Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 20 din 14 decembrie 2006  pentru aprobarea Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei si al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 23/28/2006 privind criteriile tehnice referitoare la organizarea si tratamentul riscurilor, precum si criteriile tehnice utilizate de autoritatile competente pentru verificarea si evaluarea acestora    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 20 din 14 decembrie 2006 pentru aprobarea Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei si al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 23/28/2006 privind criteriile tehnice referitoare la organizarea si tratamentul riscurilor, precum si criteriile tehnice utilizate de autoritatile competente pentru verificarea si evaluarea acestora

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1.035 din 28 decembrie 2006
ORDIN nr. 20 din 14 decembrie 2006
pentru aprobarea Regulamentului Bãncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 23/28/2006 privind criteriile tehnice referitoare la organizarea şi tratamentul riscurilor, precum şi criteriile tehnice utilizate de autoritãţile competente pentru verificarea şi evaluarea acestora
EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMÂNIEI
Nr. 20 din 14 decembrie 2006
COMISIA NATIONALA A VALORILOR MOBILIARE
Nr. 117 din 14 decembrie 2006
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 1.035 din 28 decembrie 2006


Având în vedere dispoziţiile art. 24, 77, art. 101 alin. (2), art. 122, 148, 166, 167, 168, art. 278 alin. (1) lit. b) şi c), <>art. 384 şi 385 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului,
în temeiul prevederilor <>art. 420 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 şi ale <>art. 48 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bãncii Naţionale a României, precum şi ale art. 1, 2 şi ale art. 7 alin. (1), (3), (10) şi (15) din Statutul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, aprobat prin <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 25/2002 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 514/2002 , modificat şi completat prin <>Legea nr. 297/2004 privind piata de capital, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

Banca Nationala a României şi Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare emit urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Regulamentul Bãncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 23/28/2006 privind criteriile tehnice referitoare la organizarea şi tratamentul riscurilor, precum şi criteriile tehnice utilizate de autoritãţile competente pentru verificarea şi evaluarea acestora, prevãzut în anexa*) care face parte integrantã din prezentul ordin.
------
*) Anexa se publica ulterior în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.035 bis în afarã abonamentului, care se poate achizitiona de la Centrul pentru relaţii cu publicul al Regiei Autonome "Monitorul Oficial", Bucureşti, sos. Panduri nr. 1.

ART. 2
Prezentul ordin şi regulamentul menţionat la art. 1 vor fi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 3
Banca Nationala a României şi Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare vor urmãri ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.

Preşedintele Consiliului de administraţie
al Bãncii Naţionale a României,
Mugur Constantin Isarescu

Preşedintele Comisiei Naţionale
a Valorilor Mobiliare,
Gabriela Anghelache

ANEXA

REGULAMENT nr. 23
privind criteriile tehnice referitoare la organizarea şi tratamentul
riscurilor, precum şi criteriile tehnice utilizate de autoritãţile
competente pentru verificarea şi evaluarea acestora


CAP. I
Domeniul de aplicare şi definiţii

ART. 1
(1) Prezentul regulament stabileşte criteriile tehnice referitoare la organizarea şi tratamentul riscurilor, precum şi criteriile tehnice utilizate de autoritãţile competente pentru verificarea şi evaluarea acestora.
(2) Prezentul regulament se aplica instituţiilor de credit, persoane juridice romane şi sucursalelor din România ale instituţiilor de credit din state terţe.
(3) Casele centrale sunt responsabile pentru reglementarea cadrului general aferent cerinţelor minime de capital ale cooperativelor de credit din cadrul reţelelor cooperatiste. Reglementãrile emise vor avea în vedere prevederile prezentului regulament în ceea ce priveşte determinarea cerinţelor minime de capital ale cooperativelor de credit şi nu vor putea stabili cerinţe mai puţin restrictive decât cele prevãzute de acesta. În acest sens, reglementãrile emise de casa centrala vor fi transmise spre avizare Bãncii Naţionale a României.
(4) Prezentul regulament se aplica în mod corespunzãtor societãţilor de servicii de investiţii financiare, precum şi societãţilor de administrare a investiţiilor care au în obiectul de activitate administrarea portofoliilor individuale de investiţii. În acest sens, orice referire la Banca Nationala a României se considera a fi facuta, dupã caz, la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.
(5) Prezentul regulament se aplica la nivel individual şi, dupã caz, la nivel consolidat, în conformitate cu prevederile <>Regulamentului BNR-CNVM nr. 17/22/2006 privind supravegherea pe baza consolidata a instituţiilor de credit şi a firmelor de investiţii.
(6) Casele centrale sunt responsabile pentru aplicarea prezentului regulament la nivel de reţea cooperatista.
ART. 2
(1) Termenii şi expresiile folosite în cuprinsul prezentului regulament au semnificatia prevãzutã de <>Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului.
(2) Expresiile "societate de servicii de investiţii financiare" şi "societate de administrare a investiţiilor care are în obiectul de activitate administrarea portofoliilor individuale de investiţii" au înţelesul prevãzut de <>Legea nr. 297/2004 privind piata de capital.

CAP. II
Criterii tehnice referitoare la organizarea şi tratamentul riscurilor

SECŢIUNEA 1
Dispoziţii generale

ART. 3
Instituţiile de credit trebuie sa ia mãsuri pe linia administrãrii cel puţin a urmãtoarelor riscuri semnificative: riscul de credit şi riscul de credit al contrapartidei, riscul rezidual, riscul de concentrare, riscul din securitizare, riscul de piata, riscul de rata a dobânzii ce apare din activitãţile care sunt în afarã portofoliului de tranzactionare, riscul operational şi riscul de lichiditate.
ART. 4
În domeniul administrãrii riscurilor semnificative, structura de conducere a instituţiilor de credit prevãzutã la <>art. 13 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului trebuie sa aprobe şi sa revizuiasca periodic strategiile şi politicile pentru asumarea, administrarea, monitorizarea şi diminuarea riscurilor la care instituţia de credit este sau ar putea fi expusã, inclusiv acelea care provin din mediul macroeconomic în care instituţia de credit isi desfãşoarã activitatea şi care sunt legate de stadiul ciclului economic.
ART. 5
Cadrul de administrare a riscurilor în ceea ce priveşte separarea responsabilitãţilor în cadrul instituţiilor de credit şi evitarea conflictelor de interese trebuie sa fie definit de cãtre structura de conducere a instituţiilor de credit prevãzutã la <>art. 13 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului.

SECŢIUNEA a 2-a
Dispoziţii privind administrarea riscului de credit şi a riscurilor asociate acestuia

ART. 6
(1) Instituţiile de credit trebuie sa desfãşoare activitatea de creditare în baza unor criterii sanatoase şi bine definite de acordare a creditelor.
(2) Instituţiile de credit trebuie sa dispunã de procese clar stabilite pentru aprobarea noilor credite, modificarea clauzelor, reînnoirea şi refinantarea celor existente.
(3) Administrarea şi monitorizarea continua a diferitelor portofolii şi expuneri afectate de riscul de credit ale instituţiilor de credit, inclusiv pentru identificarea şi administrarea creditelor neperformante şi pentru realizarea unor ajustari de valoare şi constituirea unor provizioane adecvate, trebuie sa fie realizatã prin intermediul unor sisteme care sa funcţioneze efectiv.
(4) Diversificarea portofoliilor de credit trebuie sa fie adecvatã în raport cu pieţele pe care instituţia de credit doreşte sa acţioneze şi cu strategia generalã privind creditarea.
ART. 7
Instituţiile de credit trebuie sa monitorizeze şi sa controleze pe baza de politici şi proceduri scrise riscul rezidual, respectiv riscul ca tehnicile recunoscute de diminuare a riscului de credit utilizate de cãtre instituţia de credit sa fie mai puţin eficiente decât se asteapta.
ART. 8
Instituţiile de credit trebuie sa monitorizeze şi sa controleze pe baza de politici şi proceduri scrise riscul de concentrare, respectiv riscul care apare din expuneri fata de contrapartide, grupuri de contrapartide aflate în legatura şi contrapartide din acelaşi sector economic, regiune geograficã sau din aceeaşi activitate sau marfa sau din aplicarea tehnicilor de diminuare a riscului de credit şi include în special riscurile asociate cu expunerile mari indirecte la riscul de credit (de ex. fata de un singur emitent de garanţie realã).
ART. 9
(1) Instituţiile de credit trebuie sa evalueze şi sa monitorizeze pe baza de politici şi proceduri scrise riscul din securitizare, respectiv riscul care apare din operaţiuni de securitizare în legatura cu care instituţiile de credit sunt initiator sau sponsor, pentru a se asigura în special ca substanta economicã a tranzacţiei se reflecta în totalitate în evaluarea şi luarea deciziilor privind administrarea riscului.
(2) Instituţiile de credit care sunt iniţiatoare ale unor operaţiuni de securitizare a unor expuneri reinnoibile care conţin o clauza de rambursare anticipata trebuie sa dispunã de planuri de lichiditate pentru a soluţiona implicatiile aferente atât în cazul unei rambursãri programate cat şi al uneia anticipate.

SECŢIUNEA a 3-a
Dispoziţii privind administrarea riscului de piata şi administrarea riscului de rata a dobânzii din activitãţi în afarã portofoliului de tranzactionare

ART. 10
Instituţiile de credit trebuie sa implementeze politici şi procese pentru mãsurarea şi administrarea tuturor cauzelor şi efectelor semnificative ale riscurilor de piata.
ART. 11
Instituţiile de credit trebuie sa implementeze sisteme de evaluare şi administrare a riscului de rata a dobânzii care apare din eventuale modificãri ale ratelor de dobanda ce ar putea afecta activitãţile unei instituţii de credit care sunt în afarã portofoliului de tranzactionare.

SECŢIUNEA a 4-a
Dispoziţii privind administrarea riscului operational

ART. 12
(1) Instituţiile de credit trebuie sa implementeze politici şi procese pentru evaluarea şi administrarea expunerii la riscul operational, inclusiv la evenimente cu frecventa redusã şi impact negativ major.
(2) - Fãrã a aduce atingere definitiei riscului operational în sensul <>art. 2 alin. 2 lit. c din Regulamentul BNR-CNVM nr. 13/18/2006 privind determinarea cerinţelor minime de capital ale instituţiilor de credit şi ale firmelor de investiţii pentru riscul operational, instituţiile de credit trebuie sa defineascã riscul operational pentru scopurile politicilor şi procedurilor prevãzute la alin. 1.
ART. 13
Instituţiile de credit trebuie sa stabileascã planuri de reîncepere a activitãţii şi pentru situaţii neprevãzute, care sa ia în considerare diferite tipuri de scenarii, sa asigure capacitatea acestora de a funcţiona în mod continuu şi sa limiteze pierderile în cazul unei crize severe.

SECŢIUNEA a 5-a
Dispoziţii privind administrarea riscului de lichiditate

ART. 14
(1) Instituţiile de credit trebuie sa dispunã de politici şi procese de evaluare şi administrare a poziţiei lor nete de finanţare şi a necesitãţilor lor nete de finanţare, stabilite pe o baza continua şi în perspectiva.
(2) Instituţiile de credit trebuie sa ia în considerare scenarii alternative, iar ipotezele care stau la baza deciziilor privind poziţia lor neta de finanţare trebuie sa fie revizuite periodic.
ART. 15
Instituţiile de credit trebuie sa dispunã de planuri alternative pentru a face fata crizelor de lichiditate.

CAP. III
Criterii tehnice referitoare la evaluarea efectuatã de autoritãţile competente cu privire la riscuri

ART. 16
(1) În afarã de riscurile de credit, de piata şi operational, verificarea şi evaluarea efectuate de Banca Nationala a României în aplicarea prevederilor <>art. 166 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, va include cel puţin urmãtoarele:
a) rezultatele simularilor în condiţii de criza efectuate de instituţiile de credit care aplica abordarea bazatã pe modele interne de rating;
b) expunerea la riscul de concentrare şi administrarea acestui risc de cãtre instituţiile de credit, inclusiv conformarea acestora cu cerinţele <>Regulamentului BNR-CNVM nr. 16/21/2006 privind expunerile mari ale instituţiilor de credit şi firmelor de investiţii;
c) soliditatea, caracterul adecvat şi modalitãţile de aplicare ale politicilor şi procedurilor implementate de instituţiile de credit pentru administrarea riscului rezidual asociat utilizãrii tehnicilor de diminuare a riscului de credit recunoscute;
d) adecvarea fondurilor proprii deţinute de o instituţie de credit în legatura cu activele securitizate având în vedere substanta economicã a tranzacţiei, inclusiv nivelul de transfer al riscului realizat;
e) expunerea la riscul de lichiditate şi administrarea acestui risc de cãtre instituţiile de credit;
f) impactul efectelor de diversificare şi modalitatea în care aceste efecte sunt luate în considerare în sistemul de evaluare a riscurilor; şi
g) rezultatele simularilor în condiţii de criza efectuate de cãtre instituţiile care utilizeazã un model intern pentru a calcula cerinţele de capital la riscul de piata potrivit Anexei V la <>Regulamentul BNR-CNVM nr. 22/27/2006 privind adecvarea capitalului instituţiilor de credit şi al firmelor de investiţii.
(2) Verificarea şi evaluarea efectuate de cãtre Banca Nationala a României în aplicarea prevederilor <>art. 166 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului trebuie sa includã şi expunerea instituţiilor de credit la riscul de rata a dobânzii ce apare din activitãţile care sunt în afarã portofoliului de tranzactionare.
(3) În sensul alin. 2, în cazul instituţiilor a cãror valoare economicã scade cu mai mult de 20% din fondurile lor proprii ca urmare a unei schimbãri bruste şi neaşteptate a ratelor de dobanda, Banca Nationala a României ia mãsuri a cãror dimensiune o stabileşte şi care nu diferã de la o instituţie de credit la alta.
ART. 17
(1) Banca Nationala a României monitorizeazã dacã o instituţie de credit a susţinut implicit o securitizare.
(2) Dacã se stabileşte ca o instituţie de credit a susţinut implicit în mai multe randuri o operaţiune de securitizare, Banca Nationala a României ia mãsurile care se impun, astfel încât sa fie reflectatã expectatia crescutã ca instituţia de credit sa susţinã şi pe viitor operaţiunile de securitizare, impiedicand astfel realizarea unui transfer semnificativ al riscului.
ART. 18
Pentru scopurile determinãrii ce trebuie efectuatã potrivit prevederilor <>art. 166 alin. 2 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, Banca Nationala a României examineazã dacã ajustarile de valoare efectuate şi provizioanele constituite pentru poziţiile/portofoliile din cadrul portofoliului de tranzactionare, potrivit prevederilor partii B din Anexa VI la <>Regulamentul BNR-CNVM nr. 22/27/2006 privind adecvarea capitalului instituţiilor de credit şi al firmelor de investiţii, permit instituţiei de credit sa vândã sau sa-şi acopere rapid poziţiile fãrã a se expune unor pierderi semnificative în condiţii normale de piata.

CAP. IV
Sancţiuni şi dispoziţii finale

ART. 19
Nerespectarea dispoziţiilor prezentului regulament atrage aplicarea mãsurilor şi/sau a sancţiunilor prevãzute la art. 226, art. 227, art. 229, precum şi la <>art. 284 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului.
ART. 20
Prezentul regulament intra în vigoare la 1 ianuarie 2007.

*

Prezentul regulament transpune prevederile art. 124(5), Anexei V şi Anexei XI din Directiva nr. 2006/48/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 14 iunie 2006, privind accesul la activitate şi desfãşurarea activitãţii de cãtre instituţiile de credit, publicatã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 177/30.06.2006.
--------


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016