Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 2.802 din 26 octombrie 2022  privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului mediului şi schimbărilor climatice nr. 44/2013 pentru aprobarea caracteristicilor tehnice ale curselor şi capcanelor care se folosesc în scopul capturării exemplarelor din speciile de faună de interes cinegetic    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 2.802 din 26 octombrie 2022 privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului mediului şi schimbărilor climatice nr. 44/2013 pentru aprobarea caracteristicilor tehnice ale curselor şi capcanelor care se folosesc în scopul capturării exemplarelor din speciile de faună de interes cinegetic

EMITENT: Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1108 din 17 noiembrie 2022
    Având în vedere Referatul de aprobare al Direcţiei generale biodiversitate nr. DGB/105.133 din 12.10.2022,
    ţinând cont de Avizul Consiliului Naţional de Vânătoare nr. 5/2022,
    în conformitate cu art. 1 lit. e) şi art. 23 alin. (1) lit. ţ) din Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul art. 57 alin. (1), (4) şi (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi al art. 13 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 43/2020 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, cu modificările şi completările ulterioare,
    ministrul mediului, apelor şi pădurilor emite următorul ordin:
    ART. I
    Ordinul ministrului mediului şi schimbărilor climatice nr. 44/2013 pentru aprobarea caracteristicilor tehnice ale curselor şi capcanelor care se folosesc în scopul capturării exemplarelor din speciile de faună de interes cinegetic, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 27 din 12 ianuarie 2013, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. Articolul 2 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 2
    (1) Capcanele care corespund caracteristicilor stabilite prin prezentul ordin sunt autorizate pentru a fi utilizate de gestionarii fondurilor cinegetice, precum şi de unităţile de învăţământ cu profil cinegetic şi de cercetare cinegetică. Personalul tehnic de specialitate şi/sau vânătorii sunt autorizaţi să utilizeze cursele şi capcanele în condiţiile legii.
    (2) Capcanele care corespund caracteristicilor stabilite prin prezentul ordin sunt autorizate pentru a fi folosite şi de către personalul organizaţiilor neguvernamentale/instituţiilor de cercetare-dezvoltare care au ca obiect de activitate cercetarea ştiinţifică privind fauna sălbatică de interes cinegetic şi care întrunesc condiţiile impuse de alin. (1), cu acordul gestionarului fondului cinegetic."

    2. La anexă, după articolul 9 se introduc nouă noi articole, art. 10-18, cu următorul cuprins:
    "ART. 10
    (1) Capcana de prindere a membrelor cu cablu Belisle 6“ face parte din grupa capcanelor de reţinere prin cablu. Capcana ţine cont de Recomandarea AIHTS (Agreement on International Humane Trapping Standards), Tratatul despre standardele internaţionale de vânătoare cu capcane ce produc suferinţă minimă.
    (2) Capcana are două componente principale: dispozitivul de aruncare şi cablul de reţinere. După declanşare, dispozitivul de aruncare poziţionează cablul pe piciorul animalului şi îl reţine până la fixarea cablului pe picior. În faza următoare, arcurile de tensionare care acţionează dispozitivul de aruncare se declanşează, după care cablul cade de pe piciorul animalului prins. Componentele capcanei sunt prezentate în figura nr. 5*).
    *) Figura nr. 5 este reprodusă în facsimil.
    (3) După căderea dispozitivului de aruncare, animalul prins este reţinut numai de cablul montat cu clamă rotativă şi arc amortizor. Amortizarea prin arc şi clama rotativă împiedică luxaţiile şi fracturile. Pentru a minimaliza incidenţa leziunilor, capcana trebuie verificată cât mai rapid după răsăritul soarelui. Selectivitatea este asigurată de operator în primul rând prin reglarea puterii de declanşare şi modul de administrare a momelii. Această capcană nu poate duce la dispariţia localizată sau la perturbarea gravă a speciilor-ţintă.
    (4) Capcana se controlează obligatoriu în fiecare dimineaţă.
    (5) Speciile-ţintă sunt canidele, viezurele.
 (a se vedea imaginea asociată)
    Figura nr. 5: Capcana de prindere a membrelor cu cablu Belisle 6“ (1 - placă de călcare, 2 - dispozitiv de declanşare, 3 - braţ de prindere, 4 - arcuri de tensionare, 5 - dispozitiv de asigurare, 6 - cablu de reţinere, 7 - învelitură din plastic a cablului de reţinere, 8 - închizător, 9 - arc amortizor şi clamă rotativă, 10 - uluc cu bilă)
    ART. 11
    (1) Capcana de prindere a membrelor cu cablu Belisle 6“ «Selectiv» se declanşează ca urmare a zgârierii şi permite în primul rând prinderea canidelor.
    (2) Funcţionarea capcanei de prindere a membrelor prin cablu Belisle 6“ «Selectiv» este identică cu cea a capcanei Belisle 6“, cu excepţia sistemului de declanşare. (figura nr. 6*))
    *) Figura nr. 6 este reprodusă în facsimil.
    (3) Capcana se controlează obligatoriu în fiecare dimineaţă.
    (4) Speciile-ţintă sunt canidele.
    Tipurile de 6“ ale capcanelor de prindere a membrelor prin cablu respectă recomandările Tratatului despre standardele internaţionale de vânătoare cu capcane ce produc suferinţă minimă. Această capcană este selectivă şi nu poate duce la dispariţia localizată sau la perturbarea gravă a speciilor-ţintă.
 (a se vedea imaginea asociată)
    Figura nr. 6: Capcana de prindere a membrelor cu cablu Belisle 6“ «Selectiv» (1 - cerc de declanşare, 2 - dispozitiv de declanşare, 3 - sistem de blocare a declanşării, 4 - braţe de prindere, 5 - arcuri de tensionare, 6 - sistem de asigurare, 7 - cablu de reţinere, 8 - învelitură din plastic a cablului de reţinere, 9 - închizător, 10 - arc amortizor şi clamă rotativă, 11 - uluc cu bilă)
    ART. 12
    (1) Capcana Larsen tip ladă şi capcana cu scară sunt utilizate pentru prinderea coţofenelor şi ciorilor. Capcana prinde pasărea în stare vie, iar ca momeală se folosesc păsări vii din speciile-ţintă, capturate în prealabil. Pasărea momeală este introdusă în compartimentul special care este dotat cu hrană, apă, acoperiş pentru umbră şi împotriva ploii, dar şi cu o şipcă de lemn pe care poate sta comod. Alăturat compartimentului pentru momeală sunt alte două compartimente unde se capturează păsările-ţintă. Uşile compartimentelor de capturare sunt montate cu arcuri speciale care le ridică până la dispozitivele de blocare. Sistemul de declanşare este confecţionat din două bucăţi de şipcă poziţionate una după cealaltă, a căror lungime totală este egală cu distanţa dintre cadrul superior al uşii deschise şi peretele unui compartiment de capturare.
    (2) La acest tip de capcană, selectivitatea este asigurată de pasărea momeală prin caracteristicile etologice ale speciilor-ţintă.
    (3) Pe principiul funcţionării capcanelor Larsen, există mai multe variante diferite din punctul de vedere al formei (cub, cilindru etc.) (figurile nr. 7 şi 8*)), materialelor din care se confecţionează (lemn, metal), poziţionării uşilor (prindere sus sau în lateral) etc. Cel mai important lucru este ca, prin construcţie şi mod de operare, să satisfacă cerinţele standardelor internaţionale de vânătoare cu capcane, suferinţa minimă a păsărilor şi protecţia acestora fiind prioritare. Această capcană este selectivă şi nu poate duce la dispariţia localizată sau la perturbarea gravă a speciilor-ţintă.
    *) Figurile nr. 7 si 8 sunt reproduse în facsimil.
    (4) Capcana se controlează obligatoriu în fiecare dimineaţă.
    (5) Speciile-ţintă sunt cioara grivă, cioara de semănătură, coţofana.
 (a se vedea imaginea asociată)
    Figura nr. 7: Capcana Larsen tip ladă (1 - cadrul de bază al cursei, 2 - uşile de acces pentru păsările a căror prindere se intenţionează, 3 - compartiment pentru pasărea momeală, 4 - dispozitive de blocare a uşilor capcanei, 5 - sistem de declanşare, 6 - plasă de sârmă, 7 - locurile de fixare a arcurilor)
 (a se vedea imaginea asociată)
    Figura nr. 8: Capcana cu scară pentru corvide
    ART. 13
    (1) Capcana tip Kandli pentru ciori şi coţofene funcţionează pe principiul imitării unui cuib de pasăre. Momeala, de regulă, este reprezentată de ouă de găină sau de prepeliţă. Este o capcană care prinde pasărea în stare vie, cu posibilitatea eliberării speciilor nonţintă capturate accidental. Această capcană este selectivă şi nu poate duce la dispariţia localizată sau la perturbarea gravă a speciilor-ţintă.
    (2) Capcana tip Kandli se foloseşte cu succes la capturarea păsării momeală pentru cursa Larsen.
    (3) Capcana se controlează obligatoriu în fiecare dimineaţă.
    (4) Speciile-ţintă sunt cioara grivă, cioara de semănătură, coţofana.
    ART. 14
    (1) Plasa de capturare pentru cervide (dropp net) este metoda care se foloseşte la capturarea în diferite scopuri a cervidelor. Se amplasează de regulă la o înălţime specifică de la sol, peste locul unde animalele sunt ademenite. Dimensiunea plasei şi calitatea, respectiv mărimea ochiurilor (15 x 15, 20 x 20) depind de specia de cervide şi/sau de mărimea grupului care se doreşte capturat.
    (2) Instalarea şi fixarea plasei peste locul de capturare se vor realiza pe stâlpi stabili (metal sau lemn) la distanţe care să permită o prindere uniformă, la aceeaşi distanţă de sol (figura nr. 9*)).
    *) Figura nr. 9 este reprodusă în facsimil.
    (3) Declanşarea se va realiza de la distanţă, cu diferite metode (întrerupător electric, sistem de închidere sincronizată etc.), prin căderea plasei peste animalele aflate pe locul de capturare. Această capcană este selectivă şi nu poate duce la dispariţia localizată sau la perturbarea gravă a speciilor-ţintă.
    (4) Speciile-ţintă sunt cervidele.
 (a se vedea imaginea asociată)
    Figura nr. 9: Plasă dropp net pentru capturarea cervidelor
    ART. 15
    (1) Cursa de strângere a corpului «Conibear» (figura nr. 10*)) de diferite mărimi este un tip de capcană selectivă, astfel încât corespunde cerinţelor Tratatului despre standardele internaţionale de vânătoare cu capcane ce produc suferinţă minimă. Selectivitatea este asigurată de operator prin locul de montare, acesta fiind la intrarea în vizuinile de vulpi şi bursuci. De asemenea, se pot executa şi vizuini artificiale care, după ce sunt frecventate sau locuite, se pot dota cu astfel de curse. Arcurile de tensionare dezvoltă o forţă atât de mare încât pentru armarea cursei este necesar un dispozitiv special. Această capcană este selectivă şi nu poate duce la dispariţia localizată sau la perturbarea gravă a speciilor-ţintă.
    *) Figura nr. 10 este reprodusă în facsimil.
    (2) Dimensiunile autorizate sunt: 330 mm, 220 mm şi 120 mm.
    (3) Capcana se controlează obligatoriu în fiecare dimineaţă.
    (4) Speciile-ţintă sunt canidele, viezurele, jderul de copac, dihorul comun.
 (a se vedea imaginea asociată)
    Figura nr. 10: Cursa de strângere a corpului (1 - braţe de prindere, 2 - sistem de ancorare, 3 - arcuri de tensionare, 4 - sisteme de asigurare, 5 - dispozitiv de declanşare)
    ART. 16
    (1) Capcana plasă pentru capturarea iepurilor de câmp este o capcană de tip plasă care se foloseşte pentru capturarea iepurilor vii în diferite scopuri.
    (2) Lungimea totală a plasei este de 400-500 metri, lăţimea plasei de 3,80-5,00 m, dimensiunea ochiului plasei: 5 x 5 sau 6 x 6 cm, iar grosimea firului este de 1,5 mm.
    (3) Se derulează plasa pe teren de pe tamburul situat într-un mijloc auto de transport şi se aşază orizontal pe teren fără sau cu stâlpi de susţinere. În momentul în care iepurele ajunge pe suprafaţa plasei din direcţia goanei, operatorii situaţi la intervale de 15-20 m ridică plasa şi o lasă peste animal, capturându-l. După capturare, exemplarele eliberate din plasă sunt introduse în cuşti speciale pentru transport, cu apă şi hrană. Această capcană este selectivă şi nu poate duce la dispariţia localizată sau la perturbarea gravă a speciilor-ţintă.
    (4) Specia-ţintă este iepurele de câmp.
    ART. 17
    (1) Capcana de tip container (figura nr. 11*)) este un dispozitiv pentru capturarea exemplarelor din specia urs brun (Ursus arctos), poziţionat orizontal, deschis la un capăt şi închis la celălalt.
    *) Figura nr. 11 este reprodusă în facsimil.
    (2) Capcana de tip cuşcă (figura nr. 12*)) este formată din bare metalice rezistente, poziţionate la distanţă mică între ele, prevăzută într-o parte cu uşă glisantă/rabatabilă.
    *) Figura nr. 12 este reprodusă în facsimil.
    (3) Pentru capturare, animalul-ţintă este atras în interiorul capcanei cu ajutorul unei momeli ataşate unui mecanism de declanşare a unei uşi culisante sau rabatabile, montat la capătul închis al capcanei. Atunci când momeala este trasă de animal, uşa acţionată de mecanismul de declanşare acoperă capătul deschis, prinzând ursul în interior.
    (4) Înainte de a fi utilizate, capcanele trebuie să fie inspectate şi să se realizeze activităţi de întreţinere a mecanismului de declanşare. Capcanele de tip container trebuie întotdeauna amplasate astfel încât să ofere vizibilitate clară asupra lor şi pentru a permite monitorizarea acestora de la o distanţă care să asigure securitatea operatorului.
    (5) Dacă este necesară tranchilizarea exemplarului capturat, aceasta se efectuează prin metoda cea mai puţin traumatizantă. Dacă animalul trebuie transportat în vederea relocării se aşteaptă revenirea acestuia din starea de inconştienţă suferită în urma tranchilizării şi apoi este transportat. Dacă un urs trebuie ţinut captiv pentru o perioadă prelungită pentru a fi transportat în zona unde urmează a fi relocat, acestuia trebuie să i se furnizeze apă pentru a preveni deshidratarea.
 (a se vedea imaginea asociată)
    Figura nr. 11: Capcană de tip container pentru capturarea speciei urs brun (Ursus arctos)
 (a se vedea imaginea asociată)
    Figura nr. 12: Capcană de tip cuşcă pentru capturarea speciei urs brun (Ursus arctos)
    ART. 18
    (1) În scopul asigurării trasabilităţii, tipurile de capcane prevăzute la art. 10, 11 şi 15 sunt crotaliate de proprietar, în baza seriilor de numere acordate de către administratorul faunei cinegetice, prin gărzile forestiere, ca urmare a solicitării scrise a proprietarului.
    (2) Seriile crotaliilor, precum şi proprietarii capcanelor prevăzute la alin. (1) se înscriu în termen de 3 zile lucrătoare de la solicitare într-un registru de evidenţă gestionat la nivelul fiecărei gărzi forestiere, pe raza de competenţă teritorială. Orice schimbare a proprietarului capcanei se notifică administratorului.
    (3) Gărzile forestiere transmit semestrial evidenţa capcanelor de pe raza lor de competenţă către autoritatea publică centrală care răspunde de mediu şi de vânătoare.“"



    ART. II
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Ministrul mediului, apelor şi pădurilor,
                    Tánczos Barna

    Bucureşti, 26 octombrie 2022.
    Nr. 2.802.
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016