Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 202 din 25 august 2006  pentru aprobarea Normei sanitare veterinare care stabileste standarde minime pentru protectia porcinelor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 202 din 25 august 2006 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare care stabileste standarde minime pentru protectia porcinelor

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 749 din 1 septembrie 2006
ORDIN nr. 202 din 25 august 2006
pentru aprobarea Normei sanitare veterinare care stabileşte standarde minime pentru protecţia porcinelor
EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARÃ VETERINARA ŞI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 749 din 1 septembrie 2006


Vazand Referatul de aprobare nr. 25.373 din 18 august 2006, întocmit de Direcţia generalã sanitarã veterinara din cadrul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor,
având în vedere prevederile <>art. 10 lit. b) din Ordonanta Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitãţii sanitar-veterinare şi pentru siguranta alimentelor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 215/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul art. 3 alin. (3) şi al <>art. 4 alin. (3) din Hotãrârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor şi a unitãţilor din subordinea acesteia,

preşedintele Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Norma sanitarã veterinara care stabileşte standarde minime pentru protecţia porcinelor, prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor şi direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
(1) La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin se abroga Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor nr. 76/2005 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare care stabileşte standarde minime pentru protecţia porcinelor, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 791 din 31 august 2005.
(2) De la data intrãrii în vigoare a prezentului ordin, referirile fãcute la ordinul menţionat la alin. (1) se vor considera ca fiind referiri la prezentul ordin.
ART. 4
Prezentul ordin transpune Directiva Consiliului 91/630/CEE ce stabileşte standarde minime pentru protecţia porcinelor, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene (JOCE) nr. L 340 din 11 decembrie 1991, p. 33, asa cum a fost modificatã ultima data de Regulamentul Consiliului 806/2003/CE , publicat în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene (JOCE) nr. L 122 din 16 mai 2003, p. 1.
ART. 5
(1) Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare de la data publicãrii.
(2) Prin derogare de la prevederile alin. (1), art. 5 alin. (1) şi art. 8 din norma sanitarã veterinara vor intra în vigoare la data aderãrii României la Uniunea Europeanã.

p. Preşedintele Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranta Alimentelor,
Radu Roatis Chetan

Bucureşti, 25 august 2006.
Nr. 202.


ANEXA

NORMA SANITARÃ VETERINARA
care stabileşte standarde minime pentru protecţia porcinelor

ART. 1
Prezenta norma sanitarã veterinara stabileşte standarde minime pentru protecţia porcilor destinaţi creşterii şi ingrasarii.
ART. 2
Pentru scopurile prezentei norme sanitare veterinare trebuie sa se aplice urmãtoarele definiţii:
a) porc - un animal din specia porcine, de orice varsta, ţinut pentru reproducţie sau ingrasare;
b) vier - un porc mascul dupã pubertate, destinat reproductiei;
c) scrofita - o femela din specia porcine, dupã pubertate şi înainte de fatare;
d) scroafa - o femela din specia porcine, dupã prima fatare;
e) scroafa fatata - o femela din specia porcine, între perioada perinatala şi intarcarea purceilor;
f) scroafa în asteptare - o scroafa între intarcarea purceilor şi perioada perinatala;
g) purcel sugar - un porc de la fatare pana la intarcare;
h) purcel intarcat - un porc de la intarcare pana la varsta de 10 sãptãmâni;
i) porc în creştere/tineret porcin - un porc de la varsta de 10 sãptãmâni pana la tãiere sau monta;
j) autoritate competenta - Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor competenta sa efectueze controale veterinare sau orice autoritate cãreia i s-a delegat aceasta competenta.
ART. 3
(1) Toate exploatatiile de porcine trebuie sa corespundã urmãtoarelor cerinţe:
a) suprafata libera de pardoseala disponibilã pentru fiecare purcel intarcat sau purcel în creştere, ţinut în grup, cu excepţia scrofitelor dupã monta şi a scroafelor, trebuie sa fie de cel puţin:
(i) 0,15 mp pentru purceii cu o greutate vie de pana la 10 kg;
(ii) 0,20 mp pentru porcii cu o greutate vie cuprinsã între 10 şi 20 kg;
(iii) 0,30 mp pentru porcii cu o greutate vie cuprinsã între 20 şi 30 kg;
(iv) 0,40 mp pentru porcii cu o greutate vie cuprinsã între 30 şi 50 kg;
(v) 0,55 mp pentru porcii cu o greutate vie cuprinsã între 50 şi 85 kg;
(vi) 0,65 mp pentru porcii cu o greutate vie cuprinsã între 85 şi 110 kg;
(vii) 1,00 mp pentru porcii cu o greutate vie mai mare de 110 kg;
b) suprafata libera totalã de pardoseala disponibilã pentru fiecare scrofita dupã monta, precum şi pentru fiecare scroafa, atunci când scrofitele şi/sau scroafele sunt ţinute în grup, trebuie sa fie de cel puţin 1,64 mp, respectiv 2,25 mp.
Atunci când aceste animale sunt ţinute în grupuri mai mici de 6 indivizi, suprafata libera de pardoseala trebuie sa fie marita cu 10%.
Atunci când aceste animale sunt ţinute în grupuri de 40 sau mai mulţi indivizi, suprafata libera de pardoseala poate fi redusã cu 10%.
(2) Suprafata pardoselii trebuie sa corespundã urmãtoarelor cerinţe:
a) pentru scrofite dupã monta şi scroafe gestante: o parte din suprafata prevãzutã la alin. (1) lit. b), egala cu cel puţin 0,95 mp pentru o scrofita şi cel puţin 1,3 mp pentru o scroafa, trebuie sa fie pardoseala continua, solida, din care maximum 15% sa fie rezervate pentru fante de drenaj;
b) atunci când sunt utilizate pardoseli din gratare de beton, pentru porcii ţinuţi în grup:
(i) lãţimea maxima a fantelor trebuie sa fie:
1. 11 mm pentru purcei sugari;
2. 14 mm pentru purcei intarcati;
3. 18 mm pentru tineret porcin;
4. 20 mm pentru scrofite dupã monta şi scroafe;
(ii) lãţimea minima a barei de gratar trebuie sa fie:
1. 50 mm pentru purcei sugari şi purcei intarcati; şi
2. 80 mm pentru tineret porcin, scrofite dupã monta şi scroafe.
(3) Construirea sau montarea de instalaţii pentru legarea scroafelor şi scrofitelor este interzisã. De la data intrãrii în vigoare a prezentei norme sanitare veterinare, legarea scroafelor şi scrofitelor este interzisã.
(4) Scroafele şi scrofitele trebuie sa fie ţinute în grupuri, pe parcursul unei perioade începând cu 4 sãptãmâni dupã monta şi pana la o saptamana înainte de data estimatã a fatarii. Boxa în care este ţinut grupul de scroafe trebuie sa aibã laturile mai mari de 2,8 m lungime. Când sunt ţinuţi mai puţin de 6 indivizi într-un grup, boxa respectiva trebuie sa aibã laturile mai mari de 2,4 m lungime.
(5) Prin derogare de la prevederile alin. (4), scroafele şi scrofitele crescute în exploataţii de mai puţin de 10 scroafe pot fi ţinute individual, în timpul perioadei menţionate la alin. (4), cu condiţia ca acestea sa se poatã întoarce cu usurinta în boxele proprii.
(6) Fãrã a se aduce atingere prevederilor cuprinse în anexa, scroafele şi scrofitele trebuie sa aibã acces permanent la materiale ocupationale, respectându-se cel puţin cerinţele relevante ale anexei menţionate anterior.
(7) Scroafele şi scrofitele ţinute în grupuri trebuie sa fie hranite utilizându-se un sistem ce asigura fiecãrui individ accesul la hrana suficienta, chiar şi în situaţia în care sunt prezenţi concurenţi pentru hrana.
(8) Tuturor scroafelor în asteptare şi scrofitelor trebuie sa li se asigure o cantitate suficienta de hrana de volum sau bogata în fibre, precum şi hrana energizanta, pentru a-şi satisface foamea şi ţinând cont de necesitatea de a mesteca a acestora.
(9) a) Porcii care trebuie sa fie ţinuţi în grupuri şi care sunt agresivi în mod special, au fost atacati de alţi porci sau sunt bolnavi ori rãniţi pot fi ţinuţi temporar în boxe individuale.
b) Boxa individualã utilizata trebuie sa permitã animalului sa se roteasca cu usurinta, dacã acest lucru nu este în contradictie cu recomandarea medicului veterinar.
(10) De la data intrãrii în vigoare a prezentei norme sanitare veterinare, prevederile alin. (1) lit. b), alin. (2), (4), (6) şi alin. (9) lit. b) trebuie sa se aplice tuturor exploataţiilor nou-construite ori reconstruite sau date în folosinta pentru prima data dupã aceasta data, iar începând cu 1 ianuarie 2013, aceste prevederi trebuie sa se aplice tuturor exploataţiilor.
(11) Prevederile alin. (4) nu se aplica exploataţiilor cu mai puţin de 10 scroafe.
ART. 4
(1) Prevederile anexei pot fi modificate şi completate în conformitate cu procedura comunitara, pentru a se tine cont de progresul ştiinţific.
(2) Autoritatea competenta trebuie:
a) sa se asigure ca orice persoana fizica sau juridicã care angajeazã sau recruteaza personal pentru a îngriji porcine a asigurat acestuia instructajul şi îndrumarea asupra prevederilor relevante ale art. 3 şi ale anexei;
b) sa asigure cursuri corespunzãtoare de instruire care sa punã accentul în special pe aspecte de bunastare a animalelor.
ART. 5
(1) Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor va verifica modul în care sunt aplicate şi respectate prevederile prezentei norme sanitare veterinare. Aceste inspecţii, ce pot fi efectuate şi cu ocazia unor controale efectuate în alte scopuri, trebuie sa acopere, în fiecare an, un numãr reprezentativ din punct de vedere statistic de sisteme de creştere diferite, utilizate în România.
(2) La fiecare 2 ani, pana în ultima zi lucrãtoare a lunii aprilie şi pentru prima data înainte de 30 aprilie 2008, Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa informeze Comisia Europeanã cu privire la rezultatele inspectiilor efectuate în ultimii 2 ani anteriori, în conformitate cu prezentul articol, incluzând numãrul inspectiilor efectuate raportat la numãrul de exploataţii din teritoriul naţional.
ART. 6
Animalele importate din tari ce nu sunt membre ale Uniunii Europene trebuie, având în vedere cerinţele pentru bunãstarea acestora, sa fi fost crescute şi sa fi primit cel puţin o îngrijire echivalenta cu cea garantatã de prezenta norma sanitarã veterinara pentru animalele din România. Aceasta cerinta trebuie sa fie inclusã în certificatul sanitar veterinar emis de autoritatea veterinara competenta din ţara exportatoare în cauza care nu este membra a Uniunii Europene.
ART. 7
(1) Experţii veterinari ai Comisiei Europene pot, în cooperare cu reprezentanţii Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor, sa efectueze inspecţii la fata locului, în România, acolo unde este necesar pentru aplicarea uniforma a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare care transpune Directiva 91/630/CEE . Experţii care efectueazã aceste inspecţii trebuie sa implementeze mãsuri speciale de igiena personalã pentru a exclude orice risc de transmitere de boli.
(2) Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor ca autoritate competenta a României pe teritoriul cãreia se efectueazã o astfel de inspecţie trebuie sa acorde experţilor toatã asistenta necesarã pentru îndeplinirea obligaţiilor acestora.
(3) Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa ia orice mãsuri care se pot dovedi necesare pentru a tine seama de rezultatele acestor inspecţii.
(4) În relatie cu ţãrile care nu sunt membre ale Uniunii Europene, se aplica prevederile cap. III din Directiva 91/496/CEE , transpusa în legislaţia nationala prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 83/2003 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind stabilirea principiilor care reglementeazã organizarea controalelor veterinare pentru animalele care intra în România din tari terţe, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 159 din 12 martie 2003.
ART. 8
Anexa face parte integrantã din prezenta norma sanitarã veterinara.


ANEXA
la norma sanitarã veterinara

CAP. I
Condiţii generale

În completare la prevederile relevante ale anexei la Norma sanitarã veterinara privind protecţia animalelor de ferma, aprobatã prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor nr. 75/2005, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 776 din 25 august 2005, ce transpune în legislaţia nationala Directiva Consiliului 98/58/CE , trebuie sa se aplice urmãtoarele cerinţe:
1. În partea de clãdire în care porcii sunt ţinuţi în mod continuu trebuie sa fie evitate niveluri de zgomot de peste 85dBA. Trebuie sa fie evitat zgomotul constant sau brusc.
2. Porcii trebuie ţinuţi în condiţii de iluminat cu o intensitate de cel puţin 40 lucsi, pentru o perioada de minimum 8 ore pe zi.
3. Adãposturile pentru porci trebuie construite astfel încât sa permitã animalelor:
a) sa aibã acces la o zona de odihna confortabila din punct de vedere fizic şi termic, drenata şi curatata corespunzãtor şi care sa permitã tuturor animalelor sa se odihneasca în acelaşi timp;
b) sa se odihneasca şi sa se ridice normal;
c) sa vada alţi porci. În saptamana dinaintea datei estimate a fatarii şi în timpul fatarii, scroafele şi scrofitele pot fi ţinute în afarã razei vizuale a congenerelor.
4. Fãrã a se lua în considerare prevederile art. 3 alin. (6) din norma sanitarã veterinara, porcii trebuie sa aibã acces permanent la o cantitate suficienta de material cum ar fi paie, fan, lemn rumegus, compost de ciuperci, turba sau un amestec din acestea care sa nu le compromita sãnãtatea şi care sa le permitã activitãţi adecvate de provocare a curiozitatii şi contactul cu acestea.
5. Pardoseala trebuie sa fie neteda, dar nealunecoasa, pentru a se preveni ranirea porcilor, şi astfel proiectata, construitã şi menţinutã încât sa nu cauzeze raniri sau suferinţe porcilor. Pardoseala trebuie sa fie adecvatã pentru mãrimea şi greutatea porcilor şi, dacã nu este asigurat asternut, sa formeze o suprafata rigida, plana şi stabilã.
6. Toţi porcii trebuie sa fie hraniti cel puţin o data pe zi. Atunci când porcii sunt hraniti în grupuri şi nu ad libitum (la discretie) sau printr-un sistem automat de hranire individualã a animalelor, fiecare porc trebuie sa aibã acces la hrana în acelaşi timp cu celelalte animale din grup.
7. Toţi purceii în varsta de peste doua sãptãmâni trebuie sa aibã acces permanent la o cantitate suficienta de apa proaspãta.
8. Toate procedurile destinate sa constituie o intervenţie efectuatã pentru alte scopuri decât cele de terapie sau de diagnostic sau pentru identificarea porcilor în conformitate cu legislaţia în domeniu şi care determina afectarea ori pierderea sensibilitãţii unei pãrţi a corpului sau alterarea structurii osoase sunt interzise, cu urmãtoarele excepţii:
a) reducerea uniforma a coltilor purceilor sugari prin pilire sau tãiere, efectuatã nu mai târziu de varsta de 7 zile şi lãsând o suprafata intactã şi neteda. Coltii vierilor pot fi redusi în lungime, atunci când este necesar, pentru a se preveni ranirea altor animale sau din motive de siguranta;
b) taierea parţialã a cozii;
c) castrarea porcilor masculi prin alte mijloace decât desirarea tesuturilor;
d) aplicarea inelului nazal numai atunci când animalele sunt ţinute în sisteme de creştere în aer liber şi în conformitate cu legislaţia nationala.
Taierea cozilor şi reducerea coltilor nu trebuie sa fie efectuate ca un procedeu de rutina, ci numai atunci când exista o dovada clara ca au apãrut leziuni ale mameloanelor scroafelor sau ale urechilor şi cozilor la ceilalţi purcei. Înainte de efectuarea acestor proceduri trebuie sa fie luate şi alte mãsuri pentru a se preveni muscarea cozii şi alte vicii, luându-se în considerare mediul şi densitatea animalelor. Din acest motiv trebuie sa fie schimbate condiţiile de mediu şi sistemele de management inadecvate.
Oricare dintre procedurile descrise anterior trebuie sa fie efectuatã numai de un medic veterinar sau de o persoana instruita, asa cum este prevãzut la art. 5 din norma sanitarã veterinara, cu experienta în efectuarea tehnicilor în mod practic, cu mijloace corespunzãtoare şi în condiţii igienice.
Dacã se practica castrarea sau taierea cozilor dupã varsta de 7 zile, aceasta trebuie efectuatã numai sub anestezie şi analgezie prelungitã şi numai de un medic veterinar.

CAP. II
Dispoziţii specifice pentru diferite categorii de porcine

A. Vieri
Boxele pentru vieri trebuie construite şi situate în asa fel încât sa permitã acestora sa se roteasca, sa se miroasa, sa se auda şi sa se vada între ei. Suprafata de pardoseala libera disponibilã pentru un vier adult trebuie sa fie de cel puţin 6 mp. Atunci când boxa este folositã şi pentru monta naturala, suprafata pardoselii disponibilã pentru un vier adult trebuie sa fie de cel puţin 10 mp, iar boxa trebuie sa nu prezinte niciun obstacol.
Începând cu data aderãrii României la Uniunea Europeanã, aceasta prevedere trebuie sa se aplice tuturor exploataţiilor.
B. Scroafe şi scrofite
1. Trebuie sa fie luate mãsuri pentru a se reduce pe cat posibil agresiunea în grup.
2. Dacã este necesar, scrofitele şi scroafele gestante trebuie sa fie tratate pentru paraziti interni şi externi, iar când sunt transferate în spaţiile special amenajate pentru fatare acestea sunt spalate pe tot corpul.
3. În saptamana anterioarã datei preconizate a fatarii, scroafelor şi scrofitelor trebuie sa li se repartizeze material adecvat pentru culcus, în cantitate suficienta, cu excepţia cazului în care, din punct de vedere tehnic, nu este fezabil pentru sistemul de evacuare a purinei utilizate în unitate.
4. În spatele scroafelor şi scrofitelor trebuie sa fie disponibilã o zona libera, pentru a facilita fatarea naturala sau asistatã.
5. Atunci când scroafele sunt ţinute libere, boxele de fatare trebuie sa fie prevãzute cu dispozitive de protecţie a purceilor, cum ar fi bare despartitoare pentru fatare.
C. Purcei sugari
1. O parte din suprafata totalã a pardoselii, suficienta pentru a permite animalelor sa se odihneasca împreunã în acelaşi timp, trebuie sa fie solida sau acoperitã cu un strat izolator ori cu un asternut din paie sau orice alt material adecvat.
2. Când se utilizeazã o boxa de fatare, purceii sugari trebuie sa aibã suficient spaţiu pentru a putea fi alaptati fãrã dificultate.
3. Purceii nu trebuie sa fie intarcati la mai puţin de 28 de zile, cu excepţia cazului în care bunãstarea sau sãnãtatea femelei ori a purceilor sugari ar fi afectatã în mod nefavorabil.
Purceii pot fi intarcati cu pana la 7 zile mai devreme, dacã aceştia sunt mutati în adaposturi speciale care sunt depopulate, curatate temeinic şi dezinfectate înainte de introducerea unui nou grup şi care sunt separate de adãposturile în care sunt ţinute scroafele, pentru a se diminua pe cat posibil transmiterea de boli la purceii sugari.
D. Purcei intarcati şi tineret porcin
1. Atunci când porcii sunt ţinuţi în grupuri, trebuie sa fie luate mãsuri pentru a se preveni luptele ce depãşesc comportamentul normal.
2. Aceştia trebuie ţinuţi în grupuri, cu evitarea amestecarii purceilor provenind de la scroafe diferite. Dacã purceii care nu sunt familiarizati unul cu altul trebuie sa fie amestecati, aceasta trebuie sa se facã la o varsta cat mai frageda, de preferat înainte de sau cu pana la o saptamana dupã intarcare. Când porcii sunt amestecati, trebuie sa li se asigure posibilitatea de a se feri şi a se ascunde unii de alţii.
3. Atunci când apar semne de lupta violenta, cauzele trebuie sa fie cercetate imediat şi trebuie luate mãsuri corespunzãtoare cum ar fi asigurarea de cantitãţi mari de paie, dacã este posibil, sau alte materiale ocupationale pentru aceştia. Animalele expuse riscului de a fi agresate sau cele agresive în mod deosebit trebuie sa fie ţinute separat de grup.
4. Utilizarea de medicamente tranchilizante cu scopul de a se facilita amestecarea trebuie limitatã la condiţii excepţionale şi numai dupã consultarea unui medic veterinar.

----------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016