Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 2.604 din 3 octombrie 2011  privind aplicarea prevederilor art. XI din Ordonanta Guvernului nr. 30/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 2.604 din 3 octombrie 2011 privind aplicarea prevederilor art. XI din Ordonanta Guvernului nr. 30/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 707 din 6 octombrie 2011

    Având în vedere prevederile art. XI din Ordonanţa Guvernului nr. 30/2011 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, precum şi pentru reglementarea unor mãsuri financiar-fiscale,
    în temeiul art. 10 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor Publice, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

    ministrul finanţelor publice emite urmãtorul ordin:

    ART. 1
    (1) Prezentul ordin se aplicã pentru obligaţiile fiscale administrate de Agenţia Naţionalã de Administrare Fiscalã, precum şi pentru cele stabilite de alte direcţii de specialitate din cadrul Ministerului Finanţelor Publice şi transmise spre recuperare Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã.
    (2) Facilitãţile fiscale prevãzute la art. 2 se acordã de cãtre urmãtoarele structuri, denumite în continuare organe competente:
    a) Agenţia Naţionalã de Administrare Fiscalã, prin organele fiscale competente subordonate, pentru obligaţiile fiscale administrate de aceasta, cu excepţia celor prevãzute la lit. b) şi c);
    b) Autoritatea Naţionalã a Vãmilor, prin organele sale subordonate, pentru obligaţiile fiscale administrate de aceasta;
    c) direcţiile de specialitate din Ministerul Finanţelor Publice, pentru obligaţiile stabilite de acestea şi transmise spre recuperare Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã.
    (3) Obligaţiile fiscale de a cãror platã depinde acordarea facilitãţii sunt cele administrate/stabilite de fiecare dintre organele prevãzute la alin. (2).
    ART. 2
    (1) Pentru obligaţiile fiscale accesorii aferente obligaţiilor fiscale principale restante la data de 31 august 2011 se acordã urmãtoarele facilitãţi:
    a) anularea penalitãţilor de întârziere, precum şi anularea unei cote de 50% din majorãrile de întârziere aferente acestor obligaţii fiscale principale, dacã obligaţiile principale şi dobânzile aferente acestora, administrate/stabilite de fiecare dintre organele competente prevãzute la art. 1 alin. (2), sunt stinse prin platã sau compensare pânã la data de 31 decembrie 2011, cu excepţia obligaţiilor prevãzute la alin. (2);
    b) reducerea cu 50% a penalitãţilor de întârziere, precum şi reducerea cu 50% a unei cote de 50% din majorãrile de întârziere aferente acestor obligaţii fiscale principale, dacã obligaţiile principale şi dobânzile aferente acestora, administrate/stabilite de fiecare dintre organele competente prevãzute la art. 1 alin. (2), sunt stinse prin platã sau compensare pânã la data de 30 iunie 2012, cu excepţia obligaţiilor prevãzute la alin. (2).
    (2) Pentru dobânzile datorate pânã la data stingerii şi stabilite prin decizii comunicate dupã aceastã datã, condiţia se considerã îndeplinitã dacã dobânzile se sting pânã la termenul de platã prevãzut la art. 111 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, denumitã în continuare Codul de procedurã fiscalã.
    ART. 3
    (1) Prin obligaţii fiscale principale restante la data de 31 august 2011 se înţelege:
    a) obligaţii fiscale care sunt individualizate în declaraţiile fiscale ale contribuabilului depuse pânã la data de 31 august 2011 şi/sau decizii de impunere emise şi comunicate contribuabilului pânã la aceastã datã, pentru obligaţiile fiscale administrate de Agenţia Naţionalã de Administrare Fiscalã;
    b) obligaţii fiscale individualizate în înscrisuri care constituie titluri de creanţã comunicate contribuabilului pânã la data de 31 august 2011, pentru obligaţiile fiscale stabilite de direcţiile de specialitate din cadrul Ministerului Finanţelor Publice.
    (2) Prin dobânzi aferente obligaţiilor principale, conform art. 2, se înţelege şi cota de 50% din majorãrile de întârziere reprezentând componenta de dobândã a acestora.
    (3) Majorãrile de întârziere pentru care se acordã facilitãţile prevãzute la art. 2 sunt cele datorate pentru perioada 1 ianuarie 2006-30 iunie 2010.
    (4) Prin obligaţii principale, în sensul art. 2, se înţelege şi sumele reprezentând amenzi exigibile, de orice fel, cu excepţia celor pentru care, potrivit legii, este suspendatã executarea actului prin care s-a aplicat amenda. În acest caz, data exigibilitãţii este:
    a) data comunicãrii actului de individualizare a amenzii, în cazul amenzilor stabilite de organele fiscale din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã;
    b) data primirii titlurilor executorii, în cazul amenzilor stabilite de alte instituţii şi transmise Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã în vederea executãrii.
    ART. 4
    Facilitãţile prevãzute la art. 2 nu se acordã pentru obligaţiile fiscale stinse prin poprire sau prin sume încasate din valorificarea bunurilor sechestrate.
    ART. 5
    Pânã la data de 15 octombrie 2011, organele competente identificã contribuabilii care, conform evidenţelor fiscale, înregistreazã obligaţii fiscale principale restante la data de 31 august 2011 şi notificã contribuabilii privind posibilitatea acordãrii facilitãţii prevãzute la art. 2. Contribuabilii care nu au fost notificaţi se pot adresa organelor competente pentru clarificarea situaţiei fiscale.
    ART. 6
    Organul competent are obligaţia ca, la solicitarea contribuabililor, sã clarifice eventualele neconcordanţe existente între evidenţa acestora şi evidenţa fiscalã.
    ART. 7
    (1) În vederea acordãrii facilitãţii prevãzute la art. 2, contribuabilii pot depune o cerere prin care solicitã o situaţie a obligaţiilor de platã exigibile, care urmeazã a fi stinse în scopul îndeplinirii condiţiei prevãzute la art. 2 alin. (1), precum şi a celor care intrã sub incidenţa facilitãţii.
    (2) În termen de 5 zile de la data depunerii cererii, organul competent comunicã contribuabilului situaţia prevãzutã la alin. (1) şi întocmeşte borderou provizoriu de scãdere din evidenţa fiscalã a obligaţiilor fiscale ce pot face obiectul facilitãţii prevãzute la art. 2.
    (3) Dacã în termen de 10 zile de la data comunicãrii situaţiei prevãzute la alin. (1) se sting prin platã sau compensare obligaţiile principale şi dobânzile aferente acestora, cu respectarea prevederilor art. 114 şi 115 din Codul de procedurã fiscalã, organul competent valideazã borderoul provizoriu de scãdere. În acest caz, în termen de 3 zile de la data stingerii, organul competent emite decizia referitoare la obligaţiile de platã accesorii, potrivit art. XI alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 30/2011 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, precum şi pentru reglementarea unor mãsuri financiar-fiscale.
    (4) Dacã s-au stins şi aceste obligaţii fiscale accesorii în termenul prevãzut la art. 111 alin. (2), cu respectarea prevederilor art. 114 şi 115 din Codul de procedurã fiscalã, organul competent verificã îndeplinirea condiţiilor prevãzute de art. XI din Ordonanţa Guvernului nr. 30/2011 şi emite, dupã caz:
    a) decizia de anulare a penalitãţilor de întârziere, pentru penalitãţile de întârziere şi cota de 50% din majorãrile de întârziere aferente obligaţiilor fiscale principale restante la data de 31 august 2011;
    b) decizia de reducere a penalitãţilor de întârziere, pentru 50% din penalitãţile de întârziere, precum şi pentru 50% din cota de 50% din majorãrile de întârziere aferente obligaţiilor fiscale principale restante la data de 31 august 2011.
    (5) Decizia prevãzutã la alin. (4) se întocmeşte în douã exemplare, din care un exemplar se comunicã contribuabilului, iar un exemplar se arhiveazã la organul competent.
    ART. 8
    Dacã obligaţiile fiscale nu se sting în termenul prevãzut la art. 7 alin. (3) sau, dupã caz, în situaţia în care nu se sting obligaţiile fiscale accesorii în termenul prevãzut la art. 111 alin. (2) din Codul de procedurã fiscalã, se opereazã în evidenţa fiscalã repunerea obligaţiilor fiscale ce au fãcut obiectul borderoului provizoriu de scãdere. În acest caz, contribuabilul poate depune o nouã cerere ori de câte ori apreciazã cã are posibilitatea de a îndeplini condiţiile pentru a beneficia de facilitatea prevãzutã la art. 2.
    ART. 9
    Contribuabilii care nu au depus cererea prevãzutã la art. 7 alin. (1), dar sting prin platã sau compensare toate obligaţiile de platã, solicitã acordarea facilitãţii prevãzute la art. 2 prin depunerea unei cereri la organul competent. Dispoziţiile art. 7 alin. (4)-(5) sunt aplicabile în mod corespunzãtor. În acest caz, contribuabilul poate solicita restituirea sumelor care formeazã obiect al facilitãţii prevãzute la art. 2, potrivit art. 117 din Codul de procedurã fiscalã.
    ART. 10
    Procedurile de executare silitã prevãzute de Codul de procedurã fiscalã se aplicã şi pentru obligaţiile fiscale cu scadenţã dupã intrarea în vigoare a prevederilor art. XI din Ordonanţa Guvernului nr. 30/2011, neachitate în termenul legal de platã.
    ART. 11
    Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

                         Ministrul finanţelor publice,
                              Gheorghe Ialomiţianu

    Bucureşti, 3 octombrie 2011.
    Nr. 2.604.
                                     -----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016