Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 2.220 din 22 decembrie 2006  pentru aprobarea Normelor privind scutirea de la plata taxei pe valoarea adaugata si a accizelor pentru importurile definitive ale anumitor bunuri, prevazuta la art. 142 alin. (1) lit. d) si   art. 199 alin. (3) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 2.220 din 22 decembrie 2006 pentru aprobarea Normelor privind scutirea de la plata taxei pe valoarea adaugata si a accizelor pentru importurile definitive ale anumitor bunuri, prevazuta la art. 142 alin. (1) lit. d) si art. 199 alin. (3) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1.037 din 28 decembrie 2006
ORDIN nr. 2.220 din 22 decembrie 2006
pentru aprobarea Normelor privind scutirea de la plata taxei pe valoarea adãugatã şi a accizelor pentru importurile definitive ale anumitor bunuri, prevãzutã la art. 142 alin. (1) lit. d) şi <>art. 199 alin. (3) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal
EMITENT: MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 1.037 din 28 decembrie 2006

În temeiul <>art. 11 alin. (5) din Hotãrârea Guvernului nr. 208/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor Publice şi a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în baza prevederilor art. 142 alin. (1) lit. d) şi ale <>art. 199 alin. (3) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 927 din 23 decembrie 2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

ministrul finanţelor publice emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Normele privind scutirea de la plata taxei pe valoarea adãugatã şi a accizelor pentru importurile definitive ale anumitor bunuri, prevãzutã la art. 142 alin. (1) lit. d) şi <>art. 199 alin. (3) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cuprinse în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Referirile la codul fiscal din cuprinsul normelor prevãzute la <>art. 1 reprezintã trimiteri la Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 3
Autoritãţile vamale, direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti, organele fiscale teritoriale subordonate acestora, precum şi Direcţia generalã de administrare a marilor contribuabili vor lua mãsuri pentru ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.
ART. 4
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 5
Prezentul ordin intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2007.

Ministrul finanţelor publice,
Sebastian Teodor Gheorghe Vladescu

Bucureşti, 22 decembrie 2006.
Nr. 2.220.

ANEXA

NORME
privind scutirea de la plata taxei pe valoarea
adãugatã şi a accizelor pentru importurile definitive
ale anumitor bunuri, prevãzutã la art. 142 alin. (1) lit. d)
şi <>art. 199 alin. (3) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal

TITLUL I
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) În sensul Titlurilor II şi III din prezentul ordin:
1. "ţara terta" reprezintã orice ţara care nu este stat membru al Uniunii Europene şi unde prevederile Titlului VI "Taxa pe valoarea adãugatã" sau ale Titlului VII "Accize şi alte taxe speciale" sau ale ambelor titluri menţionate din codul fiscal nu se aplica;
2. "teritoriu terţ" reprezintã orice teritoriu al unui stat membru al Uniunii Europene unde prevederile Titlului VI "Taxa pe valoarea adãugatã" sau ale Titlului VII "Accize şi alte taxe speciale" sau ale ambelor titluri menţionate din codul fiscal nu se aplica.
(2) Dispoziţiile Titlurilor II şi III ale prezentului ordin, referitoare la tratamentul fiscal aplicabil importurilor de bunuri din "ţãrile terţe" produc efecte identice şi în cazul importurilor de bunuri din "teritoriile terţe" asa cum sunt definite acestea la pct. 2 al alin (1).
ART. 2
(1) În sensul Titlului IV din prezentul ordin, "ţara terta" are sensul atribuit la art. 125^2 din Codul fiscal.
(2) Dispoziţiile Titlului IV din prezentul ordin referitoare la tratamentul fiscal aplicabil importurilor de bunuri din ţãrile terţe produc efecte identice şi în cazul importurilor de bunuri din "teritoriile terţe" asa cum sunt acestea definite la art. 125^2 din Codul fiscal.

TITLUL II
Scutirea de taxa pe valoarea adãugatã şi de accize la import, în contextul traficului internaţional de cãlãtori

ART. 3
(1) Bunurile conţinute în bagajul personal al cãlãtorilor din ţãrile terţe sunt scutite de taxa pe valoarea adãugatã şi de accize la import dacã bunurile respective nu au caracter comercial şi valoarea totalã a acestora nu depãşeşte 175 euro pe persoana.
(2) În situaţia în care valoarea totalã pe persoana a mai multor articole depãşeşte suma stabilitã la alin. (1), se acorda scutiri pana la atingerea acestei valori pentru acele articole care, dacã ar fi fost importate separat, ar fi fost scutite, intelegandu-se ca valoarea unui articol individual nu poate fi defalcata.
ART. 4
(1) În sensul prezentului titlu:
1. Valoarea efectelor personale importate temporar sau reimportate dupã exportul temporar nu vor fi luate în considerare pentru determinarea scutirii prevãzute la art. 3.
2. Se considera ca importurile nu au caracter comercial dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au loc ocazional;
b) constau exclusiv în bunuri pentru uzul personal sau al familiei cãlãtorului sau din bunuri destinate a fi oferite drept cadou, iar natura şi cantitatea acestor bunuri nu indica faptul ca sunt importate în scopuri comerciale.
3. "Bagajul personal" reprezintã totalitatea bagajelor pe care un cãlãtor le prezintã autoritãţilor vamale la sosire, precum şi bagajul pe care îl prezintã ulterior aceloraşi autoritãţi, cu condiţia sa dovedeascã ca respectivul bagaj a fost înregistrat de cãtre compania care a fost responsabilã cu transportul cãlãtorului ca bagaj insotitor la data plecãrii.
Definitia "bagajului personal" nu include canistrele portabile care conţin combustibil. Totuşi, în cazul oricãrui mijloc de transport cu motor, cantitatea de combustibil care nu depãşeşte 10 litri este admisã fãrã plata taxelor aferente unei astfel de canistre, fãrã a contraveni altor prevederi legale în vigoare.
ART. 5
(1) Limitele cantitative pentru scutirile de taxa pe valoarea adãugatã şi de accize în cazul bunurilor conţinute în bagajul personal al cãlãtorilor din tari terţe, sunt urmãtoarele:



──────────────────────────────────────────────────────────────────────
Bunuri Limite
──────────────────────────────────────────────────────────────────────
a) Produse din tutun:
Tigarete sau 200 bucãţi
Tigari de foi (tigari de maximum 3 grame fiecare) sau 100 bucãţi
Tigari sau 50 bucãţi
Tutun de fumat 250 grame
──────────────────────────────────────────────────────────────────────
b) Alcool şi bãuturi alcoolice
- bãuturi distilate şi bãuturi spirtoase cu o 1 litru
concentraţie alcoolicã de peste 22 % în volum;
alcool etilic nedenaturat de 80% vol. şi peste, sau
- bãuturi distilate şi bãuturi spirtoase, aperitive 2 litri
pe baza de vin sau alcool, tafia, sake, sau
bãuturi similare cu o concentraţie alcoolicã mai
mica de 22% vol.; vin spumos, vin licoros
- vinul linistit 2 litri
──────────────────────────────────────────────────────────────────────
c) Parfumuri 50 grame
Ape de toaleta 1/4 litri
──────────────────────────────────────────────────────────────────────
d) Cafea 500 grame
Extracte şi esente de cafea 200 grame
──────────────────────────────────────────────────────────────────────
e) Ceai 100 grame
Extracte şi esente de ceai 40 grame
──────────────────────────────────────────────────────────────────────



(2) Scutirea pentru bunurile menţionate la alin. (1) lit. a) şi b) nu se acorda cãlãtorilor cu varsta sub 17 ani. Scutiri pentru bunurile menţionate la alin. (1) lit. d) nu se acorda cãlãtorilor cu varsta sub 15 ani.
(3) În limitele cantitative stabilite la alin. (1) şi având în vedere restricţiile de la alin. (2), valoarea bunurilor enumerate la alin. (1) nu se ia în considerare la determinarea scutirilor prevãzute la art. 3.
ART. 6
Nu se datoreazã taxa pe valoarea adãugatã şi accizele în cazul importurilor de bunuri conţinute în bagajul personal al cãlãtorilor, dacã suma totalã a acestor taxe care ar trebui percepute nu depãşeşte 5 euro.

TITLUL III
Scutirea de taxa pe valoarea adãugatã şi de accize percepute la import pentru loturile mici de bunuri cu caracter necomercial

ART. 7
(1) Bunurile cuprinse în loturi mici cu caracter necomercial, trimise de cãtre persoane particulare dintr-o ţara terta, unor persoane particulare din România, sunt scutite la import de taxa pe valoarea adãugatã şi de accize.
(2) În sensul alin. (1), "loturi mici cu caracter necomercial" reprezintã acele loturi care:
a) au un caracter ocazional;
b) conţin numai bunuri destinate uzului personal sau al familiei destinatarului, iar natura şi cantitatea lor nu indica faptul ca ar fi importate în scopuri comerciale;
c) conţin bunuri cu o valoare totalã de cel mult 45 euro;
d) sunt trimise de cãtre expeditor destinatarului cu titlu gratuit.
ART. 8
(1) Scutirea prevãzutã la art. 7 se aplica bunurilor enumerate în continuare, respectându-se urmãtoarele limite cantitative:


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Bunuri Limite
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────
a) produse din tutun
- tigarete sau 50 bucãţi
- tigari de foi (tigari de maximum 3 grame fiecare) sau 25 bucãţi
- tigari sau 10 bucãţi
- tutun de fumat 50 grame
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────
b) alcool şi bãuturi alcoolice
- bãuturi distilate şi bãuturi spirtoase cu o sticla
concentraţie alcoolicã de peste 22%; alcool etilic standard
nedenaturat de 80 % vol. şi peste, (de pana la
sau 1 litru)
- bãuturi distilate şi bãuturi spirtoase, aperitive o sticla
pe baza de vin sau alcool, tafia, sake sau bãuturi standard
alcoolice similare, cu o concentraţie alcoolicã (de pana la
de pana la 22% inclusiv; vinuri spumoase 1 litru)
şi vinuri licoroase, sau
- vinuri linistite 2 litri
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────
c) parfumuri, sau 50 grame
ape de toaleta 0,25 litri
sau 8 uncii
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────
d) cafea, sau 500 grame
extracte şi esente de cafea 200 grame
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────
e) ceai, sau 100 grame
extracte şi esente de ceai 40 grame
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────



(2) Bunurile prevãzute la alin. (1) incluse în loturi mici cu caracter necomercial, în cantitãţi care le depãşesc pe cele prevãzute la acest alineat, sunt excluse în întregime din sfera de aplicare a scutirii.

TITLUL IV
Scutirea de la plata taxei pe valoarea adãugatã a anumitor importuri finale de bunuri

ART. 9
Dispoziţii generale
În vederea aplicãrii prevederilor prezentului titlu, termenii de mai jos au urmãtoarele semnificatii:
a) "bunuri personale" înseamnã orice bunuri destinate uzului personal sau necesitãţilor gospodãreşti. Constituie bunuri personale, în înţelesul celor de mai sus, efectele gospodãreşti, precum şi bicicletele şi motocicletele, autovehiculele particulare şi remorcile acestora, rulotele pentru camping, ambarcatiunile şi avioanele de agrement.
De asemenea, sunt considerate bunuri personale proviziile pentru gospodãrie corespunzãtoare cerinţelor normale de aprovizionare ale unei familii, animalele de companie şi animalele de calarie, precum şi instrumentele portabile pentru arte aplicate sau arte liberale necesare persoanei în cauza în vederea desfãşurãrii meseriei sau profesiei sale.
Bunurile personale nu trebuie sa permitã, prin natura sau prin cantitatea lor, desfãşurarea unei activitãţi cu caracter comercial;
b) "efecte gospodãreşti" înseamnã efectele personale, lenjerie şi articole de mobilier sau de dotare folosite în gospodãrie, destinate uzului personal sau necesitãţilor gospodãreşti;
c) "produse alcoolice" înseamnã produsele (bere, vinuri, aperitive pe baza de vin, brandy, lichioruri şi bãuturi alcoolice spirtoase, etc.) încadrate la codurile NC de la 2203 la 2208.

CAP. I
Importul de bunuri personale ale persoanelor care vin din tari terţe

Secţiunea 1
Bunuri personale introduse de cãtre persoanele fizice care isi schimba domiciliul sau resedinta, dupã caz, dintr-o ţara terta în România

ART. 10
În condiţiile prevãzute la art. 11-18, sunt scutite de la plata taxei pe valoarea adãugatã bunurile personale introduse de cãtre persoanele fizice care isi muta domiciliul sau resedinta, dupã caz, dintr-o ţara terta pe teritoriul României.
ART. 11
Scutirea este limitatã la bunurile personale care:
a) cu excepţia unor cazuri speciale justificate de împrejurãri, s-au aflat în posesia şi, în cazul bunurilor neconsumabile, au fost utilizate de cãtre persoana respectiva la domiciliul sau resedinta anterioarã cel puţin o perioada de 6 luni înainte de data la care a încetat sa aibã domiciliul ori resedinta în ţara terta de provenienta;
b) la noul domiciliu sau resedinta, dupã caz, sunt afectate aceleiaşi destinaţii.
ART. 12
(1) Pot beneficia de scutire de la plata taxei pe valoarea adãugatã doar persoanele care au avut domiciliul sau resedinta, dupã caz, într-o ţara terta, cel puţin 12 luni consecutive.
(2) Autoritãţile vamale pot acorda derogãri de la prevederile alin. (1) în baza unei declaraţii pe propria rãspundere din care sa rezulte ca intenţia de a avea domiciliul sau resedinta, dupã caz, într-o ţara terta pentru o perioada de cel puţin 12 luni consecutive a fost realã.
ART. 13
Scutirea de la plata taxei pe valoarea adãugatã nu se acorda pentru:
a) produse alcoolice;
b) tutun sau produse din tutun;
c) mijloace de transport cu destinaţie comercialã;
d) articole folosite în exercitarea meseriei sau profesiei, altele decât instrumentele portabile folosite în artele liberale şi aplicate.
ART. 14
(1) Cu excepţia unor cazuri particulare reglementate prin prezentul ordin, precum cel prevãzut la art. 16 alin. (1), scutirea este acordatã numai pentru bunurile personale introduse pe o perioada de 12 luni începând cu data stabilirii domiciliului sau reşedinţei, dupã caz, pe teritoriul României.
(2) Introducerea bunurilor poate fi facuta de mai multe ori în termenul prevãzut la alin. (1).
ART. 15
(1) Pana la expirarea termenului de 12 luni de la data declaraţiei de import definitiv, bunurile personale admise în scutire nu pot face obiectul unui împrumut, gajari/garanţii reale mobiliare, locatiuni sau al unei cesiuni cu titlu oneros ori cu titlu gratuit fãrã ca autoritãţile vamale sa fie informate în prealabil.
(2) Împrumutul, gajarea/garanţia realã mobiliarã, locaţiunea sau cesiunea realizatã înainte de expirarea termenului prevãzut la alin. (1) atrage plata taxei pe valoarea adãugatã aferente bunurilor respective, cota aplicabilã fiind cea în vigoare la data schimbãrii destinaţiei, la valoarea în vama admisã de autoritãţile vamale la momentul declaraţiei de import definitiv.
ART. 16
(1) Prin derogare de la dispoziţiile art. 14 alin. (1), scutirea poate fi acordatã pentru bunurile personale importate definitiv înainte de stabilirea domiciliului sau reşedinţei, dupã caz, pe teritoriul României, pe baza angajamentului scris privind intenţia persoanei interesate de a se stabili efectiv într-un termen de 6 luni pe teritoriul României. Acest angajament este însoţit de o garanţie ale carei forma şi cuantum sunt stabilite de autoritãţile vamale.
(2) În situaţia menţionatã la alin. (1), termenul de 6 luni prevãzut la art. 11 lit. a) se calculeazã de la data importului bunurilor personale pe teritoriul României.
ART. 17
În situaţia în care, motivatã de obligaţiile profesionale, persoana interesatã pãrãseşte ţara terta unde aceasta avea vechiul domiciliu sau vechea resedinta, dupã caz, fãrã sa-şi stabileascã simultan domiciliul sau resedinta, pe teritoriul României, dar cu intenţia de a se stabili ulterior, autoritãţile vamale pot permite introducerea în regim de scutire de la plata taxei pe valoarea adãugatã a bunurilor personale care sunt transferate cu acest scop pe teritoriul României.
ART. 18
(1) Introducerea cu scutire a bunurilor personale prevãzute la art. 17 se supune condiţiilor prevãzute la art. 10 - 15, în sensul ca:
a) termenul prevãzut la art. 11 lit. a) este calculat anterior datei importului;
b) termenele prevãzute la art. 15 alin. (1) şi la art. 14 alin. (1) sunt calculate anterior datei efective a stabilirii domiciliului sau reşedinţei, dupã caz, a persoanei interesate pe teritoriul României.
(2) Admiterea în scutire este acordatã în baza angajamentului scris al persoanei interesate sa-şi stabileascã domiciliul sau resedinta, dupã caz, pe teritoriul României într-un termen stabilit de autoritãţile vamale. Autoritãţile vamale pot cere ca angajamentul sa fie însoţit de o garanţie ale carei forma şi suma o vor stabili.

Secţiunea 2
Bunuri importate cu ocazia cãsãtoriei

ART. 19
(1) Sunt scutite de la plata taxei pe valoarea adãugatã, în condiţiile prevãzute la art. 20-23, trusourile şi efectele gospodãreşti, indiferent dacã acestea sunt sau nu noi, aparţinând unei persoane care isi schimba domiciliul sau resedinta, dupã caz, dintr-o ţara terta pe teritoriul României, cu ocazia cãsãtoriei sale.
(2) De asemenea, sunt scutite de la plata taxei pe valoarea adãugatã, cadourile care se oferã în mod obişnuit cu ocazia cãsãtoriei, destinate unei persoane care se încadreazã în condiţiile prevãzute la alin. (1), de cãtre persoanele care au domiciliul sau resedinta, dupã caz, într-o ţara terta. Valoarea fiecãrui cadou admis în scutire nu poate depãşi 1.000 euro.
ART. 20
Scutirea de la plata taxei pe valoarea adãugatã prevãzutã la art. 19 se acorda doar persoanelor care:
a) au domiciliul sau resedinta, dupã caz, într-o ţara terta de cel puţin 12 luni consecutive. Derogãri de la aceasta regula pot fi acordate de cãtre autoritãţile vamale pe baza declaraţiei pe propria rãspundere a persoanei în cauza, din care sa rezulte ca intenţia de a avea domiciliul sau resedinta, dupã caz, în ţara terta respectiva, pentru o perioada de cel puţin 12 luni consecutive a fost realã;
b) fac dovada cãsãtoriei lor.
ART. 21
Scutirea de la plata taxei pe valoarea adãugatã nu se acorda pentru produse alcoolice, tutun sau produse din tutun.
ART. 22
(1) Cu excepţia unor circumstanţe, scutirea se acorda doar pentru bunurile importate permanent în România:
a) cu cel mult doua luni înainte de data stabilitã pentru cãsãtorie. În acest caz, scutirea este acordatã numai în baza unei garanţii corespunzãtoare, ale carei forma şi cuantum se stabilesc de cãtre autoritãţile vamale;
b) în termen de 4 luni de la data cãsãtoriei.
(2) Introducerea bunurilor prevãzute la art. 19 poate fi facuta de mai multe ori în termenul prevãzut la alin. (1).
ART. 23
(1) Pana la expirarea termenului de 12 luni calculat de la data declaraţiei de import definitiv, bunurile admise în scutire nu pot face obiectul unui împrumut, gajari/garanţii reale mobiliare, locatiuni sau cesiuni cu titlu oneros sau cu titlu gratuit fãrã ca autoritãţile vamale sa fie în prealabil informate.
(2) Împrumutul, gajarea/garanţia realã mobiliarã, locaţiunea sau cesiunea realizatã înainte de expirarea termenului prevãzut la alin. (1) atrage plata taxei pe valoarea adãugatã aferente bunurilor respective, cota aplicabilã fiind cea în vigoare la data schimbãrii destinaţiei, la valoarea în vama admisã de autoritãţile vamale la momentul declaraţiei de import definitiv.

Secţiunea 3
Bunuri personale dobândite prin moştenire

ART. 24
Sunt scutite de la plata taxei pe valoarea adãugatã la import bunurile personale obţinute prin moştenire de cãtre o persoana fizica având domiciliul sau resedinta, dupã caz, pe teritoriul României.
ART. 25
Scutirea prevãzutã la art. 24 nu se acorda pentru:
a) produse alcoolice;
b) tutun sau produse din tutun;
c) mijloace comerciale de transport;
d) bunuri folosite în exercitarea unei meserii sau profesii, altele decât instrumentele portabile folosite în artele liberale sau aplicate, care au fost necesare pentru exercitarea meseriei sau profesiei de cãtre defunct;
e) stocuri de materii prime şi produsele finite sau semifinite;
f) septelul viu şi stocuri de produse agricole în cantitãţi care depãşesc cerinţele normale de aprovizionare ale unei familii.
ART. 26
(1) Scutirea se acorda numai pentru bunurile personale importate definitiv în termen de cel mult 2 ani de la data la care persoana devine proprietarul bunurilor respective.
(2) Introducerea bunurilor poate fi efectuatã de mai multe ori în termenul prevãzut la alin. (1).
ART. 27
Prevederile art. 24 - 26 se aplica identic bunurilor personale dobândite prin moştenire de cãtre persoane juridice angajate într-o activitate non-profit, cu sediul pe teritoriul României.

CAP. II
Echipamente şi rechizite şcolare, precum şi alte efecte gospodãreşti de uz şcolar

ART. 28
(1) Sunt scutite de la plata taxei pe valoarea adãugatã la import echipamentele şi rechizitele şcolare, precum şi bunurile reprezentând articole obişnuite existente în camera unui elev sau student şi care aparţin elevilor sau studenţilor care vin sa locuiascã pe teritoriul României în vederea efectuãrii studiilor şi destinate uzului personal pe durata studiilor.
(2) În sensul alin. (1):
a) elev sau student înseamnã orice persoana înscrisã într-o unitate de învãţãmânt pentru a urma cursuri de zi;
b) echipament înseamnã lenjerie de corp şi lenjerie folositã în casa, precum şi îmbrãcãminte, indiferent dacã acestea sunt sau nu noi;
c) rechizite şcolare înseamnã articole şi instrumente, inclusiv calculatoare şi maşini de scris, folosite în mod obişnuit de elevi şi studenţi pentru studii.
ART. 29
Scutirea prevãzutã la art. 28 alin. (1) se acorda cel puţin o data în fiecare an şcolar.

CAP. III
Importuri cu valoare neglijabila

ART. 30
(1) Sunt scutite de la plata taxei pe valoarea adãugatã importurile de bunuri a cãror valoare nu depãşeşte 10 euro.
(2) Scutirea prevãzutã la alin. (1) nu se acorda pentru:
a) produse alcoolice;
b) parfumuri şi ape de toaleta;
c) tutun sau produse din tutun.

CAP. IV
Bunuri de capital şi alte echipamente importate la transferul unei activitãţi

ART. 31
(1) Sunt scutite de la plata taxei pe valoarea adãugatã la import, în condiţiile art. 32 - 35, importurile de bunuri de capital şi alte echipamente care aparţin întreprinderilor care isi înceteazã definitiv activitatea într-o ţara terta pentru a desfasura activitãţi similare în România şi care, conform art. 153 din Codul fiscal, au notificat în avans autoritãţile fiscale competente din România cu privire la începerea unei astfel de activitãţi.
Dacã întreprinderea transferata este o exploatatie agricolã, septelul acesteia este, de asemenea, scutit la import.
(2) În sensul alin. (1):
a) "activitate" reprezintã o activitate economicã în conformitate cu art. 127 din Codul fiscal;
b) "întreprindere" înseamnã o unitate economicã independenta de producţie sau din industria serviciilor.
ART. 32
(1) Scutirea prevãzutã la art. 31 se limiteazã la bunurile de capital şi echipamentul care:
a) cu excepţia unor cazuri speciale, justificate de împrejurãri, au fost folosite efectiv de întreprindere timp de minimum 12 luni înainte de data la care întreprinderea a încetat sa funcţioneze în ţara terta de plecare;
b) sunt destinate folosirii în aceleaşi scopuri dupã transfer;
c) urmeazã sa fie folosite într-o activitate care nu este scutitã în temeiul art. 141 din Codul fiscal;
d) sunt adecvate naturii şi dimensiunii întreprinderii în cauza.
ART. 33
Nu beneficiazã de scutire de la plata taxei pe valoarea adãugatã întreprinderile stabilite într-o ţara terta şi al cãror transfer pe teritoriul României este consecinta sau se efectueazã în scopul unei fuziuni sau preluãri, de cãtre o întreprindere stabilitã pe teritoriul României, fãrã iniţierea unei activitãţi noi.
ART. 34
Scutirea de la plata taxei pe valoarea adãugatã nu se acorda pentru:
a) mijloace de transport care prin natura lor nu constituie instrumente de producţie sau instrumente folosite în industria serviciilor;
b) livrãri de bunuri destinate consumului uman sau hranei animalelor;
c) combustibil şi stocuri de materii prime sau produse finite sau semifinite;
d) septel deţinut de comercianţii de animale.
ART. 35
Scutirea prevãzutã la art. 31 se acorda numai pentru bunurile de capital şi alte echipamente, importate înainte de expirarea unui termen de 12 luni începând de la data încetãrii activitãţii întreprinderii în ţara terta de provenienta.

CAP. V
Importul anumitor produse agricole şi al produselor destinate uzului agricol

Secţiunea 1
Produse obţinute de producãtorii agricoli din România pe proprietãţi aflate într-o ţara terta

ART. 36
(1) Sunt scutite de la plata taxei pe valoarea adãugatã la import, în condiţiile art. 37 şi 38, produsele agricole, animaliere, apicole, horticole şi forestiere obţinute pe proprietãţi situate într-o ţara terta aflatã în imediata vecinãtate a teritoriului României şi exploatate de producãtori agricoli a cãror activitate principala se desfãşoarã în România.
(2) Pentru a beneficia de scutirea prevãzutã la alin. (1), produsele crescatorilor de animale trebuie sa provinã de la animale originare din România sau de la animale importate pe teritoriul României.
(3) Caii de rasa, în varsta de cel mult 6 luni şi fatati într-o ţara terta de cãtre un animal supus montei în România, dar exportat temporar pentru a fata în respectiva ţara terta, sunt scutiţi la import de la plata taxei pe valoarea adãugatã.
ART. 37
Scutirea de la plata taxei pe valoarea adãugatã se acorda numai produselor care nu au fost supuse altor tratamente decât cele normale dupã recoltare sau producţie.
ART. 38
Scutirea de la plata taxei pe valoarea adãugatã se acorda numai pentru produsele importate de producãtorul agricol sau în numele acestuia.
ART. 39
Prevederile prezentei secţiuni se aplica identic produselor pescaresti şi produselor rezultate din activitãţi piscicole desfãşurate pe lacurile sau pe cãile navigabile care marginesc teritoriul României de cãtre pescarii stabiliţi în România, precum şi produselor rezultate din activitãţi de vanatoare desfãşurate pe astfel de lacuri sau cai navigabile de cãtre sportivii stabiliţi în România.

Secţiunea 2
Seminţe, îngrãşãminte şi produse pentru tratarea solului şi a culturilor

ART. 40
Sunt scutite de la plata taxei pe valoarea adãugatã la import, în condiţiile art. 41, seminţele, ingrasamintele şi produsele pentru tratarea solului şi a culturilor destinate utilizãrii pe o proprietate aflatã pe teritoriul României, în vecinãtatea imediata a unei tari terţe şi exploatate de producãtorii agricoli care isi au principala activitate pe teritoriul tarii terţe respective.
ART. 41
(1) Scutirea de la plata taxei pe valoarea adãugatã se acorda seminţelor, ingrasamintelor sau altor produse importate în cantitãţi necesare desfãşurãrii activitãţii de exploatare a proprietãţii în cauza.
(2) Scutirea de la plata taxei pe valoarea adãugatã se acorda seminţelor, ingrasamintelor sau altor produse introduse direct pe teritoriul României de cãtre producãtorul agricol sau în numele acestuia.
(3) Scutirea se acorda în condiţii de reciprocitate.

CAP. VI
Importul substanţelor terapeutice, al medicamentelor, al animalelor de laborator şi al substanţelor biologice sau chimice

Secţiunea 1
Animale de laborator şi substanţe biologice sau chimice destinate cercetãrii

ART. 42
(1) Sunt scutite de la plata taxei pe valoarea adãugatã la import urmãtoarele:
a) animalele special pregãtite şi trimise gratuit pentru a fi utilizate în laborator;
b) substantele biologice sau chimice care sunt importate din tari terţe, sub rezerva limitelor şi condiţiilor prevãzute în art. 60 alin. (1) lit. b) din Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 918/83 din 28 martie 1983 de instituire a sistemului comunitar de scutiri de taxe vamale.
(2) Scutirea prevãzutã la alin. (1) se limiteazã la animalele şi substantele biologice sau chimice destinate:
a) instituţiilor publice care au ca activitate principala învãţãmântul sau cercetarea ştiinţificã, inclusiv departamentele acestor instituţii care sunt implicate în activitãţile menţionate;
b) instituţiile private care au ca activitate principala învãţãmântul sau cercetarea ştiinţificã şi care sunt autorizate de Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii sa primeascã astfel de bunuri în regim de scutire.

Secţiunea 2
Substanţe terapeutice de origine umanã şi reactivi pentru determinarea grupei sanguine şi tipurilor de tesuturi

ART. 43
(1) Fãrã a contraveni prevederilor art. 142 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, sunt scutite de la plata taxei pe valoarea adãugatã la import, în condiţiile art. 44, urmãtoarele:
a) substantele terapeutice de origine umanã;
b) reactivii pentru determinarea grupei sanguine;
c) reactivii pentru determinarea tipurilor de tesuturi.
(2) În sensul alin. (1), prin termenii de mai jos se înţelege:
a) "substanţe terapeutice de origine umanã" - sânge uman şi derivati ai acestuia - sânge uman integral, plasma umanã uscata, albumina umanã şi soluţii de fixare a proteinelor plasmatice umane, imunoglobulina umanã şi fibrinogen uman;
b) "reactivi pentru determinarea grupelor sanguine" - toţi reactivii de origine umanã, animala, vegetala sau de alta natura/origine, folosiţi pentru determinarea grupelor sanguine şi pentru depistarea incompatibilitãţilor sanguine;
c) "reactivi pentru determinarea tipurilor de tesuturi" - toţi reactivii de origine umanã, animala, vegetala sau de alta natura/origine, folosiţi pentru determinarea tipurilor de tesuturi umane.
ART. 44
Scutirea prevãzutã la art. 43 se aplica exclusiv produselor care:
a) sunt destinate instituţiilor şi laboratoarelor autorizate de Ministerul Sãnãtãţii Publice şi care sunt folosite exclusiv în scopuri medicale sau ştiinţifice, necomerciale;
b) sunt însoţite de un certificat de conformitate emis de un organism autorizat în mod corespunzãtor în ţara terta de provenienta;
c) se afla în recipiente cu o eticheta de identificare specialã.
ART. 45
Scutirea se va aplica şi ambalajelor speciale care sunt esenţiale pentru transportul substanţelor terapeutice de origine umanã sau al reactivilor pentru determinarea grupei sanguine sau al reactivilor pentru determinarea tipurilor de tesuturi, precum şi oricãror solventi sau accesorii necesare pentru utilizarea acestora.

Secţiunea 3
Substanţe de referinta pentru controlul produselor medicale

ART. 46
Sunt scutite de la plata taxei pe valoarea adãugatã la import loturile care conţin mostre de substanţe de referinta aprobate de Organizaţia Mondialã a Sãnãtãţii pentru controlul calitãţii materialelor utilizate la producerea produselor medicinale şi ai cãror destinatari sunt autorizaţi de cãtre Ministerul Sãnãtãţii Publice sa primeascã astfel de produse în regim de scutire.

Secţiunea 4
Produse farmaceutice folosite în cadrul evenimentelor sportive internaţionale

ART. 47
Sunt scutite de la plata taxei pe valoarea adãugatã la import produsele farmaceutice de uz medical uman sau veterinar, folosite de persoanele sau pentru animalele care participa la evenimentele sportive internaţionale, în limita necesarã pentru îndeplinirea nevoilor acestora în timpul şederii în România.

CAP. VII
Bunuri pentru organizaţii caritabile sau filantropice

Secţiunea 1
Bunuri importate în scopuri generale

ART. 48
(1) În condiţiile prevãzute la art. 49-51, urmãtoarele bunuri sunt scutite de la plata taxei pe valoarea adãugatã la import:
a) bunurile de stricta necesitate obţinute gratuit, importate de organizaţiile de stat sau de alte organizaţii cu caracter caritabil sau filantropic, autorizate de Ministerul Finanţelor Publice prin unitãţile sale teritoriale sa beneficieze de o astfel de scutire, cu scopul de a fi distribuite gratuit persoanelor nevoiase;
b) bunurile de orice natura trimise cu titlu gratuit de o persoana sau de o organizaţie stabilitã într-o ţara terta şi fãrã scop comercial din partea expeditorului, cãtre organizaţii de stat sau alte organizaţii cu caracter caritabil sau filantropic autorizate de Ministerul Finanţelor Publice prin unitãţile sale teritoriale sa beneficieze de o astfel de scutire, în vederea strangerii de fonduri în cadrul manifestãrilor caritabile ocazionale, organizate în beneficiul persoanelor nevoiase;
c) echipamentele şi materialele de birou trimise cu titlu gratuit de o persoana sau de o organizaţie stabilitã într-o ţara terta şi fãrã scop comercial din partea expeditorului, cãtre organizaţii cu caracter caritabil sau filantropic autorizate de Ministerul Finanţelor Publice prin unitãţile sale teritoriale sa beneficieze de o astfel de scutire, în vederea utilizãrii exclusiv în scopul functionarii acestora sau pentru îndeplinirea obiectivelor caritabile sau filantropice pe care le urmãresc.
(2) În sensul alin. (1), "bunuri de stricta necesitate" înseamnã acele bunuri necesare pentru îndeplinirea nevoilor imediate ale fiintelor umane, de exemplu hrana, medicamente, îmbrãcãminte şi lenjerie de pat.
ART. 49
Scutirea prevãzutã la art. 48 nu se acorda pentru:
a) produse alcoolice;
b) tutun sau produse din tutun;
c) cafea şi ceai;
d) autovehicule, altele decât ambulantele.
ART. 50
Scutirea se acorda numai organizaţiilor ale cãror evidente permit autoritãţilor competente sa le supravegheze operaţiunile şi care oferã toate garanţiile necesare.
ART. 51
(1) Bunurile scutite nu pot fi utilizate de cãtre organizaţiile care beneficiazã de scutire pentru a fi împrumutate, închiriate sau transferate, cu titlu oneros sau gratuit, în alte scopuri decât cele prevãzute la art. 48 alin. (1) lit. a) şi b), cu excepţia cazurilor în care autoritãţile vamale au fost informate în prealabil în acest sens.
(2) Dacã bunurile şi echipamentele sunt împrumutate, închiriate sau transferate unei organizaţii care are dreptul la scutire în temeiul art. 48 şi 50, scutirea se acorda în continuare, cu condiţia ca aceasta din urma sa utilizeze bunurile şi echipamentele în scopuri care îi conferã dreptul de a beneficia de o asemenea scutire.
În celelalte cazuri, împrumutul, închirierea sau transferul bunurilor fac obiectul unei plati prealabile a taxei pe valoarea adãugatã, la cota aplicabilã la data schimbãrii destinaţiei, la valoarea în vama admisã de autoritãţile vamale la momentul declaraţiei de import definitiv.
ART. 52
(1) Organizaţiile menţionate la art. 48, care nu mai îndeplinesc condiţiile care le dau dreptul la scutire sau care intenţioneazã sa foloseascã bunurile, echipamentele şi materialele scutite în alte scopuri decât cele prevãzute la articolul menţionat anterior, sunt obligate sa informeze autoritãţile vamale în acest sens.
(2) Bunurile rãmase în posesia organizaţiilor care au încetat sa îndeplineascã condiţiile care le dau dreptul la scutire, sunt supuse la plata taxei pe valoarea adãugatã aferente, cota aplicabilã fiind cea în vigoare la data la care condiţiile înceteazã a fi îndeplinite şi calculatã la valoarea în vama admisã de autoritãţile vamale la momentul importului.
(3) Utilizarea bunurilor de cãtre organizaţiile care beneficiazã de scutire, în alte scopuri decât cele prevãzute la art. 48, atrage plata taxei pe valoarea adãugatã aferente, cota aplicabilã fiind cea în vigoare la data schimbãrii destinaţiei acestor bunuri, calculatã la valoarea în vama admisã de autoritãţile vamale la momentul importului.

Secţiunea 2
Articole importate în beneficiul persoanelor cu handicap

ART. 53
(1) Sunt scutite de la plata taxei pe valoarea adãugatã la import bunurile special proiectate pentru educaţia, munca sau progresul social al nevazatorilor sau al altor persoane cu handicap fizic sau mental, dacã îndeplinesc concomitent urmãtoarele condiţii:
a) sunt importate de instituţii sau organizaţii a cãror activitate principala o reprezintã educaţia sau oferirea de asistenta pentru persoanele cu handicap şi care sunt autorizate de Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap sa primeascã astfel de articole scutite de taxa;
b) sunt donate unor astfel de instituţii şi organizaţii fãrã scop comercial din partea donatorului.
(2) Scutirea prevãzutã la alin. (1) se acorda şi pieselor de schimb, componentelor şi accesoriilor specifice bunurilor în cauza şi instrumentelor folosite pentru întreţinerea, verificarea, calibrarea şi repararea bunurilor menţionate anterior, cu condiţia ca astfel de piese de schimb, componente, accesorii sau instrumente sa fie importate în acelaşi timp cu bunurile respective sau, dacã sunt importate ulterior, sa se poatã identifica faptul ca sunt destinate folosirii în legatura cu bunurile scutite anterior la import sau care sunt eligibile pentru acordarea scutirii la momentul în care se solicita scutirea pieselor de schimb, a componentelor sau a accesoriilor şi a instrumentelor în cauza.
(3) Bunurile scutite la import nu pot fi utilizate în alte scopuri decât pentru educarea, munca sau în progresul social al nevazatorilor sau al altor persoane cu handicap.
ART. 54
(1) Bunurile scutite la import pot fi împrumutate, închiriate sau transferate, cu titlu oneros sau gratuit, de cãtre instituţiile şi organizaţiile non-profit beneficiare, persoanelor menţionate la art. 53, de care aceste instituţii şi organizaţii se ocupa, fãrã plata taxei pe valoarea adãugatã la import.
(2) Împrumutul, închirierea sau transferul nu pot fi efectuate în alte condiţii decât cele prevãzute la alin. (1), cu excepţia cazurilor în care au fost informate în prealabil autoritãţile vamale.
Dacã un bun este împrumutat, închiriat sau transferat unei instituţii sau organizaţii care beneficiazã ea însãşi de aceasta scutire, aceasta se acorda în continuare, cu condiţia ca organizaţia sa utilizeze bunurile în scopurile care îi conferã dreptul la scutire.
În celelalte cazuri împrumutul, închirierea sau transferul fac obiectul plãţii prealabile a taxei pe valoarea adãugatã la cota aplicabilã la data împrumutului, a închirierii sau a transferului, la valoarea în vama admisã de autoritãţile vamale la momentul declaraţiei de import definitiv.
ART. 55
(1) Instituţiile sau organizaţiile menţionate la art. 53, care nu mai îndeplinesc condiţiile în baza cãrora beneficiazã de scutire sau care isi propun sa utilizeze bunurile scutite la import în alte scopuri decât cele prevãzute în articolul menţionat anterior informeazã autoritãţile vamale în acest sens.
(2) Pentru bunurile rãmase în posesia instituţiilor sau a organizaţiilor care înceteazã sa îndeplineascã condiţiile în baza cãrora beneficiazã de scutire se datoreazã taxa pe valoarea adãugatã la cota în vigoare la data la care condiţiile menţionate anterior înceteazã sa fie îndeplinite, la valoarea în vama admisã de autoritãţile vamale la momentul declaraţiei de import definitiv.
(3) Utilizarea bunurilor de cãtre organizaţiile sau instituţiile care beneficiazã de scutire, în alte scopuri decât cele prevãzute la art. 53, atrage plata taxei pe valoarea adãugatã aferente, cota aplicabilã fiind cea în vigoare la data schimbãrii destinaţiei acestor bunuri, la valoarea în vama admisã de autoritãţile vamale la momentul declaraţiei de import definitiv.

Secţiunea 3
Bunuri importate în beneficiul victimelor dezastrelor

ART. 56
(1) în condiţiile prevãzute la art. 57 - 62, sunt scutite de la plata taxei pe valoarea adãugatã bunurile importate de instituţii de stat sau de organizaţii caritabile sau filantropice autorizate de Ministerul Finanţelor Publice prin unitãţile sale teritoriale sa beneficieze de o astfel de scutire, dacã sunt destinate:
a) distribuirii gratuit cãtre victimele dezastrelor care afecteazã teritoriul României;
b) distribuirii gratuite cãtre victimele dezastrelor, rãmânând în acelaşi timp proprietatea organizaţiilor în cauza.
(2) Bunurile importate de agenţiile pentru ajutor în caz de dezastre, pentru satisfacerea cerinţelor proprii pe perioada activitãţii lor, beneficiazã, de asemenea, de scutirea prevãzutã la alin. (1) în aceleaşi condiţii.
ART. 57
Nu se acorda scutire de la plata taxei pe valoarea adãugatã la import pentru materialele şi echipamentele destinate reconstructiei zonelor afectate de dezastre.
ART. 58
(1) Acordarea scutirii se supune deciziei Comisiei Europene, la cererea României, în conformitate cu procedura de urgenta pentru consultarea celorlalte tari membre. Aceasta decizie va conţine precizãri privind aria de aplicare şi condiţiile în care se va acorda scutirea respectiva.
(2) Pana la primirea notificãrii privind decizia Comisiei, prevãzutã la alin. (1), se suspenda plata taxei pe valoarea adãugatã, aferente bunurilor importate în scopurile descrise la art. 56, cu condiţia ca organizaţia care a efectuat importul sa-şi asume rãspunderea privind plata taxei în cazul în care scutirea nu va fi acordatã.
ART. 59
Scutirea se acorda numai organizaţiilor ale cãror evidente permit autoritãţilor competente sa le supravegheze operaţiunile şi care oferã toate garanţiile considerate necesare.
ART. 60
(1) Organizaţiile care beneficiazã de scutire nu pot da cu împrumut, închiria sau transfera, cu titlu oneros sau gratuit, bunurile prevãzute la art. 56 alin. (1), în alte condiţii decât cele prevãzute în articolul menţionat anterior, fãrã notificarea prealabilã a autoritãţilor vamale.
(2) Dacã bunurile sunt împrumutate, închiriate sau transferate unei organizaţii care beneficiazã ea însãşi de scutire în temeiul art. 56, scutirea continua sa se aplice, cu condiţia ca organizaţia sa foloseascã bunurile în scopurile care conferã dreptul la o astfel de scutire.
În celelalte cazuri, împrumutul, închirierea sau transferul bunurilor fac obiectul unei plati prealabile a taxei pe valoarea adãugatã, la cota aplicabilã la data împrumutului, închirierii sau transferului, la valoarea în vama admisã de autoritãţile vamale la momentul declaraţiei de import definitiv.
ART. 61
(1) Dupã ce nu mai sunt folosite de victimele dezastrelor, bunurile prevãzute la art. 56 alin. (1) lit. b) nu pot fi împrumutate, închiriate sau transferate, cu titlu oneros sau gratuit, cu excepţia situaţiilor în care autoritãţile vamale sunt notificate în prealabil.
(2) Dacã bunurile sunt împrumutate, închiriate sau transferate unei organizaţii care beneficiazã ea însãşi de scutire în temeiul art. 56 sau, dacã este cazul, în temeiul art. 48 alin. (1) lit. a), scutirea continua sa se aplice, cu condiţia ca aceste organizaţii sa foloseascã bunurile în scopurile care conferã dreptul la o astfel de scutire.
În celelalte cazuri, împrumutul, închirierea sau transferul bunurilor fac obiectul unei plati prealabile a taxei pe valoarea adãugatã, la cota aplicabilã la data împrumutului, închirierii sau transferului, la valoarea în vama admisã de autoritãţile vamale la momentul declaraţiei de import definitiv
ART. 62
(1) Organizaţiile menţionate la art. 56 care nu mai îndeplinesc condiţiile în baza cãrora beneficiazã de scutire sau care isi propun utilizarea bunurilor scutite la import în alte scopuri decât cele prevãzute la articolul menţionat anterior, informeazã autoritãţile vamale în acest sens.
(2) În situaţia în care bunurile rãmase în posesia organizaţiilor care nu mai îndeplinesc condiţiile în baza cãrora beneficiazã de scutire sunt transferate unei organizaţii care beneficiazã ea însãşi de scutire în temeiul prezentului capitol sau, dacã este cazul, unei organizaţii care beneficiazã de scutire în temeiul art. 48, scutirea continua sa se aplice, cu condiţia ca organizaţia sa foloseascã bunurile în scopurile care îi conferã dreptul la astfel de scutiri. În celelalte cazuri, bunurile fac obiectul taxei pe valoarea adãugatã, la cota aplicabilã la data la care aceste condiţii înceteazã sa fie îndeplinite, la valoarea în vama admisã de autoritãţile vamale la momentul declaraţiei de import definitiv .
(3) Bunurile folosite de o organizaţie care beneficiazã de scutire în alte scopuri decât cele prevãzute în prezentul capitol, fac obiectul taxei pe valoarea adãugatã, la cota aplicabilã la data la care încep sa fie folosite în alt scop, la valoarea în vama admisã de autoritãţile vamale la momentul declaraţiei de import definitiv.

CAP. VIII
Importul în contextul anumitor aspecte ale relaţiilor internaţionale

Secţiunea 1
Decoraţii şi premii onorifice

ART. 63
Scutirea de la plata taxei pe valoarea adãugatã la import se acorda, la prezentarea de cãtre persoanele în cauza a unor dovezi satisfãcãtoare pentru autoritãţile vamale, cu condiţia ca operaţiunile implicate sa nu aibã caracter comercial, pentru:
a) decoraţii conferite de guvernul unei alte tari decât România, persoanelor al cãror loc obişnuit de rezidenţã este în România;
b) cupele, medaliile şi articolele similare de natura simbolica, conferita într-o alta ţara decât România persoanelor al cãror loc obişnuit de rezidenţã este în România, în semn de apreciere a activitãţilor desfãşurate de aceste persoane în domenii de activitate cum ar fi: arta, ştiinţa, sportul sau serviciile publice sau pentru recunoaşterea meritelor acestor persoane în cadrul unor evenimente speciale, importate personal de acestea;
c) cupele, medaliile şi alte articole similare de natura simbolica oferite gratuit de autoritãţi sau persoane stabilite într-o alta ţara decât România, care urmeazã sa fie oferite pe teritoriul României în aceleaşi scopuri ca şi cele menţionate la lit. b);
d) premii, trofee şi suveniruri de natura simbolica şi de valoare limitatã, destinate distribuirii gratuite persoanelor a cãror rezidenţã normalã se afla într-o alta ţara decât România, acordate în cadrul unor conferinţe de afaceri sau la evenimente internaţionale similare; natura acestora, valoarea unitarã sau alte caracteristici nu trebuie sa indice ca acestea ar fi destinate unor scopuri comerciale.

Secţiunea 2
Cadouri primite în contextul relaţiilor internaţionale

ART. 64
Fãrã a contraveni prevederilor Titlului II, se acorda scutire de la plata taxei pe valoarea adãugatã, în condiţiile art. 66, pentru bunurile:
a) importate în România de cãtre persoanele care au efectuat o vizita oficialã într-o ţara terta, ca urmare a primirii unor astfel de bunuri sub forma de cadouri de la autoritãţile gazda în cadrul vizitei oficiale;
b) importate de cãtre persoane care efectueazã o vizita oficialã în România şi care intenţioneazã sa ofere aceste bunuri, cu respectiva ocazie, autoritãţilor gazda sub forma de cadouri;
c) trimise sub forma de cadouri, în semn de prietenie sau amabilitate, de cãtre organisme oficiale, autoritãţi publice sau grupuri care desfãşoarã activitãţi de interes public aflate într-o ţara terta, unui organism oficial, unei autoritãţi publice sau unui grup care desfãşoarã activitãţi de interes public, aflate în România şi autorizate de Ministerul Finanţelor Publice prin unitãţile sale teritoriale sa beneficieze de o astfel de scutire.
ART. 65
Nu se acorda scutirea prevãzutã la art. 64 pentru produse alcoolice, tutun sau produse din tutun.
ART. 66
Scutirea se acorda articolelor având destinaţia de cadouri numai dacã sunt îndeplinite cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) sunt oferite ocazional;
b) natura, valoarea sau cantitatea acestora nu reflecta niciun interes comercial;
c) nu sunt folosite în scopuri comerciale.

Secţiunea 3
Bunuri destinate monarhilor sau sefilor de stat

ART. 67
Scutirea de la plata taxei pe valoarea adãugatã se acorda în limitele şi în condiţiile prevãzute de autoritãţile competente, pentru:
a) cadouri destinate monarhilor şi sefilor de stat în exerciţiu;
b) bunurile care urmeazã sa fie folosite sau consumate de monarhi sau şefi de stat în exerciţiu sau de cãtre persoanele care îi reprezintã oficial în timpul şederii oficiale a acestora în România, în condiţii de reciprocitate.
Dispoziţiile paragrafului precedent se aplica şi persoanelor care au prerogative la nivel internaţional similare monarhilor sau sefilor de stat.

CAP. IX
Importul bunurilor destinate promovãrii comerţului

Secţiunea 1
Mostre cu valoare neglijabila

ART. 68
(1) Fãrã a contraveni prevederilor art. 72 alin. (1) lit. a), sunt scutite de la plata taxei pe valoarea adãugatã la import mostrele de bunuri cu valoare neglijabila care pot fi folosite numai pentru obţinerea unor comenzi de bunuri de tipul celor reprezentate de mostre.
(2) Autoritãţile vamale pot solicita ca anumite "mostre de bunuri", pentru a beneficia de scutire, sa fie fãcute neutilizabile prin rupere, perforare sau marcare clara care nu poate fi stearsa, cu condiţia ca astfel de operaţii sa nu distruga calitatea de mostra.
(3) În sensul alin. (1), prin mostre de bunuri se înţelege orice articol reprezentând un tip de bun al cãrui mod de prezentare şi cantitate, în cazul bunurilor de acelaşi tip sau de aceeaşi calitate, exclud orice posibilitate de utilizare a acestuia în alt scop decât cel al obţinerii de comenzi.

Secţiunea 2
Materiale tipãrite şi materiale publicitare

ART. 69
În condiţiile prevãzute la art. 70, sunt scutite de taxa pe valoarea adãugatã la import materialele publicitare, cum ar fi cataloage, liste de preţuri, instrucţiuni de utilizare sau broşuri, cu condiţia sa fie în legatura cu:
a) bunuri destinate vânzãrii sau închirierii de cãtre o persoana stabilitã într-o ţara terta;
b) servicii oferite de o persoana stabilitã în alt stat membru;
c) transportul, asigurarea comercialã sau serviciile bancare oferite de o persoana stabilitã într-o ţara terta.
ART. 70
Scutirea prevãzutã la art. 69 se acorda doar materialelor publicitare care îndeplinesc urmãtoarele condiţii:
a) prezintã în mod clar denumirea societãţii care produce, vinde sau închiriazã bunurile, ori care presteazã serviciile la care se referã materialele publicitare;
b) fiecare lot trebuie sa conţinã maxim un document sau o copie din fiecare document dacã este alcãtuit din mai multe documente. Loturile care conţin mai multe copii ale aceluiaşi document pot fi totuşi eligibile pentru scutire, cu condiţia ca greutatea lor bruta sa nu depãşeascã un kilogram;
c) nu pot fi expediate în loturi grupate de la acelaşi expeditor pentru acelaşi destinatar.
Cu toate acestea, condiţiile prevãzute la lit. b) şi c) nu se aplica materialelor tipãrite referitoare la bunuri destinate vânzãrii sau închirierii, sau serviciilor oferite de cãtre o persoana stabilitã în alt stat membru, cu condiţia ca aceste materiale tipãrite sa fi fost importate şi urmând sa fie distribuite gratuit.
ART. 71
Articolele cu scop publicitar, fãrã valoare comercialã intrinseca, trimise gratuit de furnizori clienţilor lor, care în afarã de funcţia lor publicitara nu au alta utilizare, sunt de asemenea scutite la import.

Secţiunea 3
Bunuri folosite sau consumate la târguri comerciale sau în cadrul unor evenimente similare

ART. 72
(1) În condiţiile art. 73 - 76, urmãtoarele bunuri sunt scutite de taxa pe valoarea adãugatã la import:
a) mostre de mici dimensiuni, reprezentative pentru bunurile destinate unui târg comercial sau unui eveniment similar;
b) bunuri importate numai în scop demonstrativ sau pentru a fi utilizate în cadrul unor demonstratii pentru maşinile şi aparatele expuse la un târg comercial sau la un eveniment similar;
c) diferite materiale de mica valoare, cum ar fi vopseluri, lacuri şi tapete, folosite la construirea, amenajarea şi decorarea unor standuri temporare la un târg comercial sau la un eveniment similar, care sunt distruse prin utilizare;
d) materialele imprimate, cataloagele, prospectele, listele de preţuri, afisele publicitare, calendarele, cu sau fãrã ilustratii, fotografiile neinramate şi alte articole livrate gratuit pentru publicitatea bunurilor expuse la un târg comercial sau în cadrul unui eveniment similar.
(2) În sensul alin. (1), prin "târg comercial sau eveniment similar" se înţelege:
a) expoziţii, târguri, prezentãri şi evenimente similare din sfera comerţului, industriei, agriculturii sau artelor meşteşugãreşti;
b) expoziţii şi evenimente având în principal scopuri caritabile;
c) expoziţii şi evenimente organizate în principal în scopuri ştiinţifice, tehnice, meşteşugãreşti, artistice, educaţionale, culturale, sportive, religioase, de cult, sindicale, turistice sau pentru promovarea cooperãrii internaţionale;
d) reuniunile reprezentanţilor unor organizaţii sau organisme internaţionale;
e) ceremonii şi întruniri oficiale sau comemorative.
(3) Prevederile alin. (1) nu se aplica pentru expoziţiile organizate în scopuri private în magazine sau sedii comerciale, în vederea comercializãrii de bunuri.
ART. 73
Scutirea prevãzutã la art. 72 alin. (1) lit. a) se limiteazã la mostrele care:
a) sunt importate gratuit ca atare sau sunt realizate la expoziţii din bunuri importate vrac;
b) sunt destinate exclusiv distribuirii gratuite, în cadrul expoziţiei, în vederea folosirii şi consumarii de cãtre persoanele cãrora le-au fost oferite;
c) pot fi identificate ca mostre publicitare cu valoare unitarã redusã;
d) nu pot fi comercializate cu usurinta şi, unde este cazul, sunt prezentate în ambalaje care conţin o cantitate de marfa inferioarã cantitãţii minime din acelaşi produs vândut pe piata;
e) în cazul produselor alimentare şi al bãuturilor neambalate în condiţiile menţionate la lit. d), sunt consumate pe loc la expoziţie;
f) prin cantitatea şi valoarea lor totalã sunt adecvate naturii expoziţiei, numãrului de vizitatori şi gradului de participare la expoziţie.
ART. 74
Scutirea prevãzutã la art. 72 alin. (1) lit. b) se acorda numai bunurilor care îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) sunt consumate sau distruse în cadrul expoziţiei;
b) corespund ca valoare totalã şi cantitate naturii expoziţiei, numãrului de vizitatori şi gradului de participare la expoziţie.
ART. 75
Scutirea prevãzutã la art. 72 alin. (1) lit. d) se acorda numai materialelor tipãrite şi articolelor cu scop publicitar care:
a) sunt destinate exclusiv distribuirii gratuite cãtre public în locul în care se desfãşoarã expozitia;
b) corespund ca valoare totalã şi cantitate naturii expoziţiei, numãrului de vizitatori şi gradului de participare la expoziţie.
ART. 76
Scutirea prevãzutã la art. 72 alin. (1) lit. a) şi b) nu se acorda pentru:
a) produse alcoolice;
b) tutun sau produse din tutun;
c) combustibil, indiferent dacã este lichid, solid sau gazos.

CAP. X
Bunuri importate pentru examinare, analiza sau testare

ART. 77
În condiţiile art. 78-83, sunt scutite de taxa pe valoarea adãugatã la import bunurile care urmeazã sa fie supuse examinãrii, analizei sau testarii, în vederea stabilirii compoziţiei lor, a calitãţii sau a altor caracteristici tehnice în scopuri informative sau în vederea unor cercetãri industriale sau comerciale.
ART. 78
Fãrã a contraveni prevederilor art. 81, scutirea prevãzutã la art. 77 se acorda numai cu condiţia ca bunurile ce urmeazã sa fie examinate, analizate sau testate sa fie complet consumate sau distruse în timpul examinãrii, analizei sau testarii lor.
ART. 79
Nu se acorda scutire pentru bunurile supuse examinãrii, analizei sau testarii, în cazul în care acestea reprezintã operaţiuni de promovare a vânzãrilor.
ART. 80
Scutirea se acorda numai pentru cantitãţile de bunuri strict necesare pentru scopurile pentru care au fost importate. Aceste cantitãţi vor fi stabilite în fiecare situaţie de autoritãţile competente, ţinând cont de scopul menţionat.
ART. 81
(1) Scutirea prevãzutã de art. 77 se aplica bunurilor care nu sunt în totalitate consumate sau distruse în timpul examinãrii, analizei sau testarii, cu condiţia ca produsele rãmase, cu acordul şi sub supravegherea autoritãţilor competente, sa se încadreze în una din urmãtoarele situaţii:
a) complet distruse sau lipsite de valoare comercialã, la sfârşitul examinãrii, analizei sau testarii;
b) predate statului fãrã nicio cheltuiala din partea acestuia, dacã acest lucru nu contravine legislaţiei naţionale în vigoare;
c) exportate în afarã României, în împrejurãri justificate corespunzãtor;
(2) În sensul alin. (1), prin "produse rãmase" se înţelege produsele rezultate în urma examinarilor, analizelor sau testelor, precum şi bunurile care nu au fost efectiv utilizate.
ART. 82
Exceptând situaţiile în care sunt incidente prevederile art. 81 alin. (1), produsele rãmase la sfârşitul examinarilor, analizelor sau testelor, prevãzute la art. 77, sunt supuse taxei pe valoarea adãugatã la import, cota aplicabilã fiind cea în vigoare la data finalizarii examinarilor, analizelor sau testelor, la valoarea în vama admisã de autoritãţile vamale la momentul declaraţiei de import definitiv.
Cu acordul şi sub supravegherea autoritãţilor competente, partea interesatã poate sa transforme produsele rãmase în deşeuri sau rebuturi. În acest caz, taxele percepute la import sunt cele în vigoare pentru astfel de deşeuri sau rebuturi la momentul transformarii acestora.
ART. 83
Perioada în cadrul cãreia trebuie realizate examinarile, analizele sau testele, precum şi formalitãţile administrative necesare pentru a asigura utilizarea bunurilor în scopurile cãrora le sunt destinate, se stabilesc de cãtre autoritãţile competente.

CAP. XI
Scutiri diverse

Secţiunea 1
Loturi trimise organizaţiilor care au competente în domeniul drepturilor de autor sau a proprietãţii industriale şi comerciale

ART. 84
Sunt scutite de la plata taxei pe valoarea adãugatã la import mãrcile comerciale, modelele sau desenele şi documentaţia aferentã acestora, precum şi cererile pentru acordarea de brevete de invenţie sau cererile similare care urmeazã sa fie prezentate organismelor competente în domeniul protecţiei drepturilor de autor sau a proprietãţii industriale şi comerciale.

Secţiunea 2
Documentaţie cu caracter turistic

ART. 85
Sunt scutite de la plata taxei pe valoarea adãugatã la import urmãtoarele bunuri:
a) documentaţia, respectiv pliante, broşuri, cãrţi, reviste, ghiduri, afişe inramate sau neinramate, fotografii normale sau mãrite, neinramate, cãrţi ilustrate sau neilustrate, panouri rotative de reclama şi calendare ilustrate, destinate a fi distribuite gratuit cu scopul principal de a incuraja publicul sa viziteze tari strãine sau sa participe la intalniri sau evenimente culturale, turistice, sportive, religioase ori profesionale, cu condiţia ca asemenea materiale sa nu conţinã mai mult de 25% reclama comercialã privatã şi ca natura predominant promotionala a acestora sa fie evidenta;
b) listele şi anuarele hotelurilor strãine, publicate de cãtre agenţiile oficiale de turism sau sub auspiciile lor, şi orarele pentru serviciile de transport strãine, care se distribuie gratuit şi care nu conţin mai mult de 25% reclama comercialã privatã;
c) materialul de referinta furnizat reprezentanţilor acreditaţi sau corespondentilor numiţi de cãtre agenţiile oficiale de turism naţionale, care nu este destinat pentru distribuţie, precum anuare, liste de telefon sau numere de fax, liste hoteliere, cataloagele targurilor, esantioanele bunurilor de artizanat, având o valoare neglijabila şi materiale privind muzee, universitãţi, staţiuni balneo-climaterice sau alte instituţii similare.

Secţiunea 3
Documente şi articole diverse

ART. 86
Sunt scutite de la plata taxei pe valoarea adãugatã la import urmãtoarele bunuri:
a) documentele trimise gratuit serviciilor publice ale României;
b) publicaţiile guvernelor strãine şi publicaţiile organismelor oficiale internaţionale destinate distribuirii gratuite;
c) buletine de vot pentru alegeri organizate de organisme stabilite în alte tari decât România;
d) obiecte destinate sa serveascã ca dovezi sau în scopuri similare instanţelor judecãtoreşti sau altor agenţii oficiale ale României;
e) specimene de semnãturi şi circulare privind semnãturile trimise în cadrul schimburilor de informaţii între serviciile publice sau instituţiile de credit;
f) materiale oficiale editate, trimise Bãncii Naţionale a României;
g) rapoarte, declaraţii, note, prospecte, formulare de cerere şi alte documente întocmite de cãtre societãţi având sediul într-o alta ţara decât România şi destinate titularilor sau deţinãtorilor titlurilor emise de aceste societãţi;
h) mijloace de înregistrare, respectiv cartele perforate, înregistrãri audio, microfilme etc, folosite pentru transmiterea gratuita a informaţiilor destinatarilor, în mãsura în care aceasta scutire nu da naştere unor abuzuri sau unor distorsiuni majore ale concurentei;
i) dosare, arhive, formulare sau alte documente care urmeazã a fi utilizate în cadrul unor intalniri, şedinţe, conferinţe sau congrese internaţionale, precum şi rapoartele acestor reuniuni;
j) planuri, schite tehnice, desene, descrieri sau alte documente similare importate în vederea obţinerii ori întocmirii comenzilor în alte tari decât România sau a participãrii la o competiţie ţinuta pe teritoriul acelor tari;
k) documente care urmeazã a fi utilizate în cadrul examinarilor efectuate în România de cãtre instituţii stabilite în alte tari;
l) formulare care urmeazã a fi utilizate ca documente oficiale în traficul internaţional de vehicule sau de bunuri, în cadrul convenţiilor internaţionale;
m) formulare, tichete, bilete şi documente similare trimise de transportatori sau de cãtre întreprinzãtori din industria hoteliera stabiliţi în afarã României, cãtre agenţiile de turism stabilite pe teritoriul României;
n) formulare, tichete, facturi de transport, scrisori de trasura şi alte documente comerciale sau de birou care au fost folosite;
o) formulare oficiale emise de cãtre autoritãţi naţionale sau internaţionale şi materiale editate în conformitate cu standardele internaţionale, trimise de cãtre asociaţii din alte tari decât România cãtre asociaţiile omoloage stabilite pe teritoriul României, în vederea distribuirii.
p) fotografii, diapozitive şi clisee pentru fotografii cu sau fãrã titlu, trimise agentiilor de presa sau editurilor de ziare ori reviste;
q) articolele menţionate în Anexa la prezentele Norme, produse de Organizaţia Naţiunilor Unite sau de una din agenţiile specializate ale acesteia, indiferent de scopul în care vor fi utilizate;
r) articolele de colectie şi operele de arta cu caracter educativ, ştiinţific sau cultural, care nu sunt destinate vânzãrii şi care sunt importate de muzee, galerii sau alte instituţii aprobate de autoritãţile competente ale României, în vederea scutirii de taxe vamale la import. Scutirea se acorda numai cu condiţia ca articolele în cauza sa fie importate gratuit sau, dacã sunt importate cu titlu oneros, sa nu fie livrate de o persoana impozabilã.

Secţiunea 4
Materiale auxiliare folosite pentru stivuirea şi protecţia bunurilor în timpul transportului

ART. 87
Sunt scutite de la plata taxei pe valoarea adãugatã la import, materiale diverse, cum ar fi franghii, paie, textile, hartie şi carton, lemn sau plastic, ce sunt folosite pentru stivuirea şi protecţia, inclusiv protecţia termica, a bunurilor în timpul transportului lor cãtre România, dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) nu sunt în mod normal reutilizabile;
b) suma plãtitã, reprezentând contravaloarea acestora, este inclusã în baza impozabilã, asa cum este definitã la art. 139 din Codul fiscal.

Secţiunea 5
Nutreţul şi hrana pentru animale în timpul transportului acestora

ART. 88
Sunt scutite de la plata taxei pe valoarea adãugatã la import nutreţul şi hrana pentru animale de orice tip, încãrcate în mijloacele de transport folosite pentru transportul animalelor cãtre România, destinate utilizãrii pe durata transportului.

Secţiunea 6
Combustibili şi lubrifianţi existenţi în rezervorul autovehiculelor şi în canistre speciale

ART. 89
(1) În condiţiile prevãzute la art. 90 şi 91, urmãtoarele bunuri sunt scutite de la plata taxei pe valoarea adãugatã la import:
a) combustibilul conţinut în rezervoarele standard ale:
- autovehiculelor şi motocicletelor private şi comerciale;
- canistrelor speciale;
b) combustibilul conţinut în rezervoarele portabile transportate de cãtre autovehicule şi motociclete private, în cantitate de maximum 10 litri/vehicul, în mãsura în care aceasta scutire nu contravine prevederilor naţionale privind deţinerea şi transportul de combustibil;
(2) În aplicarea prevederilor alin. (1), prin termenii de mai jos se înţelege:
a) "autovehicul comercial" - orice autovehicule rutiere, inclusiv tractoare cu remorci, care prin modalitatea lor de construcţie şi dotare sunt create pentru şi sunt capabile sa transporte, cu sau fãrã plata:
- mai mult de 9 persoane, inclusiv soferul;
- mãrfuri,
precum şi orice vehicule rutiere cu destinaţie specialã, alta decât transportul propriu-zis;
b) "autovehicul privat" - orice autovehicul care nu este cuprins în definitia de la lit. a);
c) "rezervoare standard":
- rezervoare fixate permanent de cãtre producãtor la toate autovehiculele de acelaşi tip cu autovehiculul respectiv şi ale cãror dispozitive permanente permit combustibilului sa fie folosit direct, atât în scopul propulsiei, cat şi pentru operarea, în timpul transportului, a sistemelor de inghetare sau a altor sisteme, dupã caz.
Rezervoarele de benzina adaptate autovehiculelor create pentru utilizarea directa a benzinei drept combustibil şi rezervoarele adaptate altor sisteme cu care autovehiculele pot fi echipate vor fi, de asemenea, considerate a fi rezervoare standard;
- rezervoare fixate permanent de cãtre producãtor tuturor containerelor de acelaşi fel cu containerul respectiv şi ale cãror dispozitive permanente permit combustibilului sa fie folosit direct pentru operarea, în timpul transportului, a sistemelor de inghetare şi a altor sisteme cu care containerele speciale sunt echipate;
d) "canistre speciale" - orice container echipat cu aparate special proiectate pentru sistemele de inghetare, sistemele de aerisire, sistemele de izolare termica sau alte sisteme.
ART. 90
(1) Combustibilul scutit de la plata taxei pe valoarea adãugatã la import în baza art. 89, nu poate face obiectul:
- utilizãrii într-un alt autovehicul decât acela în care a fost importat;
- mutãrii din autovehiculul în care a fost importat şi ulterior depozitat, cu excepţia perioadei de reparaţii necesare acelui autovehicul;
- transferãrii, cu sau fãrã plata, de cãtre persoana care beneficiazã de scutire.
(2) Nerespectarea prevederilor alin. (1) atrage plata taxei pe valoarea adãugatã aferentã produselor în cauza, cota aplicabilã fiind cea de la data la care s-a produs fapta, la valoarea în vama admisã de autoritãţile vamale la momentul declaraţiei de import definitiv.
ART. 91
Scutirile prevãzute la art. 89 se aplica şi lubrifiantilor transportaţi în autovehicule, necesari pentru utilizarea normalã a acestora pe parcursul cãlãtoriei.

Secţiunea 7
Bunuri utilizate pentru construirea, întreţinerea sau decorarea monumentelor sau cimitirelor pentru victime de rãzboi

ART. 92
Sunt scutite de la plata taxei pe valoarea adãugatã la import bunurile importate de cãtre organizaţii desemnate în acest scop de cãtre Guvernul României, în vederea utilizãrii pentru construcţia, întreţinerea sau decorarea cimitirelor, mormintelor victimelor de rãzboi, precum şi a monumentelor ridicate în memoria victimelor de rãzboi din alte tari decât România, care sunt inmormantate pe teritoriul României.

Secţiunea 8
Sicrie, urne funerare şi articole funerare ornamentale

ART. 93
Sunt scutite de la plata taxei pe valoarea adãugatã la import sicriele conţinând corpuri neinsufletite şi urnele funerare conţinând cenusa persoanelor decedate, precum şi florile, coroanele funerare şi alte obiecte ornamentale care le însoţesc în mod obişnuit.

TITLUL V
Dispoziţii generale şi finale

ART. 94
În situaţiile în care prezentul ordin prevede ca acordarea unor scutiri de la plata taxei pe valoarea adãugatã sau a accizelor se face sub rezerva îndeplinirii unor condiţii, persoana în cauza furnizeazã autoritãţilor competente dovezi satisfãcãtoare privind îndeplinirea acestora.
ART. 95
Echivalentul euro în moneda nationala care se va aplica pentru stabilirea valorilor scutirilor prevãzute în prezentul ordin va fi stabilit anual prin ordin al ministrului finanţelor publice. Cursul de schimb aplicabil începând cu data de 1 ianuarie va fi cel din prima zi lucrãtoare a lunii octombrie a anului precedent.
ART. 96
Anexa face parte integrantã din prezentele norme.
ART. 97
Prezentul ordin transpune prevederile Directivei 69/169/CEE a Consiliului din 28 mai 1969 privind armonizarea prevederilor stabilite prin legi, regulamente sau acţiuni administrative referitoare la exceptarea de la impozitul pe cifra de afaceri şi accizele la import pentru cãlãtoriile internaţionale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale Directivei 2006/79/CEE a Consiliului, din 5 octombrie 2006, privind scutirea de la plata taxelor a importurilor de loturi mici de bunuri cu caracter necomercial din tari terţe, şi ale Directivei 83/181/CEE a Consiliului din 28 martie 1983 ce determina domeniul articolului 14 (1) (d) al Directivei 77/388/CEE privind scutirea de plata a taxei pe valoarea adãugatã la importul final al anumitor mãrfuri, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

ANEXA
-----
la norme
--------

Materiale vizuale şi audio cu caracter
educaţional, ştiinţific şi cultural


──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Codul NC Denumirea mãrfii
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3704.00 Plãci, pelicule, filme, hârtii, cartoane şi textile
fotografice, impresionate, sau nedevelopate:
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
ex 3704.00.10 - Plãci, pelicule şi filme (pelicule cinematografice, pozitive)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
37.05 Plãci şi pelicule fotografice, impresionate şi developate,
altele decât filmele cinematografice:
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
37.06 Filme cinematografice impresionate şi developate, care conţin
sau nu înregistrarea sunetului sau care conţin numai
înregistrarea sunetului:
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3706.10 - Cu o latime de minimum 35 mm:
-- Altele:
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


- (filme de actualitati (cu sau fãrã coloana sonora) ce
descriu evenimente curente la momentul importului şi
importate într-o limita de doua copii pentru fiecare
subiect în scopul copierii;
- filme de arhiva, cu sau fãrã coloana sonora, destinate
pentru a fi utilizate în legatura cu filmele de actualitate;
- filme recreative în special potrivite pentru copii şi tineri;
- alte filme).


──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3706.90 - Altele:
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
-- Altele:
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────




──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
ex 3706.90.51 - Filme de actualitati ((cu sau fãrã coloana sonora) ce
descriu evenimente curente la momentul importului şi
importate într-o limita de doua copii pentru fiecare subiect
în scopul copierii;
- filme de arhiva, cu sau fãrã coloana sonora, destinate pentru
a fi utilizate în legatura cu filmele de actualitate;
- filme recreative în special potrivite pentru copii şi tineri;
- alte filme)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
49.11 Alte imprimate, inclusiv imagini, gravuri şi fotografii:
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- Altele:
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
ex 4911 99 00 -- Altele:
(- microcartele sau alte suporturi utilizate de serviciile
de informare şi de documentare;
- tabele de perete destinate doar pentru demonstratii
şi educaţie)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
85.23 Suporturi pregãtite pentru înregistrarea sunetului sau
pentru înregistrãri similare, dar neinregistrate, altele
decât produsele de la Capitolul 37:
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
85.24 Discuri, benzi şi alte suporturi pentru înregistrarea
sunetului sau pentru înregistrãri similare, înregistrate,
inclusiv matritele şi formele galvanice pentru fabricarea
discurilor, cu excepţia produselor prevãzute la Capitolul 37:
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
ex 9023.00 Instrumente, aparate şi modele destinate demonstratiilor
(de exemplu, în învãţãmânt sau la expoziţii) improprii altor
utilizãri:
(- modele, machete şi tabele de perete cu caracter
educaţional, ştiinţific şi cultural destinate doar pentru
demonstratii şi educaţie;
- machete sau module pentru vizualizarea conceptelor
abstracte cum ar fi structurile moleculare sau formule
matematice).
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
diverse Holograme pentru proiectie laser
Kituri mulţi - media
Materiale pentru instrucţiuni programate, inclusiv materiale
sub forma de kituri, însoţite de materiale imprimate
corespondente
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


-----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016