Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 2.869 din 23 decembrie 2010  pentru modificarea si completarea unor reglementari contabile    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 2.869 din 23 decembrie 2010 pentru modificarea si completarea unor reglementari contabile

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 882 din 29 decembrie 2010

    În baza <>art. 10 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor Publice, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
    în temeiul prevederilor <>art. 4 şi 44 din Legea contabilitãţii nr. 82/1991, republicatã,

    ministrul finanţelor publice emite urmãtorul ordin:

    ART. I
    Reglementãrile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitãţilor Economice Europene, prevãzute în anexa la <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 3.055/2009 pentru aprobarea Reglementãrilor contabile conforme cu directivele europene, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 766 şi 766 bis din 10 noiembrie 2009, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
    1. La punctul 51, alineatul (4) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(4) Reducerile comerciale primite ulterior facturãrii, respectiv acordate ulterior facturãrii, indiferent de perioada la care se referã, se evidenţiazã distinct în contabilitate (contul 609 «Reduceri comerciale primite», respectiv contul 709 «Reduceri comerciale acordate»), pe seama conturilor de terţi. Acelaşi tratament contabil se aplicã şi în cazul reducerilor comerciale legate de prestãrile de servicii. În cazul în care reducerile comerciale reprezintã evenimente ulterioare datei bilanţului, acestea se înregistreazã la data bilanţului în contul 408 «Furnizori - facturi nesosite», respectiv contul 418 «Clienţi - facturi de întocmit» şi se reflectã în situaţiile financiare ale exerciţiului pentru care se face raportarea dacã sumele respective se cunosc la data bilanţului."
    2. La punctul 83, dupã alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu urmãtorul cuprins:
    "(5) Dacã în situaţiile financiare anuale individuale se înregistreazã fond comercial negativ, tratamentul acestuia este cel prevãzut la pct. 52 din Reglementãrile contabile conforme cu Directiva a VII-a a Comunitãţilor Economice Europene."
    3. La punctul 153, dupã alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmãtorul cuprins:
    "(1^1) În înţelesul alin. (1), transferul poate fi efectuat dacã şi numai dacã existã o modificare a utilizãrii imobilizãrii, evidenţiatã de începerea modernizãrii, în vederea vânzãrii. Ca urmare, dacã o entitate decide sã cedeze o imobilizare corporalã fãrã a fi modernizatã, ea continuã sã o trateze ca imobilizare corporalã pânã la scoaterea sa din evidenţã, şi nu ca element de stoc. Modernizarea are semnificaţia cheltuielilor ulterioare recunoscute ca o componentã a activului."
    4. La punctul 161, alineatul (5) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(5) Potrivit metodei «ultimul intrat, primul ieşit» (LIFO), bunurile ieşite din gestiune se evalueazã la costul de achiziţie sau de producţie al ultimei intrãri (lot). Pe mãsura epuizãrii lotului, bunurile ieşite din gestiune se evalueazã la costul de achiziţie sau costul de producţie al lotului anterior, în ordine cronologicã."
    5. Dupã punctul 186 se introduc douã noi puncte, punctele 186^1 şi 186^2, cu urmãtorul cuprins:
    "186^1. - Evaluarea prevãzutã la punctul 186 se aplicã şi în cazul:
    a) creanţelor, respectiv al datoriilor, reflectate în conturile 481 «Decontãri între unitate şi subunitãţi» şi 482 «Decontãri între subunitãţi» de subunitãţile din România, care aparţin unor persoane juridice cu sediul sau domiciliul în strãinãtate, provenind din relaţiile cu persoana juridicã cãreia îi aparţin aceste subunitãţi, respectiv cu alte subunitãţi ale aceleiaşi persoane juridice;
    b) avansurilor acordate pentru imobilizãri corporale şi necorporale (conturile 232 «Avansuri acordate pentru imobilizãri corporale» şi 234 «Avansuri acordate pentru imobilizãri necorporale»);
    c) avansurilor acordate pentru cumpãrãri de bunuri de natura stocurilor, respectiv primite pentru livrãri de bunuri şi prestãri de servicii (contul 409 «Furnizori - debitori», respectiv contul 419 «Clienţi - creditori»);
    d) depozitelor bancare constituite în valutã (conturile 267 «Creanţe imobilizate» şi 508 «Alte investiţii pe termen scurt şi creanţe asimilate»).
    186^2. - În contextul datelor informative raportate potrivit legii, creanţele şi datoriile exprimate în lei, a cãror decontare se face în funcţie de cursul unei valute, sunt asimilate creanţelor şi datoriilor în lei."
    6. La punctul 188, alineatul (3) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(3) În cazul mãrfurilor returnate de clienţi în acelaşi exerciţiu financiar în care a avut loc operaţiunea de vânzare, se corecteazã conturile 411 «Clienţi», 707 «Venituri din vânzarea mãrfurilor», 607 «Cheltuieli privind mãrfurile» şi 371 «Mãrfuri». În cazul în care mãrfurile returnate se referã la o vânzare efectuatã în exerciţiul financiar precedent, corecţia se înregistreazã la data bilanţului în contul 418 «Clienţi - facturi de întocmit», respectiv contul 408 «Furnizori - facturi nesosite" şi se reflectã în situaţiile financiare ale exerciţiului pentru care se face raportarea dacã sumele respective se cunosc la data bilanţului. Tratamentul TVA în aceste situaţii este cel prevãzut de legislaţia în domeniu."
    7. La punctul 188, dupã alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmãtorul cuprins:
    "(4) Prevederile alin. (3) se aplicã şi în cazul returului de produse finite vândute, corectându-se conturile corespunzãtoare, respectiv 701 «Venituri din vânzarea produselor finite», 711 «Venituri aferente costurilor stocurilor de produse» şi 345 «Produse finite»."
    8. Dupã punctul 244 se introduc douã noi puncte, punctele 244^1 şi 244^2, cu urmãtorul cuprins:
    "244^1. - În cazul fuziunii prin absorbţie, valoarea acţiunilor deţinute de societatea absorbitã în capitalul societãţii absorbante se evidenţiazã de societatea absorbantã, cu ocazia preluãrii elementelor de bilanţ ale societãţii absorbite, în contul 1095 «Acţiuni proprii reprezentând titluri deţinute de societatea absorbitã la societatea absorbantã».
    244^2. - Soldul debitor al contului 149 «Pierderi legate de emiterea, rãscumpãrarea, vânzarea, cedarea cu titlu gratuit sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii» poate fi acoperit, de asemenea, din rezultatul reportat şi alte elemente ale capitalurilor proprii, potrivit hotãrârii adunãrii generale a acţionarilor sau asociaţilor."
    9. Punctele 275 şi 276 se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "Relaţiile cu pãrţile legate
    275. - Notele explicative la situaţiile financiare anuale trebuie sã prezinte tranzacţiile încheiate de entitate cu pãrţi legate, inclusiv suma acestor tranzacţii, natura relaţiei cu partea legatã şi alte informaţii referitoare la tranzacţii, necesare pentru o înţelegere a poziţiei financiare a entitãţii, dacã asemenea tranzacţii sunt semnificative şi nu au fost încheiate în condiţii normale de piaţã. Informaţiile referitoare la tranzacţii individuale pot fi agregate dupã natura lor, cu excepţia cazului când informaţia separatã este necesarã pentru o înţelegere a efectelor tranzacţiilor cu partea legatã asupra poziţiei financiare a entitãţii.
    276. - Partea legatã are semnificaţia prevãzutã de Reglementãrile contabile conforme cu Directiva a VII-a a Comunitãţilor Economice Europene."
    10. Punctul 322 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "322. - Situaţiile financiare anuale sunt supuse aprobãrii adunãrii generale a acţionarilor sau asociaţilor, potrivit legislaţiei în vigoare, pe baza raportului administratorilor pentru exerciţiul financiar în cauzã şi a raportului de audit semnat de persoana responsabilã sau a raportului cenzorilor, dupã caz."
    11. În Planul de conturi general, prevãzut la punctul 329, se introduc douã noi conturi, respectiv contul 1095 "Acţiuni proprii reprezentând titluri deţinute de societatea absorbitã la societatea absorbantã" (A) şi contul 2677 "Obligaţiuni achiziţionate cu ocazia emisiunilor efectuate de terţi" (A).
    12. În capitolul IV "Planul de conturi general" se abrogã notele de subsol 11 şi 20, iar în capitolul VI "Structura situaţiilor financiare anuale" se abrogã nota de subsol 28.
    13. Punctul 330 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "330. - Structura bilanţului care se întocmeşte de entitãţile prevãzute la pct. 3 alin. (1) este urmãtoarea:


    Judeţul ______________________|_|_| Forma de proprietate ______|_|_|
    Entitatea ________________________ Activitatea preponderentã
    Adresa: localitatea _______________, (denumire clasã CAEN) ________
    sectorul ___, str. _______ nr. ____,
    bl. _____ sc. _____, ap. ___________ Cod clasã CAEN _______|_|_|_|_|
    Telefon ___________, fax __________ Cod unic de înregistrare
    Numãr din registrul comerţului _____ ____________|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|


                         BILANŢ
                      la data de ........
                                                              - lei -
┌────────────────────────────────────────────────┬───┬─────────────────────────┐
│ Denumirea elementului │Nr.│ Sold la: │
│ │rd.├────────────┬────────────┤
│ │ │Începutul │Sfârşitul │
│ │ │exerciţiului│exerciţiului│
│ │ │financiar │ financiar │
├──┬─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │ A │B │ 1 │ 2 │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│A.│ACTIVE IMOBILIZATE │ │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │I. IMOBILIZĂRI NECORPORALE │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │1. Cheltuieli de constituire │ │ │ │
│ │(ct. 201 - 2801) │01 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │2. Cheltuieli de dezvoltare │ │ │ │
│ │(ct. 203 - 2803 - 2903) │02 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │3. Concesiuni, brevete, licenţe, mãrci │ │ │ │
│ │comerciale, drepturi şi active similare şi │ │ │ │
│ │alte imobilizãri necorporale │ │ │ │
│ │(ct. 205 + 208 - 2805 - 2808 - 2905 - 2908) │03 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │4. Fond comercial │ │ │ │
│ │(ct. 2071 - 2807 - 2907) │04 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │5. Avansuri şi imobilizãri necorporale în │ │ │ │
│ │curs de execuţie (ct. 233 + 234 - 2933) │05 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │TOTAL (rd. 01 la 05) │06 │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │II. IMOBILIZĂRI CORPORALE │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │1. Terenuri şi construcţii (ct. 211 + 212 - │ │ │ │
│ │2811 - 2812 - 2911 - 2912) │07 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │2. Instalaţii tehnice şi maşini │ │ │ │
│ │(ct. 213 + 223 - 2813 - 2913) │08 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │3. Alte instalaţii, utilaje şi mobilier │ │ │ │
│ │(ct. 214 + 224 - 2814 - 2914) │09 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │4. Avansuri şi imobilizãri corporale în curs │ │ │ │
│ │de execuţie (ct. 231 + 232 - 2931) │10 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │TOTAL (rd. 07 la 10) │11 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │III. IMOBILIZĂRI FINANCIARE │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │1. Acţiuni deţinute la entitãţile afiliate │ │ │ │
│ │(ct. 261 - 2961) │12 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │2. Împrumuturi acordate entitãţilor afiliate │ │ │ │
│ │(ct. 2671 + 2672 - 2964) │13 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │3. Interese de participare │ │ │ │
│ │(ct. 263 - 2962) │14 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │4. Împrumuturi acordate entitãţilor de care │ │ │ │
│ │compania este legatã în virtutea intereselor │ │ │ │
│ │de participare │ │ │ │
│ │(ct. 2673 + 2674 - 2965) │15 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │5. Investiţii deţinute ca imobilizãri │ │ │ │
│ │(ct. 265 - 2963) │16 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │6. Alte împrumuturi (ct. 2675* + 2676* + │ │ │ │
│ │2678* + 2679* - 2966* - 2968*) │17 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │TOTAL (rd. 12 la 17) │18 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │ACTIVE IMOBILIZATE - TOTAL │ │ │ │
│ │(rd. 06 + 11 + 18) │19 │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│B.│ACTIVE CIRCULANTE │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │I. STOCURI │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │1. Materii prime şi materiale consumabile │ │ │ │
│ │(ct. 301 + 321 + 302 + 322 + 303 + 323 +/- │ │ │ │
│ │308 + 351 + 358 + 381 + 328 +/- 388 - 391 │ │ │ │
│ │- 392 - 3951 - 3958 - 398) │20 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │2. Producţia în curs de execuţie (ct. 331 + │ │ │ │
│ │332 + 341 +/- 348* - 393 - 3941 - 3952) │21 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │3. Produse finite şi mãrfuri (ct. 345 + 346 │ │ │ │
│ │+/- 348* + 354 + 356 + 357 + 361 + 326 +/- │ │ │ │
│ │368 + 371 + 327 +/- 378 - 3945 - 3946 - │ │ │ │
│ │3953 - 3954 - 3956 - 3957 - 396 - 397 - │ │ │ │
│ │4428) │22 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │4. Avansuri pentru cumpãrãri de stocuri │ │ │ │
│ │(ct. 4091) │23 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │TOTAL (rd. 20 la 23) │24 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │II. CREANŢE │ │ │ │
│ │(Sumele care urmeazã sã fie încasate │ │ │ │
│ │dupã o perioadã mai mare de un an trebuie │ │ │ │
│ │prezentate separat pentru fiecare element) │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │1. Creanţe comerciale*27) (ct. 2675* + 2676* │ │ │ │
│ │+ 2678* + 2679* - 2966* - 2968* + 4092 + │ │ │ │
│ │411 + 413 + 418 - 491) │25 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │2. Sume de încasat de la entitãţile afiliate │ │ │ │
│ │(ct. 451** - 495*) │26 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │3. Sume de încasat de la entitãţile de care │ │ │ │
│ │compania este legatã în virtutea intereselor │ │ │ │
│ │de participare │ │ │ │
│ │(ct. 453 - 495*) │27 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │4. Alte creanţe (ct. 425 + 4282 + 431** + │ │ │ │
│ │437** + 4382 + 441** + 4424 + 4428** + │ │ │ │
│ │444** + 445 + 446** + 447** + 4482 + 4582 │ │ │ │
│ │+ 461 + 473** - 496 + 5187) │28 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │5. Capital subscris şi nevãrsat │ │ │ │
│ │(ct. 456 - 495*) │29 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │TOTAL (rd. 25 la 29) │30 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │III. INVESTIŢII PE TERMEN SCURT │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │1. Acţiuni deţinute la entitãţile afiliate │ │ │ │
│ │(ct. 501 - 591) │31 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │2. Alte investiţii pe termen scurt │ │ │ │
│ │(ct. 505 + 506 + 508 - 595 - 596 - 598 + │ │ │ │
│ │5113 + 5114) │32 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │TOTAL (rd. 31 + 32) │33 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │IV. CASA ŞI CONTURI LA BĂNCI │ │ │ │
│ │ct. 5112 + 512 + 531 + 532 + 541 + 542) │34 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │ACTIVE CIRCULANTE - TOTAL │ │ │ │
│ │(rd. 24 + 30 + 33 + 34) │35 │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│C.│CHELTUIELI ÎN AVANS (ct. 471) │36 │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│D.│DATORII: SUMELE CARE TREBUIE │ │ │ │
│ │PLĂTITE ÎNTR-O PERIOADĂ DE PÂNĂ │ │ │ │
│ │LA UN AN │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │1. Împrumuturi din emisiunea de │ │ │ │
│ │obligaţiuni, prezentându-se separat │ │ │ │
│ │împrumuturile din emisiunea de obligaţiuni │ │ │ │
│ │convertibile (ct. 161 + 1681 - 169) │37 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │2. Sume datorate instituţiilor de credit │ │ │ │
│ │(ct. 1621 + 1622 + 1624 + 1625 + 1627 + │ │ │ │
│ │1682 + 5191 + 5192 + 5198) │38 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │3. Avansuri încasate în contul comenzilor │ │ │ │
│ │(ct. 419) │39 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │4. Datorii comerciale - furnizori │40 │ │ │
│ │ct. 401 + 404 + 408) │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │5. Efecte de comerţ de plãtit │ │ │ │
│ │(ct. 403 + 405) │41 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │6. Sume datorate entitãţilor afiliate │ │ │ │
│ │(ct. 1661 + 1685 + 2691 + 451***) │42 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │7. Sume datorate entitãţilor de care │ │ │ │
│ │compania este legatã în virtutea intereselor │ │ │ │
│ │de participare │ │ │ │
│ │(ct. 1663 + 1686 + 2692 + 453***) │43 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │8. Alte datorii, inclusiv datoriile fiscale │ │ │ │
│ │şi datoriile privind asigurãrile sociale │ │ │ │
│ │(ct. 1623 +1626 + 167 + 1687 + 2693 + 421 + │ │ │ │
│ │423 + 424 + 426 + 427 + 4281 + 431*** + │ │ │ │
│ │437*** + 4381 + 441*** + 4423 + 4428*** + │ │ │ │
│ │444*** + 446*** + 447*** + 4481 + 455 + │ │ │ │
│ │456*** + 457 + 4581 + 462 + 473*** + 509 + │ │ │ │
│ │5186 + 5193 + 5194 + 5195 + 5196 + 5197) │44 │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │TOTAL (rd. 37 la 44) │45 │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│E.│ACTIVE CIRCULANTE NETE/DATORII │ │ │ │
│ │CURENTE NETE │ │ │ │
│ │(rd. 35 + 36 - 45 - 63) │46 │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│F.│TOTAL ACTIVE MINUS DATORII │ │ │ │
│ │CURENTE (rd. 19 + 46) │47 │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│G.│DATORII: SUMELE CARE TREBUIE │ │ │ │
│ │PLĂTITE ÎNTR-O PERIOADĂ MAI MARE │ │ │ │
│ │DE UN AN │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │1. Împrumuturi din emisiunea de │ │ │ │
│ │obligaţiuni, prezentându-se separat │ │ │ │
│ │împrumuturile din emisiunea de obligaţiuni │ │ │ │
│ │convertibile │ │ │ │
│ │(ct. 161 + 1681 - 169) │48 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │2. Sume datorate instituţiilor de credit │ │ │ │
│ │(ct. 1621 + 1622 + 1624 + 1625 + 1627 + │ │ │ │
│ │1682 + 5191 + 5192 + 5198) │49 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │3. Avansuri încasate în contul comenzilor │ │ │ │
│ │(ct. 419) │50 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │4. Datorii comerciale - furnizori │ │ │ │
│ │(ct. 401 + 404 + 408) │51 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │5. Efecte de comerţ de plãtit │ │ │ │
│ │(ct. 403 + 405) │52 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │6. Sume datorate entitãţilor afiliate │ │ │ │
│ │(ct. 1661 + 1685 + 2691+ 451***) │53 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │7. Sume datorate entitãţilor de care │ │ │ │
│ │compania este legatã în virtutea intereselor │ │ │ │
│ │de participare │ │ │ │
│ │(ct. 1663 + 1686 + 2692 + 453***) │54 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │8. Alte datorii, inclusiv datoriile fiscale │ │ │ │
│ │şi datoriile privind asigurãrile sociale │ │ │ │
│ │(ct. 1623 + 1626 + 167 + 1687 + 2693 + 421 + │ │ │ │
│ │423 + 424 + 426 + 427 + 4281 + 431*** + │ │ │ │
│ │437*** + 4381 + 441*** + 4423 + 4428*** + │ │ │ │
│ │444*** + 446*** + 447*** + 4481 + 455 + │ │ │ │
│ │456*** + 4581 + 462 + 473*** + 509 + 5186 + │ │ │ │
│ │5193 + 5194 + 5195 + 5196 + 5197) │55 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │TOTAL (rd. 48 la 55) │56 │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│H.│PROVIZIOANE │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │1. Provizioane pentru pensii şi obligaţii │ │ │ │
│ │similare (ct. 1515) │57 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │2. Provizioane pentru impozite │ │ │ │
│ │(ct. 1516) │58 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │3. Alte provizioane (ct. 1511 + 1512 + │ │ │ │
│ │1513 + 1514 + 1518) │59 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │TOTAL (rd. 57 la 59) │60 │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│I.│VENITURI ÎN AVANS │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │1. Subvenţii pentru investiţii │ │ │ │
│ │(ct. 475) │61 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │2. Venituri înregistrate în avans │ │ │ │
│ │(ct. 472) - total (rd. 63 + 64), din care: │62 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │Sume de reluat într-o perioadã de pânã la │ │ │ │
│ │un an (ct. 472*) │63 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │Sume de reluat într-o perioadã mai mare │ │ │ │
│ │de un an (ct. 472*) │64 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │Fond comercial negativ (ct. 2075) │65 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │TOTAL (rd. 61 + 62 + 65) │66 │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│J.│CAPITAL ŞI REZERVE │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │I. CAPITAL │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │1. Capital subscris vãrsat (ct. 1012) │67 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │2. Capital subscris nevãrsat (ct. 1011) │68 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │3. Patrimoniul regiei (ct. 1015) │69 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │TOTAL (rd. 67 la 69) │70 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │II. PRIME DE CAPITAL (ct. 104) │71 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │III. REZERVE DIN REEVALUARE │ │ │ │
│ │(ct. 105) │72 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │IV. REZERVE │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │1. Rezerve legale (ct. 1061) │73 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │2. Rezerve statutare sau contractuale │ │ │ │
│ │(ct. 1063) │74 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │3. Rezerve reprezentând surplusul realizat │ │ │ │
│ │din rezerve din reevaluare │ │ │ │
│ │(ct. 1065) │75 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │4. Alte rezerve (ct. 1068) │76 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │TOTAL (rd. 73 la 76) │77 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │Acţiuni proprii (ct. 109) │78 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │Câştiguri legate de instrumentele de │ │ │ │
│ │capitaluri proprii (ct. 141) │79 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │Pierderi legate de instrumentele de │ │ │ │
│ │capitaluri proprii (ct. 149) │80 │ │ │
│ ├───────────────────────────────────┬─────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │V. PROFITUL SAU │SOLD C │81 │ │ │
│ │PIERDEREA ├─────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │REPORTAT(Ă) (ct. 117) │SOLD D │82 │ │ │
│ ├───────────────────────────────────┼─────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │VI. PROFITUL SAU │SOLD C │83 │ │ │
│ │PIERDERE ├─────────┼───┼────────────┼────────────┤
├──┤EXERCIŢIULUI FINANCIAR │SOLD D │84 │ │ │
│ │ct. 121) │ │ │ │ │
│ ├───────────────────────────────────┴─────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │Repartizarea profitului (ct. 129) │85 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │CAPITALURI PROPRII - TOTAL │ │ │ │
│ │(rd. 70 + 71 + 72 + 77 - 78 + │ │ │ │
│ │79 - 80 + 81 - 82 + 83 - 84 - 85) │86 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │Patrimoniul public (ct. 1016) │87 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │CAPITALURI - TOTAL (rd. 86 + 87) │88 │ │ │
└──┴─────────────────────────────────────────────┴───┴────────────┴────────────┘

     ADMINISTRATOR, ÎNTOCMIT,

   Numele şi prenumele ___________ Numele şi prenumele ______________
   Semnãtura ___________________ Calitatea ________________________
   Ştampila unitãţii Semnãtura ________________________
                                     Nr. de înregistrare în organismul
                                     profesional"


_____________
    *27) Sumele înscrise la acest rând şi preluate din conturile 2675 la 2679 reprezintã creanţele aferente contractelor de leasing financiar şi altor contracte asimilate, precum şi alte creanţe imobilizate, scadente într-o perioadã mai micã de 12 luni.
    *) Conturi de repartizat dupã natura elementelor respective.
    **) Solduri debitoare ale conturilor respective.
    ***) Solduri creditoare ale conturilor respective.

    14. Punctul 331 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "331. - Structura bilanţului prescurtat care se întocmeşte de entitãţile prevãzute la pct. 3 alin. (2) este urmãtoarea:


    Judeţul ______________________|_|_| Forma de proprietate ______|_|_|
    Entitatea ________________________ Activitatea preponderentã
    Adresa: localitatea _______________, (denumire clasã CAEN) ________
    sectorul ___, str. _______ nr. ____,
    bl. _____ sc. _____, ap. ___________ Cod clasã CAEN _______|_|_|_|_|
    Telefon ___________, fax __________ Cod unic de înregistrare
    Numãr din registrul comerţului _____ ____________|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|


                        BILANŢ PRESCURTAT
                           la data de...
                                                              - lei -
┌────────────────────────────────────────────────┬───┬─────────────────────────┐
│ Denumirea elementului │Nr.│ Sold la: │
│ │rd.├────────────┬────────────┤
│ │ │Începutul │Sfârşitul │
│ │ │exerciţiului│exerciţiului│
│ │ │financiar │ financiar │
├────────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ A │B │ 1 │ 2 │
├──┬─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│A.│ACTIVE IMOBILIZATE │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │I. IMOBILIZĂRI NECORPORALE │ │ │ │
│ │(ct. 201 + 203 + 205 + 2071 + 208 + 233 + │ │ │ │
│ │234 - 280 - 290 - 2933) │01 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │II. IMOBILIZĂRI CORPORALE │ │ │ │
│ │(ct. 211 + 212 + 213 + 214 + 223 + 224 + │ │ │ │
│ │231 + 232 - 281 - 291 - 2931) │02 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │III. IMOBILIZĂRI FINANCIARE │ │ │ │
│ │(ct. 261 + 263 + 265 + 267* - 296*) │03 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │ACTIVE IMOBILIZATE - TOTAL │ │ │ │
│ │(rd. 01 la 03) │04 │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│B.│ACTIVE CIRCULANTE │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │I. STOCURI │ │ │ │
│ │(ct. 301 + 321 + 302 + 322 + 303 + 323 +/- │ │ │ │
│ │308 + 328 + 331 + 332 + 341 + 345 + 346 +/- │ │ │ │
│ │348 + 351 + 354 + 356 + 357 + 358 + 361 + │ │ │ │
│ │326 +/- 368 + 371 + 327 +/- 378 + 381 +/- │ │ │ │
│ │388 - 391 - 392 - 393 - 394 - 395 - 396 - │ │ │ │
│ │397 - 398 + 4091 - 4428) │05 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │II. CREANŢE*29) │ │ │ │
│ │(Sumele care urmeazã sã fie încasate dupã o │ │ │ │
│ │perioadã mai mare de un an trebuie prezentate│ │ │ │
│ │separat pentru fiecare element) (ct. 267* - │ │ │ │
│ │296* + 4092 + 411 + 413 + 418 + 425 + 4282 + │ │ │ │
│ │431** + 437** + 4382 + 441** + 4424 + 4428** │ │ │ │
│ │+ 444** + 445 + 446** + 447** + 4482 + 451** │ │ │ │
│ │+ 453** + 456** + 4582 + 461 + 473** - 491 - │ │ │ │
│ │495 - 496 + 5187) │06 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │III. INVESTIŢII PE TERMEN SCURT │ │ │ │
│ │(ct. 501 + 505 + 506 + 508 + 5113 + 5114-591 │ │ │ │
│ │- 595 - 596 - 598) │07 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │IV. CASA ŞI CONTURI LA BĂNCI │08 │ │ │
│ │(ct. 5112 + 512 + 531 + 532 + 541 + 542) │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │ACTIVE CIRCULANTE - TOTAL │ │ │ │
│ │(rd. 05 la 08) │09 │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│C.│CHELTUIELI ÎN AVANS (ct. 471) │10 │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│D.│DATORII: SUMELE CARE TREBUIE PLĂTITE │ │ │ │
│ │ÎNTR-O PERIOADĂ DE PÂNĂ LA UN AN │ │ │ │
│ │(ct. 161 + 162 + 166 + 167 + 168 - 169 + 269 │ │ │ │
│ │+ 401 + 403 + 404 + 405 + 408 + 419 + 421 + │ │ │ │
│ │423 + 424 + 426 + 427 + 4281 + 431*** + │ │ │ │
│ │437*** + 4381 + 441*** + 4423 + 4428*** + │ │ │ │
│ │444*** + 446*** + 447*** + 4481 + 451*** + │ │ │ │
│ │453*** + 455 + 456*** + 457 + 4581 + 462 + │ │ │ │
│ │473*** + 509 + 5186 + 519) │11 │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │E. ACTIVE CIRCULANTE NETE/DATORII │ │ │ │
│ │CURENTE NETE (rd. 09 + 10 - 11 - 19) │12 │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│F.│TOTAL ACTIVE MINUS DATORII CURENTE │ │ │ │
│ │(rd. 04 + 12) │13 │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│G.│DATORII: SUMELE CARE TREBUIE PLĂTITE │ │ │ │
│ │ÎNTR-O PERIOADĂ MAI MARE DE UN AN │ │ │ │
│ │(ct. 161 + 162 + 166 + 167 + 168 - 169 + 269 │ │ │ │
│ │+ 401 + 403 + 404 + 405 + 408 + 419 + 421 + │ │ │ │
│ │423 + 424 + 426 + 427 + 4281 + 431*** + │ │ │ │
│ │437*** + 4381 + 441*** + 4423 + 4428*** + │ │ │ │
│ │444*** + 446*** + 447*** + 4481 + 451*** + │ │ │ │
│ │453*** + 455 + 456*** + 4581 + 462 + 473*** │ │ │ │
│ │+ 509 + 5186 + 519) │14 │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│H.│PROVIZIOANE (ct. 151) │15 │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│I.│VENITURI ÎN AVANS │ │ │ │
│ │(rd. 17 + 18 + 21), din care: │16 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │Subvenţii pentru investiţii (ct. 475) │17 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │Venituri înregistrate în avans (ct. 472) - │ │ │ │
│ │total (rd. 19 + 20), din care: │18 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │Sume de reluat într-o perioadã de pânã la un │ │ │ │
│ │an (ct. 472*) │19 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │Sume de reluat într-o perioadã mai mare de un│ │ │ │
│ │an (ct. 472*) │20 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │Fondul comercial negativ (ct. 2075) │21 │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│J.│CAPITAL ŞI REZERVE │ │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │I. CAPITAL (rd. 23 la 25), din care: │22 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │- capital subscris vãrsat (ct. 1012) │23 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │- capital subscris nevãrsat (ct. 1011) │24 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │- patrimoniul regiei (ct. 1015) │25 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │II. PRIME DE CAPITAL (ct. 104) │26 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │III. REZERVE DIN REEVALUARE │ │ │ │
│ │(ct. 105) │27 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │IV. REZERVE (ct. 106) │28 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │Acţiuni proprii (ct. 109) │29 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │Câştiguri legate de instrumentele de │ │ │ │
│ │capitaluri proprii (ct. 141) │30 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │Pierderi legate de instrumentele de │ │ │ │
│ │capitaluri proprii (ct. 149) │31 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────┬───────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │V. PROFITUL SAU PIERDEREA │ │ │ │ │
│ │REPORTAT(Ă) (ct. 117) │SOLD C │32 │ │ │
│ │ ├───────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │ │SOLD D │33 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────┼───────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │VI. PROFITUL SAU PIERDEREA │SOLD C │34 │ │ │
│ │EXERCIŢIULUI FINANCIAR │ │ │ │ │
│ │(ct. 121) ├───────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │ │SOLD D │35 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────┴───────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │Repartizarea profitului (ct. 129) │36 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │CAPITALURI PROPRII - TOTAL │ │ │ │
│ │(rd. 22 + 26 + 27 + 28 - 29 + 30 │ │ │ │
│ │ - 31 + 32 - 33 + 34 - 35 - 36) │37 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │Patrimoniul public (ct. 1016) │38 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │CAPITALURI - TOTAL (rd. 37 + 38) │39 │ │ │
└──┴─────────────────────────────────────────────┴───┴────────────┴────────────┘

     ADMINISTRATOR, ÎNTOCMIT,

   Numele şi prenumele ___________ Numele şi prenumele ______________
   Semnãtura ___________________ Calitatea ________________________
   Ştampila unitãţii Semnãtura ________________________
                                     Nr. de înregistrare în organismul
                                     profesional"


____________
    *29) Sumele înscrise la acest rând şi preluate din contul 267 reprezintã creanţele aferente contractelor de leasing financiar şi altor contracte asimilate, precum şi alte creanţe imobilizate, scadente într-o perioadã mai micã de 12 luni.
    *) Conturi de repartizat dupã natura elementelor respective.
    **) Solduri debitoare ale conturilor respective.
    ***) Solduri creditoare ale conturilor respective.

    15. Punctul 332 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "332. - Structura contului de profit şi pierdere este urmãtoarea:

                          CONTUL DE PROFIT ŞI PIERDERE
                                   la data de .....


                                                                    - lei -
┌────────────────────────────────────────────────┬───┬─────────────────────────┐
│ Denumirea indicatorilor │Nr.│ Exerciţiul financiar │
│ │rd.├────────────┬────────────┤
│ │ │Precedent │ Curent │
├────────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ A │B │ 1 │ 2 │
├──┬─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│1.│Cifra de afaceri netã │01 │ │ │
│ │(rd. 02 + 03 - 04 + 05 + 06) │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │Producţia vândutã (ct. 701 + 702+ 703 + │ │ │ │
│ │704 + 705 + 706 + 708) │02 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │Venituri din vânzarea mãrfurilor (ct. 707) │03 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │Reduceri comerciale acordate (ct. 709) │04 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │Venituri din dobânzi înregistrate de │ │ │ │
│ │entitãţile radiate din Registrul general şi │ │ │ │
│ │care mai au în derulare contracte de │ │ │ │
│ │leasing (ct. 766*) │05 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │Venituri din subvenţii de exploatare │ │ │ │
│ │aferente cifrei de afaceri nete (ct. 7411) │06 │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │2. Venituri aferente costului producţiei în │07 │ │ │
│ │curs de execuţie │ │ │ │
│ │(ct. 711 + 712) │ │ │ │
│ │Sold C │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │Sold D │08 │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│3.│Producţia realizatã de entitate pentru │ │ │ │
│ │scopurile sale proprii şi capitalizatã │ │ │ │
│ │(ct. 721 + 722) │09 │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│4.│Alte venituri din exploatare │ │ │ │
│ │(ct. 758 + 7417 + 7815) │10 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │- din care, venituri din fondul comercial │11 │ │ │
│ │negativ │ │ │ │
├──┴─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│VENITURI DIN EXPLOATARE - TOTAL │ │ │ │
│(rd. 01 + 07 - 08 + 09 + 10) │12 │ │ │
├──┬─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│5.│a) Cheltuieli cu materiile prime şi │ │ │ │
│ │materialele consumabile │ │ │ │
│ │(ct. 601 + 602 - 7412) │13 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │Alte cheltuieli materiale │ │ │ │
│ │(ct. 603 + 604 + 606 + 608) │14 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │b) Alte cheltuieli externe │ │ │ │
│ │(cu energie şi apã) (ct. 605 - 7413) │15 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │c) Cheltuieli privind mãrfurile (ct. 607) │16 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │Reduceri comerciale primite (ct. 609) │17 │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│6.│Cheltuieli cu personalul (rd. 19 + 20), │ │ │ │
│ │din care: │18 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │a) Salarii şi indemnizaţii*30) │ │ │ │
│ │(ct. 641 + 642 + 643 + 644 - 7414) │19 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │b) Cheltuieli cu asigurãrile şi protecţia │ │ │ │
│ │socialã (ct. 645 - 7415) │20 │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│7.│a) Ajustãri de valoare privind imobilizãrile │ │ │ │
│ │corporale şi necorporale (rd. 22 - 23) │21 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │a.1) Cheltuieli (ct. 6811 + 6813) │22 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │a.2) Venituri (ct. 7813) │23 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │b) Ajustãri de valoare privind activele │ │ │ │
│ │circulante (rd. 25 - 26) │24 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │b.1) Cheltuieli (ct. 654 + 6814) │25 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │b.2) Venituri (ct. 754 + 7814) │26 │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│8.│Alte cheltuieli de exploatare (rd. 28 la 31) │27 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │8.1. Cheltuieli privind prestaţiile externe │ │ │ │
│ │(ct. 611 + 612 + 613 + 614 + 621 + 622 + │ │ │ │
│ │623 + 624 + 625 + 626 + 627 + 628 - │ │ │ │
│ │7416) │28 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │8.2. Cheltuieli cu alte impozite, taxe şi │ │ │ │
│ │vãrsãminte asimilate (ct. 635) │29 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │8.3. Alte cheltuieli (ct. 652 + 658) │30 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │Cheltuieli cu dobânzile de refinanţare │ │ │ │
│ │înregistrate de entitãţile radiate din │ │ │ │
│ │Registrul general şi care mai au în │ │ │ │
│ │derulare contracte de leasing (ct. 666*) │31 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │Ajustãri privind provizioanele (rd. 33 - 34) │32 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │- Cheltuieli (ct. 6812) │33 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │- Venituri (ct. 7812) │34 │ │ │
├──┴─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│CHELTUIELI DE EXPLOATARE - TOTAL │ │ │ │
│(rd. 13 la 16 - 17 + 18 + 21 + 24 + 27 + 32) │35 │ │ │
├────────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│PROFITUL SAU PIERDEREA DIN │ │ │ │
│EXPLOATARE: │ │ │ │
├──┬─────────────────────────────────────────────┤ │ │ │
│ │- Profit (rd. 12 - 35) │36 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │- Pierdere (rd. 35 - 12) │37 │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│9.│Venituri din interese de participare │ │ │ │
│ │(ct. 7611 + 7613) │38 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │- din care, veniturile obţinute de la │ │ │ │
│ │entitãţile afiliate │39 │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│10│Venituri din alte investiţii şi împrumuturi │ │ │ │
│ │care fac parte din activele imobilizate │ │ │ │
│ │(ct. 763) │40 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │- din care, veniturile obţinute de la │ │ │ │
│ │entitãţile afiliate │41 │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│11│Venituri din dobânzi (ct. 766*) │42 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │- din care, veniturile obţinute de la │ │ │ │
│ │entitãţile afiliate │43 │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │Alte venituri financiare │ │ │ │
│ │(ct. 762 + 764 + 765 + 767 + 768) │44 │ │ │
├──┴─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│VENITURI FINANCIARE - TOTAL │ │ │ │
│(rd. 38 + 40 + 42 + 44) │45 │ │ │
├──┬─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│12│Ajustãri de valoare privind imobilizãrile │ │ │ │
│ │financiare şi investiţiile financiare │ │ │ │
│ │detinute ca active circulante (rd. 47 - 48) │46 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │- Cheltuieli (ct. 686) │47 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │- Venituri (ct. 786) │48 │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│13│Cheltuieli privind dobânzile │ │ │ │
│ │(ct. 666* - 7418) │49 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │- din care, cheltuielile în relaţia cu │50 │ │ │
│ │entitãţile afiliate │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │Alte cheltuieli financiare │ │ │ │
│ │(ct. 663 + 664 + 665 + 667 + 668) │51 │ │ │
├──┴─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│CHELTUIELI FINANCIARE - TOTAL │ │ │ │
│(rd. 46 + 49 + 51) │52 │ │ │
├────────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│PROFITUL SAU PIERDEREA │ │ │ │
│FINANCIAR(Ă): │ │ │ │
├──┬─────────────────────────────────────────────┤ │ │ │
│ │- Profit (rd. 45 - 52) │53 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │- Pierdere (rd. 52 - 45) │54 │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│14│PROFITUL SAU PIERDEREA │ │ │ │
│ │CURENT(Ă): │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │- Profit (rd. 12 + 45 - 35 - 52) │55 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │- Pierdere (rd. 35 + 52 - 12 - 45) │56 │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│15│Venituri extraordinare (ct. 771) │57 │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│16│Cheltuieli extraordinare (ct. 671) │58 │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│17│PROFITUL SAU PIERDEREA DIN │ │ │ │
│ │ACTIVITATEA EXTRAORDINARĂ: │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │- Profit (rd. 57 - 58) │59 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │- Pierdere (rd. 58 - 57) │60 │ │ │
├──┴─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│VENITURI TOTALE (rd. 12 + 45 + 57) │61 │ │ │
├────────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│CHELTUIELI TOTALE (rd. 35 + 52 + 58) │62 │ │ │
├──┬─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │PROFITUL SAU PIERDEREA BRUT(Ă): │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┤ │ │ │
│ │- Profit (rd. 61 - 62) │63 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │- Pierdere (rd. 62- 61) │64 │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│18│Impozitul pe profit (ct. 691) │65 │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│19│Alte impozite neprezentate la elementele │ │ │ │
│ │de mai sus (ct. 698) │66 │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│20│PROFITUL SAU PIERDEREA NET(Ă) A │ │ │ │
│ │EXERCIŢIULUI FINANCIAR: │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┤ │ │ │
│ │- Profit (rd. 63 - 65 - 66) │67 │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───┼────────────┼────────────┤
│ │- Pierdere │68 │ │ │
│ │(rd. 64 + 65 + 66); │ │ │ │
│ │(rd. 65 + 66 - 63) │ │ │ │
└──┴─────────────────────────────────────────────┴───┴────────────┴────────────┘

       ADMINISTRATOR, ÎNTOCMIT,

    Numele şi prenumele ___________ Numele şi prenumele __________
    Semnãtura ___________________ Calitatea ____________________
    Ştampila unitãţii Semnãtura ____________________
                                             Nr. de înregistrare în organismul
                                             profesional


___________
    *30) La acest rând se cuprind şi drepturile colaboratorilor, stabilite potrivit legislaţiei muncii, care se preiau din rulajul debitor al contului 621 «Cheltuieli cu colaboratorii», analitic «Colaboratori persoane fizice».
    *) Conturi de repartizat dupã natura elementelor respective.

    16. În capitolul VII "Funcţiunea conturilor", la funcţiunea contului 106 "Rezerve" se introduce o nouã liniuţã pentru debitul contului, cu urmãtorul cuprins:
    "- pierderile legate de emiterea, rãscumpãrarea, vânzarea, cedarea cu titlu gratuit sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii, acoperite din rezerve (149)."
    17. În capitolul VII, funcţiunea contului 109 "Acţiuni proprii" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa acţiunilor proprii, rãscumpãrate potrivit legii.
    Contul 109 "Acţiuni proprii" este un cont de activ.
    În debitul contului 109 "Acţiuni proprii" se înregistreazã:
    - preţul de achiziţie al acţiunilor proprii rãscumpãrate (512);
    - valoarea acţiunilor deţinute de societatea absorbitã la societatea absorbantã, preluate de societatea absorbantã ca urmare a fuziunii prin absorbţie (456).
    În creditul contului 109 "Acţiuni proprii" se înregistreazã:
    - reducerea capitalului cu valoarea acţiunilor proprii rãscumpãrate şi anulate, potrivit legii (101);
    - diferenţa dintre valoarea de rãscumpãrare a instrumentelor de capitaluri proprii anulate şi valoarea lor nominalã (149);
    - valoarea sumei de încasat/încasate din vânzarea acţiunilor proprii (461, 512);
    - diferenţa dintre valoarea de rãscumpãrare a instrumentelor de capitaluri proprii şi preţul lor de vânzare (149);
    - valoarea instrumentelor de capitaluri proprii cedate cu titlu gratuit (149);
    - valoarea acţiunilor deţinute de societatea absorbitã la societatea absorbantã, preluate de societatea absorbantã ca urmare a fuziunii prin absorbţie şi anulate de aceasta (149).
    Soldul contului reprezintã valoarea acţiunilor proprii rãscumpãrate existente."
    18. În capitolul VII, la funcţiunea contului 117 "Rezultatul reportat" se introduce o nouã liniuţã pentru debitul contului, cu urmãtorul cuprins:
    "- pierderile legate de emiterea, rãscumpãrarea, vânzarea, cedarea cu titlu gratuit sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii, acoperite din rezultatul reportat (149)."
    19. În capitolul VII, funcţiunea contului 149 "Pierderi legate de emiterea, rãscumpãrarea, vânzarea, cedarea cu titlu gratuit sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa pierderilor legate de emiterea, rãscumpãrarea, vânzarea, cedarea cu titlu gratuit sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii.
    Contul 149 "Pierderi legate de emiterea, rãscumpãrarea, vânzarea, cedarea cu titlu gratuit sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii" este un cont de activ.
    În debitul contului 149 "Pierderi legate de emiterea, rãscumpãrarea, vânzarea, cedarea cu titlu gratuit sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii" se înregistreazã:
    - diferenţa dintre valoarea de rãscumpãrare a instrumentelor de capitaluri proprii anulate şi preţul lor de vânzare (109);
    - diferenţa dintre valoarea de rãscumpãrare a instrumentelor de capitaluri proprii anulate şi valoarea lor nominalã (109);
    - valoarea instrumentelor de capitaluri proprii cedate cu titlu gratuit (109);
    - valoarea acţiunilor deţinute de societatea absorbitã la societatea absorbantã, preluate de societatea absorbantã ca urmare a fuziunii prin absorbţie şi anulate de aceasta (109);
    - cheltuieli legate de emiterea instrumentelor de capitaluri proprii, atunci când nu sunt îndeplinite condiţiile pentru recunoaşterea lor ca imobilizãri necorporale (512, 531, 462);
    - alte cheltuieli legate de rãscumpãrarea instrumentelor de capitaluri proprii (512, 531, 462).
    În creditul contului 149 "Pierderi legate de emiterea, rãscumpãrarea, vânzarea, cedarea cu titlu gratuit sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii" se înregistreazã:
    - pierderile legate de emiterea, rãscumpãrarea, vânzarea, cedarea cu titlu gratuit sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii, acoperite din rezerve sau rezultatul reportat (106, 117).
    Soldul contului reprezintã pierderile legate de emiterea, rãscumpãrarea, vânzarea, cedarea cu titlu gratuit sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii."
    20. În capitolul VII, la funcţiunea contului 2075 "Fond comercial negativ", partea introductivã se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa fondului comercial negativ care apare în situaţiile financiare anuale consolidate, respectiv în situaţiile financiare anuale individuale, cu ocazia transferului efectuat în legãturã cu achiziţia unei afaceri."
    21. În capitolul VII, funcţiunea contului 264 "Titluri puse în echivalenţã" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa titlurilor de participare evaluate la consolidare prin metoda punerii în echivalenţã.
    Contul 264 "Titluri puse în echivalenţã" este un cont de activ.
    În debitul contului 264 "Titluri puse în echivalenţã" se înregistreazã participaţiile în întreprinderile asociate, prezentate în situaţiile financiare consolidate la valoarea determinatã prin metoda punerii în echivalenţã, astfel:
    - costul de achiziţie al titlurilor evaluate prin metoda punerii în echivalenţã (263);
    - partea cuvenitã investitorului din profitul înregistrat în exerciţiul financiar curent de întreprinderea asociatã (768);
    - partea cuvenitã investitorului din rezervele înregistrate de întreprinderea asociatã în care se deţin participaţii, cu ocazia consolidãrii prin metoda punerii în echivalenţã (1068).
    În creditul contului 264 "Titluri puse în echivalenţã" se înregistreazã:
    - partea cuvenitã investitorului din pierderea înregistratã în exerciţiul curent de întreprinderea asociatã, cu ocazia consolidãrii prin punere în echivalenţã a participaţiei deţinute de investitor în întreprinderea asociatã (668)."
    22. În capitolul VII, începutul funcţiunii şi funcţiunea din debitul contului 267 "Creanţe imobilizate" se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "Cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa creanţelor imobilizate sub forma împrumuturilor acordate pe termen lung altor entitãţi, a altor creanţe imobilizate, cum sunt depozite, garanţii şi cauţiuni depuse de entitate la terţi, precum şi a obligaţiunilor achiziţionate cu ocazia emisiunilor de obligaţiuni efectuate de terţi, care urmeazã a fi deţinute pe o perioadã mai mare de un an.
    Contul 267 "Creanţe imobilizate" este un cont de activ.
    În debitul contului 267 "Creanţe imobilizate" se înregistreazã:
    - sume plãtite reprezentând valoarea împrumuturilor acordate altor entitãţi (512);
    - dobânzile aferente creanţelor imobilizate (763, 766);
    - valoarea garanţiilor depuse la terţi (411);
    - sume plãtite sau de plãtit, reprezentând valoarea obligaţiunilor achiziţionate cu ocazia emisiunilor de obligaţiuni efectuate de terţi, care urmeazã a fi deţinute pe o perioadã mai mare de un an (512, 462);
    - diferenţele favorabile de curs valutar, aferente împrumuturilor acordate în valutã şi depozitelor constituite în valutã, rezultate din evaluarea acestora la finele lunii, respectiv la închiderea exerciţiului financiar (765);
    - diferenţele favorabile aferente creanţelor exprimate în lei, a cãror decontare se face în funcţie de cursul unei valute, rezultate din evaluarea acestora la finele lunii, respectiv la închiderea exerciţiului financiar (768)."
    23. În capitolul VII, la funcţiunea contului 456 "Decontãri cu acţionarii/asociaţii privind capitalul" se introduce o nouã liniuţã pentru creditul contului, cu urmãtorul cuprins:
    "- valoarea acţiunilor deţinute de societatea absorbitã la societatea absorbantã, preluate de societatea absorbantã ca urmare a fuziunii prin absorbţie (109)."
    24. În capitolul VII, la funcţiunea contului 668 "Alte cheltuieli financiare" se introduce o nouã liniuţã, cu urmãtorul cuprins:
    "- partea cuvenitã investitorului din pierderea înregistratã în exerciţiul financiar curent de întreprinderea asociatã, cu ocazia consolidãrii prin punere în echivalenţã a participaţiei deţinute de investitor în întreprinderea asociatã (264)."
    25. În capitolul VII, la funcţiunea contului 761 "Venituri din imobilizãri financiare", ultima liniuţã se abrogã.
    26. În capitolul VII, la funcţiunea contului 768 "Alte venituri financiare" se introduce o nouã liniuţã, cu urmãtorul cuprins:
    "- partea cuvenitã investitorului din profitul înregistrat în exerciţiul financiar curent de întreprinderea asociatã, cu ocazia consolidãrii prin punere în echivalenţã a participaţiei deţinute de investitor în întreprinderea asociatã (264)."
    27. În capitolul VII, funcţiunea contului 781 "Venituri din provizioane şi ajustãri pentru depreciere privind activitatea de exploatare" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa veniturilor obţinute din diminuarea sau anularea provizioanelor, a ajustãrilor pentru deprecierea imobilizãrilor corporale şi necorporale, a activelor circulante, precum şi a veniturilor corespunzãtoare fondului comercial negativ.
    În creditul contului 781 "Venituri din provizioane şi ajustãri pentru depreciere privind activitatea de exploatare" se înregistreazã:
    - sumele reprezentând diminuarea sau anularea provizioanelor (151);
    - sumele reprezentând diminuarea sau anularea ajustãrilor pentru deprecierea imobilizãrilor (290, 291, 293);
    - sumele reprezentând diminuarea sau anularea ajustãrilor pentru deprecierea stocurilor şi producţiei în curs de execuţie (391 la 398);
    - sumele reprezentând diminuarea sau anularea ajustãrilor pentru deprecierea creanţelor-clienţi (491, 496);
    - cota-parte din fondul comercial negativ, transferatã la venituri (2075)."
    28. În capitolul VII, funcţiunea contului 806 "Certificate de emisii de gaze cu efect de serã" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa certificatelor de emisii de gaze cu efect de serã primite gratuit, potrivit legii.
    În debitul contului 806 "Certificate de emisii de gaze cu efect de serã" se evidenţiazã certificatele de emisii de gaze cu efect de serã primite gratuit, iar în credit, cele ieşite din circuit, potrivit legii.
    Soldul contului reprezintã numãrul certificatelor de emisii de gaze cu efect de serã de care beneficiazã entitatea."
    ART. II
    Reglementãrile contabile conforme cu Directiva a VII-a Comunitãţilor Economice Europene, prevãzute în anexa la <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 3.055/2009 pentru aprobarea Reglementãrilor contabile conforme cu directivele europene, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 766 şi 766 bis din 10 noiembrie 2009, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
    1. La punctul 6, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(2) În înţelesul prezentelor reglementãri, o entitate este legatã unei entitãţi raportoare dacã îndeplineşte una dintre urmãtoarele condiţii:
    a) entitatea şi entitatea raportoare fac parte din acelaşi grup (ceea ce înseamnã cã fiecare societate-mamã, filialã sau filialã membrã este legatã celorlalte entitãţi);
    b) o entitate este o întreprindere asociatã sau o asociere în participaţie a unei entitãţi membre a unui grup din care face parte şi cealaltã entitate;
    c) ambele entitãţi sunt asocieri în participaţie ale aceleiaşi pãrţi terţe;
    d) o entitate este o asociere în participaţie a unei terţe pãrţi, iar cealaltã entitate este o întreprindere asociatã a pãrţii terţe;
    e) entitatea este un plan de beneficii postangajare în beneficiul angajaţilor entitãţii raportoare sau ai unei entitãţi legate entitãţii raportoare. Dacã entitatea raportoare în sine este un asemenea plan, angajatorii care finanţeazã planul sunt, de asemenea, legaţi entitãţii raportoare;
    f) entitatea este controlatã sau controlatã în comun de cãtre o persoanã definitã la alin. (2^1);
    g) o persoanã identificatã la alin. (2^1 ) lit. a) are o influenţã semnificativã asupra entitãţii sau face parte din personalul-cheie din conducerea entitãţii (sau din conducerea unei societãţimamã a entitãţii)."
    2. La punctul 6, dupã alineatul (2) se introduc opt noi alineate, alineatele (2^1)-(2^8), cu urmãtorul cuprins:
    "(2^1) O persoanã sau un membru apropiat al familiei persoanei este legat(ã) unei entitãţi raportoare dacã persoana respectivã:
    a) deţine controlul sau controlul comun asupra entitãţii raportoare;
    b) are o influenţã semnificativã asupra entitãţii raportoare; sau
    c) face parte din personalul-cheie din conducerea entitãţii raportoare sau din conducerea unei societãţi-mamã a entitãţii raportoare.
    (2^2) O parte legatã este o persoanã sau o entitate care este legatã entitãţii care întocmeşte situaţii financiare anuale, denumitã entitate raportoare.
    (2^3) În luarea în considerare a fiecãrei legãturi posibile cu pãrţile legate, atenţia este îndreptatã spre fondul acestei legãturi, şi nu numai spre forma juridicã.
    (2^4) În definiţia unei pãrţi legate, o întreprindere asociatã include filialele întreprinderii asociate, iar o asociere în participaţie include filialele asocierii în participaţie. Prin urmare, o filialã a unei întreprinderi asociate şi investitorul care are influenţã semnificativã asupra întreprinderii asociate sunt, de exemplu, legaţi.
    (2^5) O entitate publicã raportoare este scutitã de cerinţele de prezentare a informaţiilor referitoare la tranzacţiile cu pãrţile legate şi soldurile scadente, inclusiv angajamentele cu:
    a) un guvern care are control, control comun sau influenţã semnificativã asupra entitãţii raportoare; şi
    b) o altã entitate care este parte legatã deoarece acelaşi guvern are control, control comun sau influenţã semnificativã atât asupra entitãţii raportoare, cât şi asupra celeilalte entitãţi.
    (2^6) O entitate publicã este o entitate controlatã sau controlatã în comun de cãtre guvern sau asupra cãreia guvernul exercitã o influenţã semnificativã.
    (2^7) Guvernul se referã la guvernul propriu-zis, la agenţiile guvernamentale şi la alte organisme similare de la nivel local, naţional sau internaţional.
    (2^8) Dacã o entitate raportoare aplicã scutirea prevãzutã la alin. (2^5), aceasta trebuie sã prezinte urmãtoarele aspecte legate de tranzacţii şi soldurile scadente aferente, menţionate la acelaşi alineat:
    a) denumirea guvernului şi natura relaţiei acestuia cu entitatea raportoare (adicã control, control comun sau influenţã semnificativã);
    b) urmãtoarele informaţii, suficient de detaliate pentru a permite utilizatorilor situaţiilor financiare ale entitãţii sã înţeleagã efectul tranzacţiilor cu pãrţile legate, asupra situaţiilor sale financiare:
    - natura şi valoarea fiecãrei tranzacţii semnificative în mod individual; şi
    - pentru alte tranzacţii care sunt semnificative în mod colectiv, dar nu în mod individual, o indicare calitativã sau cantitativã a importanţei lor."
    3. La punctul 6, alineatul (6) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(6) Membrii apropiaţi ai familiei persoanei sunt acei membri ai familiei de la care se poate aştepta sã influenţeze sau sã fie influenţaţi de respectiva persoanã în relaţia lor cu entitatea şi includ:
    a) copiii şi soţia sau partenerul de viaţã al persoanei respective;
    b) copiii soţiei sau ai partenerului de viaţã al persoanei respective; şi
    c) persoanele aflate în întreţinerea persoanei respective sau a soţiei ori a partenerului de viaţã al acestei persoane."
    4. La punctul 6 alineatul (8), partea introductivã şi litera a) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "(8) În înţelesul prezentelor reglementãri, urmãtoarele categorii nu sunt pãrţi legate:
    a) douã entitãţi doar pentru cã au în comun un director sau un alt membru al personalului-cheie din conducere sau deoarece un membru din personalul-cheie din conducere al uneia dintre entitãţi are o influenţã semnificativã asupra celeilalte entitãţi;".
    5. Punctul 24 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "24. - Situaţiile financiare anuale consolidate trebuie sã ofere o imagine fidelã a activelor, datoriilor, poziţiei financiare şi a profitului sau pierderii entitãţilor incluse în aceste situaţii financiare, considerate ca un tot unitar".
    6. La punctul 66, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "66.- (1) Partea de profit (din contul 768 "Alte venituri financiare"/analitic distinct) sau pierdere (din contul 668 "Alte cheltuieli financiare"/analitic distinct) a întreprinderilor asociate, atribuibilã unor asemenea interese de participare, se prezintã în contul de profit şi pierdere consolidat la elementul "Profitul sau pierderea exerciţiului financiar aferent(ã) întreprinderilor asociate"."
    7. La punctul 88, alineatul (3) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(3) Notele explicative la situaţiile financiare anuale trebuie sã prezinte tranzacţiile cu pãrţi legate, cu excepţia celor în interiorul grupului, încheiate de societatea-mamã sau de alte entitãţi incluse în consolidare, inclusiv sumele acestor tranzacţii, natura relaţiei cu partea legatã şi alte informaţii referitoare la tranzacţii, necesare pentru o înţelegere a poziţiei financiare a entitãţilor incluse în consolidare, luate ca un tot, dacã aceste tranzacţii sunt semnificative şi nu au fost încheiate în condiţii normale de piaţã. Informaţiile referitoare la tranzacţii individuale pot fi agregate dupã natura lor, cu excepţia cazului când informaţia separatã este necesarã pentru o înţelegere a efectelor tranzacţiilor cu partea legatã, asupra poziţiei financiare a entitãţilor incluse în consolidare, luate ca un tot."
    8. Punctul 113 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "113. - Situaţiile financiare anuale consolidate sunt supuse aprobãrii adunãrii generale a acţionarilor societãţii-mamã, pe baza raportului consolidat al administratorilor pentru exerciţiul financiar în cauzã şi a raportului persoanei responsabile cu auditarea situaţiilor financiare anuale consolidate."
    ART. III
    Normele metodologice de întocmire şi utilizare a documentelor financiar-contabile, aprobate prin <>Ordinul ministrului economiei şi finanţelor nr. 3.512/2008 privind documentele financiar-contabile, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 870 şi 870 bis din 23 decembrie 2008, se completeazã dupã cum urmeazã:
    - Dupã punctul 14 se introduc trei noi puncte, punctele 14^1-14^3, cu urmãtorul cuprins:
    "14^1. Înregistrarea în contabilitate a operaţiunilor economicofinanciare se efectueazã, de regulã, lunar.
    14^2. Prin excepţie de la prevederile pct. 14^1, entitãţile care în exerciţiul financiar precedent au înregistrat o cifrã de afaceri sub echivalentul în lei al sumei de 35.000 euro pot înregistra în contabilitate operaţiunile economico-financiare la alte perioade decât lunar, dar nu mai târziu de data pentru care se întocmesc declaraţiile privind impozitul pe profit, respectiv data situaţiilor financiare anuale sau a raportãrilor contabile stabilite potrivit legii. În acest caz, înregistrarea în contabilitate se efectueazã pe baza documentelor justificative sau a unui centralizator în care sunt înscrise mai multe documente justificative al cãror conţinut se referã la operaţiuni de aceeaşi naturã şi la aceeaşi perioadã, situaţie în care documentele justificative se anexeazã la acesta.
    În mod similar, înregistrarea în Registrul-jurnal şi Cartea mare se efectueazã pentru aceeaşi perioadã.
    14^3. Pentru determinarea plafonului prevãzut la pct. 14^2 se utilizeazã cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naţionalã a României, valabil la data încheierii exerciţiului financiar precedent."
    ART. IV
    Începând cu data de 1 ianuarie 2011, entitãţile care în exerciţiul financiar precedent au înregistrat o cifrã de afaceri sub echivalentul în lei al sumei de 35.000 euro nu mai depun la unitãţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice raportãri contabile în cursul exerciţiului financiar. Pentru determinarea plafonului cifrei de afaceri se utilizeazã cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naţionalã a României, valabil la data încheierii exerciţiului financiar precedent.
    ART. V
    În Reglementãrile contabile pentru persoanele juridice fãrã scop patrimonial, aprobate prin <>Ordinul ministrului economiei şi finanţelor nr. 1.969/2007, trimiterea la Reglementãrile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitãţilor Economice Europene, prevãzute în anexa la <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.752/2005, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 846 şi 846 bis din 10 decembrie 2010, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se înlocuieşte cu trimiterea la Reglementãrile contabile conforme cu Directiva a IV-a Comunitãţilor Economice Europene, prevãzute în anexa la <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 3.055/2009.
    ART. VI
    Prezentul ordin intrã în vigoare începând cu situaţiile financiare anuale, respectiv situaţiile financiare anuale consolidate aferente exerciţiului financiar 2010, cu excepţia prevederilor art. I pct. 9, art. II pct. 1-4 şi 7, art. III şi IV, care intrã în vigoare la data de 1 ianuarie 2011.
    ART. VII
    Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

                         Ministrul finanţelor publice,
                              Gheorghe Ialomiţianu

    Bucureşti, 23 decembrie 2010.
    Nr. 2.869.
                                     -----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016