Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 204 din 14 decembrie 2018  privind modificarea şi completarea Codului reţelei pentru Sistemul naţional de transport al gazelor naturale, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 16/2013     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 204 din 14 decembrie 2018 privind modificarea şi completarea Codului reţelei pentru Sistemul naţional de transport al gazelor naturale, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 16/2013

EMITENT: Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1066 din 17 decembrie 2018
    Având în vedere prevederile art. 99 lit. l), ale art. 130 alin. (2) lit. e), ale art. 130^1 şi ale art. 174 alin. (3) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul prevederilor art. 5 alin. (1) lit. c) şi ale art. 10 alin. (1) lit. q) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
    preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite prezentul ordin.
    ART. I
    Codul reţelei pentru Sistemul naţional de transport al gazelor naturale, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 16/2013, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 171 şi 171 bis din 29 martie 2013, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 6 alineatul (2), definiţia „Utilizator al reţelei“ se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Utilizator al reţelei - orice utilizator, astfel cum este definit în Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare"

    2. La articolul 29, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 29
    (1) OTS are obligaţia publicării pe pagina proprie de internet a datelor de identificare pentru toţi UR care îndeplinesc cerinţele pentru încheierea contractului de transport şi/sau a contractului de echilibrare şi acces la PVT."

    3. La articolul 36, după alineatul (3^4) se introduce un nou alineat, alineatul (3^5), cu următorul cuprins:
    "(3^5) Prin derogare de la prevederile alin. (3), solicitanţii de capacitate de transport în punctele de intrare/ieşire în/din SNT transmit în data de 24 decembrie 2018 cererile de rezervare de capacitate de transport pentru luna ianuarie 2019 sau multiplu de luni calendaristice rămase până la finalul anului gazier începând cu luna ianuarie 2019."

    4. La articolul 36^3 alineatul (1), după litera n) se introduce o nouă literă, litera o), cu următorul cuprins:
    "o) în perioada 19 decembrie 2018-20 decembrie 2018 UR pot transmite cereri de rezervare de capacitate trimestrială de transport pentru trimestrul 1 ianuarie 2019-1 aprilie 2019; cererile de rezervare de capacitate trimestrială de transport pentru trimestrul 1 aprilie 2019-1 iulie 2019 şi trimestrul 1 iulie 2019-1 octombrie 2019 se pot transmite cu 15 zile lucrătoare înainte de data de începere a fiecărui trimestru."

    5. La articolul 49, după alineatul (9) se introduce un nou alineat, alineatul (10), cu următorul cuprins:
    "(10) Prin derogare de la prevederile alin. (1)-(9), principiile de nominalizare pentru punctele de interconectare transfrontalieră pot fi diferite, în conformitate cu acordurile stabilite între operatorii sistemelor de transport interconectate şi respectând Regulamentul (UE) nr. 312/2014 al Comisiei din 26 martie 2014 de stabilire a unui cod de reţea privind echilibrarea reţelelor de transport de gaz."

    6. La articolul 49^2, după alineatul (6) se introduce un nou alineat, alineatul (7), cu următorul cuprins:
    "(7) În cazul în care pentru ziua D există nominalizări atât pentru extracţie, cât şi pentru injecţie, OTS şi OÎ stabilesc sensul fluxului de gaze naturale prin diferenţa nominalizărilor de extracţie şi de injecţie.
    Cantităţile extrase/injectate în mod scriptic/virtual, prin calculul diferenţei nominalizărilor de extracţie şi injecţie, vor urma aceeaşi procedură de corelare şi confirmare ca şi cele extrase/injectate fizic."

    7. La articolul 51, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Suplimentarea, în condiţiile prevăzute la alin. (1), a capacităţii rezervate este obligatorie pentru UR şi OTS şi se acordă la sfârşitul fiecărui ciclu de nominalizare/renominalizare pentru ziua D pe baza nominalizării/renominalizării confirmate. UR nu poate renunţa la respectiva capacitate zilnică suplimentară ce depăşeşte capacitatea rezervată de UR într-un punct virtual de intrare/ieşire în/din SNT."

    8. La articolul 52, alineatele (2), (3) şi (6) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(2) Odată confirmate de către OTS, tranzacţiile notificate de către UR şi/sau de către operatorii pieţelor centralizate de gaze naturale în PVT sunt considerate angajamente ferme ale acestora, urmând a fi luate în considerare de către OTS în cadrul proceselor de nominalizare, renominalizare, alocare şi calcul al dezechilibrelor zilnice finale înregistrate de respectivii UR.
(3) Tranzacţiile notificate în PVT sunt luate în considerare de către OTS în conformitate cu relaţia:
    NOM(I) + T(C) = NOM(E) + T(V),
    unde:
    - NOM(I) - reprezintă nominalizarea confirmată pe puncte de intrare în SNT a unui UR;
    – NOM(E) - reprezintă nominalizarea confirmată pe puncte de ieşire din SNT a unui UR;
    – T(C) - reprezintă notificarea în PVT a unei tranzacţii de cumpărare efectuate de un UR;
    – T(V) - reprezintă notificarea în PVT a unei tranzacţii de vânzare efectuate de un UR.
    ……………………………………....................................…….
(6) Respingerea/Modificarea de către OTS a nominalizărilor şi renominalizărilor în punctele de interconectare cu sistemele de transport adiacente şi în alte puncte decât punctele de interconectare se efectuează în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 312/2014 al Comisiei din 26 martie 2014 de stabilire a unui cod de reţea privind echilibrarea reţelelor de transport de gaz."

    9. La articolul 52, alineatul (5) se abrogă.
    10. După articolul 59, titlul secţiunii „Alte prevederi referitoare la procedurile de nominalizare/renominalizare/NIZ“ se modifică şi se înlocuieşte cu titlul „Alte prevederi referitoare la procedurile de nominalizare/renominalizare“.
    11. Articolul 60 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 60
    Nivelul şi structura nominalizărilor/renominalizărilor confirmate se transmit de OTS către UR, în conformitate cu prevederile art. 37, sub forma unui document denumit «Confirmare nominalizare/renominalizare», întocmit conform modelului prevăzut în anexa nr. 7^1, şi devin obligatorii pentru UR."

    12. La articolul 68 alineatul (4), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) Dacă limita OBA este depăşită, părţile convin de comun acord extinderea limitei pentru o perioadă de timp cât mai scurtă, cu condiţia ca această extindere să nu afecteze funcţionarea în condiţii de siguranţă a SNT, iar alocările sunt egale cu nominalizările UR confirmate. Regularizarea ulterioară a diferenţelor dintre cantitatea alocată şi cea măsurată va fi făcută în conformitate cu acordul de interconectare încheiat între OTS şi OÎ;"

    13. Articolul 71^6 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 71^6
    În cazul în care OD se află în imposibilitatea de a transmite către OTS alocările prevăzute la art. 71^4 până la ora 14,00 în ziua D+1 pentru ziua D, cantităţile măsurate vor fi alocate şi comunicate UR, de către OTS, la nivelul nominalizărilor UR confirmate. Regularizarea ulterioară a diferenţelor dintre cantitatea alocată şi cea măsurată va fi făcută în conformitate cu acordul de interconectare încheiat între OTS şi OSD şi cu Metodologia de regularizare a diferenţelor dintre alocări şi cantităţile de gaze naturale efectiv măsurate elaborată de ANRE."

    14. La articolul 74, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 74
    (1) OTS efectuează alocarea lunară finală până cel târziu în data de 13 a lunii următoare (M+1) lunii (M) în care a prestat serviciul de transport, pentru fiecare UR în parte, în scopul cuantificării serviciului de transport gaze naturale prestat de OTS, precum şi pentru determinarea dezechilibrelor finale din luna M."

    15. La articolul 77 alineatul (1), literele b) şi c) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "b) transferului dreptului de utilizare a capacităţii rezervate, potrivit prevederilor art. 79;
c) transferului complet al drepturilor şi obligaţiilor ce decurg din contractul de transport aferent punctelor de intrare în SNT/contractul de transport aferent punctelor de ieşire din SNT, potrivit prevederilor art. 80;"

    16. La articolul 79, alineatele (4) şi (4^1) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(4) Cererile de transfer de capacitate operabile pentru o perioadă începând cu ziua gazieră D se transmit în platforma online informaţională a OTS până cel târziu în ziua calendaristică D-1, ora 12,00. Capacitatea de transport rezervată de către un UR, ajustată cu transferurile de capacitate efectuate de către acesta în conformitate cu prevederile prezentului alineat şi ale art. 80 alin. (2) şi aprobate de către OTS până cel târziu la ora 14,00 a zilei calendaristice D-1, este luată în considerare de către OTS în cadrul proceselor de nominalizare, renominalizare şi calcul al depăşirilor de capacitate derulate pentru perioada de transfer de capacitate prevăzută în cererea de transfer de capacitate a UR respectiv şi aprobată de către OTS.
(4^1) Cererile de transfer de capacitate operabile pentru ziua gazieră D se transmit în platforma online informaţională a OTS în intervalul orar 6,00-15,00 al zilei calendaristice D. Capacitatea de transport rezervată de către un UR, ajustată cu transferurile de capacitate efectuate de către acesta în conformitate cu prevederile prezentului alineat şi ale art. 80 alin. (2^1) şi aprobate de către OTS până cel târziu la ora 17,00 a zilei calendaristice D, este luată în considerare de către OTS în cadrul procesului de calcul al depăşirilor de capacitate derulate pentru ziua gazieră D."

    17. La articolul 80, alineatul (3) se abrogă.
    18. La articolul 80, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(5) UR iniţial şi UR beneficiar transmit OTS solicitarea privind transferul de capacitate pentru o perioadă începând cu ziua gazieră D, până cel târziu în ziua gazieră D-1, ora 12,00. Cererea de transfer de capacitate se transmite în platforma online informaţională a OTS. Capacitatea de transport rezervată de către un UR, ajustată cu transferurile de capacitate efectuate de către acesta în conformitate cu prevederile prezentului alineat şi ale art. 79 şi confirmate de către OTS cu cel puţin două ore înainte de termenul-limită de transmitere a nominalizărilor în cursul zilei calendaristice D-1, este luată în considerare de către OTS în cadrul proceselor de nominalizare, renominalizare şi calcul al depăşirilor de capacitate derulate pentru perioada de transfer de capacitate prevăzută în cererea de transfer de capacitate a UR respectiv şi confirmată de către OTS."

    19. La articolul 80, după alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (5^1), cu următorul cuprins:
    "(5^1) UR iniţial şi UR beneficiar transmit OTS solicitarea privind transferul de capacitate pentru ziua gazieră D în platforma online informaţională a OTS în intervalul orar 07,00-15,00 al zilei gaziere D. Capacitatea de transport rezervată de către un UR, ajustată cu transferurile de capacitate efectuate de către acesta în conformitate cu prevederile prezentului alineat şi ale art. 79, este luată în considerare de către OTS în cadrul proceselor de renominalizare şi calcul al depăşirilor de capacitate derulate pentru ziua gazieră D."

    20. La articolul 80, alineatele (6) şi (7) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(6) OTS comunică UR iniţial şi UR beneficiar decizia sa privind aprobarea/respingerea transferului cu cel puţin două ore înainte de termenul-limită de transmitere a nominalizărilor în cursul zilei calendaristice D-1, în cazul cererii de transfer prevăzută la alin. (5), respectiv până cel târziu la ora 17,00 a zilei calendaristice D, în cazul cererii de transfer de capacitate prevăzute la alin. (5^1).
(7) OTS refuză validarea transferului de la UR iniţial la UR beneficiar în condiţiile în care respectiva capacitate face obiectul returnării de capacitate solicitate de UR iniţial sau nivelul garanţiei financiare de plată constituite de UR beneficiar în favoarea OTS nu acoperă capacitatea de transport rezervată ajustată cu transferul de capacitate solicitat sau capacitatea de transport rezervată de către UR, ajustată cu transferurile de capacitate efectuate de către acesta în conformitate cu prevederile alin. (5^1) şi ale art. 79, depăşeşte capacitatea tehnică a punctului respectiv de intrare/ieşire în/din SNT."

    21. La articolul 80, după alineatul (8) se introduce un nou alineat, alineatul (8^1), cu următorul cuprins:
    "(8^1) Prevederile alin. (1) se aplică şi în cazul în care UR solicită OTS efectuarea unui transfer de capacitate de transport între punctele virtuale de intrare în SNT din depozitele de înmagazinare subterane şi punctele virtuale de intrare în SNT din sisteme de transport al gazelor naturale adiacente în care rezervarea de capacitate se face pe baza principiului «primul venit-primul servit», în care a rezervat capacitate de transport."

    22. La articolul 83^2, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Pentru echilibrarea SNT, OTS desfăşoară acţiunile de echilibrare operaţională prevăzute la cap. III art. 6 alin. (3) din Regulamentul (UE) nr. 312/2014 al Comisiei din 26 martie 2014
    de stabilire a unui cod de reţea privind echilibrarea reţelelor de transport de gaz."

    23. La articolul 86^2, alineatele (1) şi (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 86^2
    (1) OTS organizează şi administrează piaţa de echilibrare a gazelor naturale sau poate încheia un acord cu o terţă parte, în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 312/2014 al Comisiei din 26 martie 2014 de stabilire a unui cod de reţea privind echilibrarea reţelelor de transport de gaz, care să exercite aceste atribuţii pentru OTS. În cazul în care OTS va încheia un acord în acest sens, acesta va notifica în scris participanţilor identitatea operatorului desemnat să asigure îndeplinirea obligaţiilor de organizare şi administrare a pieţei gazelor naturale, operator care va încheia cu participanţii, în termen de 5 zile de la data primirii acestei notificări, Convenţia prevăzută în anexa la Contractul de echilibrare şi acces la PVT.
    (2) Piaţa de echilibrare reprezintă cadrul organizat de tranzacţionare a cantităţilor de dezechilibru zilnic iniţial între UR, în scopul eliminării sau reducerii dezechilibrelor zilnice, intermediate de OTS/terţa parte desemnată de OTS, pe baza Procedurii de tranzacţionare pe piaţa de echilibrare a gazelor naturale, prevăzută în anexa nr. 1^4."

    24. La articolul 86^2, după alineatul (3) se introduc două alineate noi, alineatele (4) şi (5), cu următorul cuprins:
    "(4) OTS nu înregistrează câştiguri sau pierderi ca urmare a perceperii de tarife privind organizarea şi administrarea PE.
(5) Tarifele de administrare/tranzacţionare practicate de OTS/terţa parte desemnată de OST se stabilesc pe baza unei metodologii elaborate de OTS şi aprobate de AC."

    25. La articolul 105 alineatul (1), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) o factură aferentă dezechilibrelor zilnice finale cu titlu «Deficit», înregistrate în luna precedentă, a cărei contravaloare a fost calculată conform dispoziţiilor art. 102^2"

    26. În anexa nr. 1^3, la articolul 4, alineatul (8) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(8) UR are obligaţia să factureze contravaloarea dezechilibrelor cu titlul «Excedent» şi să plătească integral şi la termen facturile emise de OTS reprezentând contravaloarea dezechilibrelor cu titlul «Deficit» înregistrate de UR."

    27. În anexa nr. 1^3, la articolul 5, alineatul (8) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(8) OTS are obligaţia să plătească integral şi la termen contravaloarea dezechilibrelor cu titlul «Excedent» înregistrate de UR."

    28. În anexa nr. 1^3, la articolul 7, litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) până la data de 15 a lunii o factură aferentă dezechilibrelor zilnice finale cu titlu «Deficit», înregistrate în luna precedentă, a cărei contravaloare a fost calculată în conformitate cu reglementările prevăzute în Codul reţelei;"

    29. În anexa nr. 1^3, după articolul 7 se introduce un nou articol, articolul 7^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 7^1
    (1) UR monitorizează permanent încadrarea valorii dezechilibrului înregistrat în nivelul garanţiei calculate conform art. 12 alin. (7). Valoarea dezechilibrului zilnic cumulat al UR nu poate depăşi garanţia pentru echilibrare constituită de UR.
    (2) În momentul în care valoarea cuantumului dezechilibrului înregistrat de către UR în decursul lunii depăşeşte nivelul garanţiei constituite, accesul în PVT şi la serviciile de transfer al dreptului de proprietate este restricţionat automat. Accesul în PVT va fi reluat în momentul în care UR suplimentează garanţia."

    30. În anexa nr. 1^3, la articolul 12 alineatul (10), după litera b) se introduce o nouă literă, litera b^1), cu următorul cuprins:
    "b^1) În cazul UR care nu înregistrează facturi restante mai vechi de 15 de zile, nivelul garanţiei se majorează până la valoarea dezechilibrului cu titlu «deficit» înregistrat de respectivul UR în cursul lunii anterioare."

    31. În anexa nr. 1^3, la articolul 21, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 21
    (1) Intenţia de reziliere a contractului trebuie notificată celeilalte părţi în termen de 20 (douăzeci) zile calendaristice de la data la care obligaţia trebuia îndeplinită."

    32. În anexa nr. 1^3, articolul 26 se abrogă.
    33. La anexa nr. 1^3, în anexă, la articolul 1 alineatul (2), după definiţia „Convenţia“ se introduce o nouă definiţie, cu următorul cuprins:
    "scrisoare de garanţie bancară de plată - document prin care banca garantă se angajează în mod irevocabil şi necondiţionat să plătească, la prima solicitare scrisă a OTS/terţei părţi desemnate de către OTS, orice sumă până la concurenţa unei sume maxime stabilite de către Participantul la PE, în calitate de ordonator al garanţiei; este emisă pe o perioadă limitată de timp, conform modelului agreat de comunitatea bancară"

    34. La anexa 1^3, în anexă, la articolul 2, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 2
    (1) Obiectul Convenţiei îl reprezintă prestarea de către OTS/terţa parte desemnată de OTS a serviciilor de organizare şi administrare a pieţei de echilibrare a gazelor naturale şi acordarea participantului la PE a dreptului de a efectua tranzacţii de vânzare-cumpărare de gaze naturale pe această piaţă cu OTS/terţa parte desemnată de OTS în calitate de contraparte, în conformitate cu legislaţia primară şi secundară aplicabilă acestei pieţe."

    35. La anexa 1^3, în anexă, la articolul 3, literele c), h) şi j) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "c) să utilizeze o scrisoare de garanţie financiară bancară de plată, în care se va preciza că se utilizează pentru piaţa de echilibrare a gazelor naturale;
    ................................................................................................
h) să încaseze integral contravaloarea drepturilor de încasare nete aferente vânzărilor de gaze naturale pe PE prin încasări zilnice ale contravalorii poziţiei de vânzător prevăzute în notele de decontare zilnice, prin ordinele de plată zilnice emise de OTS/terţa parte desemnată de către OTS pentru creditarea contului bancar deschis de către Participantul la PE la o bancă comercială din România şi să documenteze, lunar, plata obligaţiilor de plată, încasarea drepturilor şi plata obligaţiilor, de regularizare, în valoare egală, reciproce, precum şi să emită şi să transmită către OTS factura zilnică lunară aferentă cantităţilor de gaze naturale vândute pe PE;
    ................................................................................................
j) să decidă retragerea din proprie iniţiativă de la PE în baza unei înştiinţări transmise în scris la OTS/terţa parte desemnată de OTS"

    36. La anexa 1^3, în anexă, la articolul 4, literele b), c), d), e), f) şi j) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "b) în situaţia în care intenţionează să introducă oferte de cumpărare, să încheie un Mandat SEPA Debit Direct cu banca sa de decontare, care va asigura înregistrarea documentului în TransFonD, şi să transmită documentul scanat, pe e-mail, la OTS/terţa parte desemnată de către acesta;
c) să realizeze toate demersurile necesare la Banca de garantare proprie astfel încât OTS/terţa parte desemnată de OTS să primească de la Banca cont central, nu mai târziu de ora 12,00 din ziua bancară anterioară zilei în care participantul la PE doreşte să introducă oferte de cumpărare, scrisoarea de garanţie bancară de plată, în original, emisă în favoarea sa, în cazul în care scrisoarea de garanţie bancară este emisă de Banca cont central, sau mesajul swift al Băncii garante însoţit de avizul Băncii cont central, în cazul în care scrisoarea de garanţie bancară de plată este emisă de altă Bancă de garantare decât Banca cont central;
d) să solicite OTS/terţei părţi desemnate de OTS acordul pentru diminuarea valorii scrisorii de garanţie bancară de plată, precum şi pentru scoaterea de sub obligaţii a Băncii garante înainte de expirarea termenului de valabilitate a scrisorii de garanţie bancară de plată;
e) să asigure disponibilităţile financiare necesare debitării contului său deschis la Banca de decontare, la valoarea solicitată prin instrucţiunile de debitare directă, la termenele prevăzute în Mandatul SEPA Debit Direct, şi să comunice OTS/terţei părţi desemnate de OTS contul bancar în care doreşte să încaseze contravaloarea tranzacţiilor de vânzare pe PE;
f) să se asigure că valoarea scrisorii de garanţie bancară de plată acoperă valoarea intenţiilor de cumpărare şi a obligaţiilor de plată deja asumate;
    ................................................................................................
j) să achite integral contravaloarea obligaţiilor de plată aferente tarifului de administrare/tranzacţionare pe PE;"

    37. La anexa nr. 1^3, în anexă, la articolul 4, după litera l) se introduce o literă nouă, litera m), cu următorul cuprins:
    "m) să încheie Convenţia cu terţa parte desemnată de către OTS în termen de maximum 5 zile de la notificarea primită în acest sens de la OTS."

    38. La anexa nr. 1^3, în anexă, partea introductivă a articolului 5 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 5
    Drepturile OTS/terţei părţi desemnate de către OTS sunt următoarele:"

    39. La anexa nr. 1^3, în anexă, la articolul 5, literele a), b), c), d), e), f), g) şi h) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "a) să primească de la Participantul la PE, pe e-mail, Mandatul SEPA Debit Direct scanat şi datele de identificare ale contului bancar deschis la o bancă comercială din România, care va fi creditat cu valoarea drepturilor de încasare ale acestuia;
b) să primească de la Banca cont central scrisoarea de garanţie bancară de plată emisă în favoarea OTS/terţei părţi desemnate de OTS, în original, dacă este emisă de Banca cont central, sau mesajul swift al Băncii garante însoţit de avizul Băncii cont central, dacă scrisoarea de garanţie bancară de plată este emisă de altă Bancă de garantare decât Banca cont central, nu mai târziu de ora 12,00, cu o (1) zi bancară lucrătoare înainte de ziua de tranzacţionare în care participantul la PE doreşte să introducă oferte de cumpărare;
c) să monitorizeze valoarea şi perioada de valabilitate a scrisorii de garanţie bancară de plată şi să invalideze oferta/ofertele de cumpărare introdusă/introduse de Participantul la PE în cazul în care valabilitatea scrisorii de garanţie bancară de plată nu a fost prelungită cu perioadele de timp stabilite în procedurile specifice elaborate de către OTS/terţa parte desemnată de OTS şi publicate pe pagina de internet a acestuia;
d) să calculeze nivelul valorii garanţiei de validare şi a celei disponibile, să valideze oferta/ofertele de cumpărare introdusă/introduse de participantul la PE şi să invalideze oferta/ofertele de cumpărare a cărei/căror valoare depăşeşte valoarea garanţiei de validare/disponibile conform procedurilor specifice elaborate de către OTS/terţa parte desemnată de OTS şi publicate pe pagina de internet a acestuia;
e) să transmită în fiecare zi bancară lucrătoare la Banca cont central instrucţiunea de debitare directă, corespunzătoare valorii obligaţiilor de plată nete zilnice (inclusiv contravaloarea aferentă TVA) ale participantului la PE, înscrisă în nota de decontare zilnică;
f) să transmită cererea de executare a scrisorii de garanţie bancară de plată la Banca cont central, în situaţia în care primeşte de la Banca cont central rapoarte de refuzuri datorate lipsei de disponibilităţi din contul participantului la PE, şi să refuze diminuarea valorii acesteia, solicitată de participantul la PE, dacă valoarea rezultată după reducere nu acoperă obligaţiile de plată ale acestuia;
g) să emită şi să transmită factura lunară participantului la PE care a efectuat tranzacţii de cumpărare de gaze naturale (inclusiv contravaloarea aferentă TVA);
h) să încaseze contravaloarea drepturilor de încasare aferente tarifului de administrare/tranzacţionare pe PE (inclusiv contravaloarea aferentă TVA);"

    40. La anexa nr. 1^3, în anexă, la articolul 5, după litera g) se introduce o nouă literă, litera g^1), cu următorul cuprins:
    "g^1) să emită şi să transmită factura/facturile anuală/lunare participantului la PE pentru contravaloarea tarifului de administrare/tranzacţionare pe PE (inclusiv contravaloarea aferentă TVA);"

    41. La anexa nr. 1^3, în anexă, partea introductivă a articolului 6 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 6
    Obligaţiile OTS/terţei părţi desemnate de către OTS sunt următoarele:"

    42. La anexa nr. 1^3, în anexă, la articolul 6, literele d) şi k) se abrogă.
    43. La anexa nr. 1^3, în anexă, la articolul 6, litera j) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "j) să achite integral contravaloarea drepturilor de încasare nete aferente vânzărilor de gaze naturale zilnice realizate de participantul la PE, prin transmiterea ordinelor de plată în favoarea participantului la PE şi să documenteze, lunar, încasarea drepturilor şi plata obligaţiilor de regularizare, în valoare egală, reciproce;"

    44. La anexa nr. 1^3, în anexă, la articolul 7, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) În cazul în care participantul la PE nu poate dovedi că a corectat cauzele care au condus la suspendarea sa de la tranzacţionare pe piaţa de echilibrare a gazelor naturale, acesta este suspendat de la piaţa de echilibrare a gazelor naturale până la încetarea situaţiei care a cauzat suspendarea."

    45. În anexa nr. 1^4, la articolul 1, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Pe piaţa de echilibrare, OTS/terţa parte desemnată de OTS este contraparte în cadrul tuturor tranzacţiilor încheiate. Participarea efectivă la tranzacţionare este anonimă şi este permisă participanţilor la PE care doresc să introducă oferte de cumpărare, numai în limita garanţiilor de validare calculate înainte de începutul sesiunii de tranzacţionare."

    46. În anexa nr. 1^4, la articolul 2, alineatele (1) şi (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 2
    (1) Sesiunea de tranzacţionare se organizează pentru fiecare zi gazieră de livrare.
    …………………………............................……………………..
    (3) Sesiunile de tranzacţionare se desfăşoară după cum urmează:
    I. Etapa de deschidere a pieţei de echilibrare şi de transmitere a ofertelor, între orele 14,30-17,00;
    II. Etapa de încheiere a tranzacţiilor, între orele 17,00-17,15."

    47. În anexa nr. 1^4, la articolul 3, alineatul (3) şi alineatul (6) litera b) se abrogă.
    48. În anexa nr. 1^4, la articolul 3, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(5) Sistemul de tranzacţionare compară în mod automat valoarea fiecărei oferte de cumpărare introduse, calculată ca produs între preţul oferit şi cantitatea ofertată, cu garanţia de validare/disponibilă, aferentă participantului la PE, şi invalidează automat oferta, în cazul în care valoarea acesteia depăşeşte valoarea garanţiei de validare/disponibilă."

    49. În anexa nr. 1^4, la articolul 4, alineatele (7) şi (8) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(7) OTS/terţa parte desemnată de OTS pune la dispoziţia participanţilor la PE, prin intermediul sistemului de tranzacţionare, confirmarea de tranzacţie şi notele de decontare zilnice după încheierea tranzacţiei.
(8) OTS/terţa parte desemnată de OTS întocmeşte zilnic, pentru fiecare participant la PE care a înregistrat tranzacţii de vânzare sau de cumpărare gaze naturale, nota de decontare zilnică, corespunzătoare zilei gaziere de livrare tranzacţionată, care conţine următoarele informaţii:
    a) cantităţile de gaze naturale corespunzătoare vânzărilor/cumpărărilor pentru ziua gazieră de livrare;
    b) preţul de închidere al pieţei;
    c) valorile corespunzătoare vânzărilor/cumpărărilor de gaze naturale pentru o zi gazieră de livrare;
    d) contravaloarea TVA, dacă este aplicabil;
    e) valoarea drepturilor de încasare/obligaţiilor de plată zilnice."

    50. În cuprinsul anexelor nr. 7 şi 7^1, sintagma „NIZ“ se elimină.


    ART. II
    Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale „Transgaz“ - S.A. Mediaş şi utilizatorii reţelei vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin, iar direcţiile de specialitate din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei vor urmări respectarea acestora.

    ART. III
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la data de 17 decembrie 2018.



                    Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei,
                    Dumitru Chiriţă

    Bucureşti, 14 decembrie 2018.
    Nr. 204.
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016