Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Vãzând Referatul de aprobare al Direcţiei generale implementare politici agricole nr. 279.975 din 11 decembrie 2007, având în vedere prevederile art. 13 şi 14 din Regulamentul nr. 1.924/2006 privind menţiunile nutriţionale şi de sãnãtate asociate alimentelor şi produselor destinate consumului uman, având în vedere prevederile <>art. 3 din Legea plantelor medicinale şi aromatice nr. 491/2003 , având în vedere prevederile art. 2 alin. (1) şi (2), ale <>art. 4 şi 13 din Legea nr. 150/2004 privind siguranţa alimentelor şi a hranei pentru animale, republicatã, în temeiul <>Hotãrârii Guvernului nr. 385/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale, <>Hotãrârii Guvernului nr. 862/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sãnãtãţii Publice, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi al <>Hotãrârii Guvernului nr. 738/2005 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unitãţilor din subordinea acesteia, ministrul agriculturii şi dezvoltãrii rurale, ministrul sãnãtãţii publice şi preşedintele Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emit urmãtorul ordin: ART. 1 Autoritãţile competente pentru întocmirea listei naţionale a menţiunilor nutriţionale şi de sãnãtate asociate alimentelor şi produselor destinate consumului uman sunt: 1. Ministerul Sãnãtãţii Publice, pentru produsele care fac obiectul <>Ordinului ministrului sãnãtãţii publice nr. 1.069/2007 pentru aprobarea Normelor privind suplimentele alimentare; 2. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale, pentru produsele care fac obiectul <>Ordinului ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale nr. 244/2005 şi <>Ordinului ministrului sãnãtãţii nr. 401/2005 privind prelucrarea, procesarea şi comercializarea plantelor medicinale şi aromatice utilizate ca atare, parţial procesate sau procesate sub formã de suplimente alimentare predozate, şi al <>Ordinului ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale nr. 1.228/2005 , al <>Ordinului ministrului sãnãtãţii nr. 244/2006 şi al Ordinului preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 63/2006 pentru aprobarea Normelor tehnice privind comercializarea suplimentelor alimentare predozate de origine animalã şi vegetalã şi/sau a amestecurilor acestora cu vitamine, minerale şi alţi nutrienţi. ART. 2 Lista naţionalã de propuneri de menţiuni nutriţionale şi de sãnãtate asociate alimentelor şi produselor destinate consumului uman va fi alcãtuitã pe baza colectãrii de cãtre autoritãţi, în conformitate cu prevederile art. 1, a propunerilor de menţiuni de sãnãtate asociate produselor destinate consumului uman formulate de cãtre persoanele fizice sau juridice responsabile pentru respectarea cerinţelor legale în vigoare, denumite în continuare operatori în domeniul alimentar. ART. 3 (1) Fiecare propunere de menţiune nutriţionalã şi de sãnãtate asociatã alimentelor şi produselor destinate consumului uman va fi elaboratã de cãtre fiecare operator din domeniul alimentar, atât în limba românã, cât şi în limba englezã, în conformitate cu formularul şi cu instrucţiunile de completare prevãzute în anexa nr. 1. (2) Formularul pentru fiecare propunere de menţiune nutriţionalã şi de sãnãtate asociatã alimentelor şi produselor destinate consumului uman, din plante medicinale şi aromatice şi suplimentele alimentare care fac obiectul <>Ordinului ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale nr. 244/2005 şi al <>Ordinului ministrului sãnãtãţii nr. 401/2005 şi al <>Ordinului ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale nr. 1.228/2005 , al <>Ordinului ministrului sãnãtãţii nr. 244/2006 şi al Ordinului preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 63/2006 se depune în 4 exemplare la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale, Direcţia implementare politici de piaţã în sectorul culturi horticole, pânã la data de 4 ianuarie 2008, de cãtre fiecare operator în domeniul alimentar interesat. (3) Fiecare operator în domeniul alimentar, pe baza formularelor depuse conform prevederilor alin. (2), va întocmi, atât în limba românã, cât şi în limba englezã, lista proprie a propunerilor de menţiuni de sãnãtate asociate alimentelor şi produselor destinate consumului uman, pe care o va transmite în sistem electronic la Institutul de Bioresurse Alimentare - Serviciul de notificare a produselor. Lista proprie a propunerilor de menţiuni de sãnãtate asociate alimentelor şi produselor destinate consumului uman se va întocmi în conformitate cu formularul şi cu prevederile anexei nr. 2. (4) Formularele depuse în conformitate cu prevederile alin. (2) vor fi supuse verificãrii Comisiei de aprobare a listei naţionale de propuneri de menţiuni nutriţionale şi de sãnãtate asociate alimentelor şi produselor destinate consumului uman. ART. 4 (1) Comisia de verificare a listei naţionale de propuneri de menţiuni nutriţionale şi de sãnãtate asociate alimentelor şi produselor destinate consumului uman, denumitã în continuare Comisie, este organism consultativ al autoritãţilor competente ale statului şi este formatã din cercetãtori, cadre didactice, experţi în domeniu, reprezentanţi ai organizaţiilor profesionale de profil. (2) Comisia este constituitã din persoanele menţionate în anexa nr. 3, la care se adaugã 2 reprezentanţi ai Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. (3) Membrii Comisiei, dupã o analizã individualã a fiecãrei propuneri de menţiune de sãnãtate asociatã alimentelor şi produselor destinate consumului uman, în cadrul unei întâlniri de lucru, ce va avea loc în data de 11 ianuarie 2008, vor da avizul favorabil propunerilor acceptate pentru a fi incluse în Lista naţionalã de propuneri de menţiuni de sãnãtate asociate alimentelor şi produselor destinate consumului uman, prevãzute în <>Ordinul ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale nr. 244/2005 şi în <>Ordinul ministrului sãnãtãţii nr. 401/2005 şi în <>Ordinul ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale nr. 1.228/2005 , în <>Ordinul ministrului sãnãtãţii nr. 244/2006 şi în Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 63/2006. Avizul favorabil acordat de Comisie Listei naţionale de propuneri de menţiuni de sãnãtate asociate alimentelor şi produselor destinate consumului uman, prevãzute în <>Ordinul ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale nr. 244/2005 şi în <>Ordinul ministrului sãnãtãţii nr. 401/2005 şi în <>Ordinul ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale nr. 1.228/2005 , în <>Ordinul ministrului sãnãtãţii nr. 244/2006 şi în Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 63/2006, va fi consemnat în scris sub semnãtura fiecãrui membru al Comisiei. (4) Propunerile de menţiuni de sãnãtate asociate alimentelor şi produselor destinate consumului uman din plante, prevãzute în <>Ordinul ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale nr. 244/2005 şi în <>Ordinul ministrului sãnãtãţii nr. 401/2005 şi în <>Ordinul ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale nr. 1.228/2005 , în <>Ordinul ministrului sãnãtãţii nr. 244/2006 şi în Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 63/2006, care nu primesc avizul favorabil, vor fi listate pe site-ul IBA şi returnate operatorilor din domeniul alimentar care le-au propus, în vederea reformulãrii conţinutului. (5) Operatorii din domeniul alimentar pot redepune o singurã datã propunerile de menţiuni de sãnãtate asociate alimentelor şi produselor destinate consumului uman din plante medicinale şi aromatice care nu au primit avizul favorabil al Comisiei, în termen de 3 zile lucrãtoare, de la afişarea pe site-ul IBA, conform prevederilor alin. (4). (6) Comisia se va întâlni în data de 18 ianuarie 2008 pentru analizarea reformulãrilor transmise de cãtre operatorii din domeniul alimentar. Propunerile reformulate care vor fi acceptate de Comisie vor fi incluse în Lista naţionalã de propuneri de menţiuni de sãnãtate asociate alimentelor şi produselor destinate consumului uman, prevãzutã în <>Ordinul ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale nr. 244/2005 şi în <>Ordinul ministrului sãnãtãţii nr. 401/2005 şi în <>Ordinul ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale nr. 1.228/2005 , în <>Ordinul ministrului sãnãtãţii nr. 244/2006 şi în Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 63/2006. (7) Pânã la data de 31 ianuarie 2008 va fi transmisã Comisiei Europene Lista naţionalã avizatã de Comisie, în conformitate cu prevederile alin. (3) şi (6), pentru a fi inclusã în lista finalã a Comisiei Europene. ART. 5 Lista naţionalã a propunerilor de menţiuni nutriţionale şi de sãnãtate asociate alimentelor şi produselor destinate consumului uman, prevãzutã în <>Ordinul ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale nr. 244/2005 şi în <>Ordinul ministrului sãnãtãţii nr. 401/2005 şi în <>Ordinul ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale nr. 1.228/2005 , în <>Ordinul ministrului sãnãtãţii nr. 244/2006 şi în Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 63/2006, în forma aprobatã de Comisie, va fi afişatã pe site-ul celor douã autoritãţi, în conformitate cu prevederile art. 1. ART. 6 (1) Operatorii din industria alimentarã ale cãror produse fac obiectul <>Ordinului ministrului sãnãtãţii publice nr. 1.069/2007 vor completa on-line, în limbile românã şi englezã, pe site-ul oficial al Ministerului Sãnãtãţii Publice, formularul prezentat în anexa nr. 1. (2)Termenul limitã al procesului de înregistrare a menţiunilor de sãnãtate prevãzut la alin. (1) este 10 decembrie 2008. (3) Autoritatea Naţionalã de Sãnãtate Publicã din cadrul Ministerului Sãnãtãţii Publice va transmite Comisiei, pânã la data de 31 ianuarie 2008, Lista naţionalã a menţiunilor de sãnãtate asociate alimentelor care fac obiectul <>Ordinului ministrului sãnãtãţii publice nr. 1.069/2007 . ART. 7 Anexele nr. 1-3 fac parte integrantã din prezentul ordin. ART. 8 Prezentul ordin se publicã in Monitorul Oficial al României, Partea I. Ministrul agriculturii şi dezvoltãrii rurale, Dacian Cioloş Ministrul sãnãtãţii publice, Gheorghe Eugen Nicolãescu Preşedintele Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Radu Cheţan Roatiş ANEXA 1 FORMULAR de propunere de menţiune nutriţionalã şi de sãnãtate asociatã alimentelor şi produselor destinate consumului uman, prevãzute în Ordinul ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale nr. 244/2005 şi în Ordinul ministrului sãnãtãţii nr. 401/2005 privind prelucrarea, procesarea şi comercializarea plantelor medicinale şi aromatice utilizate ca atare, parţial procesate sau procesate sub formã de suplimente alimentare predozate, şi în Ordinul ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale nr. 1.228/2005, în Ordinul ministrului sãnãtãţii nr. 244/2006 şi în Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 63/2006 pentru aprobarea Normelor tehnice privind comercializarea suplimentelor alimentare predozate de origine animalã şi vegetalã şi/sau a amestecurilor acestora cu vitamine, minerale şi alţi nutrienţi, destinat completãrii de cãtre operatorii din domeniul alimentar
Limba românã
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ 1. │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 2. │
├──────────────┬────────────────┬──────────────┬───────────────┬───────────────┤
│ Componenta │ Relaţia │ Condiţii │ Natura │ Formulãrile │
│ produsului │ cu sãnãtatea │ de utilizare │ evidenţelor │ de marketing │
├──────────────┼────────────────┼──────────────┼───────────────┼───────────────┤
│ 3. │ 4. │ 5. │ 6. │ 7. │
├──────────────┼────────────────┴──────────────┴───────────────┴───────────────┤
│ Nr. │ Referinţe │
├──────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ ... │ 8. │
└──────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┘
Limba englezã
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ 1. │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 2. │
├──────────────┬────────────────┬──────────────┬───────────────┬───────────────┤
│ Food │ Health │ Conditions │ Nature │ Examples │
│ Component │ Relationship │ of Use │ of evidence │ of wording │
├──────────────┼────────────────┼──────────────┼───────────────┼───────────────┤
│ 3. │ 4. │ 5. │ 6. │ 7. │
├──────────────┼────────────────┴──────────────┴───────────────┴───────────────┤
│ No. │ References │
├──────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ ... │ 8. │
└──────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┘
Instrucţiuni de completare a formularului: 1. Numele şi datele de identificare ale operatorului în domeniul alimentar, care propune o anumitã menţiune nutriţionalã şi de sãnãtate asociatã alimentelor şi produselor de consum uman: denumirea firmei, codul unic de înregistrare, adresa, numãrul de telefon. 2. Numele şi datele de contact ale persoanei desemnate de operatorul în domeniul alimentar pentru susţinerea şi argumentarea propunerii de menţiune nutriţionalã şi de sãnãtate asociatã alimentelor şi produselor de consum uman: numele şi prenumele, funcţia în cadrul firmei, numãrul de telefon, adresa de e-mail. 3. Componenta produsului este reprezentatã de una sau mai multe plante medicinale şi aromatice, pentru care se va preciza distinct, pentru fiecare în parte: denumirea botanicã a plantei, urmatã de partea folositã şi denumirea popularã uzualã. 4. Relaţia cu sãnãtatea precizatã pe scurt. 5. Condiţiile de utilizare. 6. Enumerarea pe scurt a tipului surselor bibliografice citate de cãtre operatorul în domeniul alimentar pentru argumentarea propunerii sale de menţiune nutriţionalã şi de sãnãtate asociatã alimentelor şi produselor destinate consumului uman. 7. Una sau mai multe formulãri de marketing ce vor fi aplicate produsului finit care va conţine respectiva componentã, precizatã la pct. 3, în conformitate cu relaţia cu sãnãtatea, ce a fost precizatã la pct. 4. Fiecare formulare de marketing va fi trecutã pe un rând separat, în cadrul acestei rubrici. 8. Precizarea sursei bibliografice citate în scopul argumentãrii menţiunii nutriţionale şi de sãnãtate asociatã alimentelor şi produselor de uz uman propusã. Citarea fiecãrei referinţe se va face menţionându-se: numele şi iniţialele prenumelui autorului sau autorilor, anul şi locul publicãrii, numele referinţei, volumul, capitolul, pagina în care se aflã argumentarea menţiunii propuse. ANEXA 2 LISTA de propuneri de menţiuni nutriţionale şi de sãnãtate asociate alimentelor şi produselor destinate consumului uman, prevãzute în Ordinul ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale nr. 244/2005 şi în Ordinul ministrului sãnãtãţii nr. 401/2005 privind prelucrarea, procesarea şi comercializarea plantelor medicinale şi aromatice utilizate ca atare, parţial procesate sau procesate sub formã de suplimente alimentare predozate, şi în Ordinul ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale nr. 1.228/2005, în Ordinul ministrului sãnãtãţii nr. 244/2006 şi în Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 63/2006 pentru aprobarea Normelor tehnice privind comercializarea suplimentelor alimentare predozate de origine animalã şi vegetalã şi/sau a amestecurilor acestora cu vitamine, minerale şi alţi nutrienţi, întocmitã de cãtre operatorii din domeniul alimentar
Limba românã
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ 1. │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 2. │
├───┬─────────────┬──────────────┬──────────────┬───────────────┬──────────────┤
│Nr.│ Componenta │ Relaţia │ Condiţii │ Natura │ Formulãrile │
│ │ produsului │ cu sãnãtatea │ de utilizare │ evidenţelor │ de marketing │
├───┼─────────────┼──────────────┼──────────────┼───────────────┼──────────────┤
│...│ 3. │ 4. │ 5. │ 6. │ 7. │
└───┴─────────────┴──────────────┴──────────────┴───────────────┴──────────────┘
Limba englezã
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ 1. │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 2. │
├───┬─────────────┬──────────────┬──────────────┬───────────────┬──────────────┤
│No.│ Food │ Health │ Conditions │ Nature │ Examples │
│ │ Component │ Relationship │ of Use │ of evidence │ of wording │
├───┼─────────────┼──────────────┼──────────────┼───────────────┼──────────────┤
│...│ 3. │ 4. │ 5. │ 6. │ 7. │
└───┴─────────────┴──────────────┴──────────────┴───────────────┴──────────────┘
Instrucţiuni de completare a listei: Rubricile celor douã tabele, cel în limba românã şi cel în limba englezã, vor fi completate în conformitate cu instrucţiunile de completare din anexa nr. 1. Fiecare linie din tabel corespunde câte unei propuneri de menţiune nutriţionalã şi de sãnãtate asociatã alimentelor şi produselor de uz uman. Numerotarea propunerilor se va face în conformitate cu ordinea în care acestea au fost depuse la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale. Numerele de ordine date propunerilor în lista redactatã în limba românã trebuie sã corespundã cu numerele de ordine date traducerii informaţiilor din lista redactatã în limba englezã. ANEXA 3 COMPONENŢA Comisiei de verificare a listei naţionale de propuneri de menţiuni nutriţionale şi de sãnãtate asociate alimentelor şi produselor destinate consumului uman, prevãzute în Ordinul ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale nr. 244/2005 şi în <>Ordinul ministrului sãnãtãţii nr. 401/2005 privind prelucrarea, procesarea şi comercializarea plantelor medicinale şi aromatice utilizate ca atare, parţial procesate sau procesate sub formã de suplimente alimentare predozate, şi în Ordinul ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale nr. 1.228/2005, în Ordinul ministrului sãnãtãţii nr. 244/2006 şi în Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 63/2006 pentru aprobarea Normelor tehnice privind comercializarea suplimentelor alimentare predozate de origine animalã şi vegetalã şi/sau a amestecurilor acestora cu vitamine, minerale şi alţi nutrienţi Comisia de verificare a listei naţionale de propuneri de menţiuni nutriţionale şi de sãnãtate asociate alimentelor şi produselor destinate consumului uman, prevãzute în <>Ordinul ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale nr. 244/2005 şi în <>Ordinul ministrului sãnãtãţii nr. 401/2005 şi în <>Ordinul ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale nr. 1.228/2005 , în <>Ordinul ministrului sãnãtãţii nr. 244/2006 şi în Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 63/2006, este alcãtuitã din: 1. prof. dr.Gheorghe Mencinicopschi 2. prof. dr. Ursula Stãnescu 3. prof. dr. Pavel Chirilã 4. prof. dr. Paul Ştefãnescu 5. prof. dr. Cerasela Elena Gîrd 6. dr. farm. Ovidiu Bojor 7. dr. farm. Dora Szocs 8. dr. ing. Radu Stoianov 9. dr. Corneliu Moldovan 10. dr. biochim. Cristina Mateescu 11. dr. Sorin Godeanu 12. dr. biol. Tatiana Onisei 13. dr. ing. Dumitru Lazurcã 14. mat. Andrei Gãmulea 15. dr. farm. Villa Rãdanţã 16. dr. şt. med. expert UE pentru suplimente alimentare Gabriela Garban 17. ing. Mihai Talpoş 18. prof. dr. Neacşu Constantin 19. conf. dr. Sigrig Eşianu 20. dr. Ana Dalia Faur ------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.