Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 2.931 din 29 august 2023  pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului sănătăţii nr. 450/2015 privind aprobarea modului de administrare, finanţare şi implementare a acţiunilor prioritare pentru tratamentul intervenţional al pacienţilor cu accident vascular cerebral acut    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 2.931 din 29 august 2023 pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului sănătăţii nr. 450/2015 privind aprobarea modului de administrare, finanţare şi implementare a acţiunilor prioritare pentru tratamentul intervenţional al pacienţilor cu accident vascular cerebral acut

EMITENT: Ministerul Sănătăţii
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 788 din 1 septembrie 2023
    Văzând:
    - Referatul de aprobare nr. A.R. 15.613/2023 al Serviciului medicină de urgenţă din cadrul Direcţiei generale asistenţă medicală;
    – Adresa Spitalului Judeţean de Urgenţă Sibiu nr. 29.876 din 28.12.2022, înregistrată la Ministerul Sănătăţii cu nr. DGAM 13 din 3.01.2023;
    – Adresa Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor nr. 3.724 din 17.03.2023, înregistrată la Ministerul Sănătăţii cu nr. DGAM 568 din 20.03.2023;
    – Adresa Institutului Naţional de Neurologie şi Boli Neurovasculare Bucureşti, înregistrată la Ministerul Sănătăţii cu nr. Reg 2/3.174 din 15.02.2023;
    – Minuta Colectivului de lucru al AP-AVCac, înregistrată la Ministerul Sănătăţii cu nr. SMU 1.373 din 3.07.2023,

    având în vedere art. 100 alin. (5) şi (6) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul art. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare,
    ministrul sănătăţii emite următorul ordin:
    ART. I
    Ordinul ministrului sănătăţii nr. 450/2015 privind aprobarea modului de administrare, finanţare şi implementare a acţiunilor prioritare pentru tratamentul intervenţional al pacienţilor cu accident vascular cerebral acut, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 245 şi 245 bis din 9 aprilie 2015, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 20 punctul 2 „Achiziţii pentru tratamentul menţionat la alin. (1)“ litera a), după punctul 4 se introduce un nou punct, punctul 5, cu următorul cuprins:
    "5. Flacoane de tenecteplază"

    2. La articolul 20 punctul 2 „Achiziţii pentru tratamentul menţionat la alin. (1)“ litera b), punctele 14 şi 15 se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "14. substanţe farmacologice trombolitice (rtPA, tenecteplază);
15. substanţe antiagregante plachetare de tipul inhibitori GP IIb/IIIa (eptifibatide, tirofiban);"

    3. La articolul 20 punctul 2 „Achiziţii pentru tratamentul menţionat la alin. (1)“ litera b), după punctul 16 se introduc două noi puncte, punctele 17 şi 18, cu următorul cuprins:
    "17. substanţe antiagregante plachetare de tipul inhibitori P2Y12 injectabili (cangrelor);
18. acid acetilsalicilic formă injectabilă intravenos."

    4. La articolul 20 punctul 2 „Achiziţii pentru tratamentul menţionat la alin. (1)“ litera c), punctul 25 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "25. substanţe antiagregante plachetare de uz intravascular de tipul inhibitori GP IIb/IIIa sau P2Y12 (epitifibatida, tirofiban, respectiv cangrelor);"

    5. La articolul 20 punctul 2 „Achiziţii pentru tratamentul menţionat la alin. (1)“ litera d), punctul 20 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "20. substanţe antiagregante plachetare de uz intravascular de tipul inhibitori GP IIb/IIIa sau P2Y12 (epitifibatida, tirofiban, respectiv cangrelor);"

    6. La articolul 20 punctul 2 „Achiziţii pentru tratamentul menţionat la alin. (1)“ litera e), punctul 29 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "29. substanţe antiagregante plachetare de uz intravascular de tipul inhibitori GP IIb/IIIa sau P2Y12 (epitifibatida, tirofiban, respectiv cangrelor);"

    7. La articolul 21, litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) pacienţi cu accident vascular cerebral ischemic acut, care îndeplinesc toate criteriile de eligibilitate şi nu au nicio contraindicaţie pentru fibrinoliza administrată intravenos conform protocolului terapeutic specific acestui tip de intervenţie în accidentul vascular cerebral ischemic acut;"

    8. La articolul 22 litera a), punctul 2 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "2. evidenţa nominală a pacienţilor critici cu accident vascular cerebral acut trataţi prin fibrinoliză cu rtPA sau tenecteplază, administrate intravenos, fibrinoliză intraarterială, trombectomie mecanică/tromboaspiraţie pentru angioplastie percutană cu implantare de stent pentru disecţii acute ale arterelor cervico-cerebrale, precum şi prin embolizare mecanică a anevrismului intracranian rupt pentru pacienţii cu hemoragie subarahnoidiană, pe bază de cod numeric personal (anexele nr. 6 şi 7)."

    9. La articolul 22 litera b), punctul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "1. cost mediu/pacient critic cu accident vascular cerebral acut, defalcat pe fiecare tip de intervenţie (fibrinoliză intravenoasă cu rtPA sau tenecteplază, trombectomie/tromboaspiraţie, angioplastie percutană cu implantare de stent pentru disecţii acute ale arterelor cervico-cerebrale, embolizare de anevrism);"

    10. La articolul 23, litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) existenţa în permanenţă în unitatea de primiri urgenţe a spitalului sau în unităţile sanitare cu paturi care nu au în structură UPU în unitatea de AVC acute/secţia de terapie intensivă/secţia de neurologie/compartimentul de neurologie, după caz, a 1-2 paturi disponibile, cu dotarea necesară pentru monitorizare cardiovasculară, care să fie utilizate de către medicul neurolog de gardă pentru iniţierea şi derularea terapiei de fibrinoliză cu rtPA sau tenecteplază, administrate intravenos, specifice acestor cazuri;"

    11. La articolul 23, litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "c) pentru unităţile medicale care asigură şi tratamente endovasculare, linie de gardă 7/7, 24/24, cu medic cu competenţă în neuroradiologie intervenţională nivel I sau II şi/sau medic cu competenţă de radiologie intervenţională nivel II obţinută anterior anului 2023 şi linie de gardă de neurochirurgie 7/7, 24/24;"

    12. La articolul 23, litera e) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "e) prezenţa personalului calificat (cel puţin 1 medic neurolog specialist/primar, 1 medic specialist/primar în imagistică medicală prin CT cerebrală, o asistentă şi o infirmieră disponibile pe tot parcursul programului gărzii dedicate); examenul imagistic prin CT cerebrală se va efectua obligatoriu în prezenţa medicului specialist/primar de gardă care va evalua, împreună cu medicul specialist/primar în imagistică medicală CT, toate criteriile imagistice de eligibilitate şi de excludere pentru acest tip de tratament; pentru unităţile sanitare cu paturi care vor efectua şi tratament intervenţional este necesară prezenţa obligatorie a medicului specialist/primar cu medic cu competenţă în neuroradiologie intervenţională nivel I sau II şi/sau medic cu competenţă de radiologie intervenţională nivel II obţinută anterior anului 2023 şi disponibilitatea rapidă pentru consult interdisciplinar a medicului specialist/primar neurochirurg şi a medicului specialist/primar de anestezie-terapie intensivă; decizia de tratament endovascular va fi luată în echipă formată din neurolog, medic specialist/primar medic cu competenţă în neuroradiologie intervenţională nivel I sau II şi/sau medic cu competenţă de radiologie intervenţională nivel II obţinută anterior anului 2023, neurochirurg (în cazuri selecţionate), anestezist (în situaţia în care se optează în echipă pentru efectuarea procedurii endovasculare sub anestezie, la nivelul spitalului trebuie organizate circuite astfel încât medicul anestezist să poată acorda prioritate absolută cazului, ţinând cont de consecinţele direct dependente de timp privind creşterea mortalităţii şi a dizabilităţii secundare unui AVC prin ocluzie de vas mare);"

    13. La articolul 23, litera f) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "f) secţie de neurologie de urgenţă, în structura căreia este de preferat să existe o unitate de accidente vasculare cerebrale acute care are capacitatea de a prelua şi monitoriza toate cazurile tratate prin fibrinoliza cu rtPA sau tenecteplază administrate intravenos sau prin proceduri endovasculare;"

    14. La articolul 24 litera b), după punctul 6 se introducdouă noi puncte, punctele 7 şi 8, cu următorul cuprins:
    "7. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu
8. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor"

    15. La articolul 24 litera c), după punctul 7 se introduc trei noi puncte, punctele 8-10, cu următorul cuprins:
    "8. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu
9. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor
10. Institutul Naţional de Neurologie şi Boli Neurovasculare Bucureşti"

    16. La articolul 24 litera d), după punctul 7 se introduce un nou punct, punctul 8, cu următorul cuprins:
    "8. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu"

    17. La articolul 24 litera e), după punctul 7 se introduce un nou punct, punctul 8, cu următorul cuprins:
    "8. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu"



    ART. II
    Direcţiile de specialitate din Ministerul Sănătăţii, direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi spitalele care derulează acţiunile prioritare pentru tratamentul intervenţional al pacienţilor cu accident vascular cerebral acut vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

    ART. III
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    p. Ministrul sănătăţii,
                    Cătălin Vişean,
                    secretar de stat

    Bucureşti, 29 august 2023.
    Nr. 2.931.

    ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016