Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 2.243 din 29 decembrie 2006  pentru aprobarea Metodologiei privind scutirea de la garantarea drepturilor de import    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 2.243 din 29 decembrie 2006 pentru aprobarea Metodologiei privind scutirea de la garantarea drepturilor de import

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 12 din 8 ianuarie 2007
În temeiul prevederilor <>art. 11 alin. (5) din Hotãrârea Guvernului nr. 208/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor Publice şi a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
având în vedere prevederile art. 51, 88 şi 190 din Regulamentul (CEE) nr. 2913/1992 al Consiliului de stabilire a Codului vamal comunitar,

ministrul finanţelor publice emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aprobã Metodologia privind scutirea de la garantarea drepturilor de import, prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
În cazul operaţiunilor vamale suspensive, aflate în derulare la data aderãrii României la Uniunea Europeanã, pentru care autoritatea vamalã a acordat scutire de la garantarea drepturilor de import şi a taxei pe valoarea adãugatã conform <>Ordinului ministrului finanţelor publice nr. 1.086/2006 pentru aprobarea Metodologiei privind scutirea de la garantarea drepturilor de import şi a taxei pe valoarea adãugatã, aprobarea este valabilã pânã la data încheierii regimurilor vamale suspensive.
ART. 3
Dispoziţiile prezentului ordin nu se aplicã în cazul operaţiunilor vamale suspensive efectuate în baza unei autorizaţii unice potrivit art. 500 din Regulamentul CEE nr. 2454/1993 privind dispoziţiile de aplicare a Codului vamal comunitar.
ART. 4
Autoritatea Naţionalã a Vãmilor şi unitãţile sale subordonate vor lua mãsuri pentru îndeplinirea dispoziţiilor prezentului ordin.
ART. 5
Prezentul ordin intrã în vigoare la data de 1 ianuarie 2007 şi se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I. La aceeaşi datã se abrogã <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.086/2006 pentru aprobarea Metodologiei privind scutirea de la garantarea drepturilor de import şi a taxei pe valoarea adãugatã, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 566 din 30 iunie 2006.

Ministrul finanţelor publice,
Sebastian Teodor Gheorghe Vlãdescu

Bucureşti, 29 decembrie 2006.
Nr. 2.243.

ANEXĂ

METODOLOGIE
privind scutirea de la garantarea drepturilor de import

ART. 1
Autoritatea vamalã acordã scutiri de la garantarea drepturilor de import, a cãror aplicare intrã în competenţa sa, în cazuri temeinic justificate, pentru urmãtoarele categorii de mãrfuri:
a) mãrfurile plasate în regim vamal de perfecţionare activã în sistem cu suspendare, conform art. 114 pct. 1 lit. a) din Regulamentul (CEE) nr. 2913/92 al Consiliului de instituire a Codului vamal comunitar;
b) mãrfurile clasificate la poziţiile tarifare 2709.00, 2710, 2711, 2901, 2902, 2905, 2914, 2523, 2935.00, 2936, 2937, 2938, 2939, 2940.00.00, 2941, cap. 30, precum şi produsele catering destinate servirii mesei în avion, plasate în regim vamal de antrepozit conform art. 98 din Regulamentul (CEE) nr. 2913/92 al Consiliului;
c) mãrfurile clasificate la poziţia tarifarã 2711, depozitate temporar, conform art. 50 din Regulamentul (CEE) nr. 2913/92 al Consiliului;
d) mãrfurile introduse în zone libere şi antrepozite libere, plasate în regim vamal de perfecţionare activã în sistem cu suspendare, transformare sub control vamal, conform art. 173 lit. c) şi d) din Regulamentul (CEE) nr. 2913/92 al Consiliului.
ART. 2
(1) Cererea privind acordarea scutirii de la garantarea drepturilor de import, denumitã în cele ce urmeazã cerere, se întocmeşte în scris conform modelului prevãzut în anexa nr. 1.
(2) Cererea se întocmeşte de cãtre titularii operaţiunilor sau reprezentanţii acestora, stabiliţi conform art. 5 din Regulamentul (CEE) nr. 2913/92 al Consiliului, şi se depune dupã cum urmeazã:
a) la direcţia regionalã vamalã, atunci când regimul vamal se autorizeazã conform art. 497 alin. (1) şi (2) din Regulamentul (CEE) nr. 2454/1993 al Comisiei;
b) la biroul vamal, atunci când regimul vamal se autorizeazã conform art. 497 alin. (3) din Regulamentul (CEE) nr. 2454/1993 al Comisiei.
ART. 3
(1) Cererea este însoţitã de urmãtoarele documente:
a) contractul/comanda în baza cãruia/cãreia se deruleazã operaţiunile (original şi copie) şi/sau facturã, alte documente comerciale justificative;
b) declaraţia angajament întocmitã de titularul operaţiunii, prin care se obligã sã achite drepturile de import în cazul în care operaţiunea nu este finalizatã în termenul stabilit de autoritatea vamalã. Modelul declaraţiei angajament este prevãzut în anexa nr. 2;
c) formularul ce conţine cuantumul drepturilor de import, al cãrui model este prevãzut în anexa nr. 3.
(2) Declaraţia angajament se semneazã de reprezentantul legal al titularului operaţiunii, iar formularul ce conţine cuantumul drepturilor de import se semneazã de acesta şi de responsabilul financiar.
ART. 4
(1) Cererea şi documentele care o însoţesc sunt analizate de direcţia regionalã vamalã sau de biroul vamal, dupã caz, sub toate aspectele care justificã aprobarea acesteia în ceea ce priveşte raţiunea economicã sau încadrarea mãrfurilor în una dintre situaţiile prevãzute la art. 1.
(2) Aprobarea de scutire de la garantarea drepturilor de import, denumitã în cele ce urmeazã aprobare, se elibereazã în urma avizãrii operaţiunii de personalul vamal desemnat sã gestioneze operaţiunile financiar-contabile, precum şi aspectele legate de regimul vamal solicitat şi reglementãrile legale aplicabile.
(3) Autoritatea vamalã competentã emite aprobarea conform modelului prevãzut în anexa nr. 4, dupã cum urmeazã:
a) direcţia regionalã vamalã, pentru o cerere depusã potrivit art. 2 alin. (2) lit. a) din prezenta metodologie;
b) biroul vamal, pentru o cerere depusã potrivit art. 2 alin. (2) lit. b) din prezenta metodologie.
(4) Aprobarea se elibereazã în 3 exemplare având urmãtoarele destinaţii: un exemplar se transmite solicitantului, un alt exemplar se transmite biroului vamal de control al regimului, iar al treilea exemplar se pãstreazã în evidenţele autoritãţii vamale care a emis aprobarea.
(5) În autorizaţia de utilizare a regimului vamal suspensiv şi/sau economic se menţioneazã în rubrica 16 "Informaţii suplimentare" numãrul şi data aprobãrii.
ART. 5
(1) Cererea se respinge în situaţia în care titularul operaţiunii se aflã în evidenţele autoritãţii vamale cu debite neachitate.
(2) Informaţii privind situaţia debitelor şi a litigiilor pe care le înregistreazã titularul cererii se obţin în prealabil de conducãtorul direcţiei regionale vamale sau al biroului vamal, dupã caz, prin consultarea serviciului juridic din cadrul direcţiei regionale vamale, telefonic, prin fax sau e-mail.
(3) Cererea se respinge prin decizie emisã potrivit art. 6 din Regulamentul (CEE) nr. 2913/92 al Consiliului.
ART. 6
(1) Direcţia regionalã vamalã stabileşte termenul de valabilitate a aprobãrii în funcţie de solicitarea titularului şi de condiţiile de realizare a operaţiunilor.
(2) Aprobarea este valabilã pentru toate operaţiunile vamale efectuate în condiţiile stabilite prin autorizaţia de utilizare a regimului vamal suspensiv şi/sau economic.
(3) Aprobarea eliberatã de biroul vamal este valabilã pentru operaţiunea vamalã autorizatã în procedurã simplificatã, în condiţiile şi termenele stabilite.
ART. 7
(1) Autoritatea vamalã permite reînnoirea unei aprobãri.
(2) În situaţia în care titularul operaţiunii solicitã prelungirea termenului de valabilitate a aprobãrii, acesta se adreseazã direcţiei regionale vamale sau biroului vamal, dupã caz, în cadrul termenului stabilit în aprobare, printr-o nouã cerere, întocmitã conform modelului prevãzut în anexa 1.
(3) Cererea va conţine la pct. 8 menţiuni cu privire la aprobarea pentru care se solicitã prelungirea termenului de valabilitate iniţial.
(4) Acordarea unui nou termen se va face prin înscrierea acestuia sub semnãtura conducãtorului direcţiei regionale vamale sau al biroului vamal, dupã caz, şi aplicarea ştampilei corespunzãtoare pe aprobarea iniţialã.
(5) În cazul aprobãrilor emise de direcţiile regionale vamale, acestea au obligaţia de a informa biroul vamal de control al regimului asupra prelungirii termenului de valabilitate a aprobãrii.
ART. 8
Înainte de expirarea termenului stabilit în aprobare biroul vamal de control al regimului informeazã titularul operaţiunii cu privire la:
a) posibilitatea de a solicita îndeplinirea formalitãţilor privind prelungirea termenului de valabilitate a aprobãrii;
b) obligaţia prezentãrii documentelor care atestã instituirea garanţiilor corespunzãtoare drepturilor datorate, în cazul în care prelungirea termenului de valabilitate a aprobãrii sau eliberarea unei noi aprobãri nu se justificã din punct de vedere legal.
ART. 9
Anexele nr. 1-4 fac parte integrantã din prezenta metodologie.


ANEXA 1
-------
la metodologie
--------------

CERERE
privind acordarea scutirii de la garantarea
drepturilor de import
Nr. ..... data ...

1. Denumirea titularului operatiunii ............................
2. Adresa .......................................................
3. codul fiscal .................................................
4. Numarul de cont ..............................................
5. Regimul vamal solicitat, art. 1 din Metodologia privind scutirea de la garantarea drepturilor de import, aprobatã prin <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 2.243/2006 , dupã caz
6. Termen de valabilitate .......................................
7. Biroul vamal de control al regimului .........................
8. Numarul si data documentelor prevazute la art. 3 din metodologia privind scutirea de la garantarea drepturilor de import, dupa caz:
- contract/comanda ..............................................
- factura, altele................................................
- declaratia nr. .................................................
- cuantumul drepturilor de import ...............................
- aprobare anterioara ............................................

Numele ...........................................................
Prenumele ........................................................
Functia ..........................................................
Data ...................................................

.......................
(semnatura si stampila)


ANEXA 2
-------
la metodologie
--------------

Societatea Comerciala .......................
Sediul ......................................
Numarul de inmatriculare ....................
codul fiscal .................................
Numarul contului/unitatea bancara ............

DECLARATIE
Nr. ..... data .......

Titularul .........., cu sediul in ........, reprezentat legal prin ......., avand functia de ........, ma oblig sa achit drepturile de import in cazul in care operatiunea pentru care solicit scutire de la obligatia garantarii nu este finalizata in termenul stabilit.
Cuantumul drepturilor de import, stabilit in baza elementelor de taxare in vigoare la data prezentei declaratii, in suma de ........, are numai valoare informativa, cuantumul real pe care ma oblig sa il achit fiind cel stabilit in declaratiile vamale de plasare sub regim.
De asemenea, ma oblig sa comunic imediat orice modificare aparuta pe parcursul derularii operatiunilor fata de datele furnizate pentru eliberarea autorizatiei de regim vamal sau pentru eliberarea aprobarii de scutire de la garantarea drepturilor de import.

Numele .........................
Prenumele ......................
Functia ........................
Data ...........................

.......................
(semnatura si stampila)


ANEXA 3
-------
la metodologie
---------------

CUANTUMUL
drepturilor de import
Nr. .... data ....

Contract/Comanda/Factura nr. ................................
Partener extern ...................................................
Valoare in vama (in valuta) .......................................
Curs de schimb ....................................................
Drepturi de import ................................................

Total - cifre si litere (lei) .....................................


Numele .......................
Prenumele ....................
Functia ...................... Responsabil financiar,
Data .........................
.........................
(semnatura)

.......................
(semnatura si stampila)


ANEXA 4
-------
la metodologie
---------------

AGENTIA NATIONALA DE ADMINISTRARE FISCALA
AUTORITATEA NATIONALA A VAMILOR
Directia regionala vamala/Biroul vamal
......................................
Nr. ......... data ...................

APROBARE
de scutire de la garantarea drepturilor de import

Avand in vedere Cererea nr. ........ din ......., inaintata de titularul ........, cu sediul in ......, cod fiscal ......., si prevederile art. 1 lit. ..... din Metodologia privind scutirea de la garantarea drepturilor de import, aprobata prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. ......./2006, se aproba*) derularea in scutire de la garantarea drepturilor de import a operatiunilor ......... efectuate in baza contractului/ comenzii / facturii/altele ............., avand ca obiect marfuri (cantitatea, denumirea comerciala, codul tarifar)**)........... .
Termen de valabilitate ...........

Conducator,

..................
(semnatura si stampila)
------------
*) Prezenta aprobare de scutire de la garantarea drepturilor de import nu exclude necesitatea verificarilor privind aplicarea reglementarilor in baza carora se acorda regimul vamal solicitat.
**) In cazul in care spatiul nu permite datele de identificare ale marfurilor se mentioneaza in anexã la aprobare.

-----------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016