Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 200 din 17 februarie 2003  pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice privind procedura şi competentele de acordare a înlesnirilor la plata obligaţiilor restante la bugetul de stat, administrate de Ministerul Finanţelor Publice, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 580/2002     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 200 din 17 februarie 2003 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice privind procedura şi competentele de acordare a înlesnirilor la plata obligaţiilor restante la bugetul de stat, administrate de Ministerul Finanţelor Publice, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 580/2002

EMITENT: Ministerul Finanţelor Publice
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 122 din 26 februarie 2003
    În temeiul prevederilor art. 14 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 18/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor Publice, cu modificările şi completările ulterioare,
    având în vedere prevederile Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 40/2002 pentru recuperarea arieratelor bugetare, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 491/2002,
    ministrul finanţelor publice emite următorul ordin:
    ART. 1
    Anexa la Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 580/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice privind procedura şi competentele de acordare a înlesnirilor la plata obligaţiilor restante la bugetul de stat, administrate de Ministerul Finanţelor Publice, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 318 din 14 mai 2002, cu modificările şi completările ulterioare, se modifica şi se completează astfel:
    1. La articolul 3 alineatul (3), după litera d^1) se introduce litera d^2) cu următorul cuprins:
    "d^2) declaraţie pe propria răspundere a reprezentantului legal al instituţiilor publice finanţate din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat sau integral din venituri proprii, după caz, conform art. 62 alin. (1) lit. b) şi c) din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, din care să rezulte structura asociaţilor, mobilitatea sediului şi/sau asociaţilor."

    2. La articolul 12, alineatul (1) va avea următorul cuprins:
    "ART. 12
    (1) Orice suma de restituit de la bugetul de stat, reprezentând impozite, taxe, contribuţii sau alte venituri ale bugetului de stat, sau orice suma achitată peste nivelul ratei din eşalonare se compensează din oficiu cu sume reprezentând obligaţii datorate bugetului de stat, eşalonate sau amânate la plata, inclusiv cu dobânzile pe perioada derulării eşalonării şi/sau amânării la plata, datorate în luna în care se face compensarea. Compensarea se efectuează cu ratele din eşalonare în ordinea termenelor de plată. Organul fiscal la care debitorul este înregistrat ca plătitor de impozite şi taxe întocmeşte un nou grafic, respectând numărul de rate rămase din eşalonare. Organul fiscal care efectuează compensarea va comunică debitorului până la următorul termen de plată suma compensata, ratele din eşalonare care au fost stinse, precum şi noul grafic de plată. Dobânzile datorate pe perioada derulării eşalonării şi/sau amânării la plata se recalculează de organul fiscal la care debitorul este înregistrat ca plătitor de impozite şi taxe, la cererea acestuia."

    3. La articolul 12, alineatul (4) va avea următorul cuprins:
    "(4) În cazul în care, după încheierea convenţiei de acordare a înlesnirilor la plata, se constată că în perioada cuprinsă între data depunerii cererii şi data semnării convenţiei s-au încasat sume reprezentând impozite, taxe, contribuţii şi alte venituri la bugetul de stat, prin plata, compensare, executare silită, precum şi prin alte modalităţi prevăzute de reglementările legale în materie, organele fiscale teritoriale vor proceda la refacerea graficelor de plată, pastrandu-se numărul de rate aprobat iniţial, şi la recalcularea corespunzătoare a dobânzilor datorate pe perioada eşalonării şi/sau amânării la plata. Dobânzile şi penalităţile de întârziere încasate la bugetul de stat după data depunerii cererii de acordare a înlesnirilor la plata obligaţiilor restante la bugetul de stat şi până la data semnării convenţiei şi care sunt cuprinse în suma care face obiectul scutirii, amânării în vederea scutirii sau amânării în vederea reducerii, după caz, nu se restituie şi nu se compensează."

    4. La articolul 15, după alineatul (5) se introduc alineatele (6) şi (7) cu următorul cuprins:
    "(6) Monografia privind înregistrarea în contabilitate a principalelor operaţiuni legate de acordarea înlesnirilor la plata obligaţiilor restante la bugetul de stat ale instituţiilor publice finanţate din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat sau integral din venituri proprii, după caz, conform art. 62 alin. (1) lit. b) şi c) din Legea nr. 500/2002, este prevăzută în anexa nr. 1^1 la prezentele norme metodologice.
(7) Corespondenta dintre criteriile prevăzute în anexa la ordonanţa de urgenţă şi informaţiile cuprinse în situaţiile financiare trimestriale şi anuale întocmite de instituţiile publice menţionate la alin. (6) este prezentată în anexa nr. 2^1 la prezentele norme metodologice."

    5. La articolul 23, după alineatul (2) se introduce alineatul (3) cu următorul cuprins:
    "(3) În cazul în care, ulterior încheierii convenţiei, se constata erori materiale de alta natura decât cele prevăzute la alin. (1), organul competent care a încheiat convenţia cu debitorul poate încheia un act adiţional de corectare a acesteia."


    ART. 2
    Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Ministrul finanţelor publice,
                    Mihai Nicolae Tănăsescu

    Bucureşti, 17 februarie 2003.
    Nr. 200.
    ANEXA 1^1

    la normele metodologice
    MONOGRAFIA
    privind înregistrarea în contabilitatea instituţiilor publice a principalelor operaţiuni legate de acordarea
    înlesnirilor la plata obligaţiilor restante la bugetul de stat
    Pentru reflectarea în contabilitate a operaţiunilor prevăzute la art. 10, 12, 14 şi 28 din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 40/2002 privind recuperarea arieratelor bugetare, aprobată şi modificată prin Legea nr. 491/2002, denumita în continuare ordonanţa de urgenţă, instituţiile publice finanţate din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat sau integral din venituri proprii, după caz, potrivit art. 62 alin. (1) lit. b) şi c) din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, procedează astfel:
    a) Dobânzile şi penalităţile de întârziere amânate la plata conform prevederilor art. 10 din ordonanţa de urgenţă se vor inregistra în debitul contului de ordine şi evidenta 972 "Alte operaţiuni în afară bilanţului" - analitic distinct. Dobânzile şi penalităţile de întârziere menţionate mai sus vor rămâne înregistrate în contul bilantier 232 "Decontări cu bugetul statului" - analitic distinct.
    b) În contabilitatea debitorilor, dobânzile şi penalităţile de întârziere reduse şi, respectiv, scutite la plata conform prevederilor art. 10 alin. (2) lit. c), alin. (3) lit. c), alin. (4) lit. c) şi ale art. 12, 14 şi 28 din ordonanţa de urgenţă se vor reflecta în contabilitate la data îndeplinirii condiţiilor în care au fost acordate înlesnirile, astfel:
    - când obligaţia de plată este constituită pentru anul curent:

┌──────────────────┬───────────────────┐
│420 ”Cheltuieli │= 232 ”Decontări cu│
│ale instituţiilor │bugetul │
│publice │statului” │
│finanţate │(în roşu) │
│din venituri │- analitic distinct│
│proprii” │ │
└──────────────────┴───────────────────┘


    – când obligaţia de plată a fost constituită în anii precedenţi:

┌────────────────┬─────────────────────┐
│232 ”Decontări │= 528 ”Venituri din │
│cu bugetul │anii │
│statului” │precedenţi şi alte │
│ │surse” │
└────────────────┴─────────────────────┘


    Concomitent se crediteaza contul 972 "Alte operaţiuni în afară bilanţului".

    c) În situaţia nerespectării termenelor de plată a datoriilor eşalonate şi ca urmare a pierderii valabilităţii înlesnirilor la plata, contul de ordine şi evidenta 972 "Alte operaţiuni în afară bilanţului" - analitic distinct se va credita cu sumele înregistrate în debitul acestuia în conformitate cu prevederile lit. a).


    ANEXA 2^1

    la normele metodologice
    CORESPONDENŢA
    dintre indicatorii care stau la baza criteriilor prevăzute în anexa la Ordonanţa de urgenţă
    a Guvernului nr. 40/2002 pentru recuperarea arieratelor bugetare, aprobată cu modificări
                       şi completări prin Legea nr. 491/2002, şi informaţiile cuprinse în situaţiile financiare trimestriale
                          şi anuale ale instituţiilor publice

┌─────────────┬──────────┬─────────┬─────────────┐
│Denumirea │Formularul│Codul │Coloana │
│indicatorului│ │rândului │ │
├─────────────┼──────────┼─────────┼─────────────┤
│ │Bilanţ │404 │ │
│Total │plus │23.03.00 │2 │
│venituri │anexa 10 │(venituri│3 │
│ │sau │curente) │ │
│ │anexa 10a │ │ │
├─────────────┼──────────┼─────────┼─────────────┤
│Total datorii│ │ │Termen │
│(datorii │ │ │de │
│Bugetare + │Anexa 18 │15 │exigibilitate│
│datorii │cod 3.24 │ │a pasivului │
│Pe termen │ │ │sub 1 an │
│scurt) │ │ │ │
├─────────────┼──────────┼─────────┼─────────────┤
│Active │ │141 + 190│ │
│circulante │Bilanţ │+ 200 + │2 │
│ │ │260 │ │
├─────────────┼──────────┼─────────┼─────────────┤
│ │ │ │Termen │
│Datorii │Anexa 18 │ │de │
│totale sub 1 │Cod 3.24 │15 │exigibilitate│
│an │ │ │a pasivului │
│ │ │ │sub 1 an │
├─────────────┼──────────┼─────────┼─────────────┤
│ │ │100 + 141│ │
│Total active │Bilanţ │+ 190 + │2 │
│ │ │200 + 260│ │
├─────────────┼──────────┼─────────┼─────────────┤
│ │ │ │Termen │
│ │ │ │de │
│ │Anexa 18 │ │exigibilitate│
│Total datorii│cod 3.24 │15 │a pasivului │
│ │ │ │sold la │
│ │ │ │finele │
│ │ │ │perioadei │
└─────────────┴──────────┴─────────┴─────────────┘


    -----------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016