Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 20 din 5 ianuarie 2010  pentru modificarea si completarea Procedurii privind stingerea creantelor reprezentand impozite, taxe si alte venituri datorate bugetului de stat si/sau a creantelor reprezentand contributii sociale administrate de Ministerul Economiei si Finantelor prin trecerea in proprietatea publica a statului a unor bunuri imobile proprietate a debitorilor, aprobata prin   Ordinul ministrului economiei si finantelor nr. 486/2007     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 20 din 5 ianuarie 2010 pentru modificarea si completarea Procedurii privind stingerea creantelor reprezentand impozite, taxe si alte venituri datorate bugetului de stat si/sau a creantelor reprezentand contributii sociale administrate de Ministerul Economiei si Finantelor prin trecerea in proprietatea publica a statului a unor bunuri imobile proprietate a debitorilor, aprobata prin Ordinul ministrului economiei si finantelor nr. 486/2007

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 17 din 11 ianuarie 2010
ORDIN nr. 20 din 5 ianuarie 2010
pentru modificarea şi completarea Procedurii privind stingerea creanţelor reprezentând impozite, taxe şi alte venituri datorate bugetului de stat şi/sau a creanţelor reprezentând contribuţii sociale administrate de Ministerul Economiei şi Finanţelor prin trecerea în proprietatea publicã a statului a unor bunuri imobile proprietate a debitorilor, aprobatã prin <>Ordinul ministrului economiei şi finanţelor nr. 486/2007
EMITENT: MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 17 din 11 ianuarie 2010


În temeiul dispoziţiilor <>art. 10 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor Publice,
având în vedere dispoziţiile <>art. 175 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

ministrul finanţelor publice emite urmãtorul ordin:

ART. I
Procedura privind stingerea creanţelor reprezentând impozite, taxe şi alte venituri datorate bugetului de stat şi/sau a creanţelor reprezentând contribuţii sociale administrate de Ministerul Economiei şi Finanţelor prin trecerea în proprietatea publicã a statului a unor bunuri imobile proprietate a debitorilor, aprobatã prin <>Ordinul ministrului economiei şi finanţelor nr. 486/2007 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 420 din 22 iunie 2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La punctul 15, litera h) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"h) eficienţa stingerii creanţelor fiscale prin trecerea bunurilor imobile în proprietatea publicã a statului, faţã de alte modalitãţi de stingere prevãzute de lege;".
2. La punctul 15, dupã litera h) se introduce o nouã literã, litera h^1), cu urmãtorul cuprins:
"h^1) eficienţa aplicãrii acestei modalitãţi de stingere a creanţelor fiscale, rezultatã din compararea creanţelor fiscale stinse prin aceastã modalitate, la care se adaugã eventualele cheltuieli de amenajare-refuncţionalizare, cu cheltuielile necesare unei noi construcţii sau achiziţii;".
3. Punctul 22 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"22. (1) Procesul-verbal pentru trecerea în proprietatea publicã a statului a bunurilor imobile se întocmeşte, de regulã, în 4 exemplare, cu valoare de original, din care un exemplar se înainteazã debitorului, un alt exemplar se înainteazã, prin direcţia generalã a finanţelor publice judeţeanã, respectiv a municipiului Bucureşti ori prin Direcţia Generalã de Administrare a Marilor Contribuabili sau Autoritatea Naţionalã a Vãmilor, dupã caz, împreunã cu un exemplar al deciziei, solicitantului, pentru obţinerea bunului imobil în administrare. Al treilea exemplar rãmâne la organul fiscal competent, inclusiv la direcţia regionalã pentru accize şi operaţiuni vamale. Al patrulea exemplar va fi înaintat de îndatã de cãtre organul fiscal competent biroului oficiului de cadastru şi publicitate imobiliarã pe teritoriul cãruia se aflã bunul imobil, împreunã cu solicitarea privind înscrierea dreptului de proprietate publicã a statului.
(2) În cazul în care bunurile imobile pentru care comisia din cadrul Ministerului Finanţelor Publice a decis trecerea în proprietatea publicã a statului urmeazã a fi preluate în administrare de mai multe instituţii publice solicitante, pentru fiecare dintre acestea se întocmeşte câte un proces-verbal de trecere în proprietatea publicã a statului a bunurilor imobile."
4. Dupã punctul 24 se introduc douã noi puncte, punctele 24^1 şi 24^2, cu urmãtorul cuprins:
"24^1. La data prevãzutã la pct. 24, instituţia publicã ce a solicitat preluarea în administrare primeşte bunurile imobile în custodie de la debitor sau, dupã caz, de la administratorul-sechestru, prin semnarea procesului-verbal încheiat în acest sens.
24^2. Dispoziţiile pct. 24^1 se aplicã în mod corespunzãtor şi în cazul debitorilor persoane juridice la care s-a instituit administrarea specialã în perioada de privatizare, precum şi al debitorilor persoane juridice pentru care s-a deschis procedura insolvenţei, cu avizul administratorului special sau al administratorului/lichidatorului judiciar, dupã caz."
5. Punctul 26 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"26. Stingerea creanţelor fiscale se va face la valoarea cea mai micã dintre valoarea stabilitã prin evaluare, conform pct. 25, şi valoarea de inventar evidenţiatã în contabilitatea persoanei juridice debitoare, stabilitã pe fiecare bun imobil în parte."
6. Punctul 27 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"27. În cazul în care operaţiunea de transfer al proprietãţii bunului imobil prin dare în platã este taxabilã conform <>art. 141 alin. (2) lit. f) sau alin. (3) din Legea nr. 571/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se datoreazã TVA corespunzãtoare cotei de taxã pe valoarea adãugatã prevãzute la <>art. 140 din Legea nr. 571/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, aplicatã la valoarea stabilitã potrivit pct. 26."
7. Punctul 32 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"32. (1) Conform <>art. 155 alin. (1) din Legea nr. 571/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, debitorul emite factura cãtre organul fiscal competent, inclusiv direcţia regionalã vamalã pentru accize şi operaţiuni vamale, în cadrul termenului prevãzut la acest articol faţã de data încheierii procesului-verbal de trecere în proprietatea publicã a statului a bunului imobil.
(2) Informaţiile din facturã se trec în jurnalul pentru vânzãri întocmit conform <>art. 156 alin. (4) din Legea nr. 571/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi se preiau în decontul de taxã pe valoarea adãugatã prevãzut la <>art. 156^2 din Legea nr. 571/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, dupã caz, la rândul «Livrãri de bunuri şi prestãri de servicii scutite fãrã drept de deducere», dacã operaţiunea este scutitã conform <>art. 141 alin. (2) lit. f) din Legea nr. 571/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, la rândul "Livrãri de bunuri şi prestãri de servicii, taxabile cu cota de 19%" sau la rândul «Livrãri de bunuri taxabile cu cota de 5%", dacã operaţiunea este taxabilã prin efectul legii sau prin opţiune.»
8. Dupã punctul 32 se introduce un nou punct, punctul 32^1, cu urmãtorul cuprins:
"32^1. (1) În aplicarea prevederilor <>art. 141 alin. (2) lit. f) din Legea nr. 571/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în cazul livrãrii prin dare în platã a unei construcţii şi a unui teren pe care este edificatã construcţia ce formeazã un singur corp funciar, identificat printr-un singur numãr cadastral, se procedeazã conform pct. 37 alin. (1) şi (6) de la titlul VI din Normele metodologice de aplicare a <>Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 44/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Dacã livrarea prin dare în platã a unei construcţii şi a unui teren pe care este edificatã construcţia ce formeazã un singur corp funciar, identificat printr-un singur numãr cadastral, se încadreazã la situaţia prevãzutã la pct. 37 alin. (1) lit. a) de la titlul VI din Normele metodologice de aplicare a <>Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 44/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, nu este necesarã obţinerea certificatului de urbanism."
9. Dupã punctul 35 se introduce un nou punct, punctul 35^1, cu urmãtorul cuprins:
"35^1. Pe baza hotãrârii Guvernului privind darea în administrare, instituţiile publice solicitante sunt obligate sã solicite organului competent, potrivit legii, înregistrarea dreptului de administrare al bunurilor imobile din domeniul public al statului."
10. Punctul 54 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"54. Organul fiscal competent, inclusiv direcţia regionalã pentru accize şi operaţiuni vamale, va transmite întreaga documentaţie, potrivit pct. 5-9, direcţiei generale a finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili ori Autoritãţii Naţionale a Vãmilor, dupã caz, care va proceda conform pct. 10 şi 12."
11. Punctul 56 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"56. În cazul în care livrarea bunului imobil prin dare în platã este taxabilã, conform <>art. 141 din Legea nr. 571/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, TVA se colecteazã prin aplicarea cotei de taxã pe valoarea adãugatã prevãzute la <>art. 140 din Legea nr. 571/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, la preţul stabilit potrivit <>art. 115 din Legea nr. 85/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
12. Dupã punctul 56 se introduce un nou punct, punctul 56^1, cu urmãtorul cuprins:
"56^1. (1) În cazul unui debitor pentru care s-a deschis procedura insolvenţei, pentru operaţiunile taxabile prin efectul legii sau prin opţiune sunt aplicabile prevederile <>art. 160 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 571/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, referitoare la mãsurile de simplificare prevãzute pentru livrãrile de bunuri efectuate de aceste persoane, dacã organul fiscal care încheie procesul-verbal pentru trecerea în proprietatea publicã a statului a bunurilor imobile este înregistrat în scopuri de TVA, conform <>art. 153 din Legea nr. 571/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Debitorul va emite factura fãrã taxã înscriind pe aceasta menţiunea "taxare inversã", va evidenţia numai baza de impozitare în decontul prevãzut la <>art. 156^2 din Legea nr. 571/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, la rândul «Livrãri de bunuri şi prestãri de servicii scutite cu drept de deducere, cu excepţia celor de la rd. 1-3 şi operaţiuni supuse mãsurilor de simplificare» şi, deoarece a emis factura fãrã taxa pe valoarea adãugatã, nu va trece cu semnul minus la rândul «Regularizãri taxã colectatã» din decont, taxã aferentã operaţiunii care trebuie menţionatã în procesul-verbal de trecere în proprietatea publicã a statului a bunului imobil.
(3) Taxa pe valoarea adãugatã aferentã operaţiunii de dare în platã supusã mãsurilor de simplificare de taxã se include în preţul bunului imobil acceptat de debitor de la lit. e) din procesul-verbal de trecere în proprietatea publicã a statului a bunului imobil.
(4) Organul fiscal competent va calcula taxa în factura primitã de la debitor, va evidenţia operaţiunea în jurnalul pentru cumpãrãri şi în decontul prevãzut de <>art. 156^2 din Legea nr. 571/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, atât ca taxã colectatã, cât şi ca taxã deductibilã, şi nu va trece taxa la rândul «Taxã dedusã conform art. 145 sau 147» din decont, deoarece nu este aferentã achiziţiilor destinate realizãrii de operaţiuni pentru care organul fiscal competent are drept de deducere conform <>art. 145 alin. (2) din Legea nr. 571/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, fiind bunuri imobile trecute în proprietatea publicã a statului care se dau în administrare instituţiei solicitante şi pentru care nu se colecteazã taxa pe valoarea adãugatã."
13. Anexa nr. 5 la procedurã se modificã şi se înlocuieşte cu anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. II
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul finanţelor publice,
Sebastian Teodor Gheorghe Vlãdescu

Bucureşti, 5 ianuarie 2010.
Nr. 20.


ANEXÃ
-----
(Anexa nr. 5 la procedurã)
--------------------------

MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE
AGENŢIA NAŢIONALÃ DE ADMINISTRARE FISCALÃ
Direcţia Generalã a Finanţelor Publice a Judeţului ............./
Direcţia Regionalã pentru Accize şi Operaţiuni Vamale ........./
Administraţia Finanţelor Publice ...............................,
str. ................. nr. ......, localitatea .................
Dosar de executare nr. ............./...........................
Nr. ................. din ...................


PROCES-VERBAL
pentru trecerea în proprietatea publicã a statului
a bunurilor imobile

- model -

Încheiat astãzi, ...... luna ..... anul ...., în temeiul <>art. 175 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
Pentru stingerea creanţelor fiscale*1) faţã de debitorul (persoanã juridicã)*2) ............ din localitatea .........., str. ......... nr. ....., cod de identificare fiscalã*3) .............., astfel cum au fost specificate în evidenţa pe plãtitori/titlurile executorii*4) ............., emise de ..........., în sumã totalã de ............ lei, din care rãmase de recuperat*5):
........................................................
........................................................
........................................................
Întrucât debitorul nu a plãtit la termenele stabilite obligaţiile fiscale prevãzute mai sus, la cererea acestuia se efectueazã trecerea în proprietatea publicã a statului a bunurilor imobile*6).
a) Date privind identificarea bunurilor imobile (clãdire şi/sau teren):
.................................................................
.................................................................
.................................................................
b) Descriere sumarã:
.................................................................
.................................................................
.................................................................
c) Documente care atestã dreptul de proprietate al debitorului asupra bunurilor imobile:
.................................................................
.................................................................
.................................................................
d) Valoarea bunului imobil pentru care s-a decis trecerea în proprietatea publicã a statului este de ................... lei, plus TVA în sumã de ....... lei, dupã caz.
e) Preţul bunului imobil acceptat de debitor (inclusiv TVA): ............ lei.
f) Suma totalã a obligaţiilor fiscale: .......... lei, din care:
- ............. lei, reprezentând TVA colectatã, aferentã operaţiunii de transfer al proprietãţii bunului imobil prin dare în platã, în conformitate cu art. 126 alin. (1), <>art. 141 alin. (2) lit. f) şi alin. (3) din Legea nr. 571/2003 privind <>Codul fiscal , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
- ............. lei, reprezentând obligaţii fiscale actualizate pentru care se solicitã stingerea prin dare în platã.
g) Diferenţa, din care:
- obligaţii fiscale rãmase de recuperat [f)-e)] ............... lei;
- suma rãmasã în plus, care urmeazã a fi regularizatã conform dispoziţiilor legale în vigoare [e)-f)]: ........ lei.
Documentele din care rezultã cã bunurile imobile sunt libere de orice sarcini (din evidenţele Biroului de carte funciarã):
.............................................................
.............................................................
Prezentul proces-verbal s-a încheiat în baza Deciziei nr. ...... din data de ......... a comisiei din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, în ...... exemplare.
Conform <>art. 155 şi 156 din Legea nr. 571/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, debitorul are obligaţia sã emitã factura şi sã evidenţieze în evidenţa proprie operaţiunea de livrare a bunului imobil, inclusiv TVA colectatã aferentã.
TVA colectatã pentru livrarea bunului imobil prin trecerea acestuia în proprietatea publicã a statului se evidenţiazã la rândul de regularizãri din decontul de TVA prevãzut la <>art. 156^2 din Legea nr. 571/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, cu semnul minus, pe baza acestui proces-verbal.
În cazul în care pentru debitor s-a deschis procedura de insolvenţã conform <>Legii nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, cu modificãrile ulterioare, şi organul fiscal competent cu care se încheie procesul-verbal pentru trecerea în proprietatea publicã a bunurilor imobile este înregistrat în scopuri de TVA, conform <>art. 153 din Legea nr. 571/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pentru operaţiunile taxabile prin efectul legii sau prin opţiune trebuie sã se aplice prevederile art. 160 alin. (2) lit. b) din codul fiscal referitoare la mãsurile de simplificare de taxã pe valoarea adãugatã, ce se realizeazã conform pct. 56^1 din procedurã, şi prin includerea taxei pe valoarea adãugatã aferentã operaţiunii în preţul bunului imobil acceptat de debitor, menţionat de la lit. e) din prezentul proces-verbal.
În conformitate cu prevederile <>art. 175 alin. (4) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, prezentul proces-verbal constituie titlu de proprietate.
Împotriva prezentului înscris cel interesat poate introduce contestaţie la organul fiscal emitent, în termen de 30 de zile de la comunicare, sub sancţiunea decãderii, în conformitate cu prevederile <>art. 209 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
Deciziile emise de organul fiscal în soluţionarea contestaţiei pot fi atacate la instanţa judecãtoreascã de contencios administrativ competentã.
Potrivit dispoziţiilor <>art. 9 alin. (2) lit. c) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, când se acceptã informaţiile prezentate de contribuabil, pe care acesta le-a dat într-o declaraţie sau într-o cerere, nu este obligatorie audierea contribuabilului.


Conducãtorul organului fiscal, Debitor,
................................ ..................
(Semnãtura) (Semnãtura)

L.S.

...........................
...........................
...........................

Executor fiscal,
..........................
Nume ...................
Prenume ...............
Semnãtura ...............

MFP-ANAF cod 14.13.37.99

1. Denumire: Proces-verbal pentru trecerea în proprietatea publicã a statului a bunurilor imobile
2. Cod: 14.13.37.99
3. Format: A4/t2
4. Caracteristici de tipãrire: se tipãreşte pe ambele feţe, în blocuri de 150 de file.
5. Se difuzeazã: gratuit.
6. Se utilizeazã: în baza <>art. 175 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
7. Se întocmeşte, de regulã, în 4 exemplare de organul fiscal. În cazul în care bunurile imobile pentru care comisia din cadrul Ministerului Finanţelor Publice a decis trecerea în proprietatea publicã a statului urmeazã a fi preluate în administrare de mai multe instituţii publice solicitante, pentru fiecare dintre acestea se întocmeşte câte un proces-verbal de trecere în proprietatea publicã a statului.
8. Circulã: - un exemplar la debitor;
- câte un exemplar la instituţia publicã solicitantã;
- un exemplar la biroul oficiului de cadastru şi publicitate imobiliarã.
9. Se arhiveazã: un exemplar la dosarul fiscal/de executare.

-------------
*1) Impozite, taxe, contribuţii sociale, amenzi şi alte sume, precum şi accesoriile acestora, gestionate şi administrate de Ministerul Finanţelor Publice - Agenţia Naţionalã de Administrare Fiscalã şi unitãţile sale teritoriale, cu excepţia creanţelor fiscale cu reţinere la sursã şi a accesoriilor aferente acestora.
*2) Nume, prenume/denumire.
*3) Se va completa: codul numeric personal, numãrul de identificare fiscalã, codul de înregistrare fiscalã sau codul unic de înregistrare, dupã caz.
*4) În cazul în care s-au emis mai multe titluri executorii, se vor indica pentru toate numãrul şi data emiterii.
*5) Se înscriu sumele rãmase de recuperat pe tipuri de impozite, taxe, contribuţii sociale, amenzi şi alte sume, precum şi accesoriile acestora, gestionate şi administrate de Ministerul Finanţelor Publice - Agenţia Naţionalã de Administrare Fiscalã şi unitãţile sale teritoriale, inclusiv cheltuielile de executare, actualizate.
*6) În cazul în care bunurile imobile sunt sechestrate, se va indica Procesul-verbal de sechestru pentru bunuri imobile nr. ........ din ........, întocmit de ......., care se va anexa la prezentul proces-verbal.

-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016