Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 2.533 din 12 septembrie 2023  pentru modificarea şi completarea Normelor de aplicare a programelor guvernamentale de creditare Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 2.533 din 12 septembrie 2023 pentru modificarea şi completarea Normelor de aplicare a programelor guvernamentale de creditare "StudentInvest" şi "FamilyStart", a modelului Convenţiei privind implementarea programelor "StudentInvest" şi "FamilyStart", precum şi a modelului Convenţiei de garantare, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor şi al ministrului familiei, tineretului şi egalităţii de şanse nr. 2.534/20.809/2022

EMITENT: Ministerul Finanţelor
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 835 din 15 septembrie 2023
    Având în vedere:
    - art. 6 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 95/2022 privind aprobarea programelor guvernamentale de creditare „StudentInvest“ şi „FamilyStart“, precum şi pentru modificarea art. 128 alin. (1) din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 224/2023;
    – art. II din Legea nr. 224/2023 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 95/2022 privind aprobarea programelor guvernamentale de creditare „StudentInvest“ şi „FamilyStart“, precum şi pentru modificarea art. 128 alin. (1) din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului;
    – art. 57 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare,

    luând în considerare Referatul de aprobare nr. 558 din 25.08.2023,
    în temeiul prevederilor:
    - art. 10 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor, cu modificările şi completările ulterioare;
    – art. 10 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 22/2022 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, cu modificările şi completările ulterioare,

    ministrul finanţelor şi ministrul familiei, tineretului şi egalităţii de şanse emit următorul ordin:
    ART. I
    Normele de aplicare a programelor guvernamentale de creditare „StudentInvest“ şi „FamilyStart“, modelul Convenţiei privind implementarea programelor „StudentInvest“ şi „FamilyStart“, precum şi modelul Convenţiei de garantare, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor şi al ministrului familiei, tineretului şi egalităţii de şanse nr. 2.534/20.809/2022, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 951 şi 951 bis din 29 septembrie 2022, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 1 alineatul (1), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) modul de acordare a facilităţilor aferente creditelor destinate tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 ani împliniţi şi până la 40 de ani neîmpliniţi şi care sunt cuprinşi în instituţiile de învăţământ superior autorizate să funcţioneze provizoriu ori acreditate, în cazul programului «StudentInvest», respectiv modul de acordare a facilităţilor aferente creditelor destinate persoanelor cu vârsta cuprinsă între 18 ani împliniţi şi până la 45 de ani neîmpliniţi care îşi întemeiază o familie şi/sau persoanele care formează o familie, dintre care cel puţin unul dintre beneficiari se încadrează în criteriul de vârstă, care au venitul net lunar pe membru de familie de până la 6.000 lei, respectiv pentru familiile monoparentale care au venitul net lunar pe membru de familie de până la 7.500 lei în cazul programului «FamilyStart». Prin venitul net lunar se înţelege inclusiv indemnizaţia pentru creşterea copilului;"

    2. La articolul 4 se introduce un nou alineat, alin. (2), cu următorul cuprins:
    "(2) În aplicarea prevederilor art. 1 alin. (3), respectiv ale art. 3 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 95/2022, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 224/2023, cu modificările şi completările ulterioare, M.F.T.E.S. va aloca pentru anul 2023, prin ordin de ministru, un fond maximal pentru un număr de 6.300 de beneficiari în cadrul programului «StudentInvest», respectiv un fond maximal pentru un număr de 4.200 de beneficiari în cadrul programului «FamilyStart»; fondul maximal se acordă anual, în limita sumelor aprobate cu această destinaţie în bugetul M.F.T.E.S."

    3. La articolul 5 se introduce un nou alineat, alin. (2), cu următorul cuprins:
    "(2) Pentru anul 2023, plafonul total al garanţiilor de stat care pot fi emise potrivit art. 1 alin. (2), respectiv art. 3 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 95/2022, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 224/2023, este de 250 mil. lei, în cazul programului «StudentInvest», respectiv 250 mil. lei, în cazul programului «FamilyStart"

    4. La articolul 6, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin (1^1), cu următorul cuprins:
    "(1^1) Pentru anul 2023, în vederea acordării de garanţii în cadrul programelor de garantare «StudentInvest», respectiv «FamilyStart», după caz, la solicitarea finanţatorilor participanţi în cadrul programului, în funcţie de ponderea garanţiilor acordate de fiecare instituţie de credit în totalul garanţiilor acordate în cadrul programului în anul precedent sau de la începutul anului în curs în cazul alocării de plafoane suplimentare şi/sau a rezervei nealocate din plafonul total anual, F.R.C. formulează propuneri de alocare a plafoanelor de garantare, prevăzute la art. 5, după caz, pe care le transmite M.F. în vederea aprobării."

    5. La articolul 7, alineatele (1), (2), (6), (13) şi (15) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 7
    (1) Valoarea şi durata creditului se stabilesc de finanţator în conformitate cu normele şi procedurile sale interne de creditare, în baza solicitării beneficiarului, cu încadrarea în condiţiile programelor prevăzute de art. 1-4 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 95/2022, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 224/2023, şi de prezentele norme; valoarea maximă a creditului este de 75.000 lei în cazul programului «StudentInvest» şi de 150.000 lei în cazul programului «FamilyStart».
    (2) Pe parcursul derulării programului, creditul poate fi acordat o singură dată unui beneficiar eligibil. Persoana/ Persoanele solicitantă/solicitante nu poate/nu pot deţine calitatea de beneficiar/beneficiari în cadrul ambelor programe.
    ................................................................................................
    (6) Creditul acordat în cadrul programului/programelor nu poate fi utilizat pentru refinanţarea altor credite în derulare ale beneficiarului şi nu poate fi refinanţat în cadrul programului/programelor. Prin excepţie de la această prevedere, în cadrul programului «FamilyStart», creditele care sunt acordate pentru acoperirea cheltuielilor cu achiziţia/construcţia unei locuinţe pot fi utilizate şi pentru rambursarea anticipată parţială sau integrală a unui credit ipotecar contractat anterior, inclusiv prin programe guvernamentale.
    ................................................................................................
    (13) Garanţiile prevăzute la alin. (9) lit. h) şi ipotecile convenţionale prevăzute la alin. (11) se înscriu de către finanţator în baza contractului de garantare prin completarea unui formular-tip de aviz de ipotecă mobiliară - aviz iniţial.
    ...............................................................................................
    (15) Garanţiilor de stat prevăzute la alin. (9) le sunt aplicabile dispoziţiile Regulamentului Băncii Naţionale a României nr. 5/2013 privind cerinţe prudenţiale pentru instituţiile de credit, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale Regulamentului nr. 575/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 26 iunie 2013 privind cerinţele prudenţiale pentru instituţiile de credit şi societăţile de investiţii şi de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012, cu modificările şi completările ulterioare."

    6. La articolul 8 alineatul (1), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) sunt persoane cu vârsta cuprinsă între 18 ani împliniţi la data solicitării creditului şi până la 40 de ani neîmpliniţi la data solicitării creditului şi care sunt cuprinse în instituţiile de învăţământ superior autorizate să funcţioneze provizoriu ori acreditate;"

    7. La articolul 8 alineatul (2), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) sunt persoane cu vârsta cuprinsă între 18 ani împliniţi şi până la 45 de ani neîmpliniţi care îşi întemeiază o familie şi/sau persoane care formează împreună o familie, dintre care cel puţin unul dintre beneficiari se încadrează în criteriul de vârstă, care au venitul net lunar pe membru de familie de până la 6.000 lei, respectiv pentru familiile monoparentale care au venitul net lunar pe membru de familie de până la 7.500 lei."

    8. În anexa nr. 1, la articolul 2, alineatele (1), (3), (5) şi (7) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 2
    (1) Programul este un program guvernamental care are ca obiect acordarea unui credit persoanelor fizice cu vârsta cuprinsă între 18 ani împliniţi şi 40 de ani neîmpliniţi la data solicitării creditului care sunt cuprinse în instituţiile de învăţământ superior autorizate să funcţioneze provizoriu ori acreditate, pentru o perioadă maximă de 10 ani, inclusiv perioada de graţie; finanţatorii pot aproba prelungirea duratei iniţiale de creditare în conformitate cu normele şi procedurile interne proprii, cu încadrarea în durata maximă a finanţării de 10 ani.
    .................................................................................................
    (3) Programul constă în garantarea, în numele şi în contul statului, a unui credit în valoare de maximum 75.000 lei pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 ani împliniţi şi până la 40 de ani neîmpliniţi la data solicitării creditului, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare, precum şi în suportarea dobânzilor şi a cheltuielilor adiacente creditului din bugetul de stat, prin bugetul M.F.T.E.S.
    ...............................................................................................
    (5) Programul este un program guvernamental care are ca obiect acordarea unui credit persoanelor fizice cu vârsta cuprinsă între 18 ani împliniţi şi 45 de ani neîmpliniţi la data solicitării creditului care îşi întemeiază o familie şi/sau persoane care formează împreună o familie, dintre care cel puţin unul dintre beneficiari se încadrează în criteriul de vârstă, care au venitul net lunar pe membru de familie de până la 6.000 lei, respectiv pentru familiile monoparentale care au venitul net lunar pe membru de familie de până la 7.500 lei, pentru o perioadă maximă de 10 ani, inclusiv perioada de graţie; finanţatorii pot aproba prelungirea duratei iniţiale de creditare în conformitate cu normele şi procedurile interne proprii, cu încadrarea în durata maximă a finanţării de 10 ani.
    ...............................................................................................
    (7) Programul constă în garantarea, în numele şi în contul statului, a unui credit în valoare de maximum 150.000 lei pentru persoane cu vârsta cuprinsă între 18 ani împliniţi şi 45 de ani neîmpliniţi la data solicitării creditului, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare, precum şi în suportarea comisionului de analiză şi de gestiune adiacent creditului/ garanţiei şi a 75% din dobânda totală - IRCC plus marja."

    9. În anexa nr. 1, la articolul 3, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 3
    (1) Potrivit prevederilor art. 1 alin. (5) şi (6) şi ale art. 3 alin. (5) şi (6) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 95/2022, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 224/2023, prin prezenta convenţie Fondul Român de Contragarantare este mandatat să garanteze în numele şi în contul statului creditele acordate de către instituţiile de credit persoanelor fizice, dacă acestea sunt cuprinse în sistemul de învăţământ superior în cadrul programului guvernamental «StudentInvest» sau dacă acestea îşi întemeiază sau formează o familie şi au venitul net lunar pe membru de familie de până la 6.000 lei, respectiv pentru familiile monoparentale care au venitul net lunar pe membru de familie de până la 7.500 lei, în cadrul programului guvernamental «FamilyStart», care respectă prevederile normelor de aplicare a celor două programe şi se încadrează în normele şi procedurile interne ale instituţiilor de credit participante în Program."

    10. În anexa nr. 1, la articolul 4, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (2^1), cu următorul cuprins:
    "(2^1) În aplicarea prevederilor art. 1 alin. (3) şi art. 3 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 95/2022, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 224/2023, M.F.T.E.S. va aloca pentru anul 2023 prin ordin al ministrului un fond maximal pentru un număr de 6.300 de beneficiari în cadrul programului «StudentInvest», respectiv un fond maximal pentru un număr de 4.200 de beneficiari în cadrul programului «FamilyStart»; fondul maximal se acordă anual, în limita sumelor aprobate cu această destinaţie în bugetul M.F.T.E.S."

    11. În anexa nr. 1, la articolul 4, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alin. (5), cu următorul cuprins:
    "(5) Pentru anul 2023, plafonul total al garanţiilor care pot fi emise în cadrul programului «StudentInvest», potrivit art. 1 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 95/2022, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 224/2023, este de 250 de milioane lei, iar plafonul total al garanţiilor care pot fi emise în cadrul programului «FamilyStart», potrivit art. 3 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 95/2022, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 224/2023, este de 250 de milioane lei."

    12. În anexa nr. 2, la articolul 2.3, litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) Caracteristicile creditului sunt următoarele:
    1. programul «StudentInvest» are valoare maximă de 75.000 lei, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 ani împliniţi şi 40 de ani neîmpliniţi şi care sunt cuprinse în instituţiile de învăţământ superior autorizate să funcţioneze provizoriu sau acreditate;
    2. programul «FamilyStart» are valoare maximă de 150.000 lei, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 ani împliniţi şi 45 de ani neîmpliniţi care îşi întemeiază o familie şi/sau persoanele care formează împreună o familie, dintre care cel puţin unul dintre beneficiari se încadrează în criteriul de vârstă, care au venitul net lunar pe membru de familie de până la 6.000 lei, respectiv pentru familiile monoparentale care au venitul net lunar pe membru de familie de până la 7.500 lei;"

    13. În anexa nr. 2, la articolul 3.1 alineatul (1), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) este persoana cu vârsta cuprinsă între 18 ani împliniţi şi 40 de ani neîmpliniţi la data solicitării creditului şi este cuprinsă în instituţiile de învăţământ superior autorizate să funcţioneze provizoriu ori acreditate;"

    14. În anexa nr. 2, la articolul 3.1 alineatul (2), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) este persoana cu vârsta cuprinsă între 18 ani împliniţi şi 45 de ani neîmpliniţi la data solicitării creditului care îşi întemeiază o familie şi/sau persoanele care formează împreună o familie, dintre care cel puţin unul dintre beneficiari se încadrează în criteriul de vârstă, care au venitul net lunar pe membru de familie de până la 6.000 lei, respectiv pentru familiile monoparentale care au venitul net lunar pe membru de familie de până la 7.500 lei;"

    15. În anexa nr. 2, la articolul 5.1, litera j) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "j) să nu aprobe utilizarea creditului acordat în cadrul Programului pentru refinanţarea altor credite în derulare ale beneficiarului. Prin excepţie de la această prevedere, în cadrul programului «FamilyStart», creditele care sunt acordate pentru acoperirea cheltuielilor cu achiziţia/construcţia unei locuinţe pot fi utilizate şi pentru rambursarea anticipată parţială sau integrală a unui credit ipotecar contractat anterior, inclusiv prin programe guvernamentale."

    16. În anexa nr. 2, la articolul 7.1, alineatul (9) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(9) Finanţatorul va efectua formalităţile de modificare în Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară (RNPM) a garanţiei asupra sumelor urmăribile reprezentând venituri şi disponibilităţi băneşti în lei şi în valută, deţinute şi/sau datorate, cu orice titlu, beneficiarului şi codebitorului/codebitorilor de către terţe persoane sau pe care aceştia le vor datora şi/sau deţine în viitor în temeiul unor raporturi juridice existente, precum şi a garanţiei asupra conturilor curente deschise la bancă de beneficiar şi de codebitor/codebitori."

    17. În anexa nr. 2, anexa nr. 1.1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "    ANEXA 1.1

    LA CONVENŢIA DE GARANTARE
    ADEVERINŢĂ
    nr.^1 ......., emisă la data de .............. Subscrisa^2 ....................................................................,
    Date de identificare ..............................., adresă ............................................, acreditată/autorizată să funcţioneze provizoriu de către Ministerul Educaţiei la data de ............................., declar pe propria răspundere că dl/dna ..............................................., identificat(ă) cu CNP ...................................., este cuprins(ă) în sistemul de învăţământ acreditat/autorizat să funcţioneze provizoriu, la Facultatea de ............................................., din data de ..................., care se desfăşoară în perioada ...................................... .
    Se eliberează în vederea contractării unui credit în condiţiile stabilite de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 95/2022, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 224/2023, şi de Normele de aplicare a programelor guvernamentale de creditare «StudentInvest» şi «FamilyStart».
    Semnătura/Numele^3 ...................... . Ştampila unităţii de învăţământ
    ^1 Număr de ieşire/înregistrare de la instituţia de învăţământ.
    ^2 Denumirea instituţiei de învăţământ.
    ^3 Semnătura şi numele în clar ale reprezentantului legal/convenţional al instituţiei de învăţământ."

    18. În anexa nr. 2, la anexa nr. 1.2, punctul 9 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "9. Garanţii:
    - garanţie emisă de FRC în contul şi în numele statului;
    – ipoteca mobiliară asupra sumelor urmăribile - reprezentând venituri şi disponibilităţi băneşti în lei şi valută, deţinute şi/sau datorate cu orice titlu beneficiarului, codebitorului/codebitorilor de către terţe persoane sau pe care aceştia le vor datora şi/sau deţine în viitor în temeiul unor raporturi juridice existente, în favoarea statului român, reprezentat de M.F.;
    – ipoteca mobiliară asupra conturilor curente deschise la bancă de beneficiar şi de codebitor/codebitori."

    19. În anexa nr. 2, la anexa nr. 1.4 articolul 2.3, alineatele (1) şi (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 2.3
    (1) Beneficiarul garantează îndeplinirea obligaţiei de rambursare a sumelor cuvenite finanţatorului în temeiul prezentului contract, cu garanţie asupra sumelor urmăribile reprezentând venituri şi disponibilităţi băneşti în lei şi în valută, deţinute şi/sau datorate, cu orice titlu, beneficiarului şi codebitorului/codebitorilor de către terţe persoane sau pe care aceştia le vor datora şi/sau deţine în viitor în temeiul unor raporturi juridice existente, precum şi cu garanţie asupra conturilor curente deschise la bancă de beneficiar şi de codebitor/codebitori, în favoarea statului român, reprezentat de Ministerul Finanţelor, proporţional cu procentul de garantare, valabilă până la stingerea tuturor obligaţiilor de plată aferente finanţării garantate acordate în cadrul Programului.
    (2) Garanţiile şi ipotecile convenţionale se înscriu de către finanţator în baza contractului de garantare prin completarea unui formular-tip de aviz de ipotecă mobiliară - aviz iniţial."

    20. În anexa nr. 2, la anexa nr. 1.4 articolul 4.1, litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "c) să accepte înscrierea în RNPM a garanţiei prevăzute la lit. b), în temeiul prezentului contract de garantare, prin completarea unui formular-tip de aviz de ipotecă mobiliară - aviz iniţial."



    ART. II
    Ministerul Finanţelor, Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Fondul Român de Contragarantare, precum şi finanţatorii acceptaţi în cadrul programelor «StudentInvest» şi «FamilyStart» duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

    ART. III
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Ministrul finanţelor,
                    Marcel-Ioan Boloş
                    Ministrul familiei, tineretului şi egalităţii de şanse,
                    Natalia-Elena Intotero


    ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016