Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN  nr. 201 din 6 noiembrie 2019  privind modificarea şi completarea Metodologiei pentru emiterea avizelor de amplasament de către operatorii de reţea, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 25/2016     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 201 din 6 noiembrie 2019 privind modificarea şi completarea Metodologiei pentru emiterea avizelor de amplasament de către operatorii de reţea, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 25/2016

EMITENT: Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 916 din 13 noiembrie 2019
    Având în vedere prevederile art. 38 alin. (1) din Regulamentul privind racordarea utilizatorilor la reţelele electrice de interes public, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 59/2013, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul prevederilor art. 5 alin. (1) lit. c) şi ale art. 9 alin. (1) lit. h) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
    preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite prezentul ordin.
    ART. I
    Metodologia pentru emiterea avizelor de amplasament de către operatorii de reţea, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 25/2016, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 504 din 5 iulie 2016, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 2, litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) în relaţiile dintre operatorii de reţea şi solicitanţii avizelor de amplasament, inclusiv solicitanţii avizelor de amplasament pentru proiectele de infrastructură transeuropeană de transport;"

    2. La articolul 3 alineatul (2), punctul 1 se abrogă.
    3. La articolul 3 alineatul (2), după punctul 2 se introduce un nou punct, punctul 2^1, cu următorul cuprins:
    "2^1. contract-angajament - contract privind modificarea poziţiei obiectivului faţă de amplasamentul propus, eliberarea amplasamentului şi/sau pentru realizarea condiţiilor de coexistenţă a reţelelor electrice cu obiectivul pentru care se solicită avizul, prin care solicitantul care urmează să primească un aviz de amplasament favorabil condiţionat, cu excepţia solicitantului avizului de amplasament pentru proiectele de infrastructură transeuropeană de transport, se angajează să respecte termenii şi condiţiile stabilite de operatorul de reţea în baza fişei de coexistenţă/studiului pentru eliberarea amplasamentului şi/sau de coexistenţă, realizată/realizat în conformitate cu prevederile prezentei metodologii, cu considerarea interdicţiilor prevăzute la art. 42 şi 49 din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare; "

    4. La articolul 11, alineatul (1) şi partea introductivă a alineatului (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 11
    (1) Procesul de emitere a avizului de amplasament necesită parcurgerea, după caz, a următoarelor etape:
    a) depunerea cererii de emitere a avizului de amplasament şi a documentaţiei aferente;
    b) încheierea contractului-angajament;
    c) emiterea avizului de amplasament favorabil/favorabil condiţionat;
    d) încheierea contractului pentru eliberarea amplasamentului şi/sau pentru realizarea condiţiilor de coexistenţă a reţelelor electrice cu obiectivul pentru care se solicită avizul;
    e) executarea lucrărilor pentru eliberarea amplasamentului şi/sau pentru realizarea condiţiilor de coexistenţă a reţelelor electrice cu obiectivul pentru care se solicită avizul.
    (2) Etapele prevăzute la alin. (1) lit. d) şi e) se parcurg numai în situaţiile în care, pentru realizarea unei construcţii sau a unor lucrări pe un amplasament sau într-o anumită zonă, după caz:"

    5. La articolul 20, după litera e) se introduce o nouă literă, litera f), cu următorul cuprins:
    "f) în cazul în care urmează să fie emis un aviz de amplasament favorabil condiţionat, cu excepţia avizului prevăzut la art. 24 alin. (1), trimite solicitantului, în termenul prevăzut la art. 19 alin. (1), contractul-angajament."

    6. La articolul 21, după alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu următorul cuprins:
    "(6) Emiterea avizului de amplasament favorabil condiţionat, cu excepţia avizului prevăzut la art. 24 alin. (1), se realizează în condiţiile prezentei metodologii, în termen de 5 zile lucrătoare de la primirea documentaţiei complete şi a contractului-angajament semnat în două exemplare."

    7. La articolul 22, litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) aviz de amplasament favorabil condiţionat, prin care se exprimă acceptul pentru amplasamentul propus, condiţionat de realizarea lucrărilor necesare pentru devierea ori mutarea instalaţiilor operatorului de reţea şi/sau de realizarea lucrărilor de modificare a instalaţiilor reţelei electrice pentru îndeplinirea condiţiilor de coexistenţă impuse de norme;"

    8. La articolul 22, litera c) se abrogă.
    9. După articolul 26 se introduce un nou articol, articolul 26^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 26^1
    Avizul de amplasament favorabil condiţionat, cu excepţia avizului prevăzut la art. 24 alin. (1), îşi încetează valabilitatea în următoarele situaţii:
    a) expiră termenul de valabilitate;
    b) se modifică datele obiectivului (caracteristici tehnice, suprafaţă ocupată, înălţime etc.) care au stat la baza emiterii avizului, cu excepţia respectării condiţiilor prevăzute la art. 28 alin. (3);
    c) dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la art. 28 alin. (3)."

    10. Articolul 28 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 28
    (1) În cazul în care amplasamentul propus afectează reţeaua electrică, cu excepţia proiectelor prevăzute la art. 24 alin. (1), operatorul de reţea emite aviz de amplasament favorabil condiţionat.
    (2) Avizul de amplasament favorabil condiţionat emis de către operatorul de reţea conţine următoarele precizări:
    a) motivele condiţionării, cu argumente şi justificări detaliate, cu precizarea restricţiilor şi/sau a interdicţiilor instituite în zonele de protecţie şi de siguranţă aferente reţelei electrice;
    b) precizări privind instalaţiile din zonă care aparţin operatorului de reţea; acestea se trasează, orientativ, pe planurile din documentaţia solicitantului; un set de planuri se anexează avizului de amplasament;
    c) precizări referitoare la condiţionarea acceptării amplasamentului.
    (3) Precizările prevăzute la alin. (2) lit. c) se referă, după caz, la:
    a) modificarea poziţiei obiectivului faţă de amplasamentul propus, la distanţele minime faţă de instalaţiile operatorului de reţea, astfel încât acestea să nu mai fie afectate; în răspuns se precizează distanţele minime impuse de norme, aferente capacităţii energetice, în funcţie de categoria obiectivului;
    b) eliberarea amplasamentului prin devierea sau mutarea instalaţiilor operatorului de reţea;
    c) menţinerea amplasamentului cu condiţia executării unor lucrări de modificare a instalaţiilor reţelei electrice rezultate ca necesare pentru îndeplinirea condiţiilor de coexistenţă impuse de norme."

    11. La articolul 31, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 31
    (1) În situaţia primirii unui aviz de amplasament favorabil condiţionat, solicitantul poate opta pentru una dintre soluţiile prevăzute la art. 28 alin. (3)."

    12. Articolul 41 se abrogă.
    13. La articolul 43, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 43
    (1) Operatorii de reţea îşi organizează activitatea privind emiterea avizelor de amplasament pe baza procedurilor proprii, conforme cu prezenta metodologie, astfel încât aceasta să se desfăşoare operativ, cu minimum de deplasări din partea solicitanţilor."



    ART. II
    (1) Avizele de amplasament nefavorabile emise de operatorii de reţea înainte de intrarea în vigoare a prezentului ordin şi pentru care aceştia urmează să parcurgă procesul de actualizare se analizează în conformitate cu prevederile Metodologiei pentru emiterea avizelor de amplasament de către operatorii de reţea, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 25/2016, cu modificările şi completările ulterioare, aplicabile la data emiterii avizului de amplasament nefavorabil, cu excepţia depunerii unei noi cereri de emitere a avizului de amplasament pe baza documentelor avute în vedere la data emiterii avizului de amplasament nefavorabil.
    (2) Eliberarea avizului de amplasament în baza cererii prevăzute la alin. (1) se realizează fără perceperea unui nou tarif.

    ART. III
    Cererile pentru emiterea avizelor de amplasament depuse la operatorii de reţea înainte de intrarea în vigoare a prezentului ordin, pentru care nu au fost transmise solicitanţilor facturi de plată a tarifului pentru emiterea avizului de amplasament şi/sau nu au fost emise avize de amplasament, se analizează în conformitate cu prevederile Metodologiei pentru emiterea avizelor de amplasament de către operatorii de reţea, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 25/2016, cu modificările şi completările ulterioare, astfel cum a fost modificată şi completată prin prezentul ordin.

    ART. IV
    Operatorii economici din sectorul energiei electrice duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin, iar entităţile organizatorice din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei urmăresc respectarea prevederilor prezentului ordin.

    ART. V
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei,
                    Dumitru Chiriţă


    Bucureşti, 6 noiembrie 2019.
    Nr. 201.
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016