Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 209 din 6 februarie 2024  privind modificarea şi completarea Ordinului viceprim-ministrului, ministrul mediului, nr. 572/2019 pentru depunerea declaraţiilor privind obligaţiile la Fondul pentru mediu prin mijloace electronice de transmitere la distanţă    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 209 din 6 februarie 2024 privind modificarea şi completarea Ordinului viceprim-ministrului, ministrul mediului, nr. 572/2019 pentru depunerea declaraţiilor privind obligaţiile la Fondul pentru mediu prin mijloace electronice de transmitere la distanţă

EMITENT: Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 122 din 13 februarie 2024
    Luând în considerare Referatul de aprobare al Administraţiei Fondului pentru Mediu nr. 9/AC din 22.01.2024 privind modificarea Ordinului viceprim-ministrului, ministrul mediului, nr. 572/2019 pentru depunerea declaraţiilor privind obligaţiile la Fondul pentru mediu prin mijloace electronice de transmitere la distanţă,
    ţinând cont de prevederile art. 5 lit. i), j), k), m) şi n) din anexa la Hotărârea Guvernului nr. 277/2023 pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Administraţiei Fondului pentru Mediu,
    având în vedere avizul Ministerului Finanţelor comunicat prin Adresa nr. 743.658 din 22.12.2023,
    în temeiul art. 11 alin. (4) şi al art. 12 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 105/2006, cu modificările şi completările ulterioare, al art. 342 alin. (3) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, al art. 57 alin. (1), (4) şi (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, şi al art. 13 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 43/2020 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, cu modificările şi completările ulterioare,
    ministrul mediului, apelor şi pădurilor emite prezentul ordin.
    ART. I
    Ordinul viceprim-ministrului, ministrul mediului, nr. 572/2019 pentru depunerea declaraţiilor privind obligaţiile la Fondul pentru mediu prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 544 din 3 iulie 2019, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. Titlul ordinului se modifică şi va avea următorul cuprins:
    " ORDIN
    pentru depunerea declaraţiilor privind obligaţiile la Fondul pentru mediu
    şi comunicarea actelor emise de Administraţia Fondului pentru
    Mediu prin mijloace electronice de transmitere la distanţă"

    2. La articolul 1, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Pentru depunerea prin mijloace electronice de transmitere la distanţă a declaraţiilor privind obligaţiile la Fondul pentru mediu, contribuabilii utilizează serviciul «eTAX - comunicare AFM online», denumit în continuare eTAX, existent pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu, www.afm.ro."

    3. După articolul 3 se introduce un nou articol, articolul 3^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 3^1
    (1) Actele administrativ-fiscale şi alte acte emise în formă electronică de către Administraţia Fondului pentru Mediu în executarea legii se comunică prin mijloace electronice de transmitere la distanţă prin intermediul serviciului «eTAX - comunicare AFM online».
    (2) Prin intermediul eTAX se pot comunica de către Administraţia Fondului pentru Mediu documente sau informaţii, altele decât cele prevăzute la alin. (1), în măsura în care acestea sunt deţinute şi sunt prevăzute în prezentul ordin.
    (3) În cazul utilizării eTAX nu se mai utilizează şi altă modalitate de comunicare a actului administrativ-fiscal sau a actului emis de Administraţia Fondului pentru Mediu în executarea legii.
    (4) Prin intermediul eTAX contribuabilii pot transmite Administraţiei Fondului pentru Mediu declaraţii, cereri sau alte documente."

    4. La articolul 5 alineatul (3), litera e) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "e) vizualizarea şi descărcarea certificatului de atestare fiscală privind obligaţiile la Fondul pentru mediu, emis în formă electronică şi comunicat de Administraţia Fondului pentru Mediu prin mijloace electronice de transmitere la distanţă."

    5. La articolul 6, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(4) Împuternicirea notarială trebuie să cuprindă obligatoriu următoarele elemente:
    a) datele de identificare ale contribuabilului;
    b) datele de identificare ale reprezentantului legal;
    c) datele de identificare ale persoanei fizice care va avea calitatea de împuternicit pentru utilizarea serviciului «eTax - comunicare AFM online» pus la dispoziţie de Administraţia Fondului pentru Mediu;
    d) adresa de e-mail la care se vor efectua notificările referitoare la confirmarea declaraţiilor privind obligaţiile la Fondul pentru mediu depuse prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, precum şi comunicarea altor documente ori informări emise de Administraţia Fondului pentru Mediu;
    e) acordul privind primirea de informări prin poşta electronică;
    f) acceptul privind termenii şi condiţiile de utilizare a serviciul «eTax - comunicare AFM online» pus la dispoziţie de Administraţia Fondului pentru Mediu."

    6. La articolul 6, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(5) În cererea de înrolare, contribuabilul îşi va exprima acordul privind comunicarea actelor administrativ-fiscale şi a altor acte, emise de Administraţia Fondului pentru Mediu în formă electronică, prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanţă, în conformitate cu prevederile art. 47 alin. (15) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare."

    7. La articolul 7 alineatul (2), litera h) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "h) vizualizarea şi descărcarea certificatului de atestare fiscală privind obligaţiile la Fondul pentru mediu, comunicat de Administraţia Fondului pentru Mediu prin mijloace electronice de transmitere la distanţă;"

    8. Articolul 9 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 9
    (1) În cazul comunicării prin serviciul «eTax - comunicare AFM online» a actelor administrativ-fiscale ori a altor acte emise de Administraţia Fondului pentru Mediu în executarea legii, acestea se consideră comunicate, respectiv îndeplinite, în termen de 15 zile de la data punerii la dispoziţia contribuabilului a documentului în eTAX. Acest termen începe să curgă din ziua următoare datei punerii la dispoziţia contribuabilului a documentului.
    (2) Actele administrativ-fiscale ori alte acte emise de Administraţia Fondului pentru Mediu în executarea legii se consideră comunicate, respectiv îndeplinite şi în cazul în care contribuabilul renunţă la serviciul «eTax - comunicare AFM online», dacă renunţarea se efectuează anterior împlinirii termenului de comunicare prevăzut la alin. (1).
    (3) Actele administrativ-fiscale ori alte acte emise de Administraţia Fondului pentru Mediu în executarea legii se semnează cu o semnătură electronică calificată, fiind valabile fără semnătura persoanelor împuternicite ale Administraţiei Fondului pentru Mediu, potrivit legii, şi fără ştampila instituţiei.
    (4) Actele administrativ-fiscale ori alte acte emise de Administraţia Fondului pentru Mediu în executarea legii ce pot fi comunicate prin intermediul eTAX sunt prevăzute în anexa nr. 3."

    9. Articolul 16 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 16
    (1) Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezentul ordin.
    (2) Anexa nr. 3 se actualizează pe măsura dezvoltării sistemului informatic prin care se asigură furnizarea serviciilor prin intermediul eTAX."

    10. Anexa nr. 2 se modifică şi se înlocuieşte cu anexa nr. 1 care face parte integrantă din prezentul ordin.
    11. După anexa nr. 2 se introduce o nouă anexă, anexa nr. 3, având cuprinsul prevăzut în anexa nr. 2 care face parte integrantă din prezentul ordin.
    12. În cuprinsul ordinului sintagma „Serviciul «Depunere declaraţii online»“ se va înlocui cu sintagma „Serviciul «eTAX - comunicare AFM online»“.
    13. Din cuprinsul ordinului se va elimina sintagma „acte de procedură“, iar sintagma „acte administrativ-fiscale“ va fi completată cu „şi alte acte emise de Administraţia Fondului pentru Mediu în executarea legii“.
    14. În cuprinsul ordinului sintagma „contribuabili/ plătitori“ se va înlocui cu sintagma „contribuabili“.


    ART. II
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Ministrul mediului, apelor şi pădurilor,
                    Mircea Fechet

    Bucureşti, 6 februarie 2024.
    Nr. 209.
    ANEXA 1

    (Anexa nr. 2 la Ordinul nr. 572/2019)
    Formular - Cerere de înrolare
    CERERE DE ÎNROLARE
    Prin prezenta, subsemnatul, .................................................................., deţinător al CNP ............................, în calitate de:
    [ ] reprezentant legal al contribuabilului ......................................................................, C.U.I. .............................................;
    [ ] împuternicit desemnat prin împuternicirea notarială dată de reprezentantul legal al contribuabilului .............................., C.U.I. ................................,

    solicit înrolarea în serviciul „eTax - comunicare AFM online“ pentru contribuabilul:
    Denumirea: .......................................................................
    C.U.I.: ...............................................................................
    Domiciliul fiscal: ................................................................
    Telefon: .............................................................................
    Fax: ..................................................................................
    Adresă de e-mail: ..............................................................
    Cont bancar principal: ............................................................., deschis la Banca .................................................................

    Certific această calitate prin documentele ataşate: [Încarcă împuternicirea notarială]*.
    * Documentul electronic, copie a imaginii împuternicirii notariale, întocmită potrivit prevederilor art. 6 alin. (4) şi (5) din Ordinul viceprim-ministrului, ministrul mediului, nr. 572/2019 pentru depunerea declaraţiilor privind obligaţiile la Fondul pentru mediu prin mijloace electronice de transmitere la distanţă.

    [ ] Prin completarea şi semnarea prezentei cereri declar că:
    - accept termenii şi condiţiile de utilizare a serviciului „eTax - comunicare AFM online“;
    – îmi exprim acordul în legătură cu utilizarea şi prelucrarea datelor cu caracter personal, în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date;
    – îmi exprim acordul privind primirea de informări prin poşta electronică;
    – în conformitate cu prevederile art. 47 alin. (15) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, îmi exprim acordul privind comunicarea actelor administrativ-fiscale şi a altor acte, emise de Administraţia Fondului pentru Mediu în formă electronică, prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanţă, cunoscând faptul că aceste acte se consideră comunicate în termen de 15 zile de la data punerii acestora la dispoziţie în eTAX.

    Declar pe propria răspundere că nu am alterat conţinutul prezentului document, atest corectitudinea datelor prin semnarea electronică a acestui fişier, folosind certificatul calificat valabil la data cererii, eliberat pe numele meu de către un prestator de servicii de încredere calificat.
    Data: .............
    [Semnătură electronică calificată]

    ANEXA 2

    (Anexa nr. 3 la Ordinul nr. 572/2019)
    Actele administrativ-fiscale şi alte acte emise de
    Administraţia Fondului pentru Mediu în executarea legii
    ce pot fi comunicate prin intermediul serviciului „eTAX - comunicare AFM online“
    1. Decizie referitoare la obligaţiile de plată accesorii la Fondul pentru mediu
    2. Titlu executoriu
    3. Somaţie
    4. Decizie de încetare a măsurilor de executare silită
    5. Certificatul de atestare privind obligaţiile la Fondul pentru mediu
    6. Fişe de declaraţii şi încasări
    7. Răspunsul AFM la cererea de înregistrare în Registrul AFM-APR
    8. Notificări
    9. Informări
    10. Anunţuri

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016