Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 206 din 24 aprilie 2018  privind procedura de stabilire şi înregistrare a mărcilor de responsabilitate la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, pentru operatorii economici naţionali    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 206 din 24 aprilie 2018 privind procedura de stabilire şi înregistrare a mărcilor de responsabilitate la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, pentru operatorii economici naţionali

EMITENT: Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 365 din 26 aprilie 2018
    În temeiul art. 5 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 700/2012 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, cu modificările şi completările ulterioare, al art. 13 alin. (7) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 190/2000 privind regimul metalelor preţioase şi pietrelor preţioase în Romania, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi având în vedere Referatul nr. 414 din 14.03.2018 al Direcţiei metale preţioase, pietre preţioase şi Proces Kimberley,
    preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor emite următorul ordin:
    ART. 1
    Prezentul ordin se aplică operatorilor economici naţionali autorizaţi să desfăşoare operaţiuni cu metale preţioase şi pietre preţioase, care pun pe piaţă obiecte din metale preţioase.

    ART. 2
    (1) Conţinutul mărcii de responsabilitate poate fi:
    a) format dintr-un cod alfanumeric, în care literele reprezintă simbolul judeţului, respectiv al municipiului Bucureşti, unde operatorul economic autorizat îşi are sediul, iar cifrele reprezintă numărul de ordine al mărcii, stabilit de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor; sau
    b) format dintr-o combinaţie de litere care să reprezinte iniţialele numelui/denumirii operatorului economic.

    (2) Conţinutul mărcii de responsabilitate se înscrie într-o elipsă sau într-un dreptunghi, conform solicitării operatorului economic.

    ART. 3
    Modelele mărcilor de responsabilitate utilizate de către producătorii sau importatorii de obiecte din metale preţioase sunt prevăzute în anexa nr. 1.

    ART. 4
    Pentru stabilirea conţinutului mărcilor de responsabilitate, operatorii economici autorizaţi vor completa şi vor transmite la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor o cerere al cărei model este prevăzut în anexa nr. 2.

    ART. 5
    În termen de 30 de zile de la data înregistrării cererii, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor va comunica operatorului economic autorizat conţinutul mărcii, împreună cu schiţa acesteia, eliberând în acest sens o adeverinţă al cărei model este prevăzut în anexa nr. 3.

    ART. 6
    (1) Înainte de aplicarea mărcilor de responsabilitate, operatorii economici autorizaţi trebuie să înregistreze aceste mărci la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.
    (2) Înregistrarea se realizează prin amprentarea, fotografierea, înscrierea mărcilor de responsabilitate în registrul de evidenţă a acestora şi eliberarea unui certificat de înregistrare, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 4, certificat ce cuprinde şi informaţii legate de desfigurarea mărcilor de responsabilitate.
    (3) Pentru fiecare marcă de responsabilitate înregistrată la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor se percepe un tarif, care se poate achita cu ordin de plată sau mandat poştal în contul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. RO31TREZ7005032XXX004173, deschis la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publică a Municipiului Bucureşti, cod unic de înregistrare nr. 4266502.
    (4) În vederea înregistrării mărcilor de responsabilitate, operatorii economici autorizaţi vor prezenta la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor următoarele:
    a) adeverinţa eliberată de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor prin care s-a stabilit conţinutul mărcilor de responsabilitate;
    b) cererea de înregistrare, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 5, care cuprinde şi solicitarea de desfigurare a mărcii de responsabilitate în situaţiile prevăzute în prezentul ordin;
    c) poansoanele gravate cu mărcile de responsabilitate;
    d) dovada achitării tarifului de înregistrare.

    (5) În situaţia în care operatorul economic doreşte să îşi aplice marca de responsabilitate cu ajutorul unui dispozitiv laser, procedura de înregistrare a mărcii de responsabilitate rămâne neschimbată. Operatorul va fi obligat să prezinte şi să predea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor o plăcuţă din metal comun pe care apare gravată marca de responsabilitate.

    ART. 7
    (1) Poansoanele cu marca de responsabilitate nu sunt transmisibile.
    (2) Poansoanele cu mărci de responsabilitate uzate sau scoase din uz se vor preda Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor în vederea desfigurării mărcilor.
    (3) În cazul încetării sau suspendării sub orice formă a activităţii operatorului economic, precum şi în cazul schimbării obiectului de activitate, poansoanele cu mărci de responsabilitate vor fi aduse Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor în vederea desfigurării mărcilor sau, după caz, în vederea păstrării acestora pe toată perioada suspendării, în termen de 15 zile lucrătoare de la data la care a intervenit modificarea în activitatea sau obiectul de activitate al persoanei fizice autorizate sau persoanei juridice autorizate.
    (4) În cazul pierderii poansonului cu marca de responsabilitate sau a certificatului de înregistrare a acestuia, operatorul economic va da o declaraţie pe propria răspundere în acest sens, care va fi depusă şi înregistrată la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.
    (5) În situaţiile în care se solicită desfigurarea mărcilor de responsabilitate se va completa cererea prevăzută în anexa nr. 5.
    (6) Operatorii economici autorizaţi vor îndeplini procedura de înregistrare a mărcilor de responsabilitate prevăzută la art. 6 ori de câte ori confecţionează noi poansoane cu marca de responsabilitate stabilită de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.

    ART. 8
    Anexele nr. 1-5 fac parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. 9
    La data intrării în vigoare a prezentului ordin, Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 214/2011 privind modelele mărcilor de garanţie proprie şi procedura de stabilire şi înregistrare a acestora la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 818 din 19 noiembrie 2011, se abrogă.

    ART. 10
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor,
                    Marius Pîrvu

    Bucureşti, 24 aprilie 2018.
    Nr. 206.
    ANEXA 1





    MODELUL
    mărcilor de responsabilitate utilizate de către operatorii economici autorizaţi
    să desfăşoare operaţiuni cu metale preţioase
    1. Conform art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 206/2018 (cu titlu exemplificativ) (a se vedea imaginea asociată)

    2. Conform art. 2 alin. (1) lit. b) din Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 206/2018 (cu titlu exemplificativ) (a se vedea imaginea asociată)


    ANEXA 2





    CERERE
    pentru stabilirea conţinutului mărcii de responsabilitate

┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│S.C./P.F.A./A.F. │
│….................…......…......…......…......…......…......…......…......…......…......…......………… │
│Reprezentant legal │
│.....................................................................…......…......…......…......…......…......….│
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Sediul social/Domiciliul ......................................., telefon │
│.............................., fax .................................., e-mail │
│................................................... │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Autorizaţie A.N.P.C. nr. ............................ din data │
│......................................... │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Solicit atribuirea mărcii de responsabilitate conform: │
│- art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale │
│pentru Protecţia Consumatorilor nr. 206/2018, cu următorul conţinut │
│....................., │
│încadrat în: elipsă dreptunghi │
│[] [] │
│- art. 2 alin. (1) lit. b) din Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale │
│pentru Protecţia Consumatorilor nr. 206/2018, cu următorul conţinut │
│....................., │
│încadrat în: elipsă dreptunghi │
│[] [] │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Cunoscând dispoziţiile legale cu privire la falsul în declaraţii, declar pe │
│propria răspundere că cele de mai sus corespund adevărului. │
│......................................................................................, │
│în calitate de ...................................................., │
│(numele şi prenumele persoanei care prezintă cererea) │
│legitimat cu B.I./C.I. seria ..................... număr │
│....................................... │
│Semnătura ................................... Data │
│................................................... │
│S.C./P.F.A./A.F. │
│..................................................................... │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    ANEXA 3





    ADEVERINŢĂ
    privind stabilirea conţinutului mărcii de responsabilitate
    S.C./P.F.A./A.F.: ............................................................
    Sediul social/Domiciliul: .................................................................
    .................................................................................
    La cererea dumneavoastră, înregistrată la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor cu nr. .........../............., vă facem cunoscut că marca de responsabilitate stabilită pentru S.C./P.F.A./A.F. ................................................, în temeiul art. 14 lit. d) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 190/2000 privind regimul metalelor preţioase şi pietrelor preţioase în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, este după cum urmează:
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
    Înainte de aplicare, marca de responsabilitate trebuie înregistrată la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.*)
    Director,
    …………………
    Întocmit
    .........................
    *) Înregistrarea se va face la sediul Direcţiei metale preţioase, pietre preţioase şi Proces Kimberley din Bucureşti, sectorul 5, str. Fabrica de Chibrituri nr. 30, poarta III, în incinta Regiei Autonome „Monetăria Statuluiˮ, telefon: 021.312.82.37.

    ANEXA 4





    CERTIFICAT
    de înregistrare* a mărcii de responsabilitate
    Nr. ........... din ……........
    Prin prezentul certificat de înregistrare se atestă înregistrarea la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a mărcii de responsabilitate cu indicativul ........................, aparţinând S.C./P.F.A./A.F. ........................, cu sediul social/domiciliul în str. ...................... nr. ......., bl. ......... , sc. ....., et. ......, ap. ....., localitatea .................., judeţul/sectorul .................., posesoarea autorizaţiei pentru efectuarea de operaţiuni cu metale şi pietre preţioase nr. .................... din data de ......................... .
    Înregistrarea s-a efectuat prin amprentarea, fotografierea şi înscrierea mărcii de responsabilitate în registrul de evidenţă a mărcilor de responsabilitate al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor la nr. ............... .

┌──────────────────────────────────────┐
│Fotografie marcă de responsabilitate │
└──────────────────────────────────────┘


    Consilier Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor
    ........................................................
    Semnătura

┌─────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Marcă de responsabilitate desfigurată la data │
│de**................................ │
│Consilier Autoritatea Naţională pentru Protecţia │
│Consumatorilor │
│.............................................................│
│Semnătura │
└─────────────────────────────────────────────────────────────┘


     * Acest document se va prezenta la solicitarea desfigurării mărcii de garanţie proprii.
    ** Se completează numai de către reprezentantul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

    ANEXA 5





    CERERE
    de înregistrare a mărcii de responsabilitate

┌───────────────────────────────────────────────────────────────┐
│S.C./P.F.A./A.F. │
│.............................................., Autorizaţie │
│Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor nr. │
│........./..........., CIF ……, număr de înregistrare în │
│registrul comerţului ………………., cont nr. ……………………., deschis la │
│………………………….., telefon/fax nr. │
│...................................... │
├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Sediul social/Domiciliul: str. ...................... nr. │
│......., bl. ……., sc. ……, ap. ….., localitatea ………………., judeţul│
│/sectorul ............. │
├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Solicit: │
├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│[] Înregistrare marcă de responsabilitate ……… │
│Dimensiune ……………................................……… │
│Delegat │
│..............................................................,│
│legitimat cu B.I./C.I. seria ........... nr. │
│........................, eliberat(ă) de ...................., │
│CNP ................................................ │
│Semnătura/Ştampila Data ............................... │
├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│[] Desfigurare marcă de responsabilitate ……………………………… │
│Delegat ................................, legitimat cu B.I./ │
│C.I. seria ........ nr. ...................., eliberat(ă) de │
│.................., CNP ...................................... │
│Motivul desfigurării: …………………………………………… │
│Semnătura/Ştampila Data ............................... │
├─────────────────────────────────────────────────────────────┬─┤
│Am primit Certificat de înregistrare marcă de │ │
│responsabilitate …..……… şi poansonul aferent. │ │
│Nume şi prenume …………………… │ │
│Data …………………… │ │
│Semnătura /Ştampila │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────┤ │
│Am primit Certificat de înregistrare marcă de │ │
│responsabilitate ...……… şi poansonul aferent desfigurat. │ │
│Nume şi prenume …………………… │ │
│Data ……………… │ │
│Semnătura/Ştampila │ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────┴─┘



    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016