Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 2.261 din 29 decembrie 2005  privind aprobarea metodologiilor de organizare si de derulare a programelor de formare-calificare, perfectionare si verificare profesionala periodica a personalului care efectueaza activitati specifice desfasurarii transportului feroviar    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 2.261 din 29 decembrie 2005 privind aprobarea metodologiilor de organizare si de derulare a programelor de formare-calificare, perfectionare si verificare profesionala periodica a personalului care efectueaza activitati specifice desfasurarii transportului feroviar

EMITENT: MINISTERUL TRANSPORTURILOR, CONSTRUCTIILOR SI TURISMULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 118 din 8 februarie 2006
Având în vedere prevederile <>art. 14 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesionalã a adulţilor, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul prevederilor <>art. 2 alin. (3) din Hotãrârea Guvernului nr. 1.663/2004 privind organizarea şi funcţionarea Centrului Naţional de Calificare şi Instruire Feroviarã - CENAFER şi ale <>art. 5 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 412/2004 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

ministrul transporturilor, construcţiilor şi turismului emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aprobã metodologiile de organizare şi de derulare a programelor de formare-calificare, perfecţionare şi verificare profesionalã periodicã a personalului care efectueazã activitãţi specifice desfãşurãrii transportului feroviar, prevãzute în anexele nr. 1-3 care fac parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
(1) Activitatea de organizare şi de derulare a programelor de formare-calificare, perfecţionare şi verificare profesionalã periodicã a personalului care efectueazã activitãţi specifice desfãşurãrii transportului feroviar se asigurã de Centrul Naţional de Calificare şi Instruire Feroviarã - CENAFER, denumit în continuare CENAFER, la solicitarea unitãţilor feroviare sau, dupã caz, a persoanelor fizice.
(2) În înţelesul prezentului ordin, prin unitãţi feroviare se înţelege administratorul de infrastructurã feroviarã publicã, gestionarii de infrastructurã feroviarã neinteroperabilã, deţinãtorii de linii ferate industriale, operatorii de transport feroviar licenţiaţi, operatorii de manevrã feroviarã autorizaţi, precum şi alţi operatori economici care desfãşoarã activitãţi specifice transportului feroviar.
ART. 3
Activitãţile specifice pentru formare-calificare, perfecţionare, verificare profesionalã periodicã, reîmprospãtare/ actualizare a cunoştinţelor, eliberare de documente specifice care sã ateste absolvirea cursurilor de formare-calificare, perfecţionare sau a examenului de verificare profesionalã periodicã, precum şi eliberarea de duplicate se efectueazã pe bazã de tarife aprobate de Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului.
ART. 4
CENAFER şi unitãţile feroviare vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 5
Nerespectarea prevederilor prezentului ordin atrage rãspunderea juridicã potrivit legii.
ART. 6
La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin orice prevederi contrare îşi înceteazã aplicabilitatea.
ART. 7
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul transporturilor,
construcţiilor şi turismului,
Gheorghe Dobre

Bucureşti, 29 decembrie 2005.
Nr. 2.261.

ANEXA 1

METODOLOGIE
de organizare şi de derulare a programelor de formare-calificare a personalului care efectueazã activitãţi specifice desfãşurãrii transportului feroviar

SECŢIUNEA 1
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) În scopul asigurãrii desfãşurãrii transportului feroviar în condiţii de siguranţã a circulaţiei trenurilor, de securitate a transporturilor şi de calitate a serviciilor feroviare, personalul care efectueazã activitãţi specifice trebuie sã fie calificat în condiţiile prezentei metodologii.
(2) Unitãţile feroviare sunt obligate sã utilizeze numai personal calificat pentru efectuarea activitãţilor specifice desfãşurãrii transportului feroviar.
ART. 2
Calificarea în activitãţi specifice desfãşurãrii transportului feroviar reprezintã ansamblul de competenţe profesionale care permit unei persoane sã desfãşoare activitãţi specifice unei funcţii sau unei meserii.
ART. 3
Activitatea de organizare şi derulare a programelor de calificare profesionalã în funcţii/meserii specifice activitãţii de transport feroviar se efectueazã de CENAFER, conform prezentei metodologii.
ART. 4
(1) Unitãţile feroviare, conform prezentului ordin, vor transmite la CENAFER, pânã la data de 15 decembrie a fiecãrui an, personalul propus în vederea calificãrii profesionale pentru anul urmãtor.
(2) Solicitãrile unitãţilor feroviare trebuie sã cuprindã necesarul de personal de calificat, funcţia/meseria în care urmeazã a se califica personalul şi perioada propusã pentru şcolarizare.
ART. 5
(1) În baza solicitãrilor transmise de unitãţile feroviare şi a logisticii disponibile, CENAFER va întocmi Planul anual de calificare profesionalã, care va fi aprobat de Consiliul de conducere al CENAFER.
(2) Planul anual de calificare profesionalã aprobat, care cuprinde numãrul de personal pe funcţii/meserii care urmeazã sã fie pregãtit prin cursurile de calificare, va fi repartizat corespunzãtor centrelor teritoriale ale CENAFER şi va fi adus la cunoştinţa tuturor celor interesaţi.
(3) La solicitarea unitãţilor feroviare, Consiliul de conducere al CENAFER poate aproba modificarea sau suplimentarea Planului anual de calificare profesionalã.
ART. 6
Programele de formare profesionalã organizate de CENAFER cuprind, în principal, urmãtoarele elemente:
a) obiectivele programului de formare profesionalã exprimate în competenţele profesionale ce urmeazã sã fie dobândite de fiecare persoanã care urmeazã programul;
b) durata de pregãtire pentru realizarea obiectivelor propuse;
c) numãrul minim şi maxim de participanţi pentru un ciclu sau o serie de pregãtire;
d) persoanele cu atribuţii de instruire teoreticã şi practicã;
e) programa de pregãtire;
f) mijloacele şi metodele prin care se asigurã transmiterea şi asimilarea cunoştinţelor şi dobândirea deprinderilor necesare formãrii;
g) dotãrile, echipamentele şi materialele necesare formãrii;
h) procedura de evaluare în conformitate cu obiectivele specifice programului de formare profesionalã.
ART. 7
Persoanele care urmeazã programe de calificare profesionalã cu sau fãrã scoatere din producţie au pe toatã durata programului urmãtoarele îndatoriri:
a) sã respecte prevederile şi regulamentele de ordine interioarã ale CENAFER şi ale structurilor sale organizatorice teritoriale, ale unitãţilor feroviare unde efectueazã pregãtire practicã, precum şi prevederile specifice prevãzute în Statutul disciplinar al personalului din transporturi;
b) sã cunoascã şi sã respecte normele de protecţie a muncii, de apãrare împotriva incendiilor, precum şi instrucţiunile de funcţionare şi folosire a instalaţiilor cu care lucreazã.

SECŢIUNEA a 2-a
Organizarea şi desfãşurarea programelor de calificare

ART. 8
Programele de calificare profesionalã pentru fiecare funcţie/meserie se vor organiza şi derula în conformitate cu procedura operaţionalã, elaboratã de CENAFER şi aprobatã prin decizie a directorului general al CENAFER.
ART. 9
Desfãşurarea programelor de calificare profesionalã se face eşalonat pe parcursul unui an calendaristic, pe baza planului de calificare profesionalã aprobat.
ART. 10
(1) Pregãtirea teoreticã se asigurã în spaţii adecvate desfãşurãrii acestei activitãţi specifice, care oferã condiţiile necesare desfãşurãrii programului şi sunt dotate în scop didactic.
(2) Pregãtirea practicã se asigurã în spaţiile CENAFER şi/sau ale unitãţilor feroviare, prin utilizarea de vehicule feroviare şi de elemente ale infrastructurii feroviare aflate în exploatare.
(3) Contractele încheiate de CENAFER cu unitãţile feroviare vor cuprinde în mod obligatoriu clauze cu privire la modul de efectuare a pregãtirii practice, responsabilitãţile privind desfãşurarea şi supravegherea personalului în timpul practicii, modul de asigurare a normelor de protecţie şi de securitate a muncii, numãrul de cursanţi repartizaţi pe loc de muncã.
ART. 11
(1) Înscrierea la programele de calificare profesionalã se face pe baza dosarului personal întocmit de fiecare compartiment de resurse umane din unitatea feroviarã care a solicitat cursul de calificare.
(2) Dosarele verificate se transmit la centrele teritoriale ale CENAFER cu 5 zile înainte de data concursului de admitere la programul de calificare.
(3) Pe toatã durata programului de calificare dosarele candidaţilor declaraţi reuşiţi la concursul de admitere se pãstreazã la CENAFER sau în centrele teritoriale ale CENAFER.
(4) Dosarele candidaţilor care nu au promovat concursul de admitere se transmit unitãţii feroviare emitente.
ART. 12
(1) Dosarul personal pentru înscrierea la un program de calificare profesionalã trebuie sã cuprindã urmãtoarele documente:
a) cerere de înscriere;
b) declaraţie pe propria rãspundere a candidatului cã nu suferã de epilepsie, boli cronice;
c) copie dupã buletinul/cartea de identitate;
d) copie certificatã dupã carnetul de muncã, dupã caz;
e) copie dupã certificatul de naştere;
f) actele de studii şi/sau, dupã caz, alte documente certificate, care sã ateste calificarea, perfecţionarea sau efectuarea unor stagii;
g) avizul medical şi psihologic din care sã rezulte cã este apt pentru exercitarea funcţiei/meseriei în care doreşte sã se califice.
(2) În cazuri bine justificate se pot primi dosare fãrã avizul medical şi psihologic, cu condiţia de a se face dovada participãrii la examenul medical şi/sau psihologic pânã la data deschiderii programului de calificare respectiv, urmând a se completa dosarul cu avizul respectiv pânã la începerea cursurilor.
ART. 13
Admiterea la programele de calificare se face prin concurs, în funcţie de nivelul de calificare şi în limita numãrului de locuri prevãzut în planul de calificare profesionalã, aferent unitãţii feroviare solicitante.
ART. 14
Desfãşurarea concursului de admitere, stabilirea comisiilor de examinare, a subiectelor pentru probele de concurs, pregãtirea sãlilor de concurs, accesul şi repartizarea în sãli a candidaţilor, repartizarea supraveghetorilor pe sãli, desfãşurarea probelor, corectarea şi notarea probelor scrise, stabilirea şi comunicarea rezultatelor şi soluţionarea contestaţiilor se vor realiza de CENAFER pe baza Regulamentului de organizare a concursului de admitere la programele de calificare profesionalã, aprobat prin decizie a directorului general al CENAFER.
ART. 15
Deschiderea unui program de calificare profesionalã se poate face la o datã stabilitã de comun acord cu unitatea feroviarã, dar nu mai mult de 60 de zile calendaristice de la data afişãrii rezultatelor finale ale concursului de admitere.

SECŢIUNEA a 3-a
Examenul de absolvire a cursurilor de calificare

ART. 16
Examenul de absolvire a unui program de calificare profesionalã se organizeazã conform Regulamentului de desfãşurare a examenului de absolvire a programelor de calificare profesionalã, aprobat prin decizie a directorului general al CENAFER.
ART. 17
(1) Pentru cursanţii care promoveazã examenul de absolvire se elibereazã de CENAFER un certificat de calificare profesionalã în funcţia/meseria pentru care au absolvit programul de calificare profesionalã.
(2) Certificatele de calificare profesionalã se înregistreazã în Registrul de evidenţã a eliberãrii actelor de studii şi se elibereazã personal cursantului de CENAFER sub semnãturã de primire.
ART. 18
(1) Certificatele de calificare profesionalã se completeazã pe baza datelor din foaia matricolã şi din catalogul examenului de absolvire şi se semneazã de conducerea CENAFER.
(2) Foaia matricolã cuprinde toate datele prevãzute în reglementãrile specifice în vigoare.
ART. 19
În certificatul de calificare profesionalã al absolvenţilor programelor de calificare profesionalã, pentru care în programa de pregãtire sunt prevãzute mai multe funcţii/meserii în cadrul aceleiaşi calificãri în conformitate cu standardele ocupaţionale, se vor menţiona toate acestea.
ART. 20
(1) Actele de studii (certificatul de calificare profesionalã, foile matricole) se vor arhiva la CENAFER sau la centrele teritoriale ale CENAFER, dupã caz, unde s-a organizat programul de calificare.
(2) În cazul pierderii sau distrugerii certificatului de calificare profesionalã, se poate elibera un duplicat pe baza aprobãrii conducerii CENAFER sau a centrelor teritoriale ale CENAFER numai dupã publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, a pierderii sau distrugerii acestuia.
ART. 21
La solicitarea unitãţii feroviare cursanţii care nu au promovat examenul de absolvire pot susţine un alt examen la o datã stabilitã de comun acord, dar nu mai târziu de 60 de zile de la data susţinerii primului examen, cu o altã serie sau cu o comisie special constituitã în acest sens.
ART. 22
Decalarea sau reînscrierea pentru efectuarea programelor de calificare şi/sau examenului de absolvire sau participarea în cadrul altei serii/clase de cursanţi se aprobã de Consiliul de conducere al CENAFER pe baza unor acte justificative pentru motive temeinice, dar nu mai mult de un an. În aceastã perioadã nu se cuprinde durata concediilor medicale sau satisfacerea obligaţiilor militare.

SECŢIUNEA a 4-a
Duratele minime de practicã în vederea autorizãrii personalului cu responsabilitãţi în siguranţa circulaţiei

ART. 23
Duratele minime de practicã prevãzute în cadrul programului de calificare profesionalã în vederea autorizãrii personalului cu responsabilitãţi în siguranţa circulaţiei sunt prezentate în tabelul nr. 1, defalcat pe funcţii/meserii.

SECŢIUNEA a 5-a
Contestaţii

ART. 24
(1) Contestaţiile privind rezultatele examenului de admitere sau de absolvire a programului de calificare profesionalã se primesc la CENAFER în termen de 5 zile lucrãtoare de la comunicarea/afişarea rezultatelor.
(2) Soluţionarea contestaţiilor se efectueazã de CENAFER în termen de maximum 30 de zile de la depunerea acestora.

SECŢIUNEA a 6-a
Dispoziţii tranzitorii

ART. 25
Drepturile şi îndatoririle pãrţilor care sunt interesate direct în procesul de formare profesionalã (CENAFER, unitatea feroviarã pentru care se organizeazã programul, cursantul care solicitã calificarea profesionalã) sunt cele stabilite în contractele de şcolarizare încheiate între pãrţi, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare.

Tabelul 1

DURATELE MINIME
de practicã în vederea autorizãrii personalului cu responsabilitãţi în siguranţa circulaţiei


┌────┬──────────────────────────────────────────┬──────────────────────────────┐
│Nr. │ Personal cu responsabilitati SC │Numar minim de ore de practica│
│crt.│ │prevazute in cadrul programu- │
│ │ │lui de calificare in vederea │
│ │ │ amortizarii │
├────┼──────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 1 │Acar, revizor ace, franar, pazitor bariera│ 240 │
├────┼──────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 2 │Manevrant vagoane │ 240 │
├────┼──────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 3 │Sef manevra, sef tren │ 240 │
├────┼──────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 4 │Conductor tren │ 240 │
├────┼──────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 5 │Magaziner tranzit, magaziner comercial │ 240 │
├────┼──────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 6 │Impiegat de miscare │ 480 │
├────┼──────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 7 │Sef tura miscare │ Absolvent curs │
├────┼──────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 8 │Sef statie, sef adjunct statie, sef │Absolvent curs sef statie │
│ │rezerva │ │
├────┼──────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 9 │Sef statie, sef adjunct statie sef statie │Absolvent curs sef statie │
│ │rezerva din activitatea operatorilor de │ │
│ │transport feroviar │ │
├────┼──────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 10 │Sef tura regulator M │Absolvent curs operator │
│ │ │circulatie M din RT │
├────┼──────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 11 │Operator circulatie M din regulator de │ RT │
│ │trafic │ │
├────┼──────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 12 │Dispecer circulatie M │Absolvent curs operator circu-│
│ │ │latie M din RT │
├────┼──────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 13 │Responsabil SC din activitatea furnizori- │ 180 │
│ │lor feroviari si a detinatorilor de linii │ │
│ │ferate industriale │ │
├────┼──────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 14 │Sef district linii, sef disrict poduri, │ │
│ │sef district exploatare utilaje, pichet │ 600 │
├────┼──────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 15 │Sef echipa intretinere lucari arta, sef │ 480 │
│ │echipa intretinere cale │ │
├────┼──────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 16 │Revizor cale, revizor puncte periculoase, │ 360 │
│ │revizor cale si puncte periculoase │ │
├────┼──────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 17 │Maistru linii, maistru arta(in activita- │Cele prevazute in cursul de la│
│ │tea de constructii CF) │scoala de maistri │
├────┼──────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 18 │Maistru lucrari arta, sudura caii │Cele prevazute in cursul de la│
│ │ │scoala de maistri │
├────┼──────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 19 │Conducator tren ajutor, conducator tren │ 240 │
│ │macara │ │
├────┼──────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 20 │Macaragiu tren ajutor, macaragiu tren │ 240 │
│ │interventie │ │
├────┼──────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 21 │Masinist lucrari cale si L.A. │Cele prevazute in cursul de la│
│ │ │scoala profesionala sau liceul│
│ │ │de specialitate │
├────┼──────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 22 │Sudor intretinere cale si aparate de cale │ 240 │
├────┼──────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 23 │Dispecer energetic feroviar │ 360 │
├────┼──────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 24 │Dispecer energetic feroviar sef │ 360 │
├────┼──────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 25 │Sef district SCB, sef district TTR, sef │ 600 │
│ │district LC │ │
├────┼──────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 26 │Electromecanic SCB │ 240 │
├────┼──────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 27 │Electromecanic IFTE (intretinere LC) │ 240 │
├────┼──────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 28 │Electromecanic TTR │ 240 │
├────┼──────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 29 │Montator I (SCB, TTR, IFTE) │ 240 │
├────┼──────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 30 │Revizor tehnic vagoane │ 480 │
├────┼──────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 31 │Mecanic locomotiva-automotor │560 in activitatea de marfa si│
│ │ │calatori, din care 160 ore in │
│ │ │activitatea de manevra ca │
│ │ │mecanic asistent*) │
├────┼──────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 32 │Mecanic ajutor locomotiva-automotor │Curs calificare mecanic ajutor│
│ │ │sau mecanic │
├────┼──────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 33 │Mecanic drezina pantograf │ 240 │
├────┼──────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 34 │Mecanic masini grele de cale, mecanic │ │
│ │ajutor masini grele de cale │ 480 │
├────┼──────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 35 │Mecanic masini grele sudura caii, mecanic │ │
│ │ajutor masini sudura caii │ 400 │
└────┴──────────────────────────────────────────┴──────────────────────────────┘



ANEXA 2

METODOLOGIE
de organizare şi de derulare a programelor de verificare profesionalã periodicã a personalului care efectueazã activitãţi specifice desfãşurãrii transportului feroviar

SECŢIUNEA 1
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) În scopul asigurãrii cerinţelor privind siguranţa circulaţiei trenurilor, securitatea transporturilor şi calitatea serviciilor în transportul feroviar, personalul utilizat în funcţii cu responsabilitãţi în siguranţa circulaţiei care desfãşoarã pe propria rãspundere activitãţi de organizare, conducere şi efectuare a circulaţiei trenurilor şi/sau a operaţiunilor de manevrã, de conducere şi de deservire a vehiculelor feroviare motoare, de manipulare a instalaţiilor de siguranţa circulaţiei, de verificare, de întreţinere şi/sau revizie tehnicã a elementelor infrastructurii feroviare şi a vehiculelor feroviare din compunerea trenurilor trebuie sã fie verificat profesional periodic, în condiţiile prezentei metodologii.
(2) Unitãţile feroviare sunt obligate sã utilizeze în efectuarea activitãţilor prevãzute la alin. (1) numai personal, pentru care controlul medical şi psihologic este obligatoriu, verificat profesional periodic.
ART. 2
(1) Verificarea profesionalã periodicã a personalului utilizat în funcţii cu responsabilitãţi în siguranţa circulaţiei constã în evaluarea periodicã a cunoştinţelor şi deprinderilor necesare exercitãrii atribuţiilor specifice, în scopul asigurãrii cerinţelor privind siguranţa circulaţiei trenurilor, securitatea transporturilor şi calitatea serviciilor în transportul feroviar.
(2) Periodicitatea verificãrii profesionale pentru personalul utilizat în funcţii cu responsabilitãţi în siguranţa circulaţiei se calculeazã, dupã caz, de la data autorizãrii în funcţie, respectiv de la data efectuãrii ultimei verificãri profesionale în exercitarea aceleiaşi funcţii.
ART. 3
Programarea şi derularea verificãrii profesionale periodice a personalului utilizat în funcţii cu responsabilitãţi în siguranţa circulaţiei se efectueazã conform procedurilor specifice elaborate de CENAFER şi aprobate prin decizie a directorului general al CENAFER.
ART. 4
(1) Verificarea profesionalã periodicã se face din planul tematic anual de instruire specific funcţiei respective, întocmit în concordanţã cu tematica-cadru şi cu bibliografia de examinare elaborate de CENAFER.
(2) În vederea verificãrii profesionale periodice, înainte de data susţinerii examenului de verificare profesionalã periodicã, personalul utilizat în funcţii cu responsabilitãţi în siguranţa circulaţiei îşi poate reîmprospãta/actualiza cunoştinţele prin activitãţi de instruire teoreticã cu durata de cel mult 40 de ore efectuate de CENAFER.
(3) Durata efectivã va fi stabilitã de CENAFER conform complexitãţii competenţelor profesionale ce urmeazã a fi verificate.
ART. 5
(1) Pentru efectuarea verificãrii profesionale periodice unitãţile feroviare au obligaţia sã transmitã la CENAFER, pânã la data de 30 noiembrie a anului în curs, programul pentru anul urmãtor defalcat pe trimestre, care va cuprinde numãrul de salariaţi, funcţiile în care aceştia sunt încadraţi şi reprezentantul de specialitate care va participa în comisia de verificare profesionalã periodicã.
(2) Pentru luna ianuarie nu se programeazã verificãri profesionale periodice.

SECŢIUNEA a 2-a
Funcţiile şi periodicitatea verificãrii profesionale periodice

ART. 6
Funcţiile şi periodicitatea verificãrii profesionale periodice sunt urmãtoarele:
a) funcţiile pentru care verificarea profesionalã periodicã este obligatorie la 1 an:
1. acar;
2. mecanic drezinã-pantograf;
3. conducãtor tren ajutor, conducãtor tren macara;
4. conductor tren;
5. dispecer circulaţie M;
6. dispecer energetic feroviar;
7. electromecanic SCB, IFTE (întreţinere LC), TTR;
8. frânar;
9. impiegat de mişcare;
10. macaragiu tren ajutor, macaragiu tren intervenţie;
11. magaziner tranzit, magaziner comercial;
12. manevrant vagoane;
13. maşinist lucrãri cale şi lucrãri de artã;
14. mecanic locomotivã-automotor, mecanic ajutor locomotivã-automotor;
15. mecanic maşini grele de cale, mecanic ajutor maşini grele de cale;
16. mecanic maşini grele de sudura cãii, mecanic ajutor maşini grele de sudura cãii;
17. montator I (SCB, TTR, IFTE);
18. operator circulaţie M (din regulatorul de trafic);
19. pãzitor barierã;
20. picher;
21. revizor ace;
22. revizor cale, revizor puncte periculoase, revizor cale şi puncte periculoase;
23. revizor tehnic vagoane;
24. sudor întreţinere cale şi aparate cale;
25. şef manevrã, inclusiv din exploatarea instalaţiei WSSB;
26. şef tren;
b) funcţiile pentru care verificarea profesionalã periodicã este obligatorie la 2 ani:
1. dispecer energetic feroviar şef;
2. şef turã mişcare;
3. maistru lucrãri artã, sudura cãii;
4. maistru linii, maistru artã (în activitatea de construcţii CF);
5. responsabil SC (al furnizorilor feroviari, al deţinãtorului de linii ferate industriale);
6. şef district (linii, SCB, TTR, LC, poduri, exploatare utilaje);
7. şef echipã întreţinere lucrãri artã, şef echipã întreţinere cale;
8. şef staţie, şef staţie adjunct, şef staţie rezervã;
9. şef staţie, şef staţie adjunct, şef staţie rezervã din activitatea operatorilor de transport feroviar;
10. şef turã regulator.

SECŢIUNEA a 3-a
Organizarea şi desfãşurarea examenului de verificare profesionalã periodicã

ART. 7
(1) CENAFER va transmite unitãţii feroviare, înainte cu 45 de zile de data stabilitã pentru desfãşurarea verificãrii profesionale periodice, locul, data, componenţa comisiei de verificare profesionalã periodicã, bibliografiile şi tematicile-cadru de examinare.
(2) CENAFER va transmite şi durata (numãrul de ore), necesarã pentru reîmprospãtarea/actualizarea cunoştinţelor teoretice în vederea verificãrii profesionale periodice.
(3) Unitãţile feroviare vor transmite personalului propriu, înainte cu 30 de zile de data la care urmeazã a se susţine examenul de verificare profesionalã periodicã, bibliografiile şi tematicile-cadru de examinare şi îl va informa despre locul şi data susţinerii examenului de verificare profesionalã periodicã şi durata necesarã pentru reîmprospãtarea/actualizarea cunoştinţelor teoretice.
ART. 8
(1) Comisia de examinare în vederea verificãrii profesionale periodice va fi compusã din:
a) un reprezentant de specialitate al CENAFER, în calitate de preşedinte;
b) un reprezentant de specialitate al unitãţii feroviare angajatoare, în calitate de membru.
(2) Comisia de examinare îşi desfãşoarã activitatea numai în componenţa completã.
ART. 9
Comisia de examinare va stabili subiectele de evaluare a cunoştinţelor teoretice şi practice, precum şi durata probei teoretice, care nu va fi mai micã de o orã.
ART. 10
Aprecierea nivelului de pregãtire la examenul de verificare profesionalã periodicã se face astfel:
a) evaluarea prin lucrare scrisã:
- cu note de la 1 la 10 acordate de fiecare membru al comisiei de examinare, pentru fiecare dintre subiectele materiei de examinare;
- media aritmeticã a acestor note, calculatã cu douã zecimale, constituie nota pentru fiecare materie de examinare;
- media aritmeticã a notelor, calculatã cu douã zecimale, pentru fiecare materie de examinare constituie nota finalã pentru lucrarea scrisã, respectiv pentru verificarea profesionalã periodicã;
- în cazul în care la una dintre materiile de examinare candidatul a obţinut media aritmeticã sub 5 (cinci), nota examenului nu se mai calculeazã, candidatul fiind declarat "necorespunzãtor" la examenul de verificare profesionalã periodicã;
- candidatul care a obţinut nota examenului de verificare profesionalã periodicã de cel puţin 5 (cinci) este declarat "corespunzãtor";
b) evaluarea prin test tip grilã:
- candidatul va fi declarat "corespunzãtor" dacã numãrul de rãspunsuri corecte reprezintã minimum 2/3 din totalul întrebãrilor fiecãrei materii de examinare.

SECŢIUNEA a 4-a
Validarea rezultatelor examenului de verificare profesionalã periodicã

ART. 11
(1) Dupã susţinerea examenului de verificare profesionalã periodicã preşedintele comisiei întocmeşte un proces-verbal, în douã exemplare, care va fi semnat de membrii comisiei.
(2) Procesul-verbal va conţine locul şi data efectuãrii verificãrii profesionale periodice, numele şi funcţiile celor examinaţi, materiile de examinare, notele obţinute la fiecare materie de examinare şi media finalã sau numãrul de rãspunsuri corecte din testul grilã, pe materii de examinare, şi calificativele obţinute.
(3) Un exemplar al procesului-verbal se va pãstra la compartimentul resurse umane al unitãţii feroviare angajatoare, care va comunica personalului examinat rezultatele verificãrii profesionale, iar celãlalt exemplar al procesului-verbal şi alte documente doveditoare ale examinãrii, la preşedintele comisiei.
ART. 12
(1) Personalul care a fost declarat "necorespunzãtor" la examenul de verificare profesionalã periodicã are dreptul la o nouã examinare dupã cel puţin 15 zile, dar nu mai mult de 30 de zile de la data susţinerii examenului, la solicitarea unitãţii feroviare.
(2) Personalul care nu promoveazã nici examinarea prevãzutã la alin. (1) va fi declarat "necorespunzãtor" din punct de vedere profesional.
(3) Personalul care a absentat nemotivat de la examinare va fi declarat "necorespunzãtor", iar cel care a absentat motivat va fi reprogramat la solicitarea unitãţii feroviare.
(4) Unitatea feroviarã este obligatã sã notifice Autoritãţii Feroviare Române - AFER, conform reglementãrilor specifice în vigoare, cazurile în care personalul a fost declarat "necorespunzãtor" la examenul de verificare profesionalã periodicã.

SECŢIUNEA a 5-a
Contestaţii

ART. 13
(1) Contestaţiile privind rezultatele examenului de verificare profesionalã periodicã se depun la CENAFER în termen de 5 zile lucrãtoare de la data susţinerii examenului.
(2) Soluţionarea contestaţiilor se va face în termen de 30 de zile de la data depunerii contestaţiei, de cãtre o comisiei numitã prin decizie a directorului general al CENAFER.

SECŢIUNEA a 6-a
Dispoziţii tranzitorii

ART. 14
Pentru personalul utilizat în funcţii cu responsabilitãţi în siguranţa circulaţiei, a cãrui verificare profesionalã periodicã, calculatã conform prevederilor Dispoziţiei preşedintelui SNCFR nr. 1/75/1996, este scadentã în anul 2006, unitãţile feroviare vor transmite la CENAFER programarea pentru efectuarea verificãrii profesionale periodice calculatã în baza periodicitãţii stabilite prin prezentele norme.
ART. 15
Unitãţile feroviare vor transmite la CENAFER, în termen de maximum 30 de zile de la data aprobãrii prezentelor norme, programarea verificãrii profesionale periodice pentru anul 2005, respectiv pentru personalul scadent în anul 2005 şi cel rezultat prin aplicarea prevederilor art. 14.

SECŢIUNEA a 7-a
Înregistrarea datelor privind verificarea profesionalã periodicã

ART. 16
CENAFER va asigura evidenţa datelor referitoare la verificarea profesionalã periodicã a personalului cu responsabilitãţi în siguranţa circulaţiei în Registrul unic de evidenţã a verificãrilor profesionale periodice.
ART. 17
Unitãţile feroviare, prin compartimentul resurse umane, au obligaţia de a ţine o evidenţã în dosare individuale pentru personalul propriu verificat profesional periodic.

ANEXA 3

METODOLOGIE
de organizare şi de derulare a programelor de perfecţionare a pregãtirii profesionale a personalului care efectueazã activitãţi specifice desfãşurãrii transportului feroviar

SECŢIUNEA 1
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Pentru creşterea competenţei profesionale a personalului care efectueazã activitãţi specifice desfãşurãrii transportului feroviar la un nivel calitativ conform standardelor ocupaţionale, se impun perfecţionarea profesionalã şi instruirea personalului.
(2) Perfecţionarea pregãtirii profesionale a personalului constã în dezvoltarea competenţelor profesionale în cadrul aceleiaşi calificãri, în conformitate cu standardele ocupaţionale recunoscute la nivel naţional.
ART. 2
(1) Pentru dobândirea de noi cunoştinţe profesionale în situaţia apariţiei de noi instalaţii, material rulant, tehnici sau tehnologii, personalul care efectueazã activitãţi specifice desfãşurãrii transportului feroviar trebuie sã fie instruit.
(2) Unitãţile feroviare pot solicita la CENAFER instruirea personalului propriu prin diverse forme de instruire.
ART. 3
Activitatea de organizare şi derulare a programelor de perfecţionare a pregãtirii profesionale a personalului care efectueazã activitãţi specifice desfãşurãrii transportului feroviar se efectueazã de CENAFER conform prezentei metodologii.
ART. 4
Unitãţile feroviare au obligaţia sã transmitã la CENAFER, pânã la data de 15 decembrie a fiecãrui an, personalul propus în vederea perfecţionãrii profesionale pentru anul urmãtor.
ART. 5
(1) În baza solicitãrilor transmise de unitãţile feroviare CENAFER va întocmi Planul anual de perfecţionare profesionalã şi calendarul cursurilor, care vor fi aprobate de Consiliul de conducere al CENAFER.
(2) Planul anual de perfecţionare profesionalã va cuprinde: tipul cursurilor, numãrul estimativ de cursanţi, funcţia/meseria, calificarea, unitatea teritorialã unde îşi desfãşoarã activitatea personalul.
(3) La solicitarea unitãţilor feroviare, Consiliul de conducere al CENAFER poate aproba modificarea sau suplimentarea Planului anual de perfecţionare profesionalã.
ART. 6
Personalul care efectueazã activitãţi specifice desfãşurãrii transportului feroviar poate sã participe, în principal, la urmãtoarele forme de perfecţionare a pregãtirii profesionale organizate de CENAFER:
a) cursuri de perfecţionare profesionalã;
b) instruire profesionalã pentru dobândirea de cunoştinţe pentru cazul punerii în exploatare de instalaţii, tehnologii sau vehicule feroviare noi sau modernizate (reconstruite);
c) diverse forme de instruire.
ART. 7
(1) Cursurile de perfecţionare se organizeazã pentru grupe de cursanţi, în cadrul aceleiaşi funcţii sau meserii, la solicitarea unitãţilor feroviare.
(2) Pe perioada în care participã la programe de perfecţionare a pregãtirii profesionale salariaţii beneficiazã de toate drepturile stabilite de legislaţia în vigoare.

SECŢIUNEA a 2-a
Obiectivele cursurilor de perfecţionare profesionalã

ART. 8
Obiectivele cursurilor de perfecţionare a pregãtirii profesionale sunt în principal urmãtoarele:
a) dobândirea de cunoştinţe şi integrare a personalului nou angajat în specificul activitãţii de transport feroviar;
b) formarea unor deprinderi în scopul asigurãrii cerinţelor privind siguranţa circulaţiei trenurilor, securitatea transporturilor şi calitatea serviciilor în transportul feroviar;
c) actualizarea cunoştinţelor şi perfecţionarea pregãtirii profesionale în ocupaţia de bazã, precum şi în ocupaţiile adiacente, conform cu standardele ocupaţionale;
d) permiterea încadrãrii în altã funcţie/meserie a personalului utilizat în activitãţile specifice sau conexe desfãşurãrii transportului feroviar (mobilitatea socialã a forţei de muncã);
e) însuşirea unor cunoştinţe avansate şi/sau deprinderi de amãnunt, în vederea aplicãrii de metode şi tehnici moderne necesare pentru îndeplinirea sarcinilor de serviciu.

SECŢIUNEA a 3-a
Organizarea cursurilor de perfecţionare

ART. 9
(1) Programele de perfecţionare vor fi organizate în funcţie de solicitãrile unitãţilor feroviare, în baza ofertei de programe transmise de CENAFER.
(2) Unitãţile feroviare pot propune şi alte programe de perfecţionare decât cele cuprinse în oferta CENAFER, în funcţie de specificul activitãţii proprii.
(3) Pentru personalul din unitãţile feroviare se recomandã participarea la programele de perfecţionare a pregãtirii profesionale cel puţin o datã la 5 ani, în scopul reîmprospãtãrii cunoştinţelor, sau promovarea într-o nouã funcţie/meserie.
(4) CENAFER organizeazã cursuri de perfecţionare pentru personalul feroviar în funcţii de conducere şi personalul operativ, care vor fi orientate, în principal, pe domenii şi programe de management feroviar (resurse umane, politici de marketing în transportul feroviar, specificaţii tehnice de interoperabilitate, tehnologia informaţiei, precum şi cursuri de perfecţionare a cunoştinţelor de limbi strãine).
(5) CENAFER va organiza desfãşurarea programului ECDL (Permisul European de Conducere a Computerului) pentru instruirea şi testarea cunoştinţelor de utilizare a computerului, conform cerinţelor Uniunii Europene.
ART. 10
Planul de desfãşurare a unui curs de perfecţionare se stabileşte de responsabilul de curs în colaborare cu lectorii, cuprinzând eşalonarea în timp a temelor corespunzãtoare numãrului de ore afectat şi zilele în care se vor ţine expunerile, discuţiile, lucrãrile practice, evaluãrile periodice şi finale a cunoştinţelor asimilate.
ART. 11
(1) Cursurile de perfecţionare se organizeazã la solicitarea unitãţilor feroviare, cu sau fãrã scoatere de la locul de muncã a personalului, în baza procedurilor specifice elaborate de CENAFER şi aprobate prin decizie a directorului general al CENAFER.
(2) Cursurile de perfecţionare se desfãşoarã zilnic, numãrul de ore de pregãtire teoreticã şi/sau practicã şi durata orei de curs şi/sau aplicaţiilor practice fiind stabilite prin procedurile specifice prevãzute la alin. (1).
(3) Pe baza unui program se pot acorda consultaţii de specialitate cursanţilor care solicitã acest lucru.
ART. 12
(1) Unitãţile feroviare care utilizeazã personalul cu atribuţii de instruire sunt obligate sã perfecţioneze la CENAFER acest personal prin cursuri de metodologia instruirii adulţilor. Necesarul de personal ce urmeazã a fi perfecţionat în acest caz va fi transmis la CENAFER în cel mult şase luni de la încadrarea acestuia pe post.
(2) Personalul prevãzut la alin. (1), încadrat într-o unitate feroviarã, este obligat sã se perfecţioneze profesional la CENAFER cel puţin o datã la doi ani. Unitãţile feroviare vor transmite anual la CENAFER necesarul de personal ce urmeazã a fi perfecţionat profesional.

SECŢIUNEA a 4-a
Evaluarea cunoştinţelor şi certificarea capabilitãţii de utilizare a cunoştinţelor asimilate prin perfecţionarea profesionalã

ART. 13
(1) Evaluarea cunoştinţelor şi certificarea capabilitãţii de utilizare a cunoştinţelor asimilate prin perfecţionarea profesionalã se va efectua conform legislaţiei în vigoare, specifice perfecţionãrii pregãtirii profesionale prin urmãtoarele metode:
a) probe teoretice şi practice;
b) teste;
c) referate;
d) studii sau proiecte.
(2) Certificarea absolvirii se face prin eliberarea unui document care sã ateste capabilitatea de utilizare a cunoştinţelor asimilate prin perfecţionarea profesionalã. În documentul eliberat de CENAFER se înscrie calificativul sau nota obţinutã de cursant.
______________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016