Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 213 din 7 iulie 1997  privind aprobarea Regulamentului personalului de operare a staţiilor de radiocomunicaţii din România    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 213 din 7 iulie 1997 privind aprobarea Regulamentului personalului de operare a staţiilor de radiocomunicaţii din România

EMITENT: Ministerul Comunicatiilor
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 180 bis din 1 august 1997
    Având în vedere prevederile Legii telecomunicatiilor nr. 74/1996, ale Hotărârii Guvernului nr. 153/1997 privind înfiinţarea Regiei Autonome "Inspectoratul General al Comunicaţiilor" prin reorganizarea Regiei Autonome "Inspectoratul General al Radiocomunicatiilor" şi ale Hotărârii Guvernului nr. 890/1994 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor în domeniul radiocomunicatiilor şi al protecţiei radioelectrice,
    în baza Hotărârii Guvernului nr. 129/1997 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Comunicaţiilor,
    ministrul comunicaţiilor emite prezentul ordin.
    ART. 1
    Se aprobă Regulamentul personalului de operare a statiilor de radiocomunicatii din România şi anexele la acesta, care fac parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. 2
    Prezentul ordin intră în vigoare la data publicării lui în Monitorul Oficial al României, data de la care se abroga Ordinul ministrului transporturilor şi telecomunicatiilor nr. 244/1972 .

    ART. 3
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României prin grija Direcţiei generale reglementări din Ministerul Comunicaţiilor şi se aduce la îndeplinire de către Regia Autonomă "Inspectoratul General al Comunicaţiilor".



                    Ministrul comunicaţiilor,
                    Sorin Pantis

    Bucureşti, 7 iulie 1997.
    Nr. 213.
    ANEXA 1

    REGULAMENTUL
     personalului de operare a statiilor de radiocomunicatii din România
    CAP. 1
    Dispoziţii generale
    ART. 1
    Prezentul regulament stabileşte obligaţiile personalului de operare a statiilor de radiocomunicatii de sub jurisdicţia României, precum şi condiţiile privind autorizarea acestuia. În accepţiunea prezentului regulament, prin personal de operare a statiilor de radiocomunicatii se înţelege personalul operator propriu-zis al statiilor de radiocomunicatii, precum şi personalul care coordonează operarea statiilor de radiocomunicatii.
    Totodată, prezentul regulament stabileşte şi atribuţiile responsabilului cu radiocomunicatiile.

    ART. 2
    Prin statie de radiocomunicatii se înţelege unul sau mai multe emitatoare sau receptoare sau un ansamblu de emitatoare şi receptoare, inclusiv echipamentele accesorii acestora, necesare într-un amplasament pentru asigurarea unui serviciu de radiocomunicatii.
    Staţiile radiotelegrafice şi radiotelefonice sunt staţii de radiocomunicatii destinate asigurării unui serviciu radiotelegrafic, respectiv radiotelefonic. Aceste staţii se clasifica în patru clase, în funcţie de tipul traficului şi de serviciul de radiocomunicatii în care acestea lucrează. Clasificarea este prezentată în anexa nr. 1.

    ART. 3
    Titularul autorizaţiei de funcţionare a unei staţii, respectiv reţele de radiocomunicatii, este răspunzător în faţa organismului care a emis autorizaţia pentru operarea statiei, respectiv a statiilor din reţea, în conformitate cu prevederile prezentului regulament. Fac excepţie staţiile navelor şi aeronavelor aflate în voiaj, pentru operarea cărora este răspunzător, pe durata voiajului, comandantul navei.
    În conformitate cu Regulamentul statiilor de radiocomunicatii din România, titularul autorizaţiei de funcţionare trebuie să desemneze prin decizia sa o persoană, numita responsabil cu radiocomunicatiile, care îndrumă, coordonează şi controlează în mod practic şi operativ activitatea statiilor de radiocomunicatii, şi sa o notifice la Regia Autonomă "Inspectoratul General al Comunicaţiilor".
    Titularul autorizaţiei de funcţionare poate imputernici, prin decizie, mai multe persoane pentru coordonarea operarii statiilor de radiocomunicatii, dar numai una dintre acestea este responsabil cu radiocomunicatiile, în conformitate cu Regulamentul statiilor de radiocomunicatii din România.

    ART. 4
    Responsabilul cu radiocomunicatiile are următoarele atribuţii, în plus faţă de obligaţiile prevăzute la cap. IV al prezentului regulament:
    a) coordonează, îndrumă şi răspunde pentru activitatea de radiocomunicatii din staţiile sau reţelele al căror responsabil este, luând operativ măsuri pentru asigurarea respectării prevederilor actelor normative interne şi internaţionale, referitoare la radiocomunicatii;
    b) sesizează pe titularul de autorizaţie despre deficientele şi abaterile constatate în activitatea de radiocomunicatii al căror responsabil este şi propune măsuri pentru remedierea lor;
    c) întocmeşte în termenele legale şi contrasemnează documentele necesare pentru obţinerea, din partea Ministerului Comunicaţiilor sau a Regiei Autonome "Inspectoratul General al Comunicaţiilor", a acordurilor, aprobărilor şi autorizaţiilor privind staţiile sau reţelele al căror responsabil este;
    d) răspunde în termen la solicitarile Ministerului Comunicaţiilor sau ale Regiei Autonome "Inspectoratul General al Comunicaţiilor", referitoare la activitatea statiilor sau a reţelelor pe care le coordonează;
    e) studiază temeinic actele normative interne şi internaţionale privind radiocomunicatiile, cu toate modificările şi completările ulterioare, şi ia măsuri pentru aplicarea lor.


    ART. 5
    Condiţiile pentru ca o persoană să poată fi imputernicita sa îndeplinească sarcina de responsabil cu radiocomunicatiile sau sa coordoneze operarea statiilor de radiocomunicatii sunt următoarele:
    a) să aibă o funcţie sau împuternicirea să fie corespunzătoare, astfel încât să-i asigure autoritatea necesară asupra operatorilor statiilor ce intra sub coordonarea sa;
    b) să aibă o astfel de calificare care să-i permită operarea oricăreia dintre staţiile coordonate;
    c) să fie titular al unui certificat de operator, emis de Ministerul Comunicaţiilor prin Regia Autonomă "Inspectoratul General al Comunicaţiilor", corespunzător clasei statiei şi tipului serviciului de radiocomunicatii în care aceasta lucrează. Aceasta condiţie este obligatorie numai în cazul statiilor sau reţelelor de staţii radiotelegrafice sau radiotelefonice.


    ART. 6
    Operarea echipamentelor de radiocomunicatii ale statiilor sau reţelelor de staţii radiotelefonice sau radiotelegrafice de către alte persoane în afară celor titulare ale certificatului de operator este permisă numai cu condiţia ca operarea acestora să se facă sub coordonarea unei persoane care este titulara a certificatului de operator prevăzut la art. 5 lit. c).
    Fac excepţie de la prevederile alineatului precedent următoarele staţii:
    1. staţiile pentru utilizarea cărora nu este impusa prin reglementările în vigoare obţinerea unei autorizaţii de funcţionare;
    2. staţiile de nava sau aeronava aflate în afară graniţelor tarii, al căror operator titular este în imposibilitate absolută de a asigura serviciul. În acest caz, statia poate fi coordonata până la prima sosire într-un port sau aeroport românesc de către un operator titular al unui certificat corespunzător clasei şi categoriei statiei, eliberat de un organism competent al unui stat membru al Uniunii Internaţionale de Telecomunicaţii (U.I.T), în conformitate cu prevederile Regulamentului de radiocomunicatii al U.I.T.;
    3. staţiile de nava sau aeronava al căror operator autorizat este în imposibilitate absolută de a asigura serviciul pot fi coordonate în cazuri de absolută urgenta survenite în timpul unei traversari, al unui zbor sau al unui voiaj, în mod provizoriu până la încetarea stării de urgenta sau până la ajungerea într-un port sau aeroport, de către o altă persoană din echipaj care nu este titulara a certificatului de operator. Activitatea acestuia se va limita la semnalele şi mesajele de primejdie, urgenta şi securitate, mesajele care privesc în mod direct securitatea vieţii, precum şi mesajele urgente referitoare la miscarea navelor sau a aeronavelor. Persoanele respective sunt obligate sa păstreze secretul radiocomunicatiilor prevăzut de Regulamentul radiocomunicatiilor al U.I.T. Imediat după sosirea într-un port sau aeroport, operatorul neautorizat va fi înlocuit de către un operator autorizat.


    ART. 7
    Personalul de operare a statiilor de radiocomunicatii este răspunzător în faţa Ministerului Comunicaţiilor şi a Regiei Autonome "Inspectoratul General al Comunicaţiilor" pentru asigurarea securităţii şi funcţionarii statiilor, în conformitate cu prevederile Regulamentului statiilor de radiocomunicatii din România, precum şi ale actelor normative interne şi internaţionale din domeniul radiocomunicatiilor.

    CAP. 2
    Dispoziţii privind obţinerea certificatului de operator
    ART. 8
    Certificatul de operator este emis de Ministerul Comunicaţiilor prin Regia Autonomă "Inspectoratul General al Comunicaţiilor" şi este corespunzător serviciului de radiocomunicatii efectuat prin statia respectiva, serviciu menţionat în certificat. Se emit astfel următoarele tipuri şi categorii de certificate:
    I. Certificat de operator pentru serviciul fix şi mobil aeronautic şi fix şi mobil aeronautic prin satelit
    Acest tip de certificat este de următoarele categorii:
    a) certificat de operator radiotelegrafist clasa I;
    b) certificat de operator radiotelegrafist clasa a II-a;
    c) certificat special de operator radiotelegrafist;
    d) certificat general de operator radiotelefonist;
    e) certificat restrâns de operator radiotelefonist.


    II. Certificat de operator pentru serviciul mobil maritim şi mobil maritim prin satelit
    Acest tip de certificat este de următoarele categorii:
    a) certificat general de operator pentru staţii dotate şi cu tehnicile de lucru în sistemul mondial pentru caz de sinistru şi siguranţa navigaţiei pe mare (sistem notat în continuare prin GMDSS);
    b) certificat restrâns de operator pentru staţii dotate şi cu tehnicile de lucru în sistemul GMDSS;
    c) certificat general de operator de radiocomunicatii;
    d) certificat de operator radiotelegrafist clasa I;
    e) certificat de operator radiotelegrafist clasa a II-a;
    f) certificat special de operator radiotelegrafist;
    g) certificat general de operator radiotelefonist;
    h) certificat restrâns de operator radiotelefonist.


    III. Certificat de operator pentru serviciul fix şi mobil fluvial
    Acest tip de certificat este de următoarele categorii:
    a) certificat de operator radiotelegrafist clasa I;
    b) certificat de operator radiotelegrafist clasa a II-a;
    c) certificat de operator radiotelefonist clasa I;
    b) certificat de operator radiotelefonist clasa a II-a.


    IV. Certificat de operator pentru serviciul fix şi mobil terestru
    Acest tip de certificat este de următoarele categorii:
    a) certificat de operator radiotelegrafist clasa I;
    b) certificat de operator radiotelegrafist clasa a II-a;
    c) certificat de operator radiotelefonist.




    ART. 9
    Certificatele menţionate la art. 8 se eliberează de către Regia Autonomă "Inspectoratul General al Comunicaţiilor" persoanelor care au reuşit la examenele prevăzute la art. 10.

    ART. 10
    Examenele pentru obţinerea certificatului de operator se organizează de către Regia Autonomă "Inspectoratul General al Comunicaţiilor" de doua ori pe an, în lunile mai şi septembrie. Data exactă şi locul ţinerii examenului se publică cu cel puţin două luni înainte.
    La cererea organizaţiilor interesate, Regia Autonomă "Inspectoratul General al Comunicaţiilor" poate organiza sesiuni suplimentare de examene. Data exactă şi locul ţinerii sesiunilor suplimentare se stabilesc de către Regia Autonomă "Inspectoratul General al Comunicaţiilor", având în vedere şi propunerile organizaţiilor solicitante. Cheltuielile de deplasare ale comisiei, pentru aceste sesiuni, vor fi suportate de către organizaţia solicitanta.

    ART. 11
    Pentru a fi înscris la examen, solicitantul trebuie să îndeplinească următoarele condiţii generale:
    a) să fie cetăţean român;
    b) să aibă vârsta de cel puţin 18 ani;
    c) să fie absolvent al liceului sau al unei şcoli echivalente;
    d) să fie apt din punct de vedere medical pentru exercitarea funcţiei de operator radiotelegrafist sau radiotelefonist;
    e) sa îndeplinească condiţiile specifice prevăzute în anexa nr. 3 pentru tipul şi categoria de certificat pe care doreşte sa-l obţină.


    ART. 12
    Cererile de înscriere la examen vor cuprinde datele prevăzute în anexa nr. 4 şi vor fi însoţite de următoarele acte:
    a) copie simpla de pe buletinul de identitate;
    b) copie legalizată de pe actul de studii;
    c) certificatul medical din care să rezulte ca este apt pentru exercitarea funcţiei de operator radiotelegrafist sau radiotelefonist;
    d) dovada sau dovezile emise după modelul din anexa nr. 5, privind îndeplinirea condiţiilor specifice prevăzute în anexa nr. 3;
    e) chitanţa de plată a tarifului de examinare, conform tarifelor în vigoare.

    Cererile şi actele insotitoare trebuie depuse la unitatea Regiei Autonome "Inspectoratul General al Comunicaţiilor" care organizează examenul, cel mai târziu cu o luna înaintea datei de începere a sesiunilor ordinare. În cazul sesiunilor suplimentare, cererile şi actele pot fi depuse până în prima zi a examenului.
    Cererile sosite după datele prevăzute mai sus, cele neinsotite de toate actele menţionate, precum şi cele însoţite de acte incomplete sau necorespunzătoare nu se iau în considerare. Cei în cauza vor fi informati, în scris, despre aceasta imediat după analizarea cererii de înscriere de către unitatea Regiei Autonome "Inspectoratul General al Comunicaţiilor" care organizează examenul.
    Candidaţii care au depus documente complete şi corespunzătoare sunt înscrişi la examen fără a li se mai confirma acest lucru.

    ART. 13
    Comisia de examinare este numita prin decizia directorului general al Regiei Autonome "Inspectoratul General al Comunicaţiilor".
    Preşedintele comisiei face parte din Regia Autonomă "Inspectoratul General al Comunicaţiilor".
    Membrii comisiei sunt specialişti cu o specializare corespunzătoare probei pentru care vor fi examinatori. Aceşti specialişti pot fi atât din cadrul Regiei Autonome "Inspectoratul General al Comunicaţiilor", cat şi cooptati din afară acesteia.
    Lucrările de secretariat se asigura de către Regia Autonomă "Inspectoratul General al Comunicaţiilor".

    ART. 14
    Probele de examen sunt prevăzute în anexa nr. 6.
    Programa analitica a probelor şi a materiilor la care se face examinarea este elaborata, ţinuta la zi din punct de vedere al reglementărilor interne şi internaţionale şi difuzată prin grija Regiei Autonome "Inspectoratul General al Comunicaţiilor".
    Organizaţiile interesate pot stabili condiţii suplimentare (studii, stagiu, cunoştinţe de specialitate, ore de zbor etc.) pentru personalul de operare a statiilor radiotelegrafice şi radiotelefonice din reţelele proprii.

    ART. 15
    Examenele prevăzute în prezentul regulament pentru prelungirea valabilităţii certificatelor de operator se susţin numai la probele practice şi probele scrise prevăzute pentru regulamentele corespunzătoare tipului şi categoriei certificatului.

    ART. 16
    Pentru a fi declarat reuşit, candidatul trebuie să obţină calificativul satisfăcător la fiecare dintre probele practice şi probele scrise prevăzute pentru tipul şi categoria respectiva de certificat de operator.

    ART. 17
    Candidaţii care au primit calificativul "nesatisfăcător" la una sau mai multe probe pot repeta examenul la aceste probe în timp de cel mult un an de la sesiunea respectiva, fără a mai susţine probele la care au obţinut calificativul "satisfăcător".
    Cei care în această perioadă nu se prezintă la examen sau nu reuşesc să obţină calificativul "satisfăcător" la probele respective pot repeta ulterior examenul integral.

    ART. 18
    Cetăţenii străini pot fi autorizaţi de către Regia Autonomă "Inspectoratul General al Comunicaţiilor" sa opereze staţii radiotelefonice şi radiotelegrafice proprii sau aparţinând unor organizaţii româneşti, în condiţiile stabilite prin instrucţiuni speciale elaborate de Ministerul Comunicaţiilor.

    ART. 19
    Unităţile Regiei Autonome "Inspectoratul General al Comunicaţiilor" care au organizat examenele emit certificatele de operator în termen de 15 zile de la depunerea, de către candidaţii declaraţi reusiti, a solicitărilor în acest sens. Fiecare solicitare trebuie să fie însoţită de o fotografie tip pasaport a titularului de certificat şi de chitanţa de plată a tarifului pentru eliberarea certificatului.
    Certificatul de operator devine valabil numai după ce titularul acestuia semnează angajamentul, conţinut în certificat, referitor la păstrarea secretului radiocomunicatiilor.

    CAP. 3
    Dispoziţii administrative privind certificatul de operator
    ART. 20
    Titularul unui certificat de operator poate opera numai anumite clase de staţii, corespunzător tipului şi categoriei certificatului, asa cum este specificat în anexa nr. 2.
    Fac excepţie de la prevederile alineatului precedent titularii certificatelor de operator radiotelegrafist, menţionaţi la art. 8 pct. I lit. a) şi b), pct. II lit. d), e) şi f) şi pct. III lit. a), care pot opera, conform clasei statiilor prevăzute în anexa nr. 2, şi staţiile radiotelefonice din serviciile respective.

    ART. 21
    Certificatul de operator este valabil timp de 5 ani de la data examenului la care candidatul a fost declarat reuşit.
    Valabilitatea certificatului de operator se poate prelungi pentru o noua perioada de 5 ani, numai dacă titularul certificatului de operator prezintă, la unitatea care a emis certificatul, dovada, întocmită după modelul din anexa nr. 5, ca el a lucrat efectiv ca operator radiotelegrafist, respectiv radiotelefonist, cel puţin 2 ani în perioada de valabilitate a certificatului sau, în cazul în care nu se prezintă dovada menţionată, valabilitatea certificatului se prelungeşte numai dacă titularul reuşeşte la probele prevăzute la art. 15.
    Prelungirea valabilităţii certificatului de operator o poate face numai unitatea Regiei Autonome "Inspectoratul General al Comunicaţiilor" care a emis certificatul.
    Munca efectivă de operator radiotelegrafist sau radiotelefonist se considera atât aceea de radiotelegrafist propriu-zis, respectiv radiotelefonist propriu-zis, cat şi cea de şef de statie, instructor radiotelegrafist, coordonator al operarii statiilor sau responsabil cu radiocomunicatiile.

    ART. 22
    Certificatele de operator neprezentate pentru prelungirea valabilităţii în termen de un an de la expirarea acesteia, precum şi certificatele neridicate de către titulari în termen de un an de la data examenului, se anulează. Persoanele în cauza pot obţine noi certificate în cazul în care reuşesc la examenul prevăzut la art. 15.

    ART. 23
    Solicitarea pentru prelungirea valabilităţii certificatului de operator se înaintează în ultimul an al perioadei de valabilitate. În cazul în care solicitarea este facuta după data la care expira valabilitatea certificatului (dar nu mai mult de un an), acesta va putea fi prelungit începând cu data prezentării cererii.
    În perioada dintre data expirării valabilităţii şi data prelungirii acestuia, certificatul de operator nu este valabil, iar titularul nu are dreptul de a exercita funcţia de operator radiotelegrafist sau radiotelefonist.

    ART. 24
    Titularul unui certificat de operator care a fost pierdut, deteriorat sau distrus trebuie să comunice acest lucru, în scris, la unitatea care a emis certificatul, în termen de 15 zile de la pierdere, distrugere sau deteriorare. În conformitate cu prevederile legale, pierderea certificatului de operator se face publică de către titularul acestuia.
    Pe baza celor de mai sus, unitatea care a emis certificatul de operator original poate emite un duplicat, cu plata tarifului în vigoare.

    ART. 25
    În cazul în care numele titularului unui certificat de operator a fost schimbat în mod legal, acesta trebuie să anunţe în scris, în termen de 15 zile de la schimbare, unitatea care a emis certificatul.
    Cererea pentru schimbarea numelui titularului certificatului de operator trebuie să fie însoţită de copia legalizată de pe actul de schimbare a numelui, de certificatul respectiv pentru efectuarea modificărilor corespunzătoare şi de chitanţa de plată a tarifelor în vigoare.

    ART. 26
    Modificarea, falsificarea sau obţinerea în mod fraudulos a certificatelor de operator, precum şi ajutorul dat altor persoane pentru a săvârşi aceste fapte se sancţionează conform legilor penale.
    Aceleaşi prevederi se aplică şi persoanelor care folosesc certificate de operator pe numele altor persoane.

    ART. 27
    Se defineste ca ofiţer radio, conform Regulamentului radiocomunicatiilor al U.I.T., persoana care poseda un certificat de operator radiotelegrafist clasa I sau clasa a II-a sau un certificat general de operator de radiocomunicatii în serviciul mobil maritim şi mobil maritim prin satelit, care lucrează la bordul unei nave echipate cu instalaţiile radiotelegrafice impuse prin Convenţia internationala pentru ocrotirea vieţii omeneşti pe mare.

    ART. 28
    Staţiile radiotelegrafice de nava, dotate şi cu tehnicile de lucru în sistemul GMDSS, pot fi operate numai de către ofiţeri radio care poseda, în plus, şi certificatul general de operator sau, în cazul statiilor de la bordul navelor care navighează în limita zonei de acoperire a statiilor radiotelefonice de coasta în unde metrice, certificatul restrâns de operator.

    ART. 29
    Staţiile radiotelefonice de la bordul navelor, dotate numai cu tehnicile de lucru în sistemul GMDSS, pot fi operate numai de către titularii certificatului general de operator sau, în cazul statiilor de la bordul navelor care navighează în limita zonei de acoperire a statiilor radiotelefonice de coasta în unde metrice, numai de către titularii certificatului restrâns de operator.

    ART. 30
    Titularul unui certificat general de operator de radiocomunicatii sau al unui certificat de operator radiotelegrafist clasa I sau a II-a în serviciul mobil maritim şi mobil maritim prin satelit poate îndeplini funcţia de operator şef de statie la o statie de nava de clasa a 4-a, după efectuarea unui stagiu de minimum 3 luni de îmbarcare la bordul unei nave.
    Pentru funcţia de operator şef de statie la o statie de nava de clasa a 2-a sau a 3-a, titularii certificatelor de operator prevăzute mai sus trebuie să aibă un stagiu de minimum 6 luni ca operator la bordul unei nave sau staţii de coasta, dintre care cel puţin 3 luni la bordul unei nave.
    Titularul unui certificat general de operator de radiocomunicatii sau de certificat de operator radiotelegrafist clasa I în serviciul mobil maritim şi mobil maritim prin satelit poate îndeplini funcţia de operator şef de statie la o statie de nava de clasa I, numai dacă are un stagiu ca operator al unei staţii de nava sau staţii de coasta de cel puţin un an, dintre care cel puţin 6 luni la bordul unei nave.

    CAP. 4
    Obligaţiile personalului de operare a statiilor de radiocomunicatii
    ART. 31
    Operatorii propriu-zisi şi persoanele care coordonează operarea statiilor de radiocomunicatii au următoarele obligaţii:
    a) sa coordoneze şi/sau sa opereze numai staţii autorizate în conformitate cu prevederile reglementărilor în vigoare privind radiocomunicatiile;
    b) sa coordoneze şi/sau sa opereze numai staţii corespunzătoare tipului şi categoriei certificatului de operator al cărui titular este;
    c) sa utilizeze statia numai în limita datelor înscrise în autorizaţia de funcţionare, cu respectarea reglementărilor şi normelor în vigoare privind caracteristicile tehnice ale emisiilor, procedurilor de trafic, formei şi conţinutului mesajelor, evidentei activităţii statiilor, precum şi cu celelalte prevederi ale actelor normative în vigoare privind radiocomunicatiile. În acest scop, trebuie să exercite un control permanent şi eficace asupra emisiilor statiei pe care o operează sau de care răspund şi sa ia de îndată măsurile ce se impun pentru înlăturarea abaterilor;
    d) să execute întocmai şi fără întârziere dispoziţiile legale date de către persoana care exercită autoritatea asupra statiei respective sau de către persoanele împuternicite de aceasta;
    e) în cazul în care asupra operatorului statiei de radiocomunicatii se exercită presiuni pentru a încalcă sau a permite încălcarea prevederilor autorizaţiei de funcţionare sau ale actelor normative menţionate în articolele precedente, el trebuie să sesizeze imediat acest lucru persoanei care exercită autoritatea asupra statiei. În cazul în care nu se iau măsuri pentru reintrarea în legalitate, trebuie să sesizeze acest lucru unităţii Regiei Autonome "Inspectoratul General al Comunicaţiilor" care l-a autorizat;
    f) sa nu intercepteze în mod intentionat traficul statiilor care nu sunt corespondenti autorizaţi ai statiei lor şi sa nu ia legătură cu asemenea staţii. În cazul în care interceptarea are loc în mod accidental, fără voia sa, sa nu divulge existenta şi nici conţinutul mesajelor recepţionate, sa nu le publice şi sa nu le folosească sub nici o formă;
    g) să-şi însuşească temeinic prevederile actelor normative în vigoare privind radiocomunicatiile, modificările şi completările aduse acestora;
    h) sa nu transmită în nici o ocazie şi sa nu permită sub nici un motiv transmiterea de semnale neidentificabile;
    i) sa nu transmită şi sa nu permită transmiterea de mesaje conţinând cuvinte sau idei indecente sau insultatoare;
    j) sa nu transmită şi sa nu permită transmiterea de semnale false sau inselatoare şi sa nu folosească indicative, coduri, cifruri, prescurtări sau alte semnale care nu sunt aprobate în acest sens de Regia Autonomă "Inspectoratul General al Comunicaţiilor";
    k) sa nu transmită şi sa nu permită transmiterea de mesaje sau semnale superflue;
    l) să respecte cu stricteţe regulile privind efectuarea probelor şi a încercărilor care necesita utilizarea antenelor de emisie;
    m) sa nu interfereze în mod voit alte radiocomunicatii sau semnale. În cazul în care o asemenea situaţie s-a produs fără voia lor, sa înceteze imediat emisia la prima cerere facuta în acest sens de oricare dintre staţiile participante la legătură perturbata;
    n) sa nu permită accesul la aparatura şi instalaţiile ce compun statia persoanelor care nu poseda autorizaţiile prevăzute în prezentul regulament sau în alte acte normative în vigoare.


    ART. 32
    În plus faţă de prevederile art. 31, personalul de operare a statiilor radiotelegrafice sau radiotelefonice mai au şi următoarele obligaţii:
    a) să aibă în timpul serviciului asupra lui sau la statie certificatul de operator;
    b) să prezinte certificatul de operator pentru prelungirea valabilităţii în termenele şi în condiţiile prevăzute de prezentul regulament;
    c) sa păstreze certificatul de operator cu grija, pentru a evita pierderea şi deteriorarea lui;
    d) sa completeze corect şi lizibil jurnalul de trafic.


    ART. 33
    Prevederile art. 31 lit. f) nu se aplică în cazul calamităţilor naturale şi în cazul situaţiilor care primejduiesc vieţi omeneşti sau bunuri materiale. În toate aceste cazuri, operatorul statiei de radiocomunicatii trebuie să-şi aducă contribuţia făcând uz de toate cunoştinţele, aptitudinile şi posibilităţile de care dispune. El o va informa despre aceste situaţii pe persoana care exercită autoritatea asupra statiei.

    CAP. 5
    Control şi sancţiuni
    ART. 34
    Persoanele împuternicite de Regia Autonomă "Inspectoratul General al Comunicaţiilor" au dreptul de a controla orice statie de radiocomunicatii aflată sub jurisdicţia statului român, precum şi staţiile de radiocomunicatii de la bordul navelor sau aeronavelor străine aflate în apele teritoriale, în porturile, respectiv în aeroporturile din România.
    Controlul se efectuează fie prin recepţie, fie la locul de funcţionare a statiilor şi se referă la modul în care proprietarii, titularii de autorizaţii de funcţionare, precum şi personalul de operare a statiilor de radiocomunicatii respecta prevederile prezentului regulament, precum şi ale altor acte normative privind radiocomunicatiile.
    În anexa nr. 7 este redata repartiţia judeţelor pe filialele zonale ale Regiei Autonome "Inspectoratul General al Comunicaţiilor".

    ART. 35
    Persoanele menţionate la articolul precedent au dreptul de a verifica şi îndeplinirea normelor tehnice privind instalarea şi funcţionarea statiilor respective, certificatele operatorilor, precum şi documentele statiei.

    ART. 36
    Proprietarii statiilor, titularii de autorizaţii de funcţionare, precum şi personalul de operare a statiilor de radiocomunicatii sunt obligate sa acorde tot concursul persoanelor care efectuează controlul şi sa remedieze, în termenele fixate, deficientele constatate.

    ART. 37
    Abaterile de la prevederile prezentului regulament sau ale celorlalte acte normative interne şi internaţionale în vigoare privind radiocomunicatiile se sancţionează potrivit prevederilor legale.

    ART. 38
    În afară sancţiunilor prevăzute în articolul precedent, în cazuri de abateri grave sau repetate, Ministerul Comunicaţiilor sau Regia Autonomă "Inspectoratul General al Comunicaţiilor" poate decide suspendarea sau retragerea definitivă a autorizaţiei de funcţionare a statiei sau a certificatului de operator al persoanei în cauza.
    Persoanele ale căror certificate de operator au fost suspendate vor putea obţine noi certificate numai pe baza unor examene integrale sau parţiale, după natura abaterii, susţinute în cadrul sesiunilor de examene organizate conform prevederilor acestui regulament.
    Persoanele ale căror certificate de operator au fost retrase definitiv nu mai pot îndeplini funcţia respectiva. Aceeaşi dispoziţie se aplică şi persoanelor ale căror certificate au fost suspendate până la obţinerea noilor certificate în condiţiile prevăzute la alineatul precedent.
    Titularii autorizaţiilor de funcţionare a statiilor de radiocomunicatii sunt obligaţi sa ia măsurile de înlocuire cu personal corespunzător a acelor operatori cărora le-au fost retrase definitiv certificatele sau pe perioada suspendării în situaţiile când certificatele au fost suspendate.

    CAP. 6
    Tarife
    ART. 39
    Pentru activităţile prestate de Regia Autonomă "Inspectoratul General al Comunicaţiilor", în vederea autorizării personalului de operare a statiilor de radiocomunicatii prevăzute în acest regulament, se percep tarifele legale menţionate în lista tarifelor regiei autonome.

    CAP. 7
    Dispoziţii finale şi tranzitorii
    ART. 40
    Certificatele de operator radiotelegrafist sau radiotelefonist, obţinute până la data aprobării prezentului regulament, se echivaleaza după cum urmează:
    1. Certificatul de radiotelegrafist clasa I, categoria "Tehnician-operator în serviciul fix şi mobil aeronautic", cu certificatul menţionat la art. 8 pct. I lit. a);
    2. Certificatul de radiotelegrafist clasa a II-a, categoria "Tehnician-operator în serviciul fix şi mobil aeronautic", cu certificatul menţionat la art. 8 pct. I lit. b);
    3. Certificatul de radiotelegrafist clasele I şi a II-a, categoria "Operator în serviciul fix şi mobil aeronautic", cu certificatele menţionate la art. 8 pct. I lit. a) şi, respectiv, lit. b), cu menţiunea înscrisă în certificat "Valabil numai pentru staţiile aeronautice";
    4. Certificatul de radiotelegrafist clasa a III-a, categoria "Operator în serviciul fix şi mobil aeronautic", cu certificatul menţionat la art. 8 pct. I lit. c);
    5. Certificatul de radiotelefonist clasa I în serviciul fix şi mobil aeronautic, cu certificatul general de operator radiotelefonist menţionat la art. 8 pct. I lit. d), dar numai pentru personalul navigant;
    6. Certificatul de radiotelefonist clasa a II-a în serviciul fix şi mobil aeronautic, cu certificatul restrâns de operator radiotelefonist menţionat la art. 8 pct. I lit. e);
    7. Certificatul de radiotelegrafist clasa I, categoria "Tehnooperator în serviciul mobil maritim", cu certificatul menţionat la art. 8 pct. II lit. d);
    8. Certificatul de radiotelegrafist clasa a II-a, categoria "Tehnooperator în serviciul mobil maritim", cu certificatul menţionat la art. 8 pct. II lit. e);
    9. Certificatul de radiotelegrafist clasa a III-a, categoria "Tehnooperator în serviciul mobil maritim", cu certificatul menţionat la art. 8 pct. II lit. f);
    10. Certificatul de radiotelefonist clasa I, categoria "Operator în serviciul mobil maritim", cu certificatul menţionat la art. 8 pct. II lit. g);
    11. Certificatul de radiotelefonist clasa a II-a, categoria "Operator în serviciul mobil maritim", cu certificatul menţionat la art. 8 pct. II lit. h);
    12. Certificatul de radiotelefonist clasa I, categoria "Operator în serviciul fix şi mobil fluvial", cu certificatul menţionat la art. 8 pct. III lit. c);
    13. Certificatul de radiotelefonist clasa a II-a, categoria "Operator în serviciul fix şi mobil fluvial", cu certificatul menţionat la art. 8 pct. III lit. d).


    ART. 41
    Începând cu data aprobării prezentului regulament nu se mai emit certificatul de radiotelegrafist clasa a III-a, categoria "Operator în serviciul fix şi mobil fluvial şi fix şi mobil terestru", precum şi certificatul de radiotelefonist clasa a II-a, categoria "Operator în serviciul fix şi mobil terestru" şi certificatele de radiotelegrafist clasele I, a II-a, şi a III-a, categoria "Operator în serviciul mobil maritim".
    Certificatele mai sus menţionate, eliberate până la data intrării în vigoare a prezentului regulament, rămân valabile după cum urmează:
    1. titularii certificatelor din serviciul mobil maritim pot opera staţiile de coasta ale acestui serviciu;
    2. titularii certificatelor din serviciul fix şi mobil fluvial pot opera staţiile de coasta ale acestui serviciu;
    3. titularii certificatelor de radiotelefonist clasa a II-a în serviciul fix şi mobil terestru pot îndeplini funcţia de responsabil cu radiocomunicatiile, dacă îndeplinesc condiţiile impuse prevăzute la art. 5.


    ART. 42
    Certificatele de radiotelegrafist sau de radiotelefonist eliberate până la data intrării în vigoare a prezentului regulament şi care sunt supuse echivalării prevăzute la art. 41 vor fi preschimbate la datele ce vor fi anunţate în timp util de către Regia Autonomă "Inspectoratul General al Comunicaţiilor".

    ART. 43
    Prevederile prezentului regulament nu pot împiedica:
    1. o statie de radiocomunicatii aflată în primejdie sa utilizeze toate mijloacele de care dispune pentru a atrage atenţia asupra sa, a-şi semnala poziţia şi a obţine ajutor;
    2. o statie de radiocomunicatii care receptioneaza un mesaj de primejdie sa utilizeze toate mijloacele de care dispune pentru a ajuta statia aflată în primejdie.


    ART. 44
    Prevederile prezentului regulament nu se aplică:
    1. statiilor de radiocomunicatii care lucrează pe frecvente ce sunt atribuite pentru utilizare în interes guvernamental. Instituţiile guvernamentale implicate sunt obligate ca, în afară situaţiilor excepţionale sau de forta majoră, sa ia toate măsurile necesare pentru a asigura condiţiile ca personalul de operare a statiilor de radiocomunicatii proprii sa lucreze astfel încât sa nu perturbeze traficul statiilor de radiocomunicatii civile care lucrează în conformitate cu actele normative în vigoare privind radiocomunicatiile şi să se conformeze regulilor privind secretul radiocomunicatiilor şi acordarea ajutorului în caz de primejdie;
    2. statiilor din serviciul de amator a căror operare este reglementată prin Regulamentul de radiocomunicatii pentru serviciul de amator din România.


    ART. 45
    Prezentul regulament a fost elaborat în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 129/1997 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Comunicaţiilor, ale Hotărârii Guvernului nr. 153/1997 privind înfiinţarea Regiei Autonome "Inspectoratul General al Comunicaţiilor" prin reorganizarea Regiei Autonome "Inspectoratul General al Radiocomunicatiilor", ale Hotărârii Guvernului nr. 1.323/1990 în legătură cu unele măsuri pentru aplicarea Legii privind societăţile comerciale, precum şi ale ordinelor ministrului comunicaţiilor, incidente în materie.
    Prezentul regulament abroga Regulamentul personalului de deservire a statiilor radiotelefonice şi radiotelegrafice din Republica Socialistă România, aprobat prin Ordinul ministrului transporturilor şi telecomunicatiilor nr. 244 din 26 februarie 1972 .

    ANEXA 1

                             CLASIFICAREA
        statiilor de radiocomunicatii după serviciul de radiocomunicatii
                 în care lucrează şi după traficul realizat

┌──────────────────────────────┬───────┐
│ │Clasa │
│Serviciul şi felul staţiei ├─┬─┬─┬─┤
│ │1│2│3│4│
├──────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┤
│A.Serviciul fix şi mobil │ │ │ │ │
│terestru │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┤
│1.Staţii radiotelegrafice: │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┤
│a) Staţii de corespondenţă │ │ │ │*│
│publică sau de presă │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┤
│b) Staţii de diverse utilizări│ │ │ │ │
│(meteorologice, geologice, │ │ │ │ │
│etc.): │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┤
│- puterea emiţătorului ≥ 100 W│ │*│ │ │
├──────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┤
│- puterea emiţătorului < 100 W│ │ │*│ │
├──────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┤
│2.Staţii radiotelefonice │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┤
│a) Staţii de corespondenţă │ │ │ │*│
│publică sau de presă │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┤
│b) Staţii de diverse utilizări│ │ │ │ │
│(meteorologie, geologie, │ │ │ │ │
│salvare, transporturi, auto, │ │ │ │ │
│căi ferate, agricultură, │ │ │ │ │
│industrie, construcţii │ │ │ │ │
│hidrotehnice, exploatare │ │ │ │ │
│forestieră, exploatarea │ │ │ │ │
│stufului, piscicultură, │ │ │ │ │
│energie electrică, spitale, │ │ │ │ │
│etc.): │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┤
│- staţii proncipale, │ │*│ │ │
│coordonatoare pe reţea │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┤
│- staţii secundare, │ │ │ │ │
│subordonate staţiilor │ │ │ │ │
│principale (cu excepţia │ │ │ │ │
│staţiilor izolate, de exemplu │ │ │ │*│
│a staţiilor de munte, care │ │ │ │ │
│sunt asimilate cu staţiile din│ │ │ │ │
│categoria precedentă) │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┤
│B.Serviciul fix şi mobil │ │ │ │ │
│aeronautic │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┤
│1. Staţii radiotelegrafice: │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┤
│a) Staţii ale serviciului fix │ │ │ │ │
│intern: │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┤
│- principale (aeroport categ. │ │*│ │ │
│I şi a II-a) │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┤
│- secundare (aeroport categ. a│ │ │*│ │
│III-a şi a IV-a) │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┤
│b) Staţii ale serviciului fix │*│ │ │ │
│internaţional │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┤
│c) Staţii terestre ale │ │ │ │ │
│serviciului mobil: │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┤
│- trafic internaţional │*│ │ │ │
├──────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┤
│- trafic intern principal │ │*│ │ │
│(aeroport categ. I şi a II-a) │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┤
│- trafic intern secundar │ │ │ │ │
│(aeroport categ. a III-a şi a │ │ │*│ │
│IV-a) │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┤
│d) Staţii de bord pe avioane: │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┤
│- trafic internaţional │*│ │ │ │
├──────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┤
│- trafic intern │ │*│ │ │
├──────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┤
│e) Staţii radiofar la care │ │ │ │ │
│transmiterea semnalelor │ │ │ │*│
│telegrafice se face automat şi│ │ │ │ │
│serveşte numai la identificare│ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┤
│2.Staţii radiotelefonice: │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┤
│a) Staţii ale serviciului fix │ │*│ │ │
│intern │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┤
│b) Staşii ale serviciului fix │*│ │ │ │
│internaţional │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┤
│c) Staţii terestre ale │ │ │ │ │
│serviciului mobil: │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┤
│- trafic internaţional │*│ │ │ │
├──────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┤
│- trafic intern │ │*│ │ │
├──────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┤
│d) Staţii de bord pe avioane: │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┤
│- trafic internaţional │*│ │ │ │
├──────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┤
│- traffic intern │ │*│ │ │
├──────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┤
│e) Staţii de deservire la sol │ │ │ │*│
├──────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┤
│f) Staţii instalate pe sol şi │ │ │ │ │
│la bordul unor avioane special│ │ │ │*│
│amenajate în scopul efectuării│ │ │ │ │
│de măsurări şi verificări │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┤
│C.Serviciul mobil maritim: │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┤
│1.Staţii radiotelegrafice: │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┤
│a) Staţii de coastă: │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┤
│- internaţionale │*│ │ │ │
├──────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┤
│- interne (inclusive cele de │ │*│ │ │
│dirijare, portuare) │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┤
│b) Staţii de la bordul navelor│ │ │ │ │
│maritime: │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┤
│- cu serviciul H24 │*│ │ │ │
├──────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┤
│- cu serviciul H16 │ │*│ │ │
├──────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┤
│- cu serviciul H8 │ │ │*│ │
├──────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┤
│- cu serviciul mai mic de 8 h │ │ │ │*│
├──────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┤
│- staţii pentru care │ │ │ │ │
│reglementările în vigoare nu │ │ │ │*│
│prevăd dotarea cu o staţie │ │ │ │ │
│radio │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┤
│2.Staţii radiotelefonice: │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┤
│a) Staţii de coastă: │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┤
│- trafic internaţional │*│ │ │ │
├──────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┤
│- traffic intern │ │*│ │ │
├──────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┤
│b) Staţii de la bordul navelor│ │ │ │ │
│maritime: │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┤
│- cu serviciul H24 │*│ │ │ │
├──────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┤
│- cu serviciul H16 │ │*│ │ │
├──────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┤
│- cu serviciul H8 │ │ │*│ │
├──────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┤
│- cu serviciul mai mic de 8h │ │ │ │*│
├──────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┤
│c) Staţii pentru care │ │ │ │ │
│regulamentele în vigoare nu │ │ │ │ │
│prevăd dotarea cu staţii │ │ │ │*│
│radio, inclusive cele de │ │ │ │ │
│manevră portuară │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┤
│d) Staţii de bord ale navelor │ │ │ │ │
│piscicole care acţionează │ │ │ │ │
│exclusive în apele teritoriale│ │ │ │*│
│ale ţării şi care lucrează sub│ │ │ │ │
│supravegherea unei staţii de │ │ │ │ │
│coastă │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┤
│D.Serviciul fix şi mobil │ │ │ │ │
│fluvial: │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┤
│1.Staţii radiotelegrafice: │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┤
│a) Staţii de coastă: │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┤
│- principale │ │*│ │ │
├──────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┤
│- secundare │ │ │*│ │
├──────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┤
│b) Staţii de navă: │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┤
│- curse internaţionale │ │*│ │ │
├──────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┤
│- curse interne │ │ │*│ │
├──────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┤
│2.Staţii radiotelefonice: │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┤
│a) Staţii de coastă: │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┤
│- principale │*│ │ │ │
├──────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┤
│- secundare (inclusive de │ │*│ │ │
│dirijare portuară) │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┤
│b) Staţii de bord ale navelor │ │ │ │ │
│fluviale: │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┤
│- curse internaţionale │*│ │ │ │
├──────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┤
│- curse interne │ │*│ │ │
├──────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┤
│- manevră portuară │ │ │ │*│
├──────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┤
│c) Staţii aparţinând │ │ │ │ │
│întreprinderilor de exploatare│ │ │ │ │
│a stufului, construcţii │ │ │ │ │
│hidrotehnice, pescuit, etc.: │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┤
│- principale (coordonatoare, │ │*│ │ │
│de coastă) │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┤
│- secundare (coordinate, │ │ │ │ │
│inclusive cele de la bordul │ │ │ │*│
│navelor) │ │ │ │ │
└──────────────────────────────┴─┴─┴─┴─┘


    ANEXA 2

    CLASA STAŢIILOR
        pe care titularul unui certificat de operator le poate deservi
             în funcţie de tipul şi de categoria certificatului

┌────┬──────────────┬─────────────────┬─────────┐
│ │ │ │Clasa │
│ │ │ │staţiilor│
│Nr. │Tipul │Categoria │pe care │
│crt.│certificatului│certificatului │titularul│
│ │ │ │le poate │
│ │ │ │deservi │
├────┼──────────────┼─────────────────┼─────────┤
│ │ │Certificat de │ │
│ │ │operator │ │
│ │ │radiotelegrafist │ │
│ │ │clasa I │ │
│ │ │Certificat de │ │
│ │ │operator │1, 2, 3, │
│1. │Serviciul │radiotelegrafist │4 │
│2. │fix şi │clasa a II-a │2, 3, 4 │
│3. │mobil │Certificat │1, 2, 4 │
│4. │aeronautic │general de │2, 4 │
│ │ │operator │ │
│ │ │radiotelefonist │ │
│ │ │Certificat │ │
│ │ │restrâns de │ │
│ │ │operator │ │
│ │ │radiotelefonist │ │
├────┼──────────────┼─────────────────┼─────────┤
│ │ │Certificat │1, 2, 3, │
│5. │Serviciul │general de │4 │
│ │ │operator │ │
├────┼──────────────┼─────────────────┼─────────┤
│ │ │Certificat │ │
│6. │mobil │restrâns de │2, 3, 4 │
│ │ │operator │ │
├────┼──────────────┼─────────────────┼─────────┤
│ │ │Certificat │ │
│7. │maritim │general de │ │
│ │ │operator de │ │
├────┼──────────────┼─────────────────┼─────────┤
│8. │şi │radiocomunicaţii │1, 2, 3, │
│ │ │ │4 │
├────┼──────────────┼─────────────────┼─────────┤
│ │ │Certificat de │ │
│9. │mobil │operator │1, 2, 3, │
│ │ │radiotelegrafist │4 │
│ │ │clasa I │ │
├────┼──────────────┼─────────────────┼─────────┤
│ │ │Certificat de │ │
│10. │maritim │operator │3, 4 │
│ │ │radiotelegrafist │ │
│ │ │clasa a II-a │ │
├────┼──────────────┼─────────────────┼─────────┤
│ │ │Certificat │ │
│11. │Prin satelit │special de │4 │
│ │ │operator │ │
│ │ │radiotelegrafist │ │
├────┼──────────────┼─────────────────┼─────────┤
│ │ │Certificat │ │
│12. │ │general de │1, 2, 3, │
│ │ │operator │4 │
│ │ │radiotelefonist │ │
├────┼──────────────┼─────────────────┼─────────┤
│ │ │Certificat de │ │
│13. │serviciul │operator │2, 3 │
│ │ │radiotelegrafist │ │
│ │ │clasa I │ │
├────┼──────────────┼─────────────────┼─────────┤
│ │ │Certificat de │ │
│14. │fix şi │operator │3 │
│ │ │radiotelegrafist │ │
│ │ │clasa a II-a │ │
├────┼──────────────┼─────────────────┼─────────┤
│ │ │Certificat de │ │
│15. │mobil │operator │1, 2, 4 │
│ │ │radiotelefonist │ │
│ │ │clasa I │ │
├────┼──────────────┼─────────────────┼─────────┤
│ │ │Certificat de │ │
│16. │fluvial │operator │2, 4 │
│ │ │radiotelefonist │ │
│ │ │clasa a II-a │ │
├────┼──────────────┼─────────────────┼─────────┤
│ │ │Certificat de │ │
│17. │Serviciul │operator │2, 3, 4 │
│ │ │radiotelegrafist │ │
│ │ │clasa I │ │
├────┼──────────────┼─────────────────┼─────────┤
│ │ │Certificat de │ │
│18. │fix şi │operator │3, 4 │
│ │ │radioatelegrafist│ │
│ │ │clasa a II-a │ │
├────┼──────────────┼─────────────────┼─────────┤
│ │Mobil │Certificat de │ │
│19. │terestru │operator │2, 4 │
│ │ │radiotelefonist │ │
└────┴──────────────┴─────────────────┴─────────┘

    NOTĂ:
    Împărţirea staţiilor pe servicii de radiocomunicaţii şi clase este redată în anexa nr. 1.


    ANEXA 3

                          CONDIŢII SPECIFICE
        pe care trebuie să le îndeplinească un candidat pentru a fi înscris la
              examenul de obţinere a unui nou certificat de operator

┌───────────────────────────┬────────────────────────────┐
│Certificatul solicitat │Condiţiile specifice │
├──────────┬────────────────┼────────────────┬───────────┤
│ │ │Candidatul │ │
│ │ │trebuie să fie │ │
│Tipul │Categoria şi │titular de │Condiţiile │
│ │clasa │certificat de │de stagiu │
│ │ │categoria şi │ │
│ │ │clasa │ │
├──────────┼────────────────┼────────────────┼───────────┤
│ │ │ │*) 2 ani la│
│ │ │ │o staţie │
│ │ │ │aeronautică│
│ │ │ │de clasa a │
│ │Certificat de │Certificat de │2-a sau la │
│ │operator │operator │o staţie de│
│ │radiotelegrafist│radiotelegrafist│aeronavă de│
│ │clasa I │clasa a II-a │clasa a │
│Serviciul │ │ │2-a, dar │
│fix şi │ │ │minimum un │
│mobil │ │ │an la │
│aeronautic│ │ │staţia de │
│ │ │ │aeronavă │
│ ├────────────────┼────────────────┼───────────┤
│ │ │ │2 ani la o │
│ │Certificat de │Certificat │staţie │
│ │operator │special de │aeronautică│
│ │radiotelegrafist│operator │de clasa a │
│ │clasa a II-a │radiotelegrafist│2-a sau a │
│ │ │ │3-a │
├──────────┼────────────────┼────────────────┼───────────┤
│ │**) Certificat │Să fie cel puţin│ │
│ │general de │posesor al │ │
│ │operator │brevetului de │ │
│ │ │ofiţer punte │ │
│ ├────────────────┼────────────────┼───────────┤
│ │**) Certificat │Să fie cel puţin│ │
│ │restrâns de │posesor al │ │
│ │operator │brevetului de │ │
│ │ │ofiţer punte │ │
│ ├────────────────┼────────────────┼───────────┤
│ │ │ │*) 2 ani la│
│ │ │ │o staţie de│
│ │ │ │coastă de │
│ │ │ │clasa 1 sau│
│ │**) Certificat │Certificat de │la staţie │
│ │general de │operator │de navă de │
│ │operator de │radiotelegrafist│clasa a │
│ │radiocomunicaţii│clasa I │3-a, dar │
│ │ │ │minimum un │
│ │ │ │an la │
│Serviciul │ │ │staţia de │
│mobil │ │ │navă │
│maritim şi├────────────────┼────────────────┼───────────┤
│mobil │ │ │*) 2 ani la│
│maritim │ │ │o staţie de│
│prin │ │ │coastă de │
│satelit │ │ │clasa 1 sau│
│ │**) Certificat │Certificat de │la o staţie│
│ │de operator │operator │de navă de │
│ │radiotelegrafist│radiotelegrafist│clasa a 3-a│
│ │clasa I │clasa a II-a │sau a 4-a, │
│ │ │ │dar minimum│
│ │ │ │un an la │
│ │ │ │staţia de │
│ │ │ │navă │
│ ├────────────────┼────────────────┼───────────┤
│ │ │ │*) 1 an la │
│ │ │ │o staţie de│
│ │ │ │coastă de │
│ │ │ │clasa a │
│ │**) Certificat │Certificat │2-a, din │
│ │de operator │special de │care │
│ │radiotelegrafist│operator │minimum 6 │
│ │clasa a II-a │radiotelegrafist│luni la │
│ │ │ │bordul unei│
│ │ │ │staţii de │
│ │ │ │navă de │
│ │ │ │clasa a 3-a│
├──────────┼────────────────┼────────────────┼───────────┤
│ │ │ │1 an la o │
│ │ │ │staţie de │
│ │**) Certificat │Certificat de │coastă de │
│ │de operator │operator │clasa a 2-a│
│ │radiotelefonist │radiotelefonist │sau la │
│ │clasa I │clasa a II-a │staţie de │
│Serviciul │ │ │navă de │
│fix şi │ │ │clasa a 2-a│
│mobil ├────────────────┼────────────────┼───────────┤
│fluvial │ │ │1 an la o │
│ │ │ │staţie de │
│ │**) Certificat │**) Certificat │coastă de │
│ │de operator │de operator │clasa a 3-a│
│ │radiotelegrafist│radiotelegrafist│sau la o │
│ │clasa a II-a │clasa a II-a │staţie de │
│ │ │ │navă de │
│ │ │ │clasa a 2-a│
├──────────┼────────────────┼────────────────┼───────────┤
│Serviciul │**) Certificat │**) Certificat │1 an la o │
│fix şi │de operator │de operator │staţiei de │
│mobil │radiotelegrafist│radiotelegrafist│clasa a 2-a│
│terestru │clasa I │clasa a II-a │ │
└──────────┴────────────────┴────────────────┴───────────┘

    *) În cazul stagiului efectuat numai la o statie de coasta, respectiv statie aeronautica, candidaţii respectivi pot susţine examenul numai pentru certificatele ce poarta menţiunea "Valabil numai la staţiile de coasta", respectiv "Valabil numai la staţiile aeronautice".
    **) În plus, candidaţii trebuie să prezinte atestatul de cunoştinţe adiţionale şi cerinţe de pregătire pentru personalul maritim radio, conform Convenţiei internaţionale privitoare la standardele de pregătire pentru personalul maritim radio şi Convenţiei internaţionale privitoare la standardele de pregătire, certificare şi asigurare a ascultării radio, anexa nr. IV2 (SCTW App. IV/2).

    ANEXA 4

    Către
    Regia Autonomă "Inspectoratul General al Comunicaţiilor"
    Subsemnatul ............, domiciliat în ..............., str. ............... nr. ..., bl. ...., sc. ..., et. ..., ap. ..., sectorul ....., judeţul ........., vă rog a-mi aproba înscrierea la examenul pentru obţinerea certificatului de .................., categoria ....., clasa ....., în sesiunea ............. .
    Menţionez că sunt titularul certificatului de .........., categoria ........, clasa ........, nr. ......... din ............., eliberat de ................ .
    În caz de nevoie, pot fi găsit la telefonul ...................... .
    Anexez:
    - copia de pe buletinul de identitate;
    – copia legalizată de pe actul de studii;
    – certificatul medical;
    – dovada de stagiu;
    – chitanţa de plată a tarifului de examinare.

    Data ...........................
    Semnătura,
    ................

    ANEXA 5

    MODEL DE DOVADĂ DE STAGIU
        Denumirea unităţii care eliberează dovada de stagiu ....................; adresa: ......................; telefonul: ................ .
    DOVADĂ DE STAGIU
        Se adevereste de noi ca domnul (doamna) ........................ este salariatul nostru de la data de ................... şi până în prezent.
        În această perioadă, domnul (doamna) a îndeplinit următoarele funcţii:
    1. De la ....... până la ......, funcţia de ....... în unitatea ......... .
    2. De la ....... până la ......, funcţia de ....... în unitatea ......... .
    3. De la ....... până la ......, funcţia de ....... în unitatea ......... .

        Datele de mai sus au fost extrase din Carnetul de muncă nr. ... din ......
                                       Director,
                                  ..................

    ANEXA 6

                         PROBELE DE EXAMEN
       pentru tipurile şi categoriile de certificate de operator emise de
        Regia Autonomă "Inspectoratul General al Comunicaţiilor" (I.G.C.)

┌──────────┬──────────────┬──────────────────────────┐
│ │ │Denumirea şi tipul probei │
│Tipul de │Categoria │(nota 2) │
│certificat│certificatului├─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬──┬──┬──┤
│ │ │1│2│3│4│5│6│7│8│9│10│11│12│
├──────────┼──────────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┤
│ │I a) │X│X│X│X│X│X│X│X│X│X │- │- │
│Operator ├──────────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┤
│pentru │I b) │X│X│X│X│X│X│-│X│X│X │- │- │
│serviciul ├──────────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┤
│fix şi │I c) │X│-│X│-│X│X│-│-│-│- │- │- │
│mobil ├──────────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┤
│aeronautic│I d) │-│-│-│X│X│X│X│-│-│- │- │- │
│ ├──────────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┤
│ │I e) │-│-│-│X│X│-│-│-│-│- │- │- │
├──────────┼──────────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┤
│ │II a) │-│X│-│-│X│-│X│X│-│- │X │X │
│ ├──────────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┤
│ │II b) │-│X│-│-│X│-│X│-│-│- │X │- │
│Operator ├──────────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┤
│pentru │II c) │X│X│X│-│X│X│X│X│X│X │X │X │
│serviciul ├──────────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┤
│mobil │II d) │X│X│X│-│X│X│X│X│X│X │- │- │
│maritim şi├──────────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┤
│mobil │II e) │X│X│X│-│X│X│X│-│X│- │- │- │
│maritim ├──────────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┤
│prin │II f) │X│X│-│-│X│X│-│X│-│X │- │- │
│satelit ├──────────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┤
│ │II g) │-│X│-│-│X│X│X│-│-│- │X │- │
│ ├──────────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┤
│ │II h) │-│X│-│-│X│-│-│-│-│- │- │- │
├──────────┼──────────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┤
│ │III a), clasa │X│X│X│-│X│X│-│-│-│- │- │- │
│ │I │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Operator ├──────────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┤
│pentru │III a), clasa │X│-│X│-│X│-│-│-│-│- │- │- │
│serviciul │a II-a │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│fix şi ├──────────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┤
│mobil │III b), clasa │-│X│-│-│X│-│X│-│-│- │- │- │
│fluvial │I │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ ├──────────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┤
│ │III b), clasa │-│X│-│-│X│-│-│-│-│- │- │- │
│ │a II-a │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────┼──────────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┤
│Operator │IV, clasa I │X│X│-│-│X│-│-│-│-│- │- │- │
│pentru ├──────────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┤
│serviciul │IV, clasa a │X│-│-│-│X│-│-│-│-│- │- │- │
│fix şi │II-a │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│mobil ├──────────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┤
│terestru │IV b) │-│X│-│-│X│-│-│-│-│- │- │- │
└──────────┴──────────────┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴──┴──┴──┘

    NOTA 1:
    Simbolurile folosite în tabel pentru categoriile de certificate de operator care corespund celor menţionate la art. 8 din regulament.

    NOTA 2:
    Denumirile şi tipul probelor, precum şi organizaţia din care provine examinatorul probelor menţionate în coloanele 1-12, în conformitate cu prevederile art. 14 din regulament, sunt următoarele:
    1. Transmiterea şi receptionarea semnalelor Morse - proba practica, examinator I.G.C.;
    2. Reguli şi proceduri privind traficul radiotelefonic - proba practica, examinator I.G.C.;
    3. Trafic radiotelegrafic specific - proba practica, examinator I.G.C.;
    4. Trafic radiotelefonic specific - proba practica, examinator I.G.C.;
    5. Regulamente interne şi internaţionale de radiocomunicatii - proba scrisă, examinator din afară I.G.C.;
    6. Regulamente interne şi internaţionale de telecomunicaţii specifice - proba scrisă, examinator din afară I.G.C.;
    7. Limbi străine - proba scrisă şi orala, examinator I.G.C. şi din afară I.G.C.;
    8. Electronică şi radiotehnica - proba scrisă, examinator I.G.C.;
    9. Staţii de radiocomunicatii - proba scrisă, examinator din afară I.G.C.;
    10. Surse de electroalimentare - proba scrisă, examinator I.G.C.;
    11. Operarea echipamentelor de radiocomunicatii - proba practica, examinator din afară I.G.C.;
    12. Întreţinerea şi depanarea echipamentelor de radiocomunicatii - proba practica, examinator din afară I.G.C.



    ANEXA 7

                           REPARTIŢIA JUDEŢELOR
              pe filialele zonale ale Regiei Autonome
             "Inspectoratul General al Comunicaţiilor"

┌───────────────┬─────────┬───────┬───────┬─────────┐
│ │Filiala │Filiala│Filiala│Filiala │
│Judeţul │zonală │zonală │zonală │zonală │
│ │Bucureşti│Cluj │Iaşi │Timişoara│
├───────────────┼─────────┼───────┼───────┼─────────┤
│Alba │ │* │ │ │
├───────────────┼─────────┼───────┼───────┼─────────┤
│Arad │ │ │ │* │
├───────────────┼─────────┼───────┼───────┼─────────┤
│Argeş │* │ │ │ │
├───────────────┼─────────┼───────┼───────┼─────────┤
│Bacău │ │ │* │ │
├───────────────┼─────────┼───────┼───────┼─────────┤
│Bihor │ │* │ │ │
├───────────────┼─────────┼───────┼───────┼─────────┤
│Bistriţa-Năsăud│ │* │ │ │
├───────────────┼─────────┼───────┼───────┼─────────┤
│Botoşani │ │ │* │ │
├───────────────┼─────────┼───────┼───────┼─────────┤
│Brăila │* │ │ │ │
├───────────────┼─────────┼───────┼───────┼─────────┤
│Braşov │* │ │ │ │
├───────────────┼─────────┼───────┼───────┼─────────┤
│Buzău │* │ │ │ │
├───────────────┼─────────┼───────┼───────┼─────────┤
│Călăraşi │* │ │ │ │
├───────────────┼─────────┼───────┼───────┼─────────┤
│Caraş-Severin │ │ │ │* │
├───────────────┼─────────┼───────┼───────┼─────────┤
│Cluj │ │* │ │ │
├───────────────┼─────────┼───────┼───────┼─────────┤
│Constanţa │* │ │ │ │
├───────────────┼─────────┼───────┼───────┼─────────┤
│Covasna │* │ │ │ │
├───────────────┼─────────┼───────┼───────┼─────────┤
│Dâmboviţa │* │ │ │ │
├───────────────┼─────────┼───────┼───────┼─────────┤
│Dolj │ │ │ │* │
├───────────────┼─────────┼───────┼───────┼─────────┤
│Giurgiu │* │ │ │ │
├───────────────┼─────────┼───────┼───────┼─────────┤
│Galaţi │ │ │* │ │
├───────────────┼─────────┼───────┼───────┼─────────┤
│Gorj │ │ │ │* │
├───────────────┼─────────┼───────┼───────┼─────────┤
│Harghita │ │* │ │ │
├───────────────┼─────────┼───────┼───────┼─────────┤
│Hunedoara │ │ │ │* │
├───────────────┼─────────┼───────┼───────┼─────────┤
│Ialomiţa │* │ │ │ │
├───────────────┼─────────┼───────┼───────┼─────────┤
│Iaşi │ │ │* │ │
├───────────────┼─────────┼───────┼───────┼─────────┤
│Ilfov │* │ │ │ │
├───────────────┼─────────┼───────┼───────┼─────────┤
│Maramureş │ │* │ │ │
├───────────────┼─────────┼───────┼───────┼─────────┤
│Mehedinţi │ │ │ │* │
├───────────────┼─────────┼───────┼───────┼─────────┤
│Mureş │ │* │ │ │
├───────────────┼─────────┼───────┼───────┼─────────┤
│Neamţ │ │ │* │ │
├───────────────┼─────────┼───────┼───────┼─────────┤
│Olt │* │ │ │ │
├───────────────┼─────────┼───────┼───────┼─────────┤
│Prahova │* │ │ │ │
├───────────────┼─────────┼───────┼───────┼─────────┤
│Satu Mare │ │* │ │ │
├───────────────┼─────────┼───────┼───────┼─────────┤
│Sălaj │ │* │ │ │
├───────────────┼─────────┼───────┼───────┼─────────┤
│Sibiu │ │* │ │ │
├───────────────┼─────────┼───────┼───────┼─────────┤
│Suceava │ │ │* │ │
├───────────────┼─────────┼───────┼───────┼─────────┤
│Teleorman │* │ │ │ │
├───────────────┼─────────┼───────┼───────┼─────────┤
│Timiş │ │ │ │* │
├───────────────┼─────────┼───────┼───────┼─────────┤
│Tulcea │* │ │ │ │
├───────────────┼─────────┼───────┼───────┼─────────┤
│Vaslui │ │ │* │ │
├───────────────┼─────────┼───────┼───────┼─────────┤
│Vâlcea │* │ │ │ │
├───────────────┼─────────┼───────┼───────┼─────────┤
│Vrancea │ │ │* │ │
├───────────────┼─────────┼───────┼───────┼─────────┤
│Municipiul │* │ │ │ │
│Bucureşti │ │ │ │ │
└───────────────┴─────────┴───────┴───────┴─────────┘


    ------------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016