Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 208 din 24 februarie 2012  pentru aprobarea unor proceduri aplicabile operatorilor economici in domeniul produselor accizabile    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 208 din 24 februarie 2012 pentru aprobarea unor proceduri aplicabile operatorilor economici in domeniul produselor accizabile

EMITENT: AGENTIA NATIONALA DE ADMINISTRARE FISCALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 145 din 5 martie 2012

    Având în vedere prevederile art. 206^16, 206^20 şi 206^54 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, prevederile pct. 72 alin. (4), pct. 82 alin. (19), (20) şi (39) şi pct. 108 alin. (23) din titlul VII al Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotãrârea Guvernului nr. 44/2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
    în temeiul prevederilor art. 12 alin. (3) din Hotãrârea Guvernului nr. 109/2009 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

    preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã emite urmãtorul ordin:
    ART. 1
    Se aprobã procedura de revocare/anulare a autorizaţiei de utilizator final deţinute de operatorii economici care achiziţioneazã produse energetice de natura celor prevãzute la art. 206^16 alin. (2) în vederea utilizãrii în unul dintre scopurile prevãzute la art. 206^20 alin. (1) pct. 2 lit. a), b) şi e) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, prevãzutã în anexa nr. 1.
    ART. 2
    Se aprobã procedura de suspendare a autorizaţiei deţinute de antrepozitarul autorizat, destinatarul înregistrat sau expeditorul înregistrat, atunci când se constatã cã nu s-au respectat obligaţiile legale privind plata accizei ori înregistreazã orice alte obligaţii fiscale restante cu mai mult de 30 de zile faţã de termenul legal de platã, prevãzutã în anexa nr. 2.
    ART. 3
    Se aprobã procedura prin care se executã garanţia constituitã de cãtre operatorul economic deţinãtor al autorizaţiei de utilizator final care achiziţioneazã produse energetice de natura celor prevãzute la art. 206^16 alin. (2) în vederea utilizãrii în unul dintre scopurile prevãzute la art. 206^20 alin. (1) pct. 2 lit. a), b) şi e) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, precum şi procedura prin care se executã garanţia constituitã de cãtre antrepozitarul autorizat, destinatarul înregistrat sau expeditorul înregistrat, atunci când se constatã cã nu s-au respectat obligaţiile legale privind plata accizei ori înregistreazã orice alte obligaţii fiscale restante cu mai mult de 30 de zile faţã de termenul legal de platã, prevãzutã în anexa nr. 3.
    ART. 4
    Direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti, Direcţia generalã de administrare a marilor contribuabili, direcţiile judeţene pentru accize şi operaţiuni vamale şi a municipiului Bucureşti şi Direcţia de autorizãri şi tarif vamal din cadrul Autoritãţii Naţionale a Vãmilor vor lua mãsuri pentru ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.
    ART. 5
    Anexele nr. 1 - 3 fac parte integrantã din prezentul ordin.
    ART. 6
    Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

            Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã,
                                 Sorin Blejnar

    Bucureşti, 24 februarie 2012.
    Nr. 208.


    ANEXA 1

                         PROCEDURA DE REVOCARE/ANULARE
    a autorizaţiei de utilizator final deţinute de operatorii economici care
               achiziţioneazã produse energetice de natura celor
                 prevãzute la art. 206^16 alin. (2) în vederea
       utilizãrii în unul dintre scopurile prevãzute la art. 206^20 alin.
    (1) pct. 2 lit. a), b) şi e) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal

    1. Decizia de revocare/anulare a autorizaţiei de utilizator final se emite de cãtre direcţia judeţeanã pentru accize şi operaţiuni vamale sau a municipiului Bucureşti ori de Direcţia de autorizãri şi tarif vamal din cadrul Autoritãţii Naţionale a Vãmilor, dupã caz, în 3 exemplare, astfel: un exemplar se transmite operatorului economic, un exemplar organului fiscal competent în administrarea operatorului economic, iar al treilea exemplar este pãstrat în evidenţa emitentului.
    2. Situaţiile în care se emite decizia de revocare/anulare sunt cele prevãzute la pct. 82 alin. (23) şi (25), pct. 113.11 alin. (2) şi (4) din titlul VII "Accize şi alte taxe speciale" din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotãrârea Guvernului nr. 44/2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, constatate în baza unui act de control.
    3. Decizia prin care autoritatea vamalã competentã menţionatã la pct. 1 dispune revocarea/anularea autorizaţiei de utilizator final va fi comunicatã operatorului economic deţinãtor al autorizaţiei potrivit dispoziţiilor Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, care se aplicã corespunzãtor.
    4. Împotriva deciziei de revocare/anulare a autorizaţiei de utilizator final, operatorul economic care considerã cã a fost lezat în drepturile sale poate formula contestaţie, potrivit legii.
    5. Introducerea contestaţiei pe calea administrativã de atac nu suspendã efectele juridice ale deciziei de revocare/anulare a autorizaţiei de utilizator final pe perioada soluţionãrii contestaţiei.


    ANEXA 2

                            PROCEDURA DE SUSPENDARE
       a autorizaţiei deţinute de antrepozitarul autorizat, destinatarul
            înregistrat sau expeditorul înregistrat, atunci când se
                   constatã cã nu s-au respectat obligaţiile
      legale privind plata accizei ori înregistreazã orice alte obligaţii
    fiscale restante cu mai mult de 30 de zile faţã de termenul legal de platã

    1. În aplicarea unitarã a prevederilor art. 206^67 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi a pct. 119 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotãrârea Guvernului nr. 44/2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, organele fiscale competente în administrarea operatorilor economici transmit operativ direcţiilor judeţene pentru accize şi operaţiuni vamale sau a municipiului Bucureşti ori Direcţiei de autorizãri şi tarif vamal din cadrul Autoritãţii Naţionale a Vãmilor, dupã caz, situaţia neplãţii accizelor la termenele prevãzute de lege.
    2. Direcţiile judeţene pentru accize şi operaţiuni vamale sau a municipiului Bucureşti ori Direcţia de autorizãri şi tarif vamal din cadrul Autoritãţii Naţionale a Vãmilor, dupã caz, vor întocmi decizia de suspendare a autorizaţiei de antrepozit fiscal, destinatar înregistrat sau expeditor înregistrat, care va fi comunicatã operatorului economic şi organului fiscal competent în administrarea operatorului economic.
    3. Direcţiile judeţene pentru accize şi operaţiuni vamale sau a municipiului Bucureşti şi Direcţia de autorizãri şi tarif vamal din cadrul Autoritãţii Naţionale a Vãmilor vor transmite operativ direcţiei de specialitate care asigurã secretariatul Comisiei pentru autorizarea operatorilor de produse supuse accizelor armonizate din cadrul Ministerului Finanţelor Publice deciziile de suspendare emise, pentru actualizarea bazelor de date, cu înregistrarea corespunzãtoare a menţiunii "nevalid".
    4. În aplicarea unitarã a prevederilor 206^54 alin. (1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi a pct. 108 alin. (23) din Normele metodologice de aplicare Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotãrârea Guvernului nr. 44/2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, organele fiscale competente în administrarea operatorilor economici transmit operativ direcţiilor judeţene pentru accize şi operaţiuni vamale sau a municipiului Bucureşti ori Direcţiei de autorizãri şi tarif vamal din cadrul Autoritãţii Naţionale a Vãmilor, dupã caz, situaţia obligaţiilor fiscale restante cu mai mult de 30 de zile înregistrate de antrepozitarii autorizaţi, destinatarii înregistraţi sau expeditorii înregistraţi, pentru care au fost luate mãsurile de extindere a sumelor constituite drept garanţie pentru autorizaţiile deţinute de operatorii economici menţionaţi mai sus.
    5. Direcţiile judeţene pentru accize şi operaţiuni vamale sau a municipiului Bucureşti ori Direcţia de autorizãri şi tarif vamal din cadrul Autoritãţii Naţionale a Vãmilor, dupã caz, vor întocmi decizia de suspendare a autorizaţiei de antrepozitar autorizat, destinatar înregistrat sau expeditor înregistrat, care va fi comunicatã operatorului economic şi organului fiscal competent în administrarea operatorului economic.
    6. Direcţiile judeţene pentru accize şi operaţiuni vamale sau a municipiului Bucureşti şi Direcţia de autorizãri şi tarif vamal din cadrul Autoritãţii Naţionale a Vãmilor vor transmite operativ direcţiei de specialitate care asigurã secretariatul Comisiei pentru autorizarea operatorilor de produse supuse accizelor armonizate din cadrul Ministerului Finanţelor Publice deciziile de suspendare emise, pentru actualizarea bazelor de date, cu înregistrarea corespunzãtoare a menţiunii "nevalid".


    ANEXA 3

                                   PROCEDURA
                  prin care se executã garanţia constituitã de
                     cãtre operatorul economic deţinãtor al
    autorizaţiei de utilizator final care achiziţioneazã produse energetice
         de natura celor prevãzute la art. 206^16 alin. (2) în vederea
          utilizãrii în unul dintre scopurile prevãzute la art. 206^20
                alin. (1) pct. 2 lit. a), b) şi e) din Legea nr.
                    571/2003 privind Codul fiscal, precum şi
                    procedura prin care se executã garanţia
    constituitã de cãtre antrepozitarul autorizat, destinatarul înregistrat
            sau expeditorul înregistrat, atunci când se constatã cã
                      nu s-au respectat obligaţiile legale
          privind plata accizei ori înregistreazã orice alte obligaţii
          fiscale restante cu mai mult de 30 de zile faţã de termenul
                                 legal de platã

    1. Garanţiile constituite de operatorii economici deţinãtori ai autorizaţiilor de utilizator final care achiziţioneazã produse energetice de natura celor prevãzute la art. 206^16 alin. (2) în vederea utilizãrii în unul dintre scopurile prevãzute la art. 206^20 alin. (1) pct. 2 lit. a), b) şi e) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi de operatorii economici deţinãtori ai autorizaţiilor de antrepozit fiscal, destinatar înregistrat sau expeditor înregistrat se constituie în favoarea organului fiscal competent în administrarea operatorului economic. O copie a dovezii privind constituirea garanţiei se transmite direcţiilor judeţene pentru accize şi operaţiuni vamale sau a municipiului Bucureşti ori Direcţiei de autorizãri şi tarif vamal din cadrul Autoritãţii Naţionale a Vãmilor, dupã caz.
    2. Garanţia se executã de cãtre organele fiscale competente în administrarea operatorului economic, în limita debitelor existente, atunci când se constatã cã nu s-au respectat obligaţiile legale privind plata accizei sau înregistreazã orice alte obligaţii fiscale restante cu mai mult de 30 de zile faţã de termenul legal de platã. Despre aceastã mãsurã va fi înştiinţat atât operatorul economic, cât şi direcţia judeţeanã pentru accize şi operaţiuni vamale sau a municipiului Bucureşti ori Direcţia de autorizãri şi tarif vamal din cadrul Autoritãţii Naţionale a Vãmilor, dupã caz.
    3. La solicitarea operatorului economic de deblocare totalã sau parţialã a garanţiei, direcţiile judeţene pentru accize şi operaţiuni vamale sau a municipiului Bucureşti ori Direcţia de autorizãri şi tarif vamal din cadrul Autoritãţii Naţionale a Vãmilor, dupã caz, vor comunica operativ organului fiscal competent în administrarea operatorului economic acordul faţã de solicitarea în cauzã. Organul fiscal competent în administrarea operatorului economic avizeazã/nu avizeazã solicitarea operatorului economic şi va proceda în consecinţã, urmând a comunica operativ direcţiilor judeţene pentru accize şi operaţiuni vamale sau a municipiului Bucureşti ori Direcţiei de autorizãri şi tarif vamal din cadrul Autoritãţii Naţionale a Vãmilor, dupã caz, deblocarea totalã sau parţialã a garanţiei ori refuzul operaţiunii.
    4. Restituirea garanţiei are loc în situaţia renunţãrii la autorizaţiile deţinute de operatorii economici sau a expirãrii perioadelor de valabilitate ale acestora, în mãsura în care nu înregistreazã obligaţii fiscale scadente. La solicitarea operatorului economic, direcţia judeţeanã pentru accize şi operaţiuni vamale sau a municipiului Bucureşti ori Direcţia de autorizãri şi tarif vamal din cadrul Autoritãţii Naţionale a Vãmilor, dupã caz, va comunica organului fiscal competent în administrarea operatorului economic renunţarea/expirarea valabilitãţii autorizaţiei, cu propunerea de restituire a garanţiei constituite.
    5. Organul fiscal competent în administrarea operatorului economic va restitui sumele aferente garanţiei dupã efectuarea compensãrii, dupã caz, potrivit dispoziţiilor Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, care se aplicã corespunzãtor.

                                   ---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016