Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 2.570/C din 17 noiembrie 2006  privind modificarea si completarea   Ordinului ministrului justitiei nr. 210/2001 pentru aprobarea Regulamentului de punere in aplicare a   Legii nr. 188/2000 privind executorii judecatoresti    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 2.570/C din 17 noiembrie 2006 privind modificarea si completarea Ordinului ministrului justitiei nr. 210/2001 pentru aprobarea Regulamentului de punere in aplicare a Legii nr. 188/2000 privind executorii judecatoresti

EMITENT: MINISTERUL JUSTITIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 956 din 28 noiembrie 2006
Având în vedere dispoziţiile <>art. III din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 190/2005 pentru realizarea unor mãsuri necesare în procesul de integrare europeanã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.179 din 28 decembrie 2005, astfel cum a fost aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 332/2006 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 629 din 20 iulie 2006,
în temeiul <>art. 6 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 83/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Justiţiei, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 132 din 11 februarie 2005,

ministrul justiţiei emite urmãtorul ordin:

ART. I
Anexa la <>Ordinul ministrului justiţiei nr. 210/2001 pentru aprobarea Regulamentului de punere în aplicare a <>Legii nr. 188/2000 privind executorii judecãtoreşti, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 64 din 6 februarie 2001, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - Executorii judecãtoreşti îşi îndeplinesc atribuţiile cu respectarea şi în limitele competenţelor prevãzute de <>Legea nr. 188/2000 privind executorii judecãtoreşti, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, denumitã în continuare lege, de prezentul regulament de aplicare a legii, de prevederile Statutului profesiei de executor judecãtoresc, de Codul de procedurã civilã şi de alte legi aplicabile în materie."
2. Alineatul (1) al articolului 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - (1) Executorii judecãtoreşti îşi desfãşoarã activitatea în cadrul unor birouri, individual sau prin asociere în baza unui contract de societate civilã."
3. Alineatele (1), (2) şi (4) ale articolului 5 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - (1) Numãrul executorilor judecãtoreşti din circumscripţia fiecãrei judecãtorii şi din municipiul Bucureşti se stabileşte şi se actualizeazã de ministrul justiţiei, prin ordin, cu consultarea Consiliului Uniunii Naţionale a Executorilor Judecãtoreşti, în funcţie de cerinţele locale determinate de întinderea teritoriului, de volumul de activitate şi de numãrul locuitorilor. Stabilirea numãrului de executori judecãtoreşti se face astfel încât la 15.000 de locuitori sã revinã cel puţin un post de executor judecãtoresc. Numãrul posturilor executorilor judecãtoreşti din circumscripţia unei judecãtorii nu va fi mai mic de 3. La stabilirea numãrului executorilor judecãtoreşti se va avea în vedere şi numãrul executorilor judecãtoreşti stagiari care au promovat examenul de definitivat.
(2) Ministrul justiţiei stabileşte şi actualizeazã numãrul executorilor judecãtoreşti anual, cu consultarea Consiliului Uniunii Naţionale a Executorilor Judecãtoreşti.
...........................................................................
(4) La numirea pe posturile declarate vacante în condiţiile alin. (2) vor avea prioritate, în urmãtoarea ordine:
a) executorii judecãtoreşti care solicitã schimbarea sediului biroului dintr-o circumscripţie a judecãtoriei în alta;
b) executorii judecãtoreşti stagiari care au promovat examenul de definitivat;
c) persoanele care au promovat concursul sau examenul anual de admitere în profesie;
d) persoanele scutite de examen, în conformitate cu dispoziţiile art. 15 lit. g) din lege, care solicitã admiterea în profesie."
4. Alineatul (1) al articolului 6 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6. - (1) Executorul judecãtoresc este numit de ministrul justiţiei, prin ordin, în baza cererii celui interesat şi a referatului întocmit de direcţia de specialitate din cadrul Ministerului Justiţiei privind îndeplinirea condiţiilor de numire prevãzute de lege. Referatul direcţiei de specialitate va fi însoţit, de regulã, de propunerea motivatã a Consiliului Uniunii Naţionale a Executorilor Judecãtoreşti privind îndeplinirea sau neîndeplinirea condiţiilor de numire prevãzute de lege şi admiterea sau respingerea cererii."
5. Dupã alineatul (1) al articolului 6 se introduc douã noi alineate, alineatele (1^1) şi (1^2), cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) Persoanele care au îndeplinit timp de 2 ani funcţia de executor judecãtoresc stagiar şi au promovat examenul de definitivat sau, dupã caz, au exercitat timp de 3 ani o funcţie de specialitate juridicã şi au promovat concursul sau examenul de admitere în profesie sunt numite în funcţie în baza hotãrârii de validare a Consiliului Uniunii Naţionale a Executorilor Judecãtoreşti şi a referatului întocmit de direcţia de specialitate din Ministerul Justiţiei.
(1^2) Persoanele scutite de examen care au exercitat timp de 5 ani funcţia de judecãtor, procuror sau avocat, cu condiţia sã fi promovat examenul de definitivat în profesia din care provin, sunt numite pe baza cererii celor interesaţi şi dupã verificarea îndeplinirii condiţiilor prevãzute la <>art. 15 din Legea nr. 188/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
6. Alineatul (3) al articolului 6 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Prelungirea termenului de 90 de zile pentru înregistrarea biroului poate fi încuviinţatã de ministrul justiţiei, pentru motive temeinice, la cererea executorului judecãtoresc. Cererea, cuprinzând motivele justificate care îl împiedicã sã îşi înregistreze biroul în termenul prevãzut de lege, se depune la Camera executorilor judecãtoreşti, care o înainteazã ministrului justiţiei în termen de 48 de ore de la depunere, împreunã cu punctul sãu de vedere."
7. Alineatul (1) al articolului 9 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 9. - (1) Ştampila executorilor judecãtoreşti cuprinde stema României, numele, prenumele şi calitatea de executor judecãtoresc, precum şi circumscripţia judecãtoriei în care îşi are sediul biroul. Modelul şi dimensiunea ştampilei sunt propuse de Consiliul Uniunii Naţionale a Executorilor Judecãtoreşti şi aprobate de ministrul justiţiei prin ordin."
8. Alineatul (2) al articolului 11 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Listele se vor comunica direcţiei de specialitate din cadrul Ministerului Justiţiei în termen de 5 zile de la întocmirea, respectiv actualizarea acestora."
9. Alineatul (1) al articolului 13 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 13. - (1) Durata stagiului se suspendã pe timpul serviciului militar sau al concentrãrii, al concediului de maternitate şi de creştere a copilului pânã la vârsta de 2 ani ori în alte cazuri prevãzute de lege. Durata stagiului se suspendã de drept pânã la preluarea executorului judecãtoresc stagiar de cãtre alt executor judecãtoresc îndrumãtor, dacã executorul judecãtoresc îndrumãtor este suspendat."
10. La articolul 14, dupã alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu urmãtorul cuprins:
"(5) Pe durata suspendãrii din funcţie a executorului judecãtoresc îndrumãtor, executorul judecãtoresc stagiar poate fi preluat de cãtre un alt executor judecãtoresc care îndeplineşte condiţiile."
11. Titlul secţiunii a 4-a din capitolul I va avea urmãtorul cuprins:
"SECŢIUNEA a 4-a
Organizarea şi desfãşurarea concursului sau a examenului de admitere în profesie şi a examenului de definitivat"
12. Articolul 19 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 19. - (1) În termen de 3 zile de la expirarea termenului pentru depunerea dosarului, colegiul director al Camerei executorilor judecãtoreşti verificã îndeplinirea cerinţelor legale pentru înscrierea la concurs sau examen şi pentru dobândirea calitãţii de executor judecãtoresc stagiar, întocmind pentru fiecare candidat referatul de admitere sau, dupã caz, de respingere a cererii de înscriere la examen. Referatul de admitere sau de respingere este consultativ. Referatul de respingere trebuie motivat. În a 3-a zi se va afişa la sediul Camerei, la loc vizibil şi accesibil publicului, lista cu numele candidaţilor şi dosarele admise sau respinse. Despre aceasta se va întocmi proces-verbal, care va consemna data şi ora afişãrii şi care va fi afişat împreunã cu lista. La cererea candidaţilor ale cãror dosare au fost respinse, li se va înmâna acestora copie certificatã de pe referatul de respingere.
(2) În termen de douã zile de la afişarea listei, candidaţii ale cãror cereri de înscriere au fost respinse pot completa dosarul de înscriere pentru a remedia, dacã este posibil, cele constatate în referatul de respingere."
13. Alineatul (3) al articolului 19 se abrogã.
14. Articolul 20 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 20. - (1) În termen de 24 de ore de la expirarea termenului de completare a dosarului de înscriere, se trimit, se înregistreazã şi se centralizeazã la Uniunea Naţionalã a Executorilor Judecãtoreşti toate dosarele de înscriere, cuprinzând cererea de înscriere, dovezile anexate şi referatul de admitere sau de respingere.
(2) Odatã cu dosarele de înscriere ale candidaţilor, Camera executorilor judecãtoreşti va înainta situaţia centralizatã privind datele de identificare a candidaţilor şi circumscripţia pentru care candideazã."
15. Alineatul (1) al articolului 24 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 24. - (1) În ziua concursului sau examenului, cu 30 de minute înainte de ora începerii acestuia, comisia care a redactat subiectele va proceda la alegerea prin tragere la sorţi a unui set de 10 subiecte, câte douã din fiecare materie, acestea constituind subiectele de concurs sau examen, şi va întocmi un proces-verbal constatator semnat de membrii comisiei."
16. Alineatul (6) al articolului 25 va avea urmãtorul cuprins:
"(6) Dupã începerea comunicãrii subiectelor, accesul candidaţilor în sala de concurs sau examen, precum şi al oricãror alte persoane, în afara membrilor comisiilor prevãzute la art. 28 lit. b) şi c), este interzis."
17. Alineatele (1) şi (5) ale articolului 26 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 26. - (1) Notarea lucrãrilor se face de comisia de examinare, în componenţa prevãzutã la art. 28 lit. c), de regulã în termen de 15 zile de la data susţinerii concursului sau examenului.
...........................................................................
(5) Pentru a promova concursul sau examenul, candidatul trebuie sã obţinã cel puţin media 7,00, iar nota obţinutã la fiecare materie sã nu fie mai micã de 5,00."
18. Alineatele (1) şi (2) ale articolului 27 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 27. - (1) Pentru buna desfãşurare a concursului sau examenului de admitere în profesia de executor judecãtoresc, Uniunea Naţionalã a Executorilor Judecãtoreşti şi Ministerul Justiţiei îşi vor desemna reprezentanţi în condiţiile prevãzute în prezentul regulament.
(2) Reprezentanţii Uniunii Naţionale a Executorilor Judecãtoreşti vor fi desemnaţi în compunerea comisiilor dintre executorii licenţiaţi în drept, care s-au remarcat prin probitate şi competenţã profesionalã, recomandaţi de Camerele executorilor judecãtoreşti. Desemnarea acestora se va face de cãtre Consiliul Uniunii Naţionale a Executorilor Judecãtoreşti."
19. Alineatul (3) al articolului 27 se abrogã.
20. Articolul 28 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 28. - În vederea organizãrii şi desfãşurãrii concursului sau examenului de admitere în profesia de executor judecãtoresc se vor constitui şi vor funcţiona urmãtoarele comisii:
a) Comisia pentru verificarea îndeplinirii condiţiilor de înscriere la concurs sau examen, formatã din 2 executori judecãtoreşti şi 3 reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei. În termen de 5 zile de la expirarea termenului de completare la Camerã a dosarului de înscriere, comisia va verifica îndeplinirea condiţiilor de înscriere şi va dispune, prin hotãrâre luatã cu majoritate de voturi, admiterea sau respingerea cererii de înscriere. Respingerea cererilor de înscriere se va motiva. În termen de 24 de ore de la sfârşitul termenului de 5 zile, hotãrârea va fi afişatã la sediile Camerelor unde s-au depus cererile de înscriere, la loc vizibil şi accesibil publicului, precum şi pe pagina de internet a Uniunii Naţionale a Executorilor Judecãtoreşti. Despre afişarea la sediul Camerei se va întocmi proces-verbal care va consemna data şi ora afişãrii şi care va fi afişat împreunã cu hotãrârea. Candidaţii ale cãror cereri de înscriere au fost respinse pot formula contestaţie împotriva hotãrârii comisiei, în termen de 48 de ore de la expirarea termenului de afişare. Contestaţia se depune la sediul Camerei unde s-a depus cererea de înscriere şi se comunicã Uniunii Naţionale a Executorilor Judecãtoreşti în termen de 24 de ore de la sfârşitul termenului de depunere. Contestaţiile se soluţioneazã de cãtre Comisia pentru soluţionarea contestaţiilor, prevãzutã la lit. a^1), constituitã în acest scop pe lângã Uniunea Naţionalã a Executorilor Judecãtoreşti;
a^1 ) Comisia pentru soluţionarea contestaţiilor formulate împotriva hotãrârii comisiei prevãzute la lit. a) de cãtre cei respinşi la înscrierea la concurs sau examen. Comisia este formatã din 2 executori judecãtoreşti şi 3 reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, alţii decât cei din comisia prevãzutã la lit. a). Comisia va examina contestaţiile în termen de 48 de ore la de centralizarea şi primirea acestora, pronunţându-se prin hotãrâre motivatã numai asupra acelor cereri de înscriere care au fost respinse şi împotriva cãrora candidatul a formulat contestaţie. Comisia, prin hotãrâre luatã cu majoritate de voturi, poate admite contestaţia şi poate declara candidatul admis la înscrierea la examen sau poate respinge contestaţia şi declara candidatul respins, menţinând astfel soluţia datã anterior prin hotãrâre de cãtre comisia prevãzutã la lit. a). Hotãrârea Comisiei pentru soluţionarea contestaţiilor este definitivã. În termen de 24 de ore de la sfârşitul termenului de soluţionare a contestaţiilor, hotãrârea va fi afişatã la sediile Camerelor unde s-au depus cererile de înscriere, la loc vizibil şi accesibil publicului, precum şi pe pagina de internet a Uniunii Naţionale a Executorilor Judecãtoreşti. Despre afişarea la sediul Camerei se va întocmi proces-verbal, care va consemna data şi ora afişãrii şi care va fi afişat împreunã cu hotãrârea;
b) Comisia pentru organizarea şi supravegherea concursului sau examenului, compusã din 2 reprezentanţi ai Uniunii Naţionale a Executorilor Judecãtoreşti şi 2 reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei. În cazul în care existã un numãr mare de candidaţi, din comisie pot face parte mai mulţi membri, pãstrându-se însã paritatea reprezentanţilor celor douã instituţii. Pe lângã activitatea de supraveghere, aceastã comisie asigurã verificarea identitãţii candidaţilor, distribuirea colilor de concurs sau examen în condiţiile prezentului regulament, respectarea de cãtre candidaţi a condiţiilor regulamentare cu privire la desfãşurarea concursului sau examenului, preluarea lucrãrilor predate de candidaţi şi predarea lor, pe bazã de proces-verbal, Comisiei pentru elaborarea subiectelor şi notarea lucrãrilor de concurs sau examen. La primirea lucrãrilor şi, respectiv, la predarea lor se verificã dacã este sigilatã partea de lucrare pe care candidatul şi-a înscris datele de identificare. Lucrãrile predate de candidaţi vor fi semnate, pe fiecare filã, spre neschimbare, de 2 membri ai comisiei, un reprezentant al Ministerului Justiţiei şi un reprezentant al Uniunii Naţionale a Executorilor Judecãtoreşti. Suportul de scris va fi pregãtit de aceastã comisie în seturi de câte 5 coli, având pe fiecare filã ştampila Uniunii Naţionale a Executorilor Judecãtoreşti şi a direcţiei de specialitate din cadrul Ministerului Justiţiei;
c) Comisia pentru elaborarea subiectelor şi notarea lucrãrilor de concurs sau examen, formatã din: un membru al Consiliului Uniunii Naţionale a Executorilor Judecãtoreşti, desemnat de preşedintele acestuia; 2 reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei; douã cadre didactice universitare de la facultãţile de drept din ţarã; 2 executori judecãtoreşti desemnaţi de Consiliul Uniunii Naţionale a Executorilor Judecãtoreşti, licenţiaţi în drept, care s-au remarcat prin probitate şi competenţã profesionalã. Preşedintele comisiei, care este reprezentantul Consiliului Uniunii Naţionale a Executorilor Judecãtoreşti, nu participã la elaborarea subiectelor şi nici la notarea lucrãrilor şi vegheazã ca desfãşurarea activitãţii comisiei sã fie în conformitate cu prezentul regulament;
d) Comisia pentru soluţionarea contestaţiilor, formatã din: 2 executori judecãtoreşti numiţi prin hotãrâre a Consililui Uniunii Naţionale a Executorilor Judecãtoreşti, licenţiaţi în drept, care s-au remarcat prin probitate şi competenţã profesionalã; 2 reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei; un cadru didactic universitar de la o facultate de drept, alţii decât cei care au alcãtuit comisia prevãzutã la lit. c)."
21. Alineatul (2) al articolului 29 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Baremul de notare se va întocmi, în condiţiile alin. (1), în timpul desfãşurãrii concursului sau examenului şi va fi afişat la sfârşitul duratei concursului sau examenului pentru consultare de cãtre candidaţi."
22. Alineatul (4) al articolului 34 se abrogã.
23. Articolul 35 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 35. - În termen de 10 zile de la soluţionarea contestaţiilor, Consiliul Uniunii Naţionale a Executorilor Judecãtoreşti va proceda la validarea rezultatelor, pe care le va înainta Ministerului Justiţiei în termen de 5 zile de la validare."
24. Titlul paragrafului 2 din secţiunea a 4-a va avea urmãtorul cuprins:
"§2. Organizarea şi desfãşurarea examenului de definitivat"
25. Articolul 38 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 38. - (1) Dupã expirarea perioadei de stagiu executorii judecãtoreşti stagiari sunt obligaţi sã se înscrie pentru susţinerea examenului de definitivat.
(2) Uniunea Naţionalã a Executorilor Judecãtoreşti organizeazã sub coordonarea şi controlul Ministerului Justiţiei, o datã pe an, examenul de definitivat pentru executorii judecãtoreşti stagiari care au împlinit durata de stagiu, în condiţiile prezentului regulament.
(3) Nepromovarea sau, dupã caz, neprezentarea nejustificatã a executorului judecãtoresc stagiar la douã sesiuni de examene de definitivat consecutive atrage de drept încetarea contractului sãu de muncã şi pierderea calitãţii de executor judecãtoresc stagiar. Prin neprezentare justificatã se înţelege acea neprezentare datoratã unor situaţii, împrejurãri insurmontabile, pe care persoana nu putea şi nici nu avea cum sã le prevadã pentru a preîntâmpina apariţia lor sau a le evita."
26. Articolul 39 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 39. - (1) Examenul de definitivat va consta într-o probã teoreticã, în condiţiile prevãzute la art. 22, şi o probã practicã ce va consta în întocmirea unui act procedural.
(2) Notarea la proba practicã se face prin acordarea unei note de la 0 la 10. Media examenului de definitivat se stabileşte pe baza mediei aritmetice dintre media obţinutã la proba teoreticã şi nota obţinutã la proba practicã. Pentru a promova examenul, candidatul trebuie sã obţinã cel puţin media 7,00 la proba teoreticã, iar nota obţinutã la fiecare materie sã nu fie mai micã de 5,00. De asemenea, nota obţinutã la proba practicã trebuie sã nu fie mai micã de 5,00."
27. Litera f) a alineatului (2) al articolului 40 va avea urmãtorul cuprins:
"f) propunerea motivatã de admitere sau de respingere a cererii de înscriere la examenul de definitivat."
28. Alineatele (3), (4), (5) şi (7) ale articolului 40 se abrogã.
29. Alineatul (2) al articolului 41 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Dispoziţiile art. 19-36 se aplicã în mod corespunzãtor."
30. Articolul 44 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 44. - În termen de 5 zile de la validarea rezultatelor, Consiliul Uniunii Naţionale a Executorilor Judecãtoreşti va înainta ministrului justiţiei propunerile de numire a executorilor judecãtoreşti. Acestea vor fi însoţite de situaţia centralizatã pe Camere, de dosarele candidaţilor declaraţi admişi în urma validãrii rezultatelor, precum şi de cererile lor de numire în funcţie, indicându-se postul obţinut în urma opţiunii exprimate, în funcţie de poziţia de pe listã corespunzãtoare notei obţinute."
31. Articolul 45 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 45. - Pe locurile rãmase vacante dupã acordarea prioritãţilor prevãzute la art. 5 alin. (4) lit. a) şi b), Uniunea Naţionalã a Executorilor Judecãtoreşti, sub coordonarea şi controlul Ministerului Justiţiei, va organiza concursul sau examenul de admitere în profesia de executor judecãtoresc pentru persoanele care au exercitat timp de 3 ani funcţii de specialitate juridicã."
32. Dupã paragraful 3 se introduce un nou paragraf, paragraful 4, cuprinzând articolele 46^1 -46^3 cu urmãtorul cuprins:
"§4. Admiterea în profesie pentru persoanele scutite de examen în condiţiile art. 15 lit. g) teza finalã din lege
Art. 46^1. - (1) Persoanele prevãzute la art. 15 lit. g) teza finalã din lege pot formula cerere pentru ocuparea unuia dintre posturile rãmase vacante dupã acordarea prioritãţilor prevãzute de art. 5 alin. (4) lit. a)-c).
(2) Cererea se depune la Camera executorilor judecãtoreşti în a cãrei circumscripţie se aflã localitatea în care domiciliazã candidatul, însoţitã de urmãtoarele documente:
- copie legalizatã a diplomei de licenţã în studii juridice;
- copia actului de identitate;
- declaraţie pe propria rãspundere cã are capacitate deplinã de exerciţiu;
- cazierul judiciar;
- recomandare de la ultimul loc de muncã;
- adeverinţã medicalã din care sã rezulte cã este apt din punct de vedere medical pentru exercitarea funcţiei de executor judecãtoresc;
- dovada cã a desfãşurat timp de cel puţin 5 ani funcţia de judecãtor, procuror sau avocat şi a promovat examenul de definitivat în aceastã profesie.
Art. 46^2. - (1) Cererea se depune la Camera executorilor judecãtoreşti în a cãrei circumscripţie se aflã localitatea în care domiciliazã candidatul, în termen de 15 zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, a listei posturilor rãmase vacante dupã acordarea prioritãţilor prevãzute de art. 5 alin. (4) lit. a)-c). Lista se afişeazã cel puţin la sediul Camerelor, la loc vizibil şi accesibil publicului, şi se publicã pe paginile de internet ale Ministerului Justiţiei şi Uniunii Naţionale a Executorilor Judecãtoreşti.
(2) Camerele executorilor judecãtoreşti formeazã dosarele cuprinzând fiecare cererea şi anexele acesteia, pe care le comunicã Uniunii Naţionale a Executorilor Judecãtoreşti în termen de 5 zile de la data înregistrãrii.
(3) Dosarele candidaţilor vor fi înaintate Ministerului Justiţiei însoţite fiecare de referatul consultativ de admitere sau de respingere întocmit de Uniunea Naţionalã a Executorilor Judecãtoreşti. De asemenea, se va transmite Ministerului Justiţiei situaţia centralizatã cu candidaţii, opţiunile acestora şi numãrul de opţiuni pe fiecare post.
Art. 46^3. - Când numãrul cererilor pentru ocuparea posturilor vacante este mai mare decât numãrul posturilor vacante din circumscripţia unei judecãtorii, ordinea de prioritate a solicitanţilor se va stabili cu respectarea urmãtoarelor criterii:
1. sã nu fi fost sancţionat disciplinar în ultimii 5 ani anteriori anului depunerii cererii de numire în funcţia de executor judecãtoresc şi nici în anul respectiv. Dacã nu mai este în funcţie, trebuie îndeplinitã şi condiţia ca acesta sã îşi fi încetat activitatea din motive neimputabile;
2. sã aibã domiciliul într-o localitate din circumscripţia judecãtoriei în care solicitã numirea;
3. sã fi absolvit cursuri de specializare;
4. alte aspecte relevante."
33. Litera c) a articolului 47 va avea urmãtorul cuprins:
"c) în cazurile prevãzute la art. 22 alin. (1) lit. c), d), g) şi h) din lege, la sesizarea Consiliului Uniunii Naţionale a Executorilor Judecãtoreşti sau din oficiu;".
34. La articolul 47 se introduc douã noi litere, literele d) şi e), cu urmãtorul cuprins:
"d) în cazul prevãzut la art. 22 alin. (1) lit. e) din lege, la data rãmânerii definitive a hotãrârii de condamnare, din oficiu sau la sesizarea Consiliului Uniunii Naţionale a Executorilor Judecãtoreşti;
e) în cazurile prevãzute la art. 22 alin. (1) lit. f), numai dacã acestea sunt imputabile executorului judecãtoresc. Constatarea imputabilitãţii cazurilor se face de cãtre un inspector de specialitate din Ministerul Justiţiei."
35. Articolul 49 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 49. - Încetarea suspendãrii executorului judecãtoresc se dispune de ministrul justiţiei din oficiu sau la solicitarea Consiliului Uniunii Naţionale a Executorilor Judecãtoreşti ori a Camerei executorilor judecãtoreşti, dacã au dispãrut împrejurãrile care au determinat-o."
36. Alineatul (1) al articolului 50 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 50. - (1) În toate cazurile de încetare sau suspendare a calitãţii de executor judecãtoresc ori de schimbare a sediului biroului în circumscripţia altei judecãtorii, în lipsa unui executor judecãtoresc asociat sau a unui alt executor judecãtoresc în aceeaşi circumscripţie, colegiul director al Camerei executorilor judecãtoreşti va delega, în termen de 10 zile de la data primirii ordinului de suspendare sau încetare a calitãţii de executor judecãtoresc, un executor judecãtoresc din circumscripţia altei judecãtorii situate în raza aceleiaşi curţi de apel, pentru îndeplinirea atribuţiilor prevãzute la art. 7 din lege."
37. Alineatul (1) al articolului 55 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 55. - (1) Executorul judecãtoresc are dreptul la onorariu pentru activitatea prestatã, stabilit în condiţiile legii."
38. La articolul 56, dupã alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu urmãtorul cuprins:
"(5) Punerea la dispoziţie a dosarelor de executare cãtre autoritatea judiciarã competentã se va face numai în copii certificate de cãtre executorul judecãtoresc ca fiind conforme cu originalul."
39. La articolul 61, dupã alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) Adunarea generalã a fiecãrei Camere va alege pe durata mandatului membrilor Consiliului de disciplinã un numãr de 3 supleanţi."
40. Alineatul (2) al articolului 61 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Dupã confirmarea de cãtre Colegiul director al Camerei executorilor judecãtoreşti, Consiliul de disciplinã îşi desemneazã preşedintele şi vicepreşedintele."
41. La articolul 61, dupã alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmãtorul cuprins:
"(4) Pentru situaţii excepţionale în care Consiliul de disciplinã nu poate fi legal constituit, preşedintele Comisiei superioare de disciplinã va asigura legala constituire a acestuia prin delegarea unui numãr corespunzãtor de membri ai comisiei din cadrul membrilor supleanţi."
42. Articolul 66 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 66. - Consiliul de disciplinã are competenţa de a judeca orice executor judecãtoresc din cadrul Camerei respective, pentru abaterile prevãzute la art. 44 din lege."
43. Alineatul (2) al articolului 67 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) În cazul exercitãrii acţiunii disciplinare, cercetarea prealabilã este obligatorie şi se efectueazã de inspectori de specialitate din Ministerul Justiţiei sau de colegiul director al Camerei executorilor judecãtoreşti."
44. Alineatul (3) al articolului 67 se abrogã.
45. Alineatul (2) al articolului 78 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) În situaţia în care într-o anumitã perioadã este necesarã suplimentarea numãrului de executori judecãtoreşti în circumscripţia unei judecãtorii, colegiul director al Camerei executorilor judecãtoreşti poate dispune delegarea pe o perioadã determinatã a unor executori judecãtoreşti din circumscripţia altei judecãtorii aflate în raza aceleiaşi Camere a executorilor judecãtoreşti."
46. Alineatele (1), (3) şi (4) ale articolului 79 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 79. - (1) Schimbarea sediului biroului executorului judecãtoresc dintr-o circumscripţie în alta se face, la cerere, pe post vacant, potrivit art. 5 alin. (4) lit. a).
...........................................................................
(3) Cererea de schimbare a sediului biroului se face în termen de 15 zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, a listei cuprinzând posturile vacante. Lista se publicã şi pe paginile de internet ale Ministerului Justiţiei şi Uniunii Naţionale a Executorilor Judecãtoreşti. De asemenea, lista se va afişa la sediul Camerelor, la loc vizibil şi accesibil publicului.
(4) Cererea va fi avizatã favorabil de Consiliul Uniunii Naţionale a Executorilor Judecãtoreşti, cu condiţia ca în circumscripţia judecãtoriei de unde se solicitã schimbarea sediului sã îşi desfãşoare în continuare activitatea cel puţin un executor judecãtoresc. Schimbarea sediului se dispune de ministrul justiţiei, prin ordin."
47. Alineatul (2) al articolului 79 se abrogã.
48. Alineatele (4) şi (5) ale articolului 79^1 vor avea urmãtorul cuprins:
"(4) Tematica va fi transmisã Camerelor executorilor judecãtoreşti cu cel puţin 30 de zile înaintea datei concursului şi va fi afişatã la sediul acestora, la loc vizibil şi accesibil publicului. Tematica se publicã, în acelaşi termen, şi pe paginile de internet ale Ministerului Justiţiei şi Uniunii Naţionale a Executorilor Judecãtoreşti.
(5) Cererile de înscriere la concurs se depun, cu cel puţin 30 de zile înainte de data susţinerii acestuia, la Camera executorilor judecãtoreşti în a cãrei circumscripţie candidatul are sediul biroului. Dupã expirarea termenului menţionat mai sus, cererile vor fi considerate ca tardiv formulate şi nu vor mai fi primite."
49. Articolul 81 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 81. - În cazul în care în cadrul biroului funcţioneazã mai mulţi executori judecãtoreşti asociaţi, fiecare îşi exercitã personal profesia şi rãspunde individual pentru lucrãrile şi activitatea sa."
50. Articolul 105 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 105. - Actele de control efectuate de inspectorii de specialitate din Ministerul Justiţiei, de Consiliul Uniunii sau, dupã caz, de colegiul director al Camerei executorilor judecãtoreşti se vor comunica direcţiei de specialitate din cadrul Ministerului Justiţiei în vederea ataşãrii acestora la dosarul profesional."
51. Articolul 106 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 106. - Colegiul director al Camerei executorilor judecãtoreşti verificã sesizãrile pãrţilor împotriva executorilor judecãtoreşti în termen de cel mult 20 de zile de la sesizare şi ia mãsuri de îndreptare sau, dupã caz, exercitã acţiunea disciplinarã, înştiinţând şi Consiliul Uniunii."
52. Anexa la regulament "Calendarul desfãşurãrii concursului sau examenului de admitere în profesia de executor judecãtoresc" se abrogã.
ART. II
Direcţia publicitate mobiliarã, notari publici, executori, traducãtori şi interpreţi va duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Ministrul justiţiei,
Monica Luisa Macovei

Bucureşti, 17 noiembrie 2006.
Nr. 2.570/C.
_________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016