Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 212 din 19 decembrie 2018  privind modificarea şi completarea Regulamentului pentru atestarea operatorilor economici care proiectează, execută şi verifică instalaţii electrice, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 45/2016     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 212 din 19 decembrie 2018 privind modificarea şi completarea Regulamentului pentru atestarea operatorilor economici care proiectează, execută şi verifică instalaţii electrice, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 45/2016

EMITENT: Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 23 din 9 ianuarie 2019
    Având în vedere dispoziţiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 49/2009 privind libertatea de stabilire a prestatorilor de servicii şi libertatea de a furniza servicii în România, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 68/2010, cu modificările ulterioare,
    în temeiul prevederilor art. 9 alin. (1) lit. n) şi s) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
    preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite următorul ordin:
    ART. I
    Regulamentul pentru atestarea operatorilor economici care proiectează, execută şi verifică instalaţii electrice, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 45/2016, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 730 din 21 septembrie 2016, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 4 alineatul (1), literele b) şi c) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "b) transmite la ANRE o cerere redactată în limba română, conform modelului din anexa nr. 1, însoţită de o traducere necertificată în limba română a documentului prevăzut la lit. a) şi o declaraţie pe propria răspundere, întocmită sau tradusă în limba română conform modelului din anexa nr. 2, semnată de reprezentantul legal al solicitantului, prin care acesta îşi asumă respectarea obligaţiilor rezultate din calitatea de titular al deciziei de confirmare, prevăzută la lit. c), precum şi un document de înregistrare la autorităţile competente din ţara de origine, tradus în limba română în formă necertificată;
c) deţine o decizie de confirmare emisă de ANRE prin care se recunoaşte acestuia dreptul de a presta servicii transfrontaliere în România, ca urmare a îndeplinirii cerinţelor prevăzute la lit. a), b) şi e);"

    2. La articolul 6 alineatul (1), după punctul 2 se introduc două noi puncte, punctele 2^1 şi 2^2, cu următorul cuprins:
    "2^1. confirmare - recunoaşterea dreptului unui operator economic care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 4 alin. (1) de a presta servicii transfrontaliere în România;
2^2. decizie de confirmare - act administrativ emis unui operator economic care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 4 alin. (1), prin care se recunoaşte acestuia dreptul de a presta servicii transfrontaliere în România; decizia de confirmare ţine loc de atestat;"

    3. La articolul 6 alineatul (2), punctele 5 şi 9 se abrogă.
    4. La articolul 7, literele b) şi c) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "b) instalaţii electrice de medie tensiune: instalaţii electrice de utilizare de medie tensiune, linii electrice, aeriene sau subterane, de medie tensiune, posturi de transformare şi staţii electrice (partea de medie tensiune), instalaţiile electrice de protecţie şi automatizări din staţiile electrice, precum şi partea electrică (partea de medie tensiune) a staţiilor de înaltă tensiune şi a centralelor, instalaţiile electrice de protecţie şi automatizări aferente instalaţiilor electrice de medie tensiune;
c) instalaţii electrice de înaltă tensiune: instalaţii electrice de utilizare de înaltă tensiune, linii electrice aeriene sau subterane şi staţii electrice cu tensiuni nominale mai mari sau egale cu 110 kV, instalaţiile electrice de protecţie şi automatizări din staţiile electrice aferente instalaţiilor electrice de înaltă tensiune."

    5. La articolul 12, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) În situaţia în care se constată că în termen de 10 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii prevăzute la art. 11 alin. (1) suma aferentă tarifului de emitere a atestatului nu a fost integral şi efectiv virată în contul de destinaţie, solicitarea se clasează de drept, solicitantul fiind notificat cu privire la acest lucru şi cu privire la posibilitatea de a i se restitui documentele anexate cererii sale. Prevederile referitoare la clasare se aplică şi în cazul solicitării de emitere a deciziei de confirmare."

    6. La articolul 14 alineatul (1), litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "c) Fişa cu privire la personalul operatorului economic - structura cu personalul angajat/contractat, alocat activităţilor supuse atestării, existent la momentul solicitării atestării, întocmită conform anexei nr. 9; structura de personal trebuie să cuprindă cel puţin un angajat având calitatea de electrician autorizat, având minimum gradul şi tipul de autorizare aferent atestatului solicitat conform corespondenţei indicate în anexa nr. 5; fişa va fi însoţită de un extras din Registrul electronic de evidenţă al salariaţilor (care se completează la nivelul operatorului economic şi se transmite la inspectoratul teritorial de muncă potrivit normelor în vigoare), datat şi semnat de reprezentantul legal al solicitantului de atestat, din care să rezulte calitatea de angajaţi a persoanelor din structura de personal sau, după caz, de copia certificată pentru conformitate a contractelor de prestări servicii încheiate cu acestea;"

    7. La articolul 14 alineatul (1), litera e) se abrogă.
    8. Titlul capitolului IV se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "    CAP. IV
    Procedura de atestare/confirmare
"

    9. La articolul 17, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 17
    (1) În termen de 10 zile de la data la care documentaţia este completă, direcţia de specialitate din cadrul ANRE întocmeşte un raport prin care propune acordarea sau refuzul acordării atestatului/deciziei de confirmare."

    10. La articolul 17, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu următorul cuprins:
    "(1^1) Termenul prevăzut la alin. (1) se decalează în mod corespunzător, până la finalizarea verificării, în situaţia în care se aplică prevederile art. 15 alin. (2)."

    11. La articolul 17, alineatele (3)-(5) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(3) Decizia de acordare/refuz de acordare a atestatului şi atestatul sau decizia de confirmare/refuz de confirmare se emit de către ANRE în cel mult 5 zile lucrătoare de la data şedinţei Comisiei de atestare şi se comunică solicitantului, la cererea scrisă a acestuia, în copie, prin fax sau e-mail.
(4) Atestatele şi deciziile în original:
    a) se ridică de la sediul ANRE de către:
    (i) reprezentantul legal;
    (ii) angajaţii titularului, care prezintă o împuternicire în acest sens, semnată de reprezentantul legal al titularului;
    (iii) orice altă persoană care prezintă o împuternicire notarială sau avocaţială întocmită în condiţiile legii;
    b) se transmit, la cerere, pe cheltuiala titularului, prin intermediul serviciilor poştale.
(5) Decizia de refuz de acordare a atestatului/confirmării conţine motivele de refuz."

    12. La articolul 19 alineatul (3), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) analizează raportul cu privire la soluţionarea cererii de atestare/confirmare şi hotărăşte solicitarea de informaţii/ clarificări suplimentare, atestarea/confirmarea, refuzul atestării sau refuzul confirmării dreptului de a presta servicii transfrontaliere în România de către operatorii economici prevăzuţi la art. 4 alin. (1);"

    13. La articolul 19, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(4) Şedinţele Comisiei de atestare se programează şi se desfăşoară cel puţin o dată într-o lună calendaristică, data şedinţei şi ordinea de zi propusă afişându-se pe pagina de internet a ANRE."

    14. La articolul 19 alineatul (6), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) emite decizia de acordare/refuz de acordare a atestatului/confirmării, de modificare, de suspendare sau de retragere a atestatului/confirmării şi, după caz, atestatul acordat;"

    15. La articolul 20 alineatul (1), literele c) şi e) se abrogă.
    16. La articolul 20 alineatul (1), litera d) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "d) angajamentul solicitantului, la momentul acordării/vizării atestatului, în raport cu obligaţiile titularului de atestat prevăzute la art. 31 lit. a)-c);"

    17. La articolul 22, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 22
    (1) Cu cel puţin 60 de zile înainte de data împlinirii termenului de vizare a atestatului, dar nu mai mult de 120 de zile înainte de această dată, titularul atestatului transmite la ANRE o cerere de vizare periodică, semnată de reprezentantul său legal, în vederea verificării şi vizării atestatului de către ANRE, întocmită conform modelului din anexa nr. 7, documentele prevăzute la art. 14 alin. (1) lit. a)-d) actualizate, originalul atestatului, precum şi dovada achitării unui tarif de vizare a atestatului, egal cu 50% din valoarea tarifului de emitere a respectivului tip de atestat."

    18. La articolul 22, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu următorul cuprins:
    "(1^1) Documentele prevăzute la alin. (1) se pot transmite la ANRE conform prevederilor art. 14 alin. (3)."

    19. La articolul 22, alineatele (3) şi (7) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(3) În baza documentelor transmise potrivit prevederilor alin. (1), direcţia de specialitate din cadrul ANRE verifică îndeplinirea de către titularul de atestat a criteriilor prevăzute la art. 20 alin. (1). În cazul în care documentaţia este completă, criteriile de vizare sunt îndeplinite şi tariful de vizare a atestatului a fost efectiv virat în contul ANRE, direcţia de specialitate din cadrul ANRE întocmeşte un raport prin care se propune Comisiei de atestare să constate îndeplinirea condiţiilor pentru vizarea atestatului.
    ……………………………………………………………………
(7) Atestatele vizate, în original, se comunică solicitantului conform prevederilor art. 17 alin. (4)."

    20. La articolul 23, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu următorul cuprins:
    "(2^1) Documentele prevăzute la alin. (2) se pot transmite la ANRE conform prevederilor art. 14 alin. (3)."

    21. La articolul 24, alineatele (3) şi (4) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(3) În cazul aprobării, decizia de modificare a atestatului, precum şi atestatul modificat se emit de către ANRE în cel mult 5 zile lucrătoare de la data şedinţei Comisiei de atestare şi se comunică solicitantului, la cererea scrisă a acestuia, în copie, prin fax sau e-mail.
(4) Atestatele şi deciziile modificate, în original, se comunică solicitantului conform prevederilor art. 17 alin. (4)."

    22. La articolul 24, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu următorul cuprins:
    "(5) Titularul de atestat are obligaţia să transmită la ANRE originalul atestatului modificat."

    23. După articolul 25 se introduce un nou articol, articolul 25^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 25^1
    Prevederile de la art. 23-25 se aplică şi operatorilor economici, persoane juridice străine prevăzute la art. 4 alin. (1), cu privire la modificarea deciziei de confirmare, emise de ANRE, prin care se recunoaşte acestora dreptul de a presta servicii transfrontaliere în România."

    24. La articolul 26 alineatul (1), litera d) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "d) la cererea scrisă, motivată, a titularului de atestat;"

    25. La articolul 26, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (4^1), cu următorul cuprins:
    "(4^1) În cazul în care operatorul economic este cercetat în urma producerii unor accidente soldate cu victime umane şi/sau pagube materiale, ANRE poate decide, la solicitarea instituţiilor îndreptăţite ale statului român sau din oficiu, în baza propunerii făcute de direcţia generală control, suspendarea atestatelor până la finalizarea cercetărilor şi stabilirea responsabilităţilor."

    26. La articolul 27, litera f) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "f) la cererea scrisă, motivată, a titularului de atestat;"

    27. La articolul 27, după litera f) se introduce o nouă literă, litera g), cu următorul cuprins:
    "g) după două suspendări consecutive pentru motivul invocat la art. 26 alin. (1) lit. e)."

    28. La articolul 29, alineatul (4) şi se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(4) Deciziile de suspendare/retragere, în original, se comunică solicitantului, conform prevederilor art. 17 alin. (4)."

    29. La articolul 29, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu următorul cuprins:
    "(5) Titularul de atestat are obligaţia să transmită la ANRE originalul atestatului retras."

    30. După articolul 29 se introduce un nou articol, articolul 29^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 29^1
    Prevederile de la art. 26-29 se aplică şi operatorilor economici, persoane juridice străine prevăzute la art. 4 alin. (1), cu privire la suspendarea sau retragerea deciziei de confirmare, emise de ANRE, prin care se recunoaşte acestora dreptul de a presta servicii transfrontaliere în România."

    31. La articolul 31, literele a), g) şi h) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "a) să respecte legile, prevederile regulamentului, ale condiţiilor de valabilitate ale atestatului/confirmării, ale normelor, normativelor şi prescripţiilor tehnice în vigoare, precum şi ale oricăror reglementări emise de ANRE, aplicabile activităţilor atestate, inclusiv pe cele privind protecţia persoanelor, bunurilor şi activităţilor;
    ……………………………………………………………………
g) să transmită la ANRE, întocmai şi la termen, orice informaţie sau document solicitat, în condiţiile legii, care este necesar pentru activitatea ANRE, şi să dea curs convocărilor adresate de către ANRE;
h) să ţină la zi, pentru fiecare an de valabilitate a atestatului/deciziei de confirmare şi să arhiveze pe o perioadă de 10 ani, în format electronic:
    (i) un registru unic de evidenţă conţinând lista contractelor de proiectare/executare/verificare instalaţii electrice încheiate şi aflate în derulare şi a celor finalizate în anul respectiv de valabilitate a atestatului/deciziei de confirmare, precum şi evidenţa gradelor de satisfacţie a beneficiarilor, întocmit conform modelului din anexa nr. 12;
    (ii) aprecierile pentru fiecare lucrare finalizată, întocmite potrivit modelului din anexa nr. 13;
    (iii) procesele-verbale de recepţie la terminarea lucrărilor de executare de instalaţii electrice, semnate de către beneficiar sau, în cazul lucrărilor de proiectare realizate, procesele-verbale de avizare, eliberate de către beneficiarii acestora;"

    32. La articolul 31, litera o) se abrogă.
    33. După articolul 39 se introduc două noi articole, articolele 39^1 şi 39^2, cu următorul cuprins:
    "ART. 39^1
    În cazul retragerii cererii de atestare/vizare/ confirmare de către operatorul economic, precum şi în cazul neacordării/nevizării atestatului sau refuzului de confirmare, indiferent de motiv, tarifele prevăzute la art. 39 nu se înapoiază operatorului economic.
    ART. 39^2
    Drepturile şi obligaţiile prevăzute de prezentul regulament se aplică şi operatorilor economici care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 4 alin. (1), titulari ai deciziilor de confirmare emise de ANRE."

    34. La articolul 41, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) ANRE poate publica, pe portalul propriu, datele şi informaţiile cuprinse în registrele unice de evidenţă întocmite de către titularii de atestate, conform prevederilor art. 31 lit. h), precum şi valorile gradelor de satisfacţie a beneficiarilor contractelor finalizate de titularii de atestate."

    35. Anexa nr. 1 se modifică şi se înlocuieşte cu anexa nr. 1 care face parte integrantă din prezentul ordin.
    36. Anexa nr. 3 se abrogă.
    37. Anexele nr. 6, 7, 10 şi 12 se modifică şi se înlocuiesc cu anexele nr. 2-5 care fac parte integrantă din prezentul ordin.


    ART. II
    Solicitările de acordare de atestate/decizii de confirmare nesoluţionate până la data intrării în vigoare a prezentului ordin se soluţionează în conformitate cu prevederile Regulamentului pentru atestarea operatorilor economici care proiectează, execută şi verifică instalaţii electrice în vigoare la data emiterii deciziei prin care se soluţionează cererea.

    ART. III
    Titularii de atestate pentru proiectarea, executarea şi verificarea de instalaţii electrice, titularii deciziilor de confirmare a dreptului de a presta servicii transfrontaliere în România, precum şi solicitanţii de atestate sau solicitanţii de confirmare a dreptului de a presta servicii transfrontaliere în România duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin, iar entităţile organizatorice din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei urmăresc respectarea acestora.

    ART. IV
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    p. Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei,
                    Henorel Florin Soreaţă

    Bucureşti, 19 decembrie 2018.
    Nr. 212.
    ANEXA 1

    (Anexa nr. 1 la regulament) - Model -
    CERERE DE CONFIRMARE
    a dreptului de a presta servicii transfrontaliere, pentru realizarea de lucrări de proiectare,
    executare şi verificare instalaţii electrice în România
    Către: Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei - ANRE
    Domnule Preşedinte,
    Subsemnatul, …....……....….., posesor al actului de identitate/paşaportului seria …… nr. ….......……, eliberat de ………… la data …………, în calitate de ......(administrator/director general etc.).., reprezentant legal al operatorului economic ……........................……, cu sediul social în statul (membru al UE/SEE/Elveţia) …………., adresa (completă a sediului social) …………….., solicit confirmarea dreptului de a presta servicii transfrontaliere, pentru realizarea de lucrări de proiectare, executare şi verificare instalaţii electrice în România, în limitele competenţelor acordate de următorul tip de atestat/următoarele tipuri de atestate: ….....(Se vor menţiona tipurile de atestate corespunzătoare.)......... .
    Cererea este însoţită de documentele precizate în opis.
    Menţionez că operatorul economic pe care îl reprezint:
    - este înmatriculat în registrului comerţului cu nr. …………;
    – are codul de înregistrare fiscală nr. …………… şi
    – contul nr. ………………. deschis la Banca …......(denumirea/localizarea băncii unde este deschis contul)........ .

    În scopul comunicării cu Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei vă aduc la cunoştinţă că pot fi contactat direct, la sediul operatorului economic, precum şi la nr. telefon fix ..........., nr. de fax .........., nr. telefon mobil ......., adresa de e-mail .....................…… sau prin împuternicit: ............, la nr. telefon fix …………….., nr. de fax ………, nr. telefon mobil ………., adresa de e-mail .........(Se anexează împuternicire notarială sau avocaţială întocmită în condiţiile legii.).....
    La data prezentei declar că operatorul economic, în numele şi pe seama căruia semnez această declaraţie, nu se află în faliment.
    Cunoscând prevederile Codului penal privind falsul în declaraţii, certific pe propria răspundere veridicitatea şi autenticitatea tuturor documentelor transmise.
    Data ………………
    Semnătura reprezentantului legal (în original)


    ANEXA 2

    (Anexa nr. 6 la regulament)
    Competenţele titularilor de atestate acordate de ANRE

┌───────┬──────────────────────────────┐
│Tip │Competenţele titularului de │
│atestat│atestat │
├───────┼──────────────────────────────┤
│ │Realizează încercări/ │
│ │măsurători la echipamentele şi│
│ │instalaţiile electrice de │
│A1 │joasă tensiune, conform │
│ │reglementărilor din domeniu, │
│ │inclusiv normelor tehnice │
│ │incidente. │
├───────┼──────────────────────────────┤
│ │Toate competenţele atestatului│
│ │de tip A1 şi, în plus, │
│ │realizează încercări/ │
│ │măsurători la echipamentele şi│
│A2 │instalaţiile electrice de │
│ │medie tensiune, conform │
│ │reglementărilor din domeniu, │
│ │inclusiv normelor tehnice │
│ │incidente. │
├───────┼──────────────────────────────┤
│ │Toate competenţele atestatelor│
│ │de tip A1 şi A2 şi, în plus, │
│ │realizează încercări/ │
│ │măsurători la echipamentele şi│
│A │instalaţiile electrice de │
│ │înaltă tensiune, conform │
│ │reglementărilor din domeniu, │
│ │inclusiv normelor tehnice │
│ │incidente. │
├───────┼──────────────────────────────┤
│ │Încercări de echipamente şi │
│ │instalaţii electrice în │
│ │vederea certificării │
│A3 │conformităţii tehnice a │
│ │centralelor electrice în │
│ │raport cu normele tehnice │
│ │aplicabile │
├───────┼──────────────────────────────┤
│ │Toate competenţele atestatului│
│ │de tip A1 şi, în plus: │
│ │a) execută instalaţii │
│ │electrice exterioare/ │
│ │interioare aferente incintelor│
│ │/clădirilor civile şi │
│ │industriale; │
│ │b) execută instalaţii de │
│Bi │utilizare de joasă tensiune; │
│ │c) execută, verifică, măsoară │
│ │prize de pământ, instalaţii de│
│ │legare la pământ şi de │
│ │paratrăsnet aferente │
│ │clădirilor civile şi │
│ │industriale şi emite │
│ │buletinele de verificare/ │
│ │măsurare aferente acestora. │
├───────┼──────────────────────────────┤
│ │Toate competenţele atestatului│
│ │de tip Bi şi, în plus, execută│
│ │branşamente electrice şi │
│ │instalaţii de racordare la │
│ │joasă tensiune, aeriene şi/sau│
│Be │subterane, monofazate şi │
│ │trifazate, destinate │
│ │alimentării cu energie │
│ │electrică a locurilor de │
│ │consum, a locurilor de │
│ │producere sau a celor de │
│ │consum şi producere. │
├───────┼──────────────────────────────┤
│ │Proiectează: │
│ │a) instalaţii electrice │
│ │exterioare/interioare aferente│
│ │incintelor/clădirilor civile │
│ │şi industriale; │
│ │b) instalaţii de utilizare de │
│ │joasă tensiune; │
│ │c) branşamente electrice şi │
│Bp │instalaţii de racordare la │
│ │joasă tensiune, aeriene şi/sau│
│ │subterane, monofazate şi │
│ │trifazate, destinate │
│ │alimentării cu energie │
│ │electrică a locurilor de │
│ │consum, a locurilor de │
│ │producere sau a celor de │
│ │consum şi producere. │
├───────┼──────────────────────────────┤
│B │Toate competenţele atestatelor│
│ │de tip Be şi Bp │
├───────┼──────────────────────────────┤
│ │Toate competenţele atestatului│
│ │de tip Bp şi, în plus, │
│ │proiectează: │
│ │a) linii electrice cu tensiuni│
│ │nominale de 0,4 kV-20 kV │
│ │aeriene şi/sau subterane; │
│ │b) posturi de transformare de │
│ │medie tensiune (puncte de │
│ │alimentare, puncte de │
│ │conexiuni), inclusiv celulele │
│ │aferente; │
│ │c) staţii de medie tensiune şi│
│ │partea electrică de medie │
│ │tensiune a staţiilor de înaltă│
│ │tensiune; │
│ │d) reţele electrice de │
│C1A │iluminat public aeriene şi/sau│
│ │subterane; │
│ │e) reţele de alimentare cu │
│ │energie electrică a │
│ │ansamblurilor de locuinţe; │
│ │f) instalaţii electrice de │
│ │curenţi slabi aferente │
│ │(circuite secundare); │
│ │g) baterii staţionare de │
│ │acumulatori, instalaţii │
│ │electrice de compensare a │
│ │factorului de putere; │
│ │h) instalaţii de cabluri de │
│ │fibră optică pentru │
│ │transmitere de semnal; │
│ │i) instalaţii de comandă, │
│ │control şi protecţii prin │
│ │relee. │
├───────┼──────────────────────────────┤
│ │Toate competenţele atestatului│
│ │de tip Be şi, în plus, │
│ │execută: │
│ │a) linii electrice cu tensiuni│
│ │nominale de 0,4 kV-20 kV │
│ │aeriene şi/ sau subterane; │
│ │b) posturi de transformare de │
│ │medie tensiune (puncte de │
│ │alimentare, puncte de │
│ │conexiuni), inclusiv celulele │
│ │aferente; │
│ │c) staţii de medie tensiune şi│
│ │partea electrică de medie │
│ │tensiune a staţiilor de înaltă│
│ │tensiune; │
│ │d) reţele electrice de │
│ │iluminat public aeriene şi/sau│
│ │subterane; │
│ │e) reţele de alimentare cu │
│ │energie electrică a │
│ │ansamblurilor de locuinţe; │
│ │f) instalaţii electrice de │
│C2A │curenţi slabi aferente │
│ │(circuite secundare); │
│ │g) baterii staţionare de │
│ │acumulatori, instalaţii │
│ │electrice de compensare a │
│ │factorului de putere; │
│ │h) instalaţii de cabluri de │
│ │fibră optică pentru │
│ │transmitere de semnal; │
│ │i) instalaţii de comandă, │
│ │control şi protecţii prin │
│ │relee; │
│ │j) măsurarea rezistenţei de │
│ │izolaţie şi continuitate │
│ │circuite, măsurarea │
│ │rezistenţei de contact la PT; │
│ │k) verificări şi încercări ale│
│ │echipamentelor şi │
│ │instalaţiilor electrice de │
│ │medie tensiune, aferente │
│ │reţelelor electrice de │
│ │distribuţie şi posturilor de │
│ │transformare. │
├───────┼──────────────────────────────┤
│ │Toate competenţele atestatului│
│ │de tip C1A şi, în plus, │
│ │proiectează linii electrice cu│
│ │tensiuni nominale de 0,4 │
│ │kV-110 kV aeriene şi/sau │
│ │subterane, inclusiv fir de │
│C1B │gardă cu fibră optică inclusă │
│ │pe LEA de 110 kV, staţii de │
│ │medie tensiune şi 110 kV, │
│ │precum şi partea electrică de │
│ │medie tensiune a staţiilor cu │
│ │tensiuni nominale mai mari sau│
│ │egale cu 110 kV. │
├───────┼──────────────────────────────┤
│ │Toate competenţele atestatului│
│ │de tip C2A şi, în plus, │
│ │execută: │
│ │a) linii electrice cu tensiuni│
│ │nominale de 0,4 kV-110 kV │
│ │aeriene şi/sau subterane; │
│ │b) instalare de fir de gardă │
│ │cu fibră optică inclusă pe LEA│
│ │de 110 kV; │
│ │c) verificări şi încercări ale│
│C2B │echipamentelor şi │
│ │instalaţiilor electrice de │
│ │înaltă tensiune, aferente │
│ │reţelelor electrice de │
│ │distribuţie şi posturilor de │
│ │transformare; │
│ │d) staţii de medie tensiune şi│
│ │110 kV şi partea electrică de │
│ │medie tensiune a staţiilor cu │
│ │tensiuni nominale mai mari sau│
│ │egale cu 110 kV. │
├───────┼──────────────────────────────┤
│ │Toate competenţele atestatului│
│ │de tip C1B şi, în plus, │
│ │proiectează linii electrice cu│
│D1 │orice tensiuni nominale │
│ │standardizate aeriene şi/sau │
│ │subterane, inclusiv fir de │
│ │gardă cu fibră optică inclusă │
│ │pe LEA. │
├───────┼──────────────────────────────┤
│ │Toate competenţele atestatului│
│ │de tip C2B şi, în plus, │
│ │execută: │
│ │a) linii electrice cu orice │
│ │tensiuni nominale │
│ │standardizate aeriene şi/sau │
│ │subterane; │
│D2 │b) instalare de fir de gardă │
│ │cu fibră optică inclusă pe │
│ │LEA; │
│ │c) verificări şi încercări ale│
│ │echipamentelor şi │
│ │instalaţiilor electrice │
│ │aferente reţelelor electrice │
│ │de transport şi distribuţie. │
├───────┼──────────────────────────────┤
│ │Toate competenţele atestatului│
│ │de tip C1B şi, în plus, │
│ │proiectează staţii electrice │
│ │şi instalaţii electrice │
│ │aparţinând părţii electrice a │
│ │centralelor electrice cu orice│
│ │tensiuni nominale │
│ │standardizate, inclusiv: │
│E1 │a) instalaţii electrice de │
│ │curenţi slabi (circuite │
│ │secundare); │
│ │b) instalaţii de comandă, │
│ │control şi protecţii prin │
│ │relee; │
│ │c) instalaţii electrice │
│ │aferente serviciilor proprii │
│ │din centrale şi staţii │
│ │electrice. │
├───────┼──────────────────────────────┤
│ │Execută lucrări la │
│ │instalaţiile electrice de │
│ │protecţie şi automatizări din │
│ │staţiile electrice, inclusiv: │
│ │a) instalaţii electrice de │
│ │curenţi slabi (circuite │
│E2PA │secundare); │
│ │b) instalaţii de comandă, │
│ │control şi protecţii prin │
│ │relee; │
│ │c) instalaţii electrice │
│ │aferente serviciilor proprii │
│ │din centrale şi staţii │
│ │electrice. │
├───────┼──────────────────────────────┤
│ │Toate competenţele atestatului│
│ │de tip E2PA şi C2B, şi, în │
│ │plus, execută staţii electrice│
│ │şi instalaţii electrice │
│ │aparţinând părţii electrice a │
│ │centralelor electrice cu orice│
│ │tensiuni nominale │
│ │standardizate, inclusiv: │
│E2 │a) instalaţii electrice de │
│ │curenţi slabi (circuite │
│ │secundare); │
│ │b) instalaţii de comandă, │
│ │control şi protecţii prin │
│ │relee; │
│ │c) instalaţii electrice │
│ │aferente serviciilor proprii │
│ │din centrale şi staţii │
│ │electrice. │
└───────┴──────────────────────────────┘



    ANEXA 3

    (Anexa nr. 7 la regulament)
     - Model -
    Cerere de atestare/vizare periodică
    Către: Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei - ANRE
    Domnule Preşedinte,
    Subsemnatul ............, cod numeric personal …............……., posesor al actului de identitate seria ……… nr. ……………, eliberat de ……………… la data ………………………., în calitate de ……...(administrator/director general etc.)……, reprezentant legal al operatorului economic ………….....………., cu sediul social în localitatea ………...……., str. ………………. nr. ........., bl. ........., sc. ........., ap. ........., judeţul ….........……, solicit acordarea/vizarea periodică a următoarelor tipuri de atestate: .........(Se vor menţiona tipurile de atestate solicitate.)........... .
    Cererea este însoţită de documentele precizate în opis.
    Menţionez că operatorul economic pe care îl reprezint:
    - este înmatriculat în registrului comerţului cu nr. ……………….;
    – are codul unic de înregistrare (CUI) nr. ………………………… şi
    – contul nr. …………… deschis la Banca ……………, Sucursala ………..(denumirea/localizarea sucursalei băncii unde este deschis contul.)....…… .

    În scopul comunicării cu Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei vă aduc la cunoştinţă că pot fi contactat direct, la sediul operatorului economic, precum şi la nr. telefon fix ….....……..….., nr. de fax …….......………., nr. telefon mobil ........................, adresa de e-mail …………............… sau prin împuternicit: ……….........……., la nr. telefon fix ……………, nr. de fax ……., nr. telefon mobil ………, adresa de e-mail …...........(Se anexează împuternicire notarială sau avocaţială întocmită în condiţiile legii.)………… .
    Cunoscând prevederile Codului penal privind falsul în declaraţii, certific pe propria răspundere veridicitatea şi autenticitatea tuturor documentelor transmise.
    Data ……………
    Semnătura reprezentantului legal (în original)

    ANEXA 4

    (Anexa nr. 10 la regulament)
    Conţinutul-cadru al unui atestat
    (Faţă)
    Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei - ANRE
    În conformitate cu Decizia ANRE nr. ……..[data deciziei: ZZ.LL.AAAA]………. se acordă ……[denumirea solicitantului]...., cu sediul în ........[sediul solicitantului]........., înregistrat în registrului comerţului cu nr. .....[numărul de înregistrare al solicitantului]....... . având codul unic de înregistrare nr. .......[CUI nr. ...]......,
    ATESTATUL
    nr. ............/.....[data acordării: ZZ.LL.AAAA]...
    de tip ....................[tip atestat conform art. 8 alin. (1) din regulamentul aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 45/2016].............
    pentru ........................[descrierea de la art. 8 alin. (1) din regulamentul aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 45/2016]......................
    Condiţii de valabilitate asociate atestatului:
    1. Atestatul este valabil pe termen nelimitat. Valabilitatea atestatului este condiţionată de verificarea şi vizarea periodică a acestuia în condiţiile Regulamentului pentru atestarea operatorilor economici care proiectează, execută şi verifică instalaţii electrice, aprobat prin Ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 45/2016.
    2. Titularul atestatului are drepturile şi trebuie să respecte obligaţiile prevăzute în Regulamentul pentru atestarea operatorilor economici care proiectează, execută şi verifică instalaţii electrice, aprobat prin Ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 45/2016, precum şi în orice altă reglementare aplicabilă aprobată de ANRE.
    3. Neîndeplinirea şi/sau îndeplinirea necorespunzătoare de către titularul prezentului atestat a obligaţiilor impuse de lege sau de reglementările aprobate de ANRE în desfăşurarea activităţilor ce fac obiectul atestatului nu atrag/atrage răspunderea penală, civilă, contravenţională, administrativă sau materială a ANRE, iar atestarea operatorilor economici nu conduce la transferul de responsabilităţi de la aceştia către ANRE şi nici nu îi exonerează pe aceştia de obligaţiile ce le revin.

    Data emiterii ......[ZZ.LL.AAAA]......
           Preşedinte,
    .................................
    (Verso)

┌──────────────────────────┬───────────────────────────┬───────────────────────────┬───────────────────────────┬───────────────────────────┐
│Loc ştampilă │Loc ştampilă │Loc ştampilă │Loc ştampilă │Loc ştampilă │
│ANRE │ANRE │ANRE │ANRE │ANRE │
│Data vizării │Data vizării │Data vizării │Data vizării │Data vizării │
│..........................│...........................│...........................│...........................│...........................│
├──────────────────────────┼───────────────────────────┼───────────────────────────┼───────────────────────────┼───────────────────────────┤
│Următorul │Următorul │Următorul │Următorul │Următorul │
│termen de vizare │termen de vizare │termen de vizare │termen de vizare │termen de vizare │
│……………….. │……………….. │……………….. │……………….. │……………….. │
├──────────────────────────┼───────────────────────────┼───────────────────────────┼───────────────────────────┼───────────────────────────┤
│Loc ştampilă │Loc ştampilă │Loc ştampilă │Loc ştampilă │Loc ştampilă │
│ANRE │ANRE │ANRE │ANRE │ANRE │
│Data vizării │Data vizării │Data vizării │Data vizării │Data vizării │
│......................... │...........................│.................... │...........................│...........................│
├──────────────────────────┼───────────────────────────┼───────────────────────────┼───────────────────────────┼───────────────────────────┤
│Următorul │Următorul │Următorul │Următorul │Următorul │
│termen de vizare │termen de vizare │termen de vizare │termen de vizare │termen de vizare │
│……………….. │……………….. │……………….. │……………….. │……………….. │
└──────────────────────────┴───────────────────────────┴───────────────────────────┴───────────────────────────┴───────────────────────────┘



    ANEXA 5

    (Anexa nr. 12 la regulament)
    REGISTRUL UNIC DE EVIDENŢĂ
    a contractelor încheiate de titularul de atestat şi gradul de satisfacţie a beneficiarilor lucrărilor

┌────┬────────┬────────────┬─────────────┬────────────┬────────────┬────────────┐
│ │ │Lucrări/ │ │ │ │Apreciere │
│ │ │Servicii ce │Beneficiar │Data │Data │contract │
│Nr. │Contract│fac obiectul│(parte a │încheierii │finalizării │finalizat │
│crt.│nr. ... │contractului│contractului)│contractului│contractului│(valoarea │
│ │ │(descriere │ │ │ │gradului de │
│ │ │succintă) │ │ │ │satisfacţie)│
├────┼────────┼────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│1 │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│2 │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│3 │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│.. │ │ │ │ │ │ │
├────┴────────┴────────────┴─────────────┴────────────┴────────────┼────────────┤
│Gradul de satisfacţie anual (media aritmetică a valorilor gradului│ │
│de satisfacţie al contractelor finalizate în perioada de │ │
│referinţă): │ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────┴────────────┘



    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016