Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 2.164 din 31 octombrie 2001  privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a   Legii nr. 423/2001 pentru sprijinirea sectorului de pescuit la Marea Neagra    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 2.164 din 31 octombrie 2001 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 423/2001 pentru sprijinirea sectorului de pescuit la Marea Neagra

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 22 din 16 ianuarie 2002
Ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor şi ministrul finanţelor publice,
în temeiul <>art. 8 alin. (10) din Hotãrârea Guvernului nr. 12/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, cu modificãrile ulterioare,
în temeiul <>art. 14 alin. (1) din Hotãrârea Guvernului nr. 18/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor Publice, cu modificãrile ulterioare,
în baza prevederilor alin. (3) al articolului unic din <>Legea nr. 423/2001 pentru sprijinirea sectorului de pescuit la Marea Neagra, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 406 din 23 iulie 2001,

emit urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Normele metodologice de aplicare a <>Legii nr. 423/2001 pentru sprijinirea sectorului de pescuit la Marea Neagra, care stabilesc procedura de acordare a scutirii de la plata accizelor şi a taxei pe valoarea adãugatã, calculate la valoarea la poarta rafinariei, pentru motorina destinatã activitãţilor de pescuit comercial la Marea Neagra, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul agriculturii,
alimentaţiei şi pãdurilor,
Ilie Sarbu

Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tanasescu


ANEXA 1


NORME METODOLOGICE
de aplicare a <>Legii nr. 423/2001 pentru sprijinirea sectorului de pescuit la Marea Neagra

ART. 1
Potrivit prevederilor alin. (1) al articolului unic din <>Legea nr. 423/2001 pentru sprijinirea sectorului de pescuit la Marea Neagra, denumita în continuare lege, se scuteşte de la plata accizelor şi a taxei pe valoarea adãugatã, calculate la poarta rafinariei, motorina destinatã activitãţilor de pescuit comercial la Marea Neagra, pentru o perioada de 3 ani, începând cu data intrãrii în vigoare a legii.
ART. 2
Ministerul Finanţelor Publice, prin Direcţia generalã de politica şi legislaţie fiscalã, va atesta agenţilor economici dreptul de a beneficia de scutirea de la plata accizelor şi a taxei pe valoarea adãugatã pentru motorina destinatã activitãţilor de pescuit comercial la Marea Neagra, prin eliberarea unui certificat potrivit modelului prezentat în anexa nr. II la prezentele norme metodologice.
ART. 3
Beneficiazã de scutirea de la plata accizelor şi a taxei pe valoarea adãugatã, prevãzutã la art. 1, agenţii economici care îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) aprovizionarea cu motorina sa fie efectuatã direct de la rafinarie;
b) în obiectul de activitate sa fie prevãzutã expres activitatea de pescuit comercial la Marea Neagra şi sa detina în dotare nave şi ambarcatiuni de pescuit;
c) consumul maxim de motorina care va fi scutit de la plata accizelor şi a taxei pe valoarea adãugatã sa fie de 0,5 tone de motorina/1 tona de peste livrat.
ART. 4
(1) Agenţii economice vor prezenta Direcţiei generale de politica şi legislaţie fiscalã din cadrul Ministerului Finanţelor Publice o cerere, potrivit modelului prezentat în anexa nr. I la prezentele norme metodologice, însoţitã de urmãtoarele documente, vizate de direcţia pentru agricultura şi industrie alimentara judeteana, prin care se atesta încadrarea în condiţiile prevãzute la art. 3:
a) fundamentarea necesarului de motorina pentru care se solicita certificat de scutire de la plata accizelor şi a taxei pe valoarea adãugatã;
b) copie legalizatã de pe statutul societãţii comerciale, din care sa rezulte ca societatea în cauza are în obiectul de activitate şi pescuitul comercial la Marea Neagra;
c) copie legalizatã de pe certificatul de înregistrare la registrul comerţului;
d) copie legalizatã de pe certificatul de înregistrare fiscalã;
e) copie legalizatã de pe înştiinţarea de plãtitor de taxa pe valoarea adãugatã;
f) adeverinta eliberata de organul fiscal teritorial, din care sa rezulte datoriile fata de bugetul de stat;
g) lista cuprinzând navele şi ambarcatiunile din dotare înregistrate la Registrul Naval Roman, vizata de acesta;
h) contractele sau comenzile ferme din care sa rezulte cantitãţile de peste ce vor fi livrate pe piata în anul respectiv.
(2) Direcţiile pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene vor atesta încadrarea în condiţiile prevãzute la art. 3 în termen de maximum 5 zile de la data solicitãrii.
ART. 5
(1) În urma analizei documentaţiei prezentate de agentul economic cererea se aproba sau se respinge de cãtre comisia constituitã în acest scop prin ordin al ministrului finanţelor publice. Pentru a decide asupra aprobãrii sau respingerii cererii de scutire comisia poate solicita organelor fiscale teritoriale efectuarea de verificãri şi/sau de documentari faptice la sediul agenţilor economici. Organele fiscale teritoriale sunt obligate ca în termen de 30 de zile calendaristice sa comunice rezultatele verificãrii solicitate.
(2) Pe baza aprobãrii comisiei stabilite conform alin. (1) se elibereazã agenţilor economici certificatul de atestare a scutirii de la plata accizelor şi a taxei pe valoarea adãugatã pentru motorina destinatã activitãţilor de pescuit comercial la Marea Neagra.
ART. 6
(1) Pe baza certificatului de scutire furnizorii vor factura în regim de scutire de accize şi de taxa pe valoarea adãugatã motorina cãtre agenţii economici beneficiari ai certificatului. Pe factura se vor mentiona în mod obligatoriu numãrul certificatului şi beneficiarul acestuia. Pentru fiecare livrare de motorina efectuatã furnizorii vor retine o copie legalizatã de pe certificatul de scutire, pe care o vor anexa la exemplarul facturii fiscale care rãmâne pentru înregistrarea în evidentele contabile ale furnizorului. Pe versoul certificatului de scutire în original furnizorii vor înscrie: cantitatea de motorina livrata, numãrul facturii fiscale şi data livrãrii, certificând acestea cu ştampila unitãţii respective şi cu semnatura persoanelor care angajeazã legal unitatea.
(2) Pentru livrãrile efectuate furnizorii nu au dreptul de exercitare a deducerii taxei aferente achiziţiilor destinate acestor operaţiuni.
ART. 7
(1) Certificatele de scutire emise sunt valabile pentru livrãrile de motorina efectuate într-o perioada de 12 luni calendaristice de la data eliberãrii. În perioada de valabilitate a certificatului de scutire, la cererea agenţilor economici certificatele de scutire pot fi suplimentate pe baza unei cereri însoţite de fundamentarea necesarului suplimentar de motorina.
(2) În ultimul an de aplicare a legii certificatele de scutire se vor elibera cu valabilitate pana la expirarea termenului de aplicare a legii.
ART. 8
(1) Verificarea respectãrii condiţiilor prevãzute la art. 3 se efectueazã anual de cãtre organele fiscale teritoriale. În vederea verificãrii agenţii economici titulari ai certificatelor de scutire vor prezenta urmãtoarele documente:
a) facturile fiscale sau alte documente legal aprobate pentru achiziţiile de motorina;
b) facturi fiscale sau alte documente legal aprobate din care sa rezulte cantitãţile de peste rezultate din activitatea proprie de pescuit comercial la Marea Neagra, livrate pe piata;
c) copie de pe jurnalul de bord care sa ateste efectuarea pescuitului la Marea Neagra şi cantitãţile de peste capturate.
(2) În situaţia în care din verificãrile efectuate rezulta cantitãţi de motorina consumate peste limita de 0,5 tone de motorina/1 tona de peste livrat, organul fiscal teritorial va proceda la calcularea diferenţelor reprezentând valoarea accizelor şi a taxei pe valoarea adãugatã aferente cantitãţilor ce depãşesc cantitãţile de motorina admise în regim de scutire.
(3) Valoarea accizelor se va determina potrivit prevederilor legale în vigoare care reglementeazã regimul accizelor.
(4) Valoarea taxei pe valoarea adãugatã se va determina prin aplicarea cotei de T.V.A. în vigoare la data efectuãrii aprovizionarilor de motorina asupra valorii cantitãţilor care depãşesc norma de consum stabilitã, inclusiv valoarea corespunzãtoare a accizelor.
(5) Diferenţele valorice constatate la verificare se plãtesc de cãtre agenţii economici titulari ai certificatelor de scutire în termen de 15 zile de la data încheierii actului de control. Neachitarea diferenţelor valorice la termenul stabilit genereazã plata unor majorãri de întârziere, conform prevederilor legale în materie.
ART. 9
Revânzarea motorinei achiziţionate în regim de scutire de taxe de cãtre agenţii economici titulari ai certificatelor de scutire este interzisã.


ANEXA 1
-------
la normele metodologice
-----------------------


CERERE
privind atestarea scutirii de la plata accizelor şi a taxei pe valoarea adãugatã pentru motorina destinatã activitãţilor de pescuit comercial, conform <>Legii nr. 423/2001 pentru sprijinirea sectorului de pescuit la Marea Neagra

1. Denumirea agentului economic ..................................
2. Localitatea ................., str. .................... nr. ................., judeţul/sectorul ...................................
3. codul fiscal al agentului economic .............................
4. Organul fiscal la care este înregistrat ca plãtitor de taxa pe valoarea adãugatã ...................
5. Cantitatea de motorina pentru care se solicita aprovizionarea în regim de scutire de la plata accizelor şi a taxei de valoarea adãugatã .............
6. Date ale contractelor sau comenzilor ferme:
- nr. ....... data ....... cumpãrãtor ........... cantitatea ...........
- nr. ....... data ....... cumpãrãtor ........... cantitatea ...........
- nr. ....... data ....... cumpãrãtor ........... cantitatea ...........
- nr. ....... data ....... cumpãrãtor ........... cantitatea ...........
- nr. ....... data ....... cumpãrãtor ........... cantitatea ...........
7. Documente justificative anexate .....................................
........................................................................
........................................................................
........................................................................
Numele şi prenumele ........... Funcţia .............. Data ............
Semnatura şi ştampila
Viza direcţiei pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene privind atestarea încadrãrii în condiţiile prevãzute la art. 3 din normele metodologice:
Numele şi prenumele ........... Funcţia .............. Data ............

Semnatura şi ştampila


ANEXA 2
-------
la normele metodologice
-----------------------


MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE

CERTIFICAT
nr. ...... data ....

În conformitate cu prevederile <>Legii nr. 423/2001 pentru sprijinirea sectorului de pescuit comercial la Marea Neagra se scuteşte de la plata accizelor şi a taxei pe valoarea adãugatã motorina destinatã activitãţilor de pescuit comercial la Marea Neagra, în cantitate de ............................ tone.
Scutirea se referã la aprovizionarile efectuate de:
Denumirea agentului economic ......................................
Localitatea ................, str. .................. nr. ............, judeţul/sectorul .................. .
codul fiscal al agentului economic ............................. .
Prezentul certificat este valabil pentru aprovizionarile cu motorina destinatã activitãţii de pescuit comercial la Marea Neagra, realizate pana la data de ................. .


Director general adjunct,
............................




┌─────────────┬───────────┬────────────────┬───────────────────┬─────────────────────┐
│ │Cantitatea │ Numãrul │Numele şi prenumele│ │
│ Denumirea │de motorina│facturii fiscale│ persoanei │Semnatura şi ştampila│
│furnizorului │ livrata │ şi data │ care angajeazã │ furnizorului │
│ │ - tone - │ emiterii │legal furnizorul │ │
├─────────────┼───────────┼────────────────┼───────────────────┼─────────────────────┤
├─────────────┼───────────┼────────────────┼───────────────────┼─────────────────────┤
├─────────────┼───────────┼────────────────┼───────────────────┼─────────────────────┤
├─────────────┼───────────┼────────────────┼───────────────────┼─────────────────────┤
├─────────────┼───────────┼────────────────┼───────────────────┼─────────────────────┤
├─────────────┼───────────┼────────────────┼───────────────────┼─────────────────────┤
├─────────────┼───────────┼────────────────┼───────────────────┼─────────────────────┤
├─────────────┼───────────┼────────────────┼───────────────────┼─────────────────────┤
├─────────────┼───────────┼────────────────┼───────────────────┼─────────────────────┤
├─────────────┼───────────┼────────────────┼───────────────────┼─────────────────────┤
├─────────────┼───────────┼────────────────┼───────────────────┼─────────────────────┤
└─────────────┴───────────┴────────────────┴───────────────────┴─────────────────────┘



----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016