Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 2.985/C din 15 noiembrie 2000  pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea si desfasurarea examenului pentru autorizarea expertilor criminalisti care pot fi recomandati de parti sa participe la efectuarea expertizei criminalistice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 2.985/C din 15 noiembrie 2000 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea si desfasurarea examenului pentru autorizarea expertilor criminalisti care pot fi recomandati de parti sa participe la efectuarea expertizei criminalistice

EMITENT: MINISTERUL JUSTITIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 633 din 6 decembrie 2000

Ministru de stat, ministrul justiţiei,
în temeiul dispoziţiilor art. 3 alin. (2) şi ale <>art. 14 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 75/2000 privind autorizarea experţilor criminalisti,
având în vedere dispoziţiile <>Hotãrârii Guvernului nr. 65/1997 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Justiţiei, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Regulamentul privind organizarea şi desfãşurarea examenului pentru autorizarea experţilor criminalisti care pot fi recomandaţi de pãrţi sa participe la efectuarea expertizei criminalistice, cuprins în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Direcţia generalã organizare, resurse umane şi relaţia cu Ministerul Public va aduce la îndeplinire dispoziţiile prezentului ordin.


p. Ministru de stat,
ministrul justiţiei,
Gheorghe Mocuta,
secretar de stat

ANEXA 1

REGULAMENT
privind organizarea şi desfãşurarea examenului pentru autorizarea experţilor criminalisti care pot fi recomandaţi de pãrţi sa participe la efectuarea expertizei criminalistice

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) În conformitate cu prevederile <>art. 2 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 75/2000 , calitatea de expert criminalist autorizat care poate fi recomandat de parte sa participe la efectuarea expertizei criminalistice se dobândeşte pe baza de examen.
(2) Examenul de expert criminalist autorizat se organizeazã, potrivit <>art. 3 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 75/2000 , de Ministerul Justiţiei, prin Direcţia generalã organizare, resurse umane şi relaţia cu Ministerul Public, şi are ca scop verificarea cunoştinţelor teoretice şi practice în specialitatea pentru care se candideazã, precum şi a gradului de cunoaştere a dispoziţiilor legale în vigoare referitoare la expertiza criminalistica şi la drepturile şi obligaţiile experţilor.
ART. 2
Se poate prezenta la examen persoana care îndeplineşte condiţiile prevãzute la <>art. 4 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 75/2000 :
a) este cetãţean roman şi cunoaşte limba romana;
b) are capacitate de exerciţiu deplina;
c) a absolvit studii superioare, dovedite cu diploma;
d) a desfãşurat o activitate de cel puţin 4 ani sau are studii de specialitate, dovedite cu diploma, altele decât cele prevãzute la lit. c), în domeniul genului de expertiza criminalistica pentru care candideazã;
e) este apt din punct de vedere medical pentru îndeplinirea calitãţii de expert;
f) nu a suferit o condamnare definitiva pentru o infracţiune sãvârşitã în împrejurãri legate de exercitarea profesiei.
ART. 3
Pentru înscrierea la examen candidaţii vor prezenta:
a) cerere de înscriere, însoţitã de curriculum vitae;
b) copie legalizatã de pe actul de identitate;
c) copie legalizatã de pe diploma de studii superioare;
d) dovada ca îndeplinesc condiţiile prevãzute la art. 2 lit. d);
e) certificatul de cazier judiciar;
f) dovada plãţii taxei de înscriere la examen.
ART. 4
Candidaţii care promoveazã examenul pentru autorizarea experţilor criminalisti vor prezenta certificatul medical de sãnãtate eliberat pe baza constatãrilor fãcute de comisia medicalã constituitã potrivit <>Legii nr. 92/1992 pentru organizarea judecãtoreascã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 5
Calitatea de expert criminalist autorizat care poate fi recomandat de parte sa participe la efectuarea expertizei criminalistice se poate obţine în urmãtoarele specialitãţi ale expertizei criminalistice: expertiza grafica şi tehnica a documentelor, expertiza dactiloscopica, expertiza traseologica, expertiza balistica judiciarã, expertiza fizicochimica a probelor materiale, expertiza în accidentele de trafic, expertiza în explozii şi incendii, expertiza vocii şi a vorbirii, expertiza fotografiilor şi a înregistrãrilor video, expertiza biologica, expertiza tehnicii de calcul, expertiza mijloacelor de telecomunicaţii, expertiza pentru detectia comportamentului simulat (poligraf).

CAP. 2
Organizarea examenului

ART. 6
(1) Verificarea pregãtirii profesionale se face prin susţinerea de cãtre candidaţi a unei lucrãri scrise privind aspectele teoretice şi practice ale specialitatii pentru care candideazã, gradul de cunoaştere a dispoziţiilor legale în vigoare referitoare la expertiza criminalistica şi la drepturile şi obligaţiile experţilor.
(2) Candidaţii pot lua cunostinta de tematica pentru examen şi de specialitatile pentru care se organizeazã acesta cu cel puţin 45 de zile înainte de susţinerea examenului, la sediul Ministerului Justiţiei şi la sediile tribunalelor.
ART. 7
(1) Data şi locul sustinerii examenului, precum şi termenul pentru depunerea actelor de înscriere la examen se aduc la cunostinta celor interesaţi prin intermediul rubricilor de mare publicitate a mijloacelor de informare în masa cu cel puţin 45 de zile înainte de data fixatã.
(2) Dupã expirarea termenului de înscriere se vor întocmi listele cuprinzând candidaţii, pe specialitãţi.
ART. 8
(1) Comisia de examinare este formatã din minimum 3 persoane, reprezentanţi ai instituţiilor în domeniu, în funcţie de specialitatea pentru care se candideazã.
(2) Componenta comisiei de examinare se aproba prin ordin al ministrului justiţiei, la propunerea Direcţiei generale organizare, resurse umane şi relaţia cu Ministerul Public.
ART. 9
(1) Intrarea candidaţilor în sãlile de examen se face pe baza listelor întocmite pentru fiecare sala.
(2) În sala de examen au acces candidaţii, membrii comisiei de examinare, personalul de supraveghere şi personalul din Ministerul Justiţiei implicat în organizarea examenului.
ART. 10
(1) În ziua examenului comisia de examinare prezintã ministrului justiţiei propuneri de subiecte care urmeazã sa fie tratate în lucrare.
(2) Subiectele stabilite de ministrul justiţiei se vor multiplica în atâtea exemplare câte sali sunt afectate pentru examen, plus unul de control, şi se introduc în plicuri care se sigileaza.
(3) În sala de examen plicul va fi desfãcut de un candidat care va semna şi procesul-verbal întocmit în acest sens de personalul desemnat sa asigure supravegherea desfãşurãrii examenului.
(4) Prezenta la examen se verifica prin confruntarea actelor de identitate ale candidaţilor cu listele cuprinzând candidaţii.
(5) Lucrarea se întocmeşte pe coli-tip de hârtie cu antetul şi ştampila Ministerului Justiţiei. Datele personale se completeazã în caseta prevãzutã în acest scop, dupã care aceasta se acoperã, se lipeşte şi se stampileaza.
(6) Semnarea lucrãrii de cãtre candidat în alt loc decât cel anume prevãzut conduce la anularea acesteia.
(7) Durata de desfãşurare a examenului este de 3 ore din momentul comunicãrii subiectelor.
(8) Lucrãrile candidaţilor care folosesc mijloace nepermise la examen vor fi anulate, iar aceştia vor fi eliminati din sala.
(9) La predarea lucrãrii participantul la examen va semna în lista cuprinzând candidaţii.
(10) La terminarea examenului tezele se numeroteaza şi se înscriu într-un borderou.
ART. 11
(1) Lucrãrile se corecteaza de cãtre membrii comisiei de examinare pe baza unui barem unitar adus la cunostinta o data cu anunţarea rezultatelor la examen. Fiecare subiect al lucrãrii se noteaza separat cu note de la 1,00 la 10, inclusiv fracţiuni. Casetele cu datele personale ale candidaţilor se dezlipesc numai dupã finalizarea corectãrii tuturor lucrãrilor.
(2) Sunt declaraţi admişi candidaţii care obţin media la examen de minimum 7,00, cu condiţia ca nici una dintre note sa nu fie mai mica de 5,00.
(3) Contestaţiile impotriva rezultatelor obţinute la examen se pot face în termen de 30 de zile de la afişarea lor şi se depun la Direcţia generalã organizare, resurse umane şi relaţia cu Ministerul Public din cadrul Ministerului Justiţiei sau la sediile tribunalelor.
(4) Lucrãrile ale cãror rezultate au fost contestate se reexamineaza, în termen de 10 zile de la expirarea termenului prevãzut la alin. (3), de o comisie alcãtuitã potrivit prevederilor art. 8, din care nu pot face parte persoanele care au constituit comisia de examinare.
(5) Rezultatele contestaţiilor se aduc la cunostinta celor interesaţi prin afişare la sediul Ministerului Justiţiei şi la sediile tribunalelor.
(6) Rezultatele obţinute la examen, necontestate în termen de 30 de zile de la afişare, precum şi cele stabilite în urma soluţionãrii contestaţiilor sunt definitive.

CAP. 3
Dispoziţii finale

ART. 12
(1) Pe baza notei obţinute la examen de minumum 7,00 se acorda calitatea de expert criminalist autorizat care poate fi recomandat de parte sa participe la efectuarea expertizei criminalistice în specialitatea pentru care s-a candidat.
(2) Tabelul nominal cuprinzând experţii criminalisti autorizaţi care pot fi recomandaţi de pãrţi sa participe la efectuarea expertizei criminalistice, cu datele de identificare, întocmit de Ministerul Justiţiei pe specialitãţi, se publica în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, şi se transmite instanţelor judecãtoreşti şi parchetelor de pe lângã acestea.
(3) Persoanele prevãzute la <>art. 6 din Ordonanta Guvernului nr. 75/2000 se includ, la cerere, fãrã examen, în Tabelul nominal cuprinzând experţii criminalisti autorizaţi care pot fi recomandaţi de pãrţi sa participe la efectuarea expertizei criminalistice, pe baza documentelor eliberate de instituţia la care au activat.
ART. 13
(1) Calitatea de expert criminalist autorizat care poate fi recomandat de parte sa participe la efectuarea expertizei criminalistice este doveditã cu legitimatie eliberata de Ministerul Justiţiei prin Direcţia generalã organizare, resurse umane şi relaţia cu Ministerul Public.
(2) Legitimatiile experţilor criminalisti autorizaţi care pot fi recomandaţi de pãrţi sa participe la efectuarea expertizei criminalistice se vizeazã anual de emitent, în cursul primului trimestru.
ART. 14
(1) Toate documentele referitoare la organizarea şi desfãşurarea examenului se arhiveaza, având termen de pãstrare conform legii.
(2) Dosarele cuprinzând actele personale ale experţilor criminalisti autorizaţi care pot fi recomandaţi de pãrţi sa participe la efectuarea expertizei criminalistice şi lucrãrile tuturor candidaţilor la examen se pãstreazã permanent în arhiva Direcţiei generale organizare, resurse umane şi relaţia cu Ministerul Public din cadrul Ministerului Justiţiei.
(3) Dosarele conţinând copii de pe actele personale ale candidaţilor care nu s-au prezentat sau care au fost respinsi la examen se pãstreazã la Direcţia generalã organizare, resurse umane şi relaţia cu Ministerul Public pana la definitivarea rezultatelor, dupã care se restituie celor interesaţi.



──────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016