Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 2.649 din 28 septembrie 2023  privind modificarea şi completarea unor reglementări contabile    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 2.649 din 28 septembrie 2023 privind modificarea şi completarea unor reglementări contabile

EMITENT: Ministerul Finanţelor
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 903 din 6 octombrie 2023
    În temeiul art. 10 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor, cu modificările şi completările ulterioare,
    având în vedere prevederile art. 4 alin. (1) şi ale art. 44 din Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,
    ministrul finanţelor emite următorul ordin:
    ART. I
    Reglementările contabile privind situaţiile financiare anuale individuale şi situaţiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.802/2014, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 963 din 30 decembrie 2014, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La punctul 80^1, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) În înţelesul prezentelor reglementări, o entitate suportă cheltuieli pentru un activ cu ciclu lung de fabricaţie doar atunci când acele cheltuieli au generat plăţi în numerar, transferuri de alte active sau asumarea unor datorii purtătoare de dobândă."

    2. La punctul 264, alineatul (4) se abrogă.
    3. La punctul 354, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) În această categorie se cuprind: angajamente (giruri, garanţii, cauţiuni) acordate sau primite în relaţiile cu terţii; imobilizări corporale luate cu chirie; valori materiale primite spre prelucrare sau reparare, în păstrare sau custodie; debitori scoşi din activ, urmăriţi în continuare; stocuri de natura obiectelor de inventar date în folosinţă; redevenţe, locaţii de gestiune, chirii şi alte datorii asimilate; efecte scontate neajunse la scadenţă; bunuri proprietate publică primite în administrare, concesiune sau cu chirie de către entităţi; bunuri din domeniul privat al statului, care nu îndeplinesc condiţiile de recunoaştere ca active; dobânzi aferente contractelor de leasing financiar, neajunse la scadenţă; certificate de emisii de gaze cu efect de seră primite, care nu au stabilită o valoare şi, prin urmare, nu pot fi recunoscute în conturi bilanţiere, precum şi alte valori."

    4. În planul de conturi general, cuprins la punctul 594, se introduc conturile 1496 „Pierderi rezultate din reorganizări de societăţi, corespunzătoare activului net negativ al societăţii absorbite“ (A), 6121 „Cheltuieli cu redevenţele“, 6122 „Cheltuieli cu locaţiile de gestiune“, 6123 „Cheltuieli cu chiriile“, 616 „Cheltuieli aferente drepturilor de proprietate intelectuală“, 617 „Cheltuieli de management“ şi 618 „Cheltuieli de consultanţă“.
    5. La capitolul 16 „Funcţiunea conturilor“, funcţiunea contului 149 „Pierderi legate de emiterea, răscumpărarea, vânzarea, cedarea cu titlu gratuit sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii“ se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa pierderilor legate de emiterea, răscumpărarea, vânzarea, cedarea cu titlu gratuit sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii, inclusiv a pierderilor rezultate din reorganizări şi care sunt determinate de anularea titlurilor deţinute.
    Contul 149 «Pierderi legate de emiterea, răscumpărarea, vânzarea, cedarea cu titlu gratuit sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii» este un cont de activ.
    În debitul contului 149 «Pierderi legate de emiterea, răscumpărarea, vânzarea, cedarea cu titlu gratuit sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii» se înregistrează:
    - diferenţa dintre valoarea de răscumpărare a instrumentelor de capitaluri proprii anulate şi preţul lor de vânzare (109);
    – diferenţa dintre valoarea de răscumpărare a instrumentelor de capitaluri proprii anulate şi valoarea lor nominală (109);
    – valoarea instrumentelor de capitaluri proprii cedate cu titlu gratuit (109);
    – valoarea acţiunilor deţinute de societatea absorbită la societatea absorbantă, preluate de societatea absorbantă ca urmare a fuziunii prin absorbţie şi anulate de aceasta (109);
    – cheltuieli legate de emiterea instrumentelor de capitaluri proprii, atunci când nu sunt îndeplinite condiţiile pentru recunoaşterea lor ca imobilizări necorporale (512, 531, 462);
    – pierderea rezultată din fuziune, corespunzătoare activului net negativ al societăţii absorbite, preluat, conform legii, de societatea absorbantă (456);
    – alte cheltuieli legate de răscumpărarea instrumentelor de capitaluri proprii (512, 531, 462).
    În creditul contului 149 «Pierderi legate de emiterea, răscumpărarea, vânzarea, cedarea cu titlu gratuit sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii» se înregistrează:
    - pierderile legate de emiterea, răscumpărarea, vânzarea, cedarea cu titlu gratuit sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii, acoperite din rezerve sau rezultatul reportat (106, 117);
    – pierderile legate de emiterea instrumentelor de capitaluri proprii, acoperite, potrivit legii, din câştigurile legate de vânzarea acestora (141).
    Soldul contului reprezintă pierderile legate de emiterea, răscumpărarea, vânzarea, cedarea cu titlu gratuit sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii."

    6. La capitolul 16 „Funcţiunea conturilor“ se elimină funcţiunea contului 266 „Certificate verzi amânate“.
    7. La capitolul 16 „Funcţiunea conturilor“ se introduce funcţiunea următoarelor conturi:
    "Contul 616 «Cheltuieli aferente drepturilor de proprietate intelectuală»
    Cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa cheltuielilor aferente drepturilor de proprietate intelectuală care nu îndeplinesc condiţiile de recunoaştere ca activ.
    În debitul contului 616 «Cheltuieli aferente drepturilor de proprietate intelectuală» se înregistrează:
    - sumele reprezentând cheltuielile aferente drepturilor de proprietate intelectuală (401, 408).
    Contul 617 «Cheltuieli de management»
    Cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa cheltuielilor de management.
    În debitul contului 617 «Cheltuieli de management» se înregistrează:
    - sumele reprezentând cheltuielile de management (401, 408).
    Contul 618 «Cheltuieli de consultanţă»
    Cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa cheltuielilor de consultanţă, aferente perioadei curente.
    În debitul contului 618 «Cheltuieli de consultanţă» se înregistrează:
    - sumele reprezentând cheltuielile de consultanţă (401, 408)."

    8. La capitolul 16 „Funcţiunea conturilor“, funcţiunea contului 691 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Contul 691 «Cheltuieli cu impozitul pe profit»
    Cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa cheltuielilor cu impozitul pe profit determinat în conformitate cu legislaţia fiscală.
    În debitul contului 691 «Cheltuieli cu impozitul pe profit» se înregistrează:
    - valoarea impozitului pe profit (441).
    În cazul grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit, definit potrivit Codului fiscal, persoana juridică responsabilă înregistrează în debitul contului 691 «Cheltuieli cu impozitul pe profit» cheltuiala totală cu impozitul pe profit datorat de grupul fiscal."



    ART. II
    Reglementările contabile conforme cu Standardele Internaţionale de Raportare Financiară, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 2.844/2016, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1020 şi 1020 bis din 19 decembrie 2016, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. În planul de conturi, cuprins la punctul 196, se introduc conturile 6121 „Cheltuieli cu redevenţele“, 6122 „Cheltuieli cu locaţiile de gestiune“, 6123 „Cheltuieli cu chiriile“, 616 „Cheltuieli aferente drepturilor de proprietate intelectuală“, 617 „Cheltuieli de management“ şi 618 „Cheltuieli de consultanţă“.
    2. La capitolul 11 „Funcţiunea conturilor“ se elimină funcţiunea contului 266 „Certificate verzi amânate“.
    3. La capitolul 11 „Funcţiunea conturilor“ se introduce funcţiunea următoarelor conturi:
    "Contul 616
    Cu ajutorul contului 616 «Cheltuieli aferente drepturilor de proprietate intelectuală» se ţine evidenţa cheltuielilor aferente drepturilor de proprietate intelectuală care nu îndeplinesc condiţiile de recunoaştere ca activ.
    Contul 617
    Cu ajutorul contului 617 «Cheltuieli de management» se ţine evidenţa cheltuielilor de management.
    Contul 618
    Cu ajutorul contului 618 «Cheltuieli de consultanţă» se ţine evidenţa cheltuielilor de consultanţă."

    4. La capitolul 11 „Funcţiunea conturilor“, funcţiunea contului 691 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Contul 691
    Cu ajutorul contului 691 «Cheltuieli cu impozitul pe profit curent» se ţine evidenţa cheltuielilor cu impozitul pe profit curent, determinat în conformitate cu legislaţia fiscală.
    În cazul grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit, definit potrivit Codului fiscal, persoana juridică responsabilă înregistrează în debitul contului 691 „«Cheltuieli cu impozitul pe profit curent» cheltuiala totală cu impozitul pe profit datorat de grupul fiscal.“"



    ART. III
    Reglementările contabile pentru persoanele juridice fără scop patrimonial, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 3.103/2017, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 984 din 12 decembrie 2017, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La punctul 46, după alineatul (6) se introduc două noi alineate, alineatele (7) şi (8), cu următorul cuprins:
    "(7) În înţelesul alin. (6), un activ este în mod normal pregătit pentru utilizarea sa prestabilită atunci când construcţia fizică a activului este terminată, chiar dacă unele lucrări administrative de rutină pot continua încă. Dacă mai sunt de realizat doar modificări minore, cum ar fi decorarea interioară a unei clădiri conform specificaţiilor cumpărătorului sau utilizatorului, atunci se consideră că a fost încheiată cea mai mare parte a activităţilor.
(8) Entităţile care au inclus în valoarea activelor cu ciclu lung de fabricaţie costuri ale îndatorării prezintă informaţii corespunzătoare în notele explicative la situaţiile financiare."

    2. După punctul 46 se introduc două noi puncte, punctele 46^1 şi 46^2, cu următorul cuprins:
    "46^1. (1) În înţelesul prezentelor reglementări, data începerii capitalizării costurilor îndatorării, ca parte a costului unui activ cu ciclu lung de producţie, este data la care entitatea îndeplineşte pentru prima dată toate condiţiile de mai jos:
    a) suportă cheltuielile pentru activul respectiv;
    b) suportă costurile îndatorării; şi
    c) întreprinde activităţile necesare pentru pregătirea activului în vederea utilizării sale prestabilite.
    (2) În înţelesul prezentelor reglementări, o entitate suportă cheltuieli pentru un activ cu ciclu lung de fabricaţie doar atunci când acele cheltuieli au generat plăţi în numerar, transferuri de alte active sau asumarea unor datorii purtătoare de dobândă.
    (3) Activităţile necesare pregătirii activului pentru utilizarea sa prestabilită nu cuprind numai construirea fizică a activului. Ele includ lucrările tehnice şi administrative anterioare începerii construcţiei fizice, cum ar fi activităţile asociate cu obţinerea avizelor anterioare începerii construcţiei fizice. Totuşi, asemenea activităţi exclud deţinerea unui activ atunci când nu are loc nicio activitate care să modifice starea activului. De exemplu, costurile îndatorării suportate în cursul amenajării terenului sunt capitalizate în perioada în care se desfăşoară activităţile legate de amenajare. În schimb, costurile îndatorării suportate în perioada în care un teren dobândit în scopul construirii de clădiri este deţinut fără a fi supus unor activităţi asociate de amenajare nu sunt acceptate pentru capitalizare.
46^2. (1) O entitate trebuie să întrerupă capitalizarea costurilor îndatorării pe parcursul perioadelor prelungite în care aceasta nu lucrează efectiv la realizarea activului cu ciclu lung de fabricaţie.
    (2) O entitate poate suporta costuri ale îndatorării în timpul unei perioade prelungite în care ea întrerupe activităţile necesare pregătirii unui activ pentru utilizarea sa prestabilită. Capitalizarea costurilor îndatorării nu se întrerupe pe parcursul perioadei în care entitatea execută lucrări tehnice şi administrative semnificative sau atunci când o amânare temporară este o parte necesară a procesului de pregătire a unui activ pentru utilizarea sa prestabilită."

    3. Punctul 47 se abrogă.
    4. La punctul 169 alineatul (2), litera f) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "f) cheltuieli de proiectare şi pentru obţinerea autorizaţiilor, în baza documentelor justificative care atestă efectuarea lor în legătură cu activul în cauză;"

    5. În planul de conturi general, cuprins la punctul 344, se introduc conturile 6121 „Cheltuieli cu redevenţele“, 6122 „Cheltuieli cu locaţiile de gestiune“, 6123 „Cheltuieli cu chiriile“, 616 „Cheltuieli aferente drepturilor de proprietate intelectuală“, 617 „Cheltuieli de management“ şi 618 „Cheltuieli de consultanţă“.
    6. La capitolul 10 „Funcţiunea conturilor“, preambulul funcţiunii contului 105 „Rezerve din reevaluare“ se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa rezervelor din reevaluarea imobilizărilor corporale, distinct pentru activităţile fără scop patrimonial şi pentru activităţile economice."

    7. La capitolul 10 „Funcţiunea conturilor“ se introduce funcţiunea următoarelor conturi:
    "Contul 616 «Cheltuieli aferente drepturilor de proprietate intelectuală»
    Cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa cheltuielilor aferente drepturilor de proprietate intelectuală care nu îndeplinesc condiţiile de recunoaştere ca activ.
    În debitul contului 616 «Cheltuieli aferente drepturilor de proprietate intelectuală» se înregistrează:
    - sumele reprezentând cheltuielile aferente drepturilor de proprietate intelectuală (401, 408).
    Contul 617 «Cheltuieli de management»
    Cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa cheltuielilor de management.
    În debitul contului 617 «Cheltuieli de management» se înregistrează:
    - sumele reprezentând cheltuielile de management (401, 408).
    Contul 618 «Cheltuieli de consultanţă»
    Cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa cheltuielilor de consultanţă, aferente perioadei curente.
    În debitul contului 618 «Cheltuieli de consultanţă» se înregistrează:
    - sumele reprezentând cheltuielile de consultanţă (401, 408)."



    ART. IV
    (1) Prevederile art. I-III se aplică începând cu situaţiile financiare anuale aferente exerciţiului financiar al anului 2023.
    (2) Prin excepţie de la alin. (1), prevederile art. III pct. 2, referitoare la întreruperea capitalizării costurilor îndatorării, se aplică începând cu situaţiile financiare anuale aferente exerciţiului financiar al anului 2023, dacă efectul modificării politicii contabile se poate stabili până la data la care respectivele situaţii financiare anuale sunt aprobate. În caz contrar, prevederile respective se aplică costurilor îndatorării suportate de entitate în legătură cu împrumuturi contractate ulterior datei de 1 ianuarie 2024.
    (3) Entităţile care au ales un exerciţiu financiar diferit de anul calendaristic aplică prevederile art. I-III începând cu primele situaţii financiare anuale încheiate la o dată ulterioară datei de 1 ianuarie 2024.

    ART. V
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Ministrul finanţelor,
                    Marcel-Ioan Boloş

    Bucureşti, 28 septembrie 2023.
    Nr. 2.649.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016