Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 2.381 din 5 decembrie 2022  pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului nr. 2.261/2005 privind aprobarea metodologiilor de organizare şi de derulare a programelor de formare-calificare, perfecţionare şi verificare profesională periodică a personalului care efectuează activităţi specifice desfăşurării transportului feroviar şi a Ordinului ministrului transporturilor nr. 615/2015 privind aprobarea Procedurii pentru obţinerea permisului de mecanic de locomotivă, Cerinţelor privind procedurile de eliberare şi actualizare a certificatului şi Cerinţelor şi procedurii de recunoaştere a persoanelor şi organismelor     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 2.381 din 5 decembrie 2022 pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului nr. 2.261/2005 privind aprobarea metodologiilor de organizare şi de derulare a programelor de formare-calificare, perfecţionare şi verificare profesională periodică a personalului care efectuează activităţi specifice desfăşurării transportului feroviar şi a Ordinului ministrului transporturilor nr. 615/2015 privind aprobarea Procedurii pentru obţinerea permisului de mecanic de locomotivă, Cerinţelor privind procedurile de eliberare şi actualizare a certificatului şi Cerinţelor şi procedurii de recunoaştere a persoanelor şi organismelor

EMITENT: Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1204 din 15 decembrie 2022
    Având în vedere prevederile art. 5 pct. 5 din Hotărârea Guvernului nr. 370/2021 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 3 alin. (2) lit. m) din anexa nr. 1 „Regulamentul de organizare şi funcţionare al Autorităţii de Siguranţă Feroviară Română - ASFR“ la „Regulamentul de organizare şi funcţionare al Autorităţii Feroviare Române - AFER“, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 626/1998 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Feroviare Române - AFER, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul art. 9 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 370/2021 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, cu modificările şi completările ulterioare,
    viceprim-ministrul, ministrul transporturilor şi infrastructurii, emite următorul ordin:
    ART. I
    Ordinul ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului nr. 2.261/2005 privind aprobarea metodologiilor de organizare şi de derulare a programelor de formare-calificare, perfecţionare şi verificare profesională periodică a personalului care efectuează activităţi specifice desfăşurării transportului feroviar, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 118 din 8 februarie 2006, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 1, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Se aprobă metodologia de autorizare a centrelor proprii ale unităţilor feroviare de efectuare a programelor de formare-calificare pentru personalul care va fi utilizat în interes propriu, care urmează să efectueze activităţi specifice desfăşurării transportului feroviar, prevăzută în anexa nr. 4, care face parte integrantă din prezentul ordin."

    2. La articolul 1, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:
    "(3) Se aprobă Lista funcţiilor pentru personalul care efectuează activităţi specifice desfăşurării transportului feroviar şi care se pot forma-califica în centrele proprii ale unităţilor feroviare, prevăzută în anexa nr. 5, care face parte integrantă din prezentul ordin."

    3. La articolul 2, alineatul (1^1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(1^1) Unităţile feroviare, în condiţiile legii, pot organiza centre proprii de efectuare a programelor de formare-calificare pentru personalul care va fi utilizat în interes propriu, care urmează să efectueze activităţi specifice desfăşurării transportului feroviar, autorizate în condiţiile prevăzute în anexa nr. 4, denumite în continuare centre autorizate."

    4. La articolul 2, alineatul (1^2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(1^2) Unităţile feroviare, în centrele autorizate ale acestora, pot organiza cursurile de pregătire menţionate la alin. (1^1), în funcţiile prevăzute în anexa nr. 5, doar pentru personalul care va fi utilizat în interes propriu."

    5. La articolul 2, după alineatul (1^2) se introduce un nou alineat, alineatul (1^3), cu următorul cuprins:
    "(1^3) Prin personal utilizat în interes propriu se înţelege personalul care va fi angajat de unitatea feroviară organizatoare a cursurilor de formare-calificare, după absolvirea acestor cursuri, în baza unui contract individual de muncă, precum şi personalul propriu angajat la data începerii cursurilor."

    6. La anexa nr. 1, articolul 21 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 21
    (1) La solicitarea unităţii feroviare, cursanţii care nu s-au prezentat la examenul de absolvire au dreptul la examinare, o singură dată, la proximul examen cu aceeaşi tematică, într-un interval de cel mult de 12 luni de la finalizarea cursului, fără plata unei taxe suplimentare.
    (2) La solicitarea unităţii feroviare, cursanţii declaraţi respinşi la examenul de absolvire au dreptul la două reexaminări, cu alte serii de cursanţi, într-un interval de cel mult de 12 luni de la finalizarea cursului, cu achitarea tarifelor aferente. Cursanţii declaraţii respinşi la cele două examinări vor repeta cursul, unitatea feroviară solicitând înscrierea pentru participare la curs cu o altă serie, în vederea unei alte examinări."

    7. La anexa nr. 1, articolul 22 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 22
    În cazul programelor de calificare organizate de CENAFER, decalarea sau reînscrierea pentru efectuarea programelor de calificare sau participarea în cadrul altei serii/clase de cursanţi se aprobă de conducerea CENAFER."

    8. Titlul anexei nr. 4 se modifică după cum urmează:
    "METODOLOGIE
    de autorizare a centrelor proprii ale unităţilor feroviare de efectuare a programelor de formare-calificare pentru personalul care va fi utilizat în interes propriu, care urmează să efectueze activităţi specifice desfăşurării transportului feroviar"

    9. La anexa nr. 4, articolul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 1
    Autorizarea centrelor proprii ale unităţilor feroviare prevăzute la art. 2 alin. (1^1) din ordin se efectuează de către Autoritatea de Siguranţă Feroviară Română - ASFR din cadrul Autorităţii Feroviare Române - AFER, denumită în continuare ASFR, şi se finalizează cu emiterea unei autorizaţii a cărei valabilitate este de 10 ani, cu vizarea periodică la 2 ani."

    10. La anexa nr. 4, articolul 2 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 2
    Pe durata de valabilitate a autorizaţiei centrelor proprii, ASFR efectuează activităţi de supraveghere a unităţilor feroviare prevăzute la art. 2 alin. (1^1) din ordin în vederea verificării îndeplinirii cerinţelor care au stat la baza emiterii autorizaţiilor, în baza unei convenţii încheiate cu aceştia înainte de emiterea autorizaţiei."

    11. La anexa nr. 4, articolul 4, alineatele (1) şi (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 4
    (1) Procedura privind condiţiile şi cerinţele de autorizare a centrelor autorizate, modelul autorizaţiei, supravegherea unităţilor feroviare prevăzute la art. 2 alin. (1^1) din ordin şi condiţiile de suspendare şi retragere a autorizaţiei se elaborează de către ASFR.
    .............................................................................................
    (3) Procedura de la alin. (1), respectiv metodologia prevăzută la alin. (2) se publică pe pagina de internet a ASFR, respectiv a CENAFER în termen de 10 zile de la intrarea în vigoare a prezentului ordin şi sunt obligatorii pentru unităţile feroviare prevăzute la art. 2 alin. (1^1) din ordin."

    12. La anexa nr. 4, articolul 4, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins:
    "(4) Nu face obiectul prezentei metodologii autorizarea centrelor în vederea derulării programelor de formare profesională continuă din domeniul feroviar efectuată prin instruire profesională, precum şi a celor de formare pentru mecanicii de locomotivă privind cunoştinţele profesionale privind materialul rulant şi infrastructura feroviară."

    13. La anexa nr. 4, articolul 6 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 6
    Autoritatea de Siguranţă Feroviară Română - ASFR, Centrul Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară - CENAFER şi unităţile feroviare prevăzute la art. 2 alin. (1^1) din ordin vor duce la îndeplinire prevederile prezentei metodologii."

    14. După anexa nr. 4 se introduce o nouă anexă, anexa nr. 5, al cărei cuprins este prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.


    ART. II
    Ordinul ministrului transporturilor nr. 615/2015 privind aprobarea Procedurii pentru obţinerea permisului de mecanic de locomotivă, Cerinţelor privind procedurile de eliberare şi actualizare a certificatului şi Cerinţelor şi procedurii de recunoaştere a persoanelor şi organismelor, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 346 din 20 mai 2015, cu modificările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La anexa nr. 3, articolul 5, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:
    "(3) Pot asigura sarcini de formare pentru mecanici de locomotivă privind cunoştinţe profesionale generale pentru personalul care va fi utilizat în interes propriu şi unităţile care deţin centre autorizate de către ASFR."

    2. La anexa nr. 3, articolul 6 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 6
    ASFR recunoaşte CENAFER ca centru de formare pentru asigurarea sarcinilor de formare privind cunoştinţele profesionale generale, inclusiv structurile sale teritoriale, precum şi unităţile feroviare cu centre proprii autorizate, prin acordarea de declaraţii de recunoaştere, pe bază de tarife aprobate prin ordin al ministrului transporturilor şi infrastructurii."



    ART. III
    Autoritatea de Siguranţă Feroviară Română - ASFR, Centrul Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară - CENAFER şi unităţile feroviare vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

    ART. IV
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Viceprim-ministru, ministrul transporturilor şi infrastructurii,
                    Sorin Mihai Grindeanu

    Bucureşti, 5 decembrie 2022.
    Nr. 2.381.
    ANEXA 1

    (Anexa nr. 5 la Ordinul nr. 2.261/2005)
    LISTA
    funcţiilor pentru personalul care efectuează activităţi specifice desfăşurării transportului feroviar
    şi care se pot forma-califica în centrele proprii ale unităţilor feroviare

┌─────┬────────────────────────────────┐
│Nr. │Funcţia (meseria) │
│crt. │ │
├─────┼────────────────────────────────┤
│1. │Acar │
├─────┼────────────────────────────────┤
│2. │Agent comercial marfă │
├─────┼────────────────────────────────┤
│3. │Casier CF │
├─────┼────────────────────────────────┤
│4. │Conductor vagon de dormit şi │
│ │cuşetă │
├─────┼────────────────────────────────┤
│5. │Conductor tren │
├─────┼────────────────────────────────┤
│6. │Conducător tren ajutor │
├─────┼────────────────────────────────┤
│7. │Conducător tren macara │
├─────┼────────────────────────────────┤
│8. │Dispecer circulaţie │
├─────┼────────────────────────────────┤
│9. │Dispecer energetic feroviar │
├─────┼────────────────────────────────┤
│10. │Electromecanic SCB │
├─────┼────────────────────────────────┤
│11. │Electromecanic IFTE-LC │
├─────┼────────────────────────────────┤
│12. │Electromecanic TTR │
├─────┼────────────────────────────────┤
│13. │Impiegat de mişcare │
├─────┼────────────────────────────────┤
│14. │Informator călători │
├─────┼────────────────────────────────┤
│15. │Macaragiu tren intervenţie │
├─────┼────────────────────────────────┤
│16. │Magaziner │
├─────┼────────────────────────────────┤
│17. │Manevrat vagoane │
├─────┼────────────────────────────────┤
│18. │Maşinist maşini cale mecanizare │
│ │uşoară şi grea │
├─────┼────────────────────────────────┤
│19. │Mecanic de locomotivă │
├─────┼────────────────────────────────┤
│20. │Meseriaş întreţinere cale şi │
│ │lucrări de artă │
├─────┼────────────────────────────────┤
│21. │Montator IFTE-LC │
├─────┼────────────────────────────────┤
│22. │Montator SCB │
├─────┼────────────────────────────────┤
│23. │Montator TTR │
├─────┼────────────────────────────────┤
│24. │Operator circulaţie │
├─────┼────────────────────────────────┤
│25. │Păzitor barieră │
├─────┼────────────────────────────────┤
│26. │Picher │
├─────┼────────────────────────────────┤
│27. │Revizor ace │
├─────┼────────────────────────────────┤
│28. │Revizor cale şi/sau puncte │
│ │periculoase │
├─────┼────────────────────────────────┤
│29. │Revizor tehnic vagoane │
├─────┼────────────────────────────────┤
│30. │Şef district exploatare utilaje │
├─────┼────────────────────────────────┤
│31. │Şef district linii │
├─────┼────────────────────────────────┤
│32. │Şef district LC │
├─────┼────────────────────────────────┤
│33. │Şef district poduri │
├─────┼────────────────────────────────┤
│34. │Şef district SCB │
├─────┼────────────────────────────────┤
│35. │Şef district TTR │
├─────┼────────────────────────────────┤
│36. │Şef echipă întreţinere cale şi │
│ │lucrări de artă │
├─────┼────────────────────────────────┤
│37. │Şef manevră │
├─────┼────────────────────────────────┤
│38. │Şef staţie │
├─────┼────────────────────────────────┤
│39. │Şef tren │
└─────┴────────────────────────────────┘



Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016