru furnizorii care nu mai sunt în relaţie contractualã cu casa de asigurãri de sãnãtate.
    (8) Sumele încasate la nivelul caselor de asigurãri de sãnãtate în condiţiile alin. (3)-(5), alin. (5^1) lit. b) şi alin. (5^2) se utilizeazã conform prevederilor legale în vigoare.
    (9) Pentru cazurile prevãzute la alin. (3)-(5), alin. (5^1) lit. b) şi alin. (5^2) casele de asigurãri de sãnãtate ţin evidenţa distinct pe fiecare medic de familie."

    25. În anexa nr. 4, punctul V se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "V. Obligaţiile medicului înlocuitor
    Obligaţiile medicului înlocuitor sunt cele prevãzute în contractul încheiat între medicul de familie înlocuit şi casa de asigurãri de sãnãtate.
    În desfãşurarea activitãţii, medicul înlocuitor utilizeazã parafa proprie, semnãtura electronicã proprie pentru prescrierea electronicã de medicamente, registrul de consultaţii al cabinetului în care îşi desfãşoarã activitatea, formularele cu regim special ale medicului înlocuit, inclusiv prescripţiile electronice ale medicului înlocuit, numãrul de contract şi ştampila cabinetului medical al medicului înlocuit."

    26. În anexa nr. 5, punctul V se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "V. Obligaţiile medicului înlocuitor
    Obligaţiile medicului înlocuitor sunt cele prevãzute în contractul încheiat între medicul de familie înlocuit şi casa de asigurãri de sãnãtate.
    Medicul înlocuitor are obligaţia faţã de cabinetul medical al medicului înlocuit de a suporta cheltuielile de administrare şi de personal care reveneau titularului cabinetului respectiv.
    În desfãşurarea activitãţii, medicul înlocuitor utilizeazã parafa proprie, semnãtura electronicã proprie pentru prescrierea electronicã de medicamente, registrul de consultaţii al cabinetului în care îşi desfãşoarã activitatea, formularele cu regim special ale medicului înlocuit, inclusiv prescripţiile electronice ale medicului înlocuit, numãrul de contract şi ştampila cabinetului medical al medicului înlocuit."

    27. În anexa nr. 6, la articolul 5, punctele 8, 31 şi 32 se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "8. sã asigure utilizarea formularului de prescripţie medicalã pentru medicamente cu şi fãrã contribuţie personalã din sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate, care este formular cu regim special, unic pe ţarã, dacã, din motive justificate, nu poate fi utilizatã prescrierea electronicã; sã asigure numai utilizarea formularului de prescripţie medicalã electronicã pentru medicamente cu şi fãrã contribuţie personalã din sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate de la data la care prescrierea se face numai electronic; sã furnizeze tratamentul adecvat şi sã prescrie medicamentele de care beneficiazã asiguraţii corespunzãtoare denumirilor comune internaţionale aprobate prin hotãrâre a Guvernului, informând în prealabil asiguratul despre tipurile şi efectele terapeutice ale medicamentelor pe care urmeazã sã i le prescrie;
    ....................................................................
    31. sã încaseze sumele reprezentând fie contribuţia personalã pentru unele servicii medicale, fie coplata pentru alte servicii medicale de care au beneficiat asiguraţii, cu respectarea prevederilor legale în vigoare; sã încaseze de la asiguraţi contravaloarea serviciilor medicale la cerere, inclusiv pentru situaţiile programabile pentru serviciile medicale prevãzute în pachetul de servicii medicale de bazã, dacã asiguratul solicitã efectuarea serviciilor respective înaintea datei programate - în aceste situaţii furnizorul de servicii medicale poate elibera bilete de trimitere sau prescripţii medicale utilizate în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate şi decontate de casele de asigurãri de sãnãtate, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, situaţie în care medicii raporteazã în format electronic casei de asigurãri de sãnãtate, la aceeaşi datã prevãzutã în contract pentru raportarea activitãţii lunare, un borderou centralizator cuprinzând CNP-ul, numãrul şi seria chitanţei prin care s-a încasat contravaloarea serviciului medical, numãrul curent cu care este înregistratã consultaţia în registrul de consultaţii, numãrul şi seria biletului de trimitere/prescripţiei medicale;
    32. sã completeze formularele cu regim special utilizate în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate: bilet de trimitere cãtre alte specialitãţi sau în vederea internãrii, bilet de trimitere pentru investigaţiile paraclinice, prescripţie medicalã, precum şi prescripţia medicalã electronicã pentru medicamente cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu cu toate datele pe care acestea trebuie sã le cuprindã conform prevederilor legale în vigoare. În cazul nerespectãrii acestei obligaţii, casele de asigurãri de sãnãtate recupereazã de la acesta contravaloarea serviciilor medicale recomandate/ medicamentelor cu şi fãrã contribuţie personalã prescrise ce au fost efectuate/eliberate de alţi furnizori în baza acestor formulare şi decontate de casele de asigurãri de sãnãtate din Fondul naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate."

    28. În anexa nr. 6, la articolul 5, dupã punctul 43 se introduc trei noi puncte, punctele 44-46, cu urmãtorul cuprins:
    "44. sã utilizeze începând cu data de 1 iulie 2012 prescripţia medicalã electronicã on-line şi în situaţii justificate prescripţia medicalã electronicã off-line pentru medicamente cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu, cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare. Prin excepţie, pânã la data de 31 decembrie 2012 inclusiv, în situaţii justificate, prescrierea medicamentelor se poate face utilizând formularul de prescripţie medicalã cu regim special off-line, iar dupã aceastã datã se utilizeazã numai prescripţia medicalã electronicã on-line şi off-line;
    45. sã introducã în sistemul informatic toate prescripţiile medicale prescrise off-line pânã cel târziu în ultima zi a lunii în care s-a fãcut prescrierea off-line; în situaţia în care nu a putut fi pusã în aplicare obligaţia prevãzutã anterior, acesta are obligaţia sã raporteze la casa de asigurãri de sãnãtate în format electronic, la data prevãzutã în contract/convenţie prescripţiile off-line prescrise în luna pentru care se face raportarea;
    46. sã introducã în sistemul informatic, în situaţia în care nu a fost îndeplinitã obligaţia de la pct. 45, toate prescripţiile medicale prescrise off-line pânã cel târziu în ultima zi a fiecãrui trimestru în care s-a fãcut prescrierea off-line sau are obligaţia sã raporteze casei de asigurãri de sãnãtate la data prevãzutã în contract/convenţie, în format electronic, prescripţiile off-line prescrise în trimestrul anterior. Aceastã prevedere se aplicã începând cu trimestrul III al anului 2012."

    29. În anexa nr. 6, articolul 6 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 6. - (1) Modalitãţile de platã în asistenţa medicalã primarã pentru medicii nou-veniţi sunt:
    Medicii de familie nou-veniţi într-o localitate beneficiazã de un venit format din:
    a) o sumã echivalentã cu media dintre salariul maxim şi cel minim prevãzute în sistemul sanitar bugetar pentru gradul profesional obţinut de medic, la care se aplicã ajustãrile prevãzute la art. 1 alin. (2) lit. d) pct. 1 din anexa nr. 2 la Ordinul ministrului sãnãtãţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate nr. 1.723/950/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare în anul 2012 a Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate pentru anii 2011-2012, aprobat prin Hotãrârea Guvernului nr. 1.389/2010, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
    b) o sumã necesarã pentru cheltuielile de administrare şi funcţionare a cabinetului medical, inclusiv pentru cheltuieli de personal aferente personalului angajat, cheltuieli cu medicamentele şi materialele sanitare pentru trusa de urgenţã, egalã cu venitul medicului respectiv, stabilitã potrivit lit. a), înmulţit cu 1,5;
    c) o sumã reprezentând contravaloarea serviciilor prestate de aceştia, decontate prin tarif pe serviciu exprimat în lei, numai pentru semestrul II al anului 2012.
    (2) Clauze speciale - se completeazã pentru fiecare cabinet medical şi medic de familie nou-venit în componenţa cabinetului medical cu care s-a încheiat convenţia:
    a) Medic de familie nou-venit
    Numele ........................, prenumele ........................
    Codul numeric personal ............................................
    Gradul profesional ................................................
    Codul de parafã al medicului.......................................
    Programul de lucru ................................................
    Venitul lunar aferent medicului de familie nou-venit conform alin. (1) lit. a) ....... lei
    Sporul acordat în raport cu condiţiile în care îşi desfãşoarã activitatea .....%
    Suma lunarã aferentã cheltuielilor de administrare şi funcţionare a cabinetului medical în care îşi desfãşoarã activitatea medicul de familie nou-venit ...... lei
    Pentru semestrul II al anului 2012, la venitul lunar medicul încaseazã şi suma corespunzãtoare serviciilor a cãror platã se face prin tarif exprimat în lei.
    Venitul lunar aferent medicului de familie nou-venit se plãteşte la data de ......, pe baza facturii şi a documentelor necesare decontãrii depuse lunar de furnizor la casa de asigurãri de sãnãtate la data de .......
    b) Medic de familie nou-venit
    Numele ......................, prenumele .........................
    Codul numeric personal ...........................................
    Gradul profesional ...............................................
    Codul de parafã al medicului......................................
    Programul de lucru ...............................................
    Venitul lunar aferent medicului de familie nou-venit conform alin. (1) lit. a) ...... lei
    Sporul acordat în raport cu condiţiile în care îşi desfãşoarã activitatea ...%
    Suma lunarã aferentã cheltuielilor de administrare şi funcţionare a cabinetului medical în care îşi desfãşoarã activitatea medicul de familie nou-venit ..... lei
    Pentru semestrul II al anului 2012, la venitul lunar medicul încaseazã şi suma corespunzãtoare serviciilor a cãror platã se face prin tarif exprimat în lei.
    Venitul lunar aferent medicului de familie nou-venit se plãteşte la data de ......, pe baza facturii şi a documentelor necesare decontãrii depuse lunar de furnizor la casa de asigurãri de sãnãtate la data de ........
    Toate documentele necesare decontãrii se certificã pentru realitatea şi exactitatea datelor raportate prin semnãtura reprezentanţilor legali ai furnizorilor.
    c) ...............................................................
    .................................................................. ."

    30. În anexa nr. 6, la articolul 7 alineatul (1), litera b) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "b) la a doua constatare, se diminueazã cu 10% suma stabilitã conform art. 31 alin. (1) lit. a) şi b) din Contractul-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate pentru anii 2011-2012, aprobat prin Hotãrârea Guvernului nr. 1.389/2010, cu modificãrile ulterioare, pentru luna în care s-au produs aceste situaţii, medicilor de familie la care acestea au fost înregistrate."

    31. În anexa nr. 6, la articolul 7 alineatul (2), litera b) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "b) la a doua constatare se diminueazã suma stabilitã conform art. 31 alin. (1) lit. a) şi b) din Contractul-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate pentru anii 2011-2012, aprobat prin Hotãrârea Guvernului nr. 1.389/2010, cu modificãrile ulterioare, în cazul medicilor nou-veniţi într-o localitate, pentru luna în care s-au produs aceste situaţii, medicilor de familie la care se înregistreazã aceste situaţii."

    32. În anexa nr. 6, la articolul 7, alineatul (3) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(3) În cazul în care în derularea convenţiei se constatã, în urma controlului efectuat de cãtre serviciile specializate ale caselor de asigurãri de sãnãtate, cã serviciile raportate conform convenţiei nu au fost efectuate, la prima constatare se diminueazã cu 10% suma stabilitã conform art. 31 alin. (1) lit. a) şi b) din Contractul-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate pentru anii 2011-2012, aprobat prin Hotãrârea Guvernului nr. 1.389/2010, cu modificãrile ulterioare, în cazul medicilor de familie nou-veniţi într-o localitate în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate, pentru luna în care s-au produs aceste situaţii, medicilor de familie la care se înregistreazã aceste situaţii."

    33. În anexa nr. 6, la articolul 7, dupã alineatul (3) se introduc trei noi alineate, alineatele (3^1)-(3^3), cu urmãtorul cuprins:
    "(3^1) În cazul în care în derularea contractului se constatã nerespectarea obligaţiei de la art. 5 pct. 45 se aplicã urmãtoarele sancţiuni:
    a) avertisment - pentru prima lunã pentru care se constatã nerespectarea obligaţiei din cadrul unui trimestru;
    b) diminuarea cu 10% a tarifului/serviciu exprimat în lei în asistenţa medicalã primarã - pentru a doua lunã pentru care se constatã nerespectarea obligaţiei din cadrul unui trimestru.
    (3^2) În cazul în care în derularea contractului se constatã nerespectarea obligaţiei de la art. 5 pct. 46 se reţine o sumã egalã cu contravaloarea prescripţiilor medicale electronice off-line neintroduse sau neraportate prescrise în cadrul unui trimestru.
    (3^3) Pentru punerea în aplicare a sancţiunilor prevãzute la alin. (3^1) şi (3^2), nerespectarea obligaţiilor de la art. 5 pct. 45 şi 46 se constatã de casele de asigurãri de sãnãtate prin compararea lunarã/trimestrialã a raportãrii prescripţiilor medicale de cãtre farmacii cu raportãrile medicilor prescriptori, luând în considerare şi perioada de valabilitate a prescripţiilor medicale."

    34. În anexa nr. 6, la articolul 7, alineatele (4)-(7) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "(4) Reţinerea sumelor prevãzute la alin. (1)-(3), alin. (3^1) lit. b) şi alin. (3^2) se face din prima platã care urmeazã a fi efectuatã, pentru furnizorii care sunt în relaţie contractualã cu casele de asigurãri de sãnãtate. În situaţia în care suma prevãzutã la alin. (3^1) lit. b) şi alin. (3^2) depãşeşte prima platã, reţinerea sumei se realizeazã prin platã directã sau executare silitã, în condiţiile legii.
    (5) Recuperarea sumei conform prevederilor alin. (1)-(3), alin. (3^1) lit. b) şi alin. (3^2) se face prin platã directã sau executare silitã pentru furnizorii care nu mai sunt în relaţie contractualã cu casa de asigurãri de sãnãtate.
    (6) Sumele încasate la nivelul caselor de asigurãri de sãnãtate în condiţiile alin. (1)-(3), alin. (3^1) lit. b) şi alin. (3^2) se utilizeazã conform prevederilor legale în vigoare.
    (7) Pentru cazurile prevãzute la alin. (1)-(3), alin. (3^1) lit. b) şi alin. (3^2) casele de asigurãri de sãnãtate ţin evidenţa distinct pe fiecare medic de familie."

    35. În anexa nr. 7, la capitolul I litera C, punctul C2, partea introductivã se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "C2. Specialitãţile clinice pentru care se încheie contract de furnizare de servicii medicale în ambulatoriul de specialitate clinic, serviciile diagnostice şi terapeutice (numai pentru pachetul de servicii medicale de bazã) pentru care plata serviciilor medicale se face prin tarif pe serviciu medical exprimat în puncte şi serviciile (numai pentru pachetul de servicii medicale de bazã) pentru care plata se face prin tarif pe serviciu exprimat în lei:"

    36. În anexa nr. 7, la capitolul I litera C, punctul C2, dupã subpunctul II se introduce un nou subpunct, subpunctul III, cu urmãtorul cuprins:
    "III. Serviciile pentru care plata se face prin tarif pe serviciu exprimat în lei şi tarifele aferente acestora sunt:
    Recomandare prescripţie medicalã electronicã on-line şi off-line:
    1. recomandare prescripţii medicale electronice on-line şi off-line/medic cu program de lucru mai mare sau egal cu 35 de ore/sãptãmânã, pentru un numãr reprezentând mai mult de 70% din numãrul total al prescripţiilor medicale recomandate în cadrul unei luni ....... 100 lei/lunã;
    2. recomandare prescripţii medicale electronice on-line şi off-line/medic cu program de lucru mai mare sau egal cu 35 de ore/sãptãmânã, pentru un numãr reprezentând între 50% şi 70% din numãrul total al prescripţiilor medicale recomandate în cadrul unei luni ....... 50 lei/lunã;
    3. recomandare prescripţii medicale electronice on-line şi off-line/medic cu program de lucru între 17,5 inclusiv şi 35 de ore/sãptãmânã, pentru un numãr reprezentând mai mult de 70% din numãrul total al prescripţiilor medicale recomandate în cadrul unei luni ....... 60 lei/lunã;
    4. recomandare prescripţii medicale electronice on-line şi off-line/medic cu program de lucru între 17,5 inclusiv şi 35 de ore/sãptãmânã, pentru un numãr reprezentând între 50% şi 70% din numãrul total al prescripţiilor medicale recomandate în cadrul unei luni ........ 30 lei/lunã.
    Suma aferentã acestor servicii se acordã numai pentru semestrul II al anului 2012."

    37. În anexa nr. 7, la capitolul II, în tabel, poziţia 184 "Endoscopie gastro-duodenalã*1)" se abrogã.

    38. În anexa nr. 7, la capitolul III punctul 1, nota 7 partea introductivã se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "NOTA 7: Serviciile prevãzute la codurile 1.1, 2.1, 2.2, 3.1, 3.2, 3.3, 3.4, 6.1, 6.2, 6.3, 6.4, 6.5, 6.6, 7.1, 7.3, 7.4, 7.5, 8.1, 8.2, 8.3, 8.4, 8.5, 8.7, 8.8, 9.1, 9.2 şi 9.3 se acordã astfel:"

    39. În anexa nr. 7, la capitolul III, punctele 2 şi 3 se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "2. Pachetul minimal de servicii medicale de medicinã dentarã în ambulatoriul de specialitate de medicinã dentarã. Se acordã servicii medicale de urgenţã de medicinã dentarã prevãzute la nota 2 de la pct. 1. Medicaţia pentru cazurile de urgenţã la nivelul cabinetului se asigurã din trusa medicalã de urgenţã organizatã conform legii.
    Persoanele beneficiare ale pachetului minimal de servicii medicale suportã integral costurile pentru investigaţiile paraclinice recomandate (radiografii dentare) şi tratamentul prescris de medicii de medicinã dentarã.
    3. Pachetul de servicii medicale de medicinã dentarã în ambulatoriul de specialitate pentru persoanele care se asigurã facultativ pentru sãnãtate, conform legii:
    a) se acordã serviciile medicale de urgenţã de medicinã dentarã prevãzute la nota 2 de la pct. 1. Medicaţia pentru cazurile de urgenţã la nivelul cabinetului se asigurã din trusa medicalã de urgenţã organizatã conform legii.
    Persoanele beneficiare ale pachetului de servicii medicale pentru persoanele care se asigurã facultativ suportã integral costurile pentru investigaţiile paraclinice recomandate (radiografii dentare) şi tratamentul prescris de medicii de medicinã dentarã;
    b) pentru persoanele cu vârste cuprinse între 0 şi 18 ani din categoriile de persoane prevãzute la art. 214 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sãnãtãţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se acordã serviciile medicale de medicinã dentarã de la pct. 1 «Pachetul de servicii medicale de bazã de medicinã dentarã preventive şi al tratamentelor de medicinã dentarã»."

    40. În anexa nr. 7, la capitolul IV, dupã punctul 2 se introduce un nou punct, punctul 3, cu urmãtorul cuprins:
    "3. Serviciile pentru care plata se face prin tarif exprimat în lei şi tarifele aferente acestora sunt:
    Prescripţie medicalã electronicã on-line şi off-line:
    1. recomandare prescripţii medicale electronice on-line şi off-line/medic cu program de lucru mai mare sau egal cu 35 de ore/sãptãmânã, pentru un numãr reprezentând mai mult de 70% din numãrul total al prescripţiilor medicale recomandate în cadrul unei luni ....... 100 lei/lunã;
    2. recomandare prescripţii medicale electronice on-line şi off-line/medic cu program de lucru mai mare sau egal cu 35 de ore/sãptãmânã, pentru un numãr reprezentând între 50% şi 70% din numãrul total al prescripţiilor medicale recomandate în cadrul unei luni ...... 50 lei/lunã;
    3. recomandare prescripţii medicale electronice on-line şi off-line/medic cu program de lucru între 17,5 inclusiv şi 35 de ore/sãptãmânã, pentru un numãr reprezentând mai mult de 70% din numãrul total al prescripţiilor medicale recomandate în cadrul unei luni ....... 60 lei/lunã;
    4. recomandare prescripţii medicale electronice on-line şi off-line/medic cu program de lucru între 17,5 inclusiv şi 35 de ore/sãptãmânã, pentru un numãr reprezentând între 50% şi 70% din numãrul total al prescripţiilor medicale recomandate în cadrul unei luni ...... 30 lei/lunã.
    Suma aferentã acestor servicii se acordã numai pentru semestrul II al anului 2012."

    41. În anexa nr. 8, la articolul 2, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 2. - (1) Casele de asigurãri de sãnãtate deconteazã medicilor de specialitate din specialitãţile clinice contravaloarea serviciilor medicale decontate prin tarif exprimat în puncte prevãzute în anexa nr. 7 la ordin, dacã aceste servicii sunt efectuate în cabinetele medicale în care aceştia îşi desfãşoarã activitatea şi interpretate de medicii respectivi, luând în calcul numãrul de puncte aferent fiecãrui serviciu medical şi valoarea stabilitã pentru un punct. Numai pentru semestrul II al anului 2012, casele de asigurãri de sãnãtate deconteazã şi contravaloarea serviciilor decontate prin tarif exprimat în lei prevãzute în cap. I lit. C pct. C2 subpct. III din anexa nr. 7 la ordin."

    42. În anexa nr. 8, la articolul 4, alineatele (1) şi (4) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 4. - (1) Suma cuvenitã lunar medicilor de specialitate din specialitãţile clinice se calculeazã prin înmulţirea numãrului total de puncte realizat, cu respectarea prevederilor art. 3, în luna respectivã, ca urmare a serviciilor medicale acordate, cu valoarea minimã garantatã pentru un punct pe serviciu medical. Numai pentru semestrul II al anului 2012, la suma cuvenitã lunar se adaugã şi suma aferentã serviciilor a cãror platã se face prin tarif exprimat în lei.
    ....................................................................
    (4) Valoarea definitivã a unui punct pe serviciu medical se stabileşte trimestrial, pânã la data de 25 a lunii urmãtoare încheierii fiecãrui trimestru, ca raport între fondul aferent trimestrului respectiv destinat pentru plata medicilor de specialitate din specialitãţile clinice pentru care plata se face prin tarif pe serviciu medical exprimat în puncte şi numãrul de puncte realizat în trimestrul respectiv şi reprezintã valoarea definitivã a unui punct pe serviciu medical, unicã pe ţarã pentru trimestrul respectiv.
    Pentru trimestrele III şi IV ale anului 2012, fondul trimestrial luat în calcul la stabilirea valorii definitive a unui punct per serviciu medical se determinã astfel: din fondul aferent asistenţei medicale ambulatorii de specialitate pentru specialitãţile clinice aferent trimestrului respectiv se scade suma pentru plata serviciilor decontate prin tarif exprimat în lei corespunzãtoare trimestrului respectiv.
    Valoarea definitivã a unui punct pe serviciu medical astfel obţinutã este valabilã şi pentru serviciile medicale clinice realizate în trimestrul respectiv pentru care decontarea se face din fondul alocat asistenţei medicale spitaliceşti şi nu poate fi mai micã decât valoarea minimã garantatã a unui punct pe serviciu."

    43. În anexa nr. 8, la articolul 5, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(2) Erorile de calcul constatate dupã expirarea unui trimestru, în cazul specialitãţilor clinice, se corecteazã pânã la sfârşitul anului astfel: suma corespunzãtoare numãrului de puncte plãtit eronat în plus sau în minus faţã de cel efectiv realizat într-un trimestru anterior se calculeazã în trimestrul în care s-a constatat eroarea, la valoarea definitivã a punctului stabilitã pentru trimestrul în care s-a produs eroarea, sumele respective afectând fondul pentru calculul valorii definitive a punctului pentru trimestrul în care s-a constatat eroarea şi, implicit, valoarea definitivã a punctului pentru trimestrul respectiv. La regularizarea trimestrului IV al anului 2012 se au în vedere şi serviciile pentru care plata se face prin tarif exprimat în lei omise la raportare în perioada în care au fost realizate sau raportate eronat în plus."

    44. În anexa nr. 8, la articolul 14, alineatul (9) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(9) Decontarea lunarã de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate se face în funcţie de:
    a) numãrul de servicii medicale - consultaţii;
    b) numãrul de cazuri finalizate de recuperare, medicinã fizicã şi balneologie realizat atât în cabinetele medicale, cât şi în bazele de tratament, înmulţit cu tarifele din anexa nr. 7 la ordin, dupã caz, diminuate conform alin. (4), în limita sumelor contractate.
    Decontarea lunarã a cazurilor finalizate se realizeazã la tariful contractat dacã numãrul mediu al zilelor de tratament este mai mare sau egal cu 8,5. Pentru un numãr mediu al zilelor de tratament realizat într-o lunã mai mic de 8,5, decontarea lunarã a cazurilor finalizate se face la un tarif stabilit conform formulei: tarif contractat (140 lei) x numãr mediu al zilelor de tratament realizat într-o lunã/10 (numãr mediu zile de tratament contractat). Numãrul mediu al zilelor de tratament realizat într-o lunã se calculeazã împãrţind numãrul total al zilelor de tratament efectuate corespunzãtoare cazurilor finalizate la numãrul de cazuri finalizate de recuperare, medicinã fizicã şi balneologie raportate în luna respectivã;
    c) suma cuvenitã pentru serviciile a cãror platã se face prin tarif exprimat în lei prevãzute la cap. IV pct. 3 din anexa nr. 7 la ordin. Aceastã sumã se acordã numai pentru semestrul II al anului 2012."

    45. În anexa nr. 8, articolul 16 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 16. - (1) Contravaloarea serviciilor medicale de specialitate în specialitãţile clinice, inclusiv recuperare, medicinã fizicã şi balneologie, paraclinice şi de medicinã dentarã care nu se regãsesc în anexa nr. 7 la ordin se suportã de cãtre asiguraţi la tarifele stabilite de furnizori şi afişate la cabinetul/laboratorul medical, pentru care se elibereazã documentul fiscal, conform prevederilor legale în vigoare, cu indicarea serviciului prestat. În aceste situaţii furnizorii de servicii medicale nu elibereazã bilete de trimitere sau prescripţii medicale utilizate în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate şi decontate de casele de asigurãri de sãnãtate.
    (2) Medicii din specialitãţile clinice, inclusiv recuperare-reabilitare a sãnãtãţii, au dreptul sã încaseze contravaloarea serviciilor medicale la cerere, inclusiv pentru situaţiile programabile, dacã asiguratul solicitã efectuarea serviciilor respective înaintea datei programate, pentru serviciile medicale care se regãsesc în anexa nr. 7 la ordin; în aceastã situaţie medicii din specialitãţile clinice, inclusiv recuperare-reabilitare a sãnãtãţii, pot elibera bilete de trimitere sau prescripţii medicale utilizate în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate şi decontate de casele de asigurãri de sãnãtate, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, situaţie în care medicii raporteazã în format electronic casei de asigurãri de sãnãtate, la aceeaşi datã prevãzutã în contract pentru raportarea activitãţii lunare, un borderou centralizator cuprinzând CNP-ul, numãrul şi seria chitanţei prin care s-a încasat contravaloarea serviciului medical, numãrul curent cu care este înregistratã consultaţia în registrul de consultaţii, numãrul şi seria biletului de trimitere/prescripţiei medicale."

    46. În anexa nr. 8, la articolul 17, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 17. - (1) În cabinetele medicale/laboratoarele din ambulatoriul de specialitate, organizate conform Ordonanţei Guvernului nr. 124/1998, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pot fi angajaţi numai medici şi/sau dentişti, precum şi alte categorii de personal, în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare, cu excepţia persoanelor care îşi desfãşoarã activitatea în cabinete organizate conform Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 83/2000 privind organizarea şi funcţionarea cabinetelor de liberã practicã pentru servicii publice conexe actului medical, aprobatã cu modificãri prin Legea nr. 598/2001. Medicii sau dentiştii angajaţi nu raporteazã activitate medicalã proprie, activitatea acestora fiind raportatã de cãtre reprezentantul legal; medicii de specialitate din specialitãţile clinice, inclusiv recuperare, medicinã fizicã şi balneologie şi de medicinã dentarã pot prescrie medicamente cu sau fãrã contribuţie personalã şi unele materiale sanitare în tratamentul ambulatoriu, folosind formularul de prescripţie medicalã, care este formular cu regim special unic pe ţarã, dacã din motive justificate nu poate fi utilizatã prescrierea electronicã, cu ştampila cabinetului şi parafa medicului angajat. Întreaga activitate a cabinetului se desfãşoarã respectându-se contractul încheiat de reprezentantul legal al cabinetului medical cu casa de asigurãri de sãnãtate."

    47. În anexa nr. 12, la articolul 7, punctele 12, 30 şi 31 se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "12. sã asigure utilizarea formularului de prescripţie medicalã pentru medicamente cu şi fãrã contribuţie personalã din sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate, care este formular cu regim special, unic pe ţarã, dacã, din motive justificate, nu poate fi utilizatã prescrierea electronicã; sã asigure numai utilizarea formularului de prescripţie medicalã electronicã pentru medicamente cu şi fãrã contribuţie personalã din sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate de la data la care prescrierea se face numai electronic; sã furnizeze tratamentul adecvat şi sã prescrie medicamentele cu şi fãrã contribuţie personalã de care beneficiazã asiguraţii corespunzãtoare denumirilor comune internaţionale aprobate prin hotãrâre a Guvernului, informând în prealabil asiguratul despre tipurile şi efectele terapeutice ale medicamentelor pe care urmeazã sã i le prescrie;
    ...................................................................
    30. sã încaseze sumele reprezentând fie contribuţia personalã pentru unele serviciile medicale, fie coplata pentru alte servicii medicale de care au beneficiat asiguraţii, cu respectarea prevederilor legale în vigoare; sã încaseze de la asiguraţi contravaloarea serviciilor medicale la cerere, inclusiv pentru situaţiile programabile, dacã asiguratul solicitã efectuarea serviciilor respective înaintea datei programate, pentru serviciile medicale care se regãsesc în anexa nr. 7 la ordin. În aceste situaţii, furnizorii de servicii medicale pot elibera bilete de trimitere sau prescripţii medicale utilizate în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate şi decontate de casele de asigurãri de sãnãtate, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, caz în care medicii raporteazã casei de asigurãri de sãnãtate, la aceeaşi datã prevãzutã în contract pentru raportarea activitãţii lunare, un borderou centralizator cuprinzând CNP-ul, numãrul şi seria chitanţei prin care s-a încasat contravaloarea serviciului medical, numãrul curent cu care este înregistratã consultaţia în registrul de consultaţii, numãrul şi seria biletului de trimitere/prescripţiei medicale;
    31. sã completeze formularele cu regim special utilizate în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate: bilet de trimitere cãtre alte specialitãţi sau în vederea internãrii, bilet de trimitere pentru investigaţiile paraclinice, prescripţie medicalã, precum şi prescripţia medicalã electronicã pentru medicamente cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu cu toate datele pe care acestea trebuie sã le cuprindã conform prevederilor legale în vigoare. În cazul nerespectãrii acestei obligaţii, casele de asigurãri de sãnãtate recupereazã de la acesta contravaloarea serviciilor medicale recomandate/ medicamentelor cu şi fãrã contribuţie personalã prescrise ce au fost efectuate/eliberate de alţi furnizori în baza acestor formulare şi decontate de casele de asigurãri de sãnãtate din Fondul naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate;"

    48. În anexa nr. 12, la articolul 7, punctul 27 se abrogã.

    49. În anexa nr. 12, la articolul 7, dupã punctul 37 se introduc trei noi puncte, punctele 38-40, cu urmãtorul cuprins:
    "38. sã utilizeze începând cu data de 1 iulie 2012 prescripţia medicalã electronicã on-line şi în situaţii justificate prescripţia medicalã electronicã off-line pentru medicamente cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu, cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare. Prin excepţie, pânã la data de 31 decembrie 2012 inclusiv, în situaţii justificate, prescrierea medicamentelor se poate face utilizând formularul de prescripţie medicalã cu regim special off-line, iar dupã aceastã datã se utilizeazã numai prescripţia medicalã electronicã on-line şi off-line;
    39. sã introducã în sistemul informatic toate prescripţiile medicale prescrise off-line pânã cel târziu în ultima zi a lunii în care s-a fãcut prescrierea off-line; în situaţia în care nu a putut fi pusã în aplicare obligaţia prevãzutã anterior, acesta are obligaţia sã raporteze casei de asigurãri de sãnãtate în format electronic, la data prevãzutã în contract/convenţie, prescripţiile off-line prescrise în luna pentru care se face raportarea;
    40. sã introducã în sistemul informatic, în situaţia în care nu a fost îndeplinitã obligaţia de la pct. 39, toate prescripţiile medicale prescrise off-line pânã cel târziu în ultima zi a fiecãrui trimestru în care s-a fãcut prescrierea off-line sau are obligaţia sã raporteze casei de asigurãri de sãnãtate, la data prevãzutã în contract/convenţie, în format electronic, prescripţiile off-line prescrise în trimestrul anterior. Aceastã prevedere se aplicã începând cu trimestrul III al anului 2012."

    50. În anexa nr. 12, la articolul 8, alineatele (1) şi (3) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 8. - (1) Modalitãţile de platã în asistenţa medicalã de specialitate din ambulatoriu sunt tarif pe serviciu medical exprimat în puncte, tarif pe serviciu exprimat în lei numai pentru semestrul II al anului 2012, tarif pe consultaţie şi tarif pe serviciu medical - caz pentru servicii medicale de acupuncturã exprimate în lei.
    .................................................................
    (3) Plata serviciilor medicale prin tarif pe serviciu medical exprimat în puncte şi prin tarif pe serviciu exprimat în lei se face conform prevederilor din anexa nr. 8 la Ordinul ministrului sãnãtãţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate nr. 1.723/950/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare în anul 2012 a Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate pentru anii 2011-2012, aprobat prin Hotãrârea Guvernului nr. 1.389/2010, cu modificãrile şi completãrile ulterioare."

    51. În anexa nr. 12, la articolul 9, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 9. - (1) Decontarea serviciilor medicale furnizate se face lunar, în termen de maximum 20 de zile calendaristice de la încheierea fiecãrei luni; decontarea contravalorii serviciilor medicale furnizate potrivit contractelor încheiate între furnizorii de servicii medicale şi casele de asigurãri de sãnãtate se face pe baza documentelor necesare decontãrii serviciilor medicale furnizate în luna anterioarã, depuse lunar de furnizori la casa de asigurãri de sãnãtate, la data de..... . Pentru serviciile medicale decontarea se face la valoarea minimã garantatã pentru un punct unicã pe ţarã, iar pentru trimestrele III şi IV ale anului 2012 şi la nivelul tarifului pe serviciu exprimat în lei.
    Toate documentele necesare decontãrii se certificã pentru realitatea şi exactitatea datelor raportate prin semnãtura reprezentanţilor legali ai furnizorilor.
    Pânã la data de 30 a lunii urmãtoare încheierii trimestrului se face decontarea ca urmare a regularizãrii sumelor cuvenite trimestrului respectiv, la valoarea definitivã a unui punct. La regularizarea trimestrului IV al anului 2012 se au în vedere şi serviciile pentru care plata se face prin tarif exprimat în lei."

    52. În anexa nr. 12, la articolul 13, dupã alineatul (3) se introduc trei noi alineate, alineatele (3^1)-(3^3), cu urmãtorul cuprins:
    "(3^1) În cazul în care în derularea contractului se constatã nerespectarea obligaţiei de la art. 7 pct. 39, se aplicã urmãtoarele sancţiuni:
    a) avertisment - pentru prima lunã pentru care se constatã nerespectarea obligaţiei din cadrul unui trimestru;
    b) diminuarea cu 10% a tarifului pe serviciu exprimat în lei în asistenţa medicalã ambulatorie de specialitate pentru specialitãţile clinice - pentru a doua lunã pentru care se constatã nerespectarea obligaţiei din cadrul unui trimestru.
    (3^2) În cazul în care în derularea contractului se constatã nerespectarea obligaţiei de la art. 7 pct. 40, se reţine o sumã egalã cu contravaloarea prescripţiilor medicale electronice off-line neintroduse sau neraportate prescrise în cadrul unui trimestru.
    (3^3) Pentru punerea în aplicare a sancţiunilor prevãzute la alin. (3^1) şi (3^2), nerespectarea obligaţiilor de la art. 7 pct. 39 şi 40 se constatã de casele de asigurãri de sãnãtate prin compararea lunarã/trimestrialã a raportãrii prescripţiilor medicale de cãtre farmacii cu raportãrile medicilor prescriptori, luând în considerare şi perioada de valabilitate a prescripţiilor medicale."

    53. În anexa nr. 12, la articolul 13, alineatele (4)-(7) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "(4) Reţinerea sumelor prevãzute la alin. (1), (2), (3), alin. (3^1) lit. b) şi alin. (3^2) se face din prima platã care urmeazã a fi efectuatã pentru furnizorii care sunt în relaţie contractualã cu casele de asigurãri de sãnãtate. În situaţia în care suma prevãzutã la alin. (3^1) lit. b) şi alin. (3^2) depãşeşte prima platã, reţinerea sumei se realizeazã prin platã directã sau executare silitã, în condiţiile legii.
    (5) Pentru cazurile prevãzute la alin. (1), (2), (3), alin. (3^1) lit. b) şi alin. (3^2), casele de asigurãri de sãnãtate ţin evidenţa distinct pe fiecare medic/furnizor, dupã caz.
    (6) Recuperarea sumei conform prevederilor alin. (1), (2), (3), alin. (3^1) lit. b) şi alin. (3^2) se face prin platã directã sau executare silitã pentru furnizorii care nu mai sunt în relaţie contractualã cu casa de asigurãri de sãnãtate.
    (7) Sumele încasate la nivelul caselor de asigurãri de sãnãtate în condiţiile alin. (1), (2), (3), alin. (3^1) lit. b) şi alin. (3^2) se utilizeazã conform prevederilor legale în vigoare."

    54. În anexa nr. 12, la articolul 14, litera k) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "k) odatã cu prima constatare dupã aplicarea de 3 ori a mãsurilor prevãzute la art. 13 alin. (1) şi (2), precum şi la prima constatare dupã aplicarea mãsurii prevãzute la art. 13 alin. (3)."

    55. În anexa nr. 14, la articolul 7, punctele 12 şi 27 se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "12. sã asigure utilizarea formularului de prescripţie medicalã pentru medicamente cu şi fãrã contribuţie personalã din sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate, care este formular cu regim special, unic pe ţarã, dacã, din motive justificate, nu poate fi utilizatã prescrierea electronicã; sã asigure numai utilizarea formularului de prescripţie medicalã electronicã pentru medicamente cu şi fãrã contribuţie personalã din sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate de la data la care prescrierea se face numai electronic; sã furnizeze tratamentul adecvat şi sã prescrie medicamentele cu şi fãrã contribuţie personalã de care beneficiazã asiguraţii corespunzãtoare denumirilor comune internaţionale aprobate prin hotãrâre a Guvernului, informând în prealabil asiguratul despre tipurile şi efectele terapeutice ale medicamentelor pe care urmeazã sã i le prescrie;
    ...................................................................
    27. sã completeze formularele cu regim special utilizate în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate: bilet de trimitere cãtre alte specialitãţi sau în vederea internãrii, bilet de trimitere pentru investigaţiile paraclinice, prescripţie medicalã, precum şi prescripţia medicalã electronicã pentru medicamente cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu cu toate datele pe care acestea trebuie sã le cuprindã conform prevederilor legale în vigoare. În cazul nerespectãrii acestei obligaţii, casele de asigurãri de sãnãtate recupereazã de la aceştia contravaloarea serviciilor medicale recomandate/medicamentelor cu şi fãrã contribuţie personalã prescrise ce au fost efectuate/eliberate de alţi furnizori în baza acestor formulare şi decontate de casele de asigurãri de sãnãtate din Fondul naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate;"

    56. În anexa nr. 14, la articolul 7, punctul 30 se abrogã.

    57. În anexa nr. 14, la articolul 7, dupã punctul 32 se introduc trei noi puncte, punctele 33-35, cu urmãtorul cuprins:
    "33. sã utilizeze începând cu data de 1 iulie 2012 prescripţia medicalã electronicã on-line şi în situaţii justificate prescripţia medicalã electronicã off-line pentru medicamente cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu, cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare. Prin excepţie, pânã la data de 31 decembrie 2012 inclusiv, în situaţii justificate, prescrierea medicamentelor se poate face utilizând formularul de prescripţie medicalã cu regim special off-line, iar dupã aceastã datã se utilizeazã numai prescripţia medicalã electronicã on-line şi off-line;
    34. sã introducã în sistemul informatic toate prescripţiile medicale prescrise off-line pânã cel târziu în ultima zi a lunii în care s-a fãcut prescrierea off-line; în situaţia în care nu a putut fi pusã în aplicare obligaţia prevãzutã anterior, aceştia au obligaţia sã raporteze casei de asigurãri de sãnãtate, în format electronic, la data prevãzutã în contract/convenţie, prescripţiile off-line prescrise în luna pentru care se face raportarea;
    35. sã introducã în sistemul informatic, în situaţia în care nu a fost îndeplinitã obligaţia de la pct. 34, toate prescripţiile medicale prescrise off-line pânã cel târziu în ultima zi a fiecãrui trimestru în care s-a fãcut prescrierea off-line sau au obligaţia sã raporteze casei de asigurãri de sãnãtate, la data prevãzutã în contract/convenţie, în format electronic, prescripţiile off-line prescrise în trimestrul anterior. Aceastã prevedere se aplicã începând cu trimestrul III al anului 2012."

    58. În anexa nr. 14, la articolul 15, dupã alineatul (3) se introduc trei noi alineate, alineatele (3^1)-(3^3), cu urmãtorul cuprins:
    "(3^1) În cazul în care în derularea contractului se constatã nerespectarea obligaţiei de la art. 7 pct. 34, se dã avertisment pentru prima lunã pentru care se constatã nerespectarea obligaţiei din cadrul unui trimestru.
    (3^2) În cazul în care în derularea contractului se constatã nerespectarea obligaţiei de la art. 7 pct. 35, se reţine o sumã egalã cu contravaloarea prescripţiilor medicale electronice off-line neintroduse sau neraportate prescrise în cadrul unui trimestru.
    (3^3) Pentru punerea în aplicare a sancţiunilor prevãzute la alin. (3^1) şi (3^2), nerespectarea obligaţiilor de la art. 7 pct. 34 şi 35 se constatã de casele de asigurãri de sãnãtate prin compararea lunarã/trimestrialã a raportãrii prescripţiilor medicale de cãtre farmacii cu raportãrile medicilor prescriptori, luând în considerare şi perioada de valabilitate a prescripţiilor medicale."

    59. În anexa nr. 14, la articolul 15, alineatele (4)-(7) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "(4) Reţinerea sumelor prevãzute la alin. (1), (2), (3) şi (3^2) se face din prima platã care urmeazã a fi efectuatã, pentru furnizorii care sunt în relaţie contractualã cu casele de asigurãri de sãnãtate. În situaţia în care suma prevãzutã la alin. (3^2) depãşeşte prima platã, reţinerea sumei se realizeazã prin platã directã sau executare silitã, în condiţiile legii.
    (5) Pentru cazurile prevãzute la alin. (1), (2), (3) şi (3^2), casele de asigurãri de sãnãtate ţin evidenţa distinct pe fiecare medic/furnizor, dupã caz.
    (6) Recuperarea sumelor conform prevederilor alin. (1), (2), (3) şi (3^2) se face prin platã directã sau executare silitã, pentru furnizorii care nu mai sunt în relaţie contractualã cu casele de asigurãri de sãnãtate.
    (7) Sumele încasate la nivelul caselor de asigurãri de sãnãtate în condiţiile alin. (1), (2), (3) şi (3^2) se utilizeazã conform prevederilor legale în vigoare."

    60. În anexa nr. 14, la articolul 16, litera k) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "k) odatã cu prima constatare dupã aplicarea de 3 ori a mãsurilor prevãzute la art. 15 alin. (1) şi (2), pentru fiecare situaţie, precum şi la prima constatare dupã aplicarea mãsurii prevãzute la art. 15 alin. (3)."

    61. În anexa nr. 15, la articolul 8, punctele 12, 29 şi 30 se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "12. sã asigure utilizarea formularului de prescripţie medicalã pentru medicamente cu şi fãrã contribuţie personalã din sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate, care este formular cu regim special, unic pe ţarã, dacã, din motive justificate, nu poate fi utilizatã prescrierea electronicã; sã asigure numai utilizarea formularului de prescripţie medicalã electronicã pentru medicamente cu şi fãrã contribuţie personalã din sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate de la data la care prescrierea se face numai electronic; sã furnizeze tratamentul adecvat şi sã prescrie medicamentele cu şi fãrã contribuţie personalã de care beneficiazã asiguraţii corespunzãtoare denumirilor comune internaţionale aprobate prin hotãrâre a Guvernului, informând în prealabil asiguratul despre tipurile şi efectele terapeutice ale medicamentelor pe care urmeazã sã i le prescrie;
    ....................................................................
    29. sã încaseze sumele reprezentând fie contribuţia personalã pentru unele servicii medicale, fie coplata pentru alte servicii medicale de care au beneficiat asiguraţii, cu respectarea prevederilor legale în vigoare; sã încaseze de la asiguraţi contravaloarea serviciilor medicale la cerere, inclusiv pentru situaţiile programabile, dacã asiguratul solicitã efectuarea serviciilor respective înaintea datei programate, pentru serviciile care se regãsesc în anexa nr. 7 la ordin. În aceste situaţii, furnizorii de servicii medicale pot elibera bilete de trimitere sau prescripţii medicale utilizate în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate şi decontate de casele de asigurãri de sãnãtate, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, caz în care medicii raporteazã în format electronic casei de asigurãri de sãnãtate, la aceeaşi datã prevãzutã în contract pentru raportarea activitãţii lunare, un borderou centralizator cuprinzând CNP-ul, numãrul şi seria chitanţei prin care s-a încasat contravaloarea serviciului medical, numãrul curent cu care este înregistratã consultaţia în registrul de consultaţii, numãrul şi seria biletului de trimitere/prescripţiei medicale;
    30. sã completeze formularele cu regim special utilizate în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate: bilet de trimitere cãtre alte specialitãţi sau în vederea internãrii, bilet de trimitere pentru investigaţiile paraclinice, prescripţie medicalã, precum şi prescripţia medicalã electronicã pentru medicamente cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu cu toate datele pe care acestea trebuie sã le cuprindã conform prevederilor legale în vigoare. În cazul nerespectãrii acestei obligaţii, casele de asigurãri de sãnãtate recupereazã de la acesta contravaloarea serviciilor medicale recomandate/medicamentelor cu şi fãrã contribuţie personalã prescrise ce au fost efectuate/eliberate de alţi furnizori în baza acestor formulare şi decontate de casele de asigurãri de sãnãtate din Fondul naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate;"

    62. În anexa nr. 15, la articolul 8, punctul 24 se abrogã.

    63. În anexa nr. 15, la articolul 8, dupã punctul 37 se introduc trei noi puncte, punctele 38-40, cu urmãtorul cuprins:
    "38. sã utilizeze începând cu data de 1 iulie 2012 prescripţia medicalã electronicã on-line şi în situaţii justificate prescripţia medicalã electronicã off-line pentru medicamente cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu, cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare. Prin excepţie, pânã la data de 31 decembrie 2012 inclusiv, în situaţii justificate, prescrierea medicamentelor se poate face utilizând formularul de prescripţie medicalã cu regim special off-line, iar dupã aceastã datã se utilizeazã numai prescripţia medicalã electronicã on-line şi off-line;
    39. sã introducã în sistemul informatic toate prescripţiile medicale prescrise off-line pânã cel târziu în ultima zi a lunii în care s-a fãcut prescrierea off-line; în situaţia în care nu a putut fi pusã în aplicare obligaţia prevãzutã anterior, acesta are obligaţia sã raporteze casei de asigurãri de sãnãtate, în format electronic, la data prevãzutã în contract/convenţie, prescripţiile off-line prescrise în luna pentru care se face raportarea;
    40. sã introducã în sistemul informatic, în situaţia în care nu a fost îndeplinitã obligaţia de la pct. 39, toate prescripţiile medicale prescrise off-line pânã cel târziu în ultima zi a fiecãrui trimestru în care s-a fãcut prescrierea off-line sau are obligaţia sã raporteze casei de asigurãri de sãnãtate, la data prevãzutã în contract/convenţie, în format electronic, prescripţiile off-line prescrise în trimestrul anterior. Aceastã prevedere se aplicã începând cu trimestrul III al anului 2012."

    64. În anexa nr. 15, articolul 9 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 9. - Modalitatea de platã a serviciilor medicale de recuperare, medicinã fizicã şi balneologie, acordate în unitãţi sanitare ambulatorii de recuperare-reabilitare în sistemul asigurãrilor de sãnãtate, este tariful pe serviciu medical - consultaţie şi tariful pe caz, exprimat în lei, şi numai pentru trimestrele III şi IV ale anului 2012 şi la tariful pe serviciu exprimat în lei, prevãzute în anexa nr. 7 la Ordinul ministrului sãnãtãţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate nr. 1.723/950/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare în anul 2012 a Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate pentru anii 2011 - 2012, aprobat prin Hotãrârea Guvernului nr. 1.389/2010, cu modificãrile şi completãrile ulterioare."

    65. În anexa nr. 15, la articolul 11 alineatul (1), prima tezã se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 15. - (1) Decontarea lunarã a serviciilor medicale de recuperare, medicinã fizicã şi balneologie, acordate în unitãţile sanitare ambulatorii de recuperare în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate, se face pe baza numãrului de servicii medicale - consultaţii şi a numãrului de cazuri de recuperare, medicinã fizicã şi balneologie realizate şi a tarifelor pe serviciu medical - consultaţie şi a tarifului pe serviciu medical - caz, în limita sumelor contractate, iar pentru trimestrele III şi IV ale anului 2012 şi la nivelul tarifului/serviciu pentru prescriere electronicã, exprimat în lei, în termen de maximum 20 de zile calendaristice de la încheierea fiecãrei luni, pe baza facturii şi a documentelor justificative depuse de furnizori la casa de asigurãri de sãnãtate pânã la data de........ ."

    66. În anexa nr. 15, la articolul 18, dupã alineatul (3) se introduc trei noi alineate, alineatele (3^1)-(3^3), cu urmãtorul cuprins:
    "(3^1) În cazul în care în derularea contractului se constatã nerespectarea obligaţiei de la art. 8 pct. 39, se aplicã urmãtoarele sancţiuni:
    a) avertisment - pentru prima lunã pentru care se constatã nerespectarea obligaţiei din cadrul unui trimestru;
    b) diminuarea cu 10% a tarifului/serviciu exprimat în lei în asistenţa medicalã ambulatorie de specialitate de recuperare, medicinã fizicã şi balneologie - pentru a doua lunã pentru care se constatã nerespectarea obligaţiei din cadrul unui trimestru.
    (3^2) În cazul în care în derularea contractului se constatã nerespectarea obligaţiei de la art. 8 pct. 40, se reţine o sumã egalã cu contravaloarea prescripţiilor medicale electronice off-line neintroduse sau neraportate prescrise în cadrul unui trimestru.
    (3^3) Pentru punerea în aplicare a sancţiunilor prevãzute la alin. (3^1) şi (3^2), nerespectarea obligaţiilor de la art. 8 pct. 39 şi 40 se constatã de casele de asigurãri de sãnãtate prin compararea lunarã/trimestrialã a raportãrii prescripţiilor medicale de cãtre farmacii cu raportãrile medicilor prescriptori, luând în considerare şi perioada de valabilitate a prescripţiilor medicale."

    67. În anexa nr. 15, la articolul 18, alineatele (4)-(7) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "(4) Reţinerea sumelor prevãzute la alin. (1), (2), (3), alin. (3^1) lit. b) şi alin. (3^2) se face din prima platã care urmeazã a fi efectuatã, pentru furnizorii care sunt în relaţie contractualã cu casa de asigurãri de sãnãtate. În situaţia în care suma prevãzutã la alin. (3^1) lit. b) şi alin. (3^2) depãşeşte prima platã, reţinerea sumei se realizeazã prin platã directã sau executare silitã, în condiţiile legii.
    (5) Pentru cazurile prevãzute la alin. (1), (2), (3), alin. (3^1) lit. b) şi alin. (3^2) casele de asigurãri de sãnãtate ţin evidenţa distinct pe fiecare medic/furnizor, dupã caz.
    (6) Recuperarea sumei conform prevederilor alin. (1), (2), (3), alin. (3^1) lit. b) şi alin. (3^2) se face prin platã directã sau executare silitã, pentru furnizorii care nu mai sunt în relaţie contractualã cu casa de asigurãri de sãnãtate.
    (7) Sumele încasate la nivelul caselor de asigurãri de sãnãtate în condiţiile alin. (1), (2), (3), alin. (3^1) lit. b) şi alin. (3^2) se utilizeazã conform prevederilor legale în vigoare."

    68. În anexa nr. 15, la articolul 19, litera k) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "k) odatã cu prima constatare dupã aplicarea de 3 ori a mãsurilor prevãzute la art. 18 alin. (1) şi (2), pentru fiecare situaţie, precum şi la prima constatare dupã aplicarea mãsurii prevãzute la art. 18 alin. (3)."

    69. În anexa nr. 17, la articolul 3, ultima tezã se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Tariful pe caz rezolvat se negociazã de unitãţile sanitare cu casele de asigurãri de sãnãtate, având în vedere documentele pentru fundamentarea tarifului. Tariful pe caz rezolvat reprezintã maximum 1/3 din suma corespunzãtoare cazului codificat şi grupat conform RO DRG v1 la nivelul tarifului pe caz ponderat mediu naţional prevãzut în anexa nr. 17A de 1.444 lei (tariful pe caz rezolvat ≤ 1/3 x valoarea relativã a cazului x 1.444) şi nu poate fi mai mare de 480 lei."

    70. În anexa nr. 17, la articolul 5 alineatul (1) litera a) punctul a3), ultima tezã se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Suma disponibilã în bugetul casei de asigurãri de sãnãtate cu destinaţia servicii medicale spitaliceşti pentru calculul sumelor suplimentare se repartizeazã proporţional spitalelor pe baza formulei de mai sus. Suma suplimentarã ce poate fi contractatã de casa de asigurãri de sãnãtate cu fiecare spital poate varia cu pânã la +/- 30% faţã de suma suplimentarã repartizatã proporţional spitalelor, în funcţie de particularitãţile de la nivel local."

    71. În anexa nr. 17, la articolul 5 alineatul (1), litera g) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "g) suma pentru serviciile medicale spitaliceşti efectuate în regim de spitalizare de zi pentru care plata se face prin tarif pe serviciu medical/caz rezolvat şi care se determinã prin înmulţirea numãrului negociat şi contractat de servicii medicale spitaliceşti pe tipuri/cazuri rezolvate cu tariful aferent acestora. Tariful pe serviciu medical se negociazã între spitale şi casele de asigurãri de sãnãtate şi nu poate fi mai mare decât tarifele maximale decontate de casele de asigurãri de sãnãtate, prevãzute în anexa nr. 16 la ordin.
    Pentru unitãţile sanitare cu paturi care încheie contract de furnizare de servicii medicale spitaliceşti cu casa de asigurãri de sãnãtate atât pentru spitalizare continuã, cât şi pentru spitalizare de zi, tariful pe caz rezolvat se negociazã de unitãţile sanitare cu casele de asigurãri de sãnãtate, având în vedere documentele pentru fundamentarea tarifului. Tariful pe caz rezolvat reprezintã maximum 1/3 din suma corespunzãtoare cazului codificat şi grupat conform RO DRG v1 la nivelul tarifului pe caz ponderat mediu naţional prevãzut în anexa nr. 17A de 1.444 lei (tariful pe caz rezolvat ≤ 1/3 x valoarea relativã a cazului x 1.444) şi nu poate fi mai mare de 480 lei, cu excepţia institutelor de boli cardiovasculare, pentru care tariful pe caz rezolvat în spitalizare de zi nu poate fi mai mare de 1/3 din tariful pe caz rezolvat în spitalizare continuã al fiecãrui institut de boli cardiovasculare.
    Suma contractatã de cãtre spital pentru servicii de spitalizare de zi nu poate depãşi 25% din suma contractatã pentru servicii de spitalizare continuã, astfel:
    - pentru spitalele care în anul 2011 au realizat valori ale indicatorilor contractaţi în regim de spitalizare de zi şi care au fost decontate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate mai mari de 25% faţã de valoarea decontatã pentru indicatorii realizaţi în regim de spitalizare continuã, casele de asigurãri de sãnãtate contracteazã indicatori pentru activitatea de spitalizare de zi pentru anul 2012 în limita a maximum 25%, cu urmãtoarele excepţii:
      - unitãţile sanitare care deruleazã programe naţionale de sãnãtate, dar nu mai mult de 50%;
      - institutele de boli cardiovasculare care deruleazã programe naţionale de sãnãtate, pentru care se poate depãşi limita de 50%;
    - pentru spitalele care în anul 2011 au realizat valori ale indicatorilor contractaţi în regim de spitalizare de zi şi care au fost decontate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate mai mici de 25% faţã de valoarea decontatã pentru indicatorii realizaţi în regim de spitalizare continuã, casele de asigurãri de sãnãtate contracteazã pentru activitatea de spitalizare de zi pentru anul 2012 o sumã la nivelul celei decontate în anul anterior, majoratã cu o sumã reprezentând 5% din suma decontatã pentru spitalizarea continuã în anul anterior, dar fãrã a depãşi 25% din valoarea totalã contractatã pentru spitalizare continuã, pentru anul 2012."

    72. În anexa nr. 17, la articolul 9 alineatul (1) litera h), ultima tezã se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Tariful pe caz rezolvat se negociazã de unitãţile sanitare cu casele de asigurãri de sãnãtate, având în vedere documentele pentru fundamentarea tarifului. Tariful pe caz rezolvat reprezintã maximum 1/3 din suma corespunzãtoare cazului codificat şi grupat conform RO DRG v1 la nivelul tarifului pe caz ponderat mediu naţional prevãzut în anexa nr. 17A de 1.444 lei (tariful pe caz rezolvat ≤ 1/3 x valoarea relativã a cazului x 1.444) şi nu poate fi mai mare de 480 lei, cu excepţia institutelor de boli cardiovasculare, pentru care tariful pe caz rezolvat în spitalizare de zi nu poate fi mai mare de 1/3 din tariful pe caz rezolvat în spitalizare continuã al fiecãrui institut de boli cardiovasculare."

    73. În anexa nr. 17A, în tabel, poziţiile 1, 10, 21, 28, 40, 47, 48, 49, 50, 51, 61, 79, 85, 98, 106, 114, 124, 129, 130, 150, 169, 173, 174, 178, 189, 190, 196, 207, 209, 222, 228, 229, 230, 235, 257, 259, 262, 271, 272, 290, 297, 306, 308, 311, 319, 323, 329, 350, 351, 354, 369, 372 şi 375 se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:

 ┌────┬────────┬─────────────────────────────────────────────┬────────┬───────┐
 │Nr. │ Cod │ Denumire spital │ ICM │ TCP │
 │crt.│ spital │ │ 2011 │ 2012 │
 ├────┼────────┼─────────────────────────────────────────────┼────────┼───────┤
 │"1. │AB01 │Spitalul Judeţean de Urgenţã Alba Iulia │ 1.1279│ 1444│
 ├────┴────────┴─────────────────────────────────────────────┴────────┴───────┤
 │........................................................................... │
 ├────┬────────┬─────────────────────────────────────────────┬────────┬───────┤
 │10. │AG01 │Spitalul Judeţean Piteşti │ 1.2424│ 1444│
 ├────┴────────┴─────────────────────────────────────────────┴────────┴───────┤
 │........................................................................... │
 ├────┬────────┬─────────────────────────────────────────────┬────────┬───────┤
 │21. │AR01 │Spitalul Judeţean Clinic de Urgenţã Arad │ 1.0469│ 1444│
 ├────┴────────┴─────────────────────────────────────────────┴────────┴───────┤
 │........................................................................... │
 ├────┬────────┬─────────────────────────────────────────────┬────────┬───────┤
 │28. │B01 │Spitalul Clinic «Sf. Maria» Bucureşti │ 0.9438│ 1509│
 ├────┴────────┴─────────────────────────────────────────────┴────────┴───────┤
 │........................................................................... │
 ├────┬────────┬─────────────────────────────────────────────┬────────┬───────┤
 │40. │B11 │Institutul Oncologic «Prof. Dr. Al. │ 0.7578│ 1770│
 │ │ │Trestioreanu» Bucureşti │ │ │
 ├────┴────────┴─────────────────────────────────────────────┴────────┴───────┤
 │........................................................................... │
 ├────┬────────┬─────────────────────────────────────────────┬────────┬───────┤
 │47. │B15 │Spitalul Clinic de Ortopedie - Traumatologie │ 1.1542│ 1910│
 │ │ │şi TBC Osteoarticular «Foişor» Bucureşti │ │ │
 ├────┼────────┼─────────────────────────────────────────────┼────────┼───────┤
 │48. │B16 │Spitalul Clinic Colentina Bucureşti │ 1.4120│ 1444│
 ├────┼────────┼─────────────────────────────────────────────┼────────┼───────┤
 │49. │B18 │Institutul Clinic Fundeni Bucureşti │ 1.1438│ 1808│
 ├────┼────────┼─────────────────────────────────────────────┼────────┼───────┤
 │50. │B19 │Institutul de Boli Cardiovasculare «C. C. │ 2.2980│ 1444│
 │ │ │Iliescu» Bucureşti │ │ │
 ├────┼────────┼─────────────────────────────────────────────┼────────┼───────┤
 │51. │B20 │Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi │ 1.0248│ 1444│
 │ │ │Copilului «Prof.Dr. Alfred Rusescu» Bucureşti│ │ │
 ├────┴────────┴─────────────────────────────────────────────┴────────┴───────┤
 │........................................................................... │
 ├────┬────────┬─────────────────────────────────────────────┬────────┬───────┤
 │61. │B32 │Institutul de Fonoaudiologie şi Chirurgie │ 1.3957│ 1444│
 │ │ │Funcţionalã ORL «Prof. Dr. D. Hociotã» │ │ │
 │ │ │Bucureşti │ │ │
 ├────┴────────┴─────────────────────────────────────────────┴────────┴───────┤
 │........................................................................... │
 ├────┬────────┬─────────────────────────────────────────────┬────────┬───────┤
 │79. │BC01 │Spitalul Judeţean de Urgenţã Bacãu │ 0.9662│ 1444│
 ├────┴────────┴─────────────────────────────────────────────┴────────┴───────┤
 │........................................................................... │
 ├────┬────────┬─────────────────────────────────────────────┬────────┬───────┤
 │85. │BC08 │S.C. POLIMED S.R.L. │ 0.6763│ 1444│
 ├────┴────────┴─────────────────────────────────────────────┴────────┴───────┤
 │........................................................................... │
 ├────┬────────┬─────────────────────────────────────────────┬────────┬───────┤
 │98. │BN01 │Spitalul Judeţean de Urgenţã Bistriţa │ 0.9713│ 1444│
 ├────┴────────┴─────────────────────────────────────────────┴────────┴───────┤
 │........................................................................... │
 ├────┬────────┬─────────────────────────────────────────────┬────────┬───────┤
 │106.│BT01 │Spitalul Judeţean de Urgenţã «Mavromati» │ 0.9809│ 1444│
 │ │ │Botoşani │ │ │
 ├────┴────────┴─────────────────────────────────────────────┴────────┴───────┤
 │........................................................................... │
 ├────┬────────┬─────────────────────────────────────────────┬────────┬───────┤
 │114.│BV02 │Spitalul Clinic de Obstetricã-Ginecologie │ 0.8040│ 1444│
 │ │ │«Dr. I. A. Sbârcea» Braşov │ │ │
 ├────┴────────┴─────────────────────────────────────────────┴────────┴───────┤
 │........................................................................... │
 ├────┬────────┬─────────────────────────────────────────────┬────────┬───────┤
 │124.│BV18 │Clinicile ICCO SRL │ 1.7789│ 1444│
 ├────┴────────┴─────────────────────────────────────────────┴────────┴───────┤
 │........................................................................... │
 ├────┬────────┬─────────────────────────────────────────────┬────────┬───────┤
 │129.│BZ01 │Spitalul Judeţean Buzãu │ 0.9899│ 1444│
 ├────┼────────┼─────────────────────────────────────────────┼────────┼───────┤
 │130.│BZ02 │Spitalul Municipal Râmnicu Sãrat │ 0.8361│ 1444│
 ├────┴────────┴─────────────────────────────────────────────┴────────┴───────┤
 │........................................................................... │
 ├────┬────────┬─────────────────────────────────────────────┬────────┬───────┤
 │150.│CL03 │Spitalul Orãşenesc Lehliu-Garã │ 0.7583│ 1444│
 ├────┴────────┴─────────────────────────────────────────────┴────────┴───────┤
 │........................................................................... │
 ├────┬────────┬─────────────────────────────────────────────┬────────┬───────┤
 │169.│CV01 │Spitalul Judeţean «Dr. Fogolyan Kristof» │ 1.1009│ 1444│
 │ │ │Sfântu Gheorghe │ │ │
 ├────┴────────┴─────────────────────────────────────────────┴────────┴───────┤
 │........................................................................... │
 ├────┬────────┬─────────────────────────────────────────────┬────────┬───────┤
 │173.│CV08 │S.C. ANDIMEX S.R.L. │ 0.5999│ 1444│
 ├────┼────────┼─────────────────────────────────────────────┼────────┼───────┤
 │174.│DB01 │Spitalul Judeţean Târgovişte │ 1.1523│ 1444│
 ├────┴────────┴─────────────────────────────────────────────┴────────┴───────┤
 │........................................................................... │
 ├────┬────────┬─────────────────────────────────────────────┬────────┬───────┤
 │178.│DJ01 │Spitalul Judeţean Clinic de Urgenţã Craiova │ 1.0855│ 1444│
 ├────┴────────┴─────────────────────────────────────────────┴────────┴───────┤
 │........................................................................... │
 ├────┬────────┬─────────────────────────────────────────────┬────────┬───────┤
 │189.│GJ01 │Spitalul Judeţean Târgu Jiu │ 0.8893│ 1444│
 ├────┼────────┼─────────────────────────────────────────────┼────────┼───────┤
 │190.│GJ02 │Spitalul Municipal Motru │ 0.8735│ 1444│
 ├────┴────────┴─────────────────────────────────────────────┴────────┴───────┤
 │........................................................................... │
 ├────┬────────┬─────────────────────────────────────────────┬────────┬───────┤
 │196.│GL01 │Spitalul Judeţean Clinic de Urgenţã «Sf. │ 1.1325│ 1444│
 │ │ │Apostol Andrei» Galaţi │ │ │
 ├────┴────────┴─────────────────────────────────────────────┴────────┴───────┤
 │........................................................................... │
 ├────┬────────┬─────────────────────────────────────────────┬────────┬───────┤
 │207.│HD01 │Spitalul Judeţean Deva │ 1.2493│ 1444│
 ├────┴────────┴─────────────────────────────────────────────┴────────┴───────┤
 │........................................................................... │
 ├────┬────────┬─────────────────────────────────────────────┬────────┬───────┤
 │209.│HD03 │Spitalul Municipal de Urgenţã Petroşani │ 1.1399│ 1444│
 ├────┴────────┴─────────────────────────────────────────────┴────────┴───────┤
 │........................................................................... │
 ├────┬────────┬─────────────────────────────────────────────┬────────┬───────┤
 │222.│IF06 │Spitalul Judeţean «Sfinţii Impãraţi │ 0.8647│ 1444│
 │ │ │Constantin şi Elena» Ilfov │ │ │
 ├────┴────────┴─────────────────────────────────────────────┴────────┴───────┤
 │........................................................................... │
 ├────┬────────┬─────────────────────────────────────────────┬────────┬───────┤
 │228.│IS03 │Institutul de Boli Cardiovasculare «Prof. Dr.│ 2.4199│ 1444│
 │ │ │G.I.M. Georgescu» Iaşi │ │ │
 ├────┼────────┼─────────────────────────────────────────────┼────────┼───────┤
 │229.│IS04 │Spitalul Clinic «Dr. C.I. Parhon» Iaşi │ 1.2414│ 1806│
 ├────┼────────┼─────────────────────────────────────────────┼────────┼───────┤
 │230.│IS05 │Spitalul Clinic de Obstetricã-Ginecologie │ 1.0942│ 1444│
 │ │ │«Cuza-Vodã» Iaşi │ │ │
 ├────┴────────┴─────────────────────────────────────────────┴────────┴───────┤
 │........................................................................... │
 ├────┬────────┬─────────────────────────────────────────────┬────────┬───────┤
 │235.│IS11 │Spitalul Clinic de Urgenţã «Prof. Dr. N. │ 1.9260│ 1444│
 │ │ │Oblu» Iaşi │ │ │
 ├────┴────────┴─────────────────────────────────────────────┴────────┴───────┤
 │........................................................................... │
 ├────┬────────┬─────────────────────────────────────────────┬────────┬───────┤
 │257.│M15 │Spitalul Militar de Urgenţã «Prof.Dr. Agrippa│ 1.0740│ 1444│
 │ │ │Ionescu» │ │ │
 ├────┴────────┴─────────────────────────────────────────────┴────────┴───────┤
 │........................................................................... │
 ├────┬────────┬─────────────────────────────────────────────┬────────┬───────┤
 │259.│MH01 │Spitalul Judeţean Drobeta-Turnu Severin │ 0.9999│ 1444│
 ├────┴────────┴─────────────────────────────────────────────┴────────┴───────┤
 │........................................................................... │
 ├────┬────────┬─────────────────────────────────────────────┬────────┬───────┤
 │262.│MM01 │Spitalul Judeţean de Urgenţã «Dr. Constantin │ 1.2507│ 1444│
 │ │ │Opriş» Baia Mare │ │ │
 ├────┴────────┴─────────────────────────────────────────────┴────────┴───────┤
 │........................................................................... │
 ├────┬────────┬─────────────────────────────────────────────┬────────┬───────┤
 │271.│MS01 │Spitalul Judeţean Clinic de Urgenţã Târgu │ 1.7909│ 1444│
 │ │ │Mureş │ │ │
 ├────┼────────┼─────────────────────────────────────────────┼────────┼───────┤
 │272.│MS02 │Spitalul Clinic Judeţean Mureş │ 1.3190│ 1444│
 ├────┴────────┴─────────────────────────────────────────────┴────────┴───────┤
 │........................................................................... │
 ├────┬────────┬─────────────────────────────────────────────┬────────┬───────┤
 │290.│OT03 │Spitalul Municipal Caracal │ 1.0472│ 1444│
 ├────┴────────┴─────────────────────────────────────────────┴────────┴───────┤
 │........................................................................... │
 ├────┬────────┬─────────────────────────────────────────────┬────────┬───────┤
 │297.│PH07 │Spitalul Municipal Câmpina │ 0.8526│ 1444│
 ├────┴────────┴─────────────────────────────────────────────┴────────┴───────┤
 │........................................................................... │
 ├────┬────────┬─────────────────────────────────────────────┬────────┬───────┤
 │306.│PH98 │Spitalul Municipal Ploieşti │ 0.9990│ 1444│
 ├────┴────────┴─────────────────────────────────────────────┴────────┴───────┤
 │........................................................................... │
 ├────┬────────┬─────────────────────────────────────────────┬────────┬───────┤
 │308.│SB01 │Spitalul Clinic Judeţean Sibiu │ 1.2379│ 1444│
 ├────┴────────┴─────────────────────────────────────────────┴────────┴───────┤
 │........................................................................... │
 ├────┬────────┬─────────────────────────────────────────────┬────────┬───────┤
 │311.│SB04 │Spitalul Municipal Mediaş │ 0.9885│ 1444│
 ├────┴────────┴─────────────────────────────────────────────┴────────┴───────┤
 │........................................................................... │
 ├────┬────────┬─────────────────────────────────────────────┬────────┬───────┤
 │319.│SM01 │Spitalul Judeţean Satu Mare │ 0.9794│ 1444│
 ├────┴────────┴─────────────────────────────────────────────┴────────┴───────┤
 │........................................................................... │
 ├────┬────────┬─────────────────────────────────────────────┬────────┬───────┤
 │323.│SV01 │Spitalul Judeţean de Urgenţã «Sf. Ioan Cel │ 1.2296│ 1444│
 │ │ │Nou» Suceava │ │ │
 ├────┴────────┴─────────────────────────────────────────────┴────────┴───────┤
 │........................................................................... │
 ├────┬────────┬─────────────────────────────────────────────┬────────┬───────┤
 │329.│SV07 │Spitalul Municipal Vatra Dornei │ 0.7139│ 1444│
 ├────┴────────┴─────────────────────────────────────────────┴────────┴───────┤
 │........................................................................... │
 ├────┬────────┬─────────────────────────────────────────────┬────────┬───────┤

 │350.│TM01 │Spitalul Judeţean Clinic de Urgenţã Timişoara│ 1.4721│ 1444│
 ├────┼────────┼─────────────────────────────────────────────┼────────┼───────┤
 │351.│TM02 │Spitalul Municipal Clinic de Urgenţã │ 1.1295│ 1444│
 │ │ │Timişoara │ │ │
 ├────┴────────┴─────────────────────────────────────────────┴────────┴───────┤
 │........................................................................... │
 ├────┬────────┬─────────────────────────────────────────────┬────────┬───────┤
 │354.│TM06 │Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara │ 1.8450│ 1444│
 ├────┴────────┴─────────────────────────────────────────────┴────────┴───────┤
 │........................................................................... │
 ├────┬────────┬─────────────────────────────────────────────┬────────┬───────┤
 │369.│TR02 │Spitalul Municipal Turnu Mãgurele │ 0.6072│ 1444│
 ├────┴────────┴─────────────────────────────────────────────┴────────┴───────┤
 │........................................................................... │
 ├────┬────────┬─────────────────────────────────────────────┬────────┬───────┤
 │372.│TR05 │Spitalul Pneumoftiziologie Roşiorii de Vede │ 0.8346│ 1444│
 ├────┴────────┴─────────────────────────────────────────────┴────────┴───────┤
 │........................................................................... │
 ├────┬────────┬─────────────────────────────────────────────┬────────┬───────┤
 │375.│VL01 │Spitalul Judeţean de Urgenţã Râmnicu Vâlcea │ 0.9717│ 1444"│
 └────┴────────┴─────────────────────────────────────────────┴────────┴───────┘


    74. În anexa nr. 17A, la sfârşitul tabelului se introduce o notã cu urmãtorul cuprins:
    "NOTÃ: Modificãrile aduse poziţiilor din tabel prin art. unic pct. 73 din Ordinul ministrului sãnãtãţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate nr. 622/214/2012 intrã în vigoare începând cu data de 1 iulie 2012."

    75. Dupã anexa nr. 19 se introduce o nouã anexã, anexa nr. 19 bis, cu urmãtorul cuprins:

    "ANEXA Nr. 19 bis

             Durata optimã de spitalizare pe secţii/compartimente,
               stabilitã de Şcoala Naţionalã de Sãnãtate Publicã,
           Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti

┌────┬──────┬─────────────────────────────────────────────────┬───────────┐
│Nr. │ Cod │ Secţia sau │ Durata │
│crt.│secţie│ compartimentul │ optimã de │
│ │ │ │spitalizare│
│ │ │ │ (zile) - │
│ │ │ │ SNSPMPDSB │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 1 │ 1011│Boli infecţioase │ 7 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 2 │ 1012│Boli infecţioase copii │ 6 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 3 │ 1023│HIV/SIDA │ 7 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 4 │ 1033│Boli parazitare │ 5 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 5 │ 1041│Boli profesionale │ 10 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 6 │ 1051│Cardiologie │ 7 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 7 │ 1052│Cardiologie copii │ 6 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 8 │ 1061│Cronici │ 12 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 9 │ 1071│Dermatovenerologie │ 7 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 10 │ 1072│Dermatovenerologie copii │ 7 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 11 │ 1081│Diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice │ 6,5│
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 12 │ 1082│Diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice copii│ 5 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 13 │ 1093│Dializã peritonealã │ 9 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 14 │ 1101│Endocrinologie │ 5 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 15 │ 1102│Endocrinologie copii │ 5 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 16 │ 1111│Gastroenterologie │ 6 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 17 │ 1121│Geriatrie şi gerontologie │ 12 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 18 │ 1131│Hematologie clinicã │ 6 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 19 │ 1132│Hematologie copii │ 6 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 20 │ 1141│Hemodializã │ 3 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 21 │ 1151│Imunologie clinicã şi alergologie │ 6 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 22 │ 1152│Imunologie clinica şi alergologie copii │ 6 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 23 │ 1163│Medicinã generalã │ 7 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 24 │ 1171│Medicinã internã │ 8 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 25 │ 1191│Nefrologie │ 7 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 26 │ 1192│Nefrologie copii │ 6 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 27 │ 1202│Neonatologie (nou-nãscuţi şi prematuri) │ 5 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 28 │ 1212│Neonatologie (nou-nãscuţi) │ 5 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 29 │ 1222│Neonatologie (prematuri) *) │ 17 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 30 │ 1231│Neurologie │ 8 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 31 │ 1232│Neurologie pediatricã │ 7 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 32 │ 1241│Oncologie medicalã │ 5 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 33 │ 1242│Oncopediatrie │ 7 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 34 │ 1252│Pediatrie │ 6 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 35 │ 1262│Pediatrie (pediatrie şi recuperare pediatricã) │ 5 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 36 │ 1272│Pediatrie ( recuperare pediatricã) │ 28 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 37 │ 1282│Pediatrie cronici │ 13 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 38 │ 1291│Pneumologie │ 10 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 39 │ 1292│Pneumologie copii │ 11 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 40 │ 1301│Pneumoftiziologie **) │ 37 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 41 │ 1302│Pneumoftiziologie pediatricã **) │ 32 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 42 │ 1311│Psihiatrie acuţi │ 14 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 43 │ 1312│Psihiatrie pediatricã │ 8 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 44 │ 1321│Psihiatrie (nevroze) │ 16 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 45 │ 1333│Psihiatrie cronici │ 49 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 46 │ 1343│Psihiatrie (acuţi şi cronici) │ 14 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 47 │ 1353│Toxicomanie │ 13 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 48 │ 1363│Radioterapie │ 12 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 49 │ 1371│Recuperare, medicinã fizicã şi balneologie │ 12 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 50 │ 1433│Reumatologie │ 9 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 51 │ 1453│Terapie intensivã coronarieni - UTIC │ 6 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 52 │ 1463│Toxicologie │ 4 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 53 │ 1473│Secţii sanatoriale │ 60 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 54 │ 2013│Arşi │ 13 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 55 │ 2023│Anestezie şi terapie intensivã - ATI │ 4 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 56 │ 2033│Chirurgie cardiovascularã │ 9 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 57 │ 2043│Chirurgie cardiacã şi a vaselor mari │ 9 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 58 │ 2051│Chirurgie generalã │ 7 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 59 │ 2063│Chirurgie laparoscopicã │ 6 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 60 │ 2073│Chirurgie artroscopicã │ 5 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 61 │ 2083│Chirurgie oncologicã │ 8 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 62 │ 2092│Chirurgie şi ortopedie pediatricã │ 5 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 63 │ 2102│Chirurgie pediatricã │ 6 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 64 │ 2113│Chirurgie plasticã şi reparatorie │ 6 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 65 │ 2123│Chirurgie toracicã │ 10 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 66 │ 2133│Chirurgie vascularã │ 9 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 67 │ 2141│Ginecologie │ 4 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 68 │ 2151│Gineco-oncologie │ 5 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 69 │ 2173│Neurochirurgie │ 7 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 70 │ 2181│Obstetricã │ 4 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 71 │ 2191│Obstetricã-ginecologie │ 4 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 72 │ 2201│Oftalmologie │ 4 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 73 │ 2202│Oftalmologie copii │ 6 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 74 │ 2211│Ortopedie şi traumatologie │ 6 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 75 │ 2212│Ortopedie pediatricã │ 6 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 76 │ 2221│Otorinolaringologie (ORL) │ 6 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 77 │ 2222│Otorinolaringologie (ORL) copii │ 4 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 78 │ 2241│Sterilitate - infertilitate │ 3 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 79 │ 2263│TBC osteoarticular │ 29 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 80 │ 2281│Transplant medular adulţi │ 10 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 81 │ 2282│Transplant medular copii │ 9 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 82 │ 2293│Transplant renal │ 10 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 83 │ 2301│Urologie │ 7 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 84 │ 2302│Urologie pediatricã │ 7 │
├────┼──────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 85 │ 6013│Chirurgie maxilofacialã │ 5 │
└────┴──────┴─────────────────────────────────────────────────┴───────────┘

---------
    *) Pentru prematurul mic şi foarte mic durata optimã de spitalizare este de 110 zile.
    **) Pentru tuberculoza multidrogrezistentã (TB MDR) durata optimã de spitalizare este de 120 de zile.


    NOTA I:
    1. La spitalele/secţiile de psihiatrie cronici, pentru internãrile obligatorii pentru bolnavii psihic încadraţi la art. 105, 113 şi 114 din Codul penal şi cele dispuse prin ordonanţa procurorului pe timpul judecãrii sau urmãririi penale, precum şi pentru bolnavii care necesitã asistenţã medicalã spitaliceascã de lungã duratã (ani), duratele medii de spitalizare sunt cele efectiv realizate în anul precedent.
    2. Pentru secţia recuperare neurologie adulţi «Întorsura Buzãului» din structura Spitalului de Recuperare Cardio-Vascularã «Dr. Benedek Geza», judeţul Covasna, durata optimã de spitalizare este de 30 de zile, iar pentru secţiile recuperare neuromotorie «Gura Ocniţei» din structura Spitalului Judeţean de Urgenţã Târgovişte, judeţul Dâmboviţa, şi Spitalul de Recuperare Neuropsihomotorie «Dezna», judeţul Arad, durata optimã de spitalizare este de 17 zile.
    3. La spitalele/secţiile aferente poziţiei nr. 49 din tabel, durata optimã de spitalizare pentru recuperare pediatricã - distrofici şi patologie posttraumaticã sau neurologicã de tip infirmitate motorie cerebralã pediatricã este de 60 de zile, iar pentru recuperare medicalã, alta decât cea de medicinã fizicã şi balneologie este de 21 de zile, cu excepţia cazurilor complexe dupã intervenţii neurochirurgicale: traumatisme vertebro-medulare, traumatisme craniocerebrale, tumori operate şi cazuri complexe neurologice: hemiplegie, boala Parkinson, scleroza multiplã, sechele motorii postencefalopatii, pentru care durata optimã de spitalizare este de 30 de zile.
    4. Pentru secţiile recuperare cardiovascularã adulţi din structura Spitalului de Recuperare Cardio-Vascularã «Dr. Benedek Geza», judeţul Covasna, durata optimã de spitalizare este de 16 zile. Pentru secţia de recuperare, medicinã fizicã şi balneologie copii - Bãile 1 Mai din cadrul Spitalului Clinic de Recuperare Medicalã Bãile Felix, durata optimã de spitalizare este de 21 de zile.

    NOTA II:
    Anexa nr. 19 bis este utilizatã de Ministerul Sãnãtãţii pentru evaluarea performanţelor manageriale clinice ale spitalelor, cu referire la strategia naţionalã de raţionalizare a spitalelor."

    76. În anexa nr. 20, la articolul 6, literele k) şi af) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "k) sã asigure utilizarea formularului de prescripţie medicalã pentru medicamente cu şi fãrã contribuţie personalã din sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate, care este formular cu regim special, unic pe ţarã, dacã, din motive justificate, nu poate fi utilizatã prescrierea electronicã; sã asigure numai utilizarea formularului de prescripţie medicalã electronicã pentru medicamente cu şi fãrã contribuţie personalã din sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate de la data la care prescrierea se face numai electronic; sã furnizeze tratamentul adecvat şi sã prescrie la externare medicamentele cu şi fãrã contribuţie personalã de care beneficiazã asiguraţii corespunzãtoare denumirilor comune internaţionale aprobate prin hotãrâre a Guvernului, informând în prealabil asiguratul despre tipurile şi efectele terapeutice ale medicamentelor pe care urmeazã sã i le prescrie;
    ........................................................................
    af) sã completeze formularele cu regim special utilizate în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate: bilet de trimitere cãtre unitãţile sanitare de recuperare-reabilitare cu paturi sau în ambulatoriu, prescripţia medicalã, precum şi prescripţia medicalã electronicã pentru medicamente cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu cu toate datele pe care acestea trebuie sã le cuprindã conform prevederilorlegale în vigoare. În cazul nerespectãrii acestei obligaţii, casele de asigurãri de sãnãtate recupereazã de la acesta contravaloarea serviciilor medicale recomandate/medicamentelor cu şi fãrã contribuţie personalã prescrise ce au fost efectuate/eliberate de alţi furnizori în baza acestor formulare şi decontate de casele de asigurãri de sãnãtate din fond;"

    77. În anexa nr. 20, la articolul 6, dupã litera am) se introduc patru noi litere, literele an), ao), ap) şi ar), cu urmãtorul cuprins:
    "an) sã utilizeze începând cu data de 1 iulie 2012 prescripţia medicalã electronicã on-line şi în situaţii justificate prescripţia medicalã electronicã off-line pentru medicamente cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu, cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare. Prin excepţie, pânã la data de 31 decembrie 2012 inclusiv, în situaţii justificate, prescrierea medicamentelor se poate face utilizând formularul de prescripţie medicalã cu regim special off-line, iar dupã aceastã datã se utilizeazã numai prescripţia medicalã electronicã on-line şi off-line;
    ao) sã introducã în sistemul informatic toate prescripţiile medicale prescrise off-line, pânã cel târziu în ultima zi a lunii în care s-a fãcut prescrierea off-line; în situaţia în care nu a putut fi pusã în aplicare obligaţia prevãzutã anterior, acesta are obligaţia sã raporteze casei de asigurãri de sãnãtate, în format electronic, la data prevãzutã în contract/convenţie, prescripţiile off-line prescrise în luna pentru care se face raportarea;
    ap) sã introducã în sistemul informatic, în situaţia în care nu a fost îndeplinitã obligaţia de la lit. ao), toate prescripţiile medicale prescrise off-line, pânã cel târziu în ultima zi a fiecãrui trimestru în care s-a fãcut prescrierea off-line, sau are obligaţia sã raporteze casei de asigurãri de sãnãtate, la data prevãzutã în contract/convenţie, în format electronic, prescripţiile off-line prescrise în trimestrul anterior. Aceastã prevedere se aplicã începând cu trimestrul III al anului 2012;
    ar) sã raporteze consumul de medicamente conform prevederilor legale în vigoare."

    78. În anexa nr. 20, la articolul 7 alineatul (1) litera e), a doua tezã se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Pentru unitãţile sanitare cu paturi care încheie contract de furnizare de servicii medicale spitaliceşti cu casa de asigurãri de sãnãtate, tariful pe caz rezolvat se negociazã de unitãţile sanitare cu casele de asigurãri de sãnãtate, având în vedere documentele pentru fundamentarea tarifului. Tariful pe caz rezolvat reprezintã maximum 1/3 din suma corespunzãtoare cazului codificat şi grupat conform RO DRG v1 la nivelul tarifului pe caz ponderat mediu naţional prevãzut în anexa nr. 17A la ordin de 1.444 lei (tariful pe caz rezolvat ≤ 1/3 x valoarea relativã a cazului x 1.444) şi nu poate fi mai mare de 480 lei, cu excepţia institutelor de boli cardiovasculare, pentru care tariful pe caz rezolvat în spitalizare de zi nu poate fi mai mare de 1/3 din tariful pe caz rezolvat în spitalizare continuã al fiecãrui institut de boli cardiovasculare."

    79. În anexa nr. 20, la articolul 8 alineatul (1), partea introductivã se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 8. - (1) Nerespectarea oricãreia dintre obligaţiile unitãţilor sanitare cu paturi prevãzute în prezentul contract la art. 7 lit. a) - am) atrage aplicarea unor sancţiuni pentru luna în care s-au înregistrat aceste situaţii, dupã cum urmeazã:"

    80. În anexa nr. 20, la articolul 8, dupã alineatul (1) se introduc patru noi alineate, alineatele (1^1)-(1^4), cu urmãtorul cuprins:
    "(1^1) În cazul în care în derularea contractului se constatã nerespectarea obligaţiei prevãzute la art. 6 lit. ao), se dã avertisment - pentru prima lunã pentru care se constatã nerespectarea obligaţiei din cadrul unui trimestru.
    (1^2) În cazul în care în derularea contractului se constatã nerespectarea obligaţiei prevãzute la art. 6 lit. ap), se reţine o sumã egalã cu contravaloarea prescripţiilor medicale electronice off-line neintroduse sau neraportate prescrise în cadrul unui trimestru.
    (1^3) Nerespectarea obligaţiei de cãtre unitãţile sanitare cu paturi prevãzute la art. 6 lit. ar) atrage aplicarea unor sancţiuni, dupã cum urmeazã:
    a) reţinerea unei sume calculate dupã încheierea fiecãrei luni, prin aplicarea pentru fiecare lunã neraportatã în cadrul fiecãrui trimestru a 3% la valoarea de contract aferentã lunii respective;
    b) reţinerea unei sume calculate dupã încheierea fiecãrui trimestru, prin aplicarea pentru fiecare lunã neraportatã în cadrul trimestrului respectiv a 7% la valoarea de contract aferentã lunii respective, suplimentar faţã de procentul prevãzut la lit. a).
    (1^4) Pentru punerea în aplicare a sancţiunilor prevãzute la alin. (1^1) şi (1^2), nerespectarea obligaţiilor prevãzute la art. 6 lit. ao) şi ap) se constatã de casele de asigurãri de sãnãtate prin compararea lunarã/trimestrialã a raportãrii prescripţiilor medicale de cãtre farmacii cu raportãrile medicilor prescriptori, luând în considerare şi perioada de valabilitate a prescripţiilor medicale."

    81. În anexa nr. 20, la articolul 8, alineatele (2) şi (3) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "(2) Reţinerea sumelor prevãzute la alin. (1), (1^2) şi (1^3) se face din prima platã care urmeazã a fi efectuatã, pentru furnizorii care sunt în relaţie contractualã cu casa de asigurãri de sãnãtate. În situaţia în care suma prevãzutã la alin. (1^2) depãşeşte prima platã, reţinerea sumei se realizeazã prin platã directã sau executare silitã, în condiţiile legii.
    (3) Recuperarea sumei conform alin. (1), (1^2) şi (1^3) se face prin platã directã sau prin executare silitã, pentru furnizorii care nu mai sunt în relaţie contractualã cu casa de asigurãri de sãnãtate."

    82. În anexa nr. 29, la articolul 6, literele k) şi u) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "k) sã asigure utilizarea formularului de prescripţie medicalã pentru medicamente cu şi fãrã contribuţie personalã din sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate, care este formular cu regim special, unic pe ţarã, dacã, din motive justificate, nu poate fi utilizatã prescrierea electronicã; sã asigure numai utilizarea formularului de prescripţie medicalã electronicã pentru medicamente cu şi fãrã contribuţie personalã din sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate de la data la care prescrierea se face numai electronic; sã furnizeze tratamentul adecvat şi sã prescrie la externare medicamentele cu şi fãrã contribuţie personalã de care beneficiazã asiguraţii corespunzãtoare denumirilor comune internaţionale aprobate prin hotãrâre a Guvernului, informând în prealabil asiguratul despre tipurile şi efectele terapeutice ale medicamentelor pe care urmeazã sã i le prescrie;
    .........................................................................
    u) sã completeze formularele cu regim special utilizate în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate: prescripţie medicalã, precum şi prescripţia medicalã electronicã pentru medicamente cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu cu toate datele pe care aceasta trebuie sã le cuprindã conform prevederilor legale în vigoare. În cazul nerespectãrii acestei obligaţii, casele de asigurãri de sãnãtate recupereazã de la acesta contravaloarea medicamentelor cu şi fãrã contribuţie personalã prescrise, ce au fost eliberate de alţi furnizori în baza acestor formulare şi decontate de casele de asigurãri de sãnãtate din Fondul naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate;"

    83. În anexa nr. 29, la articolul 6, dupã litera ae) se introduc trei noi litere, literele af)-ah), cu urmãtorul cuprins:
    "af) sã utilizeze începând cu data de 1 iulie 2012 prescripţia medicalã electronicã on-line şi în situaţii justificate prescripţia medicalã electronicã off-line pentru medicamente cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu, cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare. Prin excepţie, pânã la data de 31 decembrie 2012 inclusiv, în situaţii justificate, prescrierea medicamentelor se poate face utilizând formularul de prescripţie medicalã cu regim special off-line, iar dupã aceastã datã se utilizeazã numai prescripţia medicalã electronicã on-line şi off-line;
    ag) sã introducã în sistemul informatic toate prescripţiile medicale prescrise off-line pânã cel târziu în ultima zi a lunii în care s-a fãcut prescrierea off-line; în situaţia în care nu a putut fi pusã în aplicare obligaţia prevãzutã anterior, acesta are obligaţia sã raporteze casei de asigurãri de sãnãtate, în format electronic, la data prevãzutã în contract/convenţie, prescripţiile off-line prescrise în luna pentru care se face raportarea;
    ah) sã introducã în sistemul informatic, în situaţia în care nu a fost îndeplinitã obligaţia de la lit. ag), toate prescripţiile medicale prescrise off-line, pânã cel târziu în ultima zi a fiecãrui trimestru în care s-a fãcut prescrierea off-line, sau are obligaţia sã raporteze casei de asigurãri de sãnãtate, la data prevãzutã în contract/convenţie, în format electronic, prescripţiile off-line prescrise în trimestrul anterior. Aceastã prevedere se aplicã începând cu trimestrul III al anului 2012."

    84. În anexa nr. 29, la articolul 10 alineatul (1), partea introductivã se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 10. - (1) Nerespectarea oricãreia dintre obligaţiile contractuale de cãtre furnizorii de servicii medicale de recuperare, medicinã fizicã şi balneologie prevãzute în prezentul contract la art. 6 lit. a)-ae) atrage diminuarea valorii de contract pentru luna în care s-au înregistrat aceste situaţii, dupã cum urmeazã:"

    85. În anexa nr. 29, la articolul 10, dupã alineatul (1) se introduc trei noi alineate, alineatele (1^1)-(1^3), cu urmãtorul cuprins:
    "(1^1) În cazul în care în derularea contractului se constatã nerespectarea obligaţiei prevãzute la art. 6 lit. ag), se dã avertisment - pentru prima lunã pentru care se constatã nerespectarea obligaţiei din cadrul unui trimestru;
    (1^2) În cazul în care în derularea contractului se constatã nerespectarea obligaţiei prevãzute la art. 6 lit. ah) se reţine o sumã egalã cu contravaloarea prescripţiilor medicale electronice off-line neintroduse sau neraportate prescrise în cadrul unui trimestru.
    (1^3) Pentru punerea în aplicare a sancţiunilor prevãzute la alin. (1^1) şi (1^2), nerespectarea obligaţiilor de la art. 6 lit. ag) şi ah) se constatã de casele de asigurãri de sãnãtate prin compararea lunarã/trimestrialã a raportãrii prescripţiilor medicale de cãtre farmacii cu raportãrile medicilor prescriptori, luând în considerare şi perioada de valabilitate a prescripţiilor medicale."

    86. În anexa nr. 29, la articolul 10, alineatele (2) şi (3) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "(2) Reţinerea sumelor prevãzute la alin. (1) şi (1^2) se face din prima platã ce urmeazã a fi efectuatã, pentru furnizorii care sunt în relaţie contractualã cu casele de asigurãri de sãnãtate. În situaţia în care suma prevãzutã la alin. (1^2) depãşeşte prima platã, reţinerea sumei se realizeazã prin platã directã sau executare silitã, în condiţiile legii.
    (3) Recuperarea sumei conform alin. (1) şi (1^2) se face prin platã directã sau executare silitã, pentru furnizorii care nu mai sunt în relaţie contractualã cu casa de asigurãri de sãnãtate."

    87. În anexa nr. 30, la articolul 1, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 1. - (1) Medicamentele cu şi fãrã contribuţie personalã se acordã în tratamentul ambulatoriu pe bazã de prescripţie medicalã eliberatã de medicii care sunt în relaţii contractuale cu casele de asigurãri de sãnãtate.
    Dacã, din motive justificate, nu poate fi utilizatã prescrierea electronicã on-line şi off-line, se utilizeazã, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2012, prescripţia medicalã off-line, care este document cu regim special şi se întocmeşte în 3 exemplare, dintre care douã exemplare (originalul şi o copie) se depun de asigurat la farmacie şi al treilea exemplar rãmâne în carnet la medicul care a eliberat prescripţia. Toate datele vor fi înscrise lizibil, fãrã modificãri, ştersãturi sau adãugãri. În cazul în care o modificare este absolut necesarã, aceastã menţiune va fi semnatã şi parafatã de cãtre persoana care a completat iniţial datele, pe toate formularele.
    În sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate, prescrierea preparatelor stupefiante şi psihotrope se realizeazã conform reglementãrilor Legii nr. 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, iar formularul de prescripţie medicalã cu regim special este considerat prescripţie medicalã off-line.
    Dupã data de 31 decembrie 2012 se utilizeazã numai prescripţia electronicã on-line şi, în cazuri justificate, prescripţia electronicã off-line. Prescripţia medicalã cu regim special utilizatã pentru preparatele stupefiante şi psihotrope îşi pãstreazã regimul de prescripţie medicalã off-line şi dupã data de 31 decembrie 2012."

    88. În anexa nr. 30, la articolul 1, dupã alineatul (1) se introduc patru noi alineate, alineatele (1^1)-(1^4), cu urmãtorul cuprins:
    "(1^1) Prescripţia medicalã electronicã on-line şi off-line este un formular utilizat în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate pentru prescrierea medicamentelor cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu.
    Prescripţia medicalã electronicã on-line şi off-line are douã componente: componenta care se completeazã de cãtre medicul prescriptor şi o componentã care se completeazã de farmacist, denumite în continuare componentã prescriere, respectiv componentã eliberare.
    Seria şi numãrul prescripţiei medicale electronice on-line şi off-line sunt unice, sunt generate automat prin sistemul de prescriere electronicã de la nivelul caselor de asigurãri de sãnãtate şi sunt atribuite fiecãrui furnizor de servicii medicale/medic care are încheiatã convenţie pentru prescriere de medicamente.
    Casele de asigurãri de sãnãtate organizeazã evidenţa prescripţiilor medicale electronice on-line şi a celor electronice off-line, pe medic prescriptor, şi vor atribui furnizorilor de servicii medicale/medicilor care au încheiate convenţii pentru prescriere de medicamente un numãr de prescripţii medicale electronice on-line şi off-line, la solicitarea acestora.
    (1^2) În cazul prescrierii electronice on-line, în situaţia în care medicul prescriptor are semnãturã electronicã extinsã, acesta listeazã un exemplar al prescripţiei medicale (componentã prescriere) care poartã confirmarea semnãturii electronice extinsã şi îl înmâneazã asiguratului pentru depunerea la farmacie şi poate lista un alt exemplar al prescripţiei electronice (componenta prescriere) care rãmâne la medicul prescriptor pentru evidenţa proprie.
    Farmacia la care se prezintã asiguratul sau persoana care ridicã medicamentele în numele asiguratului listeazã un exemplar al prescripţiei electronice on-line (componenta eliberare) - ce conţine confirmarea semnãturii electronice a farmacistului, care se depune la casa de asigurãri de sãnãtate împreunã cu prescripţia medicalã (componenta prescriere), factura şi borderoul centralizator în vederea decontãrii. Exemplarul listat de farmacie (componenta eliberare) va fi semnat inclusiv de cãtre asigurat/persoana care ridicã medicamentele în numele acestuia. În cazul eliberãrii medicamentelor prescrise de mai mult de o farmacie, prescripţia medicalã (componenta prescriere) se depune la casa de asigurãri de sãnãtate numai de prima farmacie care a eliberat medicamente.
    (1^3) În cazul prescrierii electronice on-line, în situaţia în care medicul prescriptor nu are semnãturã electronicã extinsã, acesta listeazã obligatoriu douã exemplare pe suport hârtie (componenta prescriere), pe care le semneazã, parafeazã şi ştampileazã, din care un exemplar rãmâne la medicul prescriptor pentru evidenţa proprie şi un exemplar îl înmâneazã asiguratului pentru a se depune de cãtre acesta la farmacie. Farmacia listeazã pe suport hârtie prescripţia medicalã electronicã (componenta eliberare), cu confirmarea semnãturii electronice a farmacistului, care se semneazã şide asigurat sau de persoana care ridicã medicamentele, pe care împreunã cu prescripţia medicalã (componenta prescriere) o ataşeazã la factura şi borderoul centralizator care se depun la casa de asigurãri de sãnãtate în vederea decontãrii. Farmacia îşi poate pãstra pentru evidenţa proprie o copie dupã prescripţia medicalã electronicã (componenta prescriere).

    (1^4) În cazul prescrierii electronice off-line, medicul prescriptor listeazã obligatoriu pe suport hârtie 3 exemplare ale prescripţiei electronice (componenta prescriere), pe care le semneazã, parafeazã şi ştampileazã, din care un exemplar îl pãstreazã pentru evidenţa proprie şi douã exemplare le înmâneazã asiguratului pentru a le depune la farmacie. Farmacia listeazã pe suport hârtie componenta eliberare cu confirmarea semnãturii electronice a farmacistului, care se semneazã şi de asigurat sau de persoana care ridicã medicamentele, pe care farmacia o ataşeazã, alãturi de un exemplar al prescripţiei depuse de asigurat, la factura şi borderoul centralizator care se înainteazã casei de asigurãri de sãnãtate în vederea decontãrii."

    89. În anexa nr. 30, articolul 4 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 4. - (1) Prescripţia medicalã se completeazã în mod obligatoriu cu toate informaţiile solicitate în formularul de prescripţie medicalã cu regim special, precum şi în formularul de prescripţie medicalã electronicã, aprobate prin ordin al ministrului sãnãtãţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate.
    (2) Medicamentele cuprinse în prescripţiile medicale care nu conţin toate datele obligatorii a fi completate de medic, prevãzute în formularul de prescripţie medicalã cu regim special, respectiv în formularul de prescripţie medicalã electronicã, nu se elibereazã de cãtre farmacii şi nu se deconteazã de casele de asigurãri de sãnãtate."

    90. În anexa nr. 30, la articolul 5, dupã alineatul (2) se introduce un alineat nou, alineatul (3), cu urmãtorul cuprins:
    "(3) Medicii prescriu medicamentele sub forma denumirii comune internaţionale (DCI), iar în cazuri justificate medical, prescrierea se face pe denumire comercialã, cu precizarea pe prescripţie şi a denumirii comune internaţionale corespunzãtoare. În cazul prescrierii medicamentelor pe denumire comercialã, justificarea medicalã va avea în vedere efectele secundare sau ineficacitatea altor medicamente din cadrul aceleiaşi DCI şi pentru care medicul prescriptor a întocmit fişã de farmacovigilenţã pe care a înaintat-o Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale."

    91. În anexa nr. 30, la articolul 7, alineatele (1) şi (2) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 7. - (1) Eliberarea medicamentelor se face de cãtre farmacie, indiferent de casa de asigurãri de sãnãtate la care este luat în evidenţã asiguratul, în condiţiile în care furnizorul de medicamente respectiv are contract cu aceeaşi casã de asigurãri de sãnãtate cu care se aflã în contract/convenţie medicul prescriptor.
    Primitorul semneazã de primirea medicamentelor pe prescripţia medicalã, pe care se menţioneazã numele, prenumele, adresa completã numai pentru formularul cu regim special off-line, prescrisã în 3 exemplare, seria şi numãrul actului de identitate al acestuia, codul numeric personal (CNP)/numãrul cardului european/numãrul paşaportului, data eliberãrii.
    (2) În situaţia în care primitorul renunţã la anumite DCI-uri/medicamente cuprinse în prescripţia medicalã cu regim special off-line prescrisã în 3 exemplare, acestea se anuleazã în faţa primitorului pe toate exemplarele prescripţiei medicale, prin tãiere cu o linie sau prin înscrierea menţiunii «anulat», nefiind permisã eliberarea altor medicamente din farmacie în cadrul sumei respective.
    Pentru prescripţia electronicã on-line şi off-line în care medicul prescriptor are sau nu are semnãturã electronicã extinsã, în situaţia în care primitorul renunţã la anumite DCI-uri/medicamente cuprinse în prescripţie, farmacistul va completa componenta eliberare din prescripţie numai cu medicamentele eliberate şi va lista un exemplar al acesteia pe care primitorul semneazã, cu precizarea poziţiei/poziţiilor din componenta prescriere a medicamentelor la care renunţã, şi care se depune de farmacie la casa de asigurãri de sãnãtate. În aceastã situaţie medicamentele neeliberate nu pot fi eliberate de nicio altã farmacie.
    Pentru prescripţia electronicã on-line în care medicul prescriptor are semnãturã electronicã extinsã, pentru DCI-urile/medicamentele neeliberate de farmacie şi la care asiguratul nu renunţã, şi care pot fi eliberate de alte farmacii, farmacia care a eliberat medicamente va lista un exemplar (componenta eliberare) cu DCI/medicamentele eliberate care va fi înmânat asiguratului pentru a se prezenta la altã farmacie.
    Pentru prescripţia electronicã off-line sau on-line în care medicul prescriptor nu are semnãturã electronicã, prescripţia se poate elibera numai de cãtre o singurã farmacie.
    Furnizorii de medicamente elibereazã medicamentele din sublistele A, B, C - secţiunile C1 şi C3, ale cãror preţuri pe unitatea terapeuticã sunt mai mici sau egale cu preţul de referinţã, cu excepţia cazurilor în care medicul prescrie medicamentele pe denumire comercialã. În cazul în care medicamentele eliberate au preţ pe unitatea terapeuticã mai mare decât preţul de referinţã, farmacia trebuie sã obţinã acordul informat şi în scris al asiguratului/primitorului pe versoul prescripţiei. În cazul în care medicamentele eliberate în cadrul aceluiaşi DCI au preţul de vânzare cu amãnuntul mai mare decât preţul de referinţã, farmacia trebuie sã obţinã acordul informat şi în scris al asiguratului/primitorului pe versoul prescripţiei."

    92. În anexa nr. 30, la articolul 10, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 10. - (1) Farmaciile întocmesc un borderou centralizator cu evidenţã distinctã pentru fiecare sublistã. Farmaciile întocmesc borderouri centralizatoare distincte pentru medicamentele corespunzãtoare DCI-urilor aferente grupelor de boli cronice aprobate prin comisiile de experţi ai Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, precum şi pentru medicamentele corespunzãtoare DCI-urilor din sublista B pentru pensionarii care beneficiazã de prescripţii medicale în condiţiile prevãzute la art. 102 alin. (4) din Contractul-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate pentru anii 2011-2012, aprobat prin Hotãrârea Guvernului nr. 1.389/2010, cu modificãrile ulterioare, pentru care se completeazã prescripţii distincte. Pe borderou fiecare prescripţie medicalã poartã un numãr curent care trebuie sã fie acelaşi cu numãrul de ordine pe care îl poartã prescripţia medicalã. Borderoul va conţine şi codul de parafã al medicului, codul numeric personal al asiguratului, numãrul cardului european şi ţara, pentru titularii de card european de asigurãri sociale de sãnãtate, respectiv numãrul paşaportului, ţara şi tipul de formular, pentru beneficiarii formularelor europene. În borderouri vor fi evidenţiate distinct prescripţiile întocmite de medicii de familie pe baza scrisorii medicale de la medicii de medicina muncii, precum şi prescripţiile eliberate pentru titularii de card european şi beneficiarii formularelor europene (distinct pentru fiecare tip de formular european).
    Casele de asigurãri de sãnãtate au obligaţia sã ţinã evidenţe distincte pentru sumele decontate reprezentând contravaloarea medicamentelor corespunzãtoare DCI-urilor aferente grupelor de boli cronice: a medicamentelor corespunzãtoare DCI-urilor aferente grupelor de boli cronice aprobate prin comisiile de experţi ai Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, precum şi pentru medicamentele corespunzãtoare DCI-urilor din sublista B pentru pensionarii care beneficiazã de prescripţii în condiţiile prevãzute la art. 102 alin. (4) din Contractul-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate pentru anii 2011-2012, aprobat prin Hotãrârea Guvernului nr. 1.389/2010, cu modificãrile ulterioare, pentru care se completeazã prescripţii distincte.
    Casele de asigurãri de sãnãtate au obligaţia sã ţinã evidenţe distincte pentru sumele decontate reprezentând contravaloarea medicamentelor din prescripţiile eliberate de medicii de familie pe baza scrisorii medicale de la medicii de medicina muncii, precum şi pentru sumele decontate pentru prescripţiile eliberate pentru titularii de card european şi beneficiarii formularelor europene (distinct pentru fiecare tip de formular european)."

    93. În anexa nr. 31, la articolul 7, literele n) şi y) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "n) sã anuleze, prin tãiere cu o linie sau prin înscrierea menţiunii «anulat», DCI-urile/medicamentele care nu au fost eliberate, în faţa primitorului, pe toate exemplarele prescripţiei medicale - formular cu regim special off-line completat în 3 exemplare, în condiţiile stabilite prin Ordinul ministrului sãnãtãţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate nr. 1.723/950/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare în anul 2012 a Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate pentru anii 2011-2012, aprobat prin Hotãrârea Guvernului nr. 1.389/2010, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, nefiind permisã eliberarea altor medicamente din farmacie în cadrul sumei respective;
    .......................................................................
    y) sã întocmeascã evidenţe distincte, conform prevederilor legale în vigoare, pentru medicamentele acordate şi decontate din bugetul Fondului pentru pacienţii din statele membre ale Uniunii Europene/Spaţiului Economic European, titulari ai cardului european de asigurãri sociale de sãnãtate, respectiv beneficiari ai formularelor europene emise în baza Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socialã, respectiv în baza Regulamentului (CEE) nr. 1.408/71 al Consiliului din 14 iunie 1971 privind aplicarea regimurilor de securitate socialã în raport cu lucrãtorii salariaţi şi cu familiile acestora care se deplaseazã în cadrul Comunitãţii, dupã caz, precum şi din alte state cu care România a încheiat acorduri, înţelegeri, convenţii sau protocoale internaţionale cu prevederi în domeniul sãnãtãţii, care beneficiazã de servicii medicale acordate pe teritoriul României, şi au obligaţia sã raporteze lunar caselor de asigurãri de sãnãtate cu care se aflã în relaţii contractuale documentele justificative care atestã serviciile acordate pentru aceastã categorie de persoane;"

    94. În anexa nr. 31, la articolul 8, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 8. - (1) Decontarea medicamentelor cu şi fãrã contribuţie personalã eliberate se face pe baza urmãtoarelor acte în original: facturã, borderouri centralizatoare, prescripţii medicale, cu înscrierea numãrului de ordine al bonului fiscal şi a datei de emitere a acestora. În situaţia în care în acelaşi formular de prescripţie se înscriu medicamente din mai multe subliste, farmaciile întocmesc borderou centralizator cu evidenţã distinctã pentru fiecare sublistã. În borderouri vor fi evidenţiate distinct prescripţiile întocmite de medicii de familie pe baza scrisorii medicale de la medicii de medicina muncii. Farmaciile întocmesc borderouri centralizatoare distincte pentru medicamentele corespunzãtoare DCI-urilor aferente grupelor de boli cronice aprobate prin comisiile de experţi ai Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, precum şi pentru medicamentele corespunzãtoare DCI-urilor din sublista B pentru pensionarii care beneficiazã de prescripţii în condiţiile prevãzute la art. 102 alin. (4) din Contractul-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate pentru anii 2011-2012, aprobat prin Hotãrârea Guvernului nr. 1.389/2010, cu modificãrile ulterioare, pentru care se completeazã prescripţii distincte.
    Pe borderou fiecare prescripţie medicalã poartã un numãr curent care trebuie sã fie acelaşi cu numãrul de ordine pe care îl poartã prescripţia medicalã. Borderoul va conţine şi codul de parafã al medicului, codul numeric personal al asiguratului, numãrul cardului european, pentru titularii de card european de asigurãri sociale de sãnãtate, respectiv ţara, numãrul paşaportului şi tipul de formular, pentru beneficiarii formularelor europene. În borderouri vor fi evidenţiate distinct prescripţiile întocmite de medicii de familie pe baza scrisorii medicale de la medicii de medicina muncii, precum şi prescripţiile eliberate pentru titularii de card european şi beneficiarii formularelor europene.
    Pentru furnizorii de medicamente care au în structurã mai multe farmacii/oficine locale de distribuţie, documentele mai sus menţionate se întocmesc distinct pentru fiecare dintre acestea."

    95. În anexa nr. 36, la articolul 4, litera f) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "f) sã asigure utilizarea formularului de prescripţie medicalã pentru medicamente cu şi fãrã contribuţie personalã din sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate, care este formular cu regim special, unic pe ţarã, dacã, din motive justificate, nu poate fi utilizatã prescrierea electronicã; sã asigure numai utilizarea formularului de prescripţie medicalã electronicã pentru medicamente cu şi fãrã contribuţie personalã din sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate de la data la care prescrierea se face numai electronic; sã furnizeze tratamentul adecvat şi sã prescrie medicamentele cu şi fãrã contribuţie personalã de care beneficiazã asiguraţii, corespunzãtoare denumirilor comune internaţionale aprobate prin hotãrâre a Guvernului, conform specializãrii, în concordanţã cu diagnosticul, informând în prealabil asiguratul despre tipurile şi efectele terapeutice ale medicamentelor pe care urmeazã sã i le prescrie;"

    96. În anexa nr. 36, la articolul 4, dupã litera g) se introduc patru noi litere, literele h)-k), cu urmãtorul cuprins:
    "h) sã completeze formularele cu regim special utilizate în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate: bilet de trimitere pentru servicii medicale clinice şi paraclinice, prescripţia medicalã, precum şi prescripţia medicalã electronicã pentru medicamente cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu, cu toate datele pe care acestea trebuie sã le cuprindã conform prevederilor legale în vigoare. În cazul nerespectãrii acestei obligaţii, casele de asigurãri de sãnãtate recupereazã de la aceştia contravaloarea serviciilor medicale recomandate/medicamentelor cu şi fãrã contribuţie personalã prescrise, ce au fost efectuate/eliberate de alţi furnizori în baza acestor formulare şi decontate de casele de asigurãri de sãnãtate din fond;
    i) sã utilizeze începând cu data de 1 iulie 2012 prescripţia medicalã electronicã on-line şi, în situaţii justificate, prescripţia medicalã electronicã off-line pentru medicamente cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu, cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare. Prin excepţie, pânã la data de 31 decembrie 2012 inclusiv, în situaţii justificate, prescrierea medicamentelor se poate face utilizând formularul de prescripţie medicalã cu regim special off-line, iar dupã aceastã datã se utilizeazã numai prescripţia medicalã electronicã on-line şi off-line;
    j) sã introducã în sistemul informatic toate prescripţiile medicale prescrise off-line, pânã cel târziu în ultima zi a lunii în care s-a fãcut prescrierea off-line; în situaţia în care nu a putut fi pusã în aplicare obligaţia prevãzutã anterior, aceştia au obligaţia sã raporteze la casa de asigurãri de sãnãtate în format electronic, la data prevãzutã în contract/convenţie, prescripţiile off-line prescrise în luna pentru care se face raportarea;
    k) sã introducã în sistemul informatic, în situaţia în care nu a fost îndeplinitã obligaţia prevãzutã la lit. j), toate prescripţiile medicale prescrise off-line, pânã cel târziu în ultima zi a fiecãrui trimestru în care s-a fãcut prescrierea off-line, sau au obligaţia sã raporteze la casa de asigurãri de sãnãtate la data prevãzutã în contract/convenţie, în format electronic, prescripţiile off-line prescrise în trimestrul anterior. Aceastã prevedere se aplicã începând cu trimestrul III al anului 2012."

    97. În anexa nr. 36, dupã articolul 4 se introduce un nou articol, articolul 4^1, cu urmãtorul cuprins:
    "Art. 4^1. - (1) În cazul în care în derularea contractului se constatã nerespectarea obligaţiei prevãzute la art. 4 lit. j), se dã avertisment - pentru prima lunã pentru care se constatã nerespectarea obligaţiei din cadrul unui trimestru.
    (2) În cazul în care în derularea contractului se constatã nerespectarea obligaţiei prevãzute la art. 4 lit. k), se reţine o sumã egalã cu contravaloarea prescripţiilor medicale electronice off-line neintroduse sau neraportate prescrise în cadrul unui trimestru.
    (3) Reţinerea sumelor prevãzute la alin. (2) şi la art. 4 lit. h) se face prin platã directã sau prin executare silitã atât pentru furnizorii care sunt în relaţie contractualã cu casele de asigurãri de sãnãtate, cât şi pentru furnizorii care nu mai sunt în relaţie contractualã cu casa de asigurãri de sãnãtate.
    (4) Sumele încasate la nivelul caselor de asigurãri de sãnãtate în condiţiile alin. (2) şi (3) se utilizeazã conform prevederilor legale în vigoare.
    (5) Pentru cazurile prevãzute la alin. (1), (2) şi (3) casele de asigurãri de sãnãtate ţin evidenţa distinct pe fiecare medic.
    (6) Pentru punerea în aplicare a sancţiunilor prevãzute la alin. (1) şi (2), nerespectarea obligaţiilor de la art. 4 lit. j) şi k) se constatã de casele de asigurãri de sãnãtate prin compararea lunarã/trimestrialã a raportãrii prescripţiilor medicale de cãtre farmacii cu raportãrile medicilor prescriptori, luând în considerare şi perioada de valabilitate a prescripţiilor medicale."

    98. În anexa nr. 36, la articolul 5, litera b) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "b) nerespectarea obligaţiilor prevãzute la art. 4 lit. a)-h) asumate prin prezenta convenţie, constatatã cu ocazia controlului efectuat de casa de asigurãri de sãnãtate;"

    99. În tot cuprinsul normelor metodologice, sintagma "cod numeric personal (CNP)" se înlocuieşte cu sintagma "cod numeric personal/cod unic de asigurare, dupã caz".

                              Ministrul sãnãtãţii,
                                  Vasile Cepoi

                          Preşedintele Casei Naţionale
                           de Asigurãri de Sãnãtate,
                                  Doru Bãdescu

                                     -------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016