Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 2.721/C din 10 iulie 2018  privind condiţiile de acordare a majorării de 75% din salariul de funcţie pentru munca suplimentară prestată începând cu 1 aprilie 2018 peste programul normal de lucru de către funcţionarii publici  cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 2.721/C din 10 iulie 2018 privind condiţiile de acordare a majorării de 75% din salariul de funcţie pentru munca suplimentară prestată începând cu 1 aprilie 2018 peste programul normal de lucru de către funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare

EMITENT: Ministerul Justiţiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 611 din 17 iulie 2018
    În temeiul dispoziţiilor art. IV alin. (5) din Legea nr. 79/2018 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 91/2017 pentru modificarea şi completarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice şi al art. 13 din Hotărârea Guvernului nr. 652/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Justiţiei, cu modificările şi completările ulterioare,
     ministrul justiţiei emite următorul ordin:
    ART. 1
    (1) Munca suplimentară prestată începând cu 1 aprilie 2018 peste programul normal de lucru de către funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, care nu se poate compensa prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile după prestarea muncii suplimentare, se plăteşte cu drepturile salariale corespunzătoare pentru orele prestate peste programul normal de lucru la care se aplică o majorare de 75% din salariul de funcţie, proporţional cu orele efectiv prestate peste programul normal de lucru.
    (2) Munca suplimentară prestată peste programul normal de lucru începând cu 1 aprilie 2018 se evidenţiază distinct faţă de munca suplimentară prestată până la data de 1 aprilie 2018 în fişa individuală de evidenţă a muncii suplimentare.
    (3) Prestarea muncii suplimentare se realizează cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind programul de lucru şi formele de organizare a acestuia.
    (4) Ordonatorii de credite din sistemul administraţiei penitenciare au obligaţia de a dispune măsuri pentru asigurarea cu prioritate a perioadei de repaus necesară refacerii capacitaţii de muncă a personalului propriu care a prestat muncă suplimentară.

    ART. 2
    (1) Plata majorării se efectuează astfel încât să se încadreze în limita de 3% din suma salariilor de funcţie, salariilor gradului profesional deţinut, gradaţiilor şi a salariilor de comandă la nivelul bugetului centralizat al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
    (2) În aplicarea alin. (1), plata lunară a majorării se efectuează astfel încât aceasta să se încadreze în limita de 3% din suma salariilor de funcţie, salariilor gradului profesional deţinut, gradaţiilor şi a salariilor de comandă aferente lunii la care se referă, la nivelul fiecărui ordonator de credite.
    (3) Lunar, Administraţia Naţională a Penitenciarelor analizează influenţa bugetară a orelor suplimentare achitate la nivelul întregului sistem penitenciar comparativ cu numărul orelor suplimentare care ar fi trebuit achitate peste procentul de 3% şi realizează o redistribuire a prevederilor bugetare între unităţile din sistem, astfel încât să se încadreze în procentul de 3% la nivelul bugetului centralizat al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, potrivit anexei nr. 1, care face parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. 3
    (1) Munca suplimentară prestată peste programul normal de lucru se poate plăti numai dacă efectuarea orelor suplimentare a fost dispusă de şeful ierarhic, în scris, fără a se depăşi 180 de ore anual; dispoziţia scrisă cuprinde intervalul de prestare a muncii suplimentare şi poate avea caracter individual sau colectiv, în acest din urmă caz urmând a fi nominalizate toate persoanele cărora li se aplică.
    (2) În cazuri cu totul deosebite, munca suplimentară se poate efectua şi peste acest plafon, dar nu mai mult de 360 de ore anual, cu aprobarea ordonatorului de credite şi cu acordul sindicatelor reprezentative sau, după caz, al reprezentanţilor salariaţilor, potrivit legii, precum şi cu încadrarea în fondurile bugetare aprobate.
    (3) În situaţii excepţionale, dispoziţia prevăzută la alin. (1) poate fi verbală, dar se consemnează în scris în prima zi lucrătoare de la data transmiterii.
    (4) Ordonatorii de credite din sistemul administraţiei penitenciare analizează în Consiliul de conducere şi dispun măsuri privind munca suplimentară prestată, în vederea încadrării în fondurile bugetare alocate pentru plata acesteia, respectiv în limita de 3% din suma salariilor de funcţie, salariilor gradului profesional deţinut, gradaţiilor şi al salariilor de comandă.

    ART. 4
    Munca suplimentară se determină astfel:

┌──────────────────────────────────────┐
│total timp de muncă lucrat conform │
│prezenţei din pontaj – fondul de timp │
│individual = munca suplimentară │
└──────────────────────────────────────┘



    Fondul de timp individual se determină după următoarea formulă:
    Fti = Ftl – Fta,

    din care:
    Fti = fondul de timp individual;
    Ftl = fondul de timp al lunii stabilit ca număr de zile lucrătoare din lună x durata programului normal de muncă;
    Fta = fondul de timp corespunzător zilelor absente de la serviciu stabilit ca număr de zile lucrătoare de absenţă x durata programului normal de muncă.


    ART. 5
    În cazul funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare pentru care durata programului normal de muncă este stabilită prin dispoziţii legale specifice, se aplică aceste dispoziţii, evidenţierea orelor suplimentare efectuându-se potrivit acestor reglementări.

    ART. 6
    Timpul liber corespunzător se acordă pentru munca suplimentară prestată şi presupune că pentru numărul de ore suplimentare lucrate peste timpul normal de lucru se acordă acelaşi număr de ore libere plătite.

    ART. 7
    (1) În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut la art. 1 alin. (1),
    majorarea se plăteşte odată cu plata drepturilor salariale din luna următoare expirării termenului.

    (2) Majorarea se stabileşte proporţional cu orele prestate peste programul normal de lucru şi se determină pe baza raportului dintre salariul de funcţie şi durata timpului normal de lucru din luna în care s-a desfăşurat munca suplimentară.

    ART. 8
    Şefii de structuri din unităţile penitenciare răspund de utilizarea eficientă a resurselor umane şi de timp, urmărindu-se limitarea muncii suplimentare prestate, fără afectarea gradului de siguranţă a misiunilor.

    ART. 9
    (1) Şefii de structuri desemnează persoana cu atribuţii de întocmire a fişei individuale de evidenţă a muncii suplimentare, modelul fişei fiind stabilit potrivit anexei nr. 2, care face parte integrantă din prezentul ordin.
    (2) Fişele individuale de evidenţă a muncii suplimentare se păstrează şi se arhivează de către compartimentul emitent.
    (3) Pontatorii introduc pontajele în programul informatic după efectuarea fiecărei ture pentru personalul care lucrează în ture.

    ART. 10
    (1) Plata majorării se face pe baza centralizatorului lunar cu personalul care a prestat muncă suplimentară necompensată cu timp liber corespunzător, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 3, care face parte integrantă din prezentul ordin.
    (2) Centralizatorul lunar prevăzut la alin. (1) se întocmeşte de şeful ierarhic nemijlocit, se aprobă de ordonatorul de credite şi se comunică structurii financiar-contabile, până la data de 5 a lunii în care se face plata.
    (3) Centralizatorul lunar va fi însoţit de o notă-raport întocmită de şeful ierarhic nemijlocit şi avizată de ordonatorul de credite, în care se vor specifica motivele pentru care nu a fost posibilă acordarea timpului liber corespunzător.

    ART. 11
    (1) Pentru funcţionarii publici cu statut special ale căror raporturi de serviciu au încetat sau au fost suspendate, plata majorării pentru munca suplimentară prestată pentru care nu s-a acordat timp liber corespunzător până la data emiterii actului administrativ se efectuează odată cu plata ultimelor drepturi salariale cuvenite.
    (2) Pentru funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare detaşaţi, plata majorării pentru munca suplimentară prestată, pentru care nu s-a acordat timp liber corespunzător până la data emiterii actului administrativ de detaşare, se efectuează odată cu plata ultimelor drepturi salariale, de către ordonatorul de credite de unde se detaşează.

    ART. 12
    Ordonatorii de credite au obligaţia de a dispune măsuri, cu celeritate, pentru compensarea cu timp liber corespunzător, în condiţiile legii, a orelor prestate peste programul normal de lucru acumulate de personal până la data de 1 aprilie 2018.

    ART. 13
    (1) Plata muncii suplimentare în condiţiile legii şi ale prezentului ordin nu aduce atingere drepturilor prevăzute de lege pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează.
    (2) Drepturile acordate pentru munca prestată în zilele prevăzute la alin. (1) şi drepturile reglementate pentru munca suplimentară în condiţiile prezentului ordin nu se pot cumula pentru aceeaşi muncă prestată.

    ART. 14
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Ministrul justiţiei,
                    Tudorel Toader

    Bucureşti, 10 iulie 2018.
    Nr. 2.721/C.
    ANEXA 1





    Unitatea ..............................
    SITUAŢIE
    plată ore suplimentare

┌────────────┬───────┬───────────┬───────┬────────────┬───────┬────────────┬───────┐
│Nr. ore │ │Suma │ │ │ │ │ │
│suplimentare│ │salariilor │ │Nr. ore │ │Nr. ore │ │
│efectuate şi│Valoare│de funcţie,│Procent│suplimentare│Valoare│suplimentare│Valoare│
│necompensate│ore │de grad │de 3% │plătite │ │neplătite │ │
│cu timp │ │profesional│ │ │ │ │ │
│liber │ │şi comandă │ │ │ │ │ │
├────────────┼───────┼───────────┼───────┼────────────┼───────┼────────────┼───────┤
│1 │2 │3 │4 (3 x │5 │6 │7 (1 – 5) │8 (2 – │
│ │ │ │3%) │ │ │ │6) │
├────────────┼───────┼───────────┼───────┼────────────┼───────┼────────────┼───────┤
├────────────┼───────┼───────────┼───────┼────────────┼───────┼────────────┼───────┤
├────────────┼───────┼───────────┼───────┼────────────┼───────┼────────────┼───────┤
├────────────┼───────┼───────────┼───────┼────────────┼───────┼────────────┼───────┤
└────────────┴───────┴───────────┴───────┴────────────┴───────┴────────────┴───────┘


    Data încheierii ..............................
    Elaborat (nume/prenume/funcţie/grad/semnătură) ..............................

    ANEXA 2





    Unitatea ..............................
    Compartimentul ..............................
    FIŞĂ INDIVIDUALĂ
    de evidenţă a muncii suplimentare^1 pe luna ...............
    Date de identificare: grad profesional/nume şi prenume/funcţia
    Compartimentul în care este încadrat conform statului de organizare şi funcţionare
    Compartimentul în care îşi desfăşoară efectiv activitatea (permanent/temporar)

┌────┬───────────┬────────────┬───────────┬────────────┬──────────────┬──────────┐
│ │ │ │ │Datele de │ │ │
│ │ │ │ │identificare│ │ │
│ │ │ │ │ale │ │ │
│ │ │ │Activitatea│superiorului│ │ │
│Nr. │Data şi │Nr. ore │desfăşurată│ierarhic │Semnătura │Timp liber│
│crt.│intervalul │muncă │în │care a │funcţionarului│acordat în│
│ │de timp^2 │suplimentară│intervalul │dispus │ │compensare│
│ │ │ │de timp^3 │efectuarea │ │ │
│ │ │ │ │muncii │ │ │
│ │ │ │ │suplimentare│ │ │
│ │ │ │ │/Semnătura │ │ │
├────┼─────┬─────┼────────────┼───────────┼─────┬──────┼──────────────┼──────────┤
├────┼─────┼─────┼────────────┼───────────┼─────┼──────┼──────────────┼──────────┤
├────┼─────┼─────┼────────────┼───────────┼─────┼──────┼──────────────┼──────────┤
└────┴─────┴─────┴────────────┴───────────┴─────┴──────┴──────────────┴──────────┘


    Data încheierii ..................
    Elaborat (nume/prenume/funcţia/grad/semnătură) ..................
    Luat la cunoştinţă funcţionar (grad/nume/prenume/funcţie/semnătură) ..................

    ---------
    ^1 Fişa individuală se completează anterior efectuării muncii suplimentare şi constituie dispoziţia scrisă a şefului ierarhic pentru efectuarea acesteia. Acordul funcţionarului public cu privire la efectuarea muncii suplimentare se atestă prin semnătura olografă. Realitatea datelor va fi confirmată prin semnăturile olografe ale persoanelor respective.
    ^2 La dată se completează inclusiv ziua săptămânii (L, Ma, Mi, J, V, S, D).
    ^3 Se completează detaliat activitatea efectuată în cadrul muncii suplimentare şi, după caz, rezultatul/le activităţii (documentul emis, locul deplasării).

    ANEXA 3





    Ministerul Justiţiei/Administraţia Naţională a Penitenciarelor
    Unitatea
    Nr. ............ din ........................................
    Aprob
    Ordonator de credite,
    ........................................

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────┐
│Certific îndeplinirea condiţiei prevăzute la art. IV alin. (1) şi (4) │Certific îndeplinirea condiţiei prevăzute la art. 2 │
│din Legea nr. 79/2018 │din prezentul ordin. │
│Şeful sectorului/compartimentului de muncă, │Contabil şef/Director economic, │
│......................................................................│......................................................│
│(semnătura) │(semnătura) │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────┘


    CENTRALIZATOR
    luna ......................./an ..........
    al orelor prestate peste programul normal de lucru şi necompensate cu timp liber corespunzător
    în termen de 60 de zile care trebuie achitate în conformitate cu reglementările art. IV din Legea nr. 79/2018

┌─────┬────────────┬────────────┬────────────┬────────────┬────────────┐
│ │ │ │ │Nr. de ore │ │
│ │Numele şi │ │Nr. de ore │suplimentare│Semnătura │
│ │prenumele │Nr. de ore │suplimentare│efectuate în│persoanei │
│Nr. │persoanei │suplimentare│efectuate în│lună şi │care a │
│crt. │care a │efectuate în│lună şi │necompensate│prestat │
│ │efectuat │lună │compensate │în 60 de │munca │
│ │orele │ │în 60 de │zile, care │suplimentară│
│ │suplimentare│ │zile │trebuie │ │
│ │ │ │ │plătite │ │
├─────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
├─────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
├─────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
├─────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│TOTAL│x │ │ │ │x │
└─────┴────────────┴────────────┴────────────┴────────────┴────────────┘


    Întocmit,
    .........................................................
    (grad/nume, prenume, funcţie, dată şi semnătură)
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016