Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 2.202 din 13 iulie 2023  pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice privind organizarea şi conducerea contabilităţii instituţiilor publice, Planul de conturi pentru instituţiile publice şi instrucţiunile de aplicare a acestuia, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.917/2005     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 2.202 din 13 iulie 2023 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice privind organizarea şi conducerea contabilităţii instituţiilor publice, Planul de conturi pentru instituţiile publice şi instrucţiunile de aplicare a acestuia, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.917/2005

EMITENT: Ministerul Finanţelor
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 682 din 25 iulie 2023
    Având în vedere dispoziţiile art. 4 alin. (1) din Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul art. 10 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor, cu modificările şi completările ulterioare,
    ministrul finanţelor emite următorul ordin:
    ART. I
    Normele metodologice privind organizarea şi conducerea contabilităţii instituţiilor publice, Planul de conturi pentru instituţiile publice şi instrucţiunile de aplicare a acestuia, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.917/2005, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.186 şi 1.186 bis din 29 decembrie 2005, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. Capitolul I „Dispoziţii generale“ se modifică după cum urmează:
    1.1. La punctul 1.1 „Obiectul contabilităţii publice“, paragraful al patrulea se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Instituţii publice - sunt cele definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi cele definite la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare."

    1.2. La punctul 1.1, paragraful al şaselea se abrogă.
    1.3. La subpunctul 1.4.5 „Arhivarea, păstrarea şi reconstituirea documentelor“, paragraful al patrulea se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Termenul de păstrare a registrelor de contabilitate obligatorii şi a documentelor justificative care stau la baza înregistrărilor în contabilitatea financiară, inclusiv pentru statele de salarii, este cel prevăzut la art. 25 din Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Instituţiile publice care utilizează sisteme informatice de prelucrare automată a datelor au obligaţia să asigure prelucrarea datelor înregistrate în contabilitate în conformitate cu reglementările contabile aplicabile, controlul şi păstrarea acestora pe suporturi tehnice la termenul prevăzut la art. 23 din Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare."


    2. La capitolul II „Aprobarea, depunerea şi componenţa situaţiilor financiare“, subpunctul 2.7.1.1 „Principii contabile“, paragraful „Principiul necompensării“ se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "- Principiul necompensării - Toate creanţele şi datoriile trebuie înregistrate distinct în contabilitate, pe bază de documente justificative. Orice compensare între elementele de activ şi de datorii sau între elementele de venituri şi cheltuieli este interzisă, cu excepţia compensărilor între active şi datorii permise de reglementările legale, numai după înregistrarea în contabilitate a creanţelor şi veniturilor, respectiv a datoriilor şi cheltuielilor corespunzătoare la valoarea integrală. În această situaţie, în notele explicative la situaţiile financiare se prezintă valoarea brută a creanţelor şi datoriilor care au făcut obiectul compensării."

    3. Capitolul III „Prevederi referitoare la elementele de bilanţ“ se modifică şi se completează după cum urmează:
    3.1. Litera A. „Active“ se modifică şi se completează după cum urmează:
    3.1.1. la punctul 1.3 „Active financiare“, după paragraful subpunctului 1.3.4.2 „Evaluarea la data bilanţului“ se introduc şapte noi paragrafe, cu următorul cuprins:
    " În cazul acţiunilor cotate, achiziţionate de instituţie de pe piaţa reglementată de la o societate/companie naţională listată la bursă sau dobândite prin conversia creanţelor bugetare în acţiuni şi păstrate pe termen lung, se va avea în vedere valoarea de cotaţie a acestora.
    Dacă valoarea de cotaţie din ultima zi de tranzacţionare a acţiunilor cotate este mai mică decât valoarea de intrare, se înregistrează ajustări pentru pierderea de valoare a activelor financiare la sfârşitul exerciţiului financiar pe seama cheltuielilor.
    Dacă valoarea de cotaţie din ultima zi de tranzacţionare a acţiunilor cotate este mai mare decât valoarea de intrare, creşterea de valoare nu se înregistrează în contabilitate.
 În cazul acţiunilor necotate, achiziţionate de instituţie de la o societate/companie naţională nelistată la bursă sau dobândite prin conversia creanţelor bugetare în acţiuni şi păstrate pe termen lung, valoarea de inventar este egală cu valoarea activului net per acţiune comunicat de societatea/compania naţională respectivă pentru exerciţiul financiar anterior.
    La sfârşitul exerciţiului financiar se înregistrează ajustări pentru pierderea de valoare, în mod asemănător cu cel aferent acţiunilor cotate.
    De regulă, la bilanţ, ajustările pentru pierdere de valoare se analizează astfel:
 În situaţia în care ajustarea devine total sau parţial fără obiect, întrucât motivele care au dus la reflectarea acesteia au încetat să mai existe într-o anumită măsură (respectiv creşterea de valoare a acţiunilor), atunci acea ajustare trebuie diminuată sau anulată printr-o reluare corespunzătoare la venituri.
 În situaţia în care se constată o depreciere suplimentară faţă de cea care a fost reflectată, ajustarea trebuie majorată.
    În bilanţul contabil întocmit la finele exerciţiului, titlurile de participare deţinute de instituţiile publice se raportează la valoarea justă determinată ca diferenţă între soldul debitor al contului 260 «Titluri de participare» şi soldul creditor al contului 296 «Ajustări pentru pierderea de valoare a activelor financiare"

    3.1.2. La subpunctul 2.1.6.3 „Scăderea din gestiune a stocurilor“, paragraful al doilea se abrogă.
    3.1.3. La punctul 3 „Terţi“, subpunctul 3.1.9 „Decontări“, după ultimul paragraf se introduc patru noi paragrafe, cu următorul cuprins:
    "Instituţiile publice care derulează operaţiuni în asocieri în participaţie procedează astfel: cheltuielile şi veniturile determinate de operaţiile asocierilor în participaţie se contabilizează distinct de către unul din asociaţi, conform prevederilor din contractul de asociere.
    La sfârşitul perioadei de raportare, cheltuielile şi veniturile înregistrate pe naturi se transmit pe bază de decont fiecărui asociat, în vederea înregistrării acestora în contabilitatea proprie.
    La data bilanţului, bunurile de natura stocurilor, creanţele, disponibilităţile, precum şi datoriile asocierii în participaţie se înscriu în situaţiile financiare anuale ale asociatului care conduce evidenţa asocierii.
    Evidenţa decontărilor din operaţii în participaţie, a decontării cheltuielilor şi veniturilor realizate din operaţii în participaţie, precum şi a sumelor virate între coparticipanţi se efectuează cu ajutorul contului 483 «Decontări din operaţii în participaţie"


    3.2. Litera C „Capitaluri“ se modifică după cum urmează:
    3.2.1. Punctul 1 „Fonduri“ se modifică astfel:
    "1. Fonduri
    Fondurile unei instituţii publice reprezintă capitaluri proprii şi includ: fondul bunurilor care alcătuiesc domeniul public al statului, fondul bunurilor care alcătuiesc domeniul privat al statului, fondul bunurilor care alcătuiesc domeniul public al unităţilor administrativ-teritoriale, fondul bunurilor care alcătuiesc domeniul privat al unităţilor administrativ-teritoriale, fondul activelor fixe necorporale etc.
    Domeniul public este alcătuit din bunurile prevăzute în Constituţie, exemplificate în anexele la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, şi din orice alte bunuri care, potrivit legii sau prin natura lor, sunt de uz sau de interes public şi sunt dobândite de stat sau de unităţile administrativ-teritoriale prin modalităţile prevăzute de lege (conturile 101 şi 103).
    Domeniul privat al statului sau al unităţilor administrativ-teritoriale este alcătuit din bunuri aflate în proprietatea lor şi care nu fac parte din domeniul public. Bunurile din domeniul privat al statului şi unităţilor administrativ-teritoriale sunt supuse regimului juridic de drept comun, dacă legea nu dispune altfel (conturile 102 şi 104).
    Trecerea bunurilor dintr-un domeniu în altul se va face potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare."

    3.2.2. La punctul 4 „Fonduri cu destinaţie specială“ se abrogă următoarele paragrafe:
    a) primul paragraf referitor la Fondul de rulment;
    b) paragraful al şaselea referitor la Sume reprezentând amortizarea activelor fixe deţinute de serviciile publice de interes local;
    c) paragraful al optulea referitor la Sume aferente depozitelor speciale constituite pentru construcţii de locuinţe;
    d) paragrafele al nouălea, al zecelea şi al unsprezecelea referitor la taxe speciale.



    4. Capitolul IV „Prevederi referitoare la elementele din contul de rezultat patrimonial“ se modifică şi se completează după cum urmează:
    4.1. Subtitlul „Contabilitatea angajamentelor şi a elementelor extrabilanţiere“ se numerotează şi devine punctul „2.6 Contabilitatea angajamentelor şi a elementelor extrabilanţiere“.
    4.2. La punctul 2.6, după ultimul paragraf se introduce un nou paragraf, cu următorul cuprins:
    "Conturile din grupa 80 «Conturi în afara bilanţului» se pot dezvolta cu introducerea unor conturi specifice, la propunerea ordonatorilor principali de credite, cu aprobarea Ministerului Finanţelor."


    5. Capitolul VI „Planul de conturi general pentru instituţiile publice“ se modifică şi se completează după cum urmează:
    5.1. La clasa 4 „Conturi de terţi“, la grupa 42 „Personal şi conturi asimilate“:
    5.1.1. Se abrogă conturile contabile sintetice de gradul II şi III: 42600 „Drepturi de personal neridicate“ şi 4260000 „Drepturi de personal neridicate“.
    5.1.2. După contul 426 „Drepturi de personal neridicate“ se introduc patru noi conturi:
    a) contul contabil sintetic de gradul II 42601 „Drepturi de personal neridicate - salarii“;
    b) contul contabil sintetic de gradul III 4260100 „Drepturi de personal neridicate - salarii“;
    c) contul contabil sintetic de gradul II 42602 „Drepturi de personal neridicate - alte drepturi“;
    d) contul contabil sintetic de gradul III 4260200 „Drepturi de personal neridicate - alte drepturi“.

    5.1.3. Se abrogă contul contabil sintetic de gradul III 4270300 „Reţineri din alte drepturi datorate terţilor“.
    5.1.4. După contul 42703 „Reţineri din alte drepturi datorate terţilor“ se introduc următoarele două noi conturi:
    a) contul contabil sintetic de gradul III 4270301 „Reţineri din alte drepturi datorate terţilor - de către salariaţi“;
    b) contul contabil sintetic de gradul III 4270302 „Reţineri din alte drepturi datorate terţilor - de către alte categorii de persoane“.


    5.2. Clasa 6 „Conturi de cheltuieli“ se modifică şi se completează după cum urmează:
    5.2.1. La grupa 66 „Cheltuieli financiare“ se introduc următoarele trei noi conturi:
    a) contul sintetic de gradul I 661 cu denumirea: „Cheltuieli din diferenţe nefavorabile de reevaluare rezultate din operaţiuni de preschimbare a obligaţiunilor/titlurilor de stat“;
    b) contul sintetic de gradul II 66100 cu denumirea: „Cheltuieli din diferenţe nefavorabile de reevaluare rezultate din operaţiuni de preschimbare a obligaţiunilor/titlurilor de stat“;
    c) contul sintetic de gradul III 6610000 cu denumirea: „Cheltuieli din diferenţe nefavorabile de reevaluare rezultate din operaţiuni de preschimbare a obligaţiunilor/titlurilor de stat“.

    5.2.2. La grupa 67 „Alte cheltuieli finanţate din buget“:
    5.2.2. (1) Se modifică denumirea contului sintetic de gradul I 678 „Transferuri pentru proiecte finanţate din fonduri externe nerambursabile postaderare şi fonduri de la bugetul de stat“ astfel: „Transferuri pentru proiecte finanţate din fonduri externe nerambursabile postaderare, din componenta de împrumut a PNRR şi fonduri de la bugetul de stat“.
    5.2.2. (2) Se abrogă conturile contabile sintetice de gradul II şi III: 67800 „Transferuri pentru proiecte finanţate din fonduri externe nerambursabile postaderare şi fonduri de la bugetul de stat“ şi 6780000 „Transferuri pentru proiecte finanţate din fonduri externe nerambursabile postaderare şi fonduri de la bugetul de stat“.
    5.2.2. (3) După contul contabil sintetic de gradul I 678 se introduc următoarele patru noi conturi:
    c) contul contabil sintetic de gradul II 67801 „Transferuri pentru proiecte finanţate din fonduri externe nerambursabile postaderare şi fonduri de la bugetul de stat“;
    d) contul contabil sintetic de gradul III 6780100 „Transferuri pentru proiecte finanţate din fonduri externe nerambursabile postaderare şi fonduri de la bugetul de stat“;
    e) contul contabil sintetic de gradul II 67802 „Transferuri pentru proiecte din componenta de împrumut a PNRR şi fonduri de la buget“;
    f) contul contabil sintetic de gradul III 6780200 „Transferuri pentru proiecte din componenta de împrumut a PNRR şi fonduri de la buget“.


    5.3. La clasa 7 „Conturi de venituri“, la grupa 76 „Venituri financiare“ se introduc următoarele trei noi conturi:
    a) contul sintetic de gradul I 761 cu denumirea: „Venituri din diferenţe favorabile de reevaluare rezultate din operaţiuni de preschimbare a obligaţiunilor/titlurilor de stat“;
    b) contul sintetic de gradul II 76100 cu denumirea: „Venituri din diferenţe favorabile de reevaluare rezultate din operaţiuni de preschimbare a obligaţiunilor/titlurilor de stat“;
    c) contul sintetic de gradul III 7610000 cu denumirea: „Venituri din diferenţe favorabile de reevaluare rezultate din operaţiuni de preschimbare a obligaţiunilor/titlurilor de stat“.


    6. Capitolul VII „Instrucţiunile de utilizare a conturilor“ se modifică şi se completează după cum urmează:
    6.1. La clasa 1 „Conturi de capitaluri“, grupa 16 „Împrumuturi şi datorii asimilate“, funcţiunea următoarelor conturi contabile se completează astfel:
    6.1.1. La debitarea contului 161 „Împrumuturi din emisiunea de obligaţiuni“ se introduce un nou text, cu următorul cuprins:
    "761 «Venituri din diferenţe favorabile de reevaluare rezultate din operaţiuni de preschimbare a obligaţiunilor/titlurilor de stat»
    - cu valoarea diferenţelor favorabile de reevaluare rezultate din operaţiuni de preschimbare a obligaţiunilor."

    6.1.2. La creditarea contului 161 „Împrumuturi din emisiuni de obligaţiuni“ se introduce un nou text, cu următorul cuprins:
    "661 «Cheltuieli din diferenţe nefavorabile de reevaluare rezultate din operaţiuni de preschimbare a obligaţiunilor/titlurilor de stat»
    - cu valoarea diferenţelor nefavorabile de reevaluare rezultate din operaţiuni de preschimbare a obligaţiunilor."


    6.2. La clasa 5 „Conturi la trezorerii şi instituţii de credit“, grupa 51 „Conturi la trezorerii şi instituţii de credit“, funcţiunea următoarelor conturi contabile se completează astfel:
    6.2.1. La debitarea contului 519 „Împrumuturi pe termen scurt“ se introduce un nou text, cu următorul cuprins:
    "761 «Venituri din diferenţe favorabile de reevaluare rezultate din operaţiuni de preschimbare a obligaţiunilor/titlurilor de stat»
    - cu valoarea diferenţelor favorabile de reevaluare rezultate din operaţiuni de preschimbare a titlurilor de stat."

    6.2.2. La creditarea contului 519 „Împrumuturi pe termen scurt“ se introduce un nou text, cu următorul cuprins:
    "661 «Cheltuieli din diferenţe nefavorabile de reevaluare rezultate din operaţiuni de preschimbare a obligaţiunilor/titlurilor de stat»
    - cu valoarea diferenţelor nefavorabile de reevaluare rezultate din operaţiuni de preschimbare a titlurilor de stat."


    6.3. La clasa 8 „Conturi speciale“, grupa 80 „Conturi în afara bilanţului“ se modifică şi se completează astfel:
    6.3.1. La funcţiunea contului 8039001 „Alte valori rezultate din operaţiunile privind veniturile bugetului general consolidat“, în conţinutul parantezei se completează cu sintagma: „Fondul de garanţie constituit în baza prevederilor art. 29 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 246/2010, cu modificările şi completările ulterioare“.
    6.3.2. La funcţiunea contului 8039002 „Alte valori în afara bilanţului“, din conţinutul parantezei se elimină sintagma: „Fondul de garanţie constituit în baza prevederilor art. 29 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 246/2010, cu modificările şi completările ulterioare“.
    6.3.3. La funcţiunea contului 8067000 „Angajamente legale“, în creditul contului se completează cu următorul text:
    "La sfârşitul anului, cu sumele transferate în conturile de venituri bugetare, la solicitarea coordonatorilor de reformă şi/sau investiţii, corespunzătoare sumelor efectiv utilizate aferente fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă, de către instituţiile publice finanţate integral din bugetul de stat, bugetul asigurărilor de stat sau bugetele fondurilor speciale"



    7. La capitolul XVII „Contabilitatea operaţiunilor specifice fondurilor externe nerambursabile - Instrumente structurale, fonduri pentru agricultură şi alte fonduri“, punctul 7 „Evidenţierea în contabilitate a principalelor operaţiuni specifice Planului naţional de redresare şi rezilienţă“, subpunctul 7.4, înregistrarea contabilă de la punctul 1.6 se modifică după cum urmează:
    "

┌───┬────────────────────────┬─────┬───┐
│ │Sume transferate din │ │ │
│ │conturi de venituri │ │ │
│ │bugetare coordonatorilor│ │ │
│ │de reformă şi/sau │ │ │
│1.6│investiţii, agenţiilor │45804│5xx│
│ │de implementare a │ │ │
│ │proiectelor, │ │ │
│ │responsabililor de │ │ │
│ │implementare a │ │ │
│ │investiţiilor locale │ │ │
└───┴────────────────────────┴─────┴───┘

"

    8. Capitolul XVIII „Contabilitatea operaţiunilor specifice Trezoreriei Centrale“ se completează după cum urmează:
    8.1. Punctul 1 „Instrucţiunile de utilizare a conturilor contabile“ se completează după cum urmează:
    8.1.1. La clasa 6 „Conturi de cheltuieli“, la grupa 66 „Cheltuieli financiare“ se introduce contul sintetic de gradul I 661 cu denumirea: „Cheltuieli din diferenţe nefavorabile de reevaluare rezultate din operaţiuni de preschimbare a obligaţiunilor/titlurilor de stat“ cu următoarea funcţiune:
    "Contul 661 «Cheltuieli din diferenţe nefavorabile de reevaluare rezultate din operaţiuni de preschimbare a obligaţiunilor/titlurilor de stat»
    Cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa cheltuielilor din diferenţe nefavorabile de reevaluare rezultate din operaţiuni de preschimbare a obligaţiunilor/titlurilor de stat.
    Contul 661 «Cheltuieli din diferenţe nefavorabile de reevaluare rezultate din operaţiuni de preschimbare a obligaţiunilor/titlurilor de stat» este un cont de activ.
    În debitul contului se înregistrează cheltuielile din diferenţele nefavorabile de reevaluare rezultate din operaţiuni de preschimbare a obligaţiunilor/titlurilor de stat.
    În creditul contului, la sfârşitul perioadei, se înregistrează repartizarea cheltuielilor asupra contului de rezultat patrimonial.
    Soldul contului, înaintea operaţiunilor de închidere, reprezintă cheltuielile înregistrate în cursul perioadei.
    La finele perioadei, după efectuarea operaţiunilor de închidere, contul nu prezintă sold.
    Contabilitatea analitică se ţine pe sector şi sursă de finanţare.
    Contul 661 «Cheltuieli din diferenţe nefavorabile de reevaluare rezultate din operaţiuni de preschimbare a obligaţiunilor/titlurilor de stat» se debitează prin creditul conturilor:
    161 «Împrumuturi din emisiunea de obligaţiuni»
    - cu valoarea diferenţelor nefavorabile de reevaluare rezultate din operaţiuni de preschimbare a obligaţiunilor;
    519 «Împrumuturi pe termen scurt»
    - cu valoarea diferenţelor nefavorabile de reevaluare rezultate din operaţiuni de preschimbare a titlurilor de stat.
    Contul 661 «Cheltuieli din diferenţe nefavorabile de reevaluare rezultate din operaţiuni de preschimbare a obligaţiunilor/titlurilor de stat» se creditează prin debitul contului:
    121 «Rezultatul patrimonial»
    - la sfârşitul perioadei, cu soldul debitor al contului, în vederea închiderii acestuia şi stabilirii rezultatului patrimonial."

    8.1.2. La clasa 7 „Conturi de venituri“, la grupa 76 „Venituri financiare“ se introduce contul sintetic de gradul I 761 „Venituri din diferenţe favorabile de reevaluare rezultate din operaţiuni de preschimbare a obligaţiunilor/titlurilor de stat“ cu următoarea funcţiune:
    "Contul 761 «Venituri din diferenţe favorabile de reevaluare rezultate din operaţiuni de preschimbare a obligaţiunilor/titlurilor de stat»
    Cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa veniturilor din diferenţe favorabile de reevaluare rezultate din operaţiuni de preschimbare a obligaţiunilor/titlurilor de stat.
    Contul 761 «Venituri din diferenţe favorabile de reevaluare rezultate din operaţiuni de preschimbare a obligaţiunilor/titlurilor de stat» este un cont de pasiv.
    Contabilitatea analitică se ţine pe sector şi sursă de finanţare.
    În creditul contului se înregistrează veniturile din diferenţele favorabile de reevaluare rezultate din operaţiuni de preschimbare a obligaţiunilor/titlurilor de stat.
    În debitul contului se înregistrează la sfârşitul perioadei veniturile încorporate în contul de rezultat patrimonial.
    Soldul creditor al contului reprezintă, înainte de închidere, totalul veniturilor realizate în cursul perioadei.
    La sfârşitul perioadei contul nu prezintă sold.
    Contul 761 «Venituri din diferenţe favorabile de reevaluare rezultate din operaţiuni de preschimbare a obligaţiunilor/titlurilor de stat» se creditează prin debitul conturilor:
    161 «Împrumuturi din emisiunea de obligaţiuni»
    - cu valoarea diferenţelor favorabile de reevaluare rezultate din operaţiuni de preschimbare a obligaţiunilor;
    519 «Împrumuturi pe termen scurt»
    - cu valoarea diferenţelor favorabile de reevaluare rezultate din operaţiuni de preschimbare a titlurilor de stat.
    Contul 761 «Venituri din diferenţe favorabile de reevaluare rezultate din operaţiuni de preschimbare a obligaţiunilor/titlurilor de stat» se debitează prin creditul contului:
    121 «Rezultatul patrimonial»
    - la sfârşitul perioadei, cu soldul debitor al contului, în vederea închiderii acestuia şi stabilirii rezultatului patrimonial."


    8.2. La punctul 2 „Monografia privind înregistrarea în contabilitatea trezoreriei centrale a principalelor operaţiuni“, punctul XIX „Împrumuturi pentru finanţarea deficitului bugetar“, după punctul 6 „Reevaluarea împrumuturilor în valută din titluri de stat“ se introduce un nou punct, punctul 7 „Diferenţe de reevaluare rezultate din operaţiuni de preschimbare a obligaţiunilor/titlurilor de stat“, cu următorul cuprins:
    "

┌┬──────────────┬──────────────┬──────────────┐
││ │6610000 │% │
││Înregistrarea │Cheltuieli din│1610100 │
││diferenţelor │diferenţe │Împrumuturi │
││nefavorabile │nefavorabile │din emisiunea │
││de reevaluare │de reevaluare │de obligaţiuni│
││rezultate din │rezultate din │cu termen de │
││operaţiuni de │operaţiuni de │răscumpărare │
││preschimbare a│preschimbare a│în exerciţiul │
││obligaţiunilor│obligaţiunilor│curent │
││/titlurilor de│/titlurilor de│5190109 │
││stat │stat │Titluri de │
││ │ │stat │
├┼──────────────┼──────────────┼──────────────┤
││ │% │7610000 │
││Înregistrarea │1610100 │Venituri din │
││diferenţelor │Împrumuturi │diferenţe │
││favorabile de │din emisiunea │favorabile de │
││reevaluare │de obligaţiuni│reevaluare │
││rezultate din │cu termen de │rezultate din │
││operaţiuni de │răscumpărare │operaţiuni de │
││preschimbare a│în exerciţiul │preschimbare a│
││obligaţiunilor│curent │obligaţiunilor│
││/ titlurilor │5190109 │/titlurilor de│
││de stat │Titluri de │stat │
││ │stat │ │
└┴──────────────┴──────────────┴──────────────┘

"


    9. În tot cuprinsul Normelor metodologice privind organizarea şi conducerea contabilităţii instituţiilor publice, Planul de conturi pentru instituţiile publice şi instrucţiunile de aplicare a acestuia se modifică şi se completează simbolurile, denumirile şi funcţiunea conturilor sintetice de gradul I, II şi III, precum şi a conturilor speciale în afara bilanţului, potrivit prevederilor punctelor 5 şi 6.


    ART. II
    Anexa nr. 2 „Dezvoltarea conturilor sintetice în conturi analitice în scop de raportare a Balanţei de verificare la Ministerul Finanţelor Publice“, astfel cum a fost introdusă prin Ordinul ministrului delegat pentru buget nr. 2.021/2013 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice privind organizarea şi conducerea contabilităţii instituţiilor publice, Planul de conturi pentru instituţiile publice şi instrucţiunile de aplicare a acestuia, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.917/2005, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 831 şi 831 bis din 24 decembrie 2013, se modifică şi se completează astfel:
    a) contul 4260100 „Drepturi de personal neridicate - salarii“ se dezvoltă în analitic pe cod sector şi sursă de finanţare;
    b) contul 4260200 „Drepturi de personal neridicate - alte drepturi“ se dezvoltă în analitic pe cod sector şi sursă de finanţare;
    c) contul 4270301 „Reţineri din alte drepturi datorate terţilor - de către salariaţi“ se dezvoltă în analitic pe cod sector, pe sursă de finanţare şi pe clasificaţia funcţională şi economică a cheltuielilor;
    d) contul 4270302 „Reţineri din alte drepturi datorate terţilor - de către alte categorii de persoane“ se dezvoltă în analitic pe cod sector, pe sursă de finanţare şi pe clasificaţia funcţională şi economică a cheltuielilor;
    e) contul 6610000 „Cheltuieli din diferenţe nefavorabile de reevaluare rezultate din operaţiuni de preschimbare a obligaţiunilor/titlurilor de stat“ se dezvoltă în analitic pe cod sector şi sursă de finanţare;
    f) conturile 6780100 „Transferuri pentru proiecte finanţate din fonduri externe nerambursabile postaderare şi fonduri de la bugetul de stat“ şi 6780200 „Transferuri pentru proiecte din componenta de împrumut a PNRR şi fonduri de la buget“ se dezvoltă în analitic pe cod sector, pe sursă de finanţare şi pe clasificaţia funcţională şi economică a cheltuielilor;
    g) contul 7610000 „Venituri din diferenţe favorabile de reevaluare rezultate din operaţiuni de preschimbare a obligaţiunilor/titlurilor de stat“ se dezvoltă în analitic pe cod sector şi sursă de finanţare;
    h) conturile 8072001 „Credite de angajament rezervate“ şi 8072002 „Credite de angajament angajate“:
    - se dezvoltă în analitic pe sector, sursă de finanţare, clasificaţia funcţională şi economică a cheltuielilor, în situaţia în care sumele sunt cuprinse în bugetul instituţiei;
    – nu se dezvoltă în analitic pe clasificaţia funcţională şi economică a cheltuielilor, în situaţia în care sumele nu sunt cuprinse în bugetul instituţiei (de exemplu: sumele provenite din fonduri externe nerambursabile aflate în conturile de disponibilităţi ale autorităţilor de management, operatorilor de program, autorităţilor naţionale şi alte sume gestionate prin conturi de disponibilităţi, în condiţiile legii, de către instituţii publice şi pentru care nu sunt aprobate bugete de venituri şi cheltuieli).



    ART. III
    La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă orice alte dispoziţii contrare acestuia.

    ART. IV
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    p. Ministrul finanţelor,
                    Alin Marius Andrieş,
                    secretar de stat

    Bucureşti, 13 iulie 2023.
    Nr. 2.202.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016